onsdag 30 april 2014

Tragiskt och farligt med växande stöd för faschistpartier i EUropa. Men EU har sig själv att skylla med den havererade euron som skapat arbetslöshet, utslagning och fattigdom.
Eurohaveriet har lagt grogrunden till de som nu sker i Europa. När ekonomin går över styr och när "vanliga" människor drabbas av arbetslöshet, utslagning och fattigdom och  EU och regeringarna gödslar banker och finansintitutioner så reagerar folk. Precis så var det under 30-talskrisen när nazismen växt sig stark. Jag säger inte att allt är eurons fel, men jag säger att den har skapat grogrunden för de växande höger- och faschistpartierna.

Framför allt har de länder som anslutit sig till euron och fått problem inga möjligheter att själva ta sig upp ur eländet.
Med euron har alla länder, starka som svaga, en gemensam ränta. De svaga ekonomierna skulle behöva sänka räntan för att stimulera ekonomin, men det kan man inte. Euron sätter stopp och det blir EU, ECB och IMF som får dela ut pengar. Förnedrande för länderna och folk ser själva vilka som vinner och vilka som förlorar.

Och ingen av lösningarna är lätt att hantera - att lämna euron eller skapa en EU-stat.
Att lämna euron kan bli aktuellt kanske för Grekland. Men att EU skulle överge den helt blir en för stor prestigeförlust och internkris, särskilt för Tyskland, som backat upp de ekonomiskt svaga länderna. För att klara euron behövs både penningpolitik och finanspolitik med skatter på EU.nivå och då har vi EU-staten där. Mitterand och Kohl gjorde en politisk uppgörelse när marken avskaffades och euron infördes. Några ekononiska motiv fanns inte.

Dagens ipsosmätning; Det är känsla och beröring som får folk att rösta, inte siffror och procentsatser sa en föreläsare någon gång....
För övrigt byter jag nu helt tema och skriver några nya frågor på fågeltemat till kvällens Valborgsfirande med 20-talet glada sångare i Hemmestakören.

tisdag 29 april 2014

S väntar och taktiserar om sina budgetförslag. Varför väntar man med besked om a-kassa och sjukförsäkring? Tror man måste räkna lite för att slå Borg om trovärdigheten i ekonomin.
I höstbudgeten föreslog S kraftiga höjningar av både a-kassa och sjukförsäkring, a-kassan skulle höjas med 230 kronor per dag. Men det har man hålligt tyst om när vårbudgeten presenterades. Det kan bli problem för S om de tvingas sänka nivåerna för att slå Anders Borg i ekonomisk trovärdighet. De riktigt stora problemen för S är annars skillnaderna mellan S, V och Mp i de ekonomiska förslagen. Mp vill ha kvar den av Alliansen sänkta restaurangmomsen men S vill höja den. S vill också höja arbetsgivaravgiften för unga, och får då två förslag som gör det dyrare att anställa.Det är deras svagaste punkt.

S satsar uppenbarligen inte på EU-valet med sitt valmanifest om jobb, jobb, jobb.
Om man presenterar detta en dag före det att Magdalena Andersson presenterar skuggbudgeten i riksdagen för S så förstår man att EU-valet ligger i bakvatten...Det är inte så smart och inte så proffsigt heller. Ett dåligt EU-val kan bli en svår uppförsbacke i valen i september....Att satsa på ett "socialt protokoll"  som ingen vet vad det betyder och som inte kommer upp i EU ger inte röster i EU-valet.

Alliansen har ett utmärkt argument i jobbpolitiken som man använder alldeles för lite
Det handlar om de 300 000 jobben som tillkommit mellan 2006  och 2013. Trots att skattetrycket sänkts från 48,3 till 44,4 procent har skatteintäkterna ökat när fler fått jobb och betalar skatt. Säg det högre så flagnar kritiken om att Alliansens skattesänkningar går före jobb. Skattesänkningarna har skapat nya jobb.
För övrigt dukar vi nu för 20 personer i Hemmestakören till  "Sköna maj välkommen till.....". Alltid lika roligt och i år ska vi alla klä ut oss till fåglar....ha, pip, pip. Trevlig Valborg.

måndag 28 april 2014

Lena Ek driver verkligen kemikaliefrågorna bra. Oklara EU-regler stoppar Sverige från att förbjuda hälsofarliga ämnen, säger Lena som vill skärpa EU-reglerna.
Är det någon som kan säga att man är expert inom detta område så är det Lena Ek. Hon var föredragannde i EU-parlamentet för ALDE-gruppen om det stora kemikaliebetänkandet REACH och hon har drivit på i regeringen för att stoppa farliga kemikalier som Bisfenol A. Här har det kommit larmrapporter om att ämnen kan orsaka cancer och hormonrubbningar. Bisfenol A har förbjudits i nappflaskor och vissa förpackningar för barn. Lena Ek har drivit på för att ämnen ska bort helt i Sverige men har stött på problem med EU:s lagstiftning och lobbyister som bara ändrar bisfenol A till Bisfenol B om det blir förbud....

Lena EK vill nu ändra i EU:S regelverk så att hela grupper av giftiga ämnen ska kunna förbjudas. Ett utmärkt förslag som hon ska ha credit för. Men kemilobbyn är stark och det tar tid.

 Bra att Sverige driver på för ökade insatser för romerna direkt i Rumänien, men är Birgitta Ohlsson rätt person att driva detta?
Sakfrågan är det ingen tvekan om. Den är rätt. Sverige ska hjälpa romerna både i vårt eget land och i Rumänien genom EU. Regeringen har nu föreslagit att Kommissionen inrättar en "europeisk expertstyrka"  i Rumänien som ska få Rumänien att satsa mer på romerna. Rätt vid den första ryggmärgsreaktionen men med lite eftertanke. Vad skulle vi säga om Rumänien krävde att Sverige ska ge ökat stöd till samerna...? Om det går genom EU, ok, men jag tycker inte det verkar som om Birgitta Ohlsson har förstått skillnaden.

För övrigt åker jag nu till hotell Clarion i Stockholm på regeringens seminarium om "Hur vi gör vår vardag giftfri" med just Lena Ek som inledare.

söndag 27 april 2014

Nu börjar det bli fart på EU-debatten när det  är fyra veckor kvar till valet. Centern med Kent Johansson har bra records och får välförtjänt beröm från SNF, Naturskyddsföreningen.
Det drar ihop sig nu i EU-valet. I dag har DN dn.se/nyheter en sammanställning över vad EU-parlamentarikerna uträttat. Det går inte att mäta med antal rapporter, eller något annat, det är den samlade insatsen i EU-parlamentet, i partigruppen och i Sverige som räknas. Kent Johanssons beröm från Naturskyddsföreningen för hans arbete för klimat, energi och miljöfrågorna är det bästa man kan få. Det har gått hem hos folk. Kents lokala EU-arbete med "Vänd på Europa" är ett mycket nära sätt att se sambanden mellan Bräcke, Åmål och Bryssel. Det är närodlad demokrati.

