fredag 31 augusti 2012

Romney kliver fram och berättar om sig själv-ett bra drag men det räcker inte
Det var tanken med hela konventet att ge Mitt Romney chansen att berätta mer om sig själv, bli mer personlig så att folk får lära känna honom. Talet i natt svenskt tid verkar också ha varit i den linjen. Familjefadern, finansmannen, företagsledaren, guvernören och nu mannen som ska rädda Amerika för Obama och ekonomisk undergång. Och där har han sin poäng - Ekonomin. Men det verkar inte ha varit mycket om detta i talet. Det blir vicepresidentkandidaten Paul Ryans roll. Hyggligt som det verkar, men det kommer inte att räcka. Obama har mer bredd och fyra års erfarenhet.

Mona Sahlin i nytt bakslag - Nu räcker det. Mona har inte råd med fler stora motgångar
Det är nästan som man tycker synd om Mona Sahlin. Ett nytt stort bakslag i Sydafrika i går när hon förlorade kampen om posten som generalsekreterare för Socialistinternationalen med 46-36 mot Luis Ayala, I våras kandiderade hon som generalsekreterare för ILO, men förlorade också där. Nu räcker det. Hon kanske inte riktigt befinner sig på den nivå hon söker efter....

Trafiken blir en stor fråga i kommunvalet i Värmdö
Skurubron, broavgifter höjda trängselavgifter, eller dubbla infartsavgifter för Värmdöbor. T-banan till Nacka och följderna för busstrafiken och risk för flera byten, Slussen och det hemska bussgaraget som ska sprängas ur i Katarinaberget med långa gångavstånd för Värmdöbor till T-banan.
 Och... kanske värst. Allt detta ska ske ungefär samtidigt med hela Värmdöinfarten som ett enda stort vägbygge....Vi måste bli mycket bättre på att ställa krav från Värmdö på staden, landstinget och staten. Värmdöcentern driver på och Monica Pettersson kan göra en rivstart.

För övrig ska jag nu in till ett centerseminarium om "mångfaldens Europa - dialog om en hållbar gramtid". Roligt, men eurokrisen finns där...och centern borde tala om hur hur framsynta vi var som röstade nej i folkomröstningen 2003.

torsdag 30 augusti 2012

Alliansen på spåret - en given rubrik och sann med stor satsning på järnvägen
55 miljarder satsar nu regeringen på järnvägen, 30 på den efterlängtade Ostlänken mellan Stockholm och Linköping, 5 mdr på ny järnväg mellan Göterborg och Borås och 20 mdr på underhåll. "För lite och för sent" hade Thomas Östros sagt om han fortfarande varit ekonomisk talesperson för s.

Mycket och rätt och det kommer mera, säger jag.
Mera i budgeten och infrastrukturpropositionen och mera då främst i Norrland. Ovanligt att 55 mdr mottas med jubel hos socialdemokraterna. "Bingo", hörs från Norrköping. "Helt i vår linje", hörs från ekonomiska talespersonen Magdalena Andersson. Det blir svårt att kritisera, men Mp hittar ändå något. Det borde vara höghastighetståg...Hurra, och ni har pengarna?

Och elitforskare för 3,5 mdr kronor under en tioårsperiod - Björklund jublar
Jantelagen ska bort. Det är eliten vi ska satsa på, bredden har vi, säger utbildningsministern Jan Björklund. Visst, men sprid forskningen över landet så att eliten når ner till bredden....och patenten och marknaden och jobben.

Kf-mötet i går: Monica Petterson vald till kso - ett utmärkt val
Det var höjdpunkten i gårdagens kf-möte i Folkets Hus. Monica Petterson efterträder nu Lars-Erik Alversjö som kommunstyrelsens ordförande. Erfarenhet, bredd, skärgård, socialpolitik, äldre, överförmyndare, kvinna bland många män. Grattis igen.
Centern fick mycket gehör för helikoptern kvar i Värmdö, besöksbryggor i skärgården, förnybar energi och ökad andel kollektivresenärer. Men rädslan är stor att helt bifalla förslagen.... men de kommer i efterhand som satsningen på vindkraft.

För övrigt ska jag nu träffa Lasse Bryntesson och få lite info om deras budgetförslag.

onsdag 29 augusti 2012

Reinfeldt börjar röra på sig i "festfrågorna"
Det var ett oproffsigt uttalande med "enstaka fall" som Reinfeldt sa i sommartalet här i Gustavsberg om Tillväxtverket och näringsdepartementets fester. Det var upplagt för djupare granskning av journalisterna och nu har det blivit så med Säpo, Lotteriinspektionen och FRA. Ansvaret ligger på myndighetscheferna, säger R. De har ansvaret och ska inte gå över gränserna. Bra att han reagerar men varför säger han nej till en särskild granskning av alla myndigheter...Dumt.

Alliansregeringen ökar trycket på kapitalisterna i banker, AP-fonder och riskkapitalbolag.
Det är faktiskt skönt att se att Alliansregeringen inte bara stryker "kapitalisterna" medhårs. Undrar om en s-regering med den näringslivsvänlige Löfven skulle göra på samma sätt....?
A Borg går hårt åt bankernas räntesnurror med en ny lag, F.Reinfeldt ( m ) säger på www.dn.se/nyheter i dag att bankerna bör kunna sänka bolåneräntorna.

En som inte tycker det är Bankföreningens nye chef Thomas Östros, ( s ).
Verkligen omvända roller. "Kapitalistpartiet" (m) kräver hårdare tag mot kapitalisterna. "socialistpartiets" ( s ) förre ekonomiske företrädare tycker att räntorna "är rimliga".Finansmarknadsministern Peter Norman, med ett förflutet i finansvärlden, kräver att bankerna enklare ska kunna "lösa bundna lån". Omvända världen men Alliansen har rätt både ekonomiskt och moraliskt.

Bra av Gustav Andersson ( c ) om stopp för bisfenol
Användningen av det hormonstörande ämnet bisfenol A ska nu minskas och förs upp på "minskningslistan" av miljölandstingsrådet Gustav Andersson. Utmärkt och med en bra artikel på www.svd.se/nyheter .

För övrigt ska jag nu läsa kf-handlingar till i kväll då vi också ska välja Monica Pettersson till ny kso. Ett bra val.

tisdag 28 augusti 2012

Nej, Romney har inte en chans mot Obama - Vad vill han?
Presidentvalet i USA den 6 november närmar sig. Mitt Romney nomineras formellt på republikanernas konvent i veckan, men han är chanslös mot Barack Obama. Det är alldeles fär många olika turer. Han har genomfört en sjukvårdsreforn som liknar den Obama nu drivit fram och som Romney nu vill skrota, han var tidigare för hårdare vapenlagar och abort och kritisk till utsläppen av växthusgaser. Allt detta är nu borta och till detta har han en ännu mer konservativ vicepresidentkandidat som i princip inte vill ha någon statsmakt alls. Nej, det räcker inte mot Obama hur mycket pengar Romney än samlar in.

S vill granska alla myndigheter - Varför tog inte regeringen själv det initiativet
Oproffsigt av regeringen att låta socialdemokraterna få initiativet i myndighetsgranskningen. Självklart skulle regeringen redan efter Tillväxtverket och Näringsdepartementets fester beslutat genomföra en samlad kontroll av alla myndigheter. Nu kan det bli jobbigt.

