fredag 30 november 2012

Sverigedemokraterna går fram precis som jag befarat - Underdoggen har givit framgång
Det är närmast otroligt att media kan vara så dumma så dom förvånar sig över Sd:s fortsatta framgång i opinionsmätningarna. DN, www.dn.se  skriver på sig framsida "Sverigedemokraternas väljarstöd har aldrig varit större - detta trots den senaste tidens skandaler." Varför, har  jag tidigare fråga på bloggen. Tror media att det inte finns rasister och invandrarkritiker i Sverige. Det som Expressen "avslöjat" är det som dessa människor vill höra...Sedan tillkommer mediattityden att "sätta dit Sd" som Anna Hedenmo och Karin Hubinette förtvivlat försökt med, men bara givit Åkesson ännu mer utrymme och sympatier....Grattis Sd.

DN/ Ipsos sänker vänstern och har Kd under och centern strax över de fyra procenten
Det mest sensationella är det kraftiga tappet för Jonas Sjöstedt och vänstern med 1.8 procent till bara 4.5. Jonas har kommit bort i samma stund som vinsterna i vården försvann som huvudämne. Det är Sd som vunnit på varslen inte vänstern. Kristdemokraterna har det mycket svårt, centern har det bara svårt men jag känner att vi kan vara på väg mot stabilitet uppåt om vi talar om centern- och inte sätter andra etiketter på oss. Ett fritt, självständigt, grönt och idemässigt starkt centerparti vinner framgång i valet 2014.

För övrigt har det blivit mycket inre tjänst i dag med däckbyte till vinterdäck, snöskottning för att komma fram och däremellan lite landstingshandlingar inför landstingsmötet på tisdag.

torsdag 29 november 2012

Bra förslag från Lena Ek om teknikutveckling som kan ge inkomster till länder som driver på för att stoppa klimatförändringarna
Att satsa på förnybar energi förutsätter utveckling av ny teknik om sol, vind och vatten. Att satsa på en bättre miljö inne och ute förutsätter en teknik som minskar utsläppen och förbättrar inomhusluften. Detsamma gäller klimatet.  Länder och företag måste inse att klimatförändringarna inte bara är kostnader utan också kan ge inkomster om man satsar på att utveckla ny teknik som går att sälja på en växande världsmarknad.
Lena Ek har  tagit initiativet till en ny rapport med detta innehåll med stöd av Norge och flera andra länder. Utmärkt.

Fullmäktige i går: Bra debatt om skolan men uselt att koalitionen stoppade konkreta förslag som hade kunnat skapa en bättre framtid för Värmdös skolor.
I går hade vi två fullmäktigemöten. Först ett extra kf kl 16.00 om problem och möjligheter för Värmdös skolor, och kritiken mot koalitionens fyrkantiga och envisa ställningstagande att lägga ner halva Kyrkskolan. Mitt och Värmdöcenterns förslag gick ut på att som ett första steg vänta med genomförandet så att vi får tid att se oss om efter alternativ. Men trots att det var ett uttalande och inget yrkande fick det inte behandlas av kf. Mycket illa, odemokratiskt och obegripligt av koalitionen.
Så här såg förslaget som stoppades ut.

Förslag till uttalande om skolan av kommunfullmäktige från Värmdöcentern
Kommunfullmäktige utgår ifrån att genomförandet av utbildningsstyrelsens beslut den 18 oktober om grundskoleorganisationen anstår tills dess inkomna skrivelser till kommunen i frågan behandlats och besvarats och tills dess JO-anmälan och den lagliga prövningen av beslutets riktighet slutligen avgjorts.

För övrigt åker jag nu in till regionala skärgårdsrådet och talar just om skärgårdsskolorna...om jag kommer fram genom den sjö som bildats i gathörnet Dalvägen/Backvägen där brunnen proppats igen....

onsdag 28 november 2012

Israel - Palestina - Världssamfundet måste driva på för en förhandling om en tvåstatslösning
Men vem ska förhandla med vem?
Det måste bli samtal och förhandlingar mellan vuxna människor för att Israel-Palestinakonflikten ska lösas. Men Vem ska Israel förhandla med? Mahmoud Abbas regim på Västbanken eller Hamas enpartistyre i Gaza. Först måste nog dessa förhandla med varandra...

Karin Hubinette hade helt fel attityd mot Jimmy Åkesson i går kväll i TV-rutan som bara ökade stödet för Sd
Hur kan en erfaren TV-journalist vara så dum? Fråga efter fråga, med allt ytligare innehåll till Jimmy Åkesson. Avbryter, avbryter, avbryter...Jimmy behåller lugnet och behärskningen och ger enkla svar. Ny snabb, knappt igenomtänkt fråga,.... nytt  avbrott mitt i svaret. Nej, ge inte Sd mer bränsle nu.

Läxhjälp med Rut-avdrag inget bra färslag - ge läxhjälp åt alla i skolan eller i hemmet
Nej, läxhjälp via rut-avdrag gynnar de som har pengar och barn som har föräldrar som
engagerar sig och minskar likvärdigheten i utbildningssystemet. Det är dessutom dyra pengar per elevtimme. Stärk stödet till skolan med en särskild peng för läxhjälp för alla - på skoltid eller hemma.

Skolan i Värmdö - varför vill Mp centralisera skolan och riskera glesbygds- och skärgårdsskolorna?
Det är en fråga jag gärna skulle vilja ha svar på men inte fått ännu. Kanske i eftermiddag på det extra kf-mötet om neddragningarna i Kyrkskolan och oklarheterna för skärgårdsskolorna. Max Ljungberg, den ståndaktige skolcentralisten kanske har ett svar eller kanske ännu bättre, har tänkt om.

För övrigt ska jag nu förbereda lite förslag just inför kf-mötena i eftermiddag och i kväll.

tisdag 27 november 2012

Doha måste bli en framgång - Kyotoprotokollet måste förlängas och utvidgas att gälla alla jordens 195 länder - Tycker Lena Ek gör ett bra jobb trots Anders Borg
Jag var med i Rio 1992 då vi antog Agenda 21. Jag deltog  på båda konferenserna - den officiella länderkonferensen och alternativkonferensen med alla NGO:s och den växande mljörörelsen. Jag representerade till hälften Folkkampanjen mot kärnkraft och Stockholms läns landsting. Ozonskiktet, övergödnigen, kärnkraften och skogsdöden var fyra stora områden. Växtghuseffekten fanns där men inte högst. Agenda 21 har gjort mycket positivt för världen kanske inte i sak men i tankar.

