måndag 30 juni 2014

Så kom jag då ner i natt till Visby med en fullpackad båt från Nynäshamn. Bosse Andersson och jag delar rum några kilometer utanför staden.
Alltid roligt med Almedalen. Inte imponerad av Löfvens tal i går men det hade jag inte väntat mig heller.Den försiktiga linjen fortsätter. Bra förslag om skolan kommenterade Fridolin och nu kommer man säkert att köra ihop och baka upp varandra fram till valet i det som är politiskt ofarligt.

Peter Wolodarski efterlyser mer glöd och konkretion
Men tyckte talet var delvis ideologiskt med inledningen och kritiken mot nynazistena men talet saknar konkretion. Han fick en 3:a av W. Upplägget tyder nästan på en taktik. Löfven vill inte ha en massa kritiska kommentarer till sina tal utan framstå som någon sorts landsfader i opposition.
Förslaget om max 15 barn i förskoleklass lades fram separat av partisekreteraren Karin Jämtin och kommenterades bara av Löfven och så tror jag det kommer att fortsätta.

I dag blir det nu ett seminarium om hållbar utveckling vid lunch och ett senare om flyges utveckling i från miljö-och klimatsynpunkt. Mälardaslrådet i eftermiddag och i morgon främst om trafiken i Mälardalen. Fyller på bloggen under dagen om tillfälle ges.
För övrigt blir det nu frukost i huset med Gustav Hemming och landstingskansliet.

söndag 29 juni 2014

Ett annorlunda Almedalen svd.se/almedalen, skriver svenska dagbladet i dag. Ja, Mp, Fi, Sd och V driver  andra värderingar än höger vänster - en moralisk skala om invandring, rasism, feminism, jämställdhet, arbetets roll eller kalla det en postindustriell värdeskala. Centern kan ta upp den framtidsdebatten.


Centern drev decentralisering och satte det mot centralisering, det öppnade en annan politisk debatt. Dags att återta.
Vi driver också i Centern miljö/uthållighet mot evig ekonomisk tillväxt men det har nu tagits över av Mp. På båda dessa områden måste centern som parti stå för sina rötter. Livsbalans är den fråga som skulle kunna skapa en ny värdedebatt om vad människan finns till för. Mer prylar, mer saker, mer ensidig ekonomisk tillväxt eller mer balans i livet mellan arbete, fritid, familj, kultur, livsintressen, miljö, naturresurser - eller bruka i stället för förbruka som Karl- Erik Olsson formulerade det i debatten om lokalsamhället. Almedalen ger en sådan chans. Ta den. Svenska folket ropar efter mer av ideologisk debatt, men rätt sådan där man känner igen partiet.

S-kan vinna på att dra igång sin valrörelse en månad tidigare än planerat om det handlar om värderingar, ideologi - det kan vi i Centern möta?
S försiktighet och pragmatism har återställt efter Juholt, men ger bara de nya partierna, Mp, Sd, Fi och i viss mån V stort svängrum. Blir det regeringsskifte blir S ett svagt regeringsparti och Löfven får svårigheter direkt om han ska förhandla utifrån andras krav och egen pragmatism.

Vi i Centern har en jättechans
att sträcka oss utanför blockpolitiken och ta upp värderingsfrågor där väljarna känner igen oss,och sådana finns det ju flera; Livbalans,medborgartjänst, modern miljövänlig transportteknik, 50,50,50 i klimatpolitiken.
För övrigt blir det  nu omladdning från Bohus-Malmön till en annan ö...Gotl.....Roligt men på olika sätt.

lördag 28 juni 2014

Juncker föreslås som kommissionsordförande, Cameron får backa, men en dämpad formulering om EU som "en allt fastare sammanslutning" kan bli betydelsefull för framtiden.
Det blev som väntat. Juncker föreslås med Storbritannien och Ungern emot.  "En riktigt dålig dag för Europa" sa Cameron som nu reser hem med stora problem för Tories och Storbritannien. EU ska inte bli "en allt fastare sammanslutning" för länder som inte vill det, ingår tydligen i överenskommelsen. Det kan bli avgörande för hela frågan om Storbritanniens folkomröstning och eventuella utträde. Det är precis det flexibla EU-samarbete jag talat om. Alla länder ska inte behöva vara med i allt. Ett flexibelt EU är bra för alla, för de som inte vill vara med i allt, som t.ex euron, och för sammanhållningen.

Stor intervju med Gudrun och Fi dn.se/nyheter .Ingen tvekan om att Fi kan komma in i riksdagen och då kan regerinsalternativet se helt annorlunda ut. 
Trygga heltider, delad föräldraförsäkring, utmönstrat våld i alla relationer, invandring ska vara en rättighet.
Det är Fi:s huvudfrågor. Det tilltalar många men baksidan kan bli jobbig för Fi. Det handlar om stora skattehöjningar, ingen sänkt restaurangmoms, högre arbetsgivaravgifter för unga, stopp för rut och rot, förmögenhetsskatt?, fastighetsskatt? Nej, det är dåliga förslag och de ska bemötas, inte minst från oss i Centern.

Roligt med C-framgång i Ipsos. Det kan bli början på en skräll, men Alliansen har det kärvt, mycket kärvt och moderaterna...
49,8 mot 35,6. Det är dagskursen mellan blocken i DN/Ipsos dn.se/nyheter. Centern går fram med 1,3, till 5,6, roligt och Fp med 0,5 till 6,3 och där ligger väl M-rösterna.... Centern ska nu ta vara på läget och mycket hårdare driva miljön, klimatet, småföretagen och livsbalans i valrörelsen och tydligt bemöta lastbilsskatter och nya Fi skatter.
För övrigt åker vi nu hem från Villa Schabraket till Hemmesta och i morgon blir det Almedalen.


fredag 27 juni 2014

Juncker ser ut att bli vald till kommissionsordförande och Cameron får ge sig. Men får Storbritannien något i stället eller blir det Camerons uttåg ur EU som nu börjar?
Det är inget bra förslag med J-C Juncker som ordförande för EU-kommissionen. Han är allt för mycket federalist och skapar problem för hela EU med det EU-kritiska EU-valet i färskt minne. Bara Cameron och Òrban från Ungern står nu kvar vid sina Nej till Juncker. Sverige med Fredrik Reinfeldt, Mark Rutte från Nederländerna och Matteo Renzi från Italen har alla böjt sig för J-C Juncker. I Italiens fall med kravet på Juncker att mildra de ekonomiska sanktionerna mot Italien. Inget vackert spel.

Nu återstår flera viktiga val som EU-rådets ordförande där Helle Thorning-Schmidt från Danmark kan få uppdraget, och då får lämna uppdraget som premiärminister.
Det kan bli en hygglig balans med socialdemokraten Thorning-Schmidt mot kristdemokraten Juncker i EU_s ledning, men danskan är i mina ögon en riktig karriärist som går med på vad som helst för att få detta jobb.
Viktiga associationsavtal ska slutas med Georgien, Moldavien och Ukraina. Det  sistnämnda inte minst med tanke på situationen i östra Ukraina som också ska diskuteras på toppmötet i dag liksom relationen till Ryssland. Där måste EU vara tydligt och fortsätta med sanktionerna om inte Ryssland visar att man verkligen vill ha fred med sin granne Ukraina.

Ett utmärkt tema att diskutera är stopp av olja och gas från Ryssland som skulle slå hårt mot Putin. En storsatsning på förnybart i EU skulle ge rätt signaler till världen i både frågor om fred och samarbete liksom energi- och klimat.
För övrigt ska vi nu äta frukost med Kjell och Annika som jag just såg gå upp från duschen på baksidan. Dom åker vidare till Öckerö senare i dag.

torsdag 26 juni 2014

 Ett stor kliv för EU mot en EU-stat med Med Jean-Claude Juncker och den nya spitzenkandidatprocessen. EU tar en ny vändning som inte många förstår.
Jag minns Jean-Calude Juncker. Jag jobbade aldrig direkt med honom men vi satt i EU-parlamentet samtidigt och jag vet också att jag reagerade på hans "Mera EUropa tal". Han var både premiärminister och finansminister i Luxemburg. Att vara Europavän är inget negativt, tvärtom, det är jag också. Men att ständigt vara för Mer EUropa, där det handlar om mer EU, är något annat. Han gör inge hemlighet av att han är federalist och vill ha en federal stat. Är det den utvecklingen av EU vi vill ha? Inte jag i alla fall och i grunden inte de flesta svenskar och européer heller, tror jag.

