måndag 31 december 2012

Centern i allvarligt läge - stoppa tokliberalismen i idéprogrammet -  stärk den gröna centeridentiteten
År 1973 fick centerpartiet 26,1 procent i valet. År 1976 fick vi 25.1 och bildade regeringen med Torbjörn Fälldin som statsminister. En jordnära och folklig  politik för en social marknadsekonomi, decentralisering, allsidiga lokalsamhällen, god miljö, socialt ansvar, nej till kärnkraft. Centern var en tredje kraft med den tydliga gröna centeridentiteten. 

Tider är olika. Det går inte bara att översätta, men människor måste känna igen sitt parti. I förslaget till idéprogram gör jag inte det. Det är liberalism, nyliberalism och tokliberalism. Det man närmast tänker på är den amerikanska Tea-Party rörelsen, långt ut till höger. En frihet där du gör som du vill, och andra som dom vill och ingen bryr sig om varandra. Staten ska vara så liten som möjligt. Trygghet, rättvisa, solidaritet och socialt ansvar kommer bort. Programmets hela inriktning verkar vara hämtat från ärkeliberaler som Johan Norberg, Mattias Svensson och Cato-Institutet i Washington. Timbro skrattar glatt.

Sju punkter måste bort och skrivas om.
1. Fri invandring, 2. Plattare skatt, 3. Staten bör vara så liten som möjligt, 4.Månggifte, 5.Avskaffad arvslagstiftning, 6. Avskaffad skolplikt, 7. Begreppet ett federalt Sverige som ska bli en sorts övergång till Den federala EU-staten.

Tiden för kretsar och distrikt att behandla idéprogrammet är på tok för kort. Synpunkter ska vara inne senast 5 februari. Då har arbetsutskottet 2-3 dagar på sig att behandla alla - tusentals ändringar som kommer att föreslås - innan utskicket till partistyrelsen som ska behandla programmet den 15 februari.
Inerndemokrati...??.

Om inte partistyrelsen gör en total omarbetning kommer jag på stämman i mars föreslå återremiss  med en ny arbetsgrupp som får lägga ett väl förankrat förslag till den ordinarie stämman i september.



söndag 30 december 2012

En liten beskrivning av det politiska läget i Sverige - såhär dagen före Nyårsafton
2012 var ett mellanår, även om det hände mycket i Sverige och världen. Den politiska våren i Mellanöstern och Nordafrika har stannat upp. Egypten har kris med Mursi och nya konstitutionen, Syrien och al-Assads terror är en katastrof men kan få en lösning om Ryssland vänder Assad ryggen. EUrokrisen går in på sitt fjärde år, Grekland är evigt i centrum med nya lån. EU-budgeten krisar, bankunion och överstatlig EUekonomi, engelskt utträde ur EU diskuteras alltmer.

Sverige påverkas negativt, exporten minskar, arbetslösheten ökar, valet 2014 närmar sig
Så här ser min telegramtext om de politiska partierna i Sverige ut. Börjar med m och s.

Moderaterna
Mycket starka. Reinfeldt och Borg dominerar det mesta. Långsiktigt ekonomiskt ansvar är ledordet. Bra media, syns mycket, ligger på kring 30 procent. Ännu mer mot mitten, senast "nu får det vara nog" inga fler privatiseringar. Största problem, kd och c kan åka ur riksdagen. Ska m bredda samarbetet med Mp? Mp vill väldigt, väldigt gärna regera. Jag känner Gustav Fridolin väl. Han vet vad han vill. Han är duktig och Mp har stort förtroende. För många är Mp det enda miljöpartiet.

Socialdemokraterna
har stora problem. Löfden tvekar om det mesta. För avvaktande. Bra på att lyssna men måste driva på. Problem med vinster i vården inför kongressen i april. Usla opinionssiffror en bit över 30. S hade över 50 procent 1973.... Magdalena Andersson ligger för nära Borg för att hitta en egen väg. Jobb och a-löshet är upptaget av (M). Sd har tagit mycket S-röster. Vad gör man? Häromdagen ville Löfden minska arbetskraftsinvandringen. Vem vinner på det?

För övrigt blir det fortsatt skrivbordsstädning och det droppar utanför fönstret....

lördag 29 december 2012

Syrien igen - Nu kanske det finns en öppning för ett slut på terrorn när Rysslands stöd knakar
Det borde kunna bli en öppning när FN:s särskilda sändebud för Syrien, Lakhdar Brahimi i dag besöker Ryssland och utrikesminister Sergej Lavrov. Med sådana vänner som Ryssland, Kina och Iran har Syrien haft ett internationellt stöd som gjort det svårt att stoppa terrorn och bombningarna mot den egna befolkningen. Över en halv miljon syrier har flytt utomlands och två miljoner är flyktingar i sitt eget land. Ryssland vill inte vara på förlorarsidan. Gör ngt nu FN.

Barnsligt Putin..
Det kan låta som ett skämt och är det också med en tragisk bakgrund. Putin stoppar amerikaner från att adoptera ryska föräldralösa barn som behöver en familj. Allt handlar om advokaten Sergej Magnitskijs avslöjanden om ryska tjänstemäns förskingring av 1,5 mdr kronor. Han greps, sattes i fängelse, torterades och dog. Amerikanerna svarade med Magnitsky act som svartlistar ryska tjänstemän som medverkade till M:s död. Nu hämnas Putin.
Barnsligt - men en tragisk rubrik eftersom det är barn, många gånger handikappade, som drabbas. Världspolitik på dagisnivå.

Förstör inte Centerpartiet - partistyrelsen måste rensa ut och göra om idéprogrammet om centern ska överleva.
Följande 7 förslag måste bort från idéprogrammet och skrivas om.
1.Fri invandring, 2. månggifte, 3.avskaffad arvsrätt,4. plattskatt, 5.borttagen skolplikt, 6.så liten stat som möjligt, 7. en federal EU stat.

För övrigt regnar det i dag och Julen blev genast gråare. Jag rensar vidare på skrivbordet.....

fredag 28 december 2012

Storbritannien kan bli först att lämna EU - eller omförhandla samarbetsavtalet
EU-motståndet växer i Storbritannien både bland allmänheten och i premiärminister David Camerons eget konservativa toryparti. 51 procent av britterna vill lämna EU och ett 50-tal parlamentariker arbetar för folkomröstning med krav på utträde. Cameron själv väntas föreslå en folkomröstning redan i januari. Det EU-fientliga partiet UKIP har 10-14 procent. www.dn.se/världen.

Nu tror jag inte det blir något utträde.
Cameron kommer säkert att tala om på vilja punkter han vill omförhandla EU-fördraget för Storbritannien och det tror jag britterna accepterar. Men om EU svarar att det inte går att diskutera alls då....Hela den processen kommer att påverka EU:s framtid.
Jag vet att det inte bara är EU-skeptiker som känner mer och mer oro för EU-staten och Tysklands ökade makt och att EU lägger sig i saker som ska avgöras nationellt som...