COP 15 i Köpenhamn blev ett misslyckande och nu måste Doha bli en framgång
Jag deltog också  COP 15 i Köpenhamn 2009 under någon vecka, då som ordförande för KOMPASS och drev på för modern  miljövänlig transportteknik som light rail och podcars. Tvågradersmålet var ett minimum, men nu har forskarna och senast Världsbanken visat att temperaturen kan stiga upp till fyra grader redan till 2060 och då ställs högre krav

Sverige måste ligga i framkant och Miljöminister Lena Ek driver på bra - men Moderaterna och Anders Borg har halverat den svenska miljardinsatsen till en halv miljard och det skadar både saken och Sveriges anseende.

Värmdökoalitionen måste visas att vi verkligen vill ha kvar Ambulanshelikoptern, anvisa plats och presentera en plan för landstinget som kommit med en formell beställning till kommunen
Det är inte första gången jag tar upp frågan i kommunfullmäktige, men jag vill ha ett ordentligt svar på vad koalitionen gör så att vi slipper läsa om att Gotland eller Haninge får helikoptern i stället.

För övrigt ska jag nu in till gruppledarmöte i landstinget för Gustav har förhinder och sedan blir det landstingsstyrelse och produktionsutskott. Inga problem att få tiden att gå...

måndag 26 november 2012

EU krackelerar - inget att hurra för och inget att vara glad åt - men inte oväntat med centraliseringen, det ökade maktbegäret, byråkratiseringen och  den haverarade euron
Ja, så ser det ut i dag i EU. Det är många kriser på en gång som nu hotar det goda samarbetet i EUropa. Euro- och ekonomikrisen  är den allvarligaste som minskar tilltron till framtiden, minskar jobben och den sociala sammanhållningen. Krisen i ekonomin får följder för EU:s budget. Vem vill betala mer till EU när man måste banta hemma? Krisen i ekonomin har skapat konflikter inom och mellan länderna som mellan nord och syd och i Spanien med Kataloniens krav på självständighet. Varför ska katalanerna betala till ett misskött Spanien?

Dämpa åtstramningarna, investera och stimulera ekonomin,
minska överkukun  Kommissions makt och byråkratin. Avskriv Greklands skulder och låg grekerna lämna euron om de vill. Minska Tysklands nymaktsambitioner.

Krångla inte till Julfirandet i Sverige
Vad är det vi hör när vi kommer hem till Sverige. En massa detaljregler för hur skolornas julavslutning ska gå till utan att det blir religiöst....Hör man inte hur konstigt det låter. Hela Julen är ju en religiös högtid. Stoppa Skolverkets detaljplanering ute i landet och låt skola, rektorer, föräldrar och kyrka bestämma själva. Låt våra traditioner och psalmer få leva.

Och vad ska vi ägna två timmar åt i det extra kf om vi inte får besluta något utan bara prata
Den frågan kommer jag att ställa till fullmäktiges presidium och kso på onsdag. Backa från skolbeslutet i utbildningsstyrelsen. Varför behövs neddragning överhuvudtaget på kyrkskolan. Låt det vara som det är.
För övrigt åker jag nu in till samrådsmöte med handikapporganisationerna på landstinget

söndag 25 november 2012

Socialdemokraterna vet inte vad de ska hitta på för att möta regeringen
Jag ser mellan raderna hur socialdemokraterna försöker att finna grunden för kritiken mot regeringen. Stefan Löfven försöker med näringslivet och och jobben. Det är hans bästa grenar, men det lyckas inte.

På vägen hem i går från Taorito på Canarias läste jag i  Expressen på sidan 4 en artikel av socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin, www.epressen.se/debatt
Där försöker han tala om att Carl Bildt är skyldig världen ett svar. Sedan går han igenom Israel- Palestina konflikten och frågar sig vilka positioner Sverige driver i EU och FN. Det var väl ovanligt dåligt timat. Sverige driver på för att inte öka medlemsavgiften till EU. Det kan väl inte Ahlin har missat. Sverige driver på för att öka satsningen på forskning,innovationer och infrastruktur och minska strödet till (det franska) jordbruket.Sverige driver på för att stärka flyktingpolitiken och  driver på för en tvåstatslösning i Israel- Palestina konlikten.

Bildt är inte lätt att kritisera och Ahlins försök blir mest ord. Annars tycker jag han i många frågor ligger mycket nära regeringen, precis som Löfven gör på sina områden. Det är kanske det som är problemet. Man har ingen egen tydlig linje.

Utmärkt artikel av kommunalrådet Christian Ottosson( C ) i Huddinge om att lokalt samarbete kan stoppa de kriminella gängen
Det mesta handlar om arbete eller något annat meningsfullt att ägna tiden åt. Finns inte det blir det lätt gängbildning som kan spåra ur. Lokalt arbete tillsammans med skola, fritis, ungdomsgårdar, föreningsliv och lokala förtroendevalda, kan du stoppa kriminaliteten. Stöd avhoppare, stöd sociala insatser som nattvandrare, bilda lokala partnerskap. Lokalsamhället kan göra skillnad.

För övrigt ligger det nu en bunt svenska tidningar och en annan bunt bruna kuver att gå igenom efter en härlig vecka på Taorito i solen.

lördag 24 november 2012

Nu vet jag inte det sista som hänt i EU-förhandlingarna om budgeten för 2014-2020, men oavsett det så ska Reinfeldt ha en stjärna för sina försök att hålla nere den svenska EU-avgiften
Jag har skrivit det förut och jag gör det igen. Fredrik Reinfeldt är vår bäste EU-kritiker för närvarande. Han håller efter överstatligheten i ekonomin med bankunionen, han säger nej till alla försök med ytterligare federalism med bankinpektion mm och han kämpar väl för att hålla nere den svenska EU-avgiften. Sverige betalar mest per capita. Varför, kan man fråga?. Och hur länge ska vi ligga högst? Får snart  veta.

för om två timmar går bussen från hotell Costa Taorito till flygplatsen och hem till Sverige.