Centern ska hårdare driva kravet på Nej till euron och också kräva ett formellt svenskt undantag från euron precis som Danmark och Storbritannien genom en omförhandling av EU-avtalet. Då blir vårt Nej också mer trovärdigt och tydligt.
Och ett sådant krav har vi stöd för bland svenska folket, där den senaste mätningen visar att 78 procent av svenskarna säger nej till Euron. Det är ett starkt besked att Centern gjorde rätt som sa Nej inför folkomröstningen om euron 2003. Ekonomikrisen, underskotten, arbetslösheten, de växande bruna rörelserna i EUropa är tragiska svar på eurons haveri.

Och danskarna står stadigt fast vid sitt euro Nej med 65 procent nej och 24 procent ja i den senaste mätningen.

Positiva Europadagar med centerns har stärkt mig i att vi kan göra ett riktigt bra EU-val med bra kandidater, ett "Smalare men vassare" EU där vi tydligt markerar vilken EU-makt som ska minskas och vad vi ska stärka. Mer samarbete och mindre EU-stat helt enkelt. 
Om lika många röstar på Centerpartiet i EU-valet som i kommunalvalet 2010 får vi tre mandat.
För övrigt blir det nu tennis med  Micke. Sara och Hanna följer också med i dag.

lördag 26 april 2014

Nej till euron ska drivas hårt av Centern i EU-valet och det finns mycket starka argument som kom bra fram på Centerns Europadagar i Göteborg
Det var ett av många bra seminarier på Europadagarna med  Centerns chefsekonom Martin Ådahl som moderator och med nationalekonomen Nils Lundgren, entreprenören Rune Andersson och CUF-ordföranden Hanna Wagenius i panelen.
Över 80 procent av svenska folket tycker att vi inte ska gå med i euron och 41 procent att det är en av de viktigaste frågorna i EU-valet, sa Nils Lundgren. Det går inte att ha en gemensam valuta i länder som är så olika. i USA går det bra med större rörlighet och samma språk men i Europa är skillnaderna och olikheterna mellan länderna för stora.

Euron leder i förlängningen till Europas Förenta Stater
Jag har aldrig förstått hur man kom på tanken med en gemensam valuta sa Rune Andersson. Det var heller inga ekonomiska motiv utan rent politiska. För att gå med på Helmuth Kohls önskan om ett enat Tyskland efter murens fall tvingade Frankrikes president Mitterand Tyskland att lämna D-marken.. Euron förstör hela EU-projektet, sa Rune A. Euron leder ofrånkomligen till ett Europas Förenta Stater med gemensam finanspolitik och skatter om den ska fungera.Och det vill inte folk ha.

Euron tvingar fram centralisering sa Hanna Wagenius och det är emot hela Centerns ideologi
Euron handlar mer om makt än om ekonomi.Euron kräver centralisering för att fungera och då kommer vi längre från folket. Den centraliserar makten och mer centralisering minskar demokratin.
Centern bör kräva ett formellt undantag från euron som Storbritannien och Danmark, hördes också i diskussionen, genom en omformulering av Sveriges EU-avtal. Jag kände mig verkligen upplyft efter detta seminarium.
För övrig sitter jag nu på Clarion hotell och ska äta frukost. Sedan fortsätter vi programmet med punkten 30 dagar kvar till EU-valet...

fredag 25 april 2014

Så sitter jag då på tåget till Göteborg och Centerns Europadagar och läser Jonas Sjösteds artikel på dn.se/debatt i dag. Där kräver han och Malin Björk, vänsterns förstanamn till EU-parlamentet "undantag från EU-påtvingad privatisering"
Det är ett av deras budskap men inget jag eller Centern ställer upp på. Däremot själva  tanken att omförhandla EU-medlemskapet som kommer att bli verklighet när frågan kommer närmare för
allt fler länder som Storbritannien,men också Nederländerna.Centern säger Nej till euron men har  inget formellt undantag. Då är det naturligt att vi precis som Storbritannien och Danmark trycker för att få ett sådant undantag eftersom vi var det starkt Nej-parti i folkomröstningen 2003 och också vann den.

Centern har också i sitt EU-program inskrivet att återtagande av EU-makt kan bli aktuellt och då måste i kräva detta i omförhandlingar med EU.
Delar av jordbrukspolitiken med mer av nationellt stöd till miljö och glesbygd liksom rovdjursfrågor kring vargen är frågor som vi vill besluta om själva. Det är  nu i EU-valet vi ska ta upp frågorna för att tala om hur vi ska göra EU smalare men vassare,
För övrigt skakar det ordentlig på tåget så jag f¨år avsluta bloggen här. Nu är vi i Skövde. Fortsatt bra dag. 

torsdag 24 april 2014

När detta skriv är det ännu inte fredag men i morgon går tåget 06.14 till Göteborg och Centerns Europadagar. Det blir att gå upp vid 04.30 på Värmdö för att gå till Hemmesta Vägskäl, ta bussen till Slussen och  T-banan till T-centralen.
Så vi får se helt enkelt om det blir någon blogg i morgon. 22.00 torsdag och God Natt.
Kf i går kväll: Miljöbokslut möttes mycket positivt medan Årsredovisning fick skarp kritik både av kf och av revisorerna
Det är roligt när man kan ge beröm också som ärendet om Miljöbokslut för 2013 i kf i går.Malin Åberg Aas redovisade minskad oljeanvändning, andelen förnybart har ökat med 85 procent, minskad bränsleanvändning med 15 procent, solel på skolorna, dubblering av infartsparkeringar, matavfallsinsamling och restaureringen av Hemmesta sjöäng som år en pärla får fågel och fisk. Det är roligt när Vision Värmdö 2030 där jag var ordförande och som tog beslut i enighet följs upp och leder till positiva resultat.

Men det finns baksidor.
Utsläppen av växthusgaser är högre än snittet i länet, även de minskat sedan 1990, ökningen av elenergi var var 12.5 procent och målet för gång- och cykelvägar har inte uppnåtts. Men det är själva processen med Miljöbokslut som är viktigast med uppföljning varje år. Eloge till Alliansen och Mp.

Årsredovisningen gick det sämre för
Det är ett bra resultat på 120 miljoner men den samlade bedömningen är att nämnder och styrelser inte uppfyllt målen inom de ekonomiska ramarna, skriver revisorerna i revisionsrapporten. Budgetavvikelserna är omfattande för SocN, Samhällsplanering N, Vård och omsorgsN och Utbildningsstyrelse med underskott på mellan 10 och 16 miljoner kronor. Inte bra.

Slussen står stilla på morgnarna och något måste göras när det snart bli ännu fler bussar när Saltsjöbanan stannar i Henriksdal och matarbussar ska sättas in. Landstingets trafikkontor och Christer G Wennerholm. Va gör ni?

Informativ, positiv och synlig annons från Centern om EU-valet i DN Statistiskt är du Centerpartist.
För övrigt passar det bra nu när vi åker till Europadagarna i Göteborg i helgen och slipar argumenten.


onsdag 23 april 2014

Bra satsning på försvaret från regeringen, men inte så snyggt mitt under försvarsbredningens arbete. Men i detta läge med Ukraina och...
opinionsläget för regeringen och Alliansen är det förståeligt. Försvarsberedningens rapport kommer om tre veckor och den föregrips nu av regeringen med förslaget om stegvis ökade satsningar till 5.4 miljarder 2024. Det kan tyckas långt fram i tiden och ofarligt när man inte mer precist informerar om finansieringen.Men det är rejäla satsningar på u-båtar, nya Jas-plan, fler övningar, ökad luftvärn och ökad närvaro på Gotland. Bra.

