tisdag 31 mars 2015

Ser i DN dn.se/världen att kinesiska kommunistpartiet rensar ut för korruption. Förra året greps 250 personer och i år redan 68. "Brott mot partiets disciplin" heter det med kinavokabulär.
Bra ser det naturligtvis ut på papperet att man nu tar itu med korruptionen. Och över hela landet, främst på regional och lokal nivå, tycks det. Frågan är om det är korruptionen Xi Jinping vill åt eller om det handlar om att få bort politiska motståndare och att det är mer en maktfråga än en demokratifråga.Jag är rädd för att det är det förra.

Mycket modigt av Chodorkovskij att fortsätta kritiken mot Putin efter tio år i Sibirien. Han tror på maktskifte inom tio år, men lever han så länge?
Även om Chodorkovskij är utomlands och inte i Ryssland hotar han Putin. Ryssland har ju avlivat politiska motståndare förut utanför landets gränser och blir han för farlig, lever han farligt...

Modigt och hedervärt också av regeringen att knyta Carl Bildt till sig som "hedersambassadör" för att Sverige ska bli medlem av FN:säkerhetsråd
När man ser och hör detta förstår man hur högt regeringen värderar att få igenom ett sådant beslut. Löfvens alla resor till statsministrar och presidenter i världen ingår i denna cirkus. Och det kommer att vara ett huvudtema för regeringen nu flera år framåt i tiden till 2017-2018. Löfven slipper problemen på hemmafronten och ska slå Fredrik Reinfeldt med internationella kontakter.Men...är det verkligen där resurserna ska läggas?
För övrigt är jag oroad över utvecklingen kring Förbifart Hemmesta och kommundirektörens utredning. Kommer den två dagar före midsommar? Men kanske blir det Trafikverket som stoppar Förbifarten? Slussen blir en tioårsplåga med ständiga trafikproblem och kanske en farlig och dålig lösning med bussar i Katarinaberget. Ska S svika sina vallöften i staden också?

måndag 30 mars 2015

Franska högern gör stor framgång i regional- och lokalvalen. Sarkozy och Le Pen kan bli en farligt stark höger i presidentvalet 2017 - en illavarslande utveckling.
Inte för att jag tycker F Hollande ska ha någon stjärna i himlen för insatserna hittills - vilka är de förresten? Vänstern förlorade nu i ett 60-tal av sina län eller departement som det heter i Frankrike till Sarkozy men Le Pen tog massor med nya lokala platser Det är naturligtvis illa om Le Pen närmar sig presidentposten, eller rent av vinner presidentvalet.

Det var ju intressant att Mp ändrade sig om Vattenfall och nu vill att staten ska sälja. En reträtt till från valrörelsen då man sa att en försäljning skulle var största hyckleri.
Hela Nuonaffären med köp av kolkraft- och kärnkraftsverk var ett haveri och där borde Maud ha satt ner foten.Jag ser det som nu är på väg att hända att Vattenfall säljer hela kol- och kärnkraftsrasket och blir av med sk-ten.. Visst, problemen och utsläppen blir kvar, men det är inte längre vårt ansvar.

Alliansledningen måste svara på Värmdö Fågelklubbs insändare om Förbifart Hemmesta i senaste NVP.Vad ska utredas? Utreds konsekvenserna? Alternativen? Hur mycket hus måste byggas i Storskogen för finansieringen? Hur mycket ökar trafiken? Hur påverkar det Stavsnäsvägen?
Tom Arnbom har skrivit insändaren. Det är en kunnig gosse. Vi pratades vid i går och det handlar enligt honom om minst 800 bostäder i Storskogen.Naturen förstörs utan att det leder till någon bättre trafik. Det är ju lika många bilar som ska genom Ålstäket i alla fall. Ska vi bygga en bro över Grisslingefjärden? Eller en tunnel under? Heja. Bygg pendelbåtsstationer i Hemmesta och Ålstäket och förbättra nuvarande väg.
För övrigt ska jag ta upp det på Centerns styrelse- och kretsmöte i kräll.

söndag 29 mars 2015

Såg hela Skavlan i Gävle hos Sonjas syster Zari och Olle i går kväll och måste rätta att en sak. Det var inte hela Skavlantimmen som jag skrev i gårdagens blogg utan det var ett av inslagen i Skavlan precis vanligt. Men mina funderingar om Åkessons framtid gäller fortfarande.
Många löftesbrott skadar regeringen men den växande kritiken mot DÖ, Decemberöverenskommelsen kan fälla den
Varje regering eller ny majoritet i politiska församlingar vet att brott  mot vallöften och andra förslag som möter hård kritik från oppositionen, de egna eller media bör komma så tidigt som möjligt i mandatperioden. Detta för att kanske hinna glömmas efter tre fyra år, eller i varje fall inte blir lika svåra i repris som på premiären. Så gör också Löfven-regeringen. Försämringar av ROT, RUT, högre arbetsgivaravgifter för unga, Alliansens budgetförslag(aldrig regera med någon annans budget) tar hårt  nu men...

