måndag 31 mars 2014

Klimatkrisen på ännu säkrare vetenskaplig grund.
I natt svensk tid kom rapporten från IPCC om jordens tillstånd. Matförsörjning, värmeböljor vattenbrist, stigande hav och översvämningar. Men...vad göra?

Vad göra åt klimatkrisen kommer i en rapport om en vecka.
Den blir mer intressant.Hur vi hejdar den negativa utvecklingen. Hur som helst räcker inte de mål EU-kommissionen föreslagit och Sverige och Centern måste ställa högre krav på minskade utsläpp,mer förnybar energi och ökade energibesparingar.

Obegripligt att Erdogan får ännu starkare stöd i de turkiska kommunalvalen.
Med sådana ingrepp mot demokratin och öppenheten borde han och hans parti ha förlorat. Men korruptionen och avstängningen av sociala medier accepteras tydligen av AKP;s väljare. Det säger kanske mer om dom ...Långt till EU-medlemskap är det i alla fall.

Och Hollande förtjänar förlust i franska kommunalvalen men Le Pen och Nationella fronten förtjänar inte den framgång an fått. Illa, mycket illa.

Och vi ska inte centralisera sjukvården till staten som nu Kd alltmer tycks driva inför valet.
Bättre samplanering av specialistsjukvården, ja, men inget förstatligande.
För övrigt ska jag om en stund in till Klöver dams konferens om EU-valet på Europahuset. Bra initiativ och ett viktigt event.

söndag 30 mars 2014

Regeringen måste prioritera klimatpolitiken - Centern bör gå före nu inför EU-valet

Tankesmedjan Cogito har granskat regeringens klimatpolitik. Det är inget positivt utfall. Tvärtom, det ger ett mycket dåligt besked där Sverige också faller i den internationella rankingen. Några exempel: Regeringen driver inte på EU:s svaga klimatmål, regeringen sålde överskott på utsläppsrätter i stället för att låta dom frysa inne, slopad CO2 skatt för kraftvärme, Vattenfall har investerat i 14 kolkraftverk i Tyskland som släpper ut 70 miljoner ton koldioxid per år, AP-fonderna satsar miljarder på fossil energi som motsvarar 625 miljoner ton koldioxid, eller mer än tio gånger Sveriges total utsläpp...dn.se/debatt.

Oj, verkligen ingen bra facit för Alliansregeringen. Jag har skrivit om detta många gånger på bloggen. Vi måste höja nivån inför FN:s klimatmöte i Paris nästa år. Centern måste gå före med energi-, och miljöansvaret i regeringen. Kent Johansson har klimat, energi, miljö högst på sin kravlista inför EU-valet. Men nivåerna måste höjas.

Centerns klimatmål bör vara 50,50, 50
Miljöminister Lena Ek och energiminister Anna-Karin Hatt driver på för att få EU att sätta högre klimatmål. Om någon fråga är gränsöverskridande så är det klimatet, såväl inom EU som globalt. Det handlar om vår enda jords framtid. Först måste vi ställa hårda krav på EU, sedan press på övriga världen inför FN:s stora klimatmöte i Paris nästa år, 2015.

 Utsläppen av växthusgaser ska, enligt regeringen, minska med 50 procent till 2030, med 40 procent inom EU och med tio procent i övriga länder. Produktionen av förnybar energi måste kraftigt ökas. Svagast, såväl från den svenska regeringen som från EU, är kraven på energieffektivisering. På detta område finns oerhörda möjligheter som dessutom kan väldigt många nya jobb. Centern bör som parti sätta målen 50, 50 och 50 till 2030 inför EU-valet, minskning av utsläppsgaser, ökning av förnybar energi och mål för energibesparing. Ambitionen måste vara hög.  Alla klimatmål måste dessutom vara bindande för medlemsländerna.
För övrigt blev det en vårrunda i vårsolen med Sara och Hanna till Sjöängen, sedan till gamla stan med uteöl vid Kornhamnstorg, fortsättning på Veni Vidi Vici på stortorget och avslutning med  "Ständigt denne Fredman" på Musikvalvet med Tord Lindé. Härlig dag.

lördag 29 mars 2014

Tyskland-Storbritannien kan återta EU-makt och minska överstatligheten
T och S har helt olika uppfattningar om EU i grunden. T är för ett starkare EU,  med en central budgetstyrning från EU. Storbritannien är inte med i euron och vill minska EU:s makt och i princip återgå till ett EEC med bara en inre marknad. Men Merkel gillar inte bankunionen och Storbritannien vill till varje pris inte att icke-euroländer ska dras med i överstatligheten kring euron och ekonomin med finanspakt, euro- regering och granskning av EU-ländernas budgetar.

Cameron vill först vinna valet 2015 sedan förhandla om Storbritanniens fördrag med EU
och minska EU-makten och därefter folkomrösta 2017 för att vara kvar i  EU, vilket T vill att S ska vara. Och det sista är det viktigaste. Där finns en kompromissväg. Viss minskad makt för EU som är bra för både T och S och som Frankrike ställer upp på.

KD och Hägglund balanserar på 4-procentslinan. Men förstatligad sjukvård löser inte kd:s väljarproblem.
Det är en bravad att vinna en tredje gång sa Hägglund på Kd:s kommun- och landstingskonferens. Han verkar inte riktigt tro att det är möjligt. Statlig sjukvård ska han då driva mot i princip alla andra partier. Har inte hört Sd...men.... Återgå till kristendomen.

Koalitionen på Värmdö gör inget starkt intryck. Finns den överhuvudtaget eller är det bara röstsiffrorna  i kf det handlar om.
Det märks allt tydligare i kf. Koalitionen krackelerar. Folkpartiet verkar inte ha någon ledning. A Bergman var inte där. Miljöpartiet var inte upp i debatten om den utmärkta S-motionen om mer kollektivtrafik med goda miljöförslag förrän Henrik Paulsen undrade var dom var...Monica Pettersson är inte övertygande när hon svarar på frågor och interpellationer, inte farbror Freij heller. När går Mp ut och säger....
För övrigt ska Micke och Åsa äta lunch med varandra och vi tar hand om Sara och Hanna innan vi själva äter på något trevligt ställe i gamla stan och sedan går på Musikvalvet och lyssnar på C M Bellman.

fredag 28 mars 2014

Tragisk utveckling i Turkiet - diktaturfasoner och kraftigt försämrad öppenhet och demokrati av Erdogan
Jag hyllade Erdogan långt efter det att han tillträdde som premiärminister 2003. Han öppnade dialogen med kurderna, han stärkte det kurdisk språket, han satte stopp för militärens mycket höga inflytande i Turkiet.
Men sedan några år har han havererat. Korruptionen är omfattande och kulminerade i december när en stor korruptionshärva uppdagades .Mängder med nära medarbetare till Erdogan anklagades för korruption med miljarder i påsen, inklusive Erdogans son.

Nu tror Erdogan att han kan stoppa explosionen genom att stoppa sociala medier
som Facebook och Twitter.I går släckte Erdogan ner också Yuotube. Han har sparkat ett par hundra åklagare som inte passade honom efter korruptionshärvan. Erdogan närmar sig snarare Putin än EU skriver dn.se/ledare fyndigt i dag.

Slutsats. Med Erdogan blir det inget turkiskt medlemskap i EU på många år.
Stora fråga: Hur går det i de turkiska lokalvalen i morgon? Jag tror Erdogan har gjort sitt om turkarna ser till verkligheten.

Maud drar ner sig själv men också Centern och Annie har inte förbättrat läget med försvar för Maud och olycksaliga påhopp på Göran Persson och andra.
Otroligt oproffsigt, omoraliskt och oklokt av Maud. Som bara späddes på av ett lika oproffsigt, oriktigt och ogenomtänkt agerande från Annie. Det drabbar dom men det drabbar Centern mest. Det har vi inte råd med.
För övrigt är jag nöjd med debatten i går på landstinget med pensionärsorganisationerna PRO och SPF, inte med med centerns förslag om gratis kollektivtrafik för studenter och pensionärer under lågtrafik.
  

torsdag 27 mars 2014

Romerna i Sverige: Ett tragiskt nederlag för demokrati och mänskliga rättigheter
Vitboken om romerna i Sverige visar mer än tillräckligt för att man ska känna avsky mot sitt eget land. Avstängda, utställda, parasiter, tattare...Det är bra att regeringen nu följer upp vitboken med förslag om vad man nu kan göra, en sorts åtgärdskommission. Ullenhag  har gjort ett bra jobb som tagit fram verkligheten.