Läste i AB i går www.aftonbladet.se/debatt en artikel om ungas flyakt till storstäderna och avfolknigen av landsbygden. Det är Anders Knape, ordförande i SKL och Jesper Strömbäck huvudsekreterare för Framtidskommissionen som skriver. Många vill sanna på landsbygden av de 500 tillfrågade men försämrad service, skola, infrastruktur och främst brist på jobb gör att man söker sig till storsdaden.

Hälften av Sveriges kommuner, eller 141 av 290 har minskande befolkning
medan Stockholm ökar med 40.000 per år med ökade miljöproblem, trängsel och bostadsbrist. Var finns centern i debatten? Vad tycker vi om centraliseringen till storstäderna? Jag vet vad jag tycker och har framhållit det också i artiklar, men...

För övrigt packar vi nu det lilla vi har med oss och lägger ut lite dricks till de som hjälpt oss under denna vecka på hotellet, sen...bussen..sen flyget och...åter till vardagen

fredag 23 november 2012

Hur mycket reklam ska Sverigedemokraterna få? Sida upp och sida ner som bara gagnar Sd
Media tävlar nu om vem som har det största, mest avslöjande, argaste, hårdaste inslaget om Sverigedemokraterna varje dag. Nu ska vi visa hur det verkligen förhåller sig. Vilka rasister de egentligen är, flyktinghatare, kvinnofientliga...Men vad är det nya? Säg något som inte redan är känt för den som är lite intresserad av samhällsfrågor. Säg något som inte de flesta redan vet om Sd:s bakgrund? Tror media att  man med detta ska stoppa Sd?  Det verkar så i Expressen, Aftonbladet, DN...

Jag skriver det igen - denna väldiga storm av "nya avslöjanden" kommer inte att påverka Sd:s opinionssiffror.
Det är tragiskt men varför skulle det inte finnas 5-10 procent svenskar som tycker som Sd när det finns 5-10 procent danskar, finnar,  fransmän, holländare, greker, norrmän, ungrare..... Det är klart att media ska skriva om sådant  som händer, kalla det avslöjanden eller inte, men det är väl inget "avslöjande" att tala om att Sd är rasister. Ibland undrar jag vem det är som är dum...

Jag glädjer mig i stället åt att se en teatergrupp med nio personer från nio olika nationaliteter uppträda på kvällarna i Taorito på sydöstra Canarias.
De är amatörer och arbetar på dagarna på hotellen runt omkring med städning, i baren, med vattenjumpa, som guider....

För övrigt är Sonja och jag nu inne på sista dagen och då åker vi ingenstans utan stannar i Taorito och badar med 26 i luften och 21 i vattnet...Hola

torsdag 22 november 2012

I går blev det bad hemma vid hotellet och i dag blir det buss till Maspalomas och Playa del Inglés -alltid med badbyxorna i bagaget
Nu blir det inte mycket till blogg, mera reseskildring och dagbok från Canarias. Roligt att få träffa lite andra människor än "de vanliga" hemma. Det är många berättelser från vardagen men också om de olika liv vi människor lever.

Klimatdebatten ligger inte direkt närmast i Spanien
Det är fullt naturligt. Klimatdebatten och Världsbankens nya rapport om att jordens medeltemperatur kan ha ökat med fyra grader till i mitten på århundradet ligger inte närmast vardagsproblemen. Här är det jobben och ekonomin det handlar. Det är därför viktigt att se till att vi får så goda samhällen att människorna kan tänka på annat än bara att klara vardagen. Tyskland kan nu för många bli en förebild med 50 procent förnybar energi, avveckling av kärnkraften och en god arbetsmarknad. Det är lättare när vardagsproblemen inte är att så enorma som i Spanien.

För övrigt tar vi nu bussen till Arguineguín och vidare mot Maspalomas och en ny dag. Hola.

onsdag 21 november 2012

Punta de Puerto Rico - bad, sol, god lunch och båtresa upp till Puerto de Mogan
Det var en ny turistdag med buss till Punta de Puerto Rico på morgonen, en liten rundvandring i  byn, bad och en lunch under parasollen vid stranden. Denna gång kom servitören från Cuba, som han lämnade av politiska skäl, som han sa. Han ägde nu stället och var otroligt mån om sina gäster.
Vi köper biljett för 10 euro och tar båten från Puerto Rico till Puerta de Mogan, mindre än en timme, men en vacker tur efter en klippig strand avbruten då och då av vikar med sand.

Det är dags att prova röstning på nätet - också i Sverige
Fick tag i en Expressen från i måndags i Mogan och instämmer i artikeln på www.expressen.debatt  av moderaten Mats Gerdau, ledamot i vallagsutredningen om att det är dags pröva röstning på nätet också i Sverige. I Norge har man testat i senaste kommunalvalet med goda erfarenheter. Risken för otillbörlig påverkan, som har varit ett argument mot nätröstning har man löst genom möjligheten att rösta om på valdagen. Precis som vi har i Sverige med förtidsröstningen.

Vi bör kräva skilda valdagar i Sverige för att stärka debatten i kommuner, landsting och regioner. Risken för lägre valdeltagande, som anförs som argument i Sverige, kan minska genom röstning på nätet.

För övrigt är vi nu på väg till stranden i Taorito som början på den här dagen, sen får vi se...




tisdag 20 november 2012

Nu blir det en liten busstur efter kusten sydöst ut mot Playa de Puerto Rico och sedan en båt resa efter kusten tillbaka - med lite bad och något glas vin däremellan
En underbar dag i går till den gamla fiskebyn Puerto de Mogan, som det mesta nuförtiden domineras av turismen. Men bara man gick lite avsides från segel- och motorbåtarna till den gamla hamnen så låg alla fiskebåtarna där. Och det god färsk fisk på varenda restaurang där vi blev serverade av en italiensk invandrare... Vi tog också ett bad mellan promenad och middag.