Den nya toppkandidatprocessen där de politiska grupperna nominerar toppkandidater som EU-kommissionens ordförande har plötsligt och utan författningsstöd närmat EU till ett system med direktvald politisk ledning
"Hänsyn ska tas" till valen i EU-parlamentet men det står ingenting i fördragen om någon direktvald valprocess. Det som avses är att den största partigruppen i EUparlametet ska ha ett avgörande inflytande när stats- och regeringscheferna föreslår ny ordförande i EU-kommissionen. Lite i bakgrunden är det soialdemokraterna och talmannen i EU-parlamentet Martin Schulz som drivit fram processen när han i höstas uppmanade de politiska grupperna att nominera toppkandidater till EU-kommissionens ordförande. Nu får S stå där med svaret att det sannolikt blir en stark kristdemokratisk federalist som får uppdraget. Det hade han nog inte tänkt. I varje fall inte tänkt igenom...

Sveriges riksdag säger ja, men med mycket låg röst. Reinfeldt är inte heller för Juncker, S är det inte och i Centerpartiet har frågan inte diskuterats alls, i varje fall inte i en demokratisk process.
Så kan det gå till att skapa en stat med en nyvald "president".....om inte fler nu säger ifrån.
För övrigt kom Kjell och Annika Disheden hit till oss på Villa Schabraket i går och vi hade en trevlig middag med mycket sång. Nu blir det nog lite utflykter på Bohus-Malmön i dag.



onsdag 25 juni 2014

Inte lätt för högerextrema att bilda partigrupper - men det har inte så stor betydelse politiskt
Det är inte nya EU-lagar de vill ta fram utan färre.
Det kan se ut som ett misslyckande när man läser media om högerextremister i EU-parlamentet som inte kan enas i partigrupper. Se dn.se/världen i dag.  Nationella Fronten med Le Pen och Geert Wilders PVV  lyckas inte få ihop partier från sju länder för att bilda sin grupp. UKIP har också haft svårt men har nu fått ihop en grupp där SD ingår och Beppe Grillos femstjärneparti i Italien. Tories i Storbritannien har lyckats bäst med sin grupp ECR där Sannfinnarna och Dansk folkeparti ingår.

Men det har inte så stor betydelse - de som skriver om detta i media vet inte hur EU-parlamentet fungerar.
Dessa partier har inget intresse av att ta på sig rapportörsuppdrag för att skriva en massa nya EU-lagar med ökat EU-inflytande, tvärtom vill de ju minska EU-makten. Då är det lika viktigt eller viktigare med opinion och utspel än nya laxtexter. Jag känner mig som "gammal EU-kritiker" väldigt frustrerad. EU-kritik mot den växande EU-staten ok, men aldrig i livet den andra halvan med partiernas frärmlingsfientlighet och rasism.

Oj- Åsa Romson tonar ner MP:s politik precis som Stefan Löfven
Det går att läsa i dag i DN det också dn.se/partiledarna . Oj, vad utslätat. En kriskommission med experter från Schweiz för att lösa tågkrisen är väl det mest utstående. Sedan är det å ena sidan,, och "å andra sidan" om  kritiken mot ekonomisk tillväxt, en "flexibel modell" för vinster i välfärden, med "striktare regelverk"..."Jag har väldigt svårt att se... att man tar tillbaka arbetsmarknadsprövningen". Löfven och Romsom har gått samma kurs - Prat, prat, svårt att se, å andra sidan...

 Dags att sätta hårdare press, men också angripa från andra hållet för Centern.
Visst, inte bara BNP-tillväxt, ja, avveckla två kärnkraftverk.Nej, ingen återgång till fackveto med arbetsmarknadsprövning...Nej till 6-timmar men ja till mer valfrihet med livsbalans.
För övrigt kommer Kjell och Annika ner till Bohus-Malmön och Villa Schabraket om några timmar och då blir det trevlig samvaro med mycket sång några dagar.

tisdag 24 juni 2014

Bra att EU stödjer Ukrainas fredsplan, men det krävs press på Ryssland att inte sända in tanks och annan militär utrustning till separatisterna.
Och då är det inte militära hot eller provocering av den sorten som Nato-övningar eller liknande jag tänker på utan sanktioner mot personer som står Putin nära. Det blir i längden en hård press på Putin om han inte längre får stöd från sina oligarker. Tyskland och Merkel måste medverka tydligare i sanktionerna och pressen på Ryssland.

LRF kräver ny lagstiftning för att reglera den allt mer vilda växtförädlingen och riskerna den för ned sig
Superbroccolin som släppts ut på marknaden är bara ett exempel på  nya växtförädlade produkter som rundar GMO-lagstiftningen. Här krävs myndighetskontroll,  konsumentskydd, screening, filter som säkrar miljö och konsumentkrav, säger LRF;s miljöchef Jan Ekswärd i svd.se/nyheter. Utmärkt och centern som parti borde omedelbart hänga på. Och vårt nej till GMO står fast.

Lövfen är inte trovärdig med alla löften om en ljusnande framtid om 10-15-25  år. Det är väl ingen som bli imponerad av att hälsoklyftorna mellan rika och fattiga ska vara borta inom en generation. Hånfullt....dn.se/valet 2014.
Nej, Löfven, det håller inte att bara lova en massa saker långt fram i tiden. EUropas lägsta arbetslöshet 2020, minskade inkomstklyftor i ett tioårsprogram, en äldreomsorg som fungerar..senare, liksom barnomsorgen...liksom föräldraförsäkringen, liksom arbetsvillkoren för timanställda, liksom kvalitetslagar för bemanning  i skolan om tio år. Nej Löfven prat, prat, löfte, löften senare, senare...Inte trovärdigt.
För övrigt tog jag bort en stor stubbe från gamla körbärsträdet i går, tala om hårda trädslag, rensade sly för bättra vattenutsikt ett par timmar och Sonja jag städare hela fiskarvåningen.

måndag 23 juni 2014

Klart det finns problem med migrationen - men allt går inte att beskriva med siffror. Sverige ska vara stolt och glad över att vi fått så många som bidrar i vår vardag.
dn.se/nyheter. Det är en bra sammanställning DN gör i dagens tidning. De subventionerade nystarts- och instegsjobben ha enligt forskningen haft god effekt. De som fått jobb har kommit närmare arbetsmarknaden och det är ofta det första svåra steget. Försörjningsstödet eller socialbidragen har bara ökat med 3,5 procent medan invandringen ökat med 25,4 procent. Måste betraktas som bra. Illa är att så många som 37,5 procent med hög utbildning arbetar med sådant där utbildningen inte kommer till nytta.

Bra med skärpta straff för "inbrottsstöld" men stöd också förlag som försvårar brott som lokalpolis och grannsamverkan
Tror att många instämmer med Alliansföreträdarna i dagens artikel på dn.se/debatt om att skärpa straffen för bostadsinbrott, också med en ny rubricering "inbrottsstöld". Satsa också på förebyggande som fler närpoliser och stöd till grannsamverkan.