Hårdast skulle det ta om den ökade kritiken från Allianspartierna ute i landet mot DÖ blir verklighet på stämmorna i höst med M, Kd, Fp. Har inte hört något från Centern här.
Moderaterna i Skåne och Västergötland har motioner inlämnade till partistämman om att avbryta DÖ. Fp och Kd har det tydligen också. Ju längre mandatperioden går och ju mer Sverigedemokraterna kommer att uppfattas som ett parti bland andra, ju troligare är det med flera uppgörelser Alliansen-Sd. Om sedan flera partier som Kd och lite också inom Fp börjar backa om migrationen och flyktingmottagandet ser den politiska kartan annorlunda ut. Det där nyvalet....
För övrigt kom vi hem sent i går kväll från Lofsdalen - från ett vacker snölandskap till ett regnigt och blåsigt Värmdö. Nu ska vi packa upp och ta itu med lite post som lagrats.

lördag 28 mars 2015

Såg Skavlan med Jimmy Åkesson och ett öga i går. Om man satsar på en hel timme med Skavlan då har man tänkt på något - frågan är vad?
Är det så glasklart att han vill komma tillbaka i sin gamla roll som partiledare? Eller är det tvärtom ett mycket tydligt tecken på att det är just det han vill? Han ser lite annorlunda ut, lite kraftigare, annan frisyr men vad betyder det? Det är ju ett halvår sedan...På frågan om Mattias Karlsson nu kommer att ta över svarade han att det har han inte sagt något om till mig. Det visar vilken stark ställning Jimmy har haft. Och fortfarande har? Han svarar bra, från sitt politiska perspektiv, på de tuffa frågorna om nazismen från Skavlan, men räcker det. Att han och partiet driver minskad invandring det visste vi ju. Fortsätt driv på om bättre integration.

Nu vänder vi åter från Lofsdalen mot först Gävle och sedan hem till Värmdö. Solen skiner, det är tre decimeter nysnö i backen och utanför huset.
En härlig vecka och vi har åkt skidor varje dag. Det har gått riktigt bra trots den onda höften. Svaret är enkelt, en av fysikens grundlagar. "En kropp faller när tyngdpunkten genom lodlinjen faller utanför stödytan". Fotens stödyta genom skon är 20 cm, skidans är 180. Alltså är det en mycket bättre stödyta på skidor och det gäller både löparskidor och utför.
Tack snälla Lofsdalen för den är veckan.
För övrigt blir det en liten filfrukost, sen åker vi över Glöte, Linsell, Sveg, Lassekrog, Järvsö, Ljusdal, Bollnäs.....

fredag 27 mars 2015

Det blev lite uppehåll här med bloggen men jag flaggade för det i början på veckan. Ibland funkar inte nätet här i Lofsdalen, överbelastat säger byinvånarna, när ni turister kommer...
Dåligt förslag att minska ROT-avdaget från regeringen. Det är många som planerar sina reparationer och ombyggnader i god tid i förväg för att få livspussel och ekonomi att gå ihop. Utan någon som helst förvarning kommer en sänkning från regeringen från 50 till 30 procents avdrag. Det är dålig planering inte minst eftersom Stefan Löfven och Magdalena Andersson tydligt lovade att inte röra ROT-avdraget i valrörelsen om man vinner valet. Dåligt, riktigt dåligt.

Löfven och Andersson säger att det kostar för mycket.  Det har ökat med 2 miljarder bara sista året och kostar nu staten 17 miljarder per år, Nej, det är fel, Regeringen kan inte räkna heller. Här glömmer man massor med saker som svartjobben som ersatts med vita och som staten tjänar på. Man glömmer alla jobb som skapats i service och hantverkssektorn  som minskar ersättningen till arbetslösa och man glömmer de skatteintäkter dessa jobb skapar för staten.

Nu ska man ersätta ombyggnad med nybyggnad. Det behövs men pengarna ska inte tas från RUT-avdraget. Håll löftet. Här har Centern pressat hårt och vi ska pressa ännu hårdare.
Siffror som 15.000 hyresbostäder är farligt att lova, det ska vi hålla ögonen på. Bostäder behövs men finansieringen är fel.

Nu försöker regeringen dämpa kritiken not det minskade ROT-avdraget genom att införa ett RIT-avdrag för it-tjänster till hushållen som kommunerna ska stå för.
Det är ett utmärk förslag som Centern och tror jag Maud Olofsson föreslog för flera år sedan men det ska inte vara kommunala tjänster. Det ska naturligtvis ske av privata småföretag som ger ersättningsjobb för de förlorare ROT-jobben. Vi måste tala om det högt.
För övrigt har vi nu åkt sista åket i Lofsdalen för den här veckan och sista after ski ölen också. Nu städar vi stugan och i morgon bär det av söderut.  

tisdag 24 mars 2015

Lofsdalen har kvar Sverige från jordbrukssamhället men kämpar för att komma upp i Åre och Sälen nivån som turistort
Det tycker jag inte är det viktigaste. Sonja och jag har haft andelshuset i Lofsdalen sedan 1979. Micke var 7 år och Stoffe 2 år. Huset eller andelen kostade 95.000. Väldigt mycket tyckte vi då när vårt hus på Värmdö som vi köpte 1973 kostade 235.000 kronor. Men det var aldrig tänkt som någon investering. det var tänkt precis som det har blivit som ett hus för vintersemester för familjen.

Vi har varit där varje vinter,
kanske med undantag för något år då jag satt i EU-parlamentet, men då var grabbarna här. Nu är det kö på huset, grabbarna tillsammans eller med småtjejerna Emma, Sara och Hanna, eller vi med hela familjen eller som nu Sonja och jag ensamma. Snacka om att ha blivit använt. Sonja och jag har också vari här några somrar. Vi har  9 veckor om året och då blir det tider så gott som året runt. När vi inte är här försöker vi hyra ut men det går naturligtvis inte så bra i november, men so what..