Vargen till exempel
Om man bara tänker efter lite...Varför ska EU avgöra hur många vargar vi ska ha i Sverige? Varför?
Vi har skött vår natur, våra vilda djur, vår fauna i århundraden och nu ska det sitta byråkrater i Bryssel och tala om hur många vargar det ska finnas i vårt land. EU-kommissionen har stoppat licensjakt. Nu stoppar man också Lena Ek:s planer på urvalsjakt, där vargar jagas i revir där den genetiska statusen är dålig.
Ingen stor fråga kanske, men liksom snuset en demokratisk principfråga. Vad säger EU om rävar, älgar, mygg, knott... Lägg av.

För övrigt har jag just kommit in från en skidrunda runt lägderna vid Hemmesta gård upp mot Värmdövallen. Första turen sedan knäskadan som i dag dessutom har 6-månaders "jubileum", den 28 juni - 28 december.

torsdag 27 december 2012

Nej Lars Calmfors - ingen ny stor skattereform
Du har nog med jobb redan och vi ska inte lägga en massa kraft, energi, pengar och oro på en ny skattereform. Med dina förslag skulle vi återskapa fastighetskatten där hela svenska folket skulle resa sig, och dubblera restaurangmomsen som nyligen sänkts och skapat många jobb.
De sänkta arbetsgivaravgifterna för ungdomar skulle vara i fara med Calmfors tal om "återställare".
Nej, Calmfors, jag brukar tycka om det du säger och skriver men inte denna gång. www.dn.se/kolumnen.
Gott Nytt År i alla fall.

Varför brister politikerna när det gäller miljömålen? Frågar en stor grupp naturvetenskapliga miljöforskare på www.dn.se/debatt i dag.
En fråga med två fel. Det är oproffsigt av 20-talet professorer att dra "politikerna" över en kamm. Politiker finns i olika partier och har olika åsikter. Det är ett riktigt lågvattenmärke att säga att "politikerna" inte förstår situationens allvar för "få av dem har naturvetenskaplig utbildning". Varför är alla naturvetare så okunniga om politikens villkor? Det är en lika relevant men lika oproffsig fråga. Det andra felet är helt enkelt att målen är så svåra att uppnå. Sätt er ner och förhandla med forskare från 200 länder om några gemensamma forskningsmål så får ni se...

För övrigt blir det lite återhämting från Julfirandet i dag, med städning av papper och dokument och...



onsdag 26 december 2012

Palmefilmen - och fyra saker jag inte gillade med Palme
Det finns fler men jag kommer särskilt i dessa fyra
1. Palme var för svenska kärnvapen .
Obegripligt kan man tycka när många kommer ihåg Palme som motståndare till Vietnamkriget och i mångas ögon en fredsmäklare. Det var fel. Inga Thorsson, Alva Myrdal och kvinnorörelsen i SAP drev på för Nej till svenska kärnvapen. Palme var för och det blev en kompromiss att skjuta på frågan.

2. Palme skapade PUKAS och de fasta studiegångarna på universiteten.
Jag var ordförande i Uppsala studentkårs utbildningsutskott. Hela studentkåren från höger till vänster var emot först UKAS och sedan med lite smink PUKAS - fasta studiegångar för studenter. Det skulle bli slut på friheten att läsa vad man ville i sin fil.kand eller fil mag examen. Vi skulle marknadsanpassa studierna. Underligt att Palme som socialdemokrat drev detta.

3.Palme var en intellektuell översittare som hatade Fälldin för hans lågsamma och lite eftertänksamma sätt som gick hem i stugorna
Palme var ingen "snäll " person som kunde debattera i sak men ändå respektera motståndaren, Han var socialt totalt inkompetent och det är obegripligt att inte andra insåg detta. Han "vann" varje debatt mot Fälldin med sina mått men förlorade mot allmänheten och TV-tittarna för sin översittarattityd.

4. Palme lurade svenska folket i folkomröstningen om kärnkraften 1980 med sin linje 2
Jag var vice ordförande i Folkkampajnen mot kärnkraft och mycket aktiv under många år före och efter folkomröstningen. Det skulle bli ja eller nej till kärnkraft det var hela upplägget när partierna gick med på en folkomröstning. Palme förstörde hela idén med sin linje 2 som gjorde att vi inte fick något tydligt beslut om avveckling. 2010-ja men det var långt fram i tiden 1980.

För övrigt ska vi nu ha Annandagsfest  och förbereder förrätt och huvudrätt med de öringar jag fick i Östra Vattensjön i Anaris i somras. Och lite sånger, barn och trevligt.
God Fortsätting

tisdag 25 december 2012

Julottor är något man kommer ihåg fast de flesta är ganska lika...
Jag har gått i Julottan så länge jag kan minnas. En av de tidigaste minnena är när vi firade jul hos farmor och farfar i Storvik i Gästrikland. Farfar var 1:e lokreparatör på Storviks järnvägsstation, som en gång i tiden hade världens längsta perrong...1:e lokreparatör var fint. Farfar fördelade jobben och tog de svåraste själv.
 Han var med i kören och bodde i en liten stuga vid skogen med farmor. På Juldagens morgon följde jag med farfar till Julottan. Vi gick ner mot Kapellet, nu rivet. Det var bara han och jag. Det snöade och vi pulsade den knappa kilometern. Det jag särskilt minns var hur fantastiskt bra och högt han sjöng. Jag försökte sjunga med... Minns också hur många människor som med viss vördnad hälsade på farfar när vi gick ut ur Kapellet.

I morse var jag i Julottan igen i Värmdö kyrka och blev påmind om den tragiska verkligheten i Syrien
När textläsningen från prästen Hans Gårdh kom till gamla testamentet och Syrien blev vi nog alla tragiskt påminda om  Assad-regimens terror  mot sin egen befolkning, nu senast med dödande gas.
Terrorn har nu pågått över ett år och 40 000 människor har dödats. Sverige måste göra allt för att stoppa terrorn. Regimen måste ställas till svars för sina folkmord. Vi ska fortsätta att ta emot flyktingar och vi ska driva på andra länder att också göra det. Julen är en fredshögtid. Visa det.

