lördag 28 februari 2015

Tyskland leder EUropa. Ok, så länge det är Merkel, men det kan ju komma någon annan...
Rickard Swartz, kolumnisten i DN  skriver i dag att vi ska "räkna med" Tyskland. dn.se/kolumnen. Det är ett kraftigt understatement. EUropa har räknat med Tyskland i flera år, och mer blir det. Merkel har hanterat finans- och eurokrisen, Ukraina, Grekland och hon ser ut att bli kvar ett bra tag till.
Merkel står för en "mjuk" strategi. Inga militära medel mot Ryssland, ingen beväpning av den ukrainska armén. Det vore fel land att föreslå det. Hon känner också Putin bäst, ända sedan Östtyskland. Allt är bra som inte leder till ett utvidgat krig.
Hon vill till varje pris också ha kvar euron och säger Nej till Grexit. Förbundsdagen sa så sent som i går ja till Greklands förlängning av krislånen från EU och trojkan.

En utmärkt artikel i dn.se/debatt av Fredrik Malm(Fp) där han föreslår att Sverige tar initiativ till en återuppbyggnadsfond för att stödja drabbade i flyktingländer i Irak och Syrien.
Det är ett utmärkt förslag som också skulle kunna bidra till att stoppa ISIS framfart i dessa områden. En givarkonferens med skola, utbildning, demokrati i flyktinglägren. Vem hänger på?

Mycket oroväckande att Sd fortsätter att gå fram i DN/Ipsos. Den hårdare flykting- och migrationspolitiken från Kd och Fp har däremot inte fått något genomslag.
Både Kd och Fp har ju flirtat åt Sd-hållet med hårdare krav på migration som Kd:s tillfälliga uppehållstillstånd, men båda partierna minskar med -1,0 för Fp och .0,1 för Kd. Centern däremot som helt rätt koncentrerat sig på att förbättra integrationen ligger kvar kring valresultatet på 6,0 procent.
Att sätta upp fingret i luften och följa opinionsvindarna håller inte, vare sig i opinionen eller etiskt.
För övrigt håller jag tummarna för Kalla och Co i dag igen på tremilen. Det vore något....

fredag 27 februari 2015

Finland med Niinistö öppnar för Natomedlemskap. Varför just nu? kan det finnas ett samband med Sv-Fi samarbetet om försvaret?
Spekulationer men...? Lite underligt att Finlands president Sauli Niinistö öppnar för ett samarbete med Nato, strax efter det att Sv-Fi kommit överens om att öka sitt försvarssamarbete. Det är bara några veckor sedan. Visste man inte det då? Jag tror det ligger en hund begraven. Man visste det och Löfven och försvarsminister Hultqvist fick veta det för att göra det lättare för Sverige att nu säga, vi också. Kan tyckas som smart, men lätt att genomskåda. Sätt Uppdrag granskning på det?

ISIS måste stoppas. Nu har man kidnappat 220 assyrier och syrianer som fångar och börjat kräva dem på pengar, bränt hus, byar, kyrkor och börjat avrätta dem och krossa deras kulturarv. Har vi ingen Världsorganisation som kan sätta stopp?
Sverige är direkt berört genom de många  syrier, assyrier och kurder som finns i Sverige och som har släktingar som nu kan ha drabbats. Gör något verkligt Margot Wallström och vänta inte bara på att få bli medlem i säkerhetsrådet.

Och så har vi vårt allt djupare samarbete med EU, inte minst om ekonomin med stabilitetspakten som riktmärke, där Frankrike igen får ytterligare två år på sig att att få ner budgetunderskottet och inga böter. 
Det får inte överstiga 3 procent men det har Frankrike struntat i. I flera år har det varit högre och är nu 4.1 procent. Varför ska Grekland följa EU-reglerna när en av stormakterna inte bryr sig om dem år efter år?
Lyssna på premiärminister Valls kommentar i går: Frankrike "ska följa direktiven" från Bryssel men "det ska ske i vår egen rytm och i enlighet med våra egna prioriteringar." dn.se/ekonomi. Vi ska göra som vi vill och Grekland också. Pinsamt för hela EU-samarbetet.
För övrigt hoppas jag på hög medalj i dag också när herrarna kör sin stafett.


torsdag 26 februari 2015

Energiunionen kan bli något bra med Tyskland och Sverige som driver på för avvecklad kärnkraft. Se upp för mer brunkol och gas, och för krav på uranbrytning i Sverige.
Donald Tusk tidigare premiärminister i Polen tog upp förslaget om en energiunion för ett år sedan. Nu föreslår han det som ordförande i Europeisk rådet eftersom det är Polen som är ordförande detta halvår. Kan bli riktigt bra. Att samordna olika nationella energisystem och öka konkurrensen kan spara energi- Självklart ska förnybara energikällor prioriteras och här ska Sverige och Tyskland driva på. Låter jag för positiv. Roligt att kunna vara det om ett stort EU-förslag.

Nej, det blir inget fottsatt Saudiavtal, för då spricker regeringen men kanske en lång avrundning för att både Mp och S ska få sitt.
Löfvens och S argument om att få en plats i FN:s säkerhetsråd för Sverige håller inte. Ska vi bocka och tacka de länder som tackar oss för att vi fortsätter att stödja en av världens värsta diktaturer som avrättar folk i högar, ger 1000 piskrapp om man kritiserar ledningen i en blogg, och förbjuder kvinnor att köra bil. Är det en feministisk utrikespolitik Margot Wallström? Säg Nej till Saudiavtalet.

Är Löfven både stats- och utrikesminister? Var fanns Margot Wallström i Berlin?
Löfven åker och hälsar på Angela Merkel. Han får ett kejserligt mottagande med militära hedersbetygelser, en orkester som spelar "Du gamla du fria" och massor med beröm om svenska skidframgångar från Merkel. Vi är överens, säger  Löfven, om det mesta verkar det: Ukraina, flyktingpolitiken, kritiken mot Ryssland. Och nu ska stats- och utrikesminister Löfven åka till Kiev också och visa sin solidaritet.