Lofsdalen som by ligger i Härjedalens kommun. Det är en gammal bondby från sent tusental. Byn har en tragisk historia under 1600-talet med häxbränning men har bevarat bondbyn med hästar, kor, getter och renar. Turismen är naturligtvis avgörande mest vintertid men cykelkross och fiske drar folk även på sommaren. Det är inte lika turistifierat som Åre, Sälen och Vemdalen och det är nog därför vi gillar det.
I dag har vi åkt löparskidor på fjället mot Strådalen och solat i Solgropen. Jag körde en knapp mil lite hårdare löparskidor och det kändes riktigt bra. I morgon blir det nog backen igen.
För övrigt har kvällstidningarna nu kommit...ha.


måndag 23 mars 2015

Franska regionvalen - En överraskande framgång för Sarkozy
Franska högerpartiet med F Sarkozy överraskade verkligen i de franska departementsvalen med 32,5 procent i första omgången. Det var å andra sidan en oväntad motgång för Nationella Fronten med Marine Le Pen som "bara" fick 25,4 procent. Det var ingen dålig siffra, men förväntningarna från FN, Front National var mycket stora, att bli största parti i departementsvalen, Sämst gick det för socialisternas Hollande som fick 22 procent. Det är ingen bra siffra för en fransk president.
Vad händer nu i andra omgången? Är det Marine Le Pen och Sarkozy som ska ta makten nu i Frankrike? Hollande kan vi glömma. Han har helt enkelt varit för dålig.

Och Jimmy Åkesson kommer tillbaka - om mediauppgifterna är riktiga.
Jimmy Åkesson återkommer från sjukskrivningen säger media och gör det i Skavlan till helgen. Varför där? Gör han det för att återkomsten ska få största möjliga publicitet, eller gör han det för att tala om att han slutar som partiledare. Jag tror han vill fortsätta, men säker är jag inte.

Bra med mobilhus för asylboenden
Det går snabbt att bygga och det blir hygglig standard. När asylboendet går över i ett permanent boende kan mobillägenheterna användas som studentlägenheter. De går också lätt att flytta. Men upp till 650 boende på samma plats från i dag max 250? Kan det inte skapa problem för en liten ort t.ex?
För övrigt har vi åkt skidor hela dagen i dag med snö i morse och sol sedan under dagen,  och en öl och en gluwein på eftermiddagen.

söndag 22 mars 2015

Lördag den 21 mars 2015 - på väg till Lofsdalen
I går blev det ingen blogg eftersom vi var på resa mest hela dagen, Sonja och jag. Vi åkte till Sonjas syster och svåger Zari och Olle på fredag, åt en god middag och pratade lite om livet, sov över, gick ut med vovven Albin på morgonen och sedan åkte vi mot Lofsdalen utan direkt brådska.
Vi stannade i  Orbaden strax före Järvsö och tog en kopp kaffe på restaurangen med underbar utsikt över Ljusnan, handlade mat i Sveg och kom fram till stugan i Lofsdalen straxföre 19.00-tiden precis när solen gick ner. Kan man ha det bättre.

Söndag den 22 mars
Det skulle bli storm och snö. Det snöade kraftigt en halvtimma i morse men nu skiner solen igen precis som i går. Här är gott om snö och fyra grader kallt. Nu ger vi oss snart ut i backen.
Det blir nog lite mindre politisk blogg den här veckan, Visst, det går att följa med på nätet och TV och det gör vi men vill man ha en färsk tidning i handen så går det inte så bra. DN och morgontidningarna kommer på eftermiddagen och aftontidningarna sent på kvällen eller dagen efter. Men vad gör det. Skönt att inte alltid vara uppdaterad på allt....Det händer ju viktiga saker i Lofsdalen också, t.ex ölen och musiken på after ski...
För övrigt åker vi ut nu mot Hovärken.

fredag 20 mars 2015

"Mänskliga rättigheter måste väga tyngre än näringspolitik" står det på en rubrik på dn.se/debatt i dag undertecknad av fyra folkrörelser; Svenska Freds, Diakonia, Amnesty International och Sveriges kristna råd.
Det är bara att hålla med. Hela artikel beskriver alldeles utmärkt varför rubriken är riktig. Artikeln är också fylld med förslag på hur kraven på mänskliga rättigheter ska kunna upprätthållas. Politiskt ansvarsutkrävande är en av de viktiga åtgärderna. De personer och partiet vi väljer i riksdagen måste känna trycket från medborgarna att hålla kravet på mänskliga rättigheter högt. Vi väljare måste också ställa sådana krav på partier och politiska företrädare i valen.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg var mycket bra och tydlig i morse på ekot i en debatt med en företagsledare som har affärer med Saudiarabien - mänskliga rättigheter måste gå före affärer och pengar.
Mycket upplyftande att höra Anne Ramberg. Glasklart att inte affärer ska vara viktigare än halshuggningar, spöstraff och diskriminering av kvinnor. Och detta sagt i en debatt med en företrädare för näringslivet som själv tyckte att det var rätt att säga upp avtalet men kritiserade sättet.

