onsdag 30 juli 2014

Vapenvila-Upptrappning, vapenvila-nya strider- vapenvila, nej från Hamas, Nej också från Israel
Så har det set ut nu i flera veckor. Jag har skrivit på detta tema tidigare och skräms över att jag fortfarande behöver göra det. "kriget ska fortgå till Hamas är tillintetgjort". Inget vackert uttalande från B Netanyahu.Nu är det missiler, avfyrningsramper och de grävda tunnlarna som ska förstöras innan kriget är vunnet. DN talar om att det alls inte är konstigt att N "en gång för alla vill att militären slutför jobbet...". Ingen lyckat formulering, att tala på det sätter om bomber och dödandet av familjer och barn. Hamas är inte bättre, vi ska segra...

Båda vill famstå som segrare. Men det finns inga segrare, det finns  ingen militär lösning på konflikten. 
Båda förlorar på den och båda skulle vinna på den om man satte sig ned och diskuterade en långsiktig lösning. Hur blev det med FN:s  förslag om vapenvila? Det är den enda godtagbara medlaren efter alla misslyckanden.

Nu äntligen kommer EU med hårdare sanktioner mot Ryssland som kan minska konfliktrisken för framtiden.
De europeiska kapitalmarknaderna stängs, ett vapenembargo införs och förbud mot export av högteknologi för att utvinna olja. Nolltillväxten blir minus och till slut recession. Då har Putin hamnat i samma läge som Sovjetunionen för 25 år sedan. Då spelar det ingen roll om man är tuff. EU har en tio gånger starkare ekonomi än Ryssland. Här finns bara en segrare och en förlorare.

För övrigt är jag nu på Värmdö, läser post och tidningar, klipper gräs och häckar, köper brännvin och salamikorvar, packar och hinner bjuda Emma, Sara och Hanna på hallon i kväll innan jag tar nattåget med  Fjällfiskets vänner till Undersåker.
Vill bara flagga för för att någon dator tar jag inte med mig till fällvärlden. Där går gränsen...
Vi hörs i början på nästa vecka.




tisdag 29 juli 2014

Ett utmärkt C-förslag som Alliansregeringen nu tagit till sig - att minska matsvinnet och ta vara på all mat.
Det här går in i både själ och hjärta på alla människor - att minska matsvinnet. I Sverige slängs 1,2 milj ton matavfall, eller 127 kg/ person och år, där mer än hälften är fullt ätbar, dn.se/nyheter.Tala om resursslöseri, om misshushållning om missbruk. Nu har regeringen givit Livsmedelsverket i uppdrag att minska matsvinnet i en utredning som ska vara klar 2016. Jordbruksminister Eskil Erlandsson ska samtidigt försöka öka vår export av produkter som vi inte vill ha till bland annat Kina.

Att minska matsvinnet betyder också minskade utsläpp av koldioxid eftersom 25% av växthusgaserna kommer från produktion av mat.
Det är verkligen vinn-vinn. Att ta vara på all mat minskar också utsläppen av växthusgaser. Att laga annan mat av matavfallet som buljonger och soppor är också ett bra sätt att bruka det som redan finns. Att sänka priset på varor som närmar sig utgångsdatum är en tredje metod som kan prövas mycket mer. Det är ofta rent vansinne att kasta mat bara för att bäst före datum gått ut.

Det kan jag säga själv som nästan dagligen äter rökt eller gravad lax som enligt förpackningen "gått ur tiden".
Har då aldrig blivit sjuk eller mått dåligt. Et bra förslag. Ut med det mera i valrörelsen. Lägg det minskade matsvinnet till grisknorrarna, antibiotikan och matlandet Sverige och driv de frågorna i valrrelsen då känner alla igen Centern. Bruka utan att förbruka.
För övrigt packar jag nu ner de få sakerna jag har med mig till Villa Schabraket och åker mot den östra skärgården och sedan vidare mot Jämtlandsfjällen och fjällfisket.

måndag 28 juli 2014

Förvånande höga och ökande skuldberg i EU - sparande måste kombineras med satsning på uthållig tillväxt
Jag blev förvånad, förundrad och förskräckt när jag läste att euroländernas samlade skuldberg är 9056 mdr euro, en ökning med 3 procent. Det visar siffror från Eurostat, dn.se/ekonomi. Andelen av BNP har också gått upp från 92,5 till 93,9 procent. Enligt stabilitetspakten får den inte överskrida 60 procent. Grekland ligger högst i skuld i förhållande till BNP med 174,1 procent. Störst ökning står Cypern för. Sex länder med Polen och Tyskland har minskat sin skuld. Det krävs fortsatta besparingar men det krävs också framtids satsningar på uthållig tillväxt för att få igång ekonomin.
Det är faktiskt ett allvarligare läge än vad verkligheten givit sken utav,där det låtit som om eurokrisen skulle vara över.

Det måste bli enklare och gå snabbare att få jobb för sjuksköterskor och annan vårdpersonal, skriver Filippa Reinfeldt och Tobias Billström i dag i DN dn.se/debatt.
En bra artikel, Egentligen självklar. Få ned väntetiderna för validering av betyg, underlätta komplettering av utbildning, snabbare inlärning av "sjukvårdsspråket", tillvarata den kompetens som redan finns i landet. Patientsäkerheten får naturligtvis aldrig ifrågasättas men det måste kunna gå snabbare från första dagen i Sverige till första dagen i jobb än 4,8 år....
Under tiden alla undersökningar om betyg och kompetens görs borde personen kunna anställas i vården med enklare uppgifter tills dess allt är klart för det jobb personen sökt för.
För övrigt blir det sista heldagen i dag på Villa Schabraket. Mer än två fantastiska veckor, bad,tennis, sol, sång, räkor, vin, släkt och vänner. Snart blir det fjällfiske.

söndag 27 juli 2014

Vapenvila-raketattacker-återupptagna strider i Gaza - eldupphör, nya bud hela tiden
Det är i det närmaste omöjligt att hålla sig uppdaterad kring vad som händer i kriget Israel-Hamas. Det kommer nya förslag om vapenvila och eldupphör hela tiden och det kommer motbesked om att Hamas inte accepterar någon vapenvila, medan Israel tydligen försöker i alla fall med olika längd, 12, timmar, fyra timmar till. Men Hamas raketeld har aldrig riktigt slutat och då har Israel återupptagit striderna i Gaza. Hamas vill ha bort stridsvagnar- för att gå med på någon vapenvila - ja visst, men vad vill Israel då ha bort? Vapenvila betyder att striderna upphör och samtal inleds.

Som det ser ut nu har Israel förlängt vapenvilan till klockan 24.00 söndag kväll, men Hamas har tydligen inte gått med på någon förlängning
Påtryckningar sker av USA:s utrikesminister Kerry, Frankrikes utrikesminister och 7-8 länders företrädare med möte i Paris. Varför låter man inte återinkalla FN:s säkerhetsråd för att fullfölja förslaget om eldupphär därifrån. FN har ändå störst internationell tyngt.