Vi ska behålla ambulanshelikoptern i Värmdö
Ambulanshelkoptern har varit en utdragen historia i Värmdö, efter misslyckandet på Myttinge och klantaigheter i planprocessen. Nu har den varit på Mölnvik en längre tid, men den dispensen går snart ut. Vämrö behöver ambulanshelikoptern. Därför har jag ställt en fråga taill kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Alversjö som låter: "Har arbetet med en ny planprocess inletts för en ny placering av ambulanshelikoptern på Värmdö?"

För övrig åker jag nu in till gruppstyrelse och landstingsstyrelse

måndag 27 augusti 2012

Stefan Löfven håller kursen - näringsvänlig socialdemokrat - men smalt tema
Det var som väntat näringspolitik det handlade om i Stefan Löfvens sommartal i Vasaparken. Bort med arbetsgivarnas sjuklöneansvar för den andra veckan. Det ska staten betala och det kostar 1,5 mdr kronor. Det var det enda besked om kronor som Stefan Löfven gav i talet. Inte en siffra till nämnde han. Det är ett bra förslag, så bra att C och Kd genast hängde på. Löfven ställde också upp på det mesta i Borgs budget, infrastruktur, innovationer och sänkt bolagsskatt.

Men det var ett smalt tema
Inte en enda siffra om budgeten förutom sjuklönesänkningen. Inget om EU eller eurokrisen. Fas 3 nämndes en gång i talet men inte ett ord om vad som ska göras, om något ska göras. Ordet vinst i välfärden fanns inte med alls och miljö,energi och klimat fick man inget höra om utom ekologisk hållbarhet i slutet - det nya modeordet för alla partier.

Reinfeldt får problem med Säpos Bondfest
Jag skrev det för någon vecka sedan när F Reinfeldt sa att Tillväxtvedrkets fest och Annies julfest bara var några enstaka företeelser. Det kommer han att få ångra. Och det får han nu när journalisterna naturligtvis letar upp ännu fler internfester. Nu är det Säpo med 5.3 miljoner kronor, utan upphandling.
Ovanligt oproffsigt av Reinfeldt, och det kommer nog mera...

För övrigt åker jag nu in till landstinget och samrådsmöte med handikapporganisationerna

söndag 26 augusti 2012

Chockerande uppgifter om Arktis i www.dn.se/vetenskap
Jag blir lika bedrövad varje gång när det kommer nya chockerande uppgifter om smältande glaciärer som att den arktiska sommarens yta minskat med en tredjedel sedan slutet av 70-talet. Hälften av den fleråriga isen har försvunnit de senaste tio åren, allt enligt forskaren James Overland, professor i USA.
Har klimatfrågana helt försvunnit ur den svenska debatten? Och centern? Budgeten?

Om några timmar håller Stefan Löfven ett mycket viktigt tal
Det handlar om sommartalet 2012. Ett halvår efter hans tillträde som partiledare, två år till nästa val och några veckor till budgeten läggs fram i riksdagen. I dag faller S tungt från 38,8 till 34,3 procent i SvD/Sifo. Det är mycket, för mycket. Tystnadslyftet efter Juholt har lyft färdigt. Nu behövs något nytt.

Centern måste också komma tillbaka och jag föreslår två teman
1. Det som jag föreslog i går på länscenterns kickoff i Hallunda om Miljön - för den gröna omställningen. Se ovan (beklagar understrukningarna).
2. Livsbalans: Ett arbete är avgörande men vi människor ska ha rätt att välja själva hur mycket och hur lite vi vill arbeta. Mycket efter studierna, mindre när vi bildar familj, mer igen när barnen flyttar ut och långsam avtrappning på äldre dar. Och detta ska samhällets regler formas efter. Det skapar balans mellan arbete, vardag och familj: Livsbalans.

För övrigt ska jag snart lyssna på Löfvens tal
Jaga fick 90 sek på mig av ombudskvinnan Anna Lasses att göra ett inlägg på centerns kickoff i Hallunda i går på temat miljö -för den gröna omställningen. Här kommer det


Mer T-bana, tvärsspårväg, pendeltåg ,spårbilar, sjöbussar och

Samåkning till och från skolor och förskolor -  för den gröna omställningen

Näringsrik,  ekologisk och närodlad mat i skola och omsorg,

Odlingslotter i närmiljön och biogas av matavfallet – för den gröna omställningen

Miljöhögskola till Värmdö –  för den gröna omställningen

Halverat utsläpp av växthusgaser, fossilfri bilpark och klimatneutral region – för den gröna omställningen

Mindre kväve och fosfor i Östersjön -  för den gröna omställningen

Miljö-,klimat och energibokslut I budgeten – för den gröna omställningen

Fler cykelbanor, lånecyklar, infarts- och cykelparkeringar – för den gröna omställningen

Slå vakt om skärgårdens natur och miljö – för den gröna omställningen

Nytt miljövänligt Slussen – för den gröna omställningen

Förnybar energi, utan kol, olja och kärnkraft,  med solvärme, solceller  solpaneler och vindkraft –  för den gröna omställningen

Rotavdrag för förnybar energi för hemmabruk – för den gröna omställningen
 
 

 

lördag 25 augusti 2012

Bästa möjliga dom i Brevvikmålet
Det var bästa möjliga dom i Brevvikmålet i går i Oslo tingsrätt. Breivik får nu 21 års förvaring eller fängelse med med möjlighet till fem års förlängning livet ut. Han är tillräknelig och det betyder att han kan dömas till fängelse. Alternativet att han icke skulle vara tillräkenlig och därmed psykisk sjuk är nu borta. Det innebär att det heller inte blir några överklaganden

"Nu slipper vi se honom" var ett återkommande uttryck i norska TV-rutor i går

Anders borg investerar 50 miljarder på forskning, infrastruktur och sänkt bolagsskatt
Det var en överraskande hög siffra. 23 mdr nästa år och 27 mdr 2014. Helt rätt tänkt och gjort. Det blir möjligt för sänkt skatt för både löntagare och pensionärer 2014. Centerpartiet bör få plats med upprustning av vägar och järnvägar i hela landet och satsningar på miljö- klimat och energi för "Den gröna omställningen", precis det som jag ska prata om när centerns höstupptakt startar i Hallunda om någon timme.

För övrigt är det nu precis det jag ska göra med bussen till Slussen där jag får lift av Krister.

fredag 24 augusti 2012

Budgeten viktigast för C och Kd -
Det är utan tvekan så att budgeten är viktigast för de mindre partierna. Moderaterna får alltid både utrymme i tid och plats för sina viktigaste förslag. Infrastruktur, innovationer och sänkt bolagsskatt blir huvuddelen av de 15 mdr som Anders Bort menar finns tillgängliga.
Sänkt pensionsskatt först 2014 är ingen katastrof för Kd. De allmänna pensionerna väntas öka  med 4.1 procent i år och en skattesänkning valåret ger bättre utdelning.