För övrigt förbereder Sonja och jag nu den lilla festen på Annandagen med Sonjas syster Zari, Olle, dottern Maria, hennes barn Fredrica och Oskar och Micke, Åsa, Emma, Sara och Hanna.
God Fortsättning.

måndag 24 december 2012

Nu är det Jul igen och nu är det Jul igen och...
När Julen kommer ska varenda unge vara glá..., God Jul, Julen ska vara godhet, vi ska vara glada och lyckliga. Så är det inte för alla. Vi ska också hjälpa de som inte kan vara glada, inte lyckliga. DN skriver i dag om Jullyckan på sin ledare www.dn.se/ledare

Det handlar om hur vi mäter våra liv - i BNP eller några andra mått.
DN tar upp framtidskommissionen som kom i veckan och beskriver välfärd, livskvalitet och lycka. Det senare är något nytt. Jag minns hur vi i Naturresurs- och  framtidsberedningen som tillsattes 1979, där jag var sekreterare försökte få fram bättre metoder än BNP att beskriva framgång och välfärd för världen och människorna. Resultatet blev naturresurslagen som haft stor betydelse.

Välfärd och lycka eller subjektiv livskvalitet kom vi aldrig in på. Det är något vi bör göra nu med frågor som jobb, livsbalans och hälsa. Och en inre frid...inte bara till Jul.

För övrigt vare frid med Eder alla och ha en fröjdefull Jul

söndag 23 december 2012

Löfven gör en riktig tavla
Han säger att ökade klyftor är grunden för Sd:s framgång - och kritiserar regeringen. Men borde de inte vara s som skulle vinna på det om de hade en politik som minskar klyftorna?

Ja det var en Jultavla. Om Sd vinner röster på ökade klyftor är Sd bättre på att ta hand om dessa väljare än s - det är vad Löfven säger. Ser ut som ett uttalande i desperation. Löfven har fått kritik av sina egna för att han syns och hörs för lite - helt enkelt för dålig opposition.  Han måste säga något och då blir det så här. Det är s som borde vinna på ökade klyftor från Alliansregeringen om Löfven hade en politik som minskade dem.

Nej Birgitta Rydberg (Fp) - lagstifta inte om allemansrätten
Birgitta Rydberg tar upp exemplen med avgifter i skidspåren som motiv för att lagstifta om allemansrätten. Detta efter en dom i högsta förvaltningsdomstolen som gav Mora kommun rätt att ta ut avgifter i Vasaloppsspåret. Fel av förvaltningsdomstolen om man ska slå vakt om vår äldsta och mest berömda sedvanerätt.. Pröva från fall till fall men låt sedvanerätten vara kvar.

Anders W Jonsson pratar om centern som en sjukdom som ska botas.
Han är barnläkare men också vice ordförande i centerpartiet. I dag i www.dn.se/politik säger han att centerns problem inte är akut - det är "kroniskt". I synonymordboken betyder de ständigt, evigt, obotligt. Ska en vice partiledare säga så...? Sen säger han att vi har ställt "diagnosen" i valanalysen och nu genomför vi "behandlingen" med idéarbetsgruppens förslag.  Operationen lyckades men patienten dog...

För övrigt har det blivit vedhuggning och snöskottning på taket i dag - dan för dopparedan. Några grader kallt och ett fantastiskt vinterlandskap på Värmdö.

Och God Jul och Gott Nytt År

lördag 22 december 2012

Slå vakt om våra kärnväljare - stärk "gamla" centern - den gröna centerprofil vi och medborgarna känner igen - stoppa alla nyliberala dumheter och högerextrema förslag i det nya idéprogrammet.

Det är slutsatsen vi måste dra av centerns kris i medlems-, kärnväljar- och folkopinionen som vi nu ser. Vi måste återupprätta det folkliga förtroende centerpartiet har haft, få tillbaka kärnväljare och fånga in nya och visa att vi är ett seriöst parti.

Dagens DN/Ipsos med 3,4 procent visar hur allvarlig situationen är. Då var ändå de desperata, ogenomtänkta och kraftigt kritiserade förslagen i Idéprogrammet inte kända när opinionsmätningen gjordes.

Förslagen om fri invandring, borttagen skolplikt, mångifte, avskaffade laglotter vid arv, EU-federation, plattskatt kommer bara ännu mer att försvaga centerpartiet. Varför komma med sådana förslag? Vad har idéarbetsgruppen för stöd för detta? Vad finns det för folkliga krav på sådana förslag i centern och i landet?

Partistyrelsen och framför allt partiledaren själv Annie Lööf måste nu ta stoppa, ta bort och ändra de förvirrade dumheterna i Pär Ankersjös rapport för att inte stämman ska bli ett totalt haveri. Jag har inte sedan Daléus dagar fått så många kritiska samtal, mail och kommentarer av typen "vad håller ni på med", "Jag kommer aldrig mer att rösta på centern." Det måste vi nu vända på och Annie Lööf måste vara den förste som visar att så ska ske om hon ska överleva som partiledare och vi som parti.

För övrigt ska jag nu gå på Emmas 7-årskalas och ha det lite trevligt...

fredag 21 december 2012

Centern har gjort en bra förhandling om förslaget till skatteutjämning
Efter sju sorger och åtta bedrövelser finns nu ett förslag om skatteutjämning att ta ställning till. Staten skjuter till en miljard vilket betyder att de flesta kommuner i landet får en bättre ställning. Vackert. En bra lösning som centern skall ha kredit för. Många landsbygdskommuner får nu en bättre möjlighet till utveckling med ett tillskott på 1000-2200 kronor per invånare och år.
I Stockholms län är Norrtelje den stora vinnaren med 1.313 kronor/inv Vår granne Nacka förlorar 391 kronor/inv och Värmdö får 718 kr /inv eller totalt 28 miljoner. Bra Regeringen och bra centern.

Höj lärarnas löner
Det är den bästa reform regeringen kan genomföra på skolområdet. Det föreslår också företrädare för LO, TCO och Saco på www.dn.se/debatt i dag. Deras förslag är ett engångslyft på tio procent. Lärarnas löner har halkat efter sedan 70-talet. Det vore ett välkommet framsteg och den den bästa signal vi kan ge för att stärka skolan.

Lyssnarregistrering på "ring P1" - i en hemlig databas - Sovjetpolitik
Beklämd är att för svagt ord. Bedrövad över Sverige. Bestört. Hur kan detta ha pågått i åratal utan granskning. Jag  blev alldeles kall-det är inte sant, fel, fel, fe,l säger Täpps Fogelberg långvarig programledare.

För övrigt hade vi en trevlig höstavslutning och julmiddag på Grisslinge Värdshus med Värmdöcentern i går. Sonja och jag grattade också Emma på sjuårsdagen och imorgon blir det stor födelsedagsfest.

torsdag 20 december 2012

Det är inte snuset i sig det handlar om - det är frågan om vem som bestämmer
Det är närmast tragiskt hur mycket tid och kraft snusfrågan tagit och tar. Byråkraterna i kommissionen vill bestämma om vad vi får sälja för sorts snus i Sverige. Vi får inte heller exportera snus till resten av EU. Det blir både löjligt och utmanande med denna väldiga diskussion om något som Sverige ska avgöra själv.