Och i Sverige råder sommarstiltje men bakom kulisserna för bereds valet intensivt från alla håll.
Ställer man upp på riksdagslistan, i mitt fall på plats nummer sju i länet, så stödjer man naturligtvis Alliansen och Centerns valprogram. Skulle dock gärna se att Centern fortsätter den friare linjen med fler egna förslag som matförslaget där vi har stort förtroende.
För övrigt närmar sig vistelsen på Bohus-Malmön sitt slut för mig men Sonja och Stoffe stannar ett tag till. Onsdag kväll blir det nattåg med Fjällfiskets vänner Raymond, Uffe, Bengt, Bosse och jag till Aivin Saijte i Anaris och....det härliga sommarfisket. Ser fram...

lördag 26 juli 2014

Ukrainas regering stärker sin ställning mot separatisterna, men riskerar ökad konflikt med Ryssland
Stad efter stad har nu återtagits från separatisterna av Ukrainas regering i östra Ukraina. Den ukrainska armén har kraftigt stärkts sedan vårvintern. Från USA kommer militära rådgivare från Pentagon för att stötta uppbyggnaden av Ukrainas krigsmakt. I dagens media sägs också att det handlar om att skapa en motvikt mot Rysslands reguljära styrkor dn.se/världen. Där framgår också att stora arméstyrkor med soldater, stridsvagnar och artilleri "koncentreras på den rysa sidan av gränsen".

Men se upp här
så att inte Ukrainas regering gör sig skyldig till samma inblandning i ett annan land som Ryssland beskylls för när det gäller separatisterna. Det skulle både försvara opinionen för Ukrainas självständighet och riskera nya konflikter med Ryssland.

Lång till vapenvila Israel-Hamas när Israel får fortsätta "att försvara sig".
Jag har svårt att se att USA:s förslag om vapenvila i fem dagar skulle ha större chans att leda till något eld upp hör än alla andra förslag. Snarare tvärtom. Man kan inte begära att Hamas ska acceptera någon vapenvila om USA, Egypten, Ryssland och EU godkänner att Israel får fullfölja som markinvasion i Gaza under tiden.... Vad är det för vapenvila?
För övrigt lyser solen som vanligt över Bohus-Malmön och Stoffe ska spela final i tennistävlingen klockan 14.00...tala om varmt.

fredag 25 juli 2014

CUF:s, Centerstudenters och EU-parlamentarikern Fredrick Federleys Ja till Nato-medlemskap är fel fråga vid fel tidpunkt för Centern. SvD.se/brannpunkt
Oproffsigt helt enkelt att komma med ett som man vet mycket kontroversiellt förslag några månader före valet. Är partiledningen informerad?  Det är fel fråga vid vid fel tidpunkt och det skadar centern inför valet.Vi ska inte gå med i någon kärnvapenklubb, vis ska slå vakt om vår militära alliansfrihet. Ska vi verkligen ytterligare provocera Ryssland och öka spänningarna i EUropa? "Vi ska knappast göra det till valfråga", skriver Hannes Hervieu på Facebook. Varför tar han upp det då knappt två månader före valet? Och om ni som undertecknare inte vill gör det till valfråga kommer andra partier att älska att fråga oss. Oproffsigt igen. 

Förslaget är inte genomtänkt, inte frågan, inte motiven, inte tidpunkten, vad är syftet?
Vi kan väl inte motivera ett medlemskap i en kärnvapenallians med att det ökar investeringarna i Sverige och fler ger fler jobb...oj.Och Natomedlemskap skulle också öka tillväxten...? Av vadå? Vapen?

Det är inte heller politiskt korrekt av Fredrick Federley att två månader efter EU-valet föreslå att Centern ska säga Ja till Nato.
Jag kan inte minnas att han drev den frågan i EU-valet. Det är ohederligt mot väljarna och mot Centern som parti. Det kommer att skada oss inför valet.

Om man ska utreda frågan som Fredrick Federley, Hanna Wagenius, Hannes Hervieu och övriga artikelförfattare skriver, så ska man väl inte först tala om vad man ska komma fram till.
Inte bara oproffsigt, rent av korkat.
För övrigt vann Kristoffer sin andra match i tennisturneringen på ön med 6-3, 6-2 i morse och nu blir det final i morgon, han måste ha fått bollsinnet någonstans ifrån.....


torsdag 24 juli 2014

Sverige bör verka för att flytta fotbolls-VM från Ryssland 2018, skriver forskaren Per Kågesson, och jag håller fullständigt med.svd.se/opinion
Putin ska inte kunna låta Ryssland flyta vidare i omvärlden som vilken idrottsarrangör som helst efter Krim, Östra Ukraina och flygtragedin. Sotji gav honom uppmärksamhet och det är precis vad Putin vill ha. Uppmärksamhet, både negativ och positiv. Gärna båda samtidigt. Hård kritik mot den maktfullkomliga Ryssledaren men sedan vänliga artiklar att han är inte så omöjlig i alla fall. Han vill skapa goda relationer med omvärlden, och då passerar det han gjort med lite av förlåtelse.

Att låta fotbolls-VM avgöras "i ett land som ockuperar delar av ett grannland vore ett hån mot idrottens grundidé", skriver Per Kågesson. Och det har han alldeles rätt i. Ge inte Putin någon propagandaseger. Flytta fotbolls-VM till något annat land.

Krisen i Irak, Syrien, Iran och ISIS visar att kurdistanregionen är en stark självständig region som bör kunna bli en självständig ny stat.
Det skriver Fredrik Malm, utrikespolitisk talesperson för Folkpartiet i dagens Svd,svd.se/brannpunkt  och det är något Sverige bör stödja. Kurder har misshandlats, trakasserats och dödats av företrädare för regeringar där Kurdistan vari en del av territoriet. Kurdistanregionen har redan ett eget parlament med fem partier och 14 platser för minoriteter. Om Kurdistan vill ha en folkomröstning om självständighet bör Sverige stödja detta och driva på frågan i FN.
För övrigt var det ett trevligt 80-årskalas hos Gunilla Lindstrand  på Smithebacken i går där många minnen från tidigare somras fick utrymme. I dag blir det nog en eftermiddagsfest på klipporna vid Västerhavet.


onsdag 23 juli 2014

Det måste bli hårdare sanktioner mot Ryssland- och det ser också ut så 
Utrikesministrarnas möte i går i EU resulterade i  hårdare sanktioner mot Ryssland som ska presenteras på torsdag. Det är bra. Nederländernas utrikesminister FransTimmermans betecknade förslagen som "kraftfulla". De ansvariga personerna för nedskjutningen av MH17 ska särskilt få påföljder. Inreseförbund till EU, frysta ekonmiska tillgångar, stopp för krediter från EU:s investeringsbank låter bra. En allmän skärpning av tidigare åtgärder finns också på listan. Både Frankrike och Tyskland tycks också nu mer villiga att ställa sig bakom de hårdare kraven. Ekonomiskt krig, eller inte. Det handlar om människor och det handlar om ockupation av andra länders territorium. Besluten välkomnas och måste noga följas upp.