Anders Ygeman ska ha en eloge för sitt rakryggade agerande mot morden i Biskopsgården och den organiserade brottsligheten.
Jag känner Anders väl.Vi stod på samma sida i folkomröstningen om EU-medlemskap och vi arbetade nära varandra i Bryssel i flera år.Det är en hyvens kille. Höjer inte rösten i onödan ,är närmast allvarlig i intervjuerna men mycket kompetent. Skärpta polisinsatser, avlyssning, minskad vapentillgång och bättre samverkan mellan olika myndigheter, insatser från polis, skola och civilsamhället i socialt utsatta områden Bra förslag, men gör det också.
För övrigt åker Sonja och jag nu till Sonjas syster och svåger Zari och Olle i Gävle och sedan i morgon vidare till Lofsdalen. Härligt.





torsdag 19 mars 2015

Riksbanken sänker räntan till -0,25 - Ett stort spel med små procentsiffror
Detta har aldrig hänt förut i Sverige och ingen vet hur ett sådant här rally kan sluta. Om det går bra eller om det går dåligt vet vi inte heller. Bra är det alltså tänkt att gå med förhoppningen om höjd inflation till inflationsmålet 2,0 procent, men det vet ingen något om. Stödköpen av statsobligationer för 30 miljarder har nog en större chans att få upp inflationen. Pengar kommer ut på marknaden och handel, köp och investeringar kan komma igång, men..

Talade med vår pojke Kristoffer när vi var på Kings of Tennis i går och såg Mats Wilander vinna knappt över Pat Cash. Kristoffer jobbar på danske bank just med frågor kring statsobligationer. Han menar att få upp inflationsförväntningarna är viktigast och då handlar  det om vad ekonomiska aktörer, banker och allmänhet tror. Extremt kortsiktig politik, säger i alla fall svd.se/näringsliv.
Jag tror att politiska insatser som sänkta skatter på arbete, rit-avdrag(på datasercive i hemmet) och pensioner liksom offentliga investeringar kan stärka konjunkturen. Procentleken imponerar inte.

Grekland leker med hela EU-eliten - och kan göra det för att ett grekiskt utträde ur euron skulle bli ett stort nederlag för den ogenomtänkta gemensamma valutan.
Det är inte många regeringschefer som skulle få hela EU-ledningen att komma till ett möte som man själv kallar till. Det har Greklands nye premiärminister, vänsterns Alexis Tsipras lyckats med. Han har begärt fyra månaders förlängning av EU:s räddningsprogam och då kommer alla, Angela Merkel, Francois Hollande, Mario Draghi, Jean-Claude Juncker, Jeroen Dijsselboem och Donald Tusk. Hela EU-eliten. för en misslyckad eurosatsning.
För övrigt ska jag nu snart gå till Socialnämnden och diskutera underskotten och ta upp frågan om EU-migranterna i Värmdö.


onsdag 18 mars 2015

En seger för Netanyaho men ingen seger för freden
En seger för Netanyaho, en seger för högern i valet och en seger för högern och höger i den sannolika nya regeringen. N utlovar fler bosättningar som ökar motsättningarna i hela regionen. N sa också i slutet av valrörelsen att han inte kommer att förhandla om en palestinskt stat. Han vill inte längre stå för den tvåstatslösning han sa att han skulle verka för 2009.

Israels relationer till omvärlden, inte minst USA försämras kraftigt.
Detsamma gäller för oss i Sverige, när regeringen nu - som jag ställer mig bakom - erkänt Palestina som en stat. Då kommer relationerna till Israel att ytterligare försämras. Nu behövs nog diplomati ner än nya uttalanden.

Miljardkrig splittrar försvaret 
Ja,så kan man formulera sig om de olika buden om nya satsningar på försvaret som nu kommer från alla håll. Regeringen, S och Mp:s förslag är 6,2 miljarder för år 2016-2020. Nu går Jan Björklund, Fp ut med 17 nya miljarder och tror att det kommer att lyfta Fp bättre än skolan. Moderaterna och Anna Kinberg Batra med 10 nya och Kd och C säger att de kommer att höja sina bud senare.
Nästan lite komiskt. Försvarsminister Peter Hultqvist som fått kämpa för de 6,2 miljarderna mot Magdalena Andersson får nu draghjälp av alla Allianspartierna för högre bud som ÖB krävt.

Men det är inte pengarna som är den stora frågan - det är Nato
Och här är risken stor att det blir utpressning från Natoanhängarna för att skjuta till mer pengar. Centern ska stå fast vi vår militära alliansfrihet .Nej till Nato.
För övrigt blir det nu lite förberedelser inför Socialnämnden och i kväll blir det Kings of Tennis med Pat Cash mot Mats Wilander.Roligt.

tisdag 17 mars 2015

Putin lever och tar emot besök av en Kirgizisk president - men vad ligger bakom 11 dagars "bortovaro".
"Utan skvaller vore livet trist", sa Putin när han kom tillbaka efter 11 dagars bortovaro från den ryska etern. Småleende och lite undrande om uppmärksamheten. Vad är svaret på dessa 11 dagar? Någonstans har gossen varit, men vill inte tala om var och med vem? Eller leker han bara med alla?
Något viktigt har hänt för honom eller kring honom. Han vill inte tala om vad. Han döljer något viktigt som hänt. Allmänheten i Ryssland och i världen har inte med det att göra.

Så säger en enväldig härskare. Uppståndelsen visar tydligt hur Putins roll ser ut.
Enväldig, diktator, makten är hans och den ligger helt i hans person. Med dagens möjligheter att få fram information om vad man befunnit sig och vad man gjort så har jag svårt att se att också  denna bortovaro förr eller senare blir öppen och beskriven. Vem - vilka, gynnar respektive missgynnar det?

Otroligt med så fyrkantiga regler för pensionering som fortfarande gäller i Sverige. Något företag sätter en regel att du inte får köra buss efter 70 år. Tala om diskriminering av äldre.
Därför blir min motion till Centerstämman om Livsbalans ännu viktigare. Du ska ha rätt att arbeta så mycket och så lite du vill under olika skeden i livet och så länge du vill också utan att någon sätter en arbetsmarknadspolitisk dödförklaring på dig.