Jag vet inte vilka skäl som fanns till varför den nya näringslivsnämnden stängde ute allmänhet och näringsliv vid sitt första möte. www.NVP.se
Självklart är det viktigt att näringslivsnämnden och ordföranden Ina Ununger har goda relationer till och stödjer kommunens näringsliv och företagare.Det är väl det som är hela poängen.
För övrigt hoppas jag nu att tjejerna också vinner damstafetten idag i Falun.


onsdag 25 februari 2015

Rysslands politik mot Ukraina är det största hotet mot fred i Europa. Jag litar inte ett ögonblick på Putin har jag sagt nu i blogg efter blogg där Rysslands Ukrainaterror har diskuterats.
Just nu är det lite lugnare men fortfarande får vi rapporter om bomber och döda, senast igen i Debaltseve. Det kan bli ett nytt D i Maripul. Uppgifterna därifrån tyder på att Putin och Ryssland för över mer och mer vapen och tung krigsutrustning till det separatistdominerade området nära staden.
Putin är sådan att han gärna skriver på avtal, pressar först, får igenom men till slut skriver på. Avtalsparten tror då att man "äntligen" får fram en uppgörelse med Ryssland och kan tona ner aktiviteten.. Det är just då som Putin invaderar och planerar i tysthet. Ta upp frågan i FN:s säkerhetsråd och låt Ryssland blockera och stå där vid skampålen.

Riksbankschefen vill nu visa att han har hela riksbanken med sig om att nå inflationsmålet.Därav artikeln i dn.se/debatt
Inflationen har väl inte ökat så där dramatiskt...Artikeln är också försiktig med beskrivningen men enligt färska siffror handlar det om en ökning från -0,3 till -0,2 procent...Oj. Det kan man ju skratta åt, men importpriserna börjar stiga och kronan försvagas vilket kan öka inflationen.
Ett motiv till artikeln är att Riksbanken nu vill visa att man är enig och att kritikerna kan stå där och skrika.

Ett annat viktigt motiv är naturligtis att allmänhet och främst arbetsmarknadens parter ska veta att man vill nå inflationsmålet och att parterna kan lita på det när man börjar förhandla.

Och regeringen börjar röra på sig efter fem månaders tystnad om framtiden. Nu kommer förslag om både Innovationsrådet och "ett nytt skattesystem".
Innovationsrådet skall Stefan Löfven leda själv där både v.partiledaren och finansministern ska ingå i rådet. Den hittills helt tysta framtidsministern  Kristina Persson talar nu om att tre arbetsgrupper ska tillsättas, och att en översyn ska göras av hela skattesystemet. Vi får väl se.
För övrigt ser jag nu fram mot ett nytt guld i herrrnas 15 km.

tisdag 24 februari 2015

Bra att regeringen granskar lagstiftningen kring oseriösa företagare och arbetskraftsinvandring. Erbjudanden om jobb där lön och villkor fastställts ska inte kunna dribblas bort. Det handlar om vanlig hederlighet.
Frågan handlar om erbjudanden om jobb och lön utomlands som sedan visar sig bli något annat och folk blir lurade. Det som nu ska utredas är hur man gör arbetserbjudanden juridiskt bindande. Bärplocking, plantsättning, städning, hotell- och restaurang är några branscher med ohederlighet.. Företagen måste granskas noggrannare innan arbetstillstånden beviljas. Ska skadestånd kunna krävas om inte den utlovade lönen betalas ut?
Det handlar om människor som vill jobba och göra rätt för sig. Det handlar också om Sveriges rykte i utlandet.

Bara att hoppas att förslagen från rikspolischefen Dan Eliasson om att skydda de demokratiska friheterna blir verklighet. dn.se/debatt
Den nya nationella polisorganisationen gör det möjligt att också samordna nationella insatser.Särskilda enheter inom polisregionerna ska nu arbeta med brott som hotar de grundläggande fri och rättigheterna som hatbrott, mot journalister och politiker, brott mot trossamfund, kyrkor, tidningar. En viktig sak. Ta med föreningssverige och civilsamhället i arbetet.

Och när jag hörde inslaget om smågrisarna som dunkas ihjäl mot betonggolvet i Danmark, var det nära till Ernst-Hugo Järegårds "danskdjävlar".
Att slå ihjäl svaga smågrisar som inte uppfyller lönsamhetskraven ska väl inte ske i ett upplyst samhälle. Eller har penningen helt tagit över? Sluta avla fram stora kullar om fyra, fem kultingar måste slås  ihjäl i varje kull. Något danskt kött har jag inte köpt på flera år och kommer aldrig att köpa.
För övrigt ska Sonja och jag hämta Sara och Hanna i  dag på dagis och dom ska vara här i dag och i morgon förmiddag. Lekparken, teckna,måla, se på barnkanalen, äta hemgjorda köttbullar, melon, läsa bok och sova i vår breda säng....vem var det som kom på det där om livets efterrätt.

måndag 23 februari 2015

Kurderna fick Joakim Medin fri efter hårda förhandlingar mot Syrien. Kurderna borde erkännas med aktivt stöd för en egen statsbildning. Sverige borde ta ett initiativ.
Utan stöd av de kurdiska rebellerna skulle Joakim Medin inte ha varit fri i dag. Han förflyttades efter fångenskap hos den syriska militären till Damaskus. Där kidnappade kurderna en hög syrisk officer och hotade att storma den lokala flygplatsen i Qamishli om de inte genom fångutväxling fick Joakim fri. En strålande bedrift som räddade Joakim.