Backa upp FN:s generalsekreterares  förslag om en temporär vapenvila i två dagar med början nu på fredag.
Det är verkligen ingen långgående insats för att stoppa kriget om pågår mellan Israel och Hamas. Det är bara en av flera förlag till vapenvila och eld upphör, men det är det senaste och det "kortaste" som borde kunna få parterna att ta sitt ansar och stoppa missiler och bombningar. En temporär vapenvila för att ge hjälporganisationer möjlighet att minska de oerhörda lidandena för sårade och flyktingar liksom brist på livsmedel och energi. Två dagar kan bli flera om världen sätter press på båda sidor att föra en dialog.

För övrigt vann Stoffe sin singel i går med 6-3, 6-1 i tennisturneringen men Stoffe och jag förlorade mycket knappt en tuff herrdubbel med 1-1 i set (6-3,4-6) och 10-8 i tiebreak. Närmare kan man inte komma när tre bollar på slutet avgör en match på en och en halv timme. Men för publiken var det spännande.

tisdag 22 juli 2014

Två tragedier eller krig dominerar nyhetsflödet; Israel-Hamas och Ukraina, separatisterna och Ryssland. I Sverige är det politiskt totalstiltje.

Den israeliske premiärministern  B Netanyahu säger att insatsen kommer att utökas tills dess vi uppnår målet - att återskapa lugnet
Och det handlar om att återskapa lugnet för lång tid framåt, säger N. Tror han på det själv, att utvidgat krig återskapar lugnet. Nej, det ingår i det jag skrev om i går.Det handlar om segrare och förlorare, därför blir det inga uppgörelser om eld upphör. Det naturligaste vore väl att lyssna på den palestinske presidenten Mahmud Abbas vädjan till Hamasledaren Khaled Mashal att acceptera det egyptiska förslaget om eld upphör. Men det går inte, då är man förlorare, men vem är man. Det är människorna i Gaza, familjerna, de äldre, barnen, alla som är förlorare. Acceptera eld upphörförslaget från Egypten.

Och i Ukraina ska de som sannolikt är skyldiga till nedskjutning av MH17 utreda sig själva
Fullständigt oacceptabelt naturligtvis. Olycksplatsen kontrolleras av de som sannolikt orsakat olyckan. Man avgör tydligen själva vilka utländska experter som ska släppas in på olycksområdet. Den ukrainska regeringen ska inte tillåtas visitera olycksplatsen. Oj,oj. Det var ju över Ukraina som planet skjöts ner. Det är en skymf mot det internationella samfundet att separatisterna med Rysslands stöd tillåts sopa undan spår, dölja och stoppa den oberoende utredning som FN:s säkerhetsråd beslutat om. Kan folk tro på FN?

För övrigt kom Stoffe ner till Bohus-Malmön i går på sin 37 födelsedag, vi badade, åt räkor, sjöng sommarvisor och visan om Stoffes stock och sedan gick vi på krogen. I dag blir det tennis, först spelar Stoffe singel och sedan spelar han och jag dubbel i tävlingen.


måndag 21 juli 2014

Israel-Hamas, en tragisk låsning om segrare och förlorare där inga förslag om eld upphör biter.
Det gör det inte förrän den som går med på det kan säga att vi vann. Den som tvingas gå med på det har naturligtvis förlorat i detta krig som bara räknas i segrare och förlorare - där antalet döda bara blir en siffra som noteras i media.
Tragiskt , om det är sant, är att Israel säger att man sänt flygblad till invånarna för att de ska kunna fly, men att Hamas förbjudit dem. Det säger det mesta. Låt folk dö, då får vi fler som stödjer oss.... "Vi kan inte strida utan att kunna visa upp något",säger Hamasföreträdaren Musa Abu Marzuk",dn.se/nyheter. Detsamma sägs på Israels sida. Det är segrare eller förlorare som gäller.

Ställ krav på Putin att sluta stödja separatisterna-ge honom en tidsfrist. Om han inte gör det ska mycket hårda sanktioner sättas in.
Jag skrev i går att Putin är den ende som kan skapa snabbt slut på det lokala inbördeskriget i Ukraina. Lika generöst som han stött separatisterna ska han nu säga stopp om inte Ryssland ska drabbas av hårda sanktioner.
Putin är den ende som har en möjligheten. Sätt en gräns på några veckor och sedan, om inte....England, Tyskland, Frankrike,Nederländerna kan ta initiativet med stöd av EU och FN. Sverige ska självfallet ställa upp.

Oproffsigt av CUF att förorda svenskt inträde i Nato.
Nej, det var inget bra beslut på CUF-stämman att ställa sig bakom ett svenskt medlemskap i Nato, inte bara utredning alltså utan medlemskap innan man vet något om riskerna och konsekvenserna. Sverige ska inte gå med i någon kärnvapenklubb, vi ska hålla fast vid den militära alliansfriheten, vi ska inte utmana Ryssland till ännu fler konflikter på världsscenen. Partiledningen måste omedelbart agera och ta avstånd.
För övrigt var det en trevlig födelsedag för Olle 84 i går på Källbacken och i dag blir det Stoffe 37 som nu kommer ner från Stockholm. Roligt igen.

söndag 20 juli 2014

Putin är nu hårt pressad av flygtragedin - men han har ett sätt att komma ur problemet och det är...
Flygkatastrofen sätter fingret på Ryssland och Putin. Han får allt svårare med bevisen som tyder på rysk inblandning, stöd till rebellerna i Ukraina, plundring av nedslagsplatsen, de svarta lådorna?...Det blir för mycket och FN:s utredning har bara börjat. Putins internationella anseende som redan är uselt kan bli så dåligt att han inte kan bidra med någonting i den internationella politiken. Han blir utstött helt enkelt.

...att han tar tag i separatisterna i Ukraina och ser till att det blir en vapenvila med Ukrainas regering.
Den makten har Putin, och det är bara han som har den. Om han skulle visa att han menar allvar med att få fram en vapenvila och en fredsplan så skulle han komma ur sin egen kris med hedern i behåll. Det skulle också gagna världsfreden eftersom Ukraina efter flygtragedin är det allvarligaste konflikthotet i EUropa.

Och Israel och Hamas fortsätter konflikten i Gaza med fler döda för varje dag.
Hamas räknar nu in en eldstrid från en tunnel som en stor seger, men det mesta tyder på att alla Hamasmännen blev dödade. Israel fullföljer sin markoffensiv in i Gaza som omvärlden fördömer.FN, försöker, Ban Ki-moon reser till regionen, Palestinas president Abbas försöker medla, Egypten säger att lagt kort ligger. Alla krafter måste inriktas på en vapenvila och slut på striderna.
För övrigt fyller Olle 84 år i dag, jag ska anmäla mig och Stoffe till dubbelturnering i tennis och spela en träningsmatch i eftermiddag innan födelsedagskalaset. Program och tider att hålla även på semestern....ha

lördag 19 juli 2014

Hamas-Israelkonflikten och flygtragedin över Ukraina dominerar nyheterna - båda tragiska och onödiga
När man läser i media att Hamas placerar sina vapenförråd och avskjutningsramper nära sjukhus, moskeér och skolor blir man bestört. Är det sant? Och ännu värre går att läsa som att Hamas tycker det är bra med de israeliska flygbombningarna och dödandet av barn för att för att det ökar haten not Israel. Varje person som dör i Gaza stärker Hamas krigföring och avskjutning av missiler mot Israel. Eller tvärtom. För hökarna till höger om Netanyahu i Israel är Hamas deras bäste vän, eller fiende för det ökar hatet mot Palestina och skapar förståelse i Israel för hårda militära motangrepp. Vad är det för värld vi lever i år 2014?