I dag blir det som rubriken ovan Playa de Puerto Rico

Fick tag i ett Aftonblad i går och läste om återtåg om arbeslöshetsavgiftens marknadsstyrning med högre avgifter där arbetslösheten är hög, som för en kallskänka och lägre avgifter där den är låg, som för läkare.
Det var klokt gjort av Borg, eller dumt gjort från början. Det går inte att behandla människor som varor på en marknad. Borg hade räknat med lägre lönekrav i yrken med hög arbetslöshet, men så blev det inte. Bra Borg till slut.

För övrigt går det riktigt bra att komma upp på nätet nu även om man får vänta lite...Nu åker vi till Puerto Rico....

måndag 19 november 2012

Det är inte lätt att komma upp på internet...hörde du rimmet - här på Taorito på Canarias
Men nu ska vi till en fiskeby som heter Puerto de Mogan på södra Las Canarias. Där ska vi vandra lite i hamnen och en bit upp i bergen och hittar säkert ett fint ställe att äta en god lunch på. Badbyxorna är med och det är så där 19-20 grader i vattnet.
För övrigt är det 23 grader ute, solen skiner och vinet smakar gott...hälsar Hans o Sonja

lördag 17 november 2012

Så har vi då packat lilla ryggsäcken och snabbbtränat ute i mörkret och klockan är nu 03.48 och vi väntar en taxi till Backvägen för att ta oss till l Arlanda och vidare till Taorito på Canarias.

Tar med datorn så får vi se hur det blir med mail, blogg och sån´t...
Hej då

fredag 16 november 2012

Evighetskonflikten Palestina-Israel får inte trappas upp - Här måste FN gå in omedelbart
Det är en mycket farlig upptrappning av konfliktläget i Mellanöstern när också Hamas och Israel dras in. Hamas återupptagande av raketbeskjutningarna av städer och byar i Israel verkar vara orsaken till den växande konflikten. Vedergällning är regel i dessa tragiska relationer och varje attack möts av en dubbelt så stor motattack. Hamas erkänner inte Israel och Israels bosättningar har i årtionden skapat konflikter i hela regionen.

Hamas kan aldrig vinna ett krig mot Israel
som är för starkt militärt. Israel kan vinna krigen men då blir det bara längre till freden. FN måste gripa in omedelbart innan konflikten eskalerar.

Jimmie Åkesson illa ute i Sd-konflikten - men detta behöver inte påverka opinionsstödet
Det är ingen tvekan om att Jimmie Åkesson är illa ute i partikonflikten i Sd. Han reder nog ut situationen men hans ledarskap påverkas naturligtvis hur han än gör - går hårt fram eller går lite försiktigare. Jag tror tyvärr inte att det påverkar opinionsstödet.... jag hoppas jag har fel.

Otäck miljökatastrof i I Talivaaragruvan i norra Finland - som visar att uran bryts utan formellt tillstånd
Åsa Moberg brukar ha rätt när hon sätter igång att forska om verkligheten. Det hade hon när vi samarbetade i Folkkampanjen mot kärnkraft under Folkomröstningen 1980 och det har hon säkert nu med om Talivaaragruvan. Det är inte bara nickel, det bryts också uran - Europas största urangruva med 300-500 ton uran per år.... Läs www.dn.se/kronika. Vad säger finska regeringen?

För övrigt ska jag nu in till landstinget och diskutera multisjukas vardag och sedan blir det möte med kommunala sektionen i distriktet

torsdag 15 november 2012

Inget oväntat i Sd med Erik Almqvist - och inte säkert att opinionsstödet minskar
Är det någon som är överraskad över Erik Almqvists uttalanden och beteenden på filmen i Expressen?
Det är väl vad de flesta redana vet. Det är bara det rätta ansiktet som nu kommer fram. Åkessons mask att försöka dölja verkligheten med krav på rensning i partiet ramlar av men frågan är om det verkligen påverkar så mycket i opinionssiffrorna. De flesta vet det redan. Många accepterar det i tysthet och kanske också tycker så...Självklart måster Åkesson nu rensa ännu mer om han ska ha någon trovärdighet men jag tror det gör varken upp eller ner i opinionen.

Men självklart ska vi ta debatten och ställa Sd mot väggen -Vad är ni för sorts parti? Vad vill ni egentligen?
Att "våga ta debatten" är verkligen inte detsamma som att köpa Sd:s problemformulering som historikern och journalisten Henrik Arnstad, skriver på www.dn.se/debatt i dag. Tvärtom det är ju att angripa Sd:s problemformulering och hela grunden för deras politik och existensberättigande. Men vi måste erkänna problemen med invandringen, inte stoppa den. Vi ska vara solidariska med människor i nöd och vi ska aldrig vika från alla människors lika värde.

Kvotering i bolagsstyrelser är fel väg att öka  jämställdheten. Att EU beslutar om det är dubbelfel
Jämställdheten ska öka i bolagsstyrelserna. 25 procent kvinnor i bolagsstyrelserna i Sverige är för lite även om siffran långsamt ökar. I EU är fördelningen 13,7 procent...Senast 2020 ska börsbolagens styrelser ha 40 procent kvinnor föreslår nu EU-kommissionen. Nej, kvotering är fel och förslaget från EU blir dubbelfel.

För övrigt är jag fortfarande imponerad över Zlatans fotbollsfest i går...

onsdag 14 november 2012

Bra uppgörelse om partibidrag - men för lite och för sent som Östros brukade säga
Demokratin stärks. Öppenheten ökar. Moderaterna har ändrat sig och går nu med på redovisning av bidrag större än 20 000 kronor samt lagstiftning i frågan. Det är utmärkt men borde inte varit någon gräns. Det är ett måste att regeringen kan presentera en lag som kan träda i kraft före valet 2014, annars får oppositionen en gratisfråga i valet.

Frankrike nästa krisland? Eller riktigare ska Tyskland rädda också Frankrike?
Det är ungefär läget i EU för närvarande. Tyskland är ledarlandet. Alla frågar Tyskland om lov. Tyskland måste gå med på det och det...Tyskland säger nej till mera pengar...Merkel regerar Tyskland och EU.

Svag ekonomi, stort budgetunderskott och hög statsskuld, hög arbetslöshet
och en nyvald president Hollande som inte tycks veta vad han vill. Vilken förnedring att behöva skicka premiärminister Jean-Marc Ayrault till Berlin och tala om för Merkel att "Vi ska genomföra reformer....bli inte arg.... vi ska klara av det Vive la France...."