Sverige bör ta upp frågan om ett fritt Kurdistan. I världen finns över 30 miljoner kurder som saknar ett eget hemland. Kan man kräva ett fritt Palestina kan man kräva ett fritt Kurdistan.
Och regeringen lovade på Folk och Försvarskonferensen i Sälen att Sverige skulle sända svenska soldater för att utbilda den kurdiska armén Peshmerga. Nu är det dags att ta nästa steg och inget hindrar något annat parti, t.ex Centern, att göra det. Kurderna har gjort enorma insatser i striderna mot terrorsekten ISIS. Kurderna är ett eget folk som också har rätt att styra sig själva.

Hägglund lämnar ordförandeskapet i KD och vem kommer sedan? Det kan ha stor betydelse för både KD och för Allianssamarbetet.
Hägglund underströk i sitt avslutningstal att förlagen om migrationen med tillfälliga uppehållstillstånd inte närmar sig SD. "Det är befängt", sa han. Men om Ebba Bush Thor med en uppväxt i Livets ords skola blir partiledare, och redan ställt krav på minskad invandring, kan samarbetet i Alliansen skapa svårigheter. Tillfälliga uppehållstillstånd är ett dumt förslag som skulle öka oron och osäkerheten för nyanlända. Det är inget vi kan gå med på i Centern. KD-medlemmarna bestämmer.
För övrigt ska jag nu gå till sjukgymnastiken på Vårdcentralen och se vad jag kan göra åt den onda höften och i kväll har vi årsmöte i Värmdöcentern.

söndag 22 februari 2015

Ukrainakrisen är inte över. Litar inte för ett ögonblick på Putin. Han drar ihop trupper och tanks nu till gränsen och när det passar så...
Sanktionerna ska fortsätta och utökas successivt precis som tidigare med nya grupper som hotar freden. Truppsammandragningarna är en provokation och det måste mötas med internationella aktioner mot Putin och Ryssland. Allt utom vapen.

Turkiet går baklänges i utvecklingen mot medlemskap i EU. Erdogan närmar sig diktaturen när han nu tar över polis och rättsväsende.
För några år sedan tycktes Turkiet var på väg mot reformer som stärkte demokratin, ökade kurdernas självstyre, minskade militärmakten, men Erdogan har de senaste åren närmast blivit en envåldshärskare. Media har han tagit över, korruptionen inom hans egen omgivning och familj flödar.
Nu har han ryckt åt sig makten över polis och rättsväsende som skapade slagsmål i turkiska parlamentet i veckan. Misstänkta kan tas in i förvar på lösa grunder, liksom husundersökningar och visiteringar. Erdogans säkerhetsstyrkor lyder under honom. Baklänges, farligt mycket baklänges.

Och nu ska EU bilda en energiunion också med EU-kommissionen i ledningen.
Tycker att jag följer med ganska bra i internationella media om EU, men energiunionen kände jag inte till. Undrar hur många andra som gör det i Sverige, bland riksdagsledamöter t.ex. Den mycket välinformerade EU-reportern Rolf Gustavsson gör det och skriver om det i svd.se/världen i dag. Det är för att möta Putins oljeexport och bli mer oberoende,så långt är det bra, Men vågar man lita på Jean-Claude Junkers löften om mer förnybar energi och hållbar klimatpolitik. Kärnkraften t.ex?Ska Sverige bistå med uran om vi skapar en gemensam energimarknad?
Ja, nu har vi firat Sara och Hanna en gång till försäkerhets skull och sett på VM och Kalla. Det blir nog lite VM i dag också.

lördag 21 februari 2015

Eurogruppens överenskommelse med Grekland vilar på en skör tråd, med fyra månaders förlängning av nödlånen. Grekland har givit efter, mycket...
Hur låter det när valsegraren ska förklara sig hemma. Grekland har backat. Finansminister  Yanis Varoufakis försäkrar nu att han ska samarbeta med "trojkan", EU-kommissionen, ECB och IMF som han så  hårt kritiserat. Grekland kan kanske slippa genomföra en dela v de nedskärningar och privatiseringar som tidigare regeringar gått med på.men vi vet inte i detalj i dag.
Vad gynnar Grekland? Det är att EU;s ledande nation Tyskland till varje pris inte vill se något Greit, att Grekland lämnar euron. Här finns en utdragen länk för förhandlingar för Tsipras och Varoufakis.

Kd går vidare med de fyra kandidaterna, ännu så länge ingen ny som Attefall eller....
Man kan se en tydlig högertrend i Kd. Inte bara Ebba Bush Thor. Nato och hårdare krav migrationskrav som tillfälliga uppehållstillstånd kom redan Göran Hägglund med i höstas. Mer försvar och hårdare straff kommer från flera kandidater.
Men Kd har också en mycket medmänsklig syn på den enskilda människan och slår vakt om familj, barn och äldre med  mer hjärta i politiken som Kd:s gruppledare Stefan Dozzi säger i Värmdö.

Putins nya strategi är att med löften om olja, gas och politisk stöd erövra fler partier och länder i Europa för att spräcka EU-samarbetet. Det är en farlig linje.
Ungern, Frankrike, Grekland, Italien och flera av de högernationalistiska partierna får flirtar från Putin. De verkar också ta emot dem som nationalistpartiet Jobbik i Ungern,Ukip i Storbritannien, och vänsterpartiet Tsyritza i Grekland. Vilket håll går EUropa åt...?
För övrigt blir det lite födelsedagskalas i dag också för Micke, Sara och Hanna eftersom jag inte kunde vara med på festen i torsdags.... Nu ska jag skriva lite födelsedagsvisor.

fredag 20 februari 2015




KOMPASS 
fortsätter arbetet för spårbilar i Sverige och i världen. I världen händer mycket i Sydkorea, Arabemiraten, Dubai, Californien, Heathrow, men i Sverige är det lite trögare. Ett 15-tal kommuner har nu gjort eller är på väg att sätta igång spårbilsstudier som Södertälje, Umeå, Uppsala, Sundbyberg, Sigtuna med Arlanda, och vill nu sätta igång. Naturligt nog vill man gärna se en pilotbana med  statligt stöd och Arlanda City ligger nu närmast. Får man bara igång en bana som visar att spårbilen fungerar i verkligheten så kommer det att lossna. Det är inget konstigt. Det var samma sak med järnvägen för 150 år sedan.Spårbilen kommer. Här ndan kommer lite info som går att läsa i vår tidning Destination.