Men det glädjer mig att se att utrikesminister Carl Bildt och socialdemokratrnas Urban Ahlin båda tycker illa om Israels markoffensiv i Gaza.
På vilket sätt stärks Israels säkerhet av att många fler civila dödas i Gaza, frågar Urban Ahlin. En rätt meningslös övning, säger Carl Bildt som bara leder till ökat dödande. Kanske kan de göra något gemensamt för ett eld upphör?

Braa besked av FN:s säkerhetsråd i går om "..en fullständig. oberoende, och internationell" undersökning av orsakerna till flygtragedin över Ukraina.
Obama och annan internationell och svensk media lägger nu skulden på de ryska separatisterna. Mycket tyder på det med radiouttalanden och egna beskrivningar från separatisterna. Men det räcker inte.Hela sanningen måste fram. Har Putin varit inblandad med vapenleveranser måste det fram och åtgärder vidtas mot Putin och Ryssland.
För övrigt skiner solen och det blir en varm bad dag, men först ska vi slänga lite skräp på återvinningen på Bohus-Malmön.

fredag 18 juli 2014

Flyghaveriet i Ukraina: En tragisk olycka eller en nedskjutning av någon eller en bomb ombord,eller...
Ingen vet, men alla spekulerar, jag också. Visst ser platsen ut som om det fanns ett samband med det som händer i Ukraina. Inbördeskriget där ger associationer till att flygolyckan har någon koppling. Men... I går kom bud om att Putin skulle vara målet och att "man" trodde att han var ombord, dvs det skulle vara Ukrainska regeringens företrädare som ligger bakom. Det enda troliga kring detta påstående är att det har släppts ut av ryska statsmedia för att skjuta över skulden på Ukrainas regering. Att skicka den svarta lådan till Moskva är väl heller ingen rättssäker utredning av orsaken...FN:s säkerhetsråd bör utreda olyckan. Hårdare press och fler sanktioner mot Ryssland måste till oavsett.

Bra med en demokratiutredning men ska folkpartister föreslå varandra, där Birgitta Olsson föreslår Olle Wästberg. Det bör vara en helt fristående utredare t.ex Gunnar Wetterberg från Saco.
Visst, det är ingen tvekan om att demokratin och den politiska processen har förändrats med allt färre engagerade i partierna och där unga, utlandsfödda och lågutbildade har lågt valdeltagande och lätt kan känna sig utanför samhället. Partierna har tappat 360 000 medlemmar de senaste tjugo åren enligt Wästerberg själv på DN debatt i dag dn.se/debatt. Antalet förtroendevalda per invånare har också sjunkit.

Ta Värmdö som exempel. Vi i Värmdöcentern har sådär 30-talet medlemmar varav 10-tals aktiva, kanske lite mer nu i valet. Det ser ungefär likadant ut i de andra kf-partierna på Värmdö, M och S undantagna med drygt dubbla antalet medlemmar. Det är ändå lite jämfört med t.ex Värmdö IF som har kanske 1500 eller ännu fler medlemmar. De politiska partierna bestämmer över en budget på 2 miljarder kronor....

Medborgardialoger, och frågestunder i kf som vi har också på Värmdö och folkomröstningar är bra men det räcker inte. Ny partier växer också fram som Sd och Fi.  Internet och sociala medier är också bra, men det krävs mer om vi ska kunna säga att vi har en representativ demokrati.
Kanske ska vi kunna rösta på flera partier i valet, ett förstaval, ett andraval och varför inte ett tredjeval.
För övrigt ska Sonja och jag vara hundvakter i dag när folket på Källbacken ska åka iväg och köpa bil

torsdag 17 juli 2014

Tioårig vapenvila föreslås av Hamas om tio krav på Israel uppfylls. Allt som kan skapa fred bör prövas. Även detta.
De första israeliska reaktionerna var "omöjligt", men som jag förstått har det nu kommit reaktioner från bland andra socialdemokraterna i Israel att förslagen är "konstruktiva". Det handlar om öppna gränser, öppning av hamnen i Gaza, vidgade fiskevatten och internationella observatörer. Låter inte helt otänkbart....eller? Oavsett. Alla förslag om vapenvila,eld upphör, medling, förhandlingar bör prövas för att få ett stopp på konflikten. Båda parter får då bjuda till.

EU-kommissionen närmar sig alltmer en europeisk regering när Juncker nu ökar EU-makten som "premiärkommissionär".
Han ligger lågt just nu, inget tal om EU:s utveckling åt det håll han har fått kritik för.Han är slipad. Men C-F Juncker har redan fått större makt än någon tidigare kommissionsordförande att utse sin "regering" Han nominerades av konservativa och kristdemokratiska EPP-gruppen redan inför EU-valet och har nu blivit vald av EU-parlamentet även om det fanns ca drygt 300 motståndare av de 751 ledamöterna.

Med detta har har ett starkt mandat,
inte att föreslå kommissionärer, det gör fortfarande medlemsstaternas regeringar, men fördela platserna inom kommissionen och det är där makten i EU bestäms. Minst tio kvinnor måste han ha annars riskerar Juncker att innan han börjat få ett Nej i EU-parlamentet. Lena Ek vore en utmärkt miljökommissionär från Sverige.

Och Merkel blir mer och mer EU-president
som ny hyllas på sin 60-årsdag.Merkel och Juncker är gamla vänner med lite olika bild av vad EU bör bli, men se upp med den alliansen. Det ska dock sägas att Juncker tog till sig förslag om tydligare klimatkrav,stärkt inre marknad, förbättrad migration, men som sagt, han är slipad.
För övrigt var det en trevlig födelsedagspresent Sonja fick i går i Skärhamn på Nordiska Akvarellmuseet med Lars Lerins fantastiska utställning och en god lunch på restaurang Sill och Salt.

onsdag 16 juli 2014

Juncker vald men Cameron stärker sin ställning i Storbritannien med en ny mer EU-skeptisk ministär med fler kvinnor
Camerons nya regering följer mer folkstämningen i Storbritannien. Utrikesminister William Hague avgår och ersätts med den uttalade EU-skeptikern  Philip Hammond. Han har sagt att om inte omförhandlingen av EU-avtalet minskar EU-makten så kommer Hammond att rösta för ett utträde ur EU. Cameron förlorade striden om ordförande i EU-kommissionen men det var ingen som hade trott något annat. Om han nu stärker sin ställning kan vi få en balans mellan Cameron och Juncker som dämpar Junckers federalistiska ambitioner för EU. Bra.

Hamas har tappat internationellt stöd och även arabstöd från Saudiarabien, Egypten och Jordanien efter sitt nej till eld upphörplanen.
Israel borde inte ha tagit upp sina bombningar mot Hamas efter att man accepterat eld upphörplanen. Då hade opinionen och stödet för Israels agerande blivit ännu större.

