lördag 24 januari 2015

En härlig värme, sådär 28 grader ungefär lika som i vattnet, sol.sol, bad,bad, beach,beach, beer, beer, beautiful...
Vad mer att önska. Beundrar thailändarnas vänlighet och serviceanda. Allt är med tanke att den som beställer, köper. frågar, undrar något ska känna att man hjälper och kan  berätta..I morse var stranden femtio meter längre ut i det som var vatten i går - tidvatten kallas det...
Har tagit massage i dag Thai massage. Oj, det kunde tjejerna, för det var bara tjejer. Hela kroppen runt i alla vinklar och med händer, knogar och armbågar. Allt för 300 bat,eller 75 kronor i en timme.Vill inte jämföra men duktige naprapat Stefan hemma tar 400 för en halvtimme.
Nu blir det en liten frukstallad med annanass och melon på stranden.
För övrigt tror jag det är bra att koppla bort och göra något helt annat då och då...men som jag sa i går datorfobien blir jag inte av med.

fredag 23 januari 2015

Så är vi då på Kho Lanta Island resort och har åkt tio timmar till Bangkok och sedan taxi och färja till Kho Lanta
Fantastiskt med 28 grader varmtoch en härlig bungalow-grupp där vi nu bor tillsammans med delar av Hemmestakören. Lägger in några bilder på facebook- Vihar nyss baat och nu ska vi in till byn och äta något gott.

torsdag 22 januari 2015

Så åker vi då om några timmar till Thailand med Hemmestakören. Delar av kören är redan där och nu åker vi ytterligare några i dag. Härligt med bad, snorkling, sång och nya upptäckter.
Jag har vari lite motståndare till så långa flygresor, men nu ska vi åka med så att vi kan delta i diskussionerna om landet med egna upplevelser i bagaget. Först blir det till Bangkok och därifrån till Kho Lanta och en liten inackordering som heter Lanta Islands Resort. Efter några dagar vidare till Kho Sukorn tre-fyra dagar på Sukorn Beach Bungalow.

Sista veckan blir det Kho Bulon Lae på Pansand Resort, där vi bor tillsammans i Hus Laolieng. Det ska verkligen bli roligt. Vi var i Toscana för några år sedan och där sjöng vi också. Det var oerhört uppskattat, fast ingen förstod ett enda av ord av våra körsånger på svenska, men vi berättade lite förståss....
Vi har ju lite erfarenhet av både varandra och sångerna efter sådär 40 på Värmdö.


För övrigt ska jag försöka koppla upp mig för mail och blogg på de platser vi kommer till, men kan inte ge några garantier. Telefon brukar fungera, säger de som varit där tidigare. Lite bilder bör väl kunna läggas in på Facebook också. Vi hörs.

onsdag 21 januari 2015

Den här artikeln nedan skickade jag efter förfrågan till Europaportalen i går, webbtidningen om EU.

Sverige har förlorat mycket makt i EU sedan inträdet för 20 år sedan - krav reses nu på återföring av makt till medlemsstaterna
När vi inför folkomröstningen 1994 diskuterade medlemskap i EU gällde Maastrichtfördraget från 1991. Övergången från EG till EU utökade kraftigt EU:s makt. Sedan EU-inträdet har tre nya EU-författningar sett dagens ljus, Amsterdamfördraget, Nice-fördraget och nu senast  Lissabonfördraget 2009. Vid varje nytt fördrag har med makt överförts till EU på medlemsstaternas bekostnad.

Sverige har i dag ingen självständig utrikespolitik. Det mesta kring migration, internationella kriser och närliggande konflikter som nu i Ryssland går genom EU. Det gällde under Carl Bildt som utrikesminister och det gäller nu under Margot Wallström. Finans- och eurokrisen har ökat EU;s makt över bankvärden med mängder av förslag på bankunion, euroobligationer och den så kallade europeiska terminen där medlemsstaternas statsbudget om skatter och investeringar överprövas av tjänstemän i Bryssel. Det demokratiska underskottet är stort och  Sveriges offentlighetsprincip kan inte följas om vi ska få del av hemligstämplade EU-dokument.

I Lissabonfördraget understryks ytterligare att nationell rätt underordnas EU-rätten, samtidigt som överföringen av makt ökar. Om det vid en ny EU-lag kommer in protester från en tredjedel av medlemsstaterna inom åtta veckor ska Kommissionen kunna ompröva sitt förslag. Jag känner inte till att detta har skett vid något enda tillfälle. 60 procent av frågorna i en kommun påverkas direkt eller indirekt av EU-regler.

Med  Lissabonfördraget krävs för kvalificerad majoritet 55 procent av medlemsländerna och 65 procent av befolkningen, så kallad dubbel majoritet. Det förstärker kraftigt de stora medlemsstaternas makt genom att befolkningsstorlek blir avgörande. Tysklands röststyrka blir över 8 gånger så stor som Sveriges, jämfört med det tidigare Nice-fördragets 2,9. Tyskland är EU:s allt tydligare maktcentrum. De små medlemsstaternas inflytande i ministerrådet minskas drastiskt. Dessa förändringar har nyligen trätt i kraft  den 1 november 2014. Sverige är en av de länder som förlorar mest inflytande. Euro-länderna har egen majoritet i ministerrådet.

Nu handlar inte makt och inflytande bara om siffror. Göran Persson stärkte Sveriges roll i EU när vi var ordförandeland i början på 2000-talet. Fredrik Reinfeldt gjorde det också 2009 när vi åter var ordförandeland. Starka personligheter som Margot Wallström gör det nu, t.ex med erkännandet av Palestina och i Ryssland-Ukrainakonflikten. folkomröstningen i Storbritannien 2017 där makt ska föra tillbaka från EU kan ändra läget. 

Nederländerna har redan tagit fram en lista på 49 frågor som man vill återföra från EU. Sverige kan då göra detsamma t.ex inom rovdjurs-och jordbrukspolitiken. Det får framtiden utvisa.