Centern måste driva på för den gröna centeridentiteten - den gröna omställningen
Förstärkt yrkeshögskola, lärlingsutbildningar, grön energi o sänkta arbetsgivaravgifter är bra c-förslag. C ska inte säga nej till T-banesatsningar i Stockholm som Anders Åkesson gjort men hela Sverige ska leva. Ungdomsjobb, Landsbygd, grön energi, miljö, klimat stärker den gröna omställningen. Jobb, miljö och grön energi ska vara rubriken.

Nej till nya förslaget om fastighetsskatt.
Nej, det är inget bra förslag. Kd, som begärt utredningen, är själva kritiska. Det blir fel att bara se till lägenhets- och tomtyta. Fastighetskatt är dynamit. Lägg utredningen långt ner i en låst låda.

Reformen om hemsjukvården till kommunerna och trängseln i trafiken blir huvudfrågor i landstingsvalet.
Centern är för att hemsjukvården överförs till kommunerna, liksom de flesta partier. Men ge stor frihet åt kommunerna  med genomförandet. Ändra lagen så att läkare också kan anställas i kommunerna för att kunna skapa arbetsteam med distriktssköterskor, läkare och övrig vårdpersonal.
I går stod jag med mina kryckor en halvtimme och väntade på 3:ans buss på Slussen. Uppror bland resenärerna. Centern måste ta ett helt nytt grepp på trafiken, trängseln, servicen och miljön.

För övrigt ska jag nu till Djurö kyrka och Per Naess begravning, vår tidigare ordförande i kommunfullmäktige. 

torsdag 23 augusti 2012

Grekland ber på sina bara knän för uppskov med åtsramningar i två år, men...
Tyskland, Finland och Holland har fått nog och säger nu ifrån med stenhårda nej. De EU och eurokritiska partierna går framåt och rädslan för förlorade val för regeringspartierna  tvingar dem att "hålla med" de kritiska partierna. Det kan påskynda en kollaps för euron under hösten.
Mötet i går mellan Greklands premiärminister Antonis Samaras och eurogruppens ordförande Jean Claude Jucker slutade i ett "vi får se". Inga besked eller löften.

Socialdemokraternas Magdalena Andersson talar också om en beredskap för ett eurohaveri.
Det kan lätt bli så att pratet om haveri driver på i den riktningen. Socialdemokraterna ska ha hög beredskap för en kris i Europa "vid en oordnad upplösning av euron." DÅ krävs särskilda insatser för att stimulera efterfrågan. Det krävs redan nu, Magdalena.

Åsa Romson besviken på att regeringen inte bjöd in till samtal om budgeten
Jag åkte med samma tåg som Åsa i går till Göteborg. Tacksamt för henne när hon kom fram till Kungsportsplatsen att tala om investeringar i järnväg och att tågen skall gå, när vårt tåg stoppades i 25 minuter på grund av ett "signalfel".

Synd att inte regeringen hållit sitt löfte om att bjuda in Miljöpartiet
till samtal om budget och framtidsinvesteringar. Det är inte för sent men Sverige skulle vinna på långsiktiga uppgörelser över blockgränsen i dessa frågor. Regeringen skulle få en starkare majoritet och centern och miljöpartiet skulle bli en tredje stark kraft i svensk politik för miljö, energi, klimat och uthållighet.

För övrigt åker jag nu in till landstingets forskningsberedning för att tala just om framtidsinvesteringar inom sjukvården.

onsdag 22 augusti 2012


Het EU-höst om euron. Krisen går in i ett avgörande skede

I helgen forttsätter arbetet med att rädda euron. Greklands premiärminister Antonis Samaras träffar både Angela Merkel och Francois Hollande. Det handlar om Greklands begäran om förlängning av nödhjälpen till landet med två år. Tyskland säger nej, liksom Finland. Frankrike svajar. I september blir krisen än mer allvarlig då den tyska författningsdomstolen ska säga ja eller nej till ESM-fonden. Bankunion, budgetunion och politisk union är tyska krav för att få väjarna att godta mer tyskt stöd till krisländerna. Då…



Ett enkelt svar är att varje land bör stå för sina egna kostnader och underskott. Att fortsätta med stödlån och bidrag är ingen långsiktig lösning.



T-bana  till Nacka skall utredas I landstinget men närmare I tiden ligger att den nya Skurubron ska betalas av staten utan broavgifter och att Värmdö snabbt får båtpendling från t.ex Ålstäket till Slussen.

Det kan ge oss båtpendling från 2013/14, Ny Skurubro från 2016/17 och T-bana till Nacka under 2020-talets början.



För övrigt sitter jag nu på tåget till Göteborg för diskussioner med Chalmers om en spårbilsbana på Science Parc.2,5 km enkelbana med 7 stationer och 35 vagnar för transporter av lärare, studenter och forskare inom området. Beräknad investeringskostnad 135 miljoner och drift 6 milj per år. Vackert. Vore kul om Göteborg blev först….

tisdag 21 augusti 2012

Bra med färre och effektivare AP-fonder, men se upp för "löntagarfonder" och politisk påverkan
Utredningen med det fruktansvärda namnet buffertkapitalutredningen har nu kommit med förslag om AP-fonderna. Dagens fem fonder ska avvecklas till tre med med egna styrelser under en ny myndighet pensionsreservstyrelsen (kan man inte hitta på något sexigare) som ska ha hand om administration och förvaltning. Det blir ett tydligare huvudmannaskap. Bra att man stärker hur pengarna placeras utifrån etik o moral, miljö, energi, klimat och internationellt ansvar. Alternativförslaget med en fond bör man skrota. Assar Lindbeck har väl belyst riskerna med "löntagarfonder" och politisk påverkan.

Se till att förslaget blir verklighet före valet och tala om att det betyder högre pensioner, bättre insyn och att vi blir av med pensionsstyrelser med höga förvaltningskostnader, arvoden och bonusar .

Höjd åldersgräns utreds för pensioner
Det är helt onödigt. Med mitt förslag om livsbalans ska vi människor ha frihet att själva välja hur mycket och hur lite vi vill arbeta under olika skeenden i livet och dit hör också självklart rätten att bestämma när vi vill gå i pension. Vid 50 eller 100... det ska vi bestämma själva.

Göran Hägglund nobbar gemensamt idéprogram från Moderaterna
som Fredrik Reinfeldt föreslog häromdagen när han till slut svarade ja på Annie Lööfs inbjudan på en "nystart" för Alliansen. Det gör han rätt i. Förslagen om gemensamt valmanifest, valkommitte och idéprogram såg närmast ut som en partisammanslagning och en evig blockpolitik. Det vill vi inte ha.

För övrigt far jag nu till Göteborg i morgon bitti och diskuterar ett mycket inressant förslag om spårbilar på Chalmers.

måndag 20 augusti 2012

EUrokrisen blir alltmer en kris för hela EU
Jag säger det igen men som EU-kritiker är jag inte ett dugg road över att få rätt och se hur EUrokrisen förlamar hela Europasamarbetet. Internbankmarknaden i EU har kraftigt krympt. Euron kan bryta samman varnar Finlands utrikesminister och har satt in åtgärder för att minska problemen för finnarna om det händer. Tysklands författningsdomstol ska i början av september besluta om ESM-krisfonden står i överensstämmelse med tysk grundlag. Rumänien, Bulgarien och Ungern följer inte de regler de åtagit sig om demokrati och yttrandefrihet mot korruption mm i EU.