Transportation Research Board Conference, Washington D.C.

Varje år anordnas en av världens största transportkonferenser om transporter av USA:s Department of Transportation (DOT). Detta år bjöds KOMPASS in att föreläsa om projekten i Sverige samt samarbetet med USA. Vi deltog i samma pass som Ron Diridons projekt om Autonoma fordon (Professor Alessandrini), Singapores arbete med samma sak samt det spårtaxiliknande systemet i Peruggia, Italien. Vår session var välbesökt med ca 40 olika representanter från konsultföretag, state DOT:s, akademiker och industrifolk.

Förstudier på gång

Ett flertal av KOMPASS medlemmar är på gång att ta fram nya förstudier för spårbilar. Vi kommer att rapportera om detta löpande vartefter arbetet fortskrider.

2015 års konferens
Nu har arbetet med den årliga internationella konferensen om spårbilar, automatsystem och hållbara transportlösningar i full fart. Årets konferens kommer att gå av stapeln i Kalifornien, likt 2010. En mängd spännande seminarier väntar - håll utkik för mer information och anmälan. 
För övrigt är jag inte så glad över att min egen kommun Värmdö lämnat KOMPASS men det går att återkomma.


torsdag 19 februari 2015

Bra inriktning men få konkreta förslag i regeringens integrationsprogram, eller "Etableringspaket" som de själva säger dn.se/debatt.
Det handlar om integration, inga volymer om migration. Det är bra och inriktningen är jobb genom språk, utbildning, validering och bostad.Inget nytt kanske men, barn ska få utbildning i förskola och skola och kommunerna ska ges stöd för detta. Lite nytt är ändå att alla kommuner ska bidra med mottagande.Inga sifferkrav men ett tydligt besked. Mera nytt är att civilsamhället ska engageras mycket mer och det är utmärkt. Det är där man träffar andra människor och snabbt kan komma in i samhället.  Folkrörelserna, föreningslivet,föräldraföreningar, kulturen, idrotten. Nu väntar vi på pengar och hur? Hur?

Om några timmer har vi en debatt på Hemmestahöjden och trafiken i Värmdö och zonindelning, busstider, Slussen mm. Detta är något av det jag som centerpartist kommer att ta upp.
- När Alliansen tog över landstinget och kollektivtrafiken 2006 hade vi ett underskott på nästan en miljard kronor.
-Vi har minskat underskotten med intäktsförstärkningar men  nu har kostnaderna ökat med höjda ambitioner, högre turtäthet mm och  då krävs spariinsaster och ökade intäkter.
-Förhandlingar pågår mellan trafikförvaltn o operatörerna
-Spårväg City och Roslagsbanan skjuts på framtiden
-En parlamentarisk utredn ska tillsättas C-förslag.
-ska ta upp det mesta, C bort med zonindelningen, enetstaxa, SL-kortet, på WÅAB (acceskotet gäller redan men oxå periodkortet)
-C-förslag Happy Hour, minska trängseln vid högtrafik med billigare pris före 07, efter 18.30 och mitt på dagen.
-billigare för pensionärer och studenter på dagtid, från 8-16 te.x
- Vi investerar 2015 6,4 miljarder i mer o bättre kollektivtrafik
-två busslaster flyttar in till Sthlm varje dag, 30-35 000 per år, kräver utbyggd trafik.
-höjda taxor på Accesskortet för att stärka biljettintäkterna
-Periodkortet i dag 790 kan bli en hundring till.
- nolltolerans mot fusk, bort med spärrarna, in med kontroller på perrongen och högre böter som i Berlin och Paris t.ex.I dag 1200 kr men staten borde låta oss ta ut mer., t.ex höjda böter vid upprepat fusk.
-Hederligt betalande resenärer ska inte betala för andras tjuvåkande
-ökade reklamintäkter på och kring stationerna., även småbutiker.kan bli trevligare.
- Bättre göra insatser nu och slippa en nödroms längre fram
-minskad administration och konsulter och stärkt kostnadskontroll
Hela den laddade Slussenfrågan med 8-10 års kaos från Värmdö till Slussen-
Bssarna till Katarinaberget,  börja rusta upp nu enl. Plan B
För övrigt börjar debatten kl 14 på Guldkanten Hemmestahöjden, Kullsvedsvägen 100. Välkommen.





onsdag 18 februari 2015

Oh, vad glad jag blir åt det svensk-finska samarbetet om försvaret. Mycket positivt. Historiskt
Ja, då blev jag riktigt glad när jag ser handslaget mellan Finlands försvarsminister Carl Haglund och Sveriges Peter Hultqvist i media. Det är ett historiskt handslag. Sv och Fi ska utöka samarbetet om flyg-, sjö-, och arméförband liksom kommunikationer mellan ländernas politiska och militära ledning. "Genom att planera för olika krisscenarier, skapar vi förberedelser för att använda dem i en given situation", säger Peter H,dn.se/nyheter. Det blir också en signal till omvärlden att vi utnyttjar gemensamma resurser som höjer försvarströskeln och därmed tröskeln för angrepp.
Har Putin eller någon annan synpunkter på detta så är det deras problem. Vi kan inte agera utifrån vad andra kan tänka och tycka, säger också Peter H.