Hans Lindqvist, ordförande i Nej till EU under folkomröstningen 1994, EU-parlamentariker 1995-1999



tisdag 20 januari 2015

Mycket oroande utveckling i Ryssland och Ukraina - det största hotet mot freden i Europa på länge.
Kanske inte livrädd, men visst känner jag en växande oro inombords för främst vad Putin kan få för sig. Han tycks inte ha ändrat någonting efter Krimövertagandet och hoten mot Ukraina i Donetsk. Vad vill karln? Vill han vara EUropas buse? Vad är han rädd att förlora? Förstår han inte att han  nu blir blir övergiven av omvärlden, snart också av sina oligarker när ekonomin faller, och då är han slut och det är då det blir riktigt farligt.  Snart 5000 döda i Ukraina. Den ryska militären fortsätter ge vapen till separatisterna.

 EU står fast vid sanktionerna vid utrikesministermötet, men det kommer lite olika bud om att "EU ska närma sig Moskva"
Den som säger det är den nya italienska utrikeschefen i EU Federica Mogherini. Margot Wallström är tuffare, och det är bra. Hon understryker vikten av sanktionerna men talar om att försöka "driva Ryssland i en demokratisk riktning". Det är två bra besked som Putin behöver höra. Flera sanktioner, som är ettåriga, går ut i vår som frysningen av tillgångar för personer, banker och energiföretag. Att Putin är skärrad förstår man av att Moskva lobbar hårt för att få Ungern, Italien och Cypern att motsätta sig förlängning där alla 28 länder måste vara överens. Här måste EU visa sin styrka och enighet.

Släpp inte efter för Ryssland och Putin. Angreppen mot Donetsk och Ukraina är fientliga handlingar mot demokratin. Stöd Ukraina, främst med pengar, inta med vapen.

För övrigt var det rätt att Sarah Sjöström fick Jerringpriset på Idrottsgalan. Hon var bäst men det hör också till att komma till galan om man räknar med att få pris som Kalla inte gjorde,och det var ingen tävling hon var borta för "bara" träning.

måndag 19 januari 2015

Grekland kan vända upp och ner på EUropa och euron  den 25 januari, när valet sker.
Grekland är i kris och har varit i kris sedan finanskrisen bröt ut 2008. Grekland ljög om sin ekonomi vid inträdet i euron, att den var bättre än den var. Underskotten var stora. I dag handlar det om en statsskuld på sådär 160 procent av BNP, 26 procent arbetslösa och 40-50 procent bland ungdomar. Euron har inte skapat alla problem men gjort det svårare att åtgärda dem, med en låst ränta. 37,5 procent av befolkningen är på fattigdomsgränsen,,,lyssna...

Så kommer det nya vänsterpartiet Syriza och ingjuter hopp, med höjda löner, pensioner,gratis sjukvård. Inte svårt att förstå att partiet växer med så utslagna människor.
Och Syriza vill omförhandla lånevillkoren med EU och IMF på 240 miljarder euro...kräver nedskrivning av lånen, men vill behålla euron. Någon som får det att gå ihop? Tyskland och Merkel kan tänka sig någon form av Grexit,,,att Grekland lämnar,eller tvingas lämna euron eller kanske EU? Då har vi den verkliga EU-krisen här.Alexis Tsipras Syriza kan vinna valet. Vad händer då?

Sex svenska fackföreningsledare vill överge överskottsmålet, låna och investera i infrastruktur och bostäder.
Fel och rätt. Överskottsmålet ska vara kvar, men kanske tillfälligt skjutas framåt. Investeringar är rätt. Att bygga bostäder och infrarstruktur ger jobb, som ger skatteintäkter, som klarar överskottsmålet, på lite längre sikt. Nu är en bra tid med låg ränta.
Magdalena Andersson får lite problem, men vad är viktigare; en fasthållen siffra på 1 procent över en konjunkturcykel eller bostäder, infrastruktur och,jobb som ger skatteinkomster,längre fram?
För övrigt läs Olle Wästbergs artikel svd.se/kultur om Slussen i dag. Fullträff, med ett undantag. Satsa på plan B, som går dubbelt så fort, blir dubbelt så billigt och dubbelt så bra.


söndag 18 januari 2015

Det håller på att hända något inom välfärden, vardagen, livspusslet - livsbalans kan vara Centerns sätt att beskriva hur vi ska få vardagen att gå bättre ihop med ett gott liv.
I dag finns flera inslag i media om att välfärden, arbetsliv och vardag måste gå ihop. I Dagens Nyheter dn.se/debatt finns en bra artikel om att vi behöver en välfärd som förmedlas såväl offentligt, som privat och genom civilsamhällets alla organisationer. Det skriver två skribenter från Näringslivet respektive SKL.

Det finns inte bara offentlig eller privat -bra eller dålig, beroende på vilken politisk uppfattning man har, det finns många fler modeller. Bejaka egna initiativ, engagemang,etik, personligt ansvar. Bort med vinst som huvudsyfte, men in med engagemang och nya modeller på arbetsmarknaden. Stärk och stöd de ideella organisationerna, förbjud dem inte som den del nu tycks vilja.

Ser nu att moderaterna med Batras nya ledning ska tillsätta en arbetsgrupp som ska komma med förslag om ett "modernare och mer jämställt arbetsliv". 
Gruppen ska arbeta med hur man bättre kan kombinera arbetsliv och vardagsliv för att hålla och orka.Vi ser stressen öka med lämna, resa, jobba, hämta, hinna träffa. Dela lika på föräldraledigheten är en väg, som jag också tror på.