Fp måste ompröva sin Europapolitik skriver Erik Scheller, förste vice ordförande i Liberala ungdomsförbundet.
Nej till att ånyo ta upp euron som Carl B Hamilton då och då föreslår och nej till EU-skatter som kommissionen föreslår.

Kan euron räddas frågar den amerikanske ekonomiprofessorn
i dagens www.dn.se/kolumnen.  Ja, skriver han "även om det ser ut som ett enormt misstag att den kom till".

Men bra artikel av Anna-Karin Hatt om att stärka energiforskningen
 i www.svd.se/brannpunkt i dag. Centerpartiet ser som en av sina viktigaste prioriteringar i budgetarbetet att stärka energiforskningen "för att snabba på omställningen till ett ekologiskt hållbart energisystem." Utmärkt.

För övrigt blir det inre tjänst i dag och så ska jag gå igenom Chalmersförslaget om spårbilar till mötet i Göteborg på onsdag.

söndag 19 augusti 2012

Reinfeldt på bra humör i Gustavsberg med framtidssatsningar på infrastruktur, forskning och sänkt bolagsskatt
Jo, där stod jag med mina kryckor och såg Fredrik Reinfeldt anlända med M/S  Riddarfjärden efter en lätt grundstötning. Han började med egna upplevelser om flyktingar från Irak på 80-talet och gick över till dagens situation i Syrien. Han bjöd in Syriens nationella råd till att överlägga i Stockholm. Bra. Infrastruktur i Sthlm och hela landet, forskning och innovationer, sänkt bolagsskatt, kraftigare än vad bara räntesnurrorna skulle ge. Jobben och utanförskapet. Det går inte att få med allt, men det var igenting om Sveriges ekonomi som han alltid brukar inleda med, inget om miljö, energi, klimat och EU och EUrokrisen. Men han skämtade till det med sina basketerfarenheter från Tensta och var allmänt på gott humör

T-bana till Nacka var ett huvudbudskap 
som regeringen vill skynda på från beräknade 2030 till tidigare att betalas med ökad trängselskatt och stöd från regeringen. Ok, säger jag, Det har vi tagit upp i budgeten med Alliansen i landstinget. Men, bussarna måste vara kvar till Slussen och kanske det vore bättre att helt finansiera Skurubron med statliga pengar i stället för broavgifter och låga landstinget stå för finansieringen av T-banan.

Farligt uttalande om "enstaka fall" om fester och internrepresentation.
Det sa han på presskonferensen innan. Det var oproffsigt att tala om "enstaka fall" om det som uppdagats. Det finns 300 myndigheter och 140 stiftelser att gräva i och det är precis vad journalisterna kommer att göra nu. Och där....

För övrigt skiner solen och fåglarna kvittrar och det ser ut att bli en dag med besök på det långa bokbordet med 600 bord på Drottninggatan i dag.

lördag 18 augusti 2012

Ryssland går baklänges
Det är tragiskt att se och höra makthavarna i Ryssland beskriva ""hotet" från tre kvinnor i Pussy Riot efter aktionen mot Frälsarkatedralen I Moskva. För detta får de nu två års fängelse. Ryssland har aldrig varit någon demokrati. Vi som hade hoppats för några år sedan får inse att Ryssland i dag går baklänges. I detta fal med den ortodoxa kyrkans medverkan. Repression och tillbakagång. Tragik, men farligt för Putin. Demonstrationerna kommer nu bara att öka.

Moderaterna tackar ja till Annies inbjudan om nya Alliansöverläggningar.
Det har tagigt några månader sedan Annie plötsligt och utanför manuskriptet i Almedalen bjöd in de tre Allianskollegorna till överläggningar om Alliansens framtid  och nystart 2.0. Hittills har ingen svarat. Det var inget bra initiativ. Allianspartierna skulle naturligtvis ha informerats om utspelet. Nu blir svaret "Ja" från moderaterna mer en räddningsplanka för Annie och centern i ett svårt politiskt läge.

Vi glömmer det och ser till förslaget från Reinfeldt i www.dn.se/debatt i dag. Det kommer säkert att utvecklas när jag om några timmar lyssnar på honom i Gustavsberg. Reinfeldt föreslår fyra saker; en gemensam arbetsgrupp för Alliansens politik inför 2014, ett gemensamt valmanifest, en idéplattform med allianspartiernas värderingar, en gemensam valkommitté. Stärkt blockpolitik eller?

Vad man än tycker om detta är det en mycket genomarbetad artikel om allt bra som gjorts, allt det nya som ska göras och allt det elände som skulle komma med en oppositionsseger. Schlingman?

För övrigt ska jag nu som sagt snart lyssna på Fredrik Reinfeldt när han fullföljer de senare årens tradition och kommer till Gustavsberg kl 13.00.

fredag 17 augusti 2012

De 140 stiftelserna med regeringen inblandad måste granskas bättre.
Inte ens regeringen visste att man hade 145 stiftelser....Man kände bara till 62?!. 50 har bildats av staten och resten tillsammans med andra. Totalt handlar det om stora pengar, 30 mdr kronor. Flera av stiftelserna undantas från kontroll i stadgarna. Riksrevisionen är kritisk. Jag håller med. Det borde vara självklart att staten ska kunna granska allt institutioner där det finns skattepengar. Gör om.

Fisken i Sverige minskar o minskar...
liksom yrkesfiskarna som nu bara är 1200 och beräknas bli   900 om några år. 300 procent mer fisk importeras till Sverige jämfört med för tolv år sedan. Oj, 80 procent av den fisk som konsumeras är importerad. Hemskt. Det handlar om naturresurser. Lena Ek, här har du en utmaning. Du har börjat bra, bara att fortsätta....www.dn.se/ekonomi.

Bra initiativ att effektivisera miljöprövningen  också men det får inte gå ut över miljön
Ytterligare ett bra initiativ av Lena Ek. Att förenkla miljöprövningen med Miljökonsekvensbeskrivningar och påskynda beslut kring vägar, järnvägar mm och öka förutsebarheten. Men det är miljön i sig som är det viktigaste.

Läkare inom ambulanssjukvården
skriver tio läkare på www.dn.se/debatt. Det var detta jag frågade om när jag fick transport med ambulanshelikopter från Bohus-Malmön till Uddevalla sjukhus när jag skadade knät efter midsommarn. Tyckte presonalen som inte var läkare var mycket professionella men instämmer i att det nog borde vara det.

För övrigt tycker jag Annie ska ha godkänt för morgonens framträdande  på i TV 4 om festerna och representationen. Men inget mera nu...



torsdag 16 augusti 2012

Mönsterlandet Tunisien: Konflikt mellan islamister och liberaler försvårar nystarten
Det är precis sådana konflikter vi varit ororade för. Vad händer efter "revolutionen"? Det segrande islamistpartiet al-Nahda med 41 procent av rösterna vill nu ändra Tunisiens författning där kvinnan ska vara "ett komplement" till mannen.Det har givit salafisterna, de bokstavstrogna islamisterna vind i seglen med förslag som att skilja män och kvinnor på universiteten. Tusentals kvinnor protesterar. Hur hjälper man till i dessa situationer?