Och S gick samtidigt ut och vill skjuta till 400 miljoner i vårmotionen till försvaret av svenskt territorium redan från juli i år.
S tar pengarna från anslaget för internationella insatser. Lite vågat också ur ett solidaritetsperspektiv, men även det förståeligt. Peter Hultqvist, (S), ordföranden i försvarsutskottet är en realpolitiker.

Bra att försvarsförmågan återupprättas utan att det talas om Nato.

Utmärkt artikel av Anders Wijkman svd.se/brannpunkt om Nej till skiffergas i Europa.
Ukrainakrisen har mycket handlat om beroendet av rysk gas. 21 EU-länder får gas från Ryssland. Polen, Storbritannien och några länder till börjar nu diskutera skiffergas som alternativ för att bryta Ryssberoendet. Nej, vi ska verkligen inte tillbaka till fossilenergi. Fortsätt den lyckade satsningen på sol och vind. Regeringen måste snabbt ge besked och avvisa skiffergasen.
För övrigt ska jag  nu läsa lite kf-handlingar till i kväll, men innan dess ska vi gå på simskola med Emma, Sara och Hanna på Gustavsbergsbadet.

tisdag 22 april 2014

Bara en månad kvar men otroligt tyst om EU-valet. S och M har inte lyft ett finger. Kd har gjort det liksom Sd och Centern och Kent Johansson har fått välförtjänt beröm av Naturskyddsföreningen för klimatarbetet...men debatt...?
Lite förvånad blir man allt över det klena intresset för EU-valet. Det är ett viktigt val som påverkar Sverige och medlemsländerna när fler och fler frågor blir överstatliga i EU. Centern har ett mer balanserat EU-program än 2009 där "Smalare men vassare" syns tydligare i programmet. I programmet står klart att "..vi har en sund skepsis mot klåfingrighet, detaljstyrning och omotiverad överstatlighet". Beslut ska också fattas så nära medborgaren som möjligt och "om så krävs ska beslut kunna återföras från unionsnivå till medlemsländerna.", som t.ex rovdjursjakten. Nej till euron vinner vi på.

 Centern har också mycket bra krav när det gäller öppenhet, fri rörlighet, mänskliga rättigheter och integritet liksom på klimat-,energi- och miljöområdet. Men vi måste synas och höras mer...nu under den sista månaden.

Tala om det öppna medmänskliga samhället och angrip Sd för deras invandrarfientlighet och deras mycket främlingshatiska och halvfachistiska samarbetspartier i Europa. Det finns en uppenbar risk att Sd får kraftigt framåt i EU-valet och då också får en öppen dörr i september. Stäng den. FP har Cecilia Malmström och det vinner partiet mycket på även om hon inte ställer upp i EU-parlamentsvalet. Kd har haft Alf Svensson men nu syns och hörs Lars Adaktusson och Ebba Busch Thor, Kd också i debatten kring djurskydd, aborter och exporterad svensk sexköpslag. Men, Adaktusson är för mycket journalist för att få tyngd i det han säger och skriver.

Jag tycker Centern hårt ska driva 50,50,50 kravet, 50 procent minskade utsläpp, 50 procent mer förnybar energi och 50 procent ökad energibesparing i EU till 2030. M och S har här hopplöst dåliga odds. Inget av Fi, Piratpartiet och Junilistan får något mandat, men de drar röster från andra, även C...Så vi måste C upp.....

För övrigt så cyklar jag nu till vägskälet, bussen, T-banan och landstingshuset för möte med produktionsutskottet om verksamhetsplaner för sjukhusen. 

måndag 21 april 2014

Varför ska man rösta i EU-valet den 25 maj?  Varför ska man rösta på Centern? och varför ska man kryssa Hans Lindqvist?
Först så det är klart. Du ska rösta i EU-valet. EU blir allt större och viktigare. Fler och fler beslut fattas i EU och EU-parlamentet som direkt påverkar oss i vardagen. SKL, Sveriges kommuner och landsting, säger att 60 procent av de beslut. vi fattar i kommunerna styrs genom lagar från EU, som EU- direktiv och  EU-förordningar. Du kan påverka i EU-valet. Gör det. Upphandling ska kunna ske av närodlat, t.ex.

Varför ska man rösta på Centern?
Centern vill att EU ska bli "Smalare men vassare". Det betyder att EU inte ska ägna sig åt en massa detaljfrågor som vi ska besluta om i medlemsländerna. Det betyder också att EU ska vara "vasst" i de stora gränsöverskridande frågorna som fred, mänskliga rättigheter, öppenhet och andra gränsöverskridande frågor. Vi är för EU men mot euron.

Varför ska mana kryssa för Hans Lindqvist?
Jag är en konstruktiv EU-kritiker. Jag var ordförande i Nej till EU inför folkomröstningen för 20 år sedan. Jag är demokrat och accepterar naturligtvis folkomröstningsressultatet.
1. "Mer samarbete - mindre EU-stat."
2. Högre klimat, energi-, och miljökrav i EU med 50,50,50,dvs 50 procent minskade utsläpp, 50 procent mer förnybart och 50 procent ökad energibesparing till 2030.
3.Ett flexibelt EU med rätt för länder att välja vad man vill delta i och återföra makt från EU, som t.ex rovdjursjakt. Sverige ska ha ett formellt undantag från euron. Fri rörlighet och öppenhet ska gå före gränskontroll och sekretess.
För övrigt hade vi en trevlig påsklunch i går med "tjocka släkten" hos Maria Eklund i hennes nya härliga lägenhet i Fredhäll.

söndag 20 april 2014

50-lapp i månaden till pensionärerna från S: Fult spel där S har ställt upp på alla fem jobbskatteavdrag men ändå kritiserar Alliansen.
Det är ett fult spel som S ägnar sig åt. Nu kommer ett förslag om att ge 50 kronor i månaden till genomsnittspensionären i sänkt skatt." Klyftan mellan pensionärer och löntagare är orättvis", säger Magdalena Andersson i svd.se/nyheter i dag. Varför har S då gått med på fem sådana orättvisa förslag, alla jobbskatteavdrag som regeringen genomfört med S stöd. Det är 1,5 miljarder S nu satsar på sänkt skatt för pensionärer genom att höja skatten för de som tjänar över 60 000 kronor.