Socialstyrelsen ska inte registrera "osunda svenskar" - livsstilen är ett eget ansvar men förebyggande hälsoinsatser ska öka
Det är ett oacceptabelt förslag att landstingen ska ha en lagstadgad rapporteringsskyldighet till Socialstyrelsen om alkohol och rökvanor som ska lagras i ett centralt register. Helt fel. Förebyggande insatser, information om risker, motionsprogram i sjukvården ska vi satsa ännu mer på, men inga centrala register som talar om hur illa Kalle och Kajsa lever och vilket missbruk deras liv består av. Se www.dn.se/debatt.

Värmdö måste satsa mer på bevakningen av Slussens ombyggnad - det handlar om Värmdöbornas vardag.
Nu är detaljplanen för ombyggnaden av Slussen underkänd i mark- och miljödomstolen. Stockholms stad överklagar och vill ha igenom hela sin jätteombyggnad. Det är vi Nacka- och Värmdöbor som nyttjar Slussen mest.

Stockholm tycker att de kan göra som de vill utan att föra en dialog med oss.
Vi måste tala om vad vi vill. Säg nej till Stockholms Slussenplan säg ja till Plan B. Det går dubbelt så fort, blir dubbelt så billigt och dubbelt så bra och ingen utsprängning för bussterminal i Katarinaberget.

För övrigt ska jag nu in till forskningsberedningen, sedan blir det samtal med s om Värmdövallen, uppvaktning av Emma på sjuårsdagen och Julfest med Värmdöcentern. En god dag.

onsdag 19 december 2012

Bra besked från Riksbanken att räntan sänks - men varför så rädd för ytterligare räntesänkning
Det var ett bra och ett väntat besked från Riksbanken. Räntan sänks med 0.25 till 1.0 procent. Nu kommer den ena rapporten efter den andra som visar att ekonomin har en sämre utveckling att vänta. Varsel, nedläggningar, fortsatt oro i Europa. Beroendet till Europa och världen utanför Riksbanken har tydligt visat sig. Risken för hög skuldsättning bland hushållen är verkligen en mindre fråga än tusentals missade jobb. Bra beslut men gör om analysen.

Åt vilket håll går nya centern i förslaget till partiprogram - mer nyliberalism och mer högerpolitik? - och vad ville idéprogramgruppen ha ut av presentationen?
Oj, så många telefonsamtal, mail och spontana frågande och kritiska synpunkter jag fått på Fri invandring. Det är inget bra förslag - det gagnar inte saken och det gagnar inte centern som vi också uttalat från Värmdöcentern.

Jag har inte läst hela förslaget än det ska sägas. Men för den vanlige Svensson som är lagom intresserad av politik vill centern i framtiden ha fri invandring men talar inte om hur det ska gå till. Det blir närmast desperation och vacker men ogenomtänkt populism som folk genomskådar.
Partistyrelsen ska nu ta sig en rejäl funderare på förslagen om fri invandring, borttagen skolplikt och rätten till månggifte.... Finns något folkligt tryck för något av detta?

Mitt förslag som rubrik på invandrar- och flyktingpolitiken skulle vara: Centerpartiet står för "En generös men reglerad invandrar- och flyktingpolitik". En migrationspolitik som har folkligt stöd, som går att genomföra och som stärker sammanhållning och hållbarhet.

För övrigt var det ett mycket bra möte med KOMPASS styrelsen i går. Utvecklingen i USA, Indien, Arabemiraten går snabbt framåt och snart kommer spårbilen till Sverige....

tisdag 18 december 2012

Bra rapport av Framtidskommissionen och Filip Fors - Nya mått på välfärd och livskvalitet
Det är roligt att se att ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet börjar trämga allt djupare in i samhället. Den rapport som Filip Fors skrivit handlar om social hållbarhet. Hur vi upplever vardagen, livskvalitet, livsbalans och hur detta ska beskrivas och mätas. Det vi uppskattar i livet som inte är ekonomi och ekologi måste kunna mätas. Men hur mäter man lycka? Det är subjektiva frågor men det måste vägas in när vi planerar samhället - att finna mått på välbefinnande och tillfredsställelse. Bra och rätt men inte lätt.

Åt vilket håll skall centern gå? - mer nyliberalism och mer höger eller stärka den gröna centeridentiteten med ekohumanism och livsbalans
Den frågan måste vi ställa oss inför det nya partiprogram som ska tas fram. Fri invandring, som presenterats som ett centralt förslag i idéarbetsgruppen ställer många frågor, men vilka löser de?
Är det realsitiskt? Nej. Vilka vinner och vilka förlorar - Sd och C. Opportunistiskt och närmast desparat.

Att vara det parti som hårdast driver privatiseringen är att gå till höger
om moderaterna. "Vi säljer gärna bort verksamheter som inte är strategiskt viktiga för allmänheten.." säger centerns ekononisk-politiske talesman Per Åsling utan att blinka. Målet ska vara 50 procents privatisering av vården sa senaste stämman. Är det ett mål i sig att sälja ut. Är det inte tillgänglighet, kvalitet och välfärdens innehåll som ska stimuleras. Både privat och gemensamt som får bedömas utifrån de förutsättningar som samhället ger.

För övrigt ska jag nu in till KOMPASS sista möte för året och också äta en liten julmiddag. Spårbilen är redan på väg.

måndag 17 december 2012

Liberaldemokraterna tar över igen i Japan
Ekonomin är helt avgörande med ett budgetunderskott på 3 procent och en statsskuld på 240 procent av BNP - att jämföra med EU:s stabilitetspakt på 3 respektive 60 procent... Oron gäller kärnkraften där DN www.dn.se/ledaren skriver att "Däremot vill partiet klokt nog behålla kärnkraften...". DN och Björklund...våra kärnkraftskramare.

Ogenomtänkt och desperat med Ankersjös uttalande om fri invandring - nu får idéstämman  stoppa förslaget
Per Ankersjös uttalande i går om fri invandring är illa genomtänkt. Nu kommer hela debatten om centerns värdegrund att handla om detta, även om idéprogramgruppen har andra bra förslag. Oproffsigt. Centern tappar fler väljare till moderaterna. Ser ut som ett deperat nyliberalt sista krampaktigt drag för att rädda centern - som bara får motsatt effekt. Förslaget blir aldrig verklighet. Är det Per som skall förklara hur det ska gå till....?

Värmdöcentern har stärkt lokaldebatten under året
De frågor vi driver i Värmdöcentern tror jag har stärkt oss under året. Vi har stått främst om stopp för broavgifter på Skurubron. Vi vill ha en bättre Slussenlösning, ingen bussterminal i Katarinaberget och stöd alternatuvförslaget Plan B. Vi har drivit på fö ratt behålla skärgårdsskolorna och inte lägga ner Munkmoraskolan och halva Kyrkskolan. Vi har kämpat hårt för att behålla Ambulanshelikoptern på Värmdö och det tror jag ingen missat efter artiklar i NVP och åtskilliga debatter i Kf. Vi driver på för ungdomsbostäder, en Miljöhögskola eller en miljölinje till Värmdö och en krisledningsplan med en risk- och säkerhetsanalys.