Satsningen på kvinnligt företagande är jättebra - men varför i statlig regi när Nyföretagarcentrum finns
Den frågan ställer jag när TIllväxtverket lyckas sätta sprätt på 375 milj till  nyföretagande  som inte går att utvärdera och Nyföretagarcentrum får 2,5. Den frågan ställer också Olle Wästberg i dag i www.svd.se/brannpunnkt . Nyföretagarcentrum är mycket effektivt. Som tidigare ordförande i Näringslivsrådet på Värmdö har jag själv sett hur 60-70-talet nya företag, med en majoritet kvinnor, startats. Är det inte sådana organisationer vi ska backa upp i stället för nya byråkratibjässar i statlig regi? Vad säger Annie Lööf? En nystart kanske?

Centern säger nej till hemleverans av alkohol men ja till gårdsförsäljning. otroligt ologiskt
Centerns Anders W Jonsson vill inte ha hemleverans av alkohol till bostaden för att det ökar alkoholförsäljningen. Men han vill  ha gårdsförsäljning. Ökar inte det alkoholförsäljningen? Otroligt, obegripligt och ologiskt. Plats för skratt.

För övrigt ska jag nu in till budgetdiskussioner på kommunkansliet.

onsdag 15 augusti 2012

DN:Städa trappan uppifrån - Det är inte varje dag man kan hålla med om en hel ledare
Problemet är inte representationen i sig utan det handlar om omfattning, innehåll och svajigheter i redovisningen. Så skriver DN i dagens ledare www.dn.se/ledare . Bara att hålla med. Också resten av ledaren är bra och innehåller bra förslag. Offentlighetsprincipen är avgörande för en samhällelig granskning genom media. Principen bör därför också gälla statliga företag, inte bara företag i kommuner och landsting, Självklart. Regering och departement bör självklart föregå med gott exempel och inte förhindra eller fördröja utlämnande av offentliga handlingar. Självklart.

Tre Slutsatser:
Regeringen bör tillsätta en utredning om principerna för internrepresentation. Regeringen bör skriva fram en proposition om att statliga bolag ska omfattaas av offentlighetsprincipen. Regeringen bör stämma styrelsen för Stiftelsen för strategisk forskning om Bindefelt uppdraget och festerna.

Centerns skärgårdspolitik har fått stor och berättigad uppmärksamhet och det ska vi fortsätta att se till
Stockholms skärgård är mer än namnet. Det är ett begrepp, en del av vår kultur, en ikon i vår litteratur. Så, sa jag i anförandet om budgeten i landstinget i juni. Centerpartiets skärgårdspolitik har mötts positivt av stora grupper i och utanför skärgården.

Waxholmsbolaget ska också i fortsättningen ansvara för trafiken
i skärgården genom upphandling och avtal med små redare. En Nord-Syd förbindelse ska öppnas nästa år. Fortifikationsförvaltningens utförsäljning av skärgårdsöar och fyrar bör stoppas och marken erbjudas Skärgårdsstiftelsen och kommuner, genom t.ex donationer. Helikopterlandningsplatsen i Värmdö ska finnas kvar för skärgårdens behov. Detta är något vi ska berätta om i dag på Artipelag.

För övrigt ska jag nu in till Södersjukhuset på återbesök för mitt knä och sedan blir det pressmöte om skärgårdsfrågor på Artipelag med Baby-Björn Jacobsson och Gustav Andersson.

tisdag 14 augusti 2012

Slutsatsen av Breivikkommissionen: Hur ser säkerheten ut i Sverige?
Det är en total sågning av hela polis- och säkerhetsapparaten. Det är slutsatserna i 22 juli-kommissionens rapport om Breivikdåden. En 500 sidor lång rapport med uppgift att svara på frågan hur kunde detta hända?. Svaret: Säkerhetspolisen struntade i tips om att Breivik köpt kemikalier till bomber. Avstängningen av biltrafiken utanför regeringsbyggnaden gjordes för sent. I 21 minuter låg tips om Breiviks bilnummer på ett polisbord efter sprängningarna. Rikslarm gick ut efter en timme. Usel båtkunskap försenade polisen till Utöya 15 minuter.
Jag är ansvarig för allt som fungerade och icke fungerade, säger Jens Stoltenberg som fick så mycket beröm för sin insats när terrordåden begicks. Ja, han är ytterst ansvarig och sedan...?

Man tror inte det är sant
och den fråga som ställs är: hur ser säkerheten ut i Sverige?  Vilken kontroll har regeringen och Fredrik Reinfeldt. En omedelbar åtgärd efter den norska rapporten vore att kalla in polis- och säkerhetstjänst för att besvara frågan i Sverige. Har vi en fullgod säkerhet?

Saudiarabien är en diktatur
De fyra orden tar fyra sekunder att svara på. Och det är allt som behöver sägas när en minister, som förssvarsminister Carin Enström får frågan. Svenska ministrar får inte göra fler sådana misstag. Det är pinsamt och jag skäms.

För övrigt var Emma här hela dagen i går och vi badade, målade, plockade vinbär och krusbär och åt pizza på Hemmesta Lillkrog.

måndag 13 augusti 2012

Mitt Romney och Paul Ryan: Mitthöger och högerhöger
Så ser republikanernas president och vicepresidentkandidater ut politiskt. Paul Ryan är 42 år men mycket erfaren med 13 år i kongressen Hans budgetförslag, som nu är det som ställs mot Obamas, handlar om stora skattesänkningar, nedskärningar i välfärden och privatiseringar med måttot en så liten stat som möjligt. Alla hurrar i Teapartyrörelsen. Det är bra med två tydliga alternativ. Men Obama kommer att vinna en enkel seger.

Egypten och världen förvånas av en stark president som vågar stoppa militären. Bravo.
Jag trodde det inte. Gjorde du det? I helgen avskedade president Mursi Mubaraks gamle försvarsminister och likaså ÖB. Fort och omedelbart. Militärens makt i Egypten bryts. Nu ska också deras privilegier bort. Det är nästa pilsner för Mursi. Bravo.

Bjärklund satsade på säkra kort i sommartalet: forskning, infrastruktur och skattesänkning
Man kanske hade väntat sig eller tänkt sig något mer visionärt, men det blev tvärtom mycket
verklighetsnära med höstbudgeten i sikte. Några miljarder till elitsatsning på forskning. Lika många miljarder till infrastrukturen med underhåll och förbättrade spår som medger 250 km i timmen och som nog är säkrare att få igenom än nya spår med höghastighetståg. Sänkt skatt på på företag och bort med värnskatten. Verkar nästan som han vet hur budgeten kommer att se ut... Riktigt bra, men varför mest elitsatsningar och värnskatten ska vi inte röra politiskt.

För övrigt var Micke, Emma, Sara och Hanna här i går och plockade vinbär och krusbär och gjorde sylt. I dag är Emma här och nu är Sonja och Emma och badar. Jag sitter med datorn och kryckorna. På onsdag ska jag på återbesök på SÖS... och kanske  

söndag 12 augusti 2012

EU-skepsisen ökar. Är det någon som är förvånad?
Jag som EU-motståndare som sedan länge kallar mig för EU-kritiker eller Europademokrat tycker närmast det är tragiskt att eurokrisen fått sådana negativa konsekvenser för det naturliga samarbetet mellan länder i EUropa. Norr, står mot söder. Rikare länder står mot fattigare. "Friska" länder lånar ut pengar till "sjuka"och ställer hårda villkor på mottagarens ekonomi och politik. I de rika länderna tror 60 procent på landets ekonomiska framtid i de fattiga 4. Det är också vad Peter Wolodarski skriver i dag i www.dn.se/sondagskronikan. Trenden är tydlig, skriver han. "Skepsisten mot EU växer runt om i Europa."