Fördela flyktingmottagandet jämnare över landet - bra förslag från regeringens flyktingsamordnare
Skrev detta när jag läste förslaget från Lars Stjernkvist (S) och Gunnar Hedberg (M). Det är bra med en lagstiftning som fördelar ansvaret med " en beredskap för att ta emot flyktingar", men som inte sätter upp procentsatser och siffror som tvingar fram ett mottagande. Det blir aldrig bra med tvång, varken för de som kommer eller för de som tvingas ta emot.
För övrigt tycker jag det kan vara en bra kompromiss med J-C Juncker som ordförande i Europeiska rådet efter Herman van Rompuy. Junker är en bra förhandlare, medlare och diplomat som känner de flesta beslutsfattare i hela EUropa, men han är för mycket federalist för att vara EU-kommissionens ordförande. Nu blir det trädgårdsarbete på Schabraket.


söndag 22 juni 2014

"Full stridsberedskap" från Putin. Hur tänker han? Tänker han inte alls? Eller är det en del av strategin? Allvarligt är det i alla fall. 
Ukrainas president Viktor Porosjenko meddelar ensidig vapenvila där ryska separatister får fri lejd och Putin svarar med att kalla det ett "ultimatum" eller bara "meningslöst"... Porosjenkos förslag är en möjlighet att komma till dialog och förhandlingar, men Putins svar tyder på att han inte vill det. USA, Frankrike, Tyskland stärker nu samarbetet för nya sanktioner mot separatister i Ukraina och risken för upptrappning är stor. Helt och hållet Putins ansvar.

Peter Wolodarski dn.se/söndagskrönikan pekar på Alliansens största svaghet "bristen på konflikt" som öppnar för annat fokus än ekonomi och jobb. M och S är motpoler om regeringsmakten men inte om politiken och innehållet.
Ungefär så kan man sammanfatta DN-krönikan. Mp, Fi och Sd har alla fått stort eget svängrum och vi bör se till att vi får det också i Centern med livsbalans, medborgartjänst, avveckling av två kärnkrafverk och 50,50,50 i klimatmål -50 procent i minskade utsläpp, 50 i förnybara energi källor och 50 i energibesparing till 2030.

Ställer verkligen Marita Ulfskog och Socialdemokraterna upp på federalisten Jean-Claude Juncker som EU-kommissionens ordförande. Tala om omsvängning.
Otroligt att Frankrike och F Hollande och flera andra socialdemokratiskt ledda länder ställer upp på J-C Juncker. Vad säger S med Löfven och Ulfskog i Sverige? En liten fråga kanske....?
För övrigt blev det musslor och andra godsaker i går och i dag bjuder Sonja och jag på färska(godkända) räkor och havskräftor. Men en liten simrunda först...16 grader...ha.

lördag 21 juni 2014

Och den stora krisen med det icke funkande kylskåpet är löst. Det löste sig själv efter att vi vänt upp och ner på det några gånger för att få fart på kompressorn och freonet.
Ja, det är stora problem.....En härlig midsommarafton med uppladdning inför lunchen hos Sonjas syster Zari och Olle med 10-12 midsommarfirare i släkten och ännu fler grannar hos Kent och Birgitta lite längre upp på Källbacken... Där körde vi "Hejsan alla är ni klara och dom svarade jajamensan fattas bara. Och ett gemensamt skål. Dragspelet gick varmt.
Tror vi slog rekord i antal snapsvisor.Så blir det med Eklunds...Men det är inte detsamma som antalet snapsar....hemmagjort citronbrännvin av Olle.

Och sedan blev det midsommarstången och små grodorna i Folkets Park där man träffar alla gamla bekanta på ön, och alla på gott humör... Prat i gräset och middag hos Eklunds igen med början ute men sedan inne....det var för kallt. Gott och trevlig med alla ungdomar som efter ett tag gick till sin egen fest.
Avslut på Mys-Pys på vägen hem med fullsatt krog med Lennart, Stina, Lasse, Yvonne, Leif....En blandning av nya sånger och djupa konversationer...Vad var klockan?...ingen aning. Fick i alla fall med mig dragspelet hem.....ha.
För övrigt önskar vi fortsatt trevlig midsommar. I dag kanske lite lugnare.....

fredag 20 juni 2014

Så var et då midsommarafton och vi kom fram till Villa Schabraket på Bohus-Malmön sent i går kväll när solen gick ner över Åbyfjorden
Det är alltid lite speciellt när man reser mot midsommar. Lämnade Hemmesta vid 12-tiden i går och tog det lugnt hela vägen ner. Fika i Arboga. Vi brukar köra över Dalsland och det gjorde vi nu också. Alltid lika vackert från Åmål, Bengtsfors, Billingsfors, Skåpafors, Bullarebygden och ut vid Hällevadsholm där vi sedan  tar av vid Dingle och Kungshamn och svänger av mot Bohus-Malmön. Väntar en stund vid färjläget och sedan framme vid 9-tiden i går kväll. Upp till Villa Schabraket, packar upp om allting fungerar, lyse, vatten, TV,, ja men inte kylskåpet...oj
För övrigt får vi göra ett litet avbrott nu för att fixa just kylskåpet, ngn på ön, vi börjar med Martin..
Trevlig Midsommar

torsdag 19 juni 2014

Våravslutning med kf med lite darr på ribban från kf-presidiet.
Ett viktigt beslut var att bordlägga frågan om Värmdö Bostäders hemställan om borgen för bostadsfastigher och förskola vid Charlottendal. Här finns ett gammalt avtal om att bygga en förskola. Det är inte bra att Värmdö kommun bryter avtal. Kommunen får dåligt rykte. Vilka signaler ger det till andra byggare, boende och allmänhet. Majoriteten var också obegripligt ovillig att delta i debatten och ville återkomma senare...Jag och Lars Alenfalk som tjänstgjorde som ordinarie stödde  s-förslaget om bordläggning i avvakten på en rättslig prövning. Det var et enda rätta.

Oproffsig hantering från presidiet av en fråga från mig till ordföranden Erik Pettersson i bygg-, miljö och hälsoskyddsnämnden om han var beredd att förhindra fortsatt krossverksamhet vid Hemmestatorp 
Fyra frågor var uppe under ärende 4 på dagordningen. Min fråga var inlämnad den 3 juni. Två andra frågor var inlämnad den 17 respektive den 18 juni men de togs ändå upp under frågestunden före min fråga. Eftersom reglerna är sådana att det finns en risk att frågan inte hinner ställas under den avsatta tiden, ska frågorna behandlas i den ordning de inkommer till kf. Fel av presidiet att lägga min fråga sist.

När min fråga till slut kom upp fick jag och kf  beskedet att den inte fick ställas. Motiveringen var oklar och förklaringen var ännu oklarare. Ordet myndighetsutövning nämndes....
Om det nu var så att det fanns en osäkerhet från presidiet om frågan fick ställas skulle man naturligtvis tagit kontakt med frågeställaren och meddelat detta tidigare. Presidiet hade elva dagar på sig från den dag frågan lämnades in till mötet med kf. Då hade jag kunnat justera frågan till kf. Mycket oproffsigt.

Presidiet ansåg att frågan inte fick ställas och frågade fullmäktige. Då ska frågan utformas så att ledamöterna kan ropa ja eller nej på kf-presidiets förslag. Endast nej-propositionen, dvs att frågan inte fick ställas, framställdes från ordföranden och gav ett nästan tyst svar. Frågan om den fick ställas framställdes aldrig. Fel, oproffsigt och odemokratiskt.

Jag lämnade in en protokollsanteckning och blev uppkallad till ordföranden som viskade något till mig vid presidiebordet att så här gör man inte. Jag talade om att det är en rättighet att lämna en protokollsanteckning.
Jag meddelade också församlingen att jag hade gjort detta och att ordföranden hade noterat. Oproffsigt, onödigt och okunnigt om syftet var att också stoppa protokollsanteckningen. Presidiets handläggning av frågan och proceduren  från presidiet i kf skapade en tryckt stämning i lokalen.
Trevlig midsommar.
För övrigt är det precis detta vi nu är på till...en trevlig midsommar på Villa Schabraket på Bohus -Malmön på Västkusten.

onsdag 18 juni 2014

ISIS kan skapa en världskonflikt med Irak, USA, Iran och Syrien som inblandade stater om inte utvecklingen stoppas.
Det är en mycket allvarlig verklighet. Det skrev jag i går och den har inte blivit mindre. Jihadiströrelsen har intagit Mosul, Iraks näst största stad. Nu närmar man sig Bagdad. En terrorrörelse som hänsynslöst avrättar krigsfångar med nackskott. Till och med al-Quaida är rädda.