För övrigt har KOMPASS i dag på näringsdepartementet gått igenom de mycket positiva som händer i världen om stadsplanering med förslag om light rail, spårbilar, BRT och höghastighetståg. Modern miljövänlig transportteknik alltså. 

söndag 16 december 2012


Nya moderaterna vänder om privatiseringar? - Peter Norman och Anna Kinberg Batra
Det var något nytt. www.dn.se/ekonomi. Om det är verklighet. En arbetsgrupp i moderaterna vänder om synen på privatiseringar. Driftformen är inte avgörande för framgång. "Att sälja ut verssamheter till dåligt fungerande marknader skapar inte större samhällsnytta". Mycket intressant och ger en helt ny vinkling på välfärdsdebatten, ägandet och driftsformen. Mest problematiskt för s naturligtvis. Vad ska man nu säga och göra?

Centern på 4,5 proent i SvD/Sifo -inte godkänt -men vi väntar oss mycket av ideprogramförslaget
Vi väntar oss mycket av förslaget från idéprogramgruppen nu på tisdag. En förstärkt ideologisk värdegrund som ska öka intresset för centerpartiet. Jag utgår ifrån att det handlar om att stärka den gröna centeridentiteten och göra den gröna c-profilen ännu tydligare. Då blir det framgång. Dämpa privatiseringar, lieralism och blockpolitik. Stärk civilsamhället och det egna ansvaret.

Utmärkt att klassa bostäder utifån energiåtgång
Det är ett utmärkt förslag som nu ger Boverket en tydlig roll med energideklarationer på bostäder. Här rinner mycket värme, energi och kliatpåverkan ut genom fönster, vindar och dörrar.Men inga dumma förslag om att kommuner och lokala företrädare ska inordnas i samma mall
De somvill gå före och förbättra ytterligare ska naturligtvis få göra det. Allt annat är centralisering och miljö-, och energifientligt.

För övrigt håller vi på att göra julgranssaker med Sara och Hanna och sjunga lite julsånger.Dom kan de flesta redan, tre år gamla, efter två år på dagis. 

lördag 15 december 2012

EUrokrisen måste lösas utan nya överstatlig inslag som bara ökar späningarna och delar Europa.
Eurokrisen löses inte genom allt mer av överstatliga förslag mot en gemensam ekonomi där EUroländerna men framför allt byråkraterna i EU-kommissionen och Europeiska Central Banken  för att allt större inflytande.
Tycker att Sveriges ställningär bra och att Anders Borg och Fredrik Reinfeldt, som jag skrivit tidigare, ska ha all heder av sin sunda inställning att Sverige inte ska delta  i något sådant projekt - särskilt som svenska folket har sagt nej till det som orsakat problemen.

Också Svenska Dagbladet tycker att det räcker med överstatliga förslag
Det är värt att notera att www.svd.se/ledare i dag skriver att det var klokt att Europeiska rådet gjorde tummen ner för EU-presidenten van Rompuys "långtgående förslag om att överföra nationell suveränitet till EU." Att säga nej till dåliga förslag är inte inskränkt nationalism, utan sunt förnuft och demokrati som tar hänsyn till vad svenska folket bestämt.

Diskutera Slussenfrågan mer öppet  - Plan B är intressant
Idag skriver Socialdemokraterna på Södermalm en inbjudande artikel till Alliansen i Stadshuset att lyssna på argument som utgår från gällande detaljplan, blir billigare, går snabbare och tar mer hänsyn till oss som ska resa till och från Slussen. Plan B är här något man skulle kunna utgå ifrån.

På tisdag presenterar centerns idéarbetsgrupp sina förslag till nytt idéprogram för centerpartiet i ett 13 sidor kort dokument
På landstingsgruppens halvdagskonferens som avslutade höstens arbete fick vi en liten inblick i hur arbetsguppen jobbat och hur förslaget kan se ut av BosseSvensson en av gruppmedlemmarna. Det är ett idéprogram underströk han, en beskrivning av värdegrunden. Konkreta förslag ska vi lägga senare. Vad nyfiken man blir....

För övrigt har jag nu - hoppas jag - fått ordning på dator och skrivare och just hämtat hem båda från min duktiga it-tekniker Sami.

För övrigt hade vi en

fredag 14 december 2012

Borg och Reinfelt har skött förhandlingarna om bankunionen bra - Sverige har drivit på för att minska överstatligheten och står fria utanför.
Uppgörelsen om en bankunion som antogs i går av finansministrarna är första steget på en överstatlig process mot EU-övervakning av medlemsländernas budgetar och ekonomier.Syftet sägs vara att förhindra framtida eurokriser. Lyssna... framtida eurokriser. Man tror inte själva på euron...Sverige och de flesta icke euroländer kräver inflytande om de ska delta -helt rätt. De lågtgående förslagen från Merkel har tills vidare skjutits åt sidan och där har Sveriges tuffa agerande med hot om veto påverkat.

Socialdemokraterna med Madalena Andersson är bara missnöjda över regeringens förhandlingar och har inget eget förslag
Det kan man läsa i www.dn.se/debatt i dag. Nyckfullt och obalaserat skriver S och Sveriges trovärdighet har underminerats. Nej tvärtom, en utmärkt förhandling med tydliga besked ända fram till hot om veto som har dämpat kraven på ännu mer överstatlighet. Och vad vill S då?

Bra att straffen för inbrott skärps men vad gör alla de nya poliserna?
Moderaterna med justitieminister Beatrice Ask i spetsen vill nu skärpa straffen för inbrott. Det är ett kränkande ingrepp i integriteten. Bra, men polisen måste organiseras bättre lokalt och civilsamhället kan också göra mera med grannsamverkan och bredare samarbete mellan Vägföreningar, hyresgäst- och villaföreningar.

Bra att folkpartiet och Lennart Rhodin håller efter Wennerholm om upphandlingen av skärgårdstrafiken
Centern och Lars Carlsson som gjort ett utmärkt arbete hittills för att värna de mindre skärgårdsrederierna ska fortsätta den linjen.

För övrigt ska jag nu in till en halvdagskonferens med landstingsgruppen med en efterföljande Avslutningsfest. Alltid trevligt.

torsdag 13 december 2012

Nordkorea hotar världsfreden med raketuppskjutning och kärnvapenprogram
Nordkorea är det största hotet mot freden i världen. Raketuppskjutningen hotar Japan och kärnvapenprogrammet används som utpressning mot USA. Ingen ändring tycks ha skett åt  mera samarbete med Kim Jong Un på tronen. Samarbetsländerna Pakistan, Syrien och Iran är inget som direkt stärker världsfreden heller....