Till de sju partiernas gruppledare i kommunfullmäktige
Inbjud till en medborgarträff om Slussen före mötet med staden
Den 23 mars ska några av er som företrädare för Värmdö kommun träffa förtroendevalda representanter för Stockholms stad om Slussen. Jag tror det skulle uppskattas väldigt mycket av Värmdöborna om ni före mötet inbjöd till en öppen medborgarträff i frågan där samtliga partiers gruppledare får tala om vad de vill göra och svara på frågor om Slussen. Tror också det skulle ge er värdefulla medskick inför mötet med staden. Ordentlig information om medborgarträffen bör gå ut.
Lämpligen kan träffen ske i Gustavsberg, förslagsvis den 18 eller 19 mars vid 18.00 tiden.
Föreslår att besked lämnas till kommunstyrelsens ordförande Monica Petterson som organiserar träffen.
Med förhoppningar om positiva svar
Hans Lindqvist
För övrigt tänker jag gå på Kings of Tennis på Waterfront och se Mats Wilander spela mot Australiens Pat Cash. Veteraner är något särskilt...





måndag 16 mars 2015

Se över FN:s och EU:s regler om vapenförsäljning. Vapenförsäljningen i världen måste minska
Vapentillverkningen och vapenexporten i världen tycks inte minska. Varje land har naturligtvis rätt att försvara sig själv och bygga upp ett eget försvar, men var går gränsen för vapenexport till diktaturer och krigförande länder. Här finns FN-avtalet som skall stoppa vapenhandel med länder som kränker mänskliga rättigheter och här finns EU:s uppförandekod också med koppling till respekt för mänskliga rättigheter. Efter Saudiaffären kunde Sverige ta ett initiativ och föreslå en översyn och skärpning av reglerna.

Bra att USA och utrikesminister John Kerry nu vill förhandla med Bashar al-Assad för att få slut på Syrienkonflikten
Det är klart att jag skulle vilja se Assad borta från scenen. Ett sådant fruktansvärt inbördeskrig med 220 000 döda och 14 miljoner flyktingar i det egna landet borde krävt internationella insatser för länge sedan. Att Assad överlevt är en tragisk gåta. Då är det bättre att försöka förhandlingsvägen som USA och Kerry nu gör. FN bör backa upp.

Om Löfven är den samarbetsminister han talat om borde han se positivt på Alliansens förslag om en bred parlamentarisk utredning som ser över om målet behöver ändras.
Här får Löfven visa om han menar allvar med en samarbetsregering. Just frågan om Överskottsmålet lämpar sig extra väl för samråd över parti-och blockgränser. "Finns det skäl att revidera överskottsmålet är vi beredda att diskutera detta.", skriver Alliansens ekonomiska talespersoner på dn.se/debatt i dag. En bra öppning som bör mötas med ett bra svar.
För övrigt ska jag nu gå igenom handlingar till Socialnämnden.

söndag 15 mars 2015

Läget i Svensk politik kan bli ett annat med Ebba Bush Thor i Kd. Det kan påverka alla partier och inte minst Alliansen - fast dagens SvD/Sifo ger inte Kd uppgång
Nu har Ebba BT inte valts än men det är ingen tvekan om att det blir hon som ny Kd-ledare och att det kommer att påverka svensk politik
Varje ny partiledare måste sätta ner foten.Centern satte ner foten p fel ställe och fick börja om. Det var klokt att man gjorde det för att inte säga helt nödvändigt. Och i dag ska partiledning och partiledare ha en eloge för kursändringen i mer centerideologisk riktning. Och det ska vi fortsätta med. Väljarna ska känna igen centern, men det får gärna komma nya inslag som spårbilar,livsbalans och medborgartjänst där man känner igen grundvärderingarna och bara bygger på dem.

Kd med Ebba BT talar också om att "förankra ledarskapet i kristdemokratisk ideologi"
Men där blir frågan vad det är? 
Är det aborter blir det ingen framgång. Är det barn, äldre, familj i den lilla gemenskapen kan det blir det. Subsidiaritetsprincipen nämns av flera kristdemokrater.Beslut ska inte fattas över huvud på någon utan på lägsta möjliga nivå. Vem vill något annat?Vi har decentralisering och den ska vi tala mer om, S hade egenmakt med Thorvaldsson som SSU ordförande, och det finns fler beskrivningar. Men subsidiaritetsprincipen ger inget nytt till kristdemokraterna. Men Vi ska stärka vår decentraliseringsprofil i Centern, t.ex genom en starkare landsbygdspolitik.

Kd:s högerinriktning kan bli en krock med Moderaterna och även med Centern och Fp, men framförallt med Alliansen om man driver en starkt egen linje
Kd säger tydligt att man vill gå till höger, det är man det enda parti som säger. Nato är en sådan fråga. Låt Kd stå för det, Centern ska inte kriga på den planhalvan. Ett mer självdrivet Kd kan inverka på Alliansen som just Nato och en egen budget. Också Centern bör driva frågan om egen budget som stärker C-profilen.
För övrigt var det en trevlig fest i går med Hemmestakören på Huddingeteaern och nu åker vi nu till Siggesta och köper lite närodlat.

lördag 14 mars 2015

 Jag blir alldeles kall när jag läser om alla barn som drabbas av kriget i Syrien. Dom har inte gjort någon illa. De vill bara växa upp med sina föräldrar och syskon.
Kriget i Syrien har nu pågått i fyra år. Ett tag trodde jag att president Assad bara hade några veckor kvar när Syriska nationella rådet bildades, men så blev det inte.De olika motståndsgrupperna kommer inte överens, ISIS skräckinträde  på arenan har gjort det ännu svårare. När Assad accepterade att förstöra sina kemiska vapen, hade jag också förhoppningar om att en uppgörelse av något slag skulle kunna komma.Fel igen.
Försök och ta in vad Svd.se/världen skriver i dag. 14 miljoner barn lider av konflikten. För 5,6 miljoner är läget desperat. 2, miljoner barn går inte i skolan.
FN borde kalla in en världskonferens. Säkerhetsrådet borde få ökade resurser. Ställ Assad inför domtol.