Centern bör här ta upp debatten om Livsbalans som jag skrev i min motion till förra stämman och som jag kommer att  utveckla i en ny motion till stämman i höst
Friheten och rätten att arbeta mycket eller lite eller inte alls under olika perioder i livet. Mycket kanske direkt efter studierna, mindre när man får familj, mer igen när barnen flyger ut och sedan välja hela vägen fram  mindre, lagom inte alls på ålderns höst. En lagstiftning med denna inriktning bör arbetas fram. Det kan vara kortare arbetstid, det kan vara 6 timmars arbetsdag, Men inte för alla under hela livet. Det blir bara fyrkantigt igen men med färre timmar och mindre inkomster till både de som jobbar och skatt till välfärden. Centern har chansen. Frihet och livsbalans.
För övrigt åker jag och Micke nu och spelar tennis. Skidor blir det inte mycket av på barmaken.


lördag 17 januari 2015

En vargkommitté är ett utmärkt förslag i dn.se/debatt i dag som bl a företrädare för Naturvårdsverket skriver.
Jag har kraftigt reagerat på alla domstolsturer och överklaganden kring vargjakten i Värmland och Örebro län. Vilket slöseri med tid, energi, kraft och resurser. Ett slöseri som inte för frågan framåt utan bara tar resurser från annat miljöarbete Ett ställningskrig mellan svenska institutioner och de regioner och befolkningar som är beroende av att effektivt kunna diskutera och styra vargjakt och samverkan kring vargfrågan.

Nu kommer ett bra förslag: att skapa ett forum som för vargfrågan framåt och där befolkning, jägare , naturvårdsfolk, politiker och regeringsföretädare kan diskutera och besluta.
I artikeln föreslås att en permanent vargkommitté inrättas med förankring som ovan men där centrala och regionala myndigheter deltar som föredragande.Stoppa slöseriet med tid och resurser till ingen nytta. Vargkommittén är ett bra förslag.

Och Moderaterna tillsätter en integrationsgrupp som Centern också borde göra
Vi fick underkänt av väljarna i den här frågan, säger Elisabeth Svantesson, som nu blir ordförande i den nya arbetsgruppen. Jobb, utbildning och mottagande i kommunerna är prioriterade områden. Ta vara på kunskaper och utbildning genom validering, driv på fler kommuner att ta emot flyktingar och säg Nej till kristdemokraternas förslag med bara tillfälliga uppehållstillstånd, tut, i stället för permanenta, put, som vi har i dag.

För övrigt är det allt fler som tycker som Värmdöcentern när det gäller Slussen och ställer sig bakom en upprustning av den nuvarande strukturen som föreslagits av Plan B, som Christer Gardell, Olof Stenhammar, Kjell-Olof Feldt med flera i en artikel.

fredag 16 januari 2015

Palestinafrågan är klantigt hanterad av regeringen och kritiken oprofessionellt bemött av Margot Wallström
Det stod redan i Löfvens regeringsförklaring att han och regeringen hade för avsikt att erkänna Palestina som stat. I sak har jag inget att invända mot det. Många länder i världen har redan gjort det. Många i EU också. Hanteringen av frågan har dock en hel del övrigt att önska. Varför har regeringen inte försökt förankra beslutet bättre i partierna och riksdagen? Nu kom det som ett mycket plötsligt besked, även om det fanns med i regeringsförklaringen.

Och varför presenterade man förslaget nu när Israel går till val 
och debatten är hög i landet? Man får leta efter en olämpligare tidpunkt. Klantigt och oproffsigt. Håller helt med vår utrikespolitiske talesperson Kerstin Lundgren som i ekot sagt samma sak.

Margot Wallström är inte heller proffsig i sitt ordval där hon talar om Israels "oförsonliga ton " och "aggressivitet"
Man kan skylla på kort tid som utrikesminister och ovana, men hon har varit med så länge att hon borde veta bättre hur man väljer sina ord,särskilt i utrikespolitiken. Illa helt enkelt.

Nu får Jan Björklund hela skoletablissemanget emot sig om betyg i fyran. Se artikel i dn.se/debatt.
Han måste ha något nytt att komma med varje dag. Det är lite synd om gossen. Byt ut både Björklund och fyran.
För övrigt åker jag nu in till kick-off med Värmdöcentern för mandataperioden i runda huset i Holmviksskogen.

torsdag 15 januari 2015

En både sansad, underhållande och frän partiledardebatt, där Sd tyvärr får stort utrymme med sin misstroendeförklaring.
Två nya politiska uttryck har vi fått höra under januari. Statsminister Stefan Löfven talar om "moderniseringen av Sverige" och Anna Kinberg Batra återkommer med sitt "Sverige kan mer". Vem kan ha något emot dessa etiketter? Vem är emot modernisering? Vem är emot att göra mer?Men det hör till och och jag tycker både Löfven och Batra kan vara nöjda med sina insatser, liksom också Annie Lööf.

Men jag tycker inte man ska använda uttryck om att "nu ska vi sätta käppar i hjulet
för regeringen", eller "nu ska vi stoppa så många förslag från regeringen som möjligt". Det är lite barnsligt. Betyg från fyran får Björklund hålla på med, men det är fel väg. Centern ska ta upp integrationen som en huvudfråga för de som kommer hit och för att möta Sd.

Valet i Grekland kan spä på eurokrisen och öka motsättningarna mellan Nord och Syd i EU
Euron har ställt till med mycket elände. Alla,utom Jan Björklund och Carl B Hamilton, förstår sedan länge att det inte håller att ha en gemensam valuta och penningpolitik i länder som är så olika. Detta särskilt om man inte uppfyller kraven på statsskuld och budgetunderskott som Grekland inte gjorde.

Vänsterpartiet Syriza ser ut att vinna valet - de vill skriva av alla skulder men behålla euron
Det går inte ihop. Tyskland och Merkel har hittills slagit vakt om EMU till varje pris och att Grekland ska behålla euron, men har nu vänt och då kan vad som helt hända. En Grexit ökar krisen i Europa.
För övrigt har jag nu sänt iväg ledaren för KOMPASS tidning Destination där vi nu glädjer oss åt att också Täby är medlemmar och vi nu är ett 15-tal kommuner i Sverige som vill satsa på spårbilar. Spårbilen kommr.


onsdag 14 januari 2015

Moderaterna nystartar med Batra och nye partisekreteraren Thomas Tobé i dn.se/debatt med försiktiga frågor och svar, men inga förslag.
Det finns inget nytt i artikeln. Det finns inget sensationellt i artikeln. Det finns inget som väcker uppmärksamhet så att man lyfter på ögonbrynen. Det nya slagordet "Sverige kan mer" lyfts åtskilliga gånger, men det säger ingenting.