Euron skapar ett delat Europa- och ingen lösning i sikte
Anders Borg är tuff med sin kritik av bankunionen och den framväxande europeiska finansinpektionen med ökad överstatlighet och kontroll av medlemsländernas budgetar och ekonomi. Angela Merkel vill ha en Ny EU-grundlag i den riktningen som ytterligare skulle stärka Tysklands inflytande och makt över EU....

Nej, Centerpartiet och Anders W Jonsson det är inte Socialstyrelsen som ska åka ut och kolla  städningen på sjukhusen i hela Sverige, det kallas för centralisering. Det är landstingens ansvar.
Man blir mållös...partiet för decenralisering föreslår detta, oj.

Bra att vi får tid att tänka om när Nya Slussen stoppas av mark- och miljödomstolen
Kritiken mot Majoritetens förslag i Stadshuset om Nya Slussen är omfattande. Nu får vi tid att diskutera anda lösningar. Förslaget från Plan B med Lennart Klaesson och Tor Edsjö rustar upp nuvarande klöverbladslöning till halva tiden och halva kostnaden utan skymmande hus framför glashuset och utan försämrad anknytning till T-banan med 5-6 års sprängningar i Katarinaberget.

För övrigt jobbar grabbarna vidare på uppfräschningen av toaletter och tvättrum och jag försöker koppla upp mig på internet sedan telefonen nu lagats av Danne

onsdag 12 december 2012

Äntligen ett Europapatent efter 40 års arbete - bra för företag, jobb och uthållig tillväxt
Efter tingstjänstgöringen arbetade jag en tid som fristående jurist med bland annat patentfrågor för småföretag. Under tiden i EU-parlamentet försökte jag på olika sätt få igenom ett Europapatent, men...oj, vilka problem, främst språkliga.På vilket språk ska ansökan om patentet inges. Franska naturligtvis, England är ju knappt med i EU... nej, tyska, den stora industrinationen...
Efter tiden i EU-parlamentet arbetade jag också en tid med småföretag och fick själv erfara hur mycket tid en patentansökan till flera EU-länder kräver och hur mycket pengar, sådär en 3-400 000 tusen kronor per land.

Nu har EU-parlamentet enats om en ansökan för att få en uppfinning skyddad i hela EU
Det är en stor framgång efter alla år och det stärker främst småföretagen, ökar jobben och den uthålliga tillväxten eftersom många ansökningar handlar om ny energisnål och miljövänlig teknik.

Vi arbetar hårt för att minka VRI - vårdrelaterade infektioner i landstinget
Det är för mycket vårdskador i landstingen, också i Stockholms läns landsting inte minst på Karolinska sjukhuset. Av dagens text i www.dn.se kan det se ut som om inget görs men, det är fel. På nästan varje sammanträde med Produktionsutskottet tas frågan upp och alla partier är engagerade för att minska VRI. En handlingsplan har nu också tagits fram.

Värmdöcenterns förslag på en Miljöhögskola till Värmdö är uppe på sammanträdet i kf i kväll
Vårt förslag har fått ett ganska positivt yttrande från kommunstyrelsen och eftersom  ( S ) har ett liknande mer generellt förslag om högskoleutbildning kan vi få igenom något tillsammans. En Miljöhögskola, en eller flera högskolelinjer eller en adjungerad professur. Gärna på ämnet vatten som Värmdö är omgivet av men har stora problem med, som saltvatteninträngning och övergödning.

För övrigt ska jagn u skriva en ledare till Spårbilsnätverket KOMPASS tidning Destination

tisdag 11 december 2012

Sverige ska vara stolt över Nobel och Nobelfirandet - kanske vår största exportvara
Det går inte att komma ifrån men Nobelpriset och Nobelfirandet är en av Sveriges största exportvaror. Eftersom priser delas ut till forskare i hela världen blir också Nobelstiftelsen och Sverige känt och uppskattat. Slå vakt om det men se till att det blir balans mellan män och kvinnor som får priset.

Bra artikel av Svenskt Näringsliv om att morot är bättre än tvång för jobb efter 65
Stefan Fölster och Anders Morin från Svenskt Näringsliv skriver på www.dn/debatt i dag att det finns två vägar att få äldre i arbete. Den ena är en högre formell pensionsålder, den andra är en morot till meningsfulla jobb och frivillighet. Livsbalans handlar det om. Rätten att jobba så ltie, mycket och lagom under olika skeenden i livet och regler och styrmedel som gör detta möjligt. Något jag föreslagit att centern ska driva.

Varför ska vi rösta på Centern är en fråga som vi måste besvara
Vi befinner oss i ett allvarligt läge i Centern. Demoskop visar 2.9 procent, den lägsta siffra jag sett på 40 år. Rätt eller fel.Illa, hur man än ser det. Det blir en nedåtgående spiral. Behövs centern? Ja, om vi stärker den gröna centeridentiteten. Börja med att tala om att två kärnkraftverk ska avvecklas under nästa mandatperiod.

För övrigt ska jag nu in till landstingsstyrelsen

måndag 10 december 2012

EU får fredspriset - och stärker det militära samarbetet...
Ja,så ser dagens verklighet ut. I dag får EU Nobels fredspris samtidigt som EU-byråkraterna meddelar att EU ska stärka sitt militära samarbete kring flyg och militärindustrin med riktning mot ett gemensamt försvar. Detta var den kanske största och viktigaste frågan under folkomröstningen 1994 om EU. Det militära samarbetet. Alla ja-sägarare stötte bort frågan. Det är inte på kartan, Lindqvist, så blir det inte...Och.

Samtidigt som Norge delar ut fredspriset ökar EU-motståndet till 83 procent
Det är den högsta siffra jag har sett. Organisationen Nej till EU fick 500 nya medlemmar samma dag som beskedet kom att EU fått fredspriset. Sosialistisk venstre (SV) och Senterpartiet är de partier som starkast motsatt sig fredspriset.
I dag är rätt dag att säga ifrån om det militära samarbetet. Vad säger Sveriges statsminister och vad säger centern?

Stärk det gemensamma samarbetet på energi-, miljö- och klimatområdet för ny teknik och förnybara energikällor
- Vindkraften har utvecklats snabbt och kan utvecklas mycket snabbare i länder som USA
-Solkraften kan bli den gobala kraft som utvecklas snabbast
-Om man till detta lägger en global kraftamling på sol från Sahara och andra ökenområden
-energieffektivisering och besparing kan ge storvinster i gamla och nya byggnader
- trafikpolitiken måste inriktas på kollektivtrafik, modern miljövänlig transportteknik som light rail och spårbilar och miljö- och elbilar. Spår ska byggas före nya motorvägar.
Det går om man vill, men världen måste ha en global agenda...