Allt handlar om inbördeskriget och motsättningarna mellan sunniter och shiiter..
...där ISIS kämpar för den mindre grenen Sunniter. ISIS vill skapa en ny sunnitisk stat kring gränsen Irak och Syrien. Det shiitiska Iran är emot detta. Vi kan få en världskonflikt. FN måste gå in och kan USA skapa en öppning så....världskonflikten måste stoppas.

Transportstrejken blir mer och mer en politisk konflikt - men de osäkra anställningarna måste minska
Strejken kan breddas med fler sympatistrejker. Jag tror sympatierna bland svenska folket här ligger på Seko och transportpersonalen. Att säga upp fast personal och återanställa dem på timtid är omoraliskt.  Här måste till en uppgörelse. Dit med en bra medlare snabbt.

Lyssnar på vårens sista partiledardebatt med ett halvt öra. Annie var hård  mot Fridolin om "en ekonomi utan tillväxt", men...
Centern var det parti som i Naturresurs- och miljökommittén, 1979, med dåvarande jordbruksministern Anders Dahlgren som ansvarig föreslog att BNP måste breddas. Den ekonomisk måttstocken måste också väga in följder för miljön, naturresurserna och efterkommande generationer. Jag var en av dem som föreslog detta som sekreterare i utredningen. Vi har inte kommit dit än, men det gör vi för vi måste...Centern kan ta upp debatten.
För övrigt ska jag nu läsa lite handlingar inför kf i kväll, bl a uppdatera mig på mina och Värmdöcenterns egna motioner om körkort för ungdomar och fler arbetsplatser på Värmdö



tisdag 17 juni 2014

Bra med ytterligare sänkt skatt från Centerpartiet för att anställa unga
Det kan se ut som en provocering mot opposition och  utvärderingsopinioner att nu sänka skatterna ytterligare för anställning av unga. Sysselsättningseffekterna är osäkra säger IFAU, ett uvtärderingsinstitut. Det blir inga nya jobb på det viset har vi hört från oppositionen länge. Men det är ofta gamla undersökningar och det är ingen som riktigt vet något om effekterna. Är det inte en ganska enkel logik att det skapas fler jobb om det blir billigare för företag att anställa och det skapas färre jobb om det blir dyrare.

Det handlar heller inte bara om pengar utan är mycket en fråga om värderingar och vad man tror på - eller "långsiktiga ambitioner" som Annie säger i www.dn.se/valet 2014.
Det är ofta viktigare med riktningen än kronor och ören och visa att man menar allvar med ambitionen..

Klimat- och miljösatsningen fortsätter och det handlar om att minska utsläppen, öka andelen förnybart och förbättra energieffektiviseringen
Den regering du sitter i vill bara ha ett utsläppsmål, inte de andra målen. Vad säger du om det?Vilken linje gäller, säger journalisten. "Det beror på vilken man frågar, svarar Annie. Ha...

Ett bra svar till  när journalisten frågar "Blir du annorlunda behandlad som kvinna i partiledarkretsen jämfört med manliga kolleger.
" Ja, jag får andra frågor som den här, svarar Annie. Ha....
För övrigt åker jag nu in till säsongens sista landstingsstyrelse och sedan ska vi lyssna på Emma på kulturskolans teater i eftermiddag.

måndag 16 juni 2014

Här kommer motion till kf om Slussen som stöds av kf-gruppen och kretsen. Det blir en viktig fråga för Värmdö kommun där Värmdöcentern är pådrivande för Plan B med bussterminal kvar på nuvarande plats på Slussen, och Nej till Katarinaberget.

Till kommunfullmäktige i Värmdö
Motion angående upprustning av  Slussen med bussterminalen på nuvarande plats och en trafikförsörjningsplan , för Värmdö

Kritiken mot Stockholms stads "Nya Slussen" är omfattande såväl i Stockholm som i Nacka och Värmdö. Mark- och miljööverdomstolen stoppade det ogenomtänkta förslaget till bussterminal i Katarinaberget bland annat för brister i fråga om samråd.  Bussterminalen i Katarinaberget var ett dåligt förslag med stora risker för allvarliga brandolyckor. Det hade också inneburit 2-300 meters  längre gångavstånd till T-banan och Stockholmsbussarna för resande från Nacka och Värmdö. Stoppet för bussterminalen var en seger för förnuftet

Domstolsbeslutet innebär stopp för stadens "Nya Slussen" eftersom det inte finns någon godkänd helhetslösning. Trots  löfte om motsatsen avser Stockholm att börja bygga "Nya Slussen" utan att det är klart med bussterminalen. Detta framkom tydligt vid det stora offentliga mötet om Slussen i Tornhuset i Gustavsberg den 3 juni.  Stadens representant uttalade sig där tydligt för att "huvudinriktningen är en terminal i Katarinaberget" och att en ny detaljplan ska tas fram som kan komma att ta 3-4 år. Startar bygget av "Nya Slussen" enligt stadens planer så försvinner den nuvarande platsen för bussterminalen.  Den nya detaljplan som staden nu planerar att ta fram riskerar också  den att stoppas nu på grund av brand- och säkerhetsriskerna som formellt inte prövades i sak i  det Nej- beslut för bussterminalen som nu gäller. Det kan betyda att det inte blir någon bussterminal alls på Slussen för Nacka- och Värmdöborna utan att den måste flyttas till Gullmarsplan eller någon annan plats.

Vi  vill inte ha något nytt försök från staden med en ny detaljplan för en ny bussterminal insprängd i Katarinaberget. Det skulle försena projektet i 3-4 år och det riskerar att få till svar att bussarna får gå någon annan stans än till Slussen.

Ingen byggstart bör  ske enligt stadens planer  innan det finns en helhetslösning för Slussen, det vill säga inklusive detaljplan för bussterminal för Nacka- Värmdöborna. Bussterminalen ska ligga på nuvarande plats i bästa läge för omstigning till T-bana och stadsbussar. Under ombyggnadstiden ska det finnas fyra filer på Stadsgårdsleden så att framkomligheten garanteras för Nacka- och Värmdöbor. Ingen bussning ska ske från Henriksdal  av Saltsjöbanans resenärer eftersom det kraftigt skulle öka trängseln in mot Slussen.

Ett alternativ till "Nya Slussen" är Slussen Plan B. Detta förslag går att genomföra på ungefär halva tiden och till halva kostnaden jämfört med "Nya Slussen". Här behövs ingen ny detaljplan eftersom Plan B utgår från gällande markanvändning och rådande klöverbladslösning. Plan B innebär att man river nuvarande Slussen som är i stort behov av upprustning och grundar, förstärker, bygger upp och moderniserar med en effektivare fördelning av ytorna. Framkomligheten blir bättre för bussar och cyklister helt avskilt från bilar och gående. Biltrafiken flyter bättre eftersom man behåller de planfria korsningarna.

Bussterminalen blir helt ny med bättre kapacitet än både i dag och jämfört med "Nya Slussen" samtidigt som den blir anpassbar när behoven blir mindre med T-bana till Nacka. Byggtiden för Plan B beräknas till 4 år mot 8 år för "Nya Slussen". De extremt dåliga provisoriska trafiklösningarna som "Nya Slussen" skapar blir mindre och under kortare tid. De planskilda rondellerna med klöverbladen blir kvar. De kraftigt höjda olycksriskerna med  400-meters tunneln under Stadsgårdstunneln försvinner, liksom den 8-filiga motorvägsliknande lutande bron mellan Södermalm och Gamla stan.

Det bästa för Värmdöborna är att börja med att rusta upp Slussen NU utan någon ny planprocess vilket plan- och bygglagen medger. Riv och bygg upp ett nytt modernt Slussen med en miljö- och bullervänlig bussterminal på nuvarande plats med passagerarna inomhus och bussarna utomhus. Här finns redan ett förslag med www.SLUSSEN plan B.nu där allt beskrivs. Detta vill vi i Värmdöcentern.