De politiska områden man tar upp i artikeln - visar kanske några nya vinklingar
Först kommer en ansvarstagande ekonomisk politik med ordning och reda. Som tidigare men med nya ledare. Bättre integration. Kanske lite annan vinkel ändå att bättre ta vara på människors potential. En tryggade välfärd i hela landet.Här kommer lite förtäckt kritik mot valfriheten där man säger att den måste garantera likvärdig kvalitet i hela landet. Livspusslet måste underlättas, men inget om hur. Tryggheten från brott måste öka med bättre kunskap och förebyggande insatser. Inget sensationellt. Bättre säkerhet och tre rader om klimat och miljö....
Sverige kan mer. 
Det kan moderaterna också, i varje fall visa lite mer. Men ändå tydligt att man nu vill ta ledningen i att "modernisera Sverige" som jag hann höra i Stefan Löfvens inledning i riksdagsdebatten på morgonen.

Bra av Federley i EU-parlamentet att inte bara hurra för nya terroristlagar
Förstärkning mot terrorbrott behövs. Samhället måste kunna möta terrorister och folkmördare..
Det måste dock ske så att inte hela samhället drabbas av minskad integritet och förföljelse. Uppgifter om flygpassagerare är en sådan fråga. Tänk först,särskilt i dagens upprörda läge
För övrigt ska jag nu läsa lite inför debatten i morgon om Sverige 20 år i EU med framtidsministern Christina Persson och förra EU-ministern Birgitta Ohlsson på Svenska Institutet,



tisdag 13 januari 2015

Vad vill regeringen om Nato och vad säger Margot Wallström.
För några dagar sedan var beskedet från Löfven, från Hultqvist från Wallström att det blir inte någon Nato-utredning. Dagen efter säger Margot Wallström att "Allting måste kunna diskuteras" om förslaget om Natoutredning. Öppnar S för en utredning om Nato - ja,eller nej?

Fortsätt nu diskutera och kom överens om innehållet i den förstärkta försvarspolitiken i Sverige. Det är detta som är huvudfrågan.
Av det som hittills kommit fram tycks det finnas en överensstämmelse om att försvaret måste stärkas, med 10-talet nya Gripenplan, en ny modern u-båt, kryssningsrobotar förstärkningar av landtrupper, fler anställda och stärkt försvar på Gotland. Det är detta som är viktigt och det är detta svenska folket väntar sig av sina riksdagsledamöter.De vill också ha så mycket enighet som möjligt och då skapar bara Nato-frågan motsatsen.
Om nu dessa och anda insatser bedöms behövas så kanske det också går att komma överens om finansieringen. Det vore en styrka för Sverige.

Utmärkt att samarbetet med Finland stärks. Bra både i sak och för bilden utåt av Norden.
Samarbetet mellan Sverige och Finland handlar om ökat utbyte av information om luft- och sjöläget i Östersjöområdet. Det kan starta inom sex månader. Att kunna använda varandras flyg-, och marinbaser och gemensamma flygövningar är andra samarbetssområden. Finland är också beredd att göra en lagändring som kan ge finsk hjälp vid ubåtsjakt i Sverige - om vi begär det. Rätt igenom bra förslag och rätt attityd till försvarssamarbetet i Norden.
För övrigt är det en mycket besk kritik om Slussen som i dag presenteras i Nacka Värmdö Posten från näringslivsföreträdare i Nacka och Värmdö mot bristen på konkreta krav från kommunledningarna, t.ex att börja rusta upp efter Plan B. Visa lite aktion.

måndag 12 januari 2015

Sälenkonferensen om Folk och försvar:Har Centern verkligen ställt upp på en utredning om Natomedlemskap? Känner inte till något stämmobeslut om detta? 
Nu ställer alla fyra Allianspartierna sig bakom en utredning om Nato-medlemskap. Centern gör som den nyvalda moderatledaren Anna KB sa för en dag sedan och blir följare till moderaerna. Något stämmobeslut i frågan kan jag inte påminna mig att vi har. Tvärtom är vår linje att slå vakt om den militära alliansfriheten och inte gå med i Nato.

Om vi ställer oss bakom en utredning om medlemskap i Nato har vi ju också sagt att vi är beredda att överge vår militära alliansfrihet.
Jag tillhör inte dem som alltid applåderar åt Margot Wallström, men i denna fråga har hon rätt. Det skulle skapa osäkerhet om Sveriges roll och sända signaler till omvärlden att vi är beredda att överge alliansfriheten. Att börja utreda något annat än den militära alliansfriheten betyder ju att man är beredd att överge den.Hela fråga handlar ju om vad utredningen då kommer fram till och hur argumenten för och emot ska tolkas. Inget bra läge. Då ska vi naturligtvis ha en folkomröstning om frågan.

Vi behöver stärka vårt försvar. Diskutera det. Hur? Var? När? och hur det ska finansieras. Detta är vad försvarssamarbetet bör handla om, inte Nato.