Vad gör vi i dag? Varje land måste ta sitt eget ansvar som Rumänien och Bulgarien. Och vi måste ställa högre krav på EU
Innan nya medlemsländer kommer in i ställs höga krav på demokrati, rättsstat, mänskliga rättigheter. Processen tar ofta flera år. När man väl kommit med verkar allt släppa. Här måste större krav ställas på EU.Jag håller med Birgitta Ohlsson i en intervju hon gör i Publikt, tidningen från fackförbundet ST. EU måste kunna införa sanktioner som att kunna dra in pengar till länder som inte sköter sig.
Vi ska göra vårt i Sverige för människor som ändå kommer hit, men huvudansvaret måste ligga i länder där människorna bor.

Konstitutionellt haveri av kf-ordföranden Marie Bladholm som vägrade mig och Centern att ställa ett yrkande om att ta fram miljövänlig transportteknik i och kring Värmdö som elbussar, elbilar, spårbilar och pendelbåtar.
Ja, det blev en oproffsig avslutning på kf-s möte i går som visade en ordförande som vägrade en ledamot att ställa ett yrkande i en en fråga om kollektivtrafik. Okunnigt.

Blev också jätteförvånad när  jag på ekot i morse hörde att Annie Lööf ställer sig bakom Muad Olofsssons vägran att komma till konstitutionsutskottet och svara på frågor om Nuon. Varför?
För övrigt åker jag nu in till Mälardalsrådets närings- och FOUU -utskott och diskuterar goda livsmiljöer i Mälardalen, sedan debatt  med pensionärsorganisationerna inför valet.

onsdag 26 mars 2014

EU:valet: Moderaterna bromsar klimatarbetet, säger Åsa Romson,MP. Rätt sagt. Men Centerns Kent Johansson har bäst credit av alla EU-parlamentariker, enligt Naturskyddsföreningen.
Och det ska vi hålla högt i EU-valet och ligga på ännu mer. Klimatfrågan engagerar alla och så här har jag skrivit i en artikel.

Centern i EU-valet
Med högre klimat- och miljömål
Miljöminister Lena Ek och energiminister Anna-Karin Hatt driver på för att få EU att sätta högre klimatmål. Om någon fråga är gränsöverskridande så är det klimatet, såväl inom EU som globalt. Det handlar om vår enda jords framtid. Först måste vi ställa hårda krav på EU, sedan press på övriga världen inför FN:s stora klimatmöte i Paris nästa år, 2015.

Utsläppen av växthusgaser ska, enligt regeringen, minska med 50 procent till 2030 i, med 40 procent inom EU och med tio procent i övriga länder. Produktionen av förnybar energi måste kraftigt ökas. Svagast, såväl från den svenska regeringen som från EU, är kraven på energieffektivisering. På detta område finns oerhörda möjligheter som dessutom kan ge väldigt många nya jobb.

Centern bör som parti sätta målen 50,50 och 50 till 2030 inför EU-valet, 50 procentns minskning av utsläppsgaser, 50 procents ökning av förnybar energi och 50 procents mål för energibesparing. Ambitionen måste vara hög.  Alla klimatmål måste dessutom vara bindande för medlemsländerna.

Nya Slussen och bussterminalen i Katarinaberget håller på att falla - Plan B kommer närmare
 Ska Värmdö  delfinansiera Bussterminalen i Katarinaberget, frågar jag kso Monica Petterson i kväll i kf? Nej, säger jag. Handelskammaren i Stockholm vill skrota bussterminalen i Katarinaberget säger man i ett brev till finansborgarrådet Sten Nordin. Den är farlig och dålig säger vi som förordar plan B. Och vi ska ha kvar bussar från Värmdö till Slussen och inte byta en gång till i Nacka.
För övrigt ska vi nu gå igenom kallelse till årsmötet i Kompass den 8 maj, sedan blir blir det ett besök hos tandläkaren och i kväll kf. Två roligt och ett mindre roligt...

tisdag 25 mars 2014

Björklund  desperat med sina ständigt nya skolförslag. Forskarkritiken hård mot  betyg i fyran.
Ja, man undrar ju ibland...är det någon annan bokstavskombination - inte bara Fp - som styr honom? Att komma med ständigt nya förslag vecka efter vecka ger inte längre förtroende. Det verkar desperat. Forskningen ger inga säkra besked om att tidigare betyg är bra. Forskarna förstår inte var Björklund får sina idéer ifrån. Dessutom har ju betyg vid sex års ålder knappt hunnit träda i kraft. Låt det gå en tid först innan...Vi får ju aldrig reda på om ett förslag var bra eller dåligt om det genast kommer ett nytt. Skulle inte lärare, elever och föräldrar må bra av lite lugn och ro i skolan?

Många tänker förstås som så att nu är Alliansen pressad efter PISA och då handlar förslagen mer om Alliansens och Folkpartiets överlevnad än om skolans...och det ger heller inget förtroende
Men det är en motbjudande läsning i dagens ledare i DN dn.se/ledare. "Även om argumenten är svaga "kan det finnas taktiska vinster att hämta för Alliansen", som att det skapar splittring i oppositionen. Usch vad dåligt av en ledande dagstidning. Det är väl elevernas bästa man ska tänka på och inte taktiska politiska vinster...Oj.

Men börjar det inte bli dags nu för Centerpartiet och Kd att fråga sig hur många överkörningar från M och Fp man ska behöva räkna med.
Jobbskatteavdrag byts plötsligt mot höjda skatter, studiebidrag minskas ena dagen men tas tillbaka av statsministern den andra, och nu betyg i fyran där centern klokt nog inte är med på vagnen...
För övrigt blir det lite förberedelse i dag för debatten med pensionärsorganisationer PRO och SPF på torsdag i landstingshuset om sjukvård, kollektivtrafik, ,färdtjänst...

måndag 24 mars 2014

Alliansen tar nya initiativ i Skolan: Betyg från 4.an, bort med utvecklingsplaner med skriftliga omdömen, extern rättning av nationella prov - bra men..är det inte lugn och rom som...
Varför skrotar Alliansen egna tidigare förslag, som utvecklingsplaner med skriftliga omdömen? Det ger inget förtroende. Snarare en bekräftelse på att administrationen för lärarna har ökat under Alliansregeringen och att man nu backar. Detsamma gäller att nationella prov ska rättas externt, så minskar administrationen för lärarna. Nu kommer man på det....Ger det förtroende?
Och ständigt nya förslag. Är det inte lugn och ro skolan behöver? Att få utvärdera den hög av förslag som Björklund redan levererat.

Lite ryggmärgsreflexer ett knappt halvår före valet - Välfärden blir valets huvudfråga.
Sjukvård, skola, välfärd, vinster. Där har vi huvudtemat i valrörelsen. Hälsans förskola kommer att sitta i hela valrörelsen. Knäckebröd och vatten till barnen i en vinstdriven förskola - som dessutom heter Hälsans försk..
Det håller på att svänga i opinionen. Bort med vinster välfärden, stopp för privatiseringar. Alliansen måste bemöta kritiken. Nu är det tyst och det rödgröna blocket vinner. Sjukvården, kritiken om bristen på vårdplatser,  förlossningsvården, saknar barnmorskor, får åka till andra sjukhus.