Varför vänta i åtta år med trafikproblem in till Slussen för att få en dyr och dålig lösning när Plan B kan ge oss en lösning som blir dubbelt så bra, går dubbelt så fort och blir hälften så dyr.

Värmdö kommun måste på ett helt annat sätt än hittills följa och påverka  Slussen projektet både avseende själva bygget och trafikförsörjningen från Värmdö till Slussen under byggtiden. En trafikförsörjningsplan bör tas fram i detta syfte. Ett löpande samråd ska ske med staden, Nacka kommun och landstinget under hela byggtiden.

För att underlätta trafikförsörjningen in mot staden under byggtiden men också som permanent lösning bör Värmdö kommun  driva på för att vi får moderna, miljövänliga, gärna eldrivna pendelbåtar från till exempel Gustavsberg och Ålstäket till Slussen.

Mot bakgrund av ovanstående föreslår undertecknade att kommunfullmäktig beslutar

att  Värmdö kommun föreslår att en politisk samrådsgrupp för Slussenfrågan  med representanter för Värmdö, Nacka och landstinget omedelbart tillsätts

att Värmdö i detta arbete ska kräva att
ingen ny detaljplan tas fram för bussterminalen i Katarinaberget
att ingen byggstart ska ske enligt stadens planer innan det finns en helhetslösning för Slussen
 att bussarna från Värmdö ska gå till Slussen på nuvarande plats
att fyra filer ska finnas på stadsgårdsleden under byggtiden
att en upprustning av Slussen ska ske NU enligt Slussen Plan B
att en trafikförsörjningsplan under byggtiden tas fram
att moderna miljövänliga, gärna eldrivna pendelbåtar sätts in under byggtiden och också därefter från t.ex  Gustavsberg och Ålstäket till Slussen.

Värmdö den 12 juni 2014

Hans Lindqvist (C), ledamot av kommunfullmäktige
Ina Ununger (C),  ledamot av kommunfullmäktige
För övrigt åker jag nu in till Mölnvik och fixar min cykel som fått lite problem, läser kf-handligar oh sedan landsting-s,kretsstyrelse och kretsmöte.


 


söndag 15 juni 2014

Den militära uppladdningen runt Östersjön är allvarlig - Gör inga dumheter med prat om Nato inträde.
Det är en allvarlig verklighet vi nu ser runt Östersjön. Ryssland och USA, de två stora stärker och utökar sina militära aktiviteter runt Östersjön. Bara under sista året har den ryska Östersjöflottan tredubblat sina aktiviteter med övningar till sjöss.
Ukrainakrisen har skapat spänningar  hela EUropa, samt USA och Nato. Nedskjutningen av ett regeringsplan i Ukraina av de proryska rebellerna , med ryska insatser, ökar spänningen. FN måste mycket mer bestämt ta tag i frågan.

Centern stärker långsamt men bestämt sin ställning, nu senast i  SvD/Sfos mätning i dag.
Ser positivt ut.
Det är låga siffror, usla i ett historiskt perspektiv. Men det är inte nivån som är viktigast nu utan trenden och här går det uppåt. På vår halvårskonferens och sommaravslutning i landstingsgruppen var det flera som talade om det ökande engagemanget ute i kretsarna efter det framgångsrika EU-valet. Centern kan bli raketen bland  "de gamla" partierna var det flera som sa. Inte alls omöjligt. Men fler egna förslag som livsbalans, ja ni som läser vet.

Se upp för Fi. Det kan bli årets överraskning.
Fi går fram till 3,4 procent i dagens Sifo. Det kan bli mer. Men breddningen till många fler områden än jämställdhet kan bli en bumerang, som att avskaffa rut och rot och och införa en sorts medborgarlön. Lyft nu egna bra förslag på jämställdhetsområdet som stöd till  kvinnligt företagande där C har förtroende.
För övrigt är det nu dags för träningsrundan och sedan lite tennis i sommarsolen. En vänlig grönskas rika... 





lördag 14 juni 2014


Liten visa sjungen på Graverska Huset i går. Musik CM Bellman, text HC Lindqvist.

Hurusom centerns landstingsgrupp i Stockholms läns landsting på sin sommaravslutning den 13 juni i nådens år 2014 hyllar klövern med en därför särkilt framförd hymn. Hämtad från epistel nr 48 av en känd skald som seglade i samma vatten för 245 år sedan. I episteln avmålas Ulla Winblads hemresa från Hessingen i Mälaren en sommarmorgon 1769. Så här sjöng sällskapet Olle, Jerker, Kerstin, Movitz, Ulla och Norström

 ”Solen glimmar blank och trind,

vattnet lik en spegel;

Småningom uppblåser vind

I de fallna segel:

Vimpeln sträcks och med en år

Olle på sig högbåt står;

Kerstin ur kajutan går,

skjuter lås och regel


Ja så sjöng man sången då
Men nu sjunger man som så

Centerklövern grön och trind

sommarns färger syns förgylla
ute blåser Mälarvind
när vi klöverns former hylla
stämning hög, ett litet skämt
så är landstingsgruppen jämt
filande på argument
väljarna runt centern krylla

Valfrihet är vårt sigill
vi står främst i Alliansen
kom och välj det som ni vill
Lyss från jublet i från fansen
Gustav med sin expertis
för miljön vi fått ett pris
Väl förtjänat givetvis
Och vi solar oss i glansen

Mandatperioden går i land
Hög profil där under åren
Gustav styrt med säker hand
inte lätt med alla fåren
Alliansens gröna röst
Trycker klövern till sitt bröst
Skärgården den kommer först
Snart tar vi den lilla tåren

Landstinggruppen, båten styr
Fredrik håller fart på skutan
Alfred, Gustaf
Karin, Lars kan vi inte vara utan
Nu mot valet färden går
segerns sötma där blir vår
detta, det är värt en tår
Det vill vi ej va´ förutan
För övrigt var det som vanligt en trevlig fest
i går och Bellman var med och framförde denna hymn















fredag 13 juni 2014

ISIS-krisen i Irak med erövrade områden och trupper mot Bagdad kan skapa ett nytt Irakkrik med sunni mot shia och kurderna där USA på nytt blir indraget
Det är en tragisk utveckling i Irak. De gamla motsättningarna mellan Saddam Husseins sunniter och den större gruppen shiiter börjar om på nytt. Kurderna ser om sitt hus genom intåg i Kirkut för att bevaka oljefälten.

Det verkligt oroande är om USA på nytt ska sända soldater till Irak, drönare eller både och. Obama var ju emot Irakkriget och har avslutat det men har nu tagits på sängen som DN, skriver dn.se/Världen. FN borde omedelbart försöka finna en medlingslinje och ta kontakt med Nuri al- Malikis regering i Bagdad. ISIS är en av de värsta Jihadisterna som avrättar motståndare med nackskott utan att blinka. Världen vill inte se en sådan utveckling.

Lagompartiet i Sverige. Så kan man beskriva innehållet i en bok som snart kommer ut av två opinionsförfattare Carl Melin och Markus Uvell, dn.se/debatt.
Vi tycker skattesystemet är bra och skatterna lagom höga, vi vill verkligen behålla valfriheten i barnomsorgen säger 89 procent av de tillfrågade och i skolan 63 procent och sjukvården 71 procent. Men vinster i välfärden ska bort eller...
Några reflektioner. Pensionärerna borde få lägre skatt, eller samma skatt som arbetande, kvinnorna och feminismen måste prioriteras med lika lön för lika arbete som högsta prioritet. Stötta anställda mer än företag när företagen går mot konkurs. Sjukvården, ja, men inget förstatligande. Inget förstatligande av skolan heller. Dyra och osäkra reformer som ökar centraliseringen bort från det nära och tar mycket energi.