Hösten 2009 hade 48 procent förtroende för EU, nu är det 31procent
allt enligt Eurobarometern. De allvarliga konstruktionsfelen"...skriver han, i en lite krånglig formulering, och den sega lösningsprocessen har skapat problemen. Det är verkligen inte roligt att se att vi fått rätt, vi som varit realister och insett felsatsningen med euron. Jag är inte glad för det. Bara realist igen.

Fler studenter tror på kärnkraften enligt högskolorna
Ja, det är väl inte så konstigt. En energiöverenskommelse där 12 nya kärnkraftverk kan byggas och ersätta gamla. En ansökan från Vattenfall om ett par nya kärnkraftverk som naturligtvis gjorts av den anledningen, får studenter att se en framtid som kärnkraftsingenjörer. Det ena ger naturligtvis det andra. Hur stort ansvar för denna utveckling har Centern? Någon?

För övrigt ska jag nu se fortsättningen på maratonloppet. Det blir Etiopien och Kenya.

lördag 11 augusti 2012

Socialdemokraterna måste bestämma sig själva om kärnkraften och energin, inte genom förhandlingar med regeringen
Socialdemokraterna är hårt splittrade i kärnkraftsfrågan och energipolitiken. S-kongressen har beslut på att avveckla kärnkraften successivt medan LO-kongressen vill förhandla med regeringen i frågan, där ju Löfven har starka band. Han och s sitter på två stolar. De måste bestämma sig själva och inte föra över sina egna problem i förhandlingar med regeringen. Bra att Reienfeldt och regeringen säger nej.

 Centern skulle vara det parti som förlorar mest
på nya förhandlingar med den omöjliga uppgörelsen 2009 som skull ältas fram och tillbaka igen där Mp och V är vinnare. Nej till energiförhandlingar.

Oroande kultur skriver DN om informationen kring internrepresentationen
Det är världens mest tacksamma journalistämne. Missbruk av skattepengar och gynnande av egna intressen. Rätt eller fel. Kanske kunde regeringen föreslå en samlad policy i frågan för alla myndigheter. I dag verkar det råda lite olika bud. Se till att bli av med frågan.

Regeringen bör kompensera de kommuner som visar generositet mot nya flyktingar

Utgmärkt förslag från Centern och skägårdslandstingsrådet Gustav Andersson  att Fortifikationsverket borde ges möjlighet att donera naturområden till samhällsorganisationer som Skärgårdsstiftelsen

För övrigt åt vi räkor så mycket som vi orkade i går men nu bär det av från Västkusten till Östkusten, från Bohus-Malmön till Värmdön

fredag 10 augusti 2012


Sänk räntan och investera I höstbudgeten


Nu kommer budet tätt från flera håll om inriktningen på ekonomin för hösten, både i fråga om penningpolitiken och finanspolitiken. Sänk räntan får nu en helsida I www.dn.se/nyheter från vice riksbankschefen Lars E O Svensson. Räntan har varit för hög i 15 år, säger han. Med lägre ränta hade vi kunnat ha 40 000 färre arbetslösa.  Vi har en högre ränta I Sverige än I jämförbara länder. Nu gäller det att få de som vill ha en högre ränta med riksbankscefen Stefan Ingves I spetsen att ändra sig. Bra. Sänk räntan.

 Tillväxt och framtidsinvesteringar säger Borg vid regeringens sommarfika. Bra.

Det är alldeles utmärkt. Utrymmet för mer långsiktiga investeringar kan ha ökat. Så ungefär låter det från Anders Borg. Nu har det kommit sådana propåer under åtskilliga månader, inte minst I Almedalen och då väntar vi oss detta I höstbudgeten, rejäla investeringar I innovationer, företagande, infrastrktur, klimat, kraftnät och uthållig energi. Kombinationen av investeringar och sänkt ränta är ju mumma för ökad sysselsättning och stark uthållig tillväxt.

 Annie Lööf behöver erfaret stöd, säger forskare och det har många “gamla” centerpartister sagt länge

Om man skjuter skarpt ska man ha ryggen fri…Det kan vara bra att ha medarbetare som har längre erfarenhet som man kan rådfråga när det uppstår krissitationer och för att undvika snabba uttalanden som kanske inte är så genomtänkta. Det är det många “gamla” centerpartister som sagt och också försökt föra fram till partiledningen. Ett seniorkollegium kanske…?

 För övrigt regnar det I dag på Bohus-Malmön och vi funderar på hemfärd I helgen. Höst är det inte men…






torsdag 9 augusti 2012

Sorry, kan inte få bort rutmönstret.

ECB- bidrag löser inte EUrokrisen

Jag har stor respekt för Lars Calmfors. Han är nationalekonomisk analytiker. Går igenom agrument för och emkot ett ställningstagande. I dag gör han likadant i www.dn.se/kolumnen om ECB:s möjligheter att med olika stöd lösa EUrokrisen. ECB-chefen Mario Draghi har flaggat för att "storskaliga stödåtgärder" ska vidtagas för att rädda euron. Men det blev bara ett utalamde. Inga ordentliga åtgärder. Inga åtgärder alls, men dörren hålls öppen. ECB kan trycka hur mycket euro som helst men det blir till slut skattebetalarna som får betala -även om man kan skjuta fram återbetalningen och det är väl detta som är sättet att få det att inte synas nu, menar också Calmfors.

Kraftiga nedskrivningar av skulder

är bästa sättet att lösa krisen, verkar Calmfors tycka. Så ser jag det också. Dete finns ingen genväg. Att dra ut på tiden och fördjupa krisen kan skapa känslor som påminne rom 30-talet...

Bildt inne och snubblar på rättsfrågor

Kronofogden planerar att sälja en rysk fastighetpå Lidingö på executiv auktion. Det handlar om domstilsbeslut som gått emot Ryssland och där Ryssland nu hotar Sverige med konsekvenser... Bildt försöker förtäckt få kronofigdfen av avbryta försäljningen. Nej, aldig i livet. Sverige ska naturligtvis ialdrit underkasta sig sådana hot från Ryssland. Vi har ett rättsväsende som arbetar självständigt...

För övrigt hade vi en trevlig tillställning på verandan i går ner på Källbacken med Olle, Zari, Göran, Gunilla, Kjell, Anita och Sonja och jag. Mycket historier,sanna och halvsanna... Från mig var förstås alla sanna....




onsdag 8 augusti 2012

Ber om ursäkt för det lite underliga rutmönstret som inledde gårdagens inlägg...men misstag någonstans...