Alliansregeringen har genomfört flera liknande satsningar med 50-lappar tidigare men då har inte S hurrat. Då har det låtit som Östros, för lite och för sent. Men nu passar det när man gör det själv.
Ser att min gamle kollega i EU-parlamentet Karl Erik Olsson, ordförande för Sveriges Pensionärsförbund reagerar. S gör samma prioritering som Alliansen, men hade man velat mera skulle man föreslagit mera. Heja Karl Erik.
PRO:s ordförane Curt Persson välkomnar dock S-förslaget, men han är ju själv socialdemokrat och företräder den mer S-inriktade pensionärsorganisationen. Inget snygg spel, men jag tror de flesta genomskådar det.
För övrigt var vi och besökte Sjösala och Evert Taubes Orrberget i går långt ut vid Stavsnäs och Hölö, eftersom Evert Taube är Olles favoritskald där han kan nästan alla visor och texter själv utantill.

lördag 19 april 2014

KU-reglerna måste ses över. Alla kallade måste inställa sig. Maud kan fortfarande ändra sig och komma till KU-förhör
Efter utfrågningarna i KU med Anders Borg och Fredrik Reinfeldt kommer nu journalisternas spekulationer i gång. Antingen har man känt till...eller så har man inte, eller så kanske lite, men inte någon registrering i någon akt, eller så.... Det är en trist historia för svensk demokrati och det är ett allvarligt slöseri  med medborgarnas pengar. 97 miljarder. Det blir  några ölrundor...

Riksrevisionen anmärkte på dåliga rutiner för statliga bolags uppköp
och reglerna ändrades 2006 med krav på gemensam beredning med finansdepartementet. Nu tycker jag att en ny översyn ska göras och att första åtgärd ska bli att inkallelse till KU ska vara ett måste, oavsett om man avgått från ett uppdrag eller inte. Det blir Maud Olofsson tråkiga eftermäle som allvarligt skadar Alliansen och mest Centerpartiet. Lex Maud kommer alla att komma ihåg.

Någon utomstående måste också granska EU-kommissionen och EU-byråkratin. EU ska inte granska sig själv.
Det är tragiskt när man för höra vår utmärkta svenska EU-kommissionär Cecilia Malmström säga att "EU-kommissionen klarar inte att med trovärdighet granska sig själv" dn.se/ekonomi. Det förklarar varför man bara granskat korruptionen i medlemsländerna men inte EU som institution.Illa. Europarådets antikorruptionsgrupp Greco kan göra det. Sätt i gång. Nu.
För övrigt hade vi en trevlig kväll i går när Zari och Olle kom ner från Gävle och vi åt upp några goda öringar och rödingar från Anarisets pimpelfiske förra veckan med lite gott att dricka till.

fredag 18 april 2014

Oj, en oväntad uppgörelse i Genève om att trappa ner konflikten i Ukraina. Vem hade trott det? Fantastiskt om den verkligen håller....
Jag vill inte tvivla men jag....Det är i vilket fall om helst en framgång att USA, EU, Ryssland och Ukraina har lyckats få en uppgörelse om en nedtrappning av den eskalerade krisen. Mötet drog ut på tiden och då brukar det finnas något man vill avsluta...Säkerheten ska återställas, parterna ska avstå från våld och hot. Illegala militära grupper ska avväpnas och ockuperade byggnader återlämnas. Amnesti ska ges till ockupanterna. OSSE ska övervaka att uppgörelsen följs. Ukrainas regering ska föra en dialog om en ny konstitution med ökad självstyre för regionerna.

Bra naturligtvis men än så länge bara ord och USA har också ställt krav på nya sanktioner om inte uppgörelsen följs
Man blir förundrad. Vad vill Putin? Är det här bara en taktisk reträtt i väntan på nya ingrepp eller angrepp?
Kände han att pressen började bli för stor mot Ryssland med USA, Nato, FN, EU, Ukraina och... Vad vill han uppnå?

Ta nu några ordentliga och tydliga steg för fred och samarbete med kommittéer och arbetsgrupper med de fyra förhandlarna och OSSE och sätt press på Ryssland. Men gör det omedelbart. 
Vänta inte med sådana insatser utan sätt omedelbart igång så att inte dagordningen sätts av Putin och Ryssland. Håll kraven på fler och hårdare sanktioner levande så att pressen på Ryssland blir verklig.

För övrigt var vi på god kycklingmiddag med Stoffe igår i hans härliga lägenhet med  drink på balkongen och middag på andra sidan mot Katarina kyrka. Om några timmar kommer Sonjas syster Zari och Olle till oss. Roligt.Glad Påsk.

torsdag 17 april 2014

Håller Ryssland på att långsamt annektera Östra Ukraina? Västvärlden måste skärpa sanktionerna och FN och säkerhetsrådet måste visa att de är ett världssamfund
När man läser om beskrivningen att ukrainska soldater ger upp sina tanks och andra militärfordon och överlämnar dem till proryska separatister under folkmängdens jubel, så undrar man...Vad sker? Jo, soldaterna körde vidare med tanksen och bilarna men bytte ut Ukrainas flagga mot den ryska....

Håller Ryssland långsamt på att ta över också Östra Ukraina.
Vilka är dessa "proryska separatister"? Är det någon som fått veta var de bor? Kommer de från Ukraina? Är de ryska infiltratörer precis som på Krim. Ingen vet men, visst talar mycket för det.Några enstaka proryska ukrainare kan inte organisera sig på detta vis på några dagar. Se upp nu för Putin, FN, EU, USA och hela den fria världen.

Mp satsar 12 miljarder mer på klimatet är regeringen i sin budget. Det har betydelse för EU-valet.
Det är lätt att förstå MP:s strategi. Mp vill få in 12,3 mdr per år genom höjd koldioxidskatt och flygskatt. Det blir ett plus inför EU-valet den 25 maj.. Tycker Centern ska driva kravet på minskade utsläpp med 505,50,50. 50% minskade utsläpp, 50% mer förnybart och 50% ökad energibesparing i EU till 2030.

Trovärdig Reinfeldt i KU om Nuon alldeles nyligen -men man kan ju gissa hur det gått till--Ungefär så här.
Beredningsprocessen med samordnad ägarberedning mellan näringsdepartementet och finansdepartementet har inte skett, eller i varje fall inte enligt reglerna,eller i varje fall inte avslutats. Information ersätter inte beredningsprocessen, säger R. Nej, och det borde Maud Olofsson veta. Fel där alltså. Men nog har hon informerat R i ett telefonsamtal,. Nej, säger R  "Men även om hon gjort det så ersätter det inte beredningskravet...". Vad tyder det på...?
För övrigt blir det lite info till kf-gruppen om  kf direkt efter påsken och lite förberedelser för när Stoffe kommer hit i kväll och  Olle och Zari kommer hit på lite påskfirande i morgon.


onsdag 16 april 2014

Ukrainas "antiterrorinsats" är en nödvändig reaktion mot den proryska milisen som ockuperat ukrainska regeringsbyggnader.
Det är en allvarlig situation i östra Ukraina. Den ukrainska regeringen måste balansera mellan att slå vakt om sitt eget land och territorium men inte provocera Putin och Ryssland, detta för att undvika militära ryska angrepp. Presidenten Olexandr Turtjynov har visat att han förstår detta med sitt uttalande i går: "Insatsen kommer att genomföras steg för steg, balanserat och ansvarsfullt..." Bra,  klokt och förståndigt men tydligt. dn.se/nyheter

Maud Olofsson skadar kraftigt Alliansregeringen och Centern med sitt Nej till KU. Utfrågningen med Anders Borg i går förvärrar läget ytterligare.
Ärenden som påverkar budgeten ska samberedas med finansdepartementet. Det ska finnas ett skriftligt godkännande från finansen en sk "vidi" men någon sådan finns inte. Maud försöker skydda sig själv men detta försämrar kraftigt hennes eftermäle och det drabbar Alliansregeringen och Centerpartiet. Frågan kan faktiskt avgöra hela valet....Annie bör försöka få Maud att ändra sig och komma till KU. Ge inte S och MP fler gratispoäng.