Men statsminister Reinfeldt har stort förtroende
och det räcker en bit 57,2 för Reinfeldt mot 42,8 för Löfven, är senaste budt i en skop-mätning i dag. Men räcker det för Alliansseger? Borgs förtroende har minskat. Att nu kasta om till höjda skatter och dra ner på studiebidragen som Reinfeldt fick justera...
EU-valet måste gå bra för Centern och Allianspartierna, annars blir det för mycket uppförsbacke i september. En konstruktiv EU-kritik av bankunion, överstatlighet och mer EU-makt, och en kraftig satsning på klimat, energi och miljö kan vända. Där har centern bollen.
För övrigt blir det lite kf-handlingar i dag, några dagsmöten, telefonmöten och i kväll konstituerande kretsmöte med Värmdöcentern.

söndag 23 mars 2014

Bra att USA och EU samarbetar mot Ryssland
Det är  en stark Allians när USA och EU samarbetar om sanktioner mot Ryssland. Obama kommer till Europa på onsdag med början i Haag och sedan Bryssel. En uteslutning av Ryssland i G7 är ett tydlig besked. Eller ännu bättre, att G7 sammanträder men Ryssland bjuds inte in. Det ger ett förhandlingsläge.
Men övriga inbokade frågor om att förhindra för terrorister att komma åt anrikat uran och klimatförhandlingarna och frihandelsavtalet EU-USA får inte glömmas bort.

En utmärkt artikel av Johan Linnander i Svd i dag svd.se/brannpunkt om den ökade centraliseringen i samhället - tråkigt att Johan inte ställer upp på nytt i riksdagsvalet.
Det är en alldeles för bra artikel för att inte följas upp av Centern i valet. Centraliseringen har ökat i samhället samtidigt som centerterpartiet som verkar för decentralisering har tappat mark.Snabba media inslad med korta inlästa svar gynnas av dagens media medan långsiktigt arbete ute i lokalsamhället  där diskussioner för med företag, skolor, sjukhus och civilsamhället inte anses lika intressant. Skolans problem löses inte med centralisering och förstatligande, tar han som exempel. Besluten kommer bara längre och längre från människorna.
Du behövs Johan.

Naturskyddsföreningen, SNV, tänker som Centern om kärnkraften
I en rapport skriver SNF att kärnkraftsförespråkarna  säger att en avveckling av kärnkraften skulle leda till mer fossilenergi, Nej, tvärtom, regeringens satsning förnybart visar att det går och att en avveckling av kärnkraften skulle leda till mer förnybart om den utvecklingen fortsätter.
För övrigt blev det inte skidor i dag utan tennis med Micke och sedan har Sara och Hanna varit och målat hos oss på eftermiddagen, och nu lämnar vi lekparken.


lördag 22 mars 2014

Svenska partiet vill begränsa EU:s makt, utom folkpartiet. 
Först ska sägas att alla de partier, inklusive Centerpartiet, som nu vill begränsa EU:s makt har ställt upp på Nice-fördraget, Amsterdamfördraget och Lissabon-fördraget.I alla fördragen överfördes mer makt till EU från nationalstaterna. I alla fördragen ökade EU:s makt. Vad är det dessa partier som talar om ata begränsa EU-makten vill göra nu?

Här kommer några synpunkter på detta från en äkta och konstruktiv EU-kritiker
Centern i  EU-valet
Mer samarbete - EU måste byggas underifrån
EU-kommissionens förslag om en finanspakt, en bankunion och en överstatlig bankakut, direkt underställd kommissionen, är en  långtgående centralisering av EU-makt.  Det skulle innebära ett förmyndarskap från Bryssel över medlemsländerna och deras banker. Tanken är också att en krisfond ska byggas upp med avgifter från alla banker i EU. Bankakuten skulle alltså kunna använda medel från svenska banker för att rädda spanska krisbanker. Att eurokrisen har lett till att sådana centralistiska förslag kan presenteras är allvarligt i sig.

Kraven ökar i EUropa på minskad EU-makt
Storbritanniens premiärminister David Cameron kräver minskad EU-makt, omförhandling av EU:s fördrag och folkomröstning. I Nederländerna har regeringen utarbetat en lista på 49 politikområden som man vill återföra till det nationella parlamentet. Tysklands förbundskansler Angela Merkel har träffat Cameron för att diskutera hur Bryssels makt kan minskas genom en reformering av EU. Även Sverige och våra partier, inklusive Centern,  måste komma med förslag till hur EU ska göras ”smalare” om orden "begränsa EU:s makt" ska bli trovärdiga.

Det europeiska samarbetet byggs bäst underifrån. För oss i Centerpartiet är självbestämmandet en viktig del i vår idégrund med decentralisering och minskad maktkoncentration. Beslut ska fattas på rätt nivå, vilket kräver ett smalare men vassare EU. Samtidigt som nya samarbetsfrågor kan tillkomma måste det också vara möjligt att återföra frågor från EU till medlemsländerna. Alla länder ska inte heller behöva vara med i allt samarbete. Sverige och flera andra länder står utanför euron, alla länder är inte med i Schengensamarbetet etc. Denna ”flexibla integration” är viktig eftersom den skapar fler nöjda medborgare och länder – och därmed ett bättre fungerande samarbete.

Exempel på flexibelt samarbete kan vara att länder går samman för högre ambitioner för att leva upp till kraven på mänskliga rättigheter eller vill föregå med gott exempel för att ta emot fler invandrare och flyktingar. Det är inte överstatlighet utan mellanstatliga avtal inom EU för stärkt demokrati och humanism.

Utvecklingen går ändå mot ökad centralisering och maktöverföring. Alt fler frågor förs upp till den växande EU-byråkratin med nu  50 000 byråkrater. Subsidiaritetsprincipen, att beslut ska fattas på rätt nivå så nära medborgarna som möjligt, måste stärkas i praktiken. Därför har jag, tillsammans med CUF:s ordförande Hanna Wagenius, föreslagit en särskild subsidiaritetsombudsman som ska bevaka detta inom EU. Alternativet är att blockera alla beslut som inte följer subsidiaritetsprincipen.
Hans Lindqvist(C)
tidigare EU-parlamentariker, nu ankare på Centerpartiets lista i EU-valet
För övrigt blir det nu en runda i löparspåret, städa, packa in i bilen och åka mot Värmdö, kanske med lite avbrott för påhälsningar på vägen.



fredag 21 mars 2014

Stärkta ekonomiska sanktioner mot oligarker i Ryssland är bra -men håll Nato och militär utanför. Nya Krimkriget är Nya kalla kriget.
Ekonomiska sanktioner är rätt väg mot Ryssland. EU:s stats- och regeringschefer har skärpt kretsen från 21 till ytterligare 12 personer för sanktioner som frysta tillgångar och minskad rörlighet inom EU. Det var ett bra besked från statsminister Reinfeldt efter gårdagens möte. Bra är också att OSSE och eller EU är beredda att sända observatörer på plats i Ukraina för att bevaka läget..
Men håll Nato och militär utanför de åtgärder som nu vidtas för att visa Ryssland att omvärlden menar allvar mot annekteringar och folkrättsbrott.

Reinfeldt svettades av frågor om lyckosamma klimatinsater i Sverige -Både rätt och fel.
Sverige har minskat sina utsläpp. Regeringen, inte minst centerministrarna, har drivit på för minskade utsläpp från industri, bostäder och transporter. Det är mer än många andra länder kan visa. Rätt är också att om utsläppen från svenska flygtransporter till utlandet och import av utländska varor räknas in så ökar de totala utsläppen.
Slutsats: Reinfeldt borde ha känt till detta och skulle meddelat helheten i sitt första inlägg i frågan. Nu blev resultatet minus för hela regeringen.