Bra agerat av Biståndsminister Gunilla Carlsson om att avbryta biståndet till Rwanda
Det är naturligtvis oacceptabelt att Sverige ger bistånd till ett land som i sin tur använder pengarna till att stödja krigsinsatser med vapen och soldater i ett annat land, Kongo. Rwanda har gång på gång anklagats för att stödja gerillan M23 i Kongo. Nu senast i juni i en FN rapport. Nu stoppar Sverige utbetalningarna till dess frågan utretts. Bra Gunilla. Du var snabb att reagera på sådant som du tyckte var fel redan när vi satt i industripolitiska utskottet i EU-parlamentet, även om vi inte alltid tyckte likadant. Nu gör vi det...

Bra om Riksbanken sänker räntan
Flera ekonomiska fakta talar för att Riksbanken bör sänka räntan. Inflationen  ligger i dag på en procent, dvs väl under maxnivån på 2 procent. En sänkning skulle stimulera ekonomin, öka syselsättningen och sänka boräntorna. Bankernas krav i dag på att inte mer än 75 procent av marknadsvärdet får belånas är ett tillräckligt instrument för att inte skapa "bolånebubblor". Jag är inte så förtjust i att lagstifta om amorteringskrav som Jonas Sjöstedt (V) och Peter Norman (M) lutar åt i dagens www.svd.se/naringsliv . Det är ett ansvar som långivare och låntagare ska ha i första hand.

För övrigt väntar jag nu på att få se en eller flera medaljer till Sverige i kanot, en gren liksom rodd som jag tävlat i själv för sådär   ...? år sedan.

tisdag 7 augusti 2012





Efter premiärminister Riad Hijabs avhopp: Nu handlar det om dagar eller veckor i Syrien

Hur pressad kan al-Assad bli? Hur mycket kan han stå emot? När den nyligen utsedda permiärministern Riad Hijab hoppar av till oppositionen så frågar man sig verkligen. Hur länge...?Hijab har flytt till Jordanien och flera andra ministrar och högt uppsatta officerare har gjort detsamma. Det är upplösning som pågår. Man tar inte det steget om man tror att regeringen överlever för då blir man svartlistad för evigt av Assad och riskerar dödas. De som lämnar förstår att det snart är slut.

Lööf och regeringen gör det som måste göras; Något alternativ fanns inte för Christina Lugnet.

Det var det enda möjliga i frågan om Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet efter den hårda kritiken om interna tillställningar som brutit mot reglerna. Alltid trist när sådant händer, men Annie Lööf kunde inte göra annat eftersom det handlar om skattebetalarnas pengar. Den väldiga brev-, mail- och övriga nätkritiken gjorde det också omöjligt att inte direkt avkeda. Det ska Annie ha respekt för.. Lite underligt dock att hon inte meddelade det själv direkt till Christina utan låter sin statssekreterare göra hundjobbet öga mot öga.

Merkel räddar sig själv, euron och EUropa med ja till nya stödköp av obligationer

Det var nog också det enda politiskt möjliga. Motsättningarna inom eurozonen mellan norr och söder har blivit allt tydligare. Mario Monti talade om detta i går. Det kan driva på en upplösning av euron och det måste till varje pris förhindras. Euron först...är vad som gäller. Vi får se om det håller...

För övrigt har jag just sett ett häckheat där tre löpare i samma lopp snubblar på häckar och faller...

Slump eller fel någonstans....?




måndag 6 augusti 2012


Vi måste på alla sätt ta hand om syrier som tvingas fly från våldet och terrorn i hemlandet

Det är en fråga om humanitet. Det är därför glädjande att Migrationsverket bedömer säkerhetsläget som extremt allvarligt och de som har individuella skyddskäl får permanent uppehållstillstånd, put. Också de som inte har detta får treåriga uppehållstillstånd eftersom de riskerar att utsättas för våld som hotar alla. Detta ger dock med dagens regler inte rätt att ta hit barn och makar. Också denna begränsning ska Migrationsverket nu se över så att även denna grupp kan förenas med sina familjer i Sverige. Bra. Vi kan och ska visa humanitet.

Jag brukar vända på frågan

och försöka sätta mig in i om det vore jag och min familj som utsattes för våld och terror i Sverige och vi tvingades lämna allt och fly till ett främmande land. Då förstår man...

Lyssna på Assar Lindbeck: Slå inte ihop AP-fonderna. Det skapar en ny löntagarfondsdebatt med en stor statsfond.

Assar Lindbeck var som socialdemokrat med och stoppade löntagarfonderna och blev med detta för livet ovän med Olof Palme. Det var starkt gjort. Nu skriver han i sina memoarer att inte heller de statliga AP-fonderna ska slås ihop. Det liknar löntagarfonderna och skapar en "fondkoloss för partipolitisk påverkan." Lyssna på min gamle professor i nationalekonomi...

För övrigt är det trist att läsa att två gamla arbetskamrater som statsrådet Karin Andersson, 93 och rådmannen Karl-Erik Rosén avlidit, 93 respektive 95 år gamla. Karin minns jag särskilt när hon visade mig runt i riksdagshuset som nyanställd politisk sekrterare för centern i valet 1973. Karl-Erik var en av de rådmän jag arbetade för under min tid som tingsnotarie i Stockholms tingsrätt.


söndag 5 augusti 2012


Nationella fronten, Sannfinländarna, Frihetspartiet, Sverigedemokraterna - har tagit över EU-kritiken blandat med främlingsfientlighet

Det är en tragisk utveckling vi ser pågå. Särskilt vi EU-kritiker eller EU-demokrater som är för ett starkt Europasmarbete men mot en framväxande EU-stat. Nu har hela frågan i ett europeiskt perspektiv tagits över av EU-motståndare och främlingsfientliga och rasistiska krafter. Det är en av anledningarna till att jag själv har känt stor olust att den gruppen tagit över en sund EU-kritik utifrån en demokratisk utgångspunkt.

Sannfinländarna och Timo Soini är nu uppe i 17,5 procent.

Nationella fronten ligger i samma storleksordning i Frankrike, Frihetspartiet i Nederländerna med Geert Wildersrs går nu ut med EU-kritiska websidor som attraherara 10 000-tals väljare. San nfinnländarna har tjänat 10-tals procent på Finland, euron och eurokrisen.

En anledning är att de demokratiska partierna i Europa, inklusive centerpartiet inte har insett den djupa och naturligt, demokratiska EU-kritik som finns i många länder.

Sjöfyllerilagen - ett juridiskt och demokratiskt haveri

I dag skriver ett antal skådespelare och företrädare för frititsbåtorganisationerna många kloka saker om den havererade sjöfyllerilagen med 0,2 promillekrav på sjön. Det leder fel. Några exempel. Det som rapporterats är antalet fyllerier, inte olyckor på sjön. Det är fel att hävda att det är lika stor risk att framföra fritidsbåtar som bilar. Bilar kör mycket närmare varandra, har mycket högre hastigheter och har svårare att väja på en väg. En lag som inte har allmänhetens förtroende leder fel och undergräver hela rättssystemet. Sverige är veterligt det enda land i världen med 0,2 peomillegräns för fritidsbåtar. Tänk om och gör om.

Och det är bara att gratulera Andy Murray till tennisguldet i OS. Han sopade banan med Roger Federer alldeles nyss.