Centern bör satsa på
livsbalans i vardagen, avveckling av två kärnkaftverk nästa mandatperiod, en medborgartjänst för alla ungdomar, och ny modern transportteknik med spårbilar, linbanor, liftar, och andra automatbanor  samt miljövänliga gärna eldrivna pendelbåtar.
För övrigt åker jag nu in till landstiongsgruppens halvdagskonferens inför valet med avslsutande vårfest på Graverska huset. Alltid roligt.

torsdag 12 juni 2014

KD och Göran Hägglund är först ut i DN:s intervjuserie. Förstatligande av sjukvården sticker ut...men vårdnadsbidraget känns lite gammalt och pappamånader vill man inte ha.
Kd är socialkonservativt. Fler pappamånader är inte aktuellt.Lutar mer åt att avskaffa pappamånaderna helt. Familjen ska bestämma. Punkt slut.Vårdnadsbidraget ska vara kvar även om det mest utnyttjas i invandrartäta områden. Detta blir då en direkt motsättning till den framväxande feministrörelsen som just nu har 15.000 aktivister samlade i Malmö. Men ibland tjänar båda partier på en hård debatt FI mot Kd.
En tredelad familjeförsäkring är ett bra förslag, en tredjedel till mamman, en tredjedel till pappan och en tredjedel som man gör upp om inbördes. Det vill inte Kd men det vill jag.

Förstatligande av sjukvården(kd) och skolan (Fp) leder till ökad centralisering och blir vinstfrågor för Centern. Sätt igång....

Intressant att pröva fri hyressättning, säger Hägglund, men...
han gör en reservation att det bara ska gälla nya bostäder som ännu inte är byggda, dvs för nyproduktion. Det kan bli svårt att få igenom detta,särskilt i en valrörelse...där Alliansen redan har stora problem

KD-ledaren lutar också åt Nato-inträde, med det är heller ingen bra fråga varken i valrörelsen eller senare.
Att nu under Ukrainakrisen provocera Ryssland med Nato-inträde vore att ta stora risker för freden i EU-ropa. Svar Nej.

Fi lyfter jämställdheten i valet och alla partier måste bli bättre
Feministkonferensen i Malmö hjälper Fi som har högst förtroende av alla partier i frågan om jämställdhet enligt svd.se/Nyheter. Främst ska sättas lika löner för lika arbete. Det är otroligt att det här fortfarande finns så stora skillnader. C bör driva detta stenhårt.
För övrigt har jag nu skrivit en motion om Slussen där Värmdö kommun bör ställa sig bakom Plan B. Bussarna ska gå till Slussen men inget riskfyllt bussgarage i Katarinaberget.



onsdag 11 juni 2014

Gårdagens blogg blev till anförande om sommarsjukvården i landstinget
Det blev naturligtvis kritik från oppositionen med Dag Larsson, S i spetsen, men den blev lamare än jag väntat mig. Jag tror det beror på att vi i Alliansen i år verkligen har lagt ner tid, omtanke, pengar och diskussioner på hur sjukvården ska klaras under sommaren. Men svårt att planera när sjuksköterskor och annan personal saknas så att vårdplatser inte kan utnyttjas.

Alliansens jobbmål är klart och enkelt. Minst fem miljoner ska ha ett jobb 2020. Det är 350 000 fler än i dag. Fler jobb är ett bättre mål än procentsiffror på arbetslöshet som S har.
Det har gått tidigare för S att dribbla med statistiken för arbetslöshet. Persson kunde det när han stoppade in folk i åtgärder och förtidspensionering. Alliansen har många bra förslag på att skaffa jobb; jobb och studier samtidigt för nyanlända, personer med funktionshinder får utbildning på folkhögskola, fler tillfälliga anställningar på Samhall, fler resurser till Ung företagsamhet och Drivhuset, bättre starta eget bidrag, sänkt krav på aktiekapital i bolag.

Flyktingar ska kunna påbörja SFI tidigare, flyktingguider utökas, lättare för akademiker få behörighet i Sverige.
Det är några andra förslag för att öka antalet jobb för flyktingar och asylsökande. Ambitionen är det inget fel på och inte förslagen heller. Men mycket handlar om vilken iriktning valrörelsen får...och glöm inte skola, sjukvård, trafik och miljö.....

Allt tyder på att Hillary Clinton ställer upp.
Att skriva memoarer kunde ju tyda på motsatsen. Men när hon i "Hard chioces" talar om vad hon ångrar som att hon ställde upp för kriget i Irak så är det ett sätt att slippa negativa frågor i en presidentkampanj.
För övrigt har vi nu varit på Emmas  skolavslutning med mycket sång och tal på Viks skola. Härligt. Man kommer ju ihåg lite....

tisdag 10 juni 2014

Sommarsjukvården ska fungera. Alliansen satsar mer än någonsin med 60 miljoner extra för att säkra kapaciteten på sjukvården, varav 30 går till akutsjukhusen.
Sedan direkt efter förra sommarens utvärdering har planeringen för denna sommar i sjukvården varit omfattande. 60 miljoner extra med fokus på samarbetet i sjukvården mellan alla vårdgivare. Barnmorskemottagningarna har fått en stärkt ersättning med 4,5 milj för att lättare få hjälp av en barnmorska i mödravården. Närakuterna har plats för fler besök och över 200 svårt sjuka patienter ska få avancerad sjukvård i hemmet. På Vårguiden 1177 på telefon kan invånarna få egenvård och vägledning i vården dygnet runt. Utbildning av ytterligare sjuksköterskor pågår för att stärka sjukvårdsrådgivningen. Vårdguiden på nätet har upp mot 100 000 besök per dag.

De 30 miljonerna ska användas till att hålla fler vårdplatser öppna genom att rekrytera fler sjuksköterskor
Och för att underlätta att de sjuksköterskor som jobbar kan ägna hela sin tid åt vården kommer bemanningen  med sjukgymnaster, dietister och socionomer att öka  för att ge hjälp till rörlighet efter operationer, kostrådgivning och hjälp inför hemgång.
Samarbetet mellan närakuterna och akutmottagningarna ska stärkas genom snabbare kontaktvägar där en behandling av t.ex hand och fotskador kan påbörjas på en  närakut där med röntgen. Vårdkedjorna för de sköraste patienterna, ofta äldre, ska ses över för rätt vård på rätt plats, och inte bara akutvård utan också geriatrik.

Och förtroendet för vården stärks under våren 2014 (med fyra procent) och andelen som har litet förtroende för vården minskar något.
70 procent har högt förtroende för vården på sjukhus.
Smmargeneralen Anna Nergårdh är en fantastisk inspiratör och engagemanget i vården bland vår personal är stort för att ska fungera under sommaren. Vi ska backa upp det.
För övrigt åker jag nu in till landstinget och talar just om sommarsjukvården.

måndag 9 juni 2014

Viktigt möte med Reinfeldt och de tunga EU-ledarna Merkel och Cameron och nederländernas Rutte i dag på Harpsund. 
Ekonomi och frihandel på schemat, men EU-kommissionsordförande kommer att diskuteras liksom ordf i ministerrådet. Det är lite ovanligt att ett i EU-sammanhang lite "apart" land som Sverige står som värd för en så viktig diskussion som denna. Den inre marknaden måste fungera bättre, särskilt handeln med tjänster. Euron och bankunionen kommer man inte från att diskutera och där är Merkel och Rutte för både euron och bankunionen medan Reinfeldt och Cameron är emot.

Ska Luxemburgs tidigare premiärminister Jean-Claude Juncker bli EU-kommissionens ordförande efter Barroso? Det är middagsfrågan.
Juncker är en riktig EU-federalist som kan gå hur långt som helst för att skapa sin EU-stat. Det vill varken Cameron eller Rutte och inte Reinfeldt heller. Merkel har föreslagit honom men motståndet är så hårt från Cameron att han talar om att tidigarelägga Storbritanniens folkomröstning om ja eller nej till EU-medlemskap. Det vill ingen av dessa personer ska ske. Storbritannien vill man ha kvar i EU, inte minst Reinfeldt som har när relationer och närliknande politisk uppfattning om EU som Cameron.