Många både intressanta och bra förslag från Bert Karlsson i dn.se/debatt i dag om hur vi stärker flyktingmottagandet och förbättrar integrationen.
Bättre upphandling, större anläggningar,snabbare och bättre insatser för svenskundervisning och jobb. Och han har ju erfarenhet.själv,både av bra och dåliga insatser.
För övrigt blir det lite förberedelser i dag till debatten på torsdag om 20 år i EU med framtidsminister Christina Persson, Agneta Stark, fd ministern Birgitta Olsson och jag på Svenska Institutet.


söndag 11 januari 2015

Blev det någon nystart för Nya moderaterna , eller? Läget är inte så ljust med decemberuppgörelsen och opinionsläget, men Batra kan noga nystarta.
Det var en tack och avskedsföreställning med Fredrik Reinfeldt först och Anna Kinberg Batra sedan.
Jag är inte imponerad över valberedningens arbete. Inte i närheten av den halvåriga nomineringskanpanjen för de tre kandidaterna i Centern, men M hade ett annat läge med nyvalsschabblet.
Möjligheterna att förankra valet i landet var inte stor på grund av den korta tiden, men viljan fanns nog inte riktigt heller i ett så toppstyrt parti. Det känns som om Batra har en uppförsbacke ute i landet.

"Sverige kan mer", var Batras besked  och slogan sådär tio gånger i talet. Inte fel och riktigt bra också, men nu gäller det för Batra och M att visa det och...mer komvux och lägre skatt på arbete efter 64 är bra men inte Nato.
AKB började med integrationen som den politiska fråga hon först lyfte i talet. Det är här moderaterna och Sverige "kan mer". Det  var bostadsbyggande och det var jobb. Alla ska kunna läsa på komvux, oavsett bakgrund, utbildning och tidpunkt i livet, som jag fattade det. Bra, det också. Detsamma med förslaget att alla som jobbar efter 64 ska få lägre skatt. Utmärkt för de som vill arbeta lite längre.

Utredningen om Nato,däremot är inte bra. I det spända politiska läge vi nu har i Europa är det ingen som vinner på det. Vi ska stärka samarbetet i Norden, vi ska behålla den militära alliansfriheten. Vi ska inte provocera Putin och Ryssland till dumheter.
Vi ska däremot stärka vårt försvar främst försvaret av Sverige, flyg, u-båtar, landförsvar och civilförsvaret. Men att gå med i Nato, med en halvhitler i Ryssland, Nej.
För övrigt hade vi ett jättetrevligt födelsedagskalas, det tredje i raden , i går med hela familjen och Emma, Sara och Hanna som tyckte det var jättekul att vara servitriser på festen. 

lördag 10 januari 2015

En födelsedag som jag aldrig glömmer terroristerna skjuts ihjäl, flera ur gisslan också. Frankrike och Världen lever i skräck. Vad är det som händer? och vad blir nästa...?
Så tror jag många tänker. Och visst finns risken att det som skett stärker de mörka krafterna. Om två år är det presidentval i Frankrike och Marin Le Pen fick 25 procent i EU-valet.Alla andra nationalist och främlingsfientliga partier som vuxit fram i Europa får medvind. Men terrorister och havererade människor är få, säger någon.Ja,men det behövs bara en för att skapa terror och döda många.

Jag känner det jobbigt att vara emot euron och här ha ett parti som Nationella Fronten som också är det men som sedan har åsikter som att stoppa invandringen på sitt program.
Det är inte roligt, och det blir inte roligare av att många av de nationalistiska och främlingsfientliga partierna som vuxit fram i Europa också har samma uppfattning. Och euro- och finanskrisen har tyvärr medverkat till att skapa grogrund för dessa partier.

Intressant nu att Merkel som under hela eurokrisen medverkat
till enorma satsningar för att rädda euron, totalt 240 miljarder euro, nu har gått ifrån den linjen och säger, ok, vill Grekland inte följa vad vi kräver i form av åtstramningar, så ok, låt landet gå i konkurs och lämna euron. Grekland har lurat både EU och omvärlden med sin usla ekonomi, så låt dem lämna euron.

Och om några timmar efter sedan detta skrivs håller Fredrik Reinfeldt sitt sista tal som partiledare och Anna Kinberg Batra håller sitt första. Men några majoritetsval i enmansvalkretsar vill vi inte ha som dn.se/kolumnen skriver i dag.
Då får vi en permanentning av blockpolitiken som vi redan har för mycket av.
För övrigt blir det nu snart födelsedagskalas igen nu med familjen Micke, Åsa Stoffe, Emma, Sara, Hanna, Sonja och Han, födelsedagsbarnet. Melon inhandlad, tårta inhandlad...

fredag 9 januari 2015

Mördarna i Charlie Hebdot sköt ihjäl en polis som var muslim - jakten på mördarna tar upp all mediaplats, men mördarna måste gripas och ställas inför rätta
En fruktansvärd terrorattack. Liv är inget värda.Terroristerna skjuter en skadad polis i huvudet som visar sig vara muslim...hat, hat. Mördarna har lokaliserats när detta skrivs till en ort nordöst om Paris. Mördarna måste gripas. De ska helst inte dö martyrdöden utan kunna ställas inför rätta.

Vi måste skapa en plattform för dialog mellan olika religioner. En internationell religionsorganisation som söker dialog och som kan medla i religiösa konflikter
Jag skrev om detta i går. Det är inte enkelt, men det borde gå att skapa ett internationellt religionsinstitut, eller organisation som tar sig an konflikter och försöker medla när händelser som Muhammedkarikatyrerna inträffar.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke ska ha kredit för snabba reaktioner och förslag på sådant som berör hennes ansvarsområden som minister.
Artikeln i dag dn.se/debatt är ett utmärkt svar på frågor jag ställer ovan; hur stärks arbetet mot våldsextremism.Hon har själv flera bra svar. BRÅ, brotsförebyggande rådet har fått i uppdrag att kartlägga trakasserier mot personer utsatta för hot,ökad hjälp till människor som vill lämna extremistmiljöer, mer förebyggande arbete för att minska utländska stridande och en nationell strategi mot islamofobi. En bra kulturminister.