Lars Adaktusson drar inga röster i EU-valet
Intervjun med Lars Adaktusson i går gav inga kd-röster i EU-valet. Han fick frågan om kd vill säga nej till datalagringsdirektivet och talade om hur viktig integriteten var, men inte mer än så. Inget förslag om återtagande t.ex. I övrigt meningslöst prat. Ofarlig vill jag säga.
För övrigt blir det nu frukost och sedan både löparskidor och utförsåkning i härligt solsken och minus en grad.

torsdag 20 mars 2014

Vad som helst men inga militära insatser som möts med samma sak på andra sidan. Annekteringen är folkrättsligt oacceptabel. Ryssland får och ska ha kritik från hela världen. 
Några rubriker ur nyhetsflödet i går
-Ukraina drar tillbaka sina trupper från Kiev. Då är erövringen ett faktum - och över.
- FN vill ha dialog, men Ryssland sitter i säkerhetsrådet och har vetorätt
-Polen får 70 procent av gasen från Ryssland, men vill göra sig oberoende. Satsar tyvärr på egen skiffergas som ökar klimatutsläppen och gas från Quatar.
-25-30 procent av gasen till EU kommer från Ryssland
-Hur man än räknar så är det Ryssland som drabbas mest av att inte kunna sälja sin gas till EUropa. Nya gasledningar till andra sidan jorden dras inte fram i en handvändning.
Slutsats. Sätt ekonomisk press på Ryssland. Det urgröper Putins interna makt inifrån.

Nato och militära insatser kan bara öka risken för militära konflikter
Här är det USA som får ta på sig ansvaret och kritik. USA:s vice president Joe Biden talar om att "USA är fast besluten att försvara sina allierade inom Nato". Men om de allierade inte vill ha något militärt försvar då? Här ser man tydligt en baksida på Nato-samarbetet. USA har satt in 300 soldater i Nato-trupper i Polen och flera F-16 plan. Ryssland har 8.500 soldater som stridsövar vid Ukrainas och 70 000 till finns i närheten.

Precis nu klockan 09.05 hör jag USA:s president säga att USA inte har några planer på militära insatser mot Ryssland. Bra naturligtvis. Det är inte feghet. Det är klokhet.

Sätt stopp för bemanningsföretagen
Helt fel att dyra bemanningsföretag tar över mer och mer av vård och omsorg med sämre lokalkännedom och mera pengar från skattebetalarna. Allt längre uppdragstider och med 70 000 personer i tjänst 2013.. Centern bör ta tag i frågan.

onsdag 19 mars 2014

Vad händer nu efter folkomröstningsbluffen på Krim? 
Det är ett mycket allvarligt läge på Krim, i Ukraina och Ryssland. Folkomröstningen  var en bluff, det förstår alla utom Putin. Om det nu finns 60 procent ryssar på Krim skulle alla dom? och ytterligare 37 procent ukrarinare och krimtartarer ? ha röstat för att lämna Ukraina och uppgå i Ryssland? Det är erövring eller med ett finare ord, annektering det handlar om. Och vad händer nu efter folkomröstningen? Ukraina måst stöttas på alla sätt, ekonomiskt, humanitärt, politiskt utan att onödigtvis provocera Ryssland.

Kraftiga sanktioner mot Ryssland är ett måste, men Nato och militär ska hålla sig borta.
Lika viktigt är att nu tala klarspråk och genomföra kraftiga sanktioner mot Ryssland. Regeringen borde omedelbart säga upp Vattenfalls kärnbränsleavtal med Ryssland och EU borde säga upp alla gasleveranser från Kreml. Det drabbar Europa, men det kostar oerhört mycket mer för Ryssland. Just nu ser Putin ut som en segrare, men jag har sagt och säger att för varje dag ökar hans problem, och det blir ekonomin som blir avgörande.

Ekonomin blir Putins fall.
Bara annekteringen av Krim beräknas enligt experter kosta Ryssland 10 miljarder dollar per år. Ukraina levererar 90 procent av energin och 80 procent av vattenförsörjningen till Krim.  Ryssland har en export till EU-länderna motsvarande 15 procent av BNP. EU:s export till Ryssland är mindre än en procent. Vem vinner och vem förlorar?
För övrigt är det lite moln i dag i Lofsdalen och minus 13 grader kallt. Oj. Men vi åker ut nu i alla fall.

tisdag 18 mars 2014

Socialt protokoll blir ett S-LO krav i EU-valet - Det är ett förslag för att stoppa utnyttjande av utländsk arbetskraft i Sverige.
Byggarbetare och lastbilschaufförer är två yrken där löner dumpas och arbetsvillkoren är urusla för personer som jobbar kortare tid i Sverige. Det går inte att efter Lavaldomen kräva svenska kollektivavtal. Många svenska byggjobbare och chaufförer känner sig utkonkurrerade, säger S och LO. Inför EU-valet kommer partiet säkert att driva att Laval-domen ska rivas upp och att svenska kollektivavtal ska gälla för jobb i Sverige.dn.se/ekonomi från måndag

Detta för att hålla uppe lönerna. I Tyskland har lönerna blivit så låga att människor inte kan leva på dem. Då kommer förslag om minimilöner, men det skulle ställa kollektivavtalen vid sidan och minska fackets inflytande. Här skulle det inte vara fel att få höra vad svenska arbetsgivare tycker.

Ett socialt protokoll skulle ställa sociala och arbetsmässiga krav som villkor för den fria rörligheten. S vill att det ska tas med som ett krav inför framtida ändringar av EU-fördraget.

Det finns arbetsgivare som ställer mycket höga kvalitetskrav på det arbete som görs.
En sådan är Riskkapitalisten Fredrik Näslund, delägare i Nordic Capital som äger Capio som driver S:t Görans sjukhus i Stockholm. Ett sjukhus som alltid ligger högt i utvärderingar av kvalitet i vården. Fler sådana behövs från arbetsgivare och fler sådana krav måste ställas politiskt. Då blir det svårt för Jonas och V och LO och S....
För övrigt blir det nu skidorna på igen för nästa dag i Lofsdalen, nu med lite sol mellan tallarna.

måndag 17 mars 2014

Reinfeldt vann både debatten, förtroendet och sympatin i går kväll på Agenda
Det blev en tidvis hård debatt, späckad med siffror och snabba motargument från båda debattörerna.
Det var alldeles uppenbart att Reinfeldt hade uppdrag med sig hemifrån hur debatten skulle föras. Absolut ingen Palmeöverlägsenhet, lugn och inte provocerande. Sympatin får inte blir förlorarens vinst. Det blev inte så heller. Löfven förlorade debatten mot en mycket påläst och kunnig statsminister, som heller inte förlorade sympatin som Palme gjorde i debatterna  mot Fälldin på sin tid.

Argumenten om S-budgeten som inte är finansierad var svåra för Löfven och det klarade han inte heller.
S-stödet till det sista jobskatteavdraget skapade 12 miljarder i minskade budgetpengar för S och Stefan Löfven. Det fanns alltså 12 miljarder mindre att finansiera nya reformer med och det blev problem för Löfven när pengar saknades.  Det blev två problem. Dels blev väljarna påminda igen om att S och Löfven har ställt sig bakom alla jobbskatteavdrag, dels hade de uppenbarligen inte räknat med något femte sådant och då försvann 12 miljarder i egen finansiering.

Skolan var huvudämnet, men där lyckades Reinfeldt med sitt"besked" att skolan är viktig och att skillnaderna där är små...
Det provocerade Löfven utan att Reinfeldt behövde höja rösten. Här ville Löfven tala om att det är stora skillnader och, de finns, men är inte stora. Trianguleringen från båda håll har fungerat...bra eller dåligt. Sjöstedt och Fridolin ligger nog närmare som segrare i skolpolitiken
För övrigt blir det nu lite skidåkning i sådär en decimeter nysnö som kom i natt över Lofsdalen. 

söndag 16 mars 2014

Sd kritiserar Löfven för feghet- vill inte möta Sd i debatter, men Sd gör en enorm satsning i EU-valet med 15 miljoner i valbudget. Se upp har jag sagt förut och säger igen.
Sd har förstått sambandet mellan EU-valet och valen i september. Nu satsar man 15 miljoner bara på EU-valet. Det är bara några miljoner färre än moderaterna...Risken är att den allmänna främlingsfientliga partifloran i EU kommer att gynna Sd, helt oavsett vilken grupp de säger sig vilja tillhöra.
Sd kritiken av Löfven för att han inte vågar möta Jimmy Åkesson i en debatt är ett försök att ta S-röster både i EU-valet och i septembervalen. Det kan lyckas.