Intressant förslag från Miljöpartiets Åsa Romsson och Valter Mutt om ett fredsisnitistiv med en Stockhomskonferens kring vatten och energi som är två huvudproblem i Mellanöstern konflikten
dn.se/debatt
Det är ett förslag som regeringen borde studera närmare och som kunde bli ett framgångsrikt recept för hur miljö-, energi- och försörjningsproblem kan medverka till att lösa en militär konflikt Varför Inte?
För övrigt blir det nu en resa till Skärhamn för att fira Sonjas födelsedag med bad och lunch. 

tisdag 15 juli 2014

Precis när detta skrivs får sannolikt EU en ny ordförande i EU-kommissionen med starkt federalistiska åsikter i riktning mot en statsbildning, Jean-Claude Juncker.
Jag vet för jag hörde och hade kontakt med honom i EU-parlamentet för 15 år sedan. Det är ingen tvekan om att han är en duglig person och mycket, mycket kunnig i EU-ropafrågor. Han har varit med i EU-ropapolitiken som premiärminister och utrikesminister i Luxemburg 20-talet år, och varit eurogruppens ordförande under lång tid. Han känner alla de personer väl han kommer att träffa och han är en god förhandlare. Han har sex sju språk i huvet och han är en outtröttlig arbetsmyra.

Men...han företräder en EU-linje som inte representerar vad svenska folket står för och inte heller Europas folk 
- en federalistisk utveckling i EU med tydlig riktning mot en statsbildning. Redan valet av kommissionsordförande är ett steg mot ökad EU-makt när partigrupperna i EU-parlamentet inför EU-valet nominerade sina toppkandidater till posten som EU-kommissionens ordförande utifrån parlamentets egen tolkning av Lissabonfördraget. J C Juncker var den konservativa EPP-gruppens kandidat och den gruppen blev också störst i parlamentet även om den minskade i storlek jämfört med förra mandatperioen. EPP stöds också av den socialdemokratiska gruppen S&D (oklart dock hus svenska s-gruppen röstar) och liberalerna Alde, där Centerpartiet och Folkpartiet ingår.

Att EU-parlamentet nu tagit sig rätten att själva nominera och nu föreslå en kandidat
som EU-kommissionens ordförande minskar medlemsstaternas och de förtroendevalda regeringschefernas inflytande. De är också alla valda med ett större valdeltagande än det i EU-parlamentet. Vad är nästa steg...?
För övrigt hade vi en trevlig fest på Villa Schabraket i går med många godsaker från Västerhavet,sill räkor, krabba, havskräftor och lite gott att dricka därtill....sång och skratt förlänger livet.

måndag 14 juli 2014

Löfven måste tänka två gånger innan han gör utrikespolitiska uttalanden-där kunskapen är begränsad och där han borde förstå att han kan få kritik av sina tilltänkta regeringspartner V och Mp.
Nej, det var inte så begåvat av Löfven att ge sig in på facebook om Israel-Hamas konflikten.
Lars Ohly säger att "Löfven fördärvar arvet efter Palme", Det är ett hårt uttalande som säkert svider i skinnet på Löfven. Jonas Sjöstedt är mer nyanserad och "förstår att känslorna alltid blir väldigt starka" i Israel-Palestina konflikten. Han säger direkt till Löfven att han måste vara tydligare i kritiken mot Israel som har huvudansvaret för konflikten eftersom de är en ockupationsmakt.

 Det här visar vilka svårigheter Löfven möter i en rödgrön koalition på det utrikespolitiska området, där en regering måste ha en enad politik.
Löfven fick också skarp kritik av SSU som vill att Sveriges regering använder sina kanaler för att få stopp på våldet...och de illegala bosättningarna och ockupationen av Palestina. Det riktas smart till regeringen men kommer efter Löfvens uttalande.
Jag har inte noterat något uttalande av Mp men tystnad är också ett besked..

Höjda miljökrav på vattenkraften från regeringen får till och med stöd av Naturskyddsföreningen
Det är inte ofta men förslagen från regeringens utredare om hårdare miljökrav särskilt på de mindre vattenkraftverken får stöd av Svante Axelsson, generalssekreterare i Naturskyddsföreningen efter ett uttalande av Lena Ek. En bra sommarnyhet. dn.se/ekonomi
För övrigt blir det en liten Schabrakfest i kväll med folket från Källarbacken. Ska just ner och köpa räkor.

söndag 13 juli 2014

Israel-Palestina har så många konfliktytor i sig att också detta försvårar en lösning, eller åtminstone eld upphör
Jag nämnde flera exempel i går på komplexiteten i Israel- Palestina konflikten, intern konkurrens i både Likud och Hamas, många andra internationella konflikter och den eviga frågan i mellanöstern som parterna själva måste lösa. Ytterligare en internkonflikt är mellan Hamas och al-Fatah i dag företrädd av den palestinske presidenten Mahmud Abbas. Han ser nästan hellre att Hamas utplånas och att konflikten tar slut den vägen med förhandlingar mellan honom och Israels regering. Abbas fördömer nu Hamas missiler över Israel och föreslår "sluta genast" innan fler dör. Det kommer ändå ett eld upphör och då är det bättre att ta det nu.

Och här kommer alla interna och externa konfliktytor tydligt i dagen. Hamas vill inte ha något eld upphör dikterat av Abbas och inte någon eld upphör där de själva är i underläge.  Och inte något eld upphör där Israel av omvärlden ses som segrare.
Men det är ändå parterna som slåss militärt som måste finna ett stopp på missiler och bomber och eftersom Hamas startade missilerna över Israel har Hamas det största ansvaret. Israel måste då omedelbart sluta med sina bombningar, stridsvagnar och kanonbåtar. Trots krigen i Irak, Syrien och Ukraina  tycker jag FN skulle kunna agera mycket mer resolut.

Bra att landstingsdirektören i Stockholms läns landsting, Toivo Heinsoo nu lovar ta krafttag för att minska hyrläkarna.
Vi har inga hyrläkare i Gustavsbergs vårdcentral och det är bra men insatser behöver göras i primärvården generellt i landstinget och på KS. Vi har lägre andel hyrläkare än övriga landet men det är inget argument för att inte minska andelen.
För övrigt blåser det kraftig nordostlig vind och solen från i går är ersatt med mörka moln på Västkusten. Men...bada, när man kan prata fotboll.... och Tyskland vinner med 4-1.

lördag 12 juli 2014

Israel-Palestina: Inga medlar- eller eld upphörbud hjälper i en konflikt som drivs av hämnd och hämnd.
Israel och Nettanyahu avvisar Turkiets förslag om eld upphör och medling med Egypten och dess nye president al-Sisi som medlare. Man är redo att resonera med den Palestinske presidenten Mahmud Abbas men inte med Hamas, som verkar ha kommit i kläm bland både vänner och fiender. Själv säger Hamas företrädare att de bara börjat missilangreppen och har massor med andra vapen kvar att använda...
I en konflikt som drivs av hat vill ingen ställa sig bakom förslag om eld upphör och/eller medling innan man kan säga att vi vann och då är vi beredda att blåsa av striderna och förhandla med förloraren.

Pressen inifrån konkurrerande grupper och personer i både Hamas och Israel försvårar också kraftigt alla bud om eld upphör och medling. De många andra pågående konflikterna i världen i Ukraina, Irak, Syrien minskar världssamfundets möjligheter att engagera sig i ytterligare en konflikt. De många tidigare krigen och konflikterna mellan samma parter leder också till att det är parterna själva som måste komma överens.