Rätt av infrastrukturminister Catarina Elmsäter-Svärd(M), "politiker ska inte bestämma tågtider", men politiker ska se till att tågen går och nattåg är tåg som alla andra.
Ett oproffsigt uttalande av C E-S. Det pekar rakt in i marknaden som inte har fungerat. Gör det inte svårare än det redan är för Alliansen. Var är Schlingman....?
För övrigt sitter nu både Hacke och Skate och käkar i tallen utanför mitt fönster...smaklig måltid.



tisdag 15 april 2014

Nej vi ska inte gå med i Nato - en provocering som kan leda till krig
Det är verkligen inte genomtänkt av Finlands avgående statsminister Jyrki Katainen att föreslå att Sverige och Finland ska gå med i Nato. Centerpartiet i Finland är emot liksom socialdemokraterna och detsamma gäller i Sverige. Moderaterna och Reinfeldt har ställt upp tre kloka krav, folkligt stöd, att Finland också går med, att S är med. Vi samarbetar med EU och Nato och i Norden kring försvaret och det finns ingen anledning att nu bli Nato-medlem. Det skulle vara en kraftigt provocerande åtgärd i den kris som råder i Ukraina och Ryssland. Folkpartiet och Björklund är ensamma. Låt dom vara det.

Däremot finns det goda motiv för en återinförd värnplikt som i formen av en medborgartjänst för alla män och kvinnor.
Det skulle kraftigt stärka det folkliga stödet till försvaret men också till insatser orsakade av klimathotet som översvämningar, stormar som kan orsaka stora samhällsproblem kring el- och livsmedelsförsörjning.Min motion i frågan hade visst stöd på årsstämman med länscentern och bevarades hyggligt, dock utan att bifallas.

S satsar 2 mdr på sjukvården varav 400 milj till Stockholms läns landsting - inga stora pengar men man når en stark opinion
Sjukvård och skola står högst på vad väljarna prioriterar i valet. De områden som S 400 miljoner ska gå till i Stockolms län är väl genomtänkta för den opinion som finns; 500 fler sjuksköterskor, administrativ avlastning genom "medicinska sekreterare" i vården, fler nya barnmorskor med start i höst...2000 kvinnor får inte föda där de vill,säger min bänkgranne i landstingssalen, s-oppositionsrådet Helen Hellmark-Knutsson. Det träffar rätt. Allt är inte pengar. Känsla, beröring, förståelse är viktigare fick vi höra på helgens utbildningskonferens i Ropsten.
För övrigt blir det lite inre tjänst i dag när mötena i kommun och landsting håller igen i påskveckan.

måndag 14 april 2014

IPCC:s mest positiva budskap är att det går att klara klimathotet utan att världsekonomin tar skada.
Tvågradersmålet går att nå om växtgasutsläppen minskar med 40 till 70 procent till 2050. Detta är också miljöminister Lena Eks kommentar att budskapet går att klara med "kraftiga utsläppsminskningar".Bra att
budskapet är positivt.
Utsläppen från energi och transporter är 60-70 procent och de ökar mest. Det kan man se på dn.se/ nyheter i dag och det är i höginkomstländer de är störst och har ökat mest. De fossila bränslena och drivmedlem från kol, olja och gas står för 80 procent av ökningen  mellan 2000 och 2010. Börja med att styra Vattenfall....

Reinfeldt intecknar ånyo jobbfrågan inför valet där Löfvens skattehöjningar på anställningar ger 80 000 färre i arbete.
Ja, det är rubriken  i dn.se/debatt i dag. I dag är det fem månader kvar till valet skriver R. Sysselsättningen har ökat med 250 000 personer sedan Alliansen tog över. Sverige har bland EU:s starkaste finanser. Socialdemokraterna vill kraftigt höja skatterna på jobb, genom fördubblad restaurangmoms, höjd arbetsgivaravgift för unga, ny lastbilsskatt och minskade rut- och rot-avdrag.
R avslutar med Nya Moderaterna att det är jobben det handlar om. Repris, repris...men det behöver inte vara dåligt. Men några nya tankar och förslag skulle inte skada.

Och under dagen väntar jag med stor oro på vad som händer om Ukrainas president sätter in "fullskalig anti-terroroperation" för att stoppa det "proryska upproret". Vi vill inte ha något krig.
För övrigt blir det nu ett besök på Gustavsbergs Bildatelje´och Lars Åke Holst för lite bilder inför EU-valet. Sedan möte med Valkrets Ost inför landstingsvalet.


söndag 13 april 2014

Allvarligt läge i Östra Ukraina - Bra att Ukrainas  regering och premiärministern Arsenij Jatsenjuk inte använt militär.
Det är precis vad Putin vill se och höra för att kunna ingripa med sina trupper nära Ukrainas gräns och "försvara ryska intressen". Nu gäller det att försvara Ukrainas nationella intressen men inte göra det så att Ryssland tar det som förevändningar att anfalla Ukraina. Det är verkligen en balansgång som kräver god politisk och diplomatisk fingerfärdighet. Försvara nationella intressen men gör inga dumheter som leder krisen till krig.
Hör nu precis på ekot att Ukrainas polis driver ut proryska styrkor från de hus de ockuperat. Låt det bara inte ske med vapen.

Sverige driver på i klimatarbetet skriver professor Thomas Sterner medförfattare till dagens IPCC-rapport på dn.se/debatt 
Vår koldioxidskatt på över tusen kronor per ton är ett exempel på ett bra och hårt styrmedel som minskat utsläppen i Sverige. I samma ögonblick rapporterar ekot från presskonferensen i Berlin. om rapporten. Det är tydliga men lite försiktiga förslag  på 1600 sidor med 500 författare, 10 000 vetenskapliga referensen och 879 expertgranskare från  ett 70-tal länder. Imponerande.
Stärkt internationellt samarbete, kraftfulla styrmedel, stöd till förnybar energi och fossilfria industrier, bostäder och transporter är några av förslagen.

Ingen upplyftande läsning i dagens SIFO. Gapet ökar till 12,5 procent mellan Allians och opposition och både C och Kd ligger under spärren med 3.8 resp 3.6 procent.
Inga bra besked trots många bra förslag som drivits fram av både C och Kd om satsning på landsbygd och bredband respektive cancervården. Men det är inte där det sitter utan i frågor som Maud Olofssons Nej till att komma till KU och olyckligt felaktiga och ogenomtänkta kommentarer från partiledningen.
För övrigt har Micke  med familj åkt till Lofsdalen  så det blir ingen tennis i dag utan lite borttagande av grönmögel och  måleriarbete på huset.



lördag 12 april 2014


Svar till SVT på frågor inför EU-valet

Presentera dig själv:
 Nedlokaliserad norrläning, jur.kand. i Uppsala. Lic. i internationell rätt i Genève.  Fullmäktigeledamot  i Värmdö, landstingsledamot och vice gruppledare i Stockholms läns landsting, ordf. för Nej till EU under folkomröstningen, EU-parlamentariker ( C ) 1995-1999. Ordf.  för Nätverket för spårbilar,KOMPASS, med ett 15 tal aktiva kommuner i Sverige.