Och Ebba Bush Thor utnyttjar naturligtvis läget inför beslutet som partiledare nu med förslag om sänkt skatt för barnfamiljer. dn.se/nyheter
Ja, det går genom rutan, eller går in i plånboken, vad du vill. Det fastnar. Ett förslag.Men på frågan hur det ska gå till, finns inget svar."Det ska bli lägre skatt för.." var svaret. Ja, det var ju detta du sa, men hur? Det ska inte bli högre... Väljarna ska kunna känna igen "den kristdemokratiska tråden..." Mer makt från politiker till enskilda människor.Är det någon som sagt tvärtom..? En egen kritdemokratisk budget. Nu går det bra, men det kommer en dag....
För övrigt ska jag nu skjutsa Sara och Hanna till tennisen i Gustavsberg och sedan ska vi till Huddinge på revy och sedan en liten middag.

fredag 13 mars 2015

Saudiarabien och vapenavtalet: Rätt beslut men en osäker, vinglig, mindre imponerande process fram till beslutet.
Jag tycker Kerstin Lundgren ska ha en eloge för TV-debatten om vapenavtalet med Saudiarabien i går kväll. Rätt beslut sa Kerstin men en hantering av frågan som inte inger respekt och därför skadar Sveriges anseende. Två månaders diskussioner i regeringen, som inte varit interna utan tvärtom flugit fram och tillbaka från olika regeringsföreträdare som Utrikesminister Margot Wallström, ena dagen, försvarsminister Peter Hultqvist nästa dag och sedan statsminister Löfven med sitt krav på omförhandling. Sedan slutade alltsammans med att Löfven till slut blev överkörd av sin egen regering.

Avslutningsdagen var också farsartad. Löfven åkte till Kiev, talade med Porosjenko och gav svenska biståndspengar till Ukraina, samma dag som han i ett kort TV-inslag från Kiev meddelade att avtalet inte skulle förlängas. Då hade försvarsminister Hultqvist redan meddelat detta hemma i Sverige och Margot Wallström hade också sagt samma sak. Löfven skulle som statsminister i en så stor och omdiskuterad fråga naturligtvis ha varit den som gav beskedet. Han ville väl inte eftersom han var överkörd och såg till att han var i Kiev och andra hemma i Sverige fick ge beskedet. Inte förtroendegivande.

Miljöpartiet som varit klara motståndare till förlängning från början och haft en minst lika svår intern konflikt som Socialdemokraterna har klarat detta mycket bättre, trots det mycket hårda trycket rån medlemmarna om ett Nej, Nej, Nej.
Bra i sak men inte förtroendegivande i hanteringen som regering och Löfven för ta åt sig mest av att det blev så klumpigt och oproffsigt.

Och nu åker Sonja och jag på Bernts, Sonjas kusins, begravning i Köping Tråkigt, men det hör till livet.

torsdag 12 mars 2015

Löfven har skadats av Saudiavtalet.  Löfven skulle ha lämnat beskedet och han skulle gjort det med formuleringen, Det går inte.... Nu har han en uppförsbacke, men oppositionen har heller inte tjänat på frågan.

Sverige har tappat goda kontakter både med arabvärlden och Israel, men det är sånt man måste räkna med om man står för en åsikt. Det fanns ingen annan väg och det skulle Löfven ha sagt själv om statsminister och det skulle han sagt mycket tidigare.
Nu får han t.o.m Palestina emot sig som är medlem i Arabförbundet som som nu fördömt Wallströms uttalanden. Tala om att förlora...

Nu blir det Ebba Bush Thor och hon har klarat nomineringsprocessen bra in i det sista- I går ville hon inte tala om sig själv som ny partiledare,utan hänvisar till valbereningen, trots att hon är ensam kandidat. Respektfullt, men politiken...migrationen?
Förståndigt också att inte svara på frågan om hon står till höger eller vänster om Hägglund. Men om man i samma intervju säger att Kd står till höger i svensk politik har hon  redan givit svaret.. Hägglund skulle inte svarat så.

Nya Slussen är inget bra förslag, och samtidigt dyrt. Vad sägs om 36 miljarder i samhällsekonomisk kostnad jämfört med 16 miljarder för Plan B. 
Plan B:  Dubbelt så snabbt, hälften så  dyrt och dubbelt sås bra.
För övrigt går det att behålla nuvarande plats för bussterminalen med Plan B, eftersom Slussen inte byggs om utan rustas upp. Enkelt.

onsdag 11 mars 2015

Jag blev verkligen hörd i min blogg i går. Jag skrev "Säg upp Saudiavtalet nu innan Saudierna gör det" och Centern kan väl inte stå bakom ett sådant avtal nu. Jag blev lyhörd på båda.
Så kom då beskedet. För mig var det väntat efter de senaste dagarnas händelser. Löfven hade inget val. Men vilken lång process och hur många gånger har Löfven sagt att avtalet ska "omförhandlas".
Så blev det inte men frågan har "omförhalats" alldeles för länge och S men särskilt statsminister Löfven själv har tappat mycket i förtroende.