Roligt och positivt att engagerade personer som Maria Wetterstrand och Anders Wijkman får viktiga uppgifter som ordförande i Miljövårdsrådet respektive Miljömålsberedningen.
Bra initiativ och förslag från Åsa Romsson, och politiskt förståndigt eftersom hon får draghjälp av mycket kunniga personer.
För övrigt så bjöd min bror Håkan och Eva på en helkväll med fördrinkar hos dem, och fanstastisk middag på italienska restaurangen Ezperanza på Drottninggatan i går; min födelsedagspresent i dag. 


torsdag 8 januari 2015

En fruktansvärd terrorattack mot tidningen Charlie Hebdo av Jihaddister i Paris - det är det fria ordet som angrips.
Och de sker i Paris, Voltaires hemland; Jag hatar dina åsikter, men är beredd att gå i döden för din rätt att framföra det. Yttrandefrihetens hemland, Frihet, jämlikhet och broderkap. Nej inte riktigt. Sverige var före med yttrandefrihetsförordningen från 1766, eller 23 år före den franska revolutionen då frihetstankarna spriddes i Frankrike och över världen.
Friheten och det fria ordet är kärnan i en fri värld. Det gäller oss alla. Rätten att uttrycka åsikter som andra kan tycka är fel, eller till och med motbjudande, vansinniga, idiotiska, men...rätten ska finnas där. Det ät kärnan i demokratin.

De ansvariga ska straffas för de mord det är, men det gäller att inte skapa antiterroristlagar som driver på utvecklingen mot ännu fler mord och dåd.
I Europa har EU här det största ansvaret. Antiterroristlagar som EU tidigare antagit med tvingande datalagring är fel väg. De har också hårt kritiserats i Sverige och andra länder och EU-domstolen har underkänt dem. Lagstiftning behövs men kanske är det bättre att försöka föra en dialog, kanske genom ett internationellt samarbetsorgan eller medlingsinstitut där anmälningar mot sådant som uppfatta som kränkande kan ske och en dialog komma till stånd. Det fria ordet ska inte inskränkas men de som känner sig kränkta kanske kan hitta ett annat sätt att uttrycka sin frustration.

För övrigt åker jag nu in till första mötet med Socialnämnden för mandatperioden. Det blir en deja vue upplevelse eller brottslingen som återvänder till brottsplatsen. Jag var vice ordförande i Socialnämnden med Stefan Dozzi som ordförande 2006-2010. Skulle vilja finna vägar att stödja de romer som nu tigger också i Värmdö.

onsdag 7 januari 2015

Positivt att polisens storsatsning mot kriminalitet och vapen i Göteborg har gett resultat,men det krävs mer djupgående insatser för att få med sig ungdomarna i en mer positiv livsstil
Det är tragiskt med de kriminella gängen som fördärvar tillvaron för omgivningen, tryggheten  och även kringboende som får en negativ stämpel av städer och stadsdelar med hög kriminalitet.
Positivt att skottlossningarna i Göteborg har minskar,från 57 skjutningar 2013 till fem 2014. Bevakning av gängen och beslagtagning av vapen är en av orsakerna.Bra, men orsaken, orsaken....

Vi måste gå djupare och få med ungdomar i samhället,
där det viktigaste är jobb och utbildning. men också idrott och föreningsliv som ger många kontakter. Det civila samhället kan göra mycket. Allt behöver inte handla om polisinsatser för 100 miljoner.

Det brittiska valet den 7 maj blir avgörande för hela Europa. En framgång för UKIP kan tvinga Cameron till en tidigare tidpunkt för folkomröstningen om EU.
Vinner Tories valet i maj har Cameron lovat en folkomröstning om Storbritanniens medlemskap i EU under 2017. Partiet UKIP som vill lämna EU ligger kring 15 procent.Om de gör en stor valframgång måste kanske Cameron tillmötesgå deras krav på en ännu tidigare folkomröstning om EU. Det kommer att skaka om hela EU. Liberaldemokrarerna, som Cameron samarbetar med, har gått bakåt och det gör det ännu svårare för tories.

Blir det en folkomröstning om EU kommer det först att handla om en omförhandling av villkoren
för medlemskap där Cameron har en lång lista på frågor som skall föras tillbaka från EU till Storbritannien. Det påverkar också andra länder med liknande listor som Nederländerna som har 47 frågor på sin lista. Vi ska självfallet också kräva en omförhandling av vårt avtal där ett formellt undantag från euron ska föras in i avtalet och rovdjursfrågor avgöras i Sverige och inte i Bryssel.
För övrigt ska jag nu in till min naprapat som ska försöka göra  något åt min onda höft. Inte så roligt, men Stefan är trevlig.

tisdag 6 januari 2015

Bra att Sverige och Tyskland nu driver på för att alla EU-länder ska ta emot kvoflyktingar efter storlek, befolkning och ekonomisk situation
Det är ett måste om flyktingmottagandet ska öka i Europa. Alla länder måste ta sitt ansvar. Det går inte med tvingande beslut. Det är varken bra eller möjligt. Men om det ställs krav som bygger på frivillighet och det tas fram ordentlig information om hur många flyktingar varje land tar emot får vi både en intern och en extern debatt. I den interna debatten kommer oppositionen att sätta press på regeringen om mottagandet inte uppfyller kvotkraven. Också extern debatt ökar. Där kommer andra länder som i dag Sverige och Tyskland att argumentera för att alla länder måste uppfylla sin kvot. Vem vill inte bli omvald hemma,...? Kanske måste vi lyssna på oppositionen? och Vem vill ha ett dåligt rykte utomlands?