För övrigt bygger vi nu Nya Karolinska samtidigt som vi får läsa att det behövs flera nya akutsjukhus i Stockholm

söndag 9 december 2012

Både bra och dåligt i Doha - Bra med förlängt Kyoto, dåligt med osäkerhet om framtiden
"Bekymmersamt att man inte kan hålla tvågradersmålet, säger Lena Ek från Doha. Förlängningen av Kytotoavtalet är positivt. Det betyder dock bara 15 procent av världens totala utsläpp. Att Kytoto förlängs till 2020 är också för långt i framtiden. Det var 2009 det skulle skenär jag var i Köpenhamn...!

Allt går för långsamt  men alla världens länder måste med i processen och det finns en chans...
2020 ska ett nytt avtal träda i kraft efter Kyoto. Det måste omfatta alla jordens 200 länder. Den processen blir helt avgörande för framtiden. 2015 ska det finnas ett färdigförhandlat förslag. Sverige och Alliansen måste hålla fanan högt för att det ska bli ett bra förslag. Lena Ek ska dock ha en stjärna i den kalla vinterhimlen för sina insatser.

Sverige kan också göra insatser på hemmaplan - Att stoppa Förbifart Stockholm skulle vara en stor sådan.
Naturvårdsverket har konstaterat att Förbifart Stockholm strider mot Sveriges klimatmål. Projekt som ökar biltrafiken strider mot Sveriges miljömål, säger Trafikveket och Riksrevisionen. Läs DN i går www.dn.se/debatt.

Det är bland annat därför vi måste satsa på ny modern transportteknik som  light rail och spårbilar.
Positiva signaler kommer nu till KOMPASS från Uppsala att ett beslut om den planerade spårbilsbanan är på väg. Sigtuna är en annan kommun som kommit långt i planeringen kring Märsta- Arlanda. Göteborg och Chalmers Science Parc är ett tredje området som nu utreds. Bra. Mycket bra...
Spårbilen kommer....

För övrigt knackar jag nu på nya datorn när jag ser genom fönstret på det vackra snörika skogslandskapet i Hemmesta.

lördag 8 december 2012

Lyssnar på morgonekot och hör att det ännu inte blivit någon uppgörelse i Doha om klimatet och blir faktiskt nedstämd.
I 24 timmar i sträck har de 200 staterna nu förhandlat men det är tydligen långt kvar till en uppgörelse säger reportern. Det bekräftas av Lena Ek som dock är mer optimistisk och säger att mötet kommer att förlängas också till hela lördagen...Vackert Lena. Viktigt att ha hoppet kvar.

Inhyrda läkare är en stor onödig extrakostnad för landstingen. Vi måste banta och det rejält.
Ett bra initiativ av SKL i gårdagens DN www.dn.debatt
Det är ofta dubbla läkarkostnader och det kan inte motiveras. Bra förslag att få äldre att stanna längre och få  läkare till Sverige som studerar utomlands.

För övrigt åker vi nu in till Stockholm och ordnar med Stoffes lägenhet

fredag 7 december 2012

Nu har det inte blivit någon blogg i går och först sent i kväll. Det beror på att datorn havererat och jag håller på att föra över data från den gamla till den nya....så kan det bli....

Stoppet av Oskarshamn 2 visar att de gamla svenska reaktorerna bör avvecklas när man inte klarar säkerheten.
Bristande underhåll tvingar nu Oskarshamn 2 att stänga. Det handlar om två dieselaggregat för reservkraft. Gör som Tyskland stäng alla äldre reaktorer och lägg fast en plan för avveckling av de övriga.

Vi ska bestämma innehållet i vårt eget snus. Vi är tillbaka till debatten inför folkoröstningen.Vår undantag då gäller fortfarande.
Stoppa EU-kommissionens förslag att begränsa möjligheterna att sälja snus i Sverige genom att förbjuda snustillsatser. Det ska vi bestämma själva.

För övrigt ska vi i korgon in till staden och hjälpa Stoffe att flytta till den nya lägeheten. Jag aär jättenyfiken.

onsdag 5 december 2012

" En ny ekonomisk logik", krävs, skriver Anders Wijkman och Johan Rockström. En utmärkt artikel  som kan leda till nytänkande om ekonomin ekonomin med ett trubbigt BNP som mätinstrument

Dagens ekonomi, tillväxt och utveckling är pengastyrt. Råvaror, energi, konsumtion är verklighet men finns inte med i de ekonomiska modellerna. Dagens sätt att räkna BNP är fyrkantigt. Också sådant som leder till resursmisshushållning ingår i BNP;  miljöutsläpp, dåliga bilar, skadliga kemikalier. misshushållning med råvaror och naturresurser. Produkter och material ska hålla längre. Råvarorna räcker då längre. Reparation av produkter som finns skapar de nya jobben.

Lägg skatt på uttag av olika råvaror och sänk skatten på hållbar konsumtion och arbete,
skriver författarna www.svd.se/brannpunkt. Rätt tänkt men måste bli mycket mer konkret. Något för centerns nya idéprogram?

Matchningen måste bli bättre för att skapa nya jobb, skriver Framtidskommissionen
Ja,det blir inte alltid så mycket verklighet av kommissioner. Och detta är väl inget nytt heller. Håller med SvD www.svd.se/ledare  om att vi bör pröva privata alternativ. Pröva, skrev jag....

Nej -opinionen till EU bara växer i Norge  - som snart ska dela ut Nobels fredspris till.....EU!!
Nej-sidan har nu 83 procent och Ja-sidan 17 i Norge. Nu handlar debatten om Norge ska vara kvar i EES-avtalet. Och det tycker jag Norge ska vara - med samma villkor för handel och arbete i EES-länderna. Nu är vi med i EU i Sverige och får respektera folkomröstningen 1994. Och vi har ju två bra EU-kritiker som driver på opinionen, Fredrik Reinfeldt och Anders Borg...

För övrigt ska jag nu in till centerpartiets workshop om T-banans och kollektivtrafikens framtid om bussarna kommer fram....

tisdag 4 december 2012

Israel provocerar världen - FN, USA och EU bör bjuda in till förhandlingar innan nya oroligheter bryter ut
Israel provocerar med maktspråk. Vi gör som vi vill. Världen tiger still. Men det gör inte världen, Palestinas obervatörsnations status är ett steg närmare förhandlingar mellan Israel och Palestina och det kan stoppas av Israels hot om nya bosättningar i östra  Jerusalem och på Västbanken. FN, USA och EU bör nu bjuda in till förhandlingar mellan Israel och Palestina för att får igång nya samtal och förhindra nya konflikter. Sverige ska naturligtvis trycka på.