Tycker Centern bör ta upp debatten med Sd om invandringen...
som enligt all forskning är en tillgång och inte en kostnad för invandrarlandet. Låt inte Marit Paulsen bli ensam på den scenen.

...och med Fi om romernas situation
Vi har ansvar för detta både i Sverige och i EU. Rumänien måste följa det avtal landet slutit med EU om att ta ansvar för sina invånare och Sverige ska ställ upp humanitärt för folk som svälter men ta direktkontakt med Rumänska myndigheter och ställa självklara krav på dem. Vi ska självklart visa humanitet och medmänsklighet och stödja romerna både i Sverige och med krav på EU och Rumänien. Fi har Soraya Post, själv med romsk bakgrund, på först plats i EU-valet. Vi ska visa att vi är det mesta invandrar-och flyktingvänliga partiet.

Roligt att vi nu går upp ordentligt i SvD/Sifo
Främlingsfientligheten och den växande fascismen i EUropa måste mötas och bemötas. Euron har skapat arbetslöshet, fattigdom och utslagning. Det ska vi tala om som det enda borgerliga parti som röstade Nej till euron och som också står för det i dag. Att kräva ett formell undantag från euron skulle ytterligare förstärka detta.Roligt att vi nu går upp i SvD/Sifo. Det har vi förtjänat.
För övrigt har vi nyss kommit fram till Lofsdalen och packat in i stugan. Några grader kallt, solen gick nyss ner, massor med snö. Härligt.

lördag 15 mars 2014

Studiebidraget handlar inte främst om studiebidraget utan om ifrågasatt kompetens och bristande förtroende för regerandet.
Jag skrev det i går och det stämmer ännu mer i dag.  Anders Borg skruvade sig runt sig själv under intervjun om tillbakadragandet. Man såg hur huvudet vred sig både utanpå och inuti. Det är Anders Borgs förslag och därför har det lagts fram och dragit ner regeringen i tre veckor. När Reinfeldt satte ner foten var det redan för sent.....Onödigt.

Välfärden blir en huvudfråga i valet med sjukvård, skola, äldreomsorg och pensioner-inte något som direkt gynnar Alliansen...
Politik är värderingar, känslor och tankar. Hur har det gått? Raserad välfärd? Ord sätter tankar i rörelse, och fastnar. Fas 3, riskkapitalbolag, Carema, PISA, månggifte, cannabis, studiebidrag....Ord skapar känslor, bra eller dåliga. För Alliansen är de dåliga.

Samma sak gäller om miljön, klimatet och energin
Vattenfall ska sluta satsa på vindkraft.... Vilka tankar väcker det när Centern har drivit på så lyckosamt från någon Twh till 10 på 6-8 år? Ryt till för fan, Annie, Anna-Karin och Lena. I dag.

Och svenskarna har förstått risken med Nato-medlemskap. Det ökar Rysslands hot mot Väst och drar med också Sverige. Kloka medborgare.
För övrigt har vi nu årsmöte i Värmdöcentern och tar sedan beslut om kommunlistan. Jag meddelade kretsmedlemmarna redan när medlemsomröstningen startade att jag inte önskar stå på valbar plats.
Sedan kör Sonja och jag till Lofsdalen och åker skidor. 





fredag 14 mars 2014

S-utredning i Norden "visar" att Sverige har högt arbetslöshet och  högst fattigdom, eller är sämst på allt inom välfärden,skola, sjukvård, om man fortsätter läsa...
Minskat förtroende i välfärden, högst ungdomsarbetslöhet, privatiseringar i stället för offentliga satsningar.Nu ska vi gå "från privat risk till gemensamt ansvar." Och det är SAP och LO, Löfven och Thorwaldsson som skriver i dagens dn.se/debatt.
En S-utredning kommer fram till detta. Oberoende S-märkta nordiska forskare? Hur ser en oberoende socialdemokratisk forskare ut.?  Visst finns kritik, men också framgångar för regeringen som går att läsa i samma tidning några sidor längre fram. Antalet förtidspensionärer har minskat med 35% sedan 2006 och långtidssjukskrivna med 34%. Det som skrämmer är långtidsarbetslösa som ökat med 61%....

Men S-slutsatsen att privatiseringen har sänkt välfärden, skolan, sjukvården, förtroendet biter sig lätt fast när sedan MP närmar sig V om Nej till vinster i friskolan. Jag tror inte svaret är Centerns krav om ökade privatiseringar.  Utvärdera, se över vad som varit bra och vad som...lite lugn och ro.

Bra att regeringen tagit bort förslaget om att sänka studiebidraget med 300 kr. Men ofattbart och obegripligt hur förslaget kom så långt...

Rumänska regeringen har huvudansvaret för sina medborgare, precis som den svenska regeringen har det för svenska medborgare, men, men... vi har alla ett ansvar för humananitet, medmänsklighet, Sverige, FN, EU, OECD....etc Bra att Hägglund tagit upp fråga med Rumänien.
För övrigt var det en fantastisk kväll med Kings of Tennis på Waterfront i går där Wilander fick storstryk av Edberg. Undrar om Edberg hade slagit Bohus-Malmöns seniormästare...?

torsdag 13 mars 2014

Kjell-Olof Feldt, Inga-Britt Ahlenius, Lars Anell, Michael Sohlman: Nationalisera EU-budgeten för jordbruk och regionalpolitik. dn.se/debatt.
En mycket intressant, inträngande och insatt artikel av fyra erfarna och pålästa samhällsmedborgare inom politik och ekonomi. Bryssel ska inte avgöra hur pengarna i budgeten för jordbruk- och regionalpolitik ska användas. Det urholkar konkurrenskraften, skapar ökade klyftor och undergräver EU:s legitimitet.Nationerna ska själva styra jordbruks- och regionalstödet. Vi känner småbönderna bättre i Småland och vi vet avstånden bättre i Norrbotten än Bryssel, är slutsatsen av artikeln. Borde inte behöva sägas..

Om 1000 miljarder euro under 2014-2020 till 3/4 urholkar demokratin, försvagar Europas konkurrenskraft och omfördelar resurser från fattiga till rika så förstår man EU:slöseriet.
Miljarder euro i jordbruksstöd hamnar hos multinationella företag, kungar och herremän i slott och herrgårdar." 80 procent av jordbruksstödet går till den rikaste femtedelen av markägarna.", skriver författarna.Priset på mat ökar liksom priset på mark. Vem förlorar och vem vinner....? Låt stödet stå kvar men lämna det fritt till medlemsländerna att fördela, är budskapet. Kan det sägas bättre?

Regionalstödet är en byråkratisk rundgång med pengar. EU tar 30-35 miljarder från skattebetalarna,vi får tillbaka en del till regionalstöd men måste betala 50% av nya skattepengar för att få ut stödet med omfattande byråkratiskt krångel.
Nej, är det någonstans det är träffande att säga gör om och gör rätt är det här. Centern bör ryta till....nu inför EU-valet.
För övrigt åker jag nu in till pensionärsrådet i landstinget och sedan ska vi gå och se på tennis mellan Mats Wilander och Stefan Edberg i Kings of  Tennis på Waterfront. Skoj.

onsdag 12 mars 2014



Nedanstående artikel är sänd till världspressen med focus på C-tidningar
Centern i EU-valet
Mer samarbete – mindre EU-stat
Valet till Europaparlamentet den 25 maj kommer att vara annorlunda och viktigare än tidigare val. Annorlunda eftersom EU- och eurokritiken nu dominerar debatten runt om i EU. Viktigare, inte minst för Centerpartiet, eftersom  ett bra resultat i maj kan medverka till ett lyft i september, ett dåligt resultat blir en uppförsbacke. EU ska bli smalare men vassare. Vi ska göra ett bra val.