Amorteringstvång? Nja - bättre med morötter som minskar kostnaderna för de som betalar en högre kontantainsats och de som amorterar på en viss nivå.
Det finns andra alternativ än amorteringstvång som är smidigare och som stimulerar i stället för tvingar.Det borde gå att hitta ekonomiska stimulanser som uppnår samma mål. Någon?
För övrigt kom vi till Villa Schabraket i går kväll och nu skiner förmiddagssolen över hela ön. Ett bad i någon vik det blir det.

fredag 11 juli 2014

Så lämnar vi då Dufweholms herrgård Anno 1485 då gården förvärvades av Jöns Geet på Djulö och 1622 köptes herrgården av släkten Dufwa och fick då sitt nuvarande namn.
Ingen dålig plats att fira en 43 -årig brölloppsdag på. Historia, kultur och en fantastisk miljö på Dufweholms herrgård som Sonja hittade bland kulturpärlor på nätet. Vi kom hit på eftermiddagen och badade det första vi gjorde i Dufweholmssjön bland gäss och gula näckrosor. In i spat och sedan en promenad i omgivningarna. Det känns som vi flyttat tillbaka till 16-eller 1700 talet. Hela herrgården är inredd med 1700-talsmöbler, rokoko och renässans. Vi får en drink i salongen med tavlor med motiv av tidigare ägare. Middag i matsalen med förunderlig utsikt över sjön. En härlig kväll och natt....ha

Nu är det morgon och vi har ätit en god hemlagad frukost på utebalkongen vid sjön. Tagit lite bilder av denna fantastiska miljö och besökt lusthuset...
Bland alla historier och upplevelser som herrgården varit med om finns lusthuset några hundra meter från herrgården men två meter från vattnet. Herrgården var ett tillhåll för bland andra Albert Engström och Anders Zorn som målat väggarna med sina bilder  texter som "Stugan är liten men den är min". och "Tål intet ont i världen men var glad åt allt gott".
 För övrigt  ska vi nu bara bada och betala...och sedan blir det mot Villa Schabraket på Bohus-Malmön, ingen herrgård direkt men....Hej då,säger Sonja och Hans.

torsdag 10 juli 2014

Nära två miljoner palestinier och tre miljoner israeler har bomber och missiler från luften i vardagen. Hämnd föder hämnd. Många konflikter pågår samtidigt i världen och försvårar fredsarbetet
Ungefär så ser situationen ut i missil- och bombkriget mellan Palestina och Israel som nu pågår i full skala. Det hörs på uttalandena från både Hamas och Israel att hämnd föder hämnd och att det är mer missiler och fler bomber som ska besegra den andra parten. "...vi vill trappa upp detta tills Israel ber om nåd", sa Hamasledaren Mushir al-Masri i går. Israels försvarsminister Mosh Yaalon säger "...att det får ta den tid det tar tills Israel fått nog". Ett obegripligt hat och en omöjlig situation där krig föder krig och alla förlorar.

Engagemanget för fred begränsas av alla övriga konflikter i världen som Syrien, Irak, Ukraina.
Omvärlden orkar inte reagera på alla konflikter. FN borde göra det men har fullt upp med Syrien, och Irak. EU och västvärlden har det också plus Ukraina. Arabförbundet har olika uppfattning. De interna politiska striderna i Hamas och Israel gör också att de formella ledarna pressas av konkurrenter som vill gå ännu hårdare fram. Egyptens nye president al-Sisi stöder inte Hamas som tidigare och vill inte medla. Ett eld upphör måste bli steg ett och sedan omedelbara förhandlingar. Ingen vinner på ett omstörtande krig.
För övrigt åker vi i dag ner mot Schabraket igen med lite uppehåll på en herrgård i Sörmland på vägen.

onsdag 9 juli 2014

Upptrappningen av konflikten Israel-Palestina måste stoppas innan den övergår i ett öppet krig
Det är tragiskt att nu se och höra hur konflikten mellan Israel och Palestina i Gaza ökar för varje dag. 450 raketer har avlossats mot Israel från Gaza sedan nyår och Israel svarar med flygattacker som dödat många civila i Gaza. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har givit order till militären att trappa upp offensiven.

Det tragiska i konflikten är att Netanyahu  har en inre press
av sin rival och utrikesminister Avigdor Lieberman som tycker att Netanyahu är för svag och utmålar honom som "en vekling". Lieberman har också avbrutit valsamarbetet med Netanyahus Likud.

På samma sätt har Hamas en inre press på sig av deras iranstödda rival  Jihad som vill ha ännu hårdare militära tag mot Israel.
Detta läge försvårar möjligheterna att på fredlig väg lösa konflikten. I Tel Aviv fortsätter fredskonferensen men allt fler tycks lämna den och då ökar risken för öppet krig.

Fred måste skapas och det sker genom förhandlingar, inte nya raketanfall och nya flygattacker.
Garantier måste ges för Israels säkerhet och rätt att existera. Israel måste samtidigt stoppa vidare bosättningar samt gå med på inrättandet av en palestinsk stat. Ett omedelbart eld upphör är vad som behövs med FN-stöd och därefter omedelbara förhandlingar.
För övrigt blir det nog Saltarö som vi åker och badar till i dag. Livet leker.

tisdag 8 juli 2014

EU-parlamentet: Ge inte höger- och faschistpartierna gratis sympatistöd genom att stoppa deras rätt till utskottsordföranden enligt den uppgörelse som ingåtts. Fel av Cecilia Wikström, Fp att låta sig väljas till ordförande i petitionsutskottet. dn.se/nyheter

Nej det var inte någon seger för de tre stora partigrupperna i EU-parlamentet, konservativa EPP, Socialdemokraterna, S&D och liberalernas ALDE i går att blockera ett ordförandeskap för höger- och faschistgruppen EFDD. Detta ordförandeskap har EFDD fått efter väljarnas stöd och efter förhandlingar med de andra partigrupperna.Det ger bara en besk eftersmak om vem som står för demokratin. Det som skett är odemokratiskt säger Mp:s nyvalde ledamot  Peter Eriksson och det är bara att hålla med.

Vad blir nästa steg, att inte få utse några vice ordförande heller,att inte får utse några rapportörer för lagförslag från EU-parlamentet? Det finns ju kommunister i vänstergruppen, ska de inte heller få vara ordförande, eller rapportörer i EU-parlamentet.

Och ska vi tillämpa samma regler i Sverige? Om SD växer som det nu ser ut i valet så kan det bli fråga om ordförande- och vice ordförande poster också i den svenska riksdagen om man följer partiernas storlek.
Ska de inte få det? Nej gör inte Sverigedemokraterna till ännu mer martyrer som ger dem ännu mer sympatistöd. Hur röstade Federley?