En bra migrations- och integrationspolitik försvårar för Sd i opinionen
Ju bättre vi tar hand om flyktingar desto svårare för Sd i opinionen. Ju fler kommuner som ställer upp för flyktingar, ensamkommande flyktingbarn och invandrare ju svårare för Sd. En bra integrationspolitik som sker med medmänsklighet och inte tvång är bästa sättet att minska Sd:s inflytande.

Sänk räntan nu nästa gång Ingves när varslen ökar så tydligt
Allt annat vore en utmaning mot det svenska samhället. Visst ska Ingves och Riksbanken i första hand se till att hålla inflationsmålet kring de två procenten. Det gör man ju med råge. Sänk räntan.

Bra möte med Värmdöcentern och centerns 2:e vice ordförande Anders W Jonsson
Ett utmärkt, öppet och bra möte hade vi i går på Siggesta Gård, där också Olof Stenhammar deltog i inledningen . Det går för långsamt med tillstånd för byggande och hotellet, för mycket krångel och för många parter var Stenhammars budskap. Anders fick höra våra krav på nej till avgifter på Skurubron och bristen på resurser för kretsen. Han lyssnade och informerade också om idéprogrammet som presenteras om någon vecka och då vänder det....

För övrigt åker jag nu in till årets sista landstingfullmäktige, ska bland annat ta upp frågan om bussterminalen i Katarinaberget vid Slussen, som kraftigt skulle försämra för värmdöborna.

måndag 3 december 2012

Lena Ek har greppat Doha-förhandlingarna bra och gjorde ett utmärkt avtryck i Agenda i går
Det var utmärkta besked Lena Ek lämnade i Agenda i går trots en journalist som gjorde sitt bästa för att avbryta och ständigt komma med nya frågor medan Lena besvarade den tidigare. Lena har också förstått sambandet mellan klimatomställning, tekniska investeringar, jobb och tillväxt. Ambitiösa mål för klimatomställningen i EU skulle kunna leda till 6 milj nya jobb, en ökad tillväxt på 0,6 procent och ökad BNP på 800 miljarder euro till 2020. www.dn.se .

Lena Ek har också tagit initiativet till en norsk-svensk rapport som visar att företag och stater kan tjäna pengar på att stoppa klimatförändringarna
Det är precis detta som är den riktigt stora positiva nya synen i klimatarbetet. Klimatfrågan ska integreras  med lösningar på den ekonomiska krisen. Klimatkris, energikris och ekonomisk kris kan lösas genom samordning och integration av insatser. Vackert och närmast sensationellt.

Svante Axelsson i SNF är inne på samma linje i sin artikel i dag med "...ett steg på väg bort från både den ekonomiska krisen och klimatkrisen." www.dn.se .
Och då skrivert SA att sk feed-in-tariff priser som garanterar fattiga länder ett elpris som skulle öka både förnybar el och stärka den ekonomiska tillväxten. Sverige kan bidra genom att ge pengar till den Gröna fonden.

Och Mp skriver på Brännpunkt att "Det är Borgs fel att Ek åker tomhänt"
Nu åker inte Lena tomhänt. Det nya tänkesättet kan förändra hela krismedvetandet. Helena Leander och Per Bolund har dock rätt i att centern och Lena Ek hade velat satsa hela den miljard som utlovades i Köpenhamn 2009 på klimatet, inte bara den halva som Anders Borg reducerat det till.

För övrigt ska vi i Värmdöcentern i kväll träffa 2:e vice ordföranden Anders W Jonsson och diskutera centerfrågor både ur riks-, regional- och lokalperspektiv

söndag 2 december 2012

Forskarna blir allt med ense om den smälta polarisen både på Grönland och Antarktis

Ytan på världens hav höjs. Forskarna blir allt mer ense om att det handlar om smälta isar på Grönland och Antarktis och att avsmältningen nu har ökat. Fem gånger fortare än för fem år sedan. I veckans nummer av Science kan vi läsas vad en stor internationell forskargrupp kommit fram till. Det handlar om satellitinstrument som mätt höjd, isens tyngd och rörelser de senaste 20 åren. www.dn.se .

Forskarrapporten visar att Grönland och delar av Antarktis tappar 237 miljarder ton is om året. Havsytan höjs med tre millimeter per år. Det kan låta lite men på ett halvsekel kan det göra en halvmeter och det är mycket när stormar och skyfall sätter in.

De här nya uppgifterna liksom beskedet härom veckan att temperaturen kan stiga upp till fyra grader inom ett halvsekel bör stärka förhandlingarna om klimatet i Doha

Hillary Clinton - en stor förebild inte bara för kvinnor
Hillary Clinton samlar nu sina elva närmaste kvinnliga medarbetare i nätverket ICBLW, International Council of Womans Business Leaderschip på UD i New York Det är en imponerande grupp kvinnor över hela världen där Sveriges tidigare näringsminister och vice statsminister, centerns Maud Olofsson finns med och håller i gruppen om .ledarskap. Det handlar om förebilder, nätverk, mentorer och sponsorer. Det är en grupp som påverkar omgivningen och inspirerar kvinnor och män i hela världen. Hillary är värd en stor stjärna i himlen.

För övrigt var det ett trevligt födelsedagskalas för Sonja i går och nu blir det lite landstingshandlingar igen till tisdag.

lördag 1 december 2012

Mursi tar stora risker och hela hans attityd är något jag inte trodde jag skulle få uppleva
Har just lyssnat på ekot och hört om Muslimska brödraskapets stora demonstration på Tahrirtorget. En självutnämnd halvdiktator som med den nya författningens hjälp kan bli heldiktator. Ingen skillnad alls från Mubarak och tidigare diktatorer i Egypten. Den författning som nu gäller skulle passa Mubarak och den författning som nu är på väg ska passa Mursi.

I båda författningarna står att grundlagen ska utgå från sharialagarna
med den islamiska tolkningen.  Och hur arbetar man fram en författning under Mursi. På några månader med 234 artiklar. När Mursi godkänt den ska den gå till folkomröstning inom 14 dagar....Hur många hinner sätta sig in i vad den betyder...? Oj,

Och sida upp och sida ner om Sd i media som bara går framåt
Det är klart media ska granska Sd som man granskar andra partier. Sd:s och Sd-politikernas uttalanden och uppträdande är omgärdat av lögner, skandaler och politiska och personliga haverieer. Men, är det någon som trott något annat som följt parties utveckling? Ge dom inte mer gratisreklam...och mediautrymme. Ge dom inte 10-15 procent....

Stärk migrations-, invandrar- och nybyggardebatten och krossa Sd:s argument. Centern kan ta ett initiativ. Regeringen och Mp kan höja rösten i samarbetet kring migrationspolitiken.

För övrigt ska nu Sonja ha födelsedagskalas och Stoffe, Åsa, Micke, Emma, Sara och Hanna kommer och äter fisk från Anarisfjällen i Jämtland och tårta från Delselius på Värmdö.