För övrigt beklagar jag att fullmäktigeledamoten Ingalill Landqvist Westh (S) avlidit i Värmdö och nu också fullmäktiges tidigare ordförande Per Naess (M). Stort tack för era insatser och många timmars ideellt arbete för ett bättre samhälle.


lördag 4 augusti 2012

Lukasjenko och diktatauren i Vitryssland visar sitt rätta ansikte. Bra och snabb reaktion av Carl Bildt
Det är otroligt i en modern värld att en svenska ambassadör utvisas med motivet att han haft kontakt med oppositionella i Lukasjankos Vitryssland. Ambassadör Stefan Eriksson i Minsk utvisas, men Sverige svarar omedelbart med att stoppa en ny Vitrysk ambassadör i Stockholm. Carl Bildt ska ha heder för sin omedelbara reaktion och presskonferens från någon semesteradress. "..en nyckfull och tilltagande oberäknelig diktarur som är rädd för sin egen framtid.", säger Carl Bildt. Utvisningen av den svenska ambassadören är "Löjeväckande". Självklart ska en ambassadör kunna ha kontakt med både regering, opposition och det civila samhället i det land han verkar i. Diktaturens rätta ansikte.

Annie Lööf vill ändra blodgivarreglerna för homosexuella män: Men är det inte att riskera säkerheten i blodgivningen och sjukvården
Vis ska ha frihet. Vi ska kunna göra vad vi själva vill med begränsningen att det inte får skada någon annan. Men önskan att vara fördomsfri får inte ta över huvudregeln ovan. Är det inte en större risk att homosexuella män bär på hiv-virus än heterosexuella? TT skriver att det är minst 50 gånger större risk än generellt. Rätt eller fel. Riskera inte blodgivningen i sjukvården med frihet för fördomsfriheten.

För övrigt lider jag med Lassi Karonen som var en halv båtlängd från brons i singelsculler. Glädjer mig å andra sidan åt att otippade Lisa Nordén tog silver och var ack så nära guld i triatlon.

fredag 3 augusti 2012

 Kofi Annans avhopp är ett  tragiskt och ödestigert fiasko för världssamfundet.
Något annat kan inte sägas. Om inte en erkänt duktig medlare, diplomat och internationellt erfaren person som Kofi Annan klarar uppgiften vem gör det då? Då återstår bara kraftfullare insatser med i första hand en flygförbundszon som i Libyen. FN måste ta ansvaret och påtryckningar ske mot Ryssland och Kina för att finna en lösning som stoppar dödandet av civila.

För varje dag går alla krig, särskilt inbördeskrig
in i allt mer ofattbara brott mot mänskliga rättigheter, som direkta avrättningar av civila i bostadsområden och nedskjutning av regeringssoldader EU borde kunna ta upp frågan om agerande enligt kapitel 7, brott mot den egna befolkningen.

Ofattbart matsvinn i Sverige mitt i världssvälten
Det är ofattbara mängder mat på en miljon ton som slängs varje år i Sverige enligt www.dn.se/nyheter i dag.Om svinnet minskar med 20 procent blir vinsten 20 mdr kronor. Otroliga belopp. Nu måste vi verkligen ta itu med detta på alla nivåer, nationellt, regionalt och lokalt. Det handlar om beslutsamhet och organisation men mycket också om etik, kunskap, förgiftningsrisk och ekonomi.

Glädjer mig åt att vi nu ska börja med matrestinsamling i Värmdö

För övrigt åker Sonja och jag nu ner några dagar till Bohus-Malmön innan höstrutinerna sätter igång igen.


torsdag 2 augusti 2012

EUro-följetongen fortsätter:  ECB-chefen Mario Draghi ska rädda euron
Det räcker med att lyssna på rubriken så förstår vi vilken kris euron har försatt oss i. Europeiska Centralbankens chef ska rädda euron. Jag ska se till att...inom mitt mandat rädda euron. Det är EU-kratin. Euron hänger nu på enskilda personer och tjänstemän i EU-institutioner. Demokrati...Sänkta räntor, stödköp av obligationer, mer pengar från stödfonderna EFSF och ESM. Nja, inte rädda men uppehålla kraschen....Om stödåtgärderna blir permanenta förvärras krisen, som min "gamle" professor i nationalekonomi, säger i dag www.dn.se/ekonomi Allt till priset av en otrolig centralisering av makt och förlust av demokrati....

Syrien efter Assad, får inte splittra oppositionen
Nu händer det som inte får hända. En provisorisk regering bildas och utnämner sig själv. Rebellerna FSA, säger nej liksom nationalaraådet, SNC. Hela oppositionen, alla grupper och "fraktioner" måste samlas och diskutera framtiden med stöd av omvärlden.

Regeringen måste lyfta Sverige inom modern miljövänlig transportteknik som elbilar, spårbilar och eltrådbussar.
Norge kör ifrån Sverige inom elbilsmarknaden. Supermiljöbilspremien från centern var ett misstag med bara något 40-tal bilar hittills som utnyttjat premien. Inse det och börja om. Det ser bra ut om man satsar på det franska systemet där miljövänliga bilar subventioneras av bilar med höga utsläpp.
Och förutom elbilar ska vi satsa på modern miljövänlig transportteknik som "trådbussar" som laddas på marken vid hållplatserna och spårbilar till olika centra och som matarbanor.

För övrigt åker Sonja och jag till Björkvik och badar...Nja inte kryckorna och jag men Sonja.

onsdag 1 augusti 2012

Nej - ingen ny kärnkraft
Otroligt korkat att Vattenfall nu ansöker till Strålskyddsmyndigheten om att få bygga ett eller två nya kärnkraftverk som ersätter gamla. Det kommer att ta 10-15 år enligt Vattenfall. Det finns inget som kan ersätta kärnkraften när den fasas ut, säger man. "Stora satsningar på biomassa och vindkraft kommer inte att räcka till", skriver www.dn.se/ledare i dag. Det dummaste jag hört. Vi har på några år byggt ut vindkraften från nästan noll till 6 Twh. Solkraft ökar över hela landet liksom bioenergi. Det är ju om femton år vi ska jämföra med. Och det är detta som är alternativet. 100 procent förnybar energi. Kan en av världens största industrinationer Tyskland avveckla sina 19 kärnkraftverk kan vi avveckla våra 10.

Annie Lööf, Anna-Karin Hatt och Lena Ek bör omedelbart gå ut och säga nej till ny kärnkraft.
Vattenfall är ett statligt verk och Annie Lööf är näringsminister, Anna-Karin Hatt energiminister och Lena Ek miljöminister.
När kommer ett bättre tillfälle för centern att visa att vi står kvar vid våra grundvärderingar.

Bra att Annie "tar i med hårdhandskarna" mot skatteslöseriet i Tillväxtverket
Det är en statlig myndighet som förvaltar svenska folkets skattepengar. På hur många områden finns det inte resursbrist? Skolan, Vården, trafiken...... Det är utmanande av Christina Lugnet och hennes styrelsen att inte följa de egna riktlinjerna och dribbla med bokföring och moms. Vinnova verkar ha gått samma väg. Var finns revisorerna? Kanske dags för regeringen att göra en riktig "regeringsrevision" av alla myndigheter...?

För övrigt är det roligt med OS-silvret för Sara Algotsson Ostholt i  fälttävlan. Och nu startar Therese Alshammar också på femtio fritt....