För övrigt blir det nu kurs mot Kastmyratjärn där lommarna nu simmar med sina ungar för Sonja och mig  med bad och lite lunchmiddag vid klippstranden. Härligare kan det inte bli.


måndag 7 juli 2014

Skulle skrivit detta i går men det gick inte att koppla upp på båten hem från Visby till Nynäshamn så jag får skriva detta nu om Annies tas i Almedalen
Det var jobben. De skapas av företagare som vill och kan anställa. Sänk kostnaderna för anställning och minska krånglet. Tommy är en av de 30 000 unga som varken jobbar eller pluggar. Han ligger i kategorin övriga. Alla ska få en chans att jobba och det kräver engagemang från oss.

Stefan Löfven söker också jobb i höst." Pigg fackpamp, ambitiös men inte konkret som älskar bidrag". Han kommer att känna igen sig i svaret på sin jobbansökan. "Tack för ditt intresse, men tjänsten är tillsatt av annan sökande".

Centern vill ha en hållbar ekonomisk utveckling, inte nej till tillväxt som Mp
Vi har byggt ut välfärden och samtidigt sänkt skatterna med 250 000 nya jobb. Det ska vi fortsätta med.
Satsning på klimat, miljö och förnybar energi ger nya jobb. Klimatmötet i Paris nästa år behöver ett bindande klimatavtal. "Sverigebygget" med järnvägsatsning i hela landet är ett bra exempel där miljö och tillväxt också ger jobb.

Antibiotikaanvändningen måste minska och Centern föreslår en global kommission som sätter en prislapp på användningen 

Vi vill ha mat som smakar bra både i hjärtat och i magen

Centern vill ha en närodlad politik som får hela Sverige att växa.
För övrigt var det en mycket intressant Almedalsvecka och jag och många jag pratat med tror att Centern kommer att överraska positivt i valet.

söndag 6 juli 2014

Sista dagen i Almedalen och med Centern i fokus där vi ser fram emot Annies tal klockan 11.30
Ser redan att Annie i SvD  föreslagit en global prislapp på vad överanvändningen av antibiotika får för följder för  människor, miljön, djur och för samhällsekonomin. Nu packar vi ner våra prylar i huset på Bergmansgatan utanför Visby och åker ner mot centrum för sista gången detta år och ser fram mot Annies tal.
Båten går hem vid 19-tiden och det blir en lite sen ankomst till Hemmesta....

lördag 5 juli 2014

Det blev lite fel. Detta ska vara söndagens blogg, så håll till godo.

Björklund var förutsebar i Almedalstalet rätt igenom .Vi har hört allt förut, men det var en bra sammanfattning på vad Fp står i skola, jobb, migration- men den där riktiga......
Jag kom lite sent och missade starten. När jag kom sa Jan Björklund, "Försvinner Rut försvinner mitt företag".En svart marknad har blivit vitare. V, Mp, S sviker. Rut ska vara kvar. Vård, omsorg, hemtjänst, här startar kvinnor företag, men socialismen vill ha monopol. Här kommer en bra mening "Vi liberaler säger Nej till vänster i välfärden".

Skolan ska omfamna alla. Pojkarna har kommit mest i kläm i 
Flumskolan utan tydliga krav går mest ut över pojkar utan studietradition hemma. Vi ska ha en kunskapsskola med fler lärare.

Alicia är tolv år gammal och inlåst på sitt rum av pappa
Vi måste minska våldet mot kvinnor. Straffen mot kvinnovåld måste öka med fler fotbojor. Precis som Jonas Sjöstedt tog Björklund ett kvinnonamn och beskrev problemet. Blir lite närmare verkligheten. Men varför bara prata om högre straff, är det inte insatser för att förhindra och bemöta våld om måste öka?

Vi står vid ett vägskäl, ett värderingsval väntar. Öppna gränser och solidaritet eller stopp för människor som söker en fristad. Välfärden är hotad.
Utan de 700 000 invandrare som Sverige har skulle vårt land stanna. Ja till invandring, Nej till rasism säger Fp. "Vem ska hjälpa mormor när välfärden får friår"? frågar Björklund, retoriskt. Vi vill ha feminism utan socialism, som också var det som med stora bokstäver stod bakom Björklund i talarstolen.
För övrigt blev det lite drag på "Kallis" vid stranden på eftermiddagen och nu blir det lite nedpackning av grejer och i morgon blir det Annie. Sedan räcker det för den här gån.....


Nej till vinster i välfärden dominerade Jonas Sjöstedts tal. Väntat och beskrivande men inte lika engagerande som Reinfeldt i går.
Talet handlade om Jeanette i Stockholms kommun som blev uppköpt i hemtjänsten av ett riskkapitalbolag. J fick en stressigare vardag. J berättade att den som säger ifrån får gå. J vill ha fast tjänst, en lön att leva på och trygghet i vardagen. Det har hon inte. Regeringen säljer ut välfärden. Nu är det dags att sätta stopp för privata vinster i välfärden.

Vinsterna ska ersättas av mångfald och inflytande
De anställda ska själva ta över och få makt över sitt arbete genom personalkooperativ och intraprenader.. Det finns redan på  Gerdas äldreboende i Göteborg och Brännagården i Jämtland. New public management ska slängas på sophögen...applåder,applåder.

Allas frihet kräver jämlikhet. Sverige behöver en rödgrön regering. En regering utan borgerliga ministrar, ingen Annie Lööf, ingen Jan Björklund
Det handlar om ett val mellan girighet och vinstjakt eller omtanke och solidaritet. Regeringen är trött. Jag vill ha en regering med visioner och en ny framtid.

Ja, det var vad 90 procent av talet handlade om. Alldeles för mycket. På slutet skulle miljön tas på allvar och Vattenfall skulle inte äga kolkraftverk och  och bryta brunkol. Jonas nämnde inte kärnkraft där men välkomnade Folkkampanjens Nej till kärnkraft fanor i sin inledning.
För övrigt hade vi ett trevligt mingel som Gotlandscentern bjöd in till på kvällen.

fredag 4 juli 2014

Almedalssamtal med Arlanda Swedavia om spårbilar kan bli den stora öppningen för en pilotbana i Sverige
Ett mycket intressant samtal med Fredrik Jaresved på Svedavia öppnar för en satsning på spårbilar kring Arlanda flygplats. Ingenting är klart men Bosse Andersson, Sigtuna och Christer Lindström KOMPASS och 4D skall ha en stjärna för den goda kontakten med Svedavia och det intresse de visat att gå vidare. Omfattning, deltagare, finansiering är frågor som nu studeras vidare. Jag är väldigt glad för detta och skojigt att samtalet skedde i spårbilen nere på Mediacenter i Almedalen. Spårbilen kommer.

Det bästa talet hittills jag hört av Fredrik Reinfeldt på parken  Almedalen i går kväll. Engagerande, inspirerande, illustrativt, lättsamt också skämtsamt med en fantastisk avslutning
Där stod vi, i folksamlingen, Håkan Larsson och Maria, från Krokom, Tage Gripenstam, Södertälje, Henrik Dahlsson, Stockholm och jag från Värmdö och lyssnade och tittade på en otroligt taggad Fredrik Reinfeldt Kroppen och händerna följde med hela tiden, ögonen lyste, den vita öppna skjortan med den stora kragen blänkte mot den svarta välsittande kavajen.