Nu slapp han stå där  i Svenska media och rapportera att hans egen regering har kört över honom. 
Det fick försvarsminister Peter Hultqvist göra och det var väl tur, eller...Var tidpunkten för presentationen av Nej till förlängning så taktiskt inlagt att det råkade komma samtidigt som Löfven åkte till Kief och inte var hemma? Spelar ingen roll nu. Han är överkörd. Det är också bra svar från Peter Hultqvist och Margot Wallström att regeringen vill utveckla det civila samarbetet med Saudiarabien på andra områden än vapen.. Lite kan det väl dämpa kritiken från näringslivet och metall- och vapenindustrin som Löfven ville backa upp. Men det där med FN.s säkerhetsråd...

Själv tror jag att Sveriges sena men slutliga besked om uppsägning av vapenavtalet bara är positivt för Sverige, både i världen som företrädare för demokrati och mänskliga rättigheter och i frågor om handel
Näringslivets krav att avtal ska hållas är inte riktigt relevant eftersom vi har följt avtalet tills nu då det kommer en tidpunkt då det kan sägas upp och då följer vi det också och säger upp avtalet, helt enligt vad som står där.
Bra också att Centern gav ett tydligt besked om Nej till förlängning innan det var för sent.
För övrigt måste Värmdö nu tydligt tala om för staden att vi vill ha "Bussen till Slussen" och inte till Nacka som det finns stor risk att det kan bli efter bitr. finansborgarrådet Jan Valeskogs besked .

tisdag 10 mars 2015

Säg upp Saudiavtalet snabbt nu innan Saudiarabien gör det själv
Arabförbundets Nej till Margot Wallström att tala kan snabbt ändra scenen i fråga om vapenavtalet med Saudiarabien. De måste ju själva förstå att ett nej att tala när Sveriges utrikesminister var inbjuden som hedersgäst inte gör det lättare för Sverige att fortsätta vapensamarbetet och förlänga avtalet. Det bästa Sverige kan göra i den situation som uppkommit är att snabbt säga upp avtalet innan Saudiarabien gör det själv. Ta beslutet vid första bästa regeringssammanträde. Centern kan väl inte stå för detta avtal efter vad som nu kommit fram om Saudiarabiens diktatur och mänskliga grymheter i media.

Ryssland verkar fullständigt ha tappat det diplomatiska greppet, om man någonsin haft något på länge, när man anklagar Sverige för att ha orsakat kriget i Ukraina.
Sverige var initiativtagare och pådrivande för EU:s Östliga partnerskap där Ukraina skulle ingå. Det är orsaken till hela Ukrainakriget....Synpunkter? Någon? Men så låter det från den ryska ambassaden i Stockholm. Det är så löjligt men samtidigt allvarligt att man bara skrattar med halva ansiktet.

Junckers EU-armé  rekryteras inte i dag, men Juncker vill bygga på det militärpolitiska samarbetet så mycket  som möjligt för att en dag kunna säga...
Vill Sverige det? Kommissionen förbereder tydligen under Junkers ledning konkreta förslag inför EU-toppmötet i juni. Det handlar om olika sätt att samordna EU-ländernas militära resurser. Svar: Sverige är militärt alliansfritt.
För övrigt var det ett lite underligt och meningslöst möte i går i Värmdösalen i Gustavsberg om Slussen. En monolog från granskningsgruppen i över en timme men bara några minuter till frågor.
Bra ändå att man bordlade frågan i ks efteråt. Inbjud till ett medborgarmöte före beslut.

måndag 9 mars 2015

J-C Juncker: EU ska skaffa en EU-armé.
Det är vad jag hörde på morgonnyheterna i dag. Inte ett dugg förvånad, vare sig av förslaget eller vem som presenterar det. Så skrev jag redan när Juncker föreslogs som kommissionsordförande. Vänta ska ni se... Och nu ser Vi.
Och nu handlar det om Ryssland. Det är för att skrämma Putin,varna och hota. Vad man än väljer så ökar misstron,oron och relationerna mellan EU och Ryssland försämras ytterligare.. Putin känner sig provocerad och det blir en ännu farligare Putin. Risken för militära konflikter och krig ökar.  Är det detta man vill åstadkomma?
Nu krävs att alla 28 medlemsländer säger ja för att en EU-armé ska skapas och det sker inte. Men bara förslaget....

Ebba Bush Thor får stort lobbyutrymme i media och det gynnar henne som Kd-ledare.
Det är KDU:ordföranden Sara Skyttedal som skriver i dag på dn.se/debatt. KDU har gjort en enkätundersökning? Bland säkra, troliga och möjliga väljare. Bush vinner i alla grupper. Det är förmågan att bilda opinion det handlar om. Opinion för vad verkar ha mindre betydelse. Hårdare tag mot invandring och flyktingar genom temporära uppehållstillstånd backas upp i artikeln.
Jakob Forssmed får en liten rubrik på svd.se/brannpunkt men det är 28 kd-personer som stödjer honom. Tror inte det räcker, tyvärr.

Bra reportage och intervju med Gustav Hemming, nu Centerns landstingsråd med ansvar för regionplanering om ökat bostadsbyggande med hållbarhet och god miljö. dn.se/sthlm
Det handlar om nästa regionala utvecklingsplan som ska antas 2017. Då får vi en samhällsdebatt  under hela mandatperioden hur vi vill att Stockholmsregionen ska utvecklas. Men gör dig inte ovän med kommunerna Gustav...Inga hot om indragen kollektivtrafik om...Utmärkt att inte låsa för mycket trafik till bilar och parkeringsplatser. Stöd kommuner som satsar på modern miljövänlig transportteknik som spårbilar som går i luften och inte tar någon mark i anspråk. Spårbilar från bostadsområdena till T-banan, minskar bilismen och bilparkeringarna.