Kräv formellt undantag från euron
Kritiken mot EU och den misslyckade eurovalutan är närmast brutal. Finanskrisen har inneburit besparingar, sänkta löner och pensioner, som har slagit hårt mot välfärd, småföretag och människor i eurozonen. Samtidigt har bankerna tillförts enorma summor genom påtryckningar från den så kallade trojkan, EU-kommissionen, ECB och IMF. I länder som Grekland, Spanien, Portugal och Italien ligger arbetslösheten på 20-25 procent och för ungdomar upp mot 50 procent eller 55 miljoner  utan jobb. Euron har delat Europa i Nord och Syd. ”cohesion”, sammanhållning, blev i stället ”division”, splittring.
Denna utveckling har skapat en grogrund för främlingsfientliga partier tvärtemot vad euron skulle skapa. Idag finns högerpopulistiska och högerextrema partier  i västeuropeiska länder som Storbritannien, Frankrike, Italien, Grekland, Finland, Danmark, Tyskland och Sverige.

Centerpartiet måste tala om konsekvenserna av valutaunionen.
Vi sa nej till euron inför den svenska folkomröstningen 2003. Idag ser vi att vi fick rätt och det måste vi peka på inför valet i maj.  Kräv ett formellt undantag från euron för Sverige – som Danmark och Storbritannien har – och ta upp detta i kommande omförhandling av EU:s fördrag. Vi ska också säga nej till den ”euroregering”  och den "politiska union" som kommissionsordföranden José Manuel  Barroso och vice kommissionsordförande Vivianne Reding förespråkar.

Sverige ska inte bli en delstat i ett framväxande Europas förenta stater.
Hans Lindqvist (C)
Tidigare EU-parlamentariker och nu ankare på Centerpartiets lista i EU-valet
För övrigt åker jag nu in till Slussen och träffar en tjej som skriver en masteruppsats om det första EU-valet 1995 efter folkomröstningen om EU 1994.Roligt.


tisdag 11 mars 2014

Försvaret måste finnas med i Centerns valrörelsen. Det kan bli en stor fråga. Mitt förslag om medborgartjänst skulle skapa rätt debatt.
Efter ÖB:s "en veckas försvar" och krisen i Ukraina kommer försvaret att bli en stor fråga i valrörelsen. Där måste vi vara med. Vi måste från Centern bredda oss utöver företagandet. Många talar om återgång till värnplikten. Jag skrev en motion till Centerstämman i Karlstad om medborgartjänst och har formulerat om den lite och sänt in den på nytt.

Alla ska kunna ställa upp men göra olika saker för Sverige och samhället
Medborgartjänst handlar om t.ex 6 månaders obligatorisk tjänstgöring för män och kvinnor i försvaret eller i annat samhällsarbete som krishantering, miljövård, stöd i äldrevård, sjukvården och skolan.Det saknas folk på många områden och det är bra om ungdomar får medverka i samhällsarbete några månader efter skolan.
Du ska kunna välja själv inom vilket område du vill arbeta. Ersättning ska utgå och du ska också kunna göra "repmånader" för längre fram i livet. Det är ett uppdrag som ska öka sammanhållningen i landet och för gemensamma insatser för vårt land.

Centern kan här ta ett initiativ som jag tror många skulle uppskatta. Det bör naturligtvis komma inför valet. Ska diskutera förslaget med lite folk i distriktet inför distriktsstämman den 5 april
För övrigt cyklar jag nu till Hemmesta Vägskäl och bussen till Slussen och möte med produktionsutskottet, Afasiföreneingen och senare i kväll landstingsgruppen. Hej då.


måndag 10 mars 2014

Fråga till kommunstyrelsens ordförande Monica Pettersson om hur valdeltagandet ska stärkas vid folkomröstningen om skolan och Europaparlamentsvalet den 25 maj

Den 25 maj genomförs två viktiga politiska händelser i Värmdö, dels folkomröstningen om skolorganisationen i främst glesbygds- och skärgårdsskolorna och dels  valet till Europaparlamentet. Det är två viktiga samhällsfrågor. Vi senaste EU-valet 2009 deltog drygt 40 procent av väljarna. Det är alldeles för lågt  för att ge tillräcklig legitimitet åt valresultat och valda EU-parlamentsledamöter. Legitimiteten i många lokala folkomröstningar har också ställts i fråga på grund av lågt valdeltagande.

Den gemensamma valdagen för dessa två frågor bör nu på alla sätt utnyttjas för att stärka valdeltagandet i båda dessa två viktiga tilldragelser. Brist på information och kunskap ligger ofta bakom dåligt valdeltagande. Forskare bedömer att ungefär 60 procent av de frågor som beslutas i kommuner och landsting har sin bakgrund i EU-regler som förordningar och direktiv.

Under nästa mandatperiod skall EU-parlamentet bland annat besluta om nya klimatmål, ny migrationspolitik, en ny djurskyddslag och nya upphandlingsregler. Frågor som alla starkt berör oss medborgare i Värmdö.

Mot denna bakgrund vill undertecknad ställa följande fråga till kommunstyrelsens ordförande Monica Pettersson.

Vilka åtgärder och insatser planerar kommunstyrelsen och kommunkansliet för att stärka informationen och öka intresset och valdeltagandet i folkomröstningen om skolan samt valet till EU-parlamentet den 25 maj?
Värmdö den 10 mars 2014

Han Lindqvist (C)

Den svenska offentlighetsprincipen från 1766 med öppenhet och meddelarfrihet håller på att vittra sönder i EU med öka sekretess, munkavle och vetorätt för EU. dn.se/debatt.
Det är en tragisk utveckling som journalisten Nils FUncke redogör för på DN Debatt i dag. 65 ändringar har genomförts i öppenhetsregler som KU nu ska granska. 12 av dessa medför tystnadsplikt för svenska tjänstemän. Det skulle inte bli så hette det i folkomröstningen 1994, men....
För övrigt har jag nu  sänt iväg frågan ovan om valdeltagandet den 25 maj. Ett utmärkt tillfälle för Värmdö att stärka intresset och valdeltagandet i två viktiga frågor.

söndag 9 mars 2014

Hela Expressens ledare handlar om medlemskap i Nato: Expressen.se/ledare Nej, fel att ansluta till en militärpakt, vi är inte längre militärt alliansfria, fel att provocera.
Tre fel med anslutning till Nato. Det vore ett stort misstag för Sverige att ansluta sig till en militärmakt efter vad som nu hänt i Ukraina. Vi har redan goda relationer till Nato, för att inte säga mycket goda. Vi har deltagit med svenska styrkor i utlandet, där Nato medverkat, vi har deltagit i gemensamma stridsövningar med Nato, vi har överlagt politiskt och diplomatiskt med företrädare för Nato utan att vara medlemmar.
.
Fegt att inte våga ta steget, säger Nato- kramarna. Klokt att behålla den militära alliansfriheten, svarar jag och 70-80 procent av svenska folket.
Det är en stor fördel att vara militärt alliansfria och stå utanför en kärnvapenklubb. Det handlar om relationer, om omvärldens reaktioner och om provokationer. Att gå med i Nato skulle nu uppfattas som en ren provokation mot Ryssland och försämra våra relationer österut.Vi ska inte ta hänsyn till vad Ryssland tycker, får man då höra, men det är klart vi måste väga in detta i vår militära och politiska vardag.

Tänk först Folkpartiet. Varken Nato, Euro eller kärnkraft. Där står ni 100 procent från Centerpartiet.

Dumt av Moderaterna i Alliansen i landstinget att få kritik av revisorerna för brist på vårdplatser 
Det är verkligen oproffsigt att utsätt sig för landstingsrevisorernas kritik om för få vårdplatser. Antalet. vårdplatser har snarare minskat än ökat, skriver revisorerna, trots Alliansens och Filippa Reinfeldts löften om motsatsen. Sjukvården är  den kanske mest prioriterad frågan inför valet av väljarna. Är det något man vet om sjukvården så är det ordet vårdplatser. Är det prat om för lite så är sjukvården dålig...
För övrigt var det en mycket trevlig 50-årsfest hos Nina, Sonjas syster Zaris son Pärs hustru i Gävle i helgen. Sång, tal, skål, vrål, skratt.... Alltid roligt återkomma till min gamla födelsestad. 

lördag 8 mars 2014

En inspirerande inspirationsdag med C-kandidaterna till EU-parlamentet men Centern måste sätta mer klor i både smalare och vassare om vi ska nå ut i valrörelsen. EU-valrörelsen blir mycket mer EU-kritisk i hela EU än tidigare. Centern måste lyfta fram katastrofen med euron.
Det var också vad jag sa i diskussionerna i går. Euron har havererat precis som vi varnade för i folkomröstningen  2003. Centern var det enda borgerliga parti som röstade Nej, och vann med en kraftig Nej seger med så där 54-47 för Nej-sidan, trots enorma resurser och pengar på Ja-sidan.