Varför ska man välja Dig till EU-parlamentet:
 Konstruktiv EU-kritiker

Beskriv dina tre viktigaste frågor i EU-valet
1.Mer samarbete -mindre EU-stat
2. Högre klimat, energi- och miljökrav i  EU med 50,50,50 dvs 50 procent minskade utsläpp, 50 procent mer förnybart och 50 procent ökad energibesparing till 2030.
3.Ett flexibelt EU med rätt för länder att välja vad man vill delta i och återföra makt från EU, som t.ex rovdjursjakt. Undantag från euron. Personlig Integritet  öppenhet och fri rörlighet före efterforskad identitet, sekretess och gränskontroll.
För övrigt åker jag nu in till valledarutbildning med länscentern på Scandic Ariadne i Ropsten. Alltid roligt, och tro inte att du kan allt även om du varit med ett tag...


fredag 11 april 2014

Det blev ingen blogg på isen i går när Raymond och jag pimpelfiskade i på Östra Vattsjön i Aijvn Sajte hos samen Per-Erik Jonasson intill Anarisfjället. Visst, det blev några fina rödingar och det blev en oförglömlig dag i vårvinterns fjälltrakter.

Ukrainakrisen i riskfyllt läge-ryss-separatisternas provokationer kan leda till militära ingrepp.
Det är en märklig situation när proryska demonstranter ockuperar ukrainska regeringsbyggnader  i städerna i östra Ukraina, nu i Donetsk. Dom sammanträder med sig själva i byggnaden och kallar sig för "regering". Det är som om profinska medborgare skulle ockupera Rosenbad och i dagar sammanträda med sin "regering" utan att bli utkörda och förhörda av polisen. i  Någonstans finns en gräns där ukrainsk  polis måste ingripa. Men gör det inte militärt och överraska omvärlden med att inte använda vapen, för att undvika militära ingrepp från Putin.

Toppmötet i helgen med EU, USA och Ryssland måste visa för omvärlden att vi inte accepterar annekteringar av andra länders territorium. 
Ryssland måste sluta att mobilisera och uppmuntra ryska separatisthandlingar i Östra Ukraina och dra tillbaka sina trupper vid gränsområdena.

Vem övervakar övervakarna frågar Mathias Sundin, Fp,  när vi nu ska göra en översyn av  hela integritetsområdet efter  datalagringsdirektivets fall i EU-domstolen. 
Det naturliga svaret är riksdagen och där måste arbetet börja, t.ex med utfrågningar av företrädare för FRA, och säkerhetsföreträdare.

Värmdöbussarna ska gå till Slussen - punkt slut.
Jag blir irriterad på alla "Stockholmare" som nu kommer med en massa förslag om Gullmarsplan, Stadsgården eller "längre österut" som i dagens artikel Svd.se/brannpunkt. Bussarna ska gå till Slussen.
För övrigt ligger nu rödingarna i frysen och ta fram om några dagar till en fin påskmiddag.

onsdag 9 april 2014

Hej Bloggen och alla läsare
Om några timmar går nattåget till Undersåker och pimpelfiske hos samerna i Ajvin Sajte i Anaris med Raymond. Det blir att sova på isen och där finns ingen kontakt....Vi får vänta på bloggen några dagar.
Hälsningar Hans
För övrigt är ryggsäcken packad med pimpelspö och blänken och lite godsaker som salami, öl, brännvin och lite god ost... Röding och öring får vi däruppe.
Mycket oroande i Östra Ukraina - Putin vill ha motiv för nya militär angripanden - ge honom inte det.
Separatisterna i Donetsk i östra Ukraina provocerar. De har ockuperat regeringsbyggnader för att få ukrainsk polis och militär att stoppa dem och ge Putin motiv för att angripa militärt. I sin deklaration vädjade också de ryska separatisterna till Putin om att ingripa. Ett fult terrorspel som kan sluta illa. Bra av ukrainsk polis att rycka fram försiktigt.

Regeringens budgetförslag pressar oppositionen att ändra linje och minska skattehöjningarna...vilka och hur många?
Anders Borg talar om skyddsvallar för framtiden. Skulderna i utlandet kan skapa problem för oss. Borg återvänder till överskottsmålet om en procent. Sverige har klarat krisen bättre än de flesta länder. Han talar om att stärka arbetskraften. Investeringar ska betalas krona för krona. Åtstramningar ska pressa S och oppositionen och vi får se och höra mer om två veckor. Då kommer problemen för oppositionen.

Men en viktig sak. Inte ett ord om klimat, energi, miljö, hittills och inte heller i Borgs artikel på
dn.se/debatt i dag. 

EU stoppar nu sina egna förslag - datalagringsdirektivet ogiltigförklaras
Det är vi glada åt. Direktivet tillåter långtgående övervakning mot alla individer och strider mot grundläggande rättigheter. Direktivet är nu dött och begravs i tysthet.

Välbesökt och engagerande möte i Nacka mot Slussenförslaget - kritiken mot förslaget är bedövande
Ett välbesökt, välorganiserat och engagerande möte i Nacka konferenscentern om Slussenförslaget där folk fick stå efter väggarna. Kritiken mot Slussen förslaget var bedövande, dåligt förslag, trafikkaos i 5-10 år.Följande uttalande antogs: "Mötet kräver att Stockholms stad gör en snabbutredning av PlanB."
För övrigt ska vi nu snart hämta Sara och Hanna på dagis och sedan åker jag med Raymond Svensson med nattåget till undersöker och pimpelfiskar i Ajvin Sajte i Anaris i morgon.


tisdag 8 april 2014

Rumänien är en katastrof som inte vill förbättra för sina egna medborgare. Bra att Sverige trycker på och nu måste de miljarder i EU-pengar som finns användas för romerna och inget annat
Man blir faktiskt förbannad när man läser dagens text i DN dn.se/nyheter.Svenska regeringen med EU-minister Birgitta Ohlsson i spetsen har "förhandlat"med Rumänien i månader om att de pengar som EU avsatt för romerna skall använda för romerna...Hör hur det låter. Politisk ovilja, ingen medfinansiering, usel förvaltning och korruption stoppar insatser för den egna befolkningen.

Bra att regeringen nu går vidare och trycker på EU-kommissionen för att pressa på Rumänien att de pengar som avsatts för romer ska användas för och till romer.Punkt slut.
Jag blir frustrerad varje gång jag går förbi tiggarna ovanför "pisstrappan" från Slussen upp till treans buss som för mig till landstinget. Jag ger ibland när jag inte behöver springa till bussen och frågar ibland vad folk kommer ifrån ,men blir alltid illa till mods bara av att det förekommer. Vi ska göra vårt när fattiga människor är här, men hemlandet Rumänien har huvudansvaret. Men att för bjuda tiggeri eller tom straffa tiggare är vansinne..