Verkligen ett glädjande besked om stärkt nordiskt samarbete som också kommer i en tid då luft- och utåtskränkningarna från Ryssland ökar. Peter J och Carl H ska ha en stor eloge.

Har kommundirektören tagit makten i Värmdö kommun? Eller är det ett sätt att komma undan besvärliga frågor att lägga ut besluten på en tjänsteman?
Den frågan måste man ställa nu när det ena beskedet efter det andra visar att kommundirektören har fått ett allt större utrymme i kommunen. Viktiga utredningar som förbifarterna genom Storskogen och Ekedal, den obegripliga avstängningen av kommunhuset för vanliga förtroendevalda, kommundirektörens besked att lämna medlemskapet i spårbilsnätverket KOMPASS,

Alltfler frågor lyfts undan från förtroendevalda till förvaltningen.
 Det är en farlig och odemokratisk utveckling, inte minst det sista beslutet att förtroendevalda inte har rätt att komma in i kommunhuset utan att boka en tid. Eller har kommunstyrelsens ordförande, eller flera känt till beslutet utan att att upp det till diskussion?
För övrigt blir det nu förberedelser för debatten om trafiken, bussarna, zonindelningen i morgon i Värmdö och sedan utbildning i den nya Ipaden på eftermiddagen.

tisdag 17 februari 2015

Jag känner med Danmark och imponeras av den starka gemenskap Danmarks regering och ledning visar tillsammans med det danska folket
Det är inte roligt att behöva imponeras av gemenskap och sammanhållning för de tragiska terrorattentat som är orsaken. Vi stöttar Danmark och danskarna ingen vet ju heller vilket som är nästa land....? Statsminister Helle Thorning-Schmidt, som jag tycker varit kall i andra liknande situationer, ska ha en eloge. Att dessutom befinna sig mitt i folksamlingen visar på styrka. Detamma skall sägas om Stefan Löfven som också fanns där i folkhavet intill Helle.

Vet inte om det är fler kameror jag sätter som högst bland vapnen för att stoppa eller begränsa terrorismen, som inrikesminister Anders Ygeman nu verkar luta åt. 
Mänskliga insatser som starkare nationellt samarbete med lokalpolis, säkerhetspolis, myndigheter men framför allt, skolor fritidsgårdar, föreningslivet, lokalsamhället och civilsamhället. En nationell samordningsplan som Mona Sahlin talade om i går.

Och striden i KD ökar nu med en ny partiledarkandidat för varje dag... I dag är det Jakob Forssmeds tur.
Och det är en mycket ideologisk artikel i dn.se/debatt där JF presenterar ett helt program för vad han vill göra som partiledare. Mest intressant där är att han talar om "ökad vardagsfrihet", stärkt civilsamhälle, och" drivkrafter att arbeta mer men också utrymme för att ibland arbeta något mindre". Det är Livsbalans, utan att nämna ordet, precis som jag nu lämnat in en motion om till Centerns riksstämma.
Tror det blir svårt för Ebba Bush Thor efter dagens kritik från Skånberg. Kan se framför mig  Acko Ankarberg som ordf och Jakob Forssmed som vice som också sitter i riksdagen.
För övrigt blir det lite blandat i dag med förberedelser för en debatt på torsdag om busstrafiken på Värmdö, zonindelningen och Slussen.


måndag 16 februari 2015

Terrorhoten dominerar helt media på radiomorgonen och i DN och SvD med 11 respektive 7 sidor. Några kommentarer nedan.
Tragiska och allvarliga händelser ska informeras, diskuteras och kommenteras och och så sker också. Det är det öppna samhället och så ska det vara. Men det är kanske precis också vad terrorister och haverister vill....De vill väcka uppmärksamhet, de vill synas Jag har inget bra svar på denna motsättning, men den finns där.
Har regerat på dn.se/ledare som talar o att också vi kommer att behöva räkna med fler terror attacker "än de jämförelsevis oblodiga vi hittills sett." Så skriver man inte "jämförelsevis oblodiga...Varje dödad, sårad i en terrorattack är blodiga illdåd.

Danmark tycks ha kommit längre i "Vad gör vi"? Än Sverige. Mona Sahlins förslag med en svensk "myndighet" med resurser att förebygga är värt att gå vidare med.
Danmark har kommit långt i det förebyggande arbetet i städerna. En expertgrupp i Köpenhamn ska lägga fram ska lägga fram en handlingsplan mot våldsbejakande islamism. Lokalpolis, säkerhetspolis och andra myndigheter samarbetar med socialtjänst, skolor, fritidsgårdar och civilsamhället som kan reagera snabbt.
Mona Sahlins förslag att skapa ett centralt "samarbetsorgan" eller myndighet som samordnar frågor, insatser, och sådant som kan befaras vara terrorhot i landet för att reagera och agera förbyggande, är värt att jobba vidare med.

Jag kanske var för snabb med kommentarerna om att vapenvilan i Ukraina inte respekteras. Det har den enligt dagens uppgifter gjort men inte i Debaltseve där striderna snarare ökat.
Där fortsatte beskjutningen även på söndagen och det är bara att hoppas att också den avtar och slutar. Ju längre den håller på ju större är risken att striderna där sprider sig. OSSE måste stå upp.
För övrigt ska jag nu gå till sjukgymnasten på Vårdcentralen med min ömma höft. Måste göra något.

söndag 15 februari 2015

Terrorn breder ut sig och nu är den tillbaka till "Jyllandsposten" och Lars Vilks i Danmark.
Tragiskt med havererade människor men vi får aldrig ge upp yttrandefriheten. En fråga dock, varför ökar terrordåden nu?
Den frågan har jag inget bra svar på. Det är klart att attacken mot Charlie Hebdo nu har sporrat flera Jihadister och terrorister. Men i ett bredare perspektiv?Varför ökar attackerna mot det öppna samhället? Skolan, samhällsinformationen, samtalet om vår demokrati,yttrandefriheten och det fira ordet måste finnas med i allt vi gör. Det som sker är "fega" attacker mot det öppna samhället som inikesminister Anders Ygeman säger, dn.se/nyheter.
Och nu hör jag på radion att nya terrorattacker genomförts i Köpenhamn och att den ursprunglige terroristen nu skjutits. Polis, visst, men det är något djupare som behövs.