Centerns krav nu bör vara ett formellt undantag från euron
i en ny förhandling med EU, precis som Danmark och Storbritannien har. Carl B Hamilton och alla euro-kramare i Folkpartiet  skulle kasta sig över oss men där vi har 80-90 procent av svenska folket med oss.Vilket lyft vi skulle få i debatten.... vilken möjlighet...

Det skulle också bli inledningen till en uppgång för Centern från den farligt låga siffran 3,6 procent i den senaste opinionsmätningen.

Livsbalans är en annan fråga Centern bör driva: I dag kan vi läsa i  dn.se/debatt ett förslag om "Basinkomst" eller medborgarlön som det kallades tidigare och som Mp drev och driver...med viss återhållsamhet Alla människor skulle få en baslön, oklart från var, och vi skulle kraftigt minska arbetstiden så alla fick jobb. Mänskliga tankar men orealistiska.
Livsbalans är  både bättre och realistiskt. Att arbeta mycket eller lite under olika perioder i livet för att skapa livsbalans med barn, familj, fritid. Inga 8-timmarsdagar eller heltid för alla. Valfrihet, där var och en bestämmer själv under hela livscykeln hur mycket och hur lite och hur länge...Centern har chansen. Jag ställer gärna upp och hjälper till. Börja med att läsa min motion till C-stämman...
För övrigt åker Sonja och jag nu till Ninas 50-årskalas i Gävle. Nu blir det fest...


fredag 7 mars 2014

Ryssland provocerar: Ryssland har nu fått parlamentet i Krim  att begära att Krim bli ryskt. Men parlamentet i Krim är en del av Ukraina. Oerhört provocerande brott mot folkrätten.
Regionparlamentet på Krim röstade "enhälligt" för att ansluta sig till Ryssland. "Enhälligt". Hur kom frågan upp överhuvudtaget? Ska man skratta eller gråta?. Både och, säger jag. Otroliga folkrättsliga, politiska och moraliska övertramp. Kan detta hända? Ja, det har hänt. Nej, du skojar. Då skrattar man. Men det är allvarligt, mycket allvarligt.Folkomröstning ska hållas nästa söndag. Snacka om kupp.

Det är som om region Gotland skulle ta ett beslut om att lämna Sverige,dn.se/kort sagt. 
Varken, Krim, Gotland eller någon annan region kan plötsligt bestämma sig för att byta land. Vad skulle vi säga om region Skåne bestämmer sig för att gå över till Danmark, eller Region Västra Götaland ansluter sig till Norge. Skratta eller gråta? Ni som läser detta skrattar, men det är allvar på Krim. Världen utanför får aldrig godkänna en sådan olaglig handling.

Folkpartister kan tänka sig regera med socialdemokraterna. Kanske kan det luckra upp blockpolitiken som blivit alldeles för fyrkantig och låst och där småpartierna som C, Fp och Kd är förlorare.
Det här läser jag i DN i dag och hör också i långa inslag på morgonekot. Lokala folkpartister samarbetar redan med s i många kommuner. Centern i många fler, men nu handlar det om Fp;s rikskonferens i helgen inför höstens val.
Det blir naturligtvis inga blockskiften före valet vare sig till höger eller vänster. Men valet kan snabbt och totalt förändra bilden och klokt är att inte äta upp några skor eller stänga några dörrar....
För övrigt åker jag nu till en inspirationsdag med Centern inför EU-valet. Roligt. Ett bra EU-val blir en öppning för valen i september. Ett dåligt , blir...



torsdag 6 mars 2014

Putin bryr sig inte om sanktioner? Det gör han visst det när hans närmaste korrupta oligarker upptäcker att deras tillgångar är låsta utomlands och det inre trycket mot Putin ökar
Just  nu vill Putin framstå som segrare. Han har invaderat ett annat lands territorium och med vapenhot erövrat Krim. Hans propagandaapparat har lurat i folk att det var nazister och fascister som dödade folk på Majdan i Kiev och drev bort Janukovytj. Jag lovar. Det kommer snart fram fakta. Redan nu hörde jag att en kvinna från stats-tv:n har fått nog och hoppar av...Bara början. En fråga till mig själv? Har Putin lyckats stänga av internet i hela Ryssland?.

Artikeln nedan sändes till främst C-press i går
Centern i EU-valet
Mer samarbete – mindre EU-stat
Valet till Europaparlamentet den 25 maj kommer att vara annorlunda och viktigare än tidigare val. Annorlunda eftersom EU- och eurokritiken nu dominerar debatten runt om i EU. Viktigare, inte minst för Centerpartiet, eftersom  ett bra resultat i maj kan medverka till ett lyft i september, ett dåligt resultat blir en uppförsbacke. EU ska bli smalare men vassare. Vi ska göra ett bra val.

Kräv formellt undantag från euron
Kritiken mot EU och den misslyckade eurovalutan är närmast brutal. Finanskrisen har inneburit besparingar, sänkta löner och pensioner, som har slagit hårt mot välfärd, småföretag och människor i eurozonen. Samtidigt har bankerna tillförts enorma summor genom påtryckningar från den så kallade trojkan, EU-kommissionen, ECB och IMF. I länder som Grekland, Spanien, Portugal och Italien ligger arbetslösheten på 20-25 procent och för ungdomar upp mot 50 procent eller 55 miljoner  utan jobb. Euron har delat Europa i Nord och Syd. ”cohesion”, sammanhållning, blev i stället ”division”, splittring.

Denna utveckling har skapat en grogrund för främlingsfientliga partier tvärtemot vad euron skulle skapa. Idag finns högerpopulistiska och högerextrema partier  i västeuropeiska länder som Storbritannien, Frankrike, Italien, Grekland, Finland, Danmark, Tyskland och Sverige.

Centerpartiet måste tala om konsekvenserna av valutaunionen. Vi sa nej till euron inför den svenska folkomröstningen 2003. Idag ser vi att vi fick rätt och det måste vi peka på inför valet i maj.  Kräv ett formellt undantag från euron för Sverige – som Danmark och Storbritannien har – och ta upp detta i kommande omförhandling av EU:s fördrag. Vi ska också säga nej till den ”euroregering”  och den "politiska union" som kommissionsordföranden José Manuel Barroso och vice kommissionsordförande Vivianne Reding förespråkar.

Sverige ska inte bli en delstat i ett framväxande Europas förenta stater.
Hans Lindqvist (C)
Tidigare EU-parlamentariker och nu ankare på Centerpartiets lista i EU-valet
 För övrigt vill jag efter att ha fått lite frågor tala om att jag ställer upp också på kf-listan men har meddelat att jag inte vill stå på valbar plats.

onsdag 5 mars 2014

Putin har begått ett stort misstag när FN, EU, USA, OECD, OSSE, Europarådet på alla sätt politiskt, ekonomiskt och moraliskt kommer att stödja Ukraina.
Putin kan inte möta en så stor satsning med egna resurser, bar med hot och våld, Det kommer bara att öka insatserna ytterligare. Putin vill gärna visa upp sig själv som segrare, men i verkligheten kommer tiden och de stödinsatser som görs nu att bli honom övermäktiga. Men undvik provokationer så att krigshoten dämpas.

S forskningskommission för minskad arbetslöshet har massor med förslag, svåra att överblicka
Många finns, redan många har prövats tidigare och några nya är detaljstyrningar med lägre arbetsgivaravgift på heltider och på arbetslösa och riktade bidrag.  Och vad kostar det?
Det är helt omöjligt att säga ja eller nej till 10-talet förslag. Några kan vara värda att pröva som mer direkta kontakter med arbetsgivare, men läs och begrunda.