Vi måste se över systemet med visstidsanställda timanställd, projektanställd, bemanningsanställd, vikarie, trainejobb
Det ser inte bra ut på svensk arbetsmarknad att de visstidsanställda inom äldrevården blivit 28 000 fler på fem år. De har lägre lön, jobbar fler delade turer, får sämre kompetensutveckling och får ofta sämre förmåner.
Nu är inte detta hela sanningen. Det är bättre att få något jobb överhuvudtaget än att gå arbetslös. Det är bättre att få en visstidsanställning än att gå arbetslös. Det tycker nog de flesta som söker jobb. Men det är tiden....Hur länge ska kan ha ett visstidsjobb? Hur länge ska man vara osäker om framtiden? Ekonomin, utvecklingsmöjligheterna? Jag har inget bra svar men frågan måste belysas ordentligt. Kommunal har tagit fram en rapport med siffrorna ovan. Det är verkligen inte bra. Anställning ja, men också trygghet.
För övrigt var vi och uträttade några ärenden inne i Stockholm i går och åt också en god gullaschsoppa med lite tilltugg på Tiffanys på Götgatan. Söder är bäst.

måndag 5 januari 2015

Jas-affären tär på samarbetet  med Mp och V i regeringen. Med Löfvens bakgrund är det en självklarhet för honom.
Vi ska vara stolta när ett så stort land som Brasilien köper svenska Jas-plan, säger Löfven när han besöker det brasilianska företaget Embraer som ska sätta ihop de 36 Jas-planen som Sverige räknar med att sälja till Brasilien. Hans svar politiskt om affären är att "Brasilien är ett demokratiskt land som fattar sina egna beslut". Åsa Romsson säger att affären är "beklaglig". Jonas har jag inte sett givit någon kommentar, men han hurrar inte. Affären tär på regeringssamarbetet.

Jag förstår Löfven med sin bakgrund som ordförande i Metall. "Detta ger arbetstillfällen", säger han också. Han har aldrig politiskt sysslat med nedrustningsfrågor. Jag har inte hört honom tala om det ämnet överhuvudtaget. Sverige ska inte sälja stridsflygplan till krigförande stater och diktatur. Brasilien är ingen sådan stat. Ändå känner jag lite i själen att 40 miljarder på stridsmedel...

Vargdags igen med en otrolig massa byråkrati i och mellan Sverige och Bryssel. om man läser artikeln i   dn.se/nyheter så nämns orden domstol och överklaganden så där 8-10 gånger var.
Det är otroligt och helt fel att EU ska tala om hur många vargar vi ska ha i Sverige. Hela DN-artkeln är bara domstol och överklaganden, i sista instans till EU-kommissionen och EU-domstolen. Det här är en av de frågor Sverige ska omförhandla om det blir ett sådant läge efter Camerons folkomröstning 2017 i Storbritannien. Sverige har klarat detta själv i tusentals år och ska fortsätta göra det.

Och så stoppas en kärnreaktor igen i Oskarshamn, nu är det O3. O2 står också stilla och skall "moderniseras" och startar inte förrän till sommaren.
Det är bara O1 som levererar ström, just nu... Kärnkraften håller på att avveckla sig själv, därför dubbelt obegripligt att Finland satsar på ännu en ny reaktor för sådär 35-40 miljarder...
För övrigt åker Sonja och jag nu in till stan på trettondagsafton och skall hitta på något roligt.

söndag 4 januari 2015

Mer behöver göras för ensamkommande flyktingbarn -men det har gått framåt 
Ja var överförmyndare i flera år i Värmdö. Jag och Värmdö var nog en av de första kommuner som tog emot ensamkommande flyktingbarn som behövde en god man. Det var inte enkelt. Pojkarna, för det var bara pojkar, kom från Afghanistan, Somalia och Irak. De hade fruktansvärda berättelser om 2-3 månaders flyktingväg från hemlandet till Sverige; i lastbilar,på lastbilar och under lastbilar var det vanligaste, hemska nätter, hungriga, blöta, ensamma, inga pengar.

Under 2014 tog Sverige emot dubbelt så många flyktingbarn som året innan, eller drygt 7000. Det är också lättare med den nya lagstiftningen att anvisa ensamkommande flyktingbarn till vilken kommuns som helst. De flesta har också ställt upp.Barn behöver snabbt relationer och kontakter och det är då bra om flyktingboendet första tiden finns där både vuxna och ungdomar finns som i Värmdös fall Lillsveds folkhögkola. Här gör vi verkligen en insats.

Jag glömmer aldrig pojkarna som jag träffat för att utse en god man. När de såg mig på bussen,kom de fram och hälsade och tackade, "Hej övermyndaren" sa dom, här är mina kompisar...

Mycket glädjande att Hiv kräver färre offer- men det har tagit 30 år.
På ett möte med Södra sjukvårdsstyrelsen någon gång i mitten av 80-talet fick vi höra om AIDS. En ny sjukdom som folk dog i, som breder ut sig som en farsot över hela världen, som inte går att bota. Jag minns hur tyst  och chockerande  det blev i sjukvårdsstyrelen. Vad kund vi göra? Nu efter 30 år börjar behandlingen med bromsmediciner ge effekt. Men AIDS går inte att bota, medicinen håller bara sjukdomen i schack och den måste tas hela livet. Men dödligheten har minskat också i länder som Sydafrika. En framgång, men ska det behöva ta så lång tid?
För övrigt vann Nordhug igen i Tour de ski men Halvarsson kom trea. Bra gjort. Han måste ha någon insprängd spurtcell i sig denne norrman...

lördag 3 januari 2015

Putin den största faran för världsfreden 2015 - Läs intervjun med Andrej Illarionov i dn.se/världen
Putin har genomgått en total förändring politiskt säger A Illarinov, under de femton år han regerat Ryssland. Han var år 2000 när han tillträdde som president en västvänlig marknadsliberal som nu blivit en "auktoritär nationalist" som avskyr väst.
Ryssland är ingen demokrati. Ryssland har aldrig haft en folkstyre att tala om. Tsarväldet, kommunistregimerna, Putin. Oligarker och storfurstar har fått förmåner som gjort att de stöttat den auktoritära ledaren, tsar, kommunistledare eller Vladimir Putin.

Fängslande av oliktänkande, hot mot grannländer om oljeleveranser, Ukraina, Krim, Georgien, Moldavien, hoten mot Baltikum, militära skrämselflygningar över Östersjön.
Putin s bakgrund som KGB-officer finns där alltid. Jag har träffat Putin. Olle Johansson, jag Bengt Hellman och några till besökta St Petersburg någon gång i början av 90-talet. Borgmästaren Sobtjak bjöd på vodka och en lite gosse, som var hans sekreterare, sprang ut och in och höll ordning på personalen och servicen. Det var Vladimir Putin.
Ryssland är nu på gränsen till ekonomisk härdsmälta, kollaps helt enkelt för rubeln,oljan,den misslyckade politiken, korruptionen och den totala politiska ensamheten utanför de som han ger pengar, gör honom och Ryssland farligt.