Borg håller hård linje mot bankerna både i Sverige och EU med förslagen om bankunionen och EUropeisk bankinspektion
Man måste berömma Anders Borg. Han har hårda krav på bankerna i Sverige med kapitaltäckning och stopp för räntesnurror.Så hårda att Magdalena Andersson, socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson tycker han går för långt. Lyssna, s tycker borgaren Borg går för hårt åt kaiptalismen..... Lika hård är han utomlands, senast i går i Bryssel om Sveriges krav på fördragsändring om det ska bli någon bankunion. Bra Anders Borg. Sveriges för närvarande bäste EU-kritiker.

För övrigt blir det nu lite inre tjänst när vi ska städa undan för att uppdatera våra toaletter duschar och tvättrum från 60-70 tal till lite fräschare... 

tisdag 13 november 2012

SAS-krisen täcker hela förstasidan på DN men när man slår upp tidningen är det första man ser en stor annons med Norwegian till Bangkok för 1699 kronor - en utmanande verklighet
Så ser SAS-krisen ut beskriven i två rader text. Jag får nog revidera min ståndpunkt lite från i går då jag lite nostalgiskt talade för att regeringen ska ge kreditgarantier i syfte att rädda SAS. Kreditgarantier är redan en verklighet och har varit så i flera omgångar som www.dn.se/ledaren skriver i dag.

I två omgångar 2009 och 210 har staten avsatt nytt ägarkapital i bolaget och bolaget har lovat att rekonstruera sig själv vilket inte skett.
Nu säger man samma sak igen. SAS är inte konkurrenskraftigt helt enkelt. Omvärlden har sprungit om bolagsledningen. Swiss air och Sabena som jag åkte med under EU-parlamentstiden har båda gått i konkurs och rekonstruerats i nya bolag.

Nu ser det ändå ut som om bolagsledningens nya affärsplan 4XNG kommer att få stöd av regeringarna i Sverige, Norge och Danmark med nya pengar på 3.5 miljarder kronor fram till 2015.
Det är ett mycket generöst erbjudande av svenska, norska och danska skattebetalare, men det måste vara det sista. Jag är inte beredd att betala mer.

För övrigt ska jag nu in till bidragagruppen i landstinget, någonting helt annat alltså, och sedan landstingsstyrelse och några möten med grupp- och distriktsledningen

måndag 12 november 2012

Ensamkommande flyktingbarn är de mest utsatta-alla kommuner borde ställa upp i en gemensam barnkod

Som överförmyndare i många och en av de första som tog emot ensamkommande flyktingbarn till Sverige vet jag hur utsatta de är. En lång flyktväg med lift på lastbilar och tåg från Somalia eller Afganistan under lång tid utan vuxenstöd. Ett nytt land, ett nytt språk, en ny och okänd värld. En mottagningsstation, en god man och efter några månader en plats att få komma till och ofta en ny god man. Till slut om allt går bra en put, ett permmanent upphållstillstånd.

Alla kommuner borde ta sitt ansvar
och ta emot åtminstone några ensamkommande flyktingbarn. Det statliga stödet kan också utökas. Kommunförbundet borde kunna få fram en flyktingkod. Kanske något för centern att ta upp i regeringen eller Kommunförbundet?

Självklart ska du kunna lösa en biljett på tåget- allt annat är uteslutet om SJ ska tala om service
Det kan finnas tusen olika motiv till att du inte hunnit köpa en tågbiljett innan du kliver på tåget, t.ex ett annat tåg som inte kommit in i tid, eller T-banan, eller bussen eller...Du ska kunna köpa biljett på tåget.

SAS ska i första hand lösa sina egna problem - men staten bör ställa upp med lånegarantier i sista hand
Det borde vara ett sätt att behålla det nordiska flygbolaget om svenska, norska och danska regeringarna ger lånegarantier i sista hand för att undvika konkurs.

För övrigt ska jag nu in till lite olika  möten här och där...och i kväll blir det kretsmöte

söndag 11 november 2012

Vad vet vi om Xi Jinping? Politik? Världen? Ekonomi? Relationer? Mellanöstern?
Det är inte mycket vi vet, inte jag i alla fall, och jag tror jag är ganska representativ för hyggligt uppdaterade politiskt engagerade.  Xi Jinping kommer att väljas till generalsekreterare i kommunistpartiet och landets högste ledare.
Klarar Xi och kineserna av nya reformer? I partiet pågår en ideologisk debatt  mellan vänster och höger. Vänstern vill ha kvar sina kommunistiska ideal och inga liberala reformer. Högern menar tvärtom för att undvika uppror bland folk.

Sverige måste ha goda handelsrelationer - exempelvis för export av malm
Från den nyöppnade Dannemoragruvan i norra Uppland exporteras 50 procent av malmen till Kina, fick vi höra vid besöket häromdagen med Mälarfalsrådets näringsutskott. Gruvan skulle aldrig ha öppnats igen om inte Kina med sin stora import höjt malmpriserna.

Grkland: Hur länge ska det hålla på?
Ingen kan längre räkna hur många möten som hållits och löften som svikits. Häromdagen antogs ett nytt åtstramningspaket med 153 röster av de 300 ledamöterna i parlamentet...Statsskulden är 190 procent av BNP -där stabilitetspakten i EU sätter gränsen vid 60. Arbetslösheten är 23 procent...
Hur länge ska grekerna, EU, bankerna och världen vänta? Lösning: Skriv ned skulderna. Låt grekerna lämna euron om de vill.

Länscenterns höstmöte i Bergshamra - bra diskussioner om hållbara städer och hur vi ska stärka oss själva i Stockholmsregionen
Det är alltid roligt med möten...Lite skoj, men det var bra diskussioner framförallt om två saker. Hur vi i centern driver på för en hållbar utveckling när vi bygger nytt i den växande Stockhomsregionen med  bostäder, företag, trafik...Hur ska vi bli starkare som parti i Stockholmsregionen? Det löste vi... och det kommer vi att visa till valet 2014.