Bra att satsa mer på försvaret, flera partier vill ha tillbaka värnplikten
Centern kan stödja mitt förslag om medborgartjänst med 6 månader i fritt val mellan militär eller andra uppgifter, som krishantering, som är bra för Sverige. Läs motionen till senaste C-stämman...
Det kommer annars en liknande till nästa stämma när den nu blir...

Nej, ingen bussterminal i Katarinaberget. Stadens 18-sidiga inlaga till mark- och miljööverdomstolen övertygar inte.
Det är ju formella fel staden begått, t.ex avsaknad av samråd. Gör om, med en  bussterminal på samma plats sim nu och sätt stopp för Katarinaberget. Stöd Plan B.
För övrigt gör landstinget stora forskningssatsningar på sådär 2.2 miljarder kronor på vårdutbildningar, läkarutbildningar och klinisk forskning som bättre borde kommuniceras utåt och framför allt snabbt sättas in i vården.




tisdag 4 mars 2014

Ryssland och Ukraina: Patience - tålamod är vad som hörs från västeuropa och fasthet med ekonomiska och andra reaktioner.  Utan provokationer lägger jag till för att förhindra att konflikten blir militär.
Putin har skapat situationen som den är nu. Ingen annan. Han har passerat den geografiska gränsen för invasion i ett annat land. Han har passerat den politiska politiska gränsen för vad som gäller i internationella avtal. han har passerat den moraliska gränsen för vad som är normala internationella relationer.Han har påmint världen om tsartiden , kommunismen och det kalla kriget. Ryssland har aldrig vari en demokrati och ser inte ut att bli det heller på många år,om  någonsin.

Putin spelar högt där världens förkastelsedom och ekonomin kommer att skada honom långsamt men obevekligt för varje dag. Därför frågan man. Vad vill karln? Det är därför tålamod, fasthet och uthållighet är hans värsta fiender. 

Tyskland har återigen visat att man leder EU, inte bara kring ekonomin utan också om utrikespolitiken.
Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier tycks ha tagit kommandot på utrikesministermötet i går. Han har rätt inställning. EU måste bidra med en fredlig lösning och avvakta med ekonomiska sanktioner. Det känns igen från A Merkels samtal med Putin för några dagar sedan. Så tycks också ha blivit mötets resultat.
EU:s gemensamma utrikespolitik har totalt havererat, om den alls funnits. Tyskland, Frankrike och Polen verkar vara de drivande. Var försiktig med USA, Nato som kan skapa onödiga provokationer.
För övrigt åker jag nu in till landstingsstyrelsen som ska besluta om IT och Upphandlingar och därefter forsknings- och utvecklingsberedningen som ska diskutera FOUU-strategin.

måndag 3 mars 2014

Putin och Ryssland fördärvar och saboterar världsklimatet med hot, våld och militär. Möt inte våld med våld men var tydlig om reaktionerna utifrån internationell lag
Ryssland har nu tagit militär kontroll över Krim. Hela världen fördömer den militära invasionen i och övertagandet av ett annat lands territorium. Det är ett brott not internationell rätt och en krigshandling. Krim är en del av Ukraina men har gjorts till ett ryskt lydrike på några dagar. Vad är nästa steg? Är det att ge sig på resten av Ukraina med från öster och söder in mot Kiev?  

USA och Nato kan förvärra situationen. EU, OSSE och FN kan bidra till en dialog i stället för upptrappning
Det är här risken är allvarlig. Upptrappning mot mer av militär måste till varje pris undvikas. Reinfeldt har helt rätt att nu får våld mot våld inte bli svaret. Det är inte detsamma som att ge efter, tvärtom. De demokratiska institutionerna ska visa världen att de har styrka att förhindra nya militära aktioner av det slag Putin redan visat upp. Ekonomiska sanktioner, ja men först diskussioner och samtal. Tysklands Angela Merkel har redan visat att det är en väg där hon fått med Putin på överläggningar och samtal. Obama hade ett 90 minuter långt telefonsamtal med Putin, längst i världshistorien mellan presidenter.

Putin kan synas totalt ignorera världens reaktioner men i det långa loppet med diplomati och samtal, inställt G8 i Sotji, ekonomiska sanktioner och ett ensamt Ryssland mot omvärlden står han sig slätt. Sverige ska vara en av dessa samtalsparter. En utvidgad konflikt som går mot Baltikum vore en katastrof också för Sverige.
För övrigt byter jag nu tema och åker in på möte med samverkansrådet och handikapporganisationerna om uppföljning av "Mer än bara trösklar".   

söndag 2 mars 2014

Oerhört allvarligt på Krim i Ukraina och i Ryssland: stor mobilisering i Ukraina och ryska trupper intar Ukrainska befästningar på Krim.
Det var detta som inte fick hända. Putins militära ingripande har skapat ett krisläge eller krigsläge. Putin påstår att han ska skydda ryska medborgare både på Krim och i Ukraina. Något sådant hot finns inte. Det handlar om grova brott mot folkrätten och en tragisk utveckling som vi inte vet hur den slutar. Ukraina begär nu stöd frän EU, Nato, Storbritannien och det kan innebära ytterligare upptrappning. Putin är ansvarig för det som nu händer.
Ni gäller det att i varje läge undvika eskalering och använda alla tillgängliga diplomatiska medel. Vi borde få ett uttalande från statsministern innan utrikesminister Bildt åker till Bryssel i morgon.

Och här sitter vi och in lugn och ro tittar på Vasaloppet. Och det var långa stunder av lugn med två åkare som låg långt före och båda såg ut som segrare men till slut blev omåkta
Jag känner för båda två, både Bjerke och inte minst Laugeland som både försökte och skapade en otrolig spänning i Vasaloppet. Dahl ska ha en eloge för sin fantastiska spurt och även Brink som kom trea. Bra gjort och roligt för oss som ser på.
Nu åker jag till tennishallen och spelar med Stoffe. Micke har vi kollat på nätet och han ska komma in på 6.17 säger han där. Vackert, mer än en timme bättre än min bästa tid...fan.

lördag 1 mars 2014

Gårdsförsäljning av vin, sätt igång med försöken:Låt EU-domstolen stämma Sverige då om man anser att EU-reglerna stoppar utveckling på landsbygden.
Man blir förskräckt, förbannad och förtvivlad. Varför ska EU bestämma hur vi vill utveckla landsbygden i Sverige? Vad har EU med att göra om det säljs ett hemproducerat vin på Hallehults gård i Halland,  Gote gård på Gotland eller Vininge herrgård i Skåne. När man tänker efter förstår man hur otroligt korkad detaljstyrningen och klåfingrigheten blivit med låsta EU-regler som försvårar en positiv utveckling.

Kör på, Eskil,
Pröva gårdsförsäljning i Skåne, Södermanland och Gotland och gärna också Uppland så täcker vi en storstadsregion. Om EU trilskas får dom väl komma hit med Europol eller den EU-armé som EU-kramarna så gärna vill bygga upp...Vi ska möte det med öppna vinprovningar. Skål.

Annie i lördagsintervju i DN: 2020 ska vi vara en dominerande kraft i svensk politik. Jag vet inte om jag har lust att vänta så länge...
Det är lite långt fram i tiden. Vet inte ens om jag lever då... Jag vill nog att det ska hända något redan nu till valet. Både i valet till EU-parlamentet den 25 maj i år och riksdags-,landstings- och kommunvalen den 14 september. Det känns annars lite grann som klimatdebatten om hur det ska se ut 2030, 2050. Jag är kanske lite otålig, men jag vill inte vänta så länge på resultat där heller...

För övrigt körde jag Micke till Värmdö IF:s Vasaloppsbuss kl 0630 i morse, samma buss som jag åkte med 1982...nja det var nog en annan som jag åkte med  den 1 mars 1982. Jag hade 8,02 i tid och Micke hade 5,50 förra året. Det är skidorna som blivit bättre...