Så kommer då regeringen med sin jättesatsning på att bygga en motorväg till förutom Förbifarten.
Österleden ska nu blir  verklighet och två miljarder avsätts. Är det fler motorvägar med fler bilar som ska lösa miljöproblemen? 
Roligt blir det i alla fall i valrörelsen där fler bilar och motorvägar ställs  mot mer fler spår,kollektivtrafik och modern miljövänlig transportteknik.
För övrigt åker jag nu in till landstingsstyrelsen och tar beslut om tilläggavtal för NKS, Nya Karolinska Sjukhuset.

måndag 7 april 2014

Ungerns höger-höger uttrycker en tragisk dagskurs i EUropa.
Det var väl inte oväntat och siffrorna är fortfarande oklara men regeringspartiet Fidesz har uppenbarligen vunnit rejält och behåller egen majoritet. Skall ytterligare 100-tals lagar ändras som liksom hittills går i riktning av att stärka den sittande regeringen och premiärminister Viktor Orbán. 48 procent ser det ut att bli för Fidesz och kring 20 procent för faschistpartiet Jobbik. Det blir höger-höger i Ungern som uttrycker läget i hela EUropa. Illa.

Den låga A-kassan kommer att bli en stor valfråga om inte regeringen har något förslag i skortärmarna som dämpar kritiken - Välfärden kan gå om jobben och ekonomin på förstaplatsen i valet och då....
Om det vore ett LO-förbund som skrev dagens artikel på dn.se/debatt skulle det passa in i partitaktiken inför valet. Nu är det inte så utan det är företrädare för Akademikerförbundet SSR som nu kraftigt kritiserar en a-kassa som varit fryst i tolv år och blivit lika låg som försörningsstödet. Färre och färre har a-kassa och färre av dem får en ersättning som är inkomstbaserad, som varit hela tanken med a-kassan. Någon omställningsförsäkring är det nog inte heller i mångas ögon.

Som jag ser det måste Alliansen göra något.
Om välfärden blir huvudfråga med skola, sjukvård, vinster och a-kassa blir det uppför, mycket uppför och
....brant uppför.
För övrigt åker jag då in till sjukvården med möte i landstingets FOUU -utskott om en gemensam regional biobank i Stockholm. Kanske inte den stora valfrågan men...viktigt för den som är sjuk.

söndag 6 april 2014

Engagerande vårstämma på Lidingö med  Centern i Stockholms län - inga ledsna opinionsminer här inte
Det var en bra stämma på flera sätt. Christoffer Molin, kretsordförande på Lidingö hälsade välkommen. Och Lidingö är en kommun som visat hur man får framgångar i kommunvalet med sådär 16 procent förra valet med bra lokalfrågor.Och nu driver man frågan om en ny simhall inför detta val. Våra toppkandidater i EU-valet Kent Johansson och Fredrick Federley höll vari presentation om deras huvudfrågor i EU-valet.

Kent satsar på klimat-, energi och miljöfrågorna och det gör han bra
både i omröstningarna i EU-parlamentet och i diskussionerna hemma. Men, gärna lite mer konkret, Kent. 50,50,50 skulle vara en bra slogan, 50 procents minskade utsläpp, 50 procent mer förnybart och 50 procent ökad energibesparing.
Moderaterna vill inte satsa på energibesparing för då behövs mindre energi och då går det ut över kärnkraften. Ut med det i världspressen Kent, så vi får lite debatt.

Fredrick Federley gör en bra EUropaanalys om "rädslans politik". Han tar inte euron som orsak, men det kunde han göra. Vi ska ta debatten med Sverigedemokraterna.
Gyllene Gryning i Grekland, Jobbik i Ungern och Front National i Frankrike är tragiska exempel på faschismens och främlingsfientlighetens  framväxt i EUropa. Vi har ett program, en lista och en valframgång, säger Fredrick. Vi ska ta tre mandat.Ödet ligger i våra händer.
Och distriktsordföranden och riksdagsledamoten Per Lodenius avrundar med centerns kampanjslogan: Allt börjar hos Dig, Närodlad politik, Det grönskar inom mig...som ombudsmannen Alireza Akhondi  översätter  i kampanjplaner...
Får vara nöjd med den riktigt engagerande debatten på mina motioner om medborgartjänst och Slussenplanen.
För övrigt avslutades stämman som vi brukar i Centern med en trevlig fest.

lördag 5 april 2014

Vad har Margot Wallström? Går det bara att säga till att man "längtar tillbaka" så får man det och ministerchanser och ministerposter...?
Jag blir väl inte direkt förvånad, men nog är det för vissa lite väl enkelt och nog tror jag en och annan som jag undrar över hur livet kan forma sig för olika människor. Vad har Margot Wallström som andra inte har? Vad är det som gör att hon kan säga att  "Jag längtar tillbaka" till den svenska politiken så får hon förstasidorna på Expressen och Aftonbladet och långa intervjuer i SvT.
Jag har aldrig förstått Margots "storhet". Vi möttes aldrig i någon debatt i EU-valet, tror jag, men vi möttes mellan mötena då och då och jag har svårt att förstå vad S tyckte var så märkvärdigt med denna person. Några stora insatser gjorde hon inte heller som EU-kommissionär. Är det någon som kommer ihåg något? Stefan Löfven måste nu stå i TV-rutan och önska denna övermänniska välkommen tillbaka. Jag tycker jag ser mellan välkomstorden hur han känner sig pressad att dela ut allt detta beröm...och välkomna henne tillbaka. Men...tiden får utvisa.

Nu åker jag till distriktets årsstämma på Scandic Foresta på Lidingö och laddar batterierna inför supervalåret
Det blir en viktig stämma som inleds med en debatt kring det kommande EU-valet mellan Fredrick Federley och Kent Johansson. Lite underligt är det att den kandidat som står tvåa på listan, Kristina Yngwe inte är med i den debatten. Bra i alla fall att EU-valet nu ordentligt prioriteras.  Vi behöver mer samarbete men mindre EU-stat med rätt för medlemsländer att också återta frågor från EU tillbaka till nationerna. Centern prioriterar klimat, energi och miljö inför valet. Jag tycker centern ska höja kraven i klimatfrågan till 50,50,50, eller 50 procent minskade utsläpp, 50 procent mer förnybart och 50 procent ökad energibesparing till 2030. Ett bra EU-val blir en positiv ingång i valen i september.
För övrigT har jag nyss sprungit en rund efter Hemmesta Sjöäng och tagit några morgonbilder i soluppgången. Vackert. Nu åker jag till Lidingö


fredag 4 april 2014

Hoppas verkligen inga självmordsbombare omöjliggör valet i Afghanistan i  morgon
Man kan inte vara säker. Snarare tvärtom. I onsdags genomfördes en självmordsattack där sex personer dödades. Talibanerna vill till varje pris stoppa valet och demokratin i A. Låt dem inte lyckas med det.
Det viktigaste är inte vem som vinner utan att valet kan genomföras, korruptionen minskas så att legitimitet kan vinnas.

Nej, inga nya utredningar nu Lena Ek om klimatpolitiken utan konkreta krav inför EU-valet. 
Nej Lena, det är inget bra förslag att efter Riksrevisionens kritik av regeringens klimatmål tillsätta en ny utredning. Vi har inte råd med kritik från Naturskyddsföreningen och miljörörelsen. Föreslå utsläppsmål på 50,50 ,50 till 2030, 50 procent minskade utsläpp, 50 mer förnybar energi och 50 energibesparingar. Det är både möjligt och realistiskt.