Har vi fått eld upphör i Ukraina,eller?
Nej, det verkar inte så av morgonens mediauppgifter. Någon som är förvånad? Nej, inte jag. Men jag hoppas fortfarande att det nya Minskavtalet ska hållas, de tunga vapnen dras tillbaka och att nyaval ska hållas i Donetsk och Luhansk övervakade av OSSE.

Bra att arbetsmiljöverket tar upp frågan om den ökade stressen och den psykosociala miljön på arbetsplatsen, men mycket bättre med en generell lagstiftning om Livsbalans än detaljregler för arbetsgivare och fack.
Öka flexibiliteten på arbetsmarknaden som skapar Livsbalans i vardagen med rätt att arbeta mycket, mindre, kortare och mer under olika skeden i livet. En generell lagstiftning om en sådan arbetsmarknad är mycket bättre än en massa detaljregler om hur arbetsgivarna ska sköta sig.
För övrigt glädjer jag mig åt Centerns framgång i dagens Sifo till 7,0 procent. Bra och välförtänt efter Annies framgångar och våra bra förslag om öppenhet, medmänsklighet och  förbättrad integration.


lördag 14 februari 2015

Förundrar mig över den väldiga uppmärksamhet partiledarfrågan får i Kd efter Göran Hägglunds avgång.
Det är kanske mer öppet än tidigare men långt ifrån den öppenhet och breda process som vi hade i Centern.  Också förvånad över den självsäkra attityd Ebba Bush Thor visar upp. Jag är uthållig, envis och duktig - jag är bäst helt enkelt. Nja,

Kan inte låta bli att citera dn.se/ledare i dag med rubriken "Med kniven mot strupen."
 DN menar att Kd darrar som parti och att dörren till riksdagen kan slå igen. Så här låter det "Cynikern skulle kanske säga att kristdemokraternas val av partiledare inte handlar om partiets överlevnad, utan om hur det ska dö. Snabbt av inre strider och eldiga utspel med Ebba Bush Thor. Eller en mer utdragen sotdöd med Acko Ankarberg Johansson" Jag tror inte det blir någondera. Kd kommer att ta sig upp oavsett partiledare. Jag håller på Acko.

Om det är någon konkret miljöfråga EU ska ta tag i nu så är det de mellan 5 och 13 milj ton plast som hamnar i haven varje år
Det säger en ny studie i Science.Och vad värre är mängden kan fördubblas de närmaste tio åren om inget görs. SCA som arbetar med hygienproukter borde sätta den nye VD:n på att nu ta fram ett alternativ och gärna tjäna pengar på det i resten av världen. Vi måste få stopp på plastpåseeländet.
För övrigt är jag inte ett dugg förvånad över att kriget i Ukraina bara ökar trots avtalet om vapenvila som ska träda i kraft natten mot söndag. Putin går inte att lita på.

fredag 13 februari 2015

Putin spräckte avtalet i Minsk i september med de proryska separatisterna och Ukraina och nu har han fått till stånd ett nytt avtal där separatisterna flyttat  fram sina positioner. Hur länge håller det? Nej, det går inte att lita på Putin.
I det nya avtalet tillåts de ryska separatisterna i princip att permanenta de militära ockupationer man gjort i Östra Ukraina genom sina offensiver, stödda av Ryssland. Putin deltar i förhandlingarna för att hota och skrämmas, men står inte under avtalet om vapenvila. Han vill ha fria händer. Det går inte att lita på Putin. Öka sanktionerna.

Bra av Kerstin Lundgren att hårt kritisera brevet från den ryska duman till de svenska riksdagsledamöterna och EU-parlamentarikerna.
Det var utmärkt av Kerstin att gå ut i morgonekot och hårt kritisera det ryska hotbrevet. Skapa fred, som vi säger, annars hotas säkerheten för 800 miljoner människor i Europa. Otroligt provocerande.

Ingves vill visa styrka med sin negativa ränta, men ekonomerna tycker att det kommer för sent och det tycker jag också. Han vill bli en ny Bengt Dennis, men åt andra hållet.
Jag tror inte riktigt på den negativa räntan med minus -0,1 procent. Det har mer blivit ett spel där Ingves försöker reparera att han inte gjort tillräckligt för att nå inflationsmålets 2 procent tidigare.Det luktar desperation och ser ut som det blir bankkunderna som får betala i slutändan utan att vi vet om inflationen höjts.

Hur kunder det gå så här med Slussen, skriver Alar Pastarus på dn.se/skriv i dn i dag.Han har helt rätt analys "Man har gett sig fan på" att nu måste man göra något nytt, "I stället för att ta vara på det som är bra och bygga om bara det som är dåligt. Plan B alltså.
För övrigt ska jag nu in till kommunkontoret och It-avdelningen och installera min nya Ipad.

torsdag 12 februari 2015

Vapenavtalet med Saudiarabien blir regeringens stora problem - med en feministisk regering som sluter vapenavtal med ett land där kvinnor inte ens får köra bil....
Och om det räckte med det. Det är en diktatur, en dödsdiktatur som  på fem veckor nu avrättat 28 personer genom halshuggning och hängning och där en bloggare dömts till tusen piskrapp och 10 års fängelse...Säg upp vapenavtalet, sa jag på bloggen i går och de sa också V, Fp, Kd och C. Regeringen har alltså en opposition emot sig både från vänster och mitten. Säg upp avtalet.