Kan Reinfeldt komma i fråga på något EU-uppdrag.
I fantasin kunde man väl tänka sig att R redan inför valet meddelar att han är intresserad av t.ex uppdraget som ministerrådets ordförande och innan valet lämnar över bollen till Borg. Men det är nog bara i fantasin. Då skulle Allainsens valrörelse haverera...
För övrig åker jag nu in till samverkansgrupp med handikapporganisationerna i landstinget.


söndag 8 juni 2014

Intressant uppslag från Staffan Werne (Fp) om en ny demokratiutredning  mot bakgrund av valfrihetseformerna och den ökade personliga friheten i välfärden.
Det är en omfattande förändring som skett i det svenska samhället de senaste 25-30 åren. Valfrihetsreformerna och privatiseringarna har ökad öppenheten för medborgarna och möjligheten att göra egna val i välfärden. Det har också påverkat demokratin. Den politiska rollen har förändrats till mer av finansiering och kundval. Men det kan förändras ännu mer om staten ska stå för finansieringen - om skolan förstatligas t.ex - och kommuner och landsting bli utförare.
Nej ingen centralisering av finansieringen och ingen centralisering av skolan till staten. Däremot gärna mer tydliga riktlinjer mellan olika politiska nivåer, myndigheter och medborgare. En ny demokratiutredning? Nja?

Fi:s val av den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet ger ökat inflytande och bredd och ställer större krav på s-partierna i hela EUropa.
Det är smart av Fi att inte välja V och Mp-gruppen i EU-parlamentet utan S-gruppen Progressiva förbundet med s-folk och demokrater. Där blir det en bredare påverkan, men det kan också bli svårare att få igenom majoriteter. Att det påverkar s-partier i EUropa råder det ingen tvekan om. Löfven får hålla ögonen öppna, särskilt om Fi också kommer in i riksdagen.

LO:s krav på återgång till arbetsmarknadsprövming för arbetskraftsinvandring, oj vilka långa ord, är fel väg för en positiv utveckling för Sverige och jobben.
Det är tre gånger vanligare med speialistyrken än LO-yrken som får arbetstillstånd, visar Migrationsverket.
Det blir fel att kräva en prövning av arbetskraftsinvandring. Och vem ska göra den? Är det facket som tidigare som ska ha sista ordet? Eller är det arbetsförmedlingen, eller någon tredje part? Tala om byråkrati och för fel saker.
Arbetskraftsinvandringen är i själva verket "en kompetensinvandring" skriver Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Almega i dag i svd.se/brannpunkt i en informativ artikel.
För övrigt kommer nu Emma, Sara och Hanna hit och ska leka med farmor och farfar, innan Micke och jag ska spela tennis och innan jag ska se på finalen i franska mellan Nadal och Djokovitc.



lördag 7 juni 2014

Ett stillsamt och enkelt Nationaldagsfirande i Gustavsberg, men den riktiga känslan med marschen och talen infann sig inte
Vi var flera som undrade varför det inte var någon samling i hamnen med den trevliga marschen in till Gustavsbergs Centrum. Kunde det hänga ihop med Föreningsrådet och Lotta Johansson som inte längre är där... eller. Det var också mindre folk som jag kan se, men...

Det var verkligen strålande att få se och höra om alla de ungdomar som nu fick stipendier av olika slag från kulturnämndens ordförande Fredrik Sneibjerg och bygg-, miljö- och hälsovårdsnämndens ordförande Erik Pettersson
Tina Ahlin inledde med en vacker visa byggd på Evert Taubes så skimrande var aldrig havet... men där västkusttexten ersatts med Värmdö.Fyndigt och vackert framfört. Fullmäktiges ordförande Marie Bladholm talade om Värmdös framtid och planer för byggande och orkestern var på plats som vanligt. Men var var svenska flaggan på runda huset och i parken? Kanske ta en funderare till nästa år hur nationaldagsfirandet.....

Åkte vidare till Sundbyberg och  det nu tioåriga nationaldagsfirandet på golfängarna som fått lite av länsprägel med 35.000 firande och ett heldagsprogram där jag var med vid stadens spårbilsutställning.
Platen ligger mellan Sundbyberg och Hallonbergen och vilken stämning och vilket program. Stefan Löfven Gustav Fridolin, folk, folk... Roligt att Centerns aktiva kommunalråd Stefan Bergström fått igenom att en förstudie nu ska göras kring spårbilar.
För övrigt Så blev det en runda på Kungsträdgården också och en långpromenad på Skeppsbron, med någon öl, innan vi kom till Slussen och hem mot vackra Värmdö.



fredag 6 juni 2014

Det är klart vi ska fira nationaldagen. Sverige är verkligen värt att fira och samhörighet sammanhållning och gemenskap är något positivt.
Jag ska fira nationaldagen. Det är självklart för mig som svensk. Jag hör på nyheter och morgonprogram att det är lite olika syn på nationaldagsfirandet och det är inget fel  i det. Norge har ett helt annat norskt firande. Förklaringen är naturligtvis självständigheten från Sverige 1905 efter unionstiden.Vi har förskonats från krig i över tvåhundra år och vi har inte varit ockuperade eller inpiskade i tvångsäktenskap. Vi övergick själva från Svenska flaggans dag till nationaldagsfirande för ett antal år sedan.

Låt inte Sverigedemokraterna sätta bilden av Sverige och svenskarna. 
Man märker en tydlig försiktighet att fira Sverige. Man märker en tydlig försiktighet att vara svensk. Det finns en rädsla eller till och med en skräck att man blir kritiserad som nationalist om man firar nationaldagen och att vi är svenskar. Då låter vi Sverigedemokraterna styra. Låt inte Sd ta över den svenska flaggan. Jag vill fira mitt Sverige som jag alltid gjort och inte Sd:s Sverige och Sd:s svenskar. Men gör jag inte det så blir det ju till slut Sd:s Sverige och Sd:s svenska som bli tongivande....

Fira Ditt Sverige som du känner för som ett bra land där di bor och dit fler vill flytta.
Jag kommer att försöka hinna med tre ställen, först Gustavsberg i vår egen kommun, sedan Sundbyberg där KOMPASS ställer ut en spårbil idag och kommer att informera om modern miljövänlig transportteknik, sedan Hagaparken och om vi hinner också till Skansen.
För övrigt kan instämma med Zlatan. Jag vill leva jag vill dö i Sverige....ha.

torsdag 5 juni 2014

En frejdig, glad och personlig kick-off för Alliansen 100 dagar före valet startar nu valrörelsen.
Samarbete och sammanhållning är bra men tror alla partier skulle vinna på mer av självständigt agerande.
Jag såg en del av kick-offen på weben och det var mycket glädje, skoj och handklappning. Retar kanske en del "vad håller dom på med..." men tror att många också tyckte det var lite lättsamt och skoj. Men en sak ska inte underskattas och det är att "trivas tillsammans", vara öppen men också förstå varandra, kunna säga saker både positivt och kritiskt, lyssna, men också vilja få igenom tillsammans. Alla som arbetar politiskt i kommuner och landsting i Allians eller en annan koalition vet hur viktiga personrelationerna, eller personkemin är när man träffas nästan varje dag. Oppositionen har här en del att visa upp.

Fem  miljoner i arbete 350 000 nya jobb till 2020, var det enda löftet...
Nja, inte riktigt, 60 miljoner - i sammanhanget en puttenuttsumma -  satsas på att göra det lättare att anställa nyanlända, ungdomar och funktionshindrade. Beloppet imponerar väl inte men de viktiga här är de grupper man vänder sig till. Lagom med siffror och en tydlig inriktning jobb, jobb, jobb. Det blir till att tänka till för Löfven och hans kamrater....