För övrigt ska jag nu köpa en ny transistorradio som jag har på morgnarna under träningen ute. Den gamla har gett upp...

lördag 10 november 2012


                                Stärk den gröna centerprofilen

I valet 1973 fick centern 25.1 procent. Jag vill vattna våra “gamla” starka rötter som decentralisering, allsidiga lokalsamhällen, småskalighet, miljö, gemenskap, nej till kärnkraft och så nya frön för framtiden.
              Centraliseringen till storstäderna med 40 000 nya Stockholmare varje år ökar problemen med miljön, utsläpp och trängsel. I hälften av  Sveriges 290 kommuner minskar befolkningen, där småorter tappar sin affär och skola.
                Är kärnkraften säkrare ? Nej, med Fukushima i färskt minne och havererad säkerhet vid svenska reaktorer. Kan Tyskland avveckla 19 reaktorer så kan vi kräva avveckling av två inför valet 2014.
                  Klimatfrågan? Vi ska satsa en miljard kronor per år och driva på moderaterna inför klimatmötet i Doha i november.
              Ska vi tävla med folkpartiet om “att vara de mest liberala”, som idéprogramgruppens ordförande Per Ankersjö, säger?  Centern Nyliberalerna? Nej.  Jag tänker i alla fall inte tävla med folkpartiet om att bli mest för Nato, kärkraft, euro och EU-stat.
                  Ett bra EU-val i juni 2014 med EU-kritiker på valsedeln ska stoppa Sd och stärka oss i valet i september. Skilda valdagar, spårbilar och livsbalans i vardagen kan bli nya frågor för centern, och.. utvärdera Allianssamarbetet.
                    Kanske ska vi gå fram i valet som “Gamla centern”…Nja lite skoj, men jag tror många förstår skämtets allvar.

Hans Lindqvist, kommun- och landstingspolitiker ( C ) i Värmdö och Stockholms läns landsting, fd EU-parlamentariker
 
 
CUF-ordföranden Hanna Wagenius har svarat mig i Expressen häromdagen och jag kommer att skriva en kort kommentar till helgen
Hon menar att vi ska inte låta Björklund definiera liberalismen. Nej, sant , men när partiprogramgruppens ordförande Per Ankersjö säger att vi ska tävla med Folkpartiet om "att vara de mest liberala" så är det ju Fp man utgår ifrån och vad folk förknippar med Fp.
 
För övrigt ska jag nu till länscenterns höstmöte i Solna och där kommer säkert frågan och artikeln att diskuteras och belysas... 
 
 












fredag 9 november 2012

Stärk regionsamarbetet - decentralisera besluten från stat och länsstyrelse - direktval och stärkt regiondemokrati
Det är viktiga reformer för att stärka dialog och medinflytande i vad som händer i regionerna. För hundra år sedan bodde och arbetade vi på nära håll med gården, eller företaget. I dag reser vi långa avstånd från bostaden i Västerås eller Arboga till Solna, Stockholm eller Uppsala. Utbildning, arbetsmarknad, fritid går inte bara över socken?, och kommungränserna utan allt mer också över läns-, och nationsgränser. Då måste vi också föra ner besluten från staten och stärka demokratin på dessa nivåer.

Det är vad Mälardalsrådet arbetar med  som nu har möte med näringslivs- och FoU-utskottet i Gimo.
Och varför är vi där? För att få två dagar att diskutera vårt framtida arbete kring kunskapsregion, näringsfrågor, arbetsmarknad, infrastruktur, Life Science. Närmast ligger ett förslag att skapa en mötesplats för akademi, näringsliv och FoU- samhälle för att få in forskning i dialog och beslutsfattande i regionen.

Det handlar om att ta tillvara goda idéer och omvandla dem till nya processer, varor, tjänster och företag i Mälardalen
Här samarbetar vi med andra regioner i Europa och får stöd av EU:s struktur- och socialfond (fast alla pengar från EU är ju våra egna) inom det sk Europa 2020 programmet där syftet är att stärka samarbetet mellan forskning, utveckling och innovationer. Arbetet ska ske i nära samarbete med Mälardalsrådets styrelse, miljöutskott, planerings- och trafikutskott samt kulturutskott.

Gimo är valt för att praktiskt visa hur ett bruksområde i Norra Uppland som funnits sedan 1400-talet utvecklats och hur malm och råvara i dag blir inkomster, jobb och utveckling i regionen.
Bergskraft, är en ekonomisk förening som arbetat med utveckling av gruvnäringen och visst studsar man till när näringen räknar med en femdubbling, ja 5-dubbling, av malmbrytningen i Sverige de närmaste 20-30 åren.

För övrigt blir det nu frukost och diskussion om framtiden för Mälardalen i Gimo Herrgård

torsdag 8 november 2012

Obama vann rätvist - Amerika och världen ska gratuleras
Det otroliga är egentligen att en person med så extrema högeråsikter som Mitt ROmney bara fick någon procent färre röster än Obama i valet. DN:s ledare formulerar valsegern poetiskt/politiskt mycket bra www.dn.se/ledare . " Obama har trots allt förtjänat en andra chans, särskilt som motståndaren inte har visat sig värd en första."
Visa nu statsmannaskap, förhandlings- och kompromissförmåga så blir din period lika lyckad som Clintons.

Merkel drar upp riktlinjerna för EU-staten under tysk dominans
Det gjorde Angela Merkel i går i EU-parlamentet. En federalistisk union, under tysk dominans där EU-kommissionen (icke valda byråkrater) blir regering, EU-parlamentet en fullvärdig lagstiftande församling och ministerrådet en andra kammare. Och  nu vill hon ha ett nytt fördrag i den andan redan i december. Se upp, säger jag. Tyskland igen...

Bra diskussion om "att bli Europas mest attraktiva storstadsregion" i Friends Arena i Solna i går
Femhundra förtroendevalda, tjänstemän, företagsledare och akademiker deltog i gårdagens stora konferens på Friends Arena om Stockholmsregionens framtid. Det sker stora investeringar nu i trafiken på sådär 100-150 miljarder kronor i Tvärspårväg, T-bana som till Nacka och i sjukvård som Nya Karolinska sjukhuset och forskning och innovationer i Solna, Hagastaden, Södertörns Högskola mm.. Det är positivt...