Det började med den starka ekonomin. Han skojade friskt om att nu ska ni få höra något...och nu kommer han att säga...och det gjorde han. Sverige är starkt i relation till omvärlden. Jobben, friheten, öppenheten, klimatet.. En rejäl känga åt oppositionens med en lista på deras förslag som minskar jobben, högre skatter på jobb, sänkt restaurangmoms tas bort, Rut och Rot, stopp för välfärdsföretag...
Bäst var avslutningen där han med med utsträckta händer visar att vi tar emot de om flyr från Syrien, Irak och andra krigsdrabbade länder och som vill komma till Sverige. Det kändes lite i ögonvrån. Bra Fredrik.

För övrigt blev det en trevlig middag efteråt med sällskapet ovan och jag fick skjuts av Håkan och Maria till Bergmansgatan. 

torsdag 3 juli 2014


Almedalsseminarium om laddhybrid eller elbilar på SKB;s fartyg Sigrid
Volvo ligger lågt med elbilar, SAAB satsar inte heller, fick vi höra. I dag finns ett 10-tal modeller med elbilar. Nissan och Mitsubishi ligger i täten.  Sverige ligger efter i elbilar men har laddkompetens. Norge är världsledande. Volksvagen ligger långt framme också. Elbilar och bränslecellbilar är framtiden enigt panelen med bilföretag. Batterierna blir hela tiden bättre. Starkare styrmedel  behövs med subventioner för fossilfria fordon och högre skatter på fossilfordon. Falun ska täckas med laddstationer på några år. Laddtiden ligger på tre timmar i dag men går nedåt.

Per Kågesson om Elektrifiering av biltrafiken
Energiåtgången minskar med 50-75 procent med elfordon. Ett Bonus-Malus system med piskor och morötter är bättre än fordonsskatter. Trappa ner stödet successivt. På lång sikt kommer elbilar att kräva 10 Twh. En positiv utvekling.

Klimatet är feminism, sa Åsa Romson, det är vi kvinnor i världen som drabbas mest av miljökriser som stormar, torka, översvämningar, issmältning, matproblem och utsatta barn och äldre.
Det var ett ideologiskt tal av Åsa Romsson. Flera som jag stod tillsammans med under talet och andra som jag gick därifrån med tyckte talet var dåligt. Jag tyckte det var bra både från saklig synvinkel och från Mp:s politik som parti. Kvinnor, feminism, jämställdhet, klimat, energi, uthållighet, flyktingarna från Syrien som "medan jag talat blivit 100 personer fler". Kritik mot regeringen och Reinfeldt för vackra löften inför klimatkonferensen 2009 som sedan dog ut. Inte sant, men.... Lite spontant, kanske inte så genomarbetat, men hellre det är färdigskrivna manus, mening för mening. Applåderna var många.
För övrigt ska Bosse och jag nu ha ett möte om spårbilar på Arlanda med lite inflytelserika personer...


onsdag 2 juli 2014

Mycket intressanta förslag från panelen  på Centerns ekonomiska seminarium. Och en del togs upp på Centerns presskonferens efteråt
Ja, det var ett intressant ekonomiskt seminarium med nationalekonomen Anders Berg, Agneta Dreber, nu arbetsmarknadsutredare och Rolf Bergqvist, SEB. Anders började med att föreslå en högre a-kassa men under en kortare period, precis tvärtom mot vad som gäller i dag. Fas 3 var "det dummaste Alliansen gjort" sade han sedan och där hördes en tydlig suck av instämmande i den fullpackade salen. Kollektivavtalen bör också ändras, Vi har för stora klyftor mellan svenskar och invandrare.

Förslag kom också om lägre arbetsgivaravgifter, mer kontakt direkt med arbetsgivare, körkort till ungdomar som underlättar jobb och en öppnare dialog med omvärlden. Bra seminarium och Centern har verkligen bra svar på frågor om ekonomi och arbetsmarknad.

Seminarium om framtidens kollektivtrafik var bra i sig men totalt i avsaknad av visioner från panelen, och hur kan man ha ett seminarium på en och en halv timme utan att få ställa en enda fråga från publiken...oj vad många besvikna.

Där var  Karin Svensson-Smith, Mp, där var Peter Örn, tidigare utredare av hållbara städer, en riksdagsledamot (M) och två företrädare till för kollektivtrafiken. Alla talade om; samma system som för 20 år sedan, det behövs förnyelse, det krävs radikalt nya prioriteringar, våga utmana, prioritera resenären inte systemen. Men...ingen tog upp de nya trafiktrenderna. Ingen tog upp frågan om ny modern miljövänlig transportteknik som spårbilar och ingen nämnde med ett ord kollektivtrafik på vatten med pendelbåtar. Det var verkligen ingen förnyelse, det var gammalt rätt igenom.

Jag blev nästan lite förbannad och gick direkt till spårbilen vid mediacentret och delade ut lite info om den nya transporttekniken. Och det stora intresset håller i sig.

I år finns två centrum på Almedalen i år; Gudrun Schyman och Jimmy Åkesson. De finns överallt och var de framträder kan man se på folksamlingen som stockat igen vägen, på torget, vid Donners,TV 1, 2 ,4, mediacenter, Parken....

För övrigt blir det nu ett seminarium om laddhybrider på båten Sigrid och sedan möten med Mälardalsrådet

tisdag 1 juli 2014

Så börjar då Almedalsveckan med seminarier om uthållig transportpolitik och framtiden för Arlanda och transporter och trafik till och kring Arlanda med t.ex spårbilar.T

Två mycket intressanta seminarier om framtidens transportpolitik. Hållbar utveckling kring byggande, samhällplanering och tranporter. Arlanda växer mycket snabbt och räknar med 30-40 miljoner flygavgångar inom en 10-20 års period jämfört med dagens 20 miljoner. Antalet anställda beräknas öka från dagens 18 000 till sådär 40-50 tusen fram mot 2050. Varje anställd på Arlanda skapar jobb för 4-5 i andra delar av landet. En fantastisk Arlandastad som kräver  moderna miljövänliga transporter till och kring flygplatsen.

Lars Bryntesson, kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna
beskrev på ett mycket positivt sätt denna utveckling och att det krävs miljövänliga transporter kring flygplatsen. Lite besviken på att ingen nämnde spårbilar fast alla tycktes tala om dem.

Därefter begav jag mig till KOMPASS spårbil som står intill DN och mediacenter i Almedalen. Mycket positivt med besök och Christer Lindström och Johan Magnussson håller ordning på utställningen

Det är verkligen roligt och det är många positiva politiker, organisationsfolk och samhällsplanerare som vill sätta igång med spårbilar på hemmaplan bara man vet att samhället satsar på den moderna spårtekniken och det är dags nu att regeringen och våra centerministrar visar färg. Det är pilotbanan som kommer att sätta fart på de moderna automatbanorna.

Träffade Per Kågesson professor på Nature Resources som jag jobbat så mycket med under folkomröstningen om Kärnkraften och även därefter.
Läste delar av hans bok när jag gick hem från Visby till huset på Bergmansvägen. Vindkraft och biokraft och kraftvärme kan ersätta kärnkraften som har gjort sitt, är för riskabel och miljöfarlig och för dyr. Lyssna centern.Avveckla två kärnkraftverk nästa mandatperiod.

För övrigt blir det nu ekonomiskt seminarium med centern på Gotlandsmuseet