Utmärkt att EU-parlamentet nu ställer krav på EU-kommissionen att komma med förslag på ursprungsmörkning av kött, även i bearbetad form som köttbullar och lasagne.

Och EU-ledarna samlas nu också för hårdare tag mot terrorister genom nytt passagerarregister, skärpta gränskontroller, tätare polissamarbete och kontroll av webbplatser
 Det är naturligtvis bra men här måste man balansera med passagerarregister och web-övervakning så att inte integriteten hotas mer än nödvändigt. Men liv är viktigare.

Och så skolan då till sist som nu ska pröva betyg från fjärde klass i 100 skolor.
En positiv kompromiss, inte för själva skolfrågan, för jag tycker det är för tidigt och fel med betyg i fyran, utan mera för själva det faktum att regering och Allians har visat att de kan komma överens över blockgränsen. Gärna mer sådant.

För övrigt hade vi ett bra möte med KOMPASS styrelse i går i Södertälje där vi diskuterade våra förslag till stadsmiljöministern Mehmet Kaplan på de stadsmiljöavtal som regeringen tagit fram för hållbara transporter i städer. Vi ska nu ta fram ansökningar till Trafikverket från KOMPASS kommunerna. Det kan bli en öppning.
Jag meddelade också min avgång på årsmötet i maj efter sju år som ordförande och när nu inte heller Värmdö längre är medlem. Men sluta arbeta med frågan, Nej.


onsdag 11 februari 2015

Har det blivit mer  öppenhet och demokrati sedan S med Leni Björklund som försvarsminister slöt avtalet med Saudiarabien för 10 år sedan?
Den frågan tycker jag Mikael Damberg ska svara på. Hans motiv för att förlänga avtalet är att "Sverige ska "promota" mänskliga rättigheter genom handel. "Vi ser handel och kontakter som ett sätt att lyfta frågor som brott mot mänskliga rättigheter,men vi har också en tro och övertygelse om att när svenska företag finns på svåra marknader sprider de också en kultur som är skild från det land de verkar i."
Och visst låter det vackert
och det kan säkert också i delar vara rätt. Men vad kan Mikael Damberg räkna upp som förbättrats i Saudiarabien under de tio år som det nuvarande avtalet funnits? Har halshuggningarna minskat? Har spöstraffen tagits bort? Har kvinnorna fått ökad jämställdhet eller räknas de fortfarande som andra klassens medborgare?
Inga partier ville öppet diskutera frågan i Agenda.Det är för känsligt.
Jag tycker dn.se/ledare har en utmärkt ledare i dag som avslutas med att avtalet bör sägas upp och vapenhandeln avslutas. Avtalet ger just den möjligheteten nu efter tio år och den bör regeringen ta.

Det känns lite konstigt att samtidigt som regeringen och Margot Wallström erkänner Palestina och säger att man därmed vill öka trycket på att skapa fred, så exporterar men med andra handen vapen till en militärdiktatur i andra delar av regionen.

För övrigt åker jag  nu till Södertälje för möte med KOMPASS styrelsen. Är naturligtvis inte glad över att Värmdö kommun nu meddelat att man inte längre vill vara KOMPASS-medlem. Särskilt tråkigt  nu när spårbilar diskuteras i 10-15 kommuner runt om i Sverige.


tisdag 10 februari 2015

EU och Europa; världens nya konflikt och politiska krisområde?

Vi börjar med Grekland
Den nye premiärministern Alexis Tsipras är kompromisslös. Storsegern gav storhetsvansinne. Åtstramningarna ska upphävas, reformer som inletts ska avblåsas, pensioner och löner ska upp till nivåer före krisen, offentliganställda ska få tillbaka jobben, staten ska växa, bidragen ska höjas,budgetunderskottet får växa, liksom statsskulden som redan ligger på 175 procent av BNP. Någon som undrar? Hur? Statskollaps och bankrutt närmar sig. Då har vi Grexit där Grekland tvingas lämna euron.
Och nu skriver Calmfors dn.se/kolumnen att helikoptermodellen kan bli nästa, att låta nytryckta pengar regna ner från himlen. Då har vi ett totalt politiskt nederlag för euron. Vi ska vara glada att vi sa Nej.

Det är de nationalistiska och halvfashistiska partierna som vunnit på euro- och EU-krisen.
Jag tänker inte räkna upp dem alla igen i Frankrike, Ungern, Grekland, Italien, Storbritannien, Tyskland, Finland, Sverige...men det är en tragisk samling extremistpartier som vuxit fram i fotspåren av euro och finanskrisen, Nu ser vi också hur de etablerade partierna i flera länder börjar närma sig högerpopulisterna och ingen vet hur det slutar.

Och i Ukraina har vi krig med Ryssland som allvarligt hotar freden om Ukraina förses med nya vapen.
Putin är trängd med övertagandet av Krim och kriget i östra Ukraina, sänkt oljepris och allt fler sanktioner från väst med fler visumförbud, frysta tillgångar för oligarker och företag. Och nu närmar sig sanktionerna Putin när vice försvarsministern Anatoly Antonov är ett av namnen.
Ingen vet hur det slutar. Kanske är det Tyskland som tar över EUropa.




måndag 9 februari 2015

Förhandlingarna om Ukraina: Nytt möte i Minsk på onsdag, hopp eller bara Putinfördröjning för att fortsätta kriget och konflikten.
Det är nog ingen som vet. Men 1 miljon flyktingar kanske kan känna ett litet,litet hopp om att dialogen fortsätter. Jag skulle vilja göra det också men kan inte övertyga mig själv så länge Putin styr.
Att ett  nytt möte sätts ut kan kanske tolkas positivt som att helgens möten inte varit förgäves, men...
Risken är stor att miljonen flyktingar inte kan flytta tillbaka eftersom en uppgörelse i dagsläget skulle betyda att de områden i östra Ukraina separatisterna med Putins militärs vapenstöd erövrat säker skulle komma att förbli ryskdominerade. Vad har då vunnits? Ingenting,tvärtom bara en ny Krimerövring från Putin.