Tycker ändå att det är viktigt att partierna går fram mer självständigt i valrörelsen och inte låser in sig i Alliansblocket. Jag tror att alla har att vinna på en lagom ram, men en självständig valrörelse för alla partier.
Jag säger det igen, men jag tycker Centern ska satsa på livsbalans i arbets- och vardagslivet, avveckling av två kärnkraftverk under mandatperioden, medborgartjänst och satsning på modern miljövänlig transportteknik som spårbilar, trådbussar, linbanor och pendelbåtar.
För övrigt blir det nu lite hemarbete med både inre och yttre tjänst.

onsdag 4 juni 2014

Rusta upp Slussen NU - med bussterminalen på samma plats
I går, tisdag, var det utfrågning och debatt om Slussen i Tornhuset i Gustavsberg. Arrangör var Nätverket Nacka-Värmdöbor för Slussen med Ole Settergren i spetsen och med Johan Rådmark, ordförande i Företagarna Nacka-Värmdö som moderator. Inbjudna var Stockholms stads projektledning för Nya Slussen med Mårten Frumerei och från Plan B Tor Edsjö och Lennart Claesson.

-Bussterminalen i Katarinaberget var ett dåligt förslag. Risken för allvarliga brandolyckor  var stor.
-  Det hade betytt ökade bytestider och 2-300 meters längre gångavstånd till T-banan för Nacka-Värmdöbor
-Stoppet i mark- och miljööverdomstolen var en seger för förnuftet.
-Domstolsbeslutet innebär stopp för stadens Nya Slussenprojekt, eftersom det inte finns någon godkänd helhetslösning.

-Vi vill inte ha något nytt försök från staden med bussterminal insprängd i Katarinaberget. Det skulle försena projektet i 3-4 år. Men det var just detta som Stadsföreträdaren föreslog som "Huvudinriktning". Obegripligt stolligt.

-Börja i stället med att rusta upp Slussen NU utan någon Ny planprocess. det  medger plan- och bygglagen. Riv och bygg ett nytt modernt Slussen med en miljö- och bullervänlig bussterminalen på nuvarande plats med passagerarna inomhus och bussarna utomhus. Det finns redan ett förslag på www.SLUSSEN plan B.nu där allt beskrivs. Det vill vi i Värmdöcentern.

Varför vänta i åtta år med trafikproblem in till Slussen för att få en dyr och dålig lösning när Plan B kan ge oss en lösning som blir dubbelt så bra, dubbelt så fort och som blir hälften så dyr.

Under byggtiden ordnar vi snabba miljövänliga pendelbåtar från Gustavsberg och Ålstäket till Slussen.
För Värmdöcentern
För övrigt kommer Jocke och ska titta på våra fönster för lite byten och sedan blir det Alliansens kick-Off i Gustavsberg och därefter kommunal sektion i staden...


  

tisdag 3 juni 2014

Se upp med grispolitiken också i Sverige så vi inte råkar ut för en förlorardebatt i septembervalen. Se Aftonbladet måndag ab.se
Det var inte rolig läsning i gårdagens Aftonblad på ledarsidan under rubriken "Ingen bryr sig om den svenska grisen". Där beskrivs att det på tolv gårdar i Sverige pågår djurförsök för att närma sig "de danska förhållandena" för grisar. Branschorganisationen Sveriges Grisföretagare har tagit fram olika förslag för att göra produktionen av griskött billigare. Smågrisarna ska ska kunna avvänjas från sin mamma efter tre veckor i stället för fyra. Suggorna ska få "stålkonstruktioner" så att ytan för grisarna minskar och fler grisar ryms i varje box. Om detta är sant bör Centern omedelbart ta kontakt med grisföretagarna och stoppa grisplågeriet.

Roligt om trådbussar blir verklighet i Stockholm igen. Den omaka duon Vänsterpartiet och handelskammaren kommer nu med förslag om trådbussar från bland annat Orminge till Globen..
Det kan man läsa i dag i dn.se/stockholm.
En linje föreslås från Orminge till Globen och en annan från Flemingsberg över Älvsjö till Globen ungefär samma linje som spårväg syd skulle få? Nackalinjen skulle kunna byggas på två år och komma i rätt tid när Slussen byggs om och kosta 250 miljoner. Spårbilar är naturligtvis ett annat alternativ som går på en bana några meter upp i luften och inte tar någon mark i anspråk. Men det är bra att miljövänliga alternativ kommer in i diskussionerna. Trådbussen går på el. är miljövänligare och tystare. Vackert.
För övrigt har vi ett stort möt i kväll i Tornhuset i Gustavsberg om Slussen dit partierna i fullmäktige bjudits in.Ska bli intressant ....

måndag 2 juni 2014

Bra att det börjar röra på sig i Centern om att bryta blockpolitiken och öppna för andra regeringslösningar. svd.se/nyheter.
Det var lite överraskande att SvD ringt runt till Centerdistrikten så här direkt efter EU-valet och inför den kick-off Alliansen i veckan ska hålla med inriktning på fortsatt regerande efter valet. Jag är mindre överraskad av resultat men framför allt glad över att centerpartister ute  i landet kan tänka sig ett regeringssamarbete över blockgränserna med socialdemokraterna.

Blockpolitiken skapar tydliga regeringsalternativ. Blockpolitiken låser också fast en politisk verklighet...
och försvårar bredare uppgörelser över blockgränserna som skulle vara bra för Sverige. Det är också det stora partiet Moderaterna som vunnit mest på blockpolitiken. Centern och Kd har kämpat kring de fyra procenten mest hela tiden.. I kommunerna har vi många andra konstellationer där Centern samverkar åt olika håll som det mittenparti vi är, som Håkan Larsson säger i dagens Svenska Dagbladet.

Om ett fortsatt Allianssamarbete ger SD en vågmästarroll får inte prestigen överskrida förståndet som en centerpartist säger i SvD.
Där går gränsen. För mycket av evig tillväxt, marknadsliberalism, privatiseringar och blockpolitik förhindrar också alternativa lösningar som handlar om långsiktigt ansvar som naturen, jorden och människorna mår bra av.
Viss är det spännande att fundera kring en S-Mp-C-regering som bör kunna komma en bit över femtio procent och som skulle ställa SD åt sidan öppna för bredare lösningar för en hållbar värld där det gröna "blocket" får det inflytande naturen, människorna och jorden förtjänar.
För övrigt blir man riktigt uppiggad av den här utvecklingen. Klart är att diskussionen kommer att fortsätta. Det är det många centerpartister som kommer att se till....

söndag 1 juni 2014

Mp gör rätt som vill stärka förskolan i stället för att börja skolan ett år tidigare. Barnen behöver leka.
Miljöpartiet har  kongress och rider nu på framgångsvågen från EU-valet. Fyra EU-parlamentariker och större än moderaterna är en bra ingång inför valen i september. Mp prioriterar barnen och leken före en tidigare och tioårig grundskola som moderaterna föreslagit. Barnen behöver lek, tids nog blir livet mer allvarligt. Det går naturligtvis att förbättra förskolan med  mindre barngrupper, fler och bättre utbildade förskollärare.

Feminismen ska väga lika tungt i valet som klimat, skola och jobb.
FI:s framgångar och MP:s tydliga och snabba reaktion på en satsning på feminismen i valprogrammet kommer att förändra valrörelsen. Jag måste erkänna att jag själv måste bli mycket bättre på att arbeta med feminism som måttstock. För mig har det mest handlat om jämställdhet och krav på lika lön för lika arbete, men det handlar faktiskt om mycket mer som kvinnodominerade yrken och arbetsmiljön, delade turer, psykisk ohälsa särskilt hos unga tjejer, ätstörningar, våldtäkter som aldrig leder till fällande dom, föräldraförsäkringen, ojämlikheter i utbildning och forskning och senare i jobb.

Men 35-timmarsvecka är inte lösningen på en bättre vardag och ett rikare liv för både kvinnor och män.
Bättre då med livsbalans där människor ges rätt att arbeta så lite och så mycket som man vill under olika perioder i livet och lagstiftning och förhandlingar som utformas därefter.
Det ger alla människor, män som kvinnor ett friare och friskare liv och det kan betyda både mindre och fler arbetstimmar för den enskilde som väljer. Många kanske vill arbeta långt upp i åldern, andra vill leva livet på ett annat sätt. Full lön ska naturligtvis inte utgå om man jobbar mindre. Här tänker Mp helt fel.
För övrigt blir det nu mera vedarbete som borde bli färdigt i dag. Sedan åker Sonja och jag till Strömma kanalbar och tar en öl.