Men vi behöver mer forskar- och studentutbyte som vi också diskuterar i Mälardalsrådet
Det var dumt av regeringen att  kräva studieavgifter av studenter utanför EU. Det har minskat antalet utländska studenter med 80 procent, som många gånger stannar kvar och gör insatser i Sverige och när de kommer hem till sina hemländer ger impulser till affärer och annat utbyte. Gör om.

För övrigt ska jag nu iväg till Mälardalsrådets näringslivsutskott på en konferens i Gimo om just industri- företags- och jobbutveckling i Mälardalen.

onsdag 7 november 2012

05.20 Sitter vid TV:n Obama precis fått 274 av nödvändiga 270 elektorer, Romney 201 och 60 oklara. Jag är glad nöjd och det var roligt. Bra för Amerika och bra för världen

Ohio ser ut att ha gått till Obama, Florida var inte klart och i flera delstater fortsätter röstningen...lite underligt kan man tycka. Och just nu kommer besked att Nevada också går till Obama.

En starkare seger än jag hade väntat,
men väntad var den. Det ger Obama ett starkt mandat för fyra nya år. Kongressen är fortfarande oklart men ser ut att bli demokraterna kvar i majoritet och republikanerna i representanthuset. Ingen enkel kongress. Lättnaden över segern kommer säkert att göra Obama friare och bättre på att hantera Kongressen

Det är kvinnor, ungdomar, svarta och latinos
som lyft fram Obama.
Hans första ord efter 274 elektorer var "This happened because of You. Thank You.
Congratulations,
Det känns nästan som om jag deltagit i valdebatten....

För övrigt åker jag nu in 05.45 till RUFS konferens i Solna om Stockholmsregionens framtid. Känns lite, litet, efter USA-valet, men för oss är det viktigt. 


tisdag 6 november 2012

Jag hoppas att Obama vinner och jag tror att han gör det med några procent - men kanske med några tiotal elektorsröster - Ohio är avgörande
och där har Obama ett litet övertag sedan han medverkat till att rädda bilindustrin efter      finanskrisen.
Obama har ambitionen och politiken åt rätt håll men har inte fullföljt som han lovat eller som människorna hoppats på. Sjukförsäkringen var bra, avslutande av krigen i Irak och Afghanistan, Bin Ladins död, stormen Sandy nu på slutet.
Men hur löser han ekonomin? De mycket höga nivåerna på budgetunderskottet och statsskulden?

Men Romney vore fel väg för  både Amerika och världen
med skattsänkningar som enda medel mot allt dåligt, men samtidigt ökade försvarskostnader och minskad gemensam välfärd och ännu mer av privata försäkringar i sjukvården när han skrotar Obamacare. Och framför allt, han har hoppat fram och tillbaka på många områden och vi vet inte riktigt vad vi får.

Intressant artikel av George Soros i www.dn.se/kolumn om splittringen mellan långivare och låntagare i EU där solidariteten måste byggas upp igen.

EU håller på att spricka. I dag hålls det ihop av formella regler och utnämnda byråkrater eller av "bister nödvändighet", skriver Soros.  Han har skapat ett institut som heter  OSIFE, ett solidaritetshus där Sverige och Norge kunde ta ett initiativ. EU-medborgarna ska stödja Grekland och grekerna stödjer migranterna. Ett utmärkt förslag.

För övrigt stödjer jag artikeln "Tiokrossade myter om varför Kyrkskolan måste krympa" och kanske läggas ned, undertecknad av många kända värmdöbor. Vi ska ta upp frågan igen på det extra sammanträdet med kf den 28 november.





måndag 5 november 2012

Det blir en kort blogg i dag eftersom jag nyss kom hem efter hemmestakörens resa med Cinderella till Åland

Det jag reagerat på är Stefan Löfvens fyrkantiga uttalande om att "jag skulle aldrig medverka till något liknande". Detta om det uttalande som Mona Sahlin tvingades ställa sig bakom i förra valrörelsen att " En rödgrön regering kommer att kräva att USA avvecklar sina kärnvapen och militärbaser utanför landets gränser". Det var naturligtvis ett mycket långtgående uttalande, med kommunistisk prägel. Ogenomtänkt och framför allt orealistiskt.

Det jag reagerat på är inte att uttalandet var omöjligt politiskt utan att Löfven säger att "jag skulle aldrig medverka till något liknande". Det är vågat sagt om det ska bli något samarbete med V och MP inför valet. Uttalandet kan inte tolkas på annat sätt än att något valprogram eller överenskommelse före valet med V och MP blir det inte. Varje journalist kommer att kritisera varje gemensamt åtagande från Löfven inför valet. Lite farligt och lite ogenomtänkt.

För övrigt har Sonja och jag och delar av Hemmestakören kommit hem från Åland efter en trevlig och avslappnande resa med lite sång vid middagsbordet och roligt hela tiden.

söndag 4 november 2012

Bra att Sverige driver på för minskad EU-budget - Heja Birgitta Olsson
Det är inte varje dag jag håller med RU-minister Birgitta Olssson. Nu gör jag det och hennes och Sveriges krav på en minskad EU-budget. Mindre jordbruksstöd, mer resurser till klimat, miljö, uthållig tillväxt och absolut ingen höjd svensk EU-avgift.Vi betalar 33 mdr per år och får tillbaka drygt hälften. Sverige betalar mest per capita i hela EU. Stopp där.

Stöd kurdernas kvar på självstyre med eget språk och kultur
Ett av mina första beslut i EU-parlamentet 1994 var ett tullunionsavtal mellan EU och Turkiet. Jag röstade nej pga Turkiets förföljelse av kurderna och andra minoriterer. Demokrati och folkstyre först avtal sedan. Samma sak i dag.  Inget turkiskt medlemskap i EU om inte språk, kultur och regionalt självstyre garanteras kurderna. Hundratals kurder hungerstrejkar för sina rättigheter i turkiska fängelser. Stöd dem.

Och allt stöd till Barack Obama på tisdag
Mitt Romney vore en kraftig politisk baklängesvolt för sjuka, fattiga, demokrati, kvinnors, hbtq-personers och svartas rättigheter och risken för nya internationella konflikter och krig.