Kd går in i en ny personstrid - och jag litar inte för ett ögonblick på Adaktussons Nej.
Hans argument är dock helt riktiga. "Jag har för kort erfarenhet av partiet, jag har begränsad politisk erfarenhet och jag har inte den breda kompetens i sakpolitiken jag tror man behöver som partiledare"hör vi honom säga i media dn.se/nyheter.
Ebba Busch Thor, som är gravid, har tvekat och det kan hänga ihop med just detta, Den ekonomisk-politiska talespersonen Jakob Forssmed är tydligen Hägglunds favoritkandidat. Kan vara avgörande om det går till nu som det gjorde när Alf Svensson avgick efter 31 år som partiledare och mer eller mindre utsåg Hägglund som sin efterträdare.

Någon bredare demokratisk förankringsprocess som i Centerpartiet och Vänstern blir det i vilket fall som helst inte.
Kompromisskandidaten kan bli partisekreteraren Acko Ankarberg som kan partiet och har goda egenskaper som medlare efter den tidigare partistriden mellan Hägglund och Mats Odell.

Valet blir hur som helst mycket viktigt för hur relationerna med övriga partier i Alliansen kommer att påverkas. En ny partiledare behöver tala om vad hen vill och det kan betyda att blockpolitiken i Alliansen får ge efter, vilket inte alls skulle vara negativt.
För övrigt åker jag nu in till landstinget och första mötet med pensionärsrådet för mandatperioden.
Och det är ingen tyst stillasittande grupp, tvärtom de hörs och talar om vad de vill. Härligt.

söndag 8 februari 2015

Putin ska bemötas som den nationalist, chauvinist och enväldespresident han är,men det är fel att stödja Ukraina med militära medel
Mycket positivt att Angela Merkel och Francois Hollande har tagit tag i konflikten Ukraina-Putin, ja jag skriver så för jag tror de flesta ryssar inte är för den, utan det är Putins krig som pågår. Fem timmars överläggning med Putin häromdagen, till vilket resultat? Han gör som han vill, I dag ska överläggningarna fortsätta per telefon tillsammansmed Ukrainas president Porosjenko. Lite olika bud från honom om han tycker det är bra med militärt stöd och Obamas öppning för det eller inte. Han ska enligt svd.se/världen ha sagt att han vill att Tyskland ska bistå med vapen men, Nej, det är helt fel. Det trappar bara upp kriget och  konflikten och försvårar en diplomatisk lösning.

Men sanktionerna ska fortsätta och förstärkas, det är Putins svaga punkt, och det är för tidigt att dra några slutsatser efter bara två månader.
Allt politiskt, diplomatiskt och humanitärt stöd ska ges till Ukraina och Ukrainas befolkning. Det kan och bör ökas.Putin ska också ställas ut som den lögnare han är. Han har inte hållit och kommer inte att hålla  någon överenskommelse- Han är bara mottagen för om hans position som president ifrågasätts och det gör det för eller senare när rubeln rasar, oljepriset fortsätter att sjunka och sanktionerna stärks..

Putin kommer aldrig att lyckas återställa Ryssland till Sovjettidens gränser hur mycket han än tror det själv, eller gör han verkligen det?
Den långsamt ökande internationella pressen på Putin är det bästa vapnet. Sverige kan medverka mer mot en person som inte respekterar andra länders gränser,utmanar andra länders självständighet och erövrar andra länders territorier och inte följer de avtal han själv ingår. Putin är snart historia och en tragisk sådan.
För övrigt börjar vi nu komma ikapp efter de två veckorna i Thailand. Solen skiner, några grader kallt, snö, svenska tidningar, VM i Falun närmar sig och möten återupptas.


lördag 7 februari 2015

Så är vi då hemma igen efter två fantastiska veckor i Thailand, med 30 grader i både vattnet och luften där Hemmestakören har sjungit, badat, solat, ätit och druckit gott thailändskt öl, Singha och Chang.
Det är ett underbart land och underbara mjuka, hövliga och vänliga människor med en inbyggd servicekänsla i allt man företar sig. Vi har bott på fler olika öar som Ko Lanta, Ko Sukorn och Ko Bulone och vi har varit i Krabi och Au Nang. Turismen styr en stor del av vardagen i dessa områden och på öarna arbetade de flesta med båtar, fiske eller på någon av "Resorterna" med restaurang och service  kring de små bungalows där vi har bott. Och visst är det billigt. Även om priserna har stigit betalar du bara en fjärdedel för en middag jämfört med i Sverige, sådär 100-150 bath, eller 30-45 kronor för en måltid och 20-25 kronor för en god starköl.

Det har inte alltid varit så lätt att koppla upp sig på nätet. Det har varierat mellan öarna och på vissa ställen var elen bara varit på några timmar på för- och eftermiddag.

Men jag har följt integrationsdebatten med allt hårdare krav  på invandringen från Fp och Kd där centern i stället tydligt fokuserat på att invandrare och flyktingar snabbt ska få jobb och bostäder, t.ex jobb med svenskar där man samtidigt snabbt lär sig språket och modulbostäder som också snabbt går att sätta upp.Kommunerna ska ersättas för sina satsningar och Migrationsverket kan själv bygga och äga fler bostäder.

En kommissions om öppenhet bör inrättas har vi hört och det skriver också svd.se/ledare i dag. Det kan vara bra där man tar fasta på de olika förslag som nu kommit in från både storentreprenören Karlsson och flera partier. Inriktningen ska bygga på öppenhet men också ansvar och anpassning. 
För övrigt tog resan från Ko Bulon längre ned på södra Thailand upp till Au Nang och Krabi längre norrut nästan åtta timmar med fyra båtbyten ute på havet. Men härligt.