För övrigt ska jag nu in till ett möte i kommunen om Slussen där Värmdö ska kräva en helhetslösning med bussterminal vid Slussen innan man börjar bygga, annars krav på planföreläggande av regeringen. Plan B är bästa alternativet.  - dubbelt så fort, hälften så dyrt och dubbelt så bra, med bussterminalen på samma plats som i dag.

söndag 8 mars 2015

Vasaloppet: Petter Eliassen har redan vunnit, en Augland tvåa och bäste svensk åtta...Bara att gratulera Norge igen.
Såg redan från starten men illa att flera bra svenskar som Johan Olsson inte kunde åka. Men Norge är bra och ska Grattas för det. Trodde att Aukland skulle ta det men Eliassen var för stark.

Nu väntar jag på att Micke ska gå i mål i sitt 8.e Vasalopp. Vasa appen säger 13.43 i så fall blir det 5.43 och så slår han sin bästa tid 5.55 från förrförra året. Det värsta är att han slår min bästa tid med två timmar... Men på min tid åkte vi ju med en lång stav och med renskinn som glid under skidorna....ha.

Tre Vasalopp har det blivit för mig och bästa tiden var just 7.55 och de andra kring 8 timmar. Har gått bättre i Vansbrosimmet med 14 sim och bästa tid på de tre kilometrarna på 59.52.
Det roliga med dessa stora idrottsarrangemang är alla människor, stämningen och allt fantastiskt runt omkring,
Nu kommer ett nytt SMS på Vasa appen där Micke passerade Hökberg 12.39:42. Förväntas i Eldris 13.19:06 och i Mora 13.54:33. Vackert grabben, men nästa år ska jag träna lite mera.....ha.

Och samtidigt som Micke åkte upp till Vasaloppet i går åkte Stoffe ner till Val d´hisere på en veckas skidåkning i alperna med sina kompisar.
Men någon har väl i alla fall lärt dom från början....
För övrrigt ska jag nu se Micke gå i mål på SvT Play eller på appen.


lördag 7 mars 2015

Direktörernas artikel kan få motsatt effekt. Säkert viktigt för dem att skriva och tala om men de har nog inte tänkt igenom hur den mottas.
Näringslivets folk med Jakob Wallenberg i spetsen skrev i går att avtalet med Saudiarabien inte får sägas upp. Då riskerar Sveriges trovärdighet som handelspartner i omvärlden att undergrävas. Kärnfrågan i artikeln var ökad frihandel eller isolering. Man nämnde inte med ett ord att det rör sig om ett militärt samabetsavtal

Nu blir det ännu svårare för Miljöpartiet att stå ställa sig bakom en förlängning av avtalet. Det skulle ju betyda att de argument direktörerna framförde i går också blir Miljöpartiets. Detsamma för S naturligtvis. Artikeln gör det svårare att få igenom en förlängning av avtalet. Det är verkligheten. Tänk först. Själv tycker jag avtalet ska sägas upp. Det går inte att försvara.

Minskad toppstyrning, mer medlemsinflytande och satsning på jobb, skola och integration ska bli M:s väg tillbaka.
Det är vad partisekreteraren Tomas Tobé skriver i dn.se/nyheter.Det där med toppstyrningen är ju en indirekt kritik mot Fredrik Reinfeldt. Nu har ett antal arbetsgrupper tillsats för att ta fram förslag till stämman i höst, men än så länge är det tyst om t.ex integrationen som alla andra partier lagt fram förslag om. När? Man tappar ju debatten.

Baylans energikommission ska vara klar 2017 och siktar mot 2050. En ny utredning som ska hålla på hela mandatperioden och skjuta frågan framför sig. I går var det vinstutredningen. Vad kommer i morgon?
Så gör man när man är pressad, Skjut alla svåra frågor framför dig, Men höjd effektskatt kan ytterligare skynda på kärnkraftens avveckling.
För övrigt ska jag i dag till Nej till EU;s årsmöte och tala om 20 år med EU och om vi kan få en ny folkomröstning. precis som Cameron driver på för i Storbritannien.



fredag 6 mars 2015

Vi ska stå emot näringslivets lobbyartikel om att "Sveriges trovärdighet äventyras" om Saudiavtalet avbryts.
Det är en imponerande samling företrädare för svenskt näringsliv med Jakob Wallenberg, Christina Stenbeck, Stefan Persson, Christian Clausen...totalt 31 stycken som skriver att avtalet inte får avbrytas. Man koncentrerar sig på två saker. Den första är att man kan åstadkomma förändring åt rätt håll med "utveckling, ökad öppenhet och välstånd för människor" genom handel och dialog  Vi tror inte på" isolering och handelsstopp".
Det andra är att avtalet med Saudiarabien handlar inte bara om detta land utom om Sveriges rykte i hela världen. "Vårt agerande i ett land...ger ekon i andra länder",

Avtalet går inte att försvara.
Du åstadkommer större förändring om du säger upp det och talar om varför. Dialogen blir mycket större, eller kraven på förändringar i Saudiarabien om de ser att de håller på att tappa handelspartner.

Sex procent vinst i välfärden är en förvånansvärt hög siffra i linje med vinster i den övriga ekonomin.
Det säger också civilminister Ardalan Shekarabi. Det undrar jag verkligen om Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson har ställt sig bakom, men de måste