Det är Putin världen måste se upp med under 2015, och det påverkar också oss i Norden med närheten till Baltikum. Lettland är nu EU-ordförande, Natomedlem och har euro som valuta....
Litauen fick euron för tre dagar sedan...

Julöverenskommelsen tillkom i brådskan för att undvika Nyval, den är politisk och inte lagreglerad och vi måste vara öppna för att den kan spricka. Läs Johan Schucks krönika i DN dn.se/ekonomi
Stödet från Vänstern, vad kommer att läggas in i budgeten, Allianspartiernas syn på egna budgetar, inga principer för konfliktlösning är några av Johans exempel som det bara är att instämma i.
Det gör det därför ännu viktigare att inte tappa bort den egna politiken, om ett snabbt nyval skulle komma längre fram.
För övrigt har Sonja och jag nu gjort promenadrundan kring Hemmesta sjöäng i strålande solsken.
Vackert.


fredag 2 januari 2015

Tragisk start på det nya året med hatbrotten mot muslimer och bränder av moskéer. Sverige är den del av EU och världen...
Det är tråkigt och tragiskt att det ska behöva hända också i Sverige. Det är kanske inte oväntat med tanke på den verklighet vi ser av livssituationen för invandrare och flyktingar i hela världen, inte minst i Europa. Här har vi också de framväxande främlingsfientliga partierna i stora delar av EU, som UKIP i Storbritannien, Nationella Fronten i Frankrike och Sannfinnar, Framstegspartiet, Dansk Folkeparti och Sverigedemokraterna i Norden.

Jag minns en händelse som rörde mig mycket för många år sedan
innan vi hade någon större debatt om invandring. Det var Centerns då ende ledamot i Stadshuset, Jon Kahn, själv med judisk bakgrund, som föreslog att en moské skulle byggas i Stockholm. Det blev ett stort rabalder, men moskén byggdes och jag tror att Jon Kahns medmänskliga och humanistiska agerande hade stor betydelse.

Politiken i Sverige med höstkaoset och Julöverenskommelsen är ju en direkt följd av Sd som fått vågmästarroll i riksdagen.
Riksdagsledamöterna har ett stort ansvar för att diskutera sakfrågorna och försöka finna lösningar på krig och kriser i världen, flyktingarna i dess fotspår och diskutera verkligheten. Religionsfrihet, humanism, medmänsklighet....Det är ju bara att vända på frågan; Hur skulle vi vilja bli bemötta om det var i vårt land krigen och kriserna pågick....?
För övrigt blir det lite inre tjänst i dag med rensning av skrivbord, såga mera ved, städa lite i garaget...En lugn start på det Nya Året.

torsdag 1 januari 2015

Gott Nytt År alla glada Nyårsfirare - nedan kommer en liten önskelista från ryggmärgen
på några viktiga politiska frågor inför 2015

1.Den största faran för världsfreden i dag är Putin.
Därför måste världssamfundet finna lösningar som inte driver på Putin att starta något ytterligare "projekt" som driver in Ryssland i konflikt med omvärlden, främst då EU och EUropa.
2.Klimatförhandlingarna i Paris i december måste lyckas. 
Siffrorna med procentsatser och årtal ser jag som mindre viktiga. Det viktigaste är samhörigheten, att klimatfrågan är global och att de länder som inte deltog i Kyotoöverenskommelsen, som USA och Kina, nu gör det och att utvecklingsländerna inte känner sig utlämnade utan stöd.
3.I Sverige skulle jag vilja se en samlad integrationspolitik - varför inte över blockgränsen
Centern bör ta fram ett integrationsprogram. Andra partier kommer att göra det och det vore en verklig framgång för de seriösa, humanistiska och mänskliga Sverige om ett sådant program kunde tas fram och besluta i riksdagen. Det skulle visa hur ensam Sverigedemokraterna är.
4.Allianspartierna måste arbeta partipolitiskt och ta fram egna budgetar. 
Bra om Centern säger detta tydligt men naturligtvis har kontakter med övriga Allianspartier inför en sådan process. Kanske blir det svårt att göra redan i vårbudgeten eftersom den bygger på den Alliansbudget som röstades igenom i riksdagen före Jul. men det måste ges besked om att det i fortsättningen kommer att läggas separata partibudgetar framtill 2018.
5.Slussen måste få en lösning och Plan B är det överlägset bästa alternativet
Plan B tillgodoser tre avgörande krav på Slussen. Förslaget kan genomföras nu, det är snabbare än alla andra förslag ,det är hälften så dyrt jämfört med det förslag "Nya Slussen" som stadshuset arbetar med. Plan B är dubbelt så bra eftersom bussterminalen då ligger kvar på samma plats som i dag, men upprustad och vi slipper en farlig och sämre terminal i Katarinaberget.
6.Två politiska förslag som Centern skulle kunna lägga och få starkt folkligt stöd för är livsbalans och medborgartjänst.
I min motion om Livsbalansföreslår jag att alla ska ha rätt att arbeta så mycket och så lite man vill under olika tidsperioder. Medborgartjänst kan gälla som ett alternativ till värnplikt med insatser både för försvaret och civilsamhälle.
7.Inga förbifarter i Hemmesta och Ekedal i Värmdö
Två mycket ogenomtänkta förslag mot natur och miljö  Värmdö som heller inte löser några trafikproblem. Mer och bättre kollektivtrafik, ökad satsning på befintliga vägar är alternativen.
För övrigt önskar jag alla släktingar, vänner, bekanta, grannar, gamla och nya svenskar och världsmedborgare ett Gott Nytt År i en omtänksam värld.