Bra initiativ av Martin Ingvar m fl om fokus på att mäta vårdkvalitet och inte bara kostnader
Det går att läsa i www.dn.se/debatt i dag Med kvalitetsjämförelser mellan olika länder och sjukhus i hela världen kan vården förbättras. Det är vad den icke vinstdrivande organisationen International Consortium for Health Care Outcome Measurement, (ICHOM), (lite krångligt) vill. Det ska vi bevaka i landstinget.

För övrigt är vi nu på väg till Åland med Cinderella och Hemmestakören. Lite öl, lite fisk, lite roligt....

lördag 3 november 2012




 
 



Värmdöcentern vill ha kvar ambulanshelikoptern på Värmdö
Ingarökrysset kan vara en lämplig plats
 Det är bra för Värmdö och för skärgården att vi har en ambulanshelikopter placerad i  Mölnvik.  Det underlättar sjukvårdstransporter från olyckor och tillbud i  skärgården. Det ger bra och snabb sjukvård. Tiden för ambulanshelikopterns placering i  Mölnvik är på väg att gå ur. Den kan kanske förlängas något men den bebyggelse som växer fram i Mörtnäs kommer allt närmare och förr eller senare måste en ny plats anvisas.
Vi i  Värmdöcentern vill ha kvar ambulanshelikoptern. För några månader sedan i fullmäktige  frågade Hans Lindqvist, kommunstyrelsens avgående ordförande Lars- Erik Alversjö om någon plan fanns för var helikoptern ska kunna placeras. Nej det fanns ingen plan, var svaret, men vi har kontakt med landstinget.
Det räcker inte. Värmdö kommun måste mycket mera engagerat visa att vi verkligen vill ha kvar helikoptern och också kunna anvisa plats.
Från Värmdöcentern föreslår vi en plats vid Ingarökrysset. Där är det lätt för ambulanspersonal att ta sig ut från Stockholm och platsen ligger vid ett område som redan är bullerstört.
Gör något nu innan någon annan kommun får ambulanshelikoptern. Vi hoppas mycket på nya ordföranden i  kommunstyrelsen, Monica Pettersson.
 
För övrigt var det en trevlig kväll i går med Lasse och Agneta, gamla grannar och vänner  på Värmdö
Snart blir det en liten Ålandsresa med Hemmestakören.
 

 
 
 
 




fredag 2 november 2012

Obama har stärkt sin ställning under Sandykrisen och arbetlösheten minskar
Även om det är jämnt i opinionen tror och hoppas jag Obama vinner. Han har stärkt sin ställning som president och landsfader under Sandystormen med sina närvaro i katastrofarbetet. Han har gjort det tillsammans med New Jerseys guvernör Chris Christie, republikan. Det har blivit symbolen för samarbete över partigränserna när hela landet är hotat.
Samtidigt visar nya arbetsmarknadssiffror en liten minskning av arbetslösheten från 8.2 till 7.8 procent medan BNP-ökningen sägs bli 2 procent.
Håll kursen som landsfader fyra dagar till och vi har Obama som president fyra år till.

Imponerad av Åsa Moberg - Vänsterns vänster om att det behövs vinst i vården
Så mycket som vi arbetade tillsammans under folkomröstningen 1980 om kärnkraften. Vilken fantastisk människa att både tänka fritt och engagera andra. I kärnkraftsfrågan hade vi samma uppfattning men något mera vänster än Åsa var svårt att hitta.

Kvinnor får "inte gå med vinst"
Nu skriver hon i www.dn.se/kronika mycket intressant om att kvinnor får inte "gå med vinst" om de väljer att starta egna vårdföretag. Männen som bygger sjukhusen och vägarna som också betalas med skattepengar de får arbeta i och driva företag med vinst utan diskussion. Ja, det ligger något i det...kanske mer än något. Det är balans och acceptans det handlar om i vinstfrågan och det är där debatten kommer att sluta också i  ( S ) på kongressen i vår.

Det blir ett extra kf om nedläggningarna och förändringarna i skolan
Jag begärde redan på kf-mötet i en skrivelse till presidiet att ordföranden skulle kalla in ett extra kf-möte för att diskutera skolfrågan. Presidiet har visst diskuterat formfrågan om min och centerns begäran...enligt världspressen som hört av sig. Nu har jag både sänt ett snabbmail från mobilen och för säkerhets skull också från datorn och begärt ett extra kf. Nu har jag i går också fått svar från kf-ordföranden Marie Bladholm att det blir så....

För övrigt ska vi nu  förbereda en liten middag där mina fiskar kommer att få medverka...

torsdag 1 november 2012

Stärk det nordiska freds- och försvarssamarbetet
Som jag skrev i går tror jag det finns mycket att göra på olika områden för att stärka det nordiska samarbetet. Ett sådant är freds- och försvarsområdet. Det är inget hinder att Norden är delat i Nato och EU-medlemskap. Tvärtom kan det vara positivt att vi kan informera varandra och därmed bredda informationen och stärka samarbetet.

Därför är det mycket positivt
att både Sverige och Finland svarat ja på Islands begäran om hjälp att övervaka det islänsdska luftrummet. Norden skulle på ett positivt sätt  kunna samarbeta om fredsinsatser och internationella insatser om klimat och miljö i EU och FN. Inget fel om Centerpartiet driver den frågan....

Vi vill ha kvar ambulanshelikoptern på Värmdö - Ingarökrysset kan vara en lämplig plats
Det är bra för Värmdö och för skärgården att vi har en ambulanshelikopter placerad i Mölnvik. Det underlättar sjukvårdstransporter till olyckor och tillbud i skärgården. Tiden för ambulanshelikopterns placering i Mölnvik är på väg att gå ut.
För några månader sedan ställde jag en fråga till kommunstyrelsens avgående ordförande Lars-Erik Alversjö  om någon plan fanns för vad helikoptern ska placeras.¨Nej det fanns ingen plan. Det räcker inte. Koalitionen måste aktivt driva frågan mot landstinget och vi hoppas mycket på vår nya kso Monica Pettersson. Gör något nu.

För övrigt ska jag nu in till landstingets pensionärsråd....