Bra med två  miljarder till kortare köer i cancervården
som regeringen kommer att föreslå i sin budget. Bra också att köerna kortas genom  att behandlingar av ovanligt cancerformer läggs på färre sjukhus i landet. Inget förstatligande utan samarbete mellan landstingen.

Är moderaternas skattevolt verkligen en bra satsning?
Tveksam. Alliansregeringen borde ha hållit inne med det 5:e jobbskatteavdaget. Kulmen för dessa avdrag var redan nådd. Omkastningen blir alldeles för tydligt en valtaktisk fråga. Skattesänkningar är för moderaterna ideologi och att plötsligt byta ideologi mitt i en valrörelse....???

För övrigt är jag heller inte säker på att Annies förslag om sänkt aktiekapital till 1 krona är något bra förslag... och risk att fler ogenomtänkta bolag startas med fler konkurser. Börjar bli lite som Björklund nu med nya förslag varje dag. Satsa på Välfärden och väljare som inte är företagare i stället.

torsdag 3 april 2014

IPCC-rapporten talar för modern miljövänlig transportteknik med automatbanor som spårbilar, elbilar, spårbussar, liftar, linbanor och pendelbåtar

I förrgår hade vi styrelsemöte med Nätverket för spårbilar, KOMPASS, i Botkyrka. Vi presenterade oss som förening med 10-talet kommuner som medlemmar och vad som pågår i Sverige med Uppsala, Arlanda som närmast ett beslut om en spårbilsbana. Mycket handlar om första steget, eller en pilotbana för att övriga medlems kommuner ska komma igång. Det är Botkyrka, Sigtuna, Sundbyberg, Sundsvall, Södertälje, Tyresö, Umeå, Upplands Väsby, Uppsala, Värmdö och Framtidparken.

Spårbilen kommer men mest händer i utlandet som USA, Sydkorea, Arabemiraten.
När vi går igenom 2013 så ser vi ett innehållsrikt år med flera lokala såväl som internationella nyheter. KOMPASS har byggt en permanent utställning kring spårbilar vid Arlanda. I går var är ett möte med miljöföreträdare från landstingets trafik-, miljö och regionplanekontor bland annat. Utställningen ska användas som  mötes och utställningslokal  och för besökare. Utvecklingen på Uppsala testbana bär nu frukt och en kommersiell spårbilsbana invigdes i augusti i Suncheon i Sydkorea. Podcar City konferensen i Washington i höstas gav fördjupat samarbete mellan Sverige och USA kring hållbara transporter och spårbilar enligt det Memorandum Of  Cooperation, MOC som vi utarbetat tillsammans.

Inför supervalåret 2014 kommer många saker att hända.
Vi har ett öppet årsmöte den 8 maj där medlemskommuner och andra  intresserade är välkomna. Vi kommer att ha utfrågningar av partierna inför valet om deras syn på automatbanor och spårbilar. Den 3-5 september kommer den stora internationella spårbilskonferensen Podcar City, som förra året var i Washington, att  genomföras på Arlanda. Det kommer att lyfta fram  en teknik som kan förhindra ytterligare utsläpp av växthusgaser som är ett måste om vi ska klara tvåprocentsmålet för klimatutsläppen. Spårbilen kommer.
För övrigt åker jag nu in till Mälardalsrådets näringslivs- och FOU-utskott med möte på Victoria Tower i Kista om innovation och kreativitet i infto-, och kommunikationsföretag.


onsdag 2 april 2014

Nato bör agera försiktigt och i bakgrunden av Ukraina krisen. Provokation kan öka konflikten.
Ryssland har tappat förtroendet bland så gott som alla världens länder. FN:s säkerhetsråd kan inte agera som man önskar eftersom Ryssland blockerar. Världen ska reagera och det gör den, men var försiktig med Nato och stridskrafter som provocerar.

Ny Pisa rapport blir ännu mera pinsam och sänker Fp och Björklund.
Nu handlar rapporten om problemlösning där svenska elever är sämst i Norden och Sverige hamnar under OECD-genomsnittet. Björklund har passerat zenit för länge sedan. S går nu om Fp i frågan om vem som har störst förtroende i skolfrågor svd.se/nyheter, 21 resp 11 procent. Och Centern har 1 procent.... Skolan står överst i väljaropinionen. Har vi råd att vara tyst med minst förtroende....? Vi behöver inte angripa Fp, och om dom svarar med Nato, kärnkraft och euro så är det väl vår debatt...?

SvD ledaren  "Lööf bättre på företag än Löfven." svd.se/ledare
Det är ett erkännande från SvD och detta särskilt åt Centerns och Annies förslag om högkostnadsskyddet för sjuklöneansvaret som Centern presenterade häromdagen. Det är "en genomtänkt och klok reform" kan vi läsa som minskar särskilt de små företagens sjukkostnader redan efter andra sjukdagen och gör det lättare att anställa. Bra, bra.
För övrigt ska vi  nu öka trycket på Slussenfrågan efter Mark- och miljööverdomstolens Nej till bussterminalen i Katarinaberget. Det var en nedslagning men matchen fortsätter..och vi har ett nytt möte på ABF i kväll och ett nytt nästa vecka...och

tisdag 1 april 2014

Utmärkt EU-möte av Klöverdam på Europahuset i går - imponerande föreläsare
Det är roligt att se att mycket arbete ger bra resultat. Många kvinnohänder har gjort mycket för att klöverdams EU-event i går skulle bli ett lyckat arrangemang och det blev det. Information om Europahuset och från vår EU-parlamentariker Kent Johansson som hälsar välkommen. Klöver dam fördelar uppgifterna mellan sig med Mia Wallgren, ordförande, Ina Ununger, vice ordförande, Gill Åkerblom, EU-parlamentskandidaten Nina Wallin, Ulrika, Christina, Camilla...

Vi fick en bra debatt om kvinnofrågor,
trafficking, jämställdhet, prostitution, hbtq-frågor och hur vi ökar valdeltagandet i EU-parlamentsvalet. Om kvinnor lyfts fram röstar fler kvinnor. Kent Johansson, Desiré Pethrus, Anna Maria Corazza Bildt, Fredrick Federley, Christina Hagner, kvinna till kvinna, Jasenko Selimovytj, Fp, deltog i debatten.

Bussterminalen i Katarina berget stoppas - i varje fall får inte staden prövningstillstånd i mark- och miljööverdomstolen. En stor seger.
Fantastisk framgång. Det mycket riskfyllda förslaget med bussterminalen insprängd i Katarinaberget får nu sitt naturliga Nej av en juridisk instans. Detaljplanen var ett hafs och Staden fick Nej på fem punkter när den först prövades i mark- och miljödokstolen, bl a att man inte genomfört något samråd. Staden överklagade och nu får man inget prövningstillstånd. Ny detaljplan för bussarna eller nytt förslag på hela Slussen....? En nedslagning är det och det lutar mot knock out.
Nu åker jag in till styrelsemöte med KOMPASS i Botkyrka där mycket händer under året, med den stora internationella spårbilskonferensen på Arlanda den 3-5 september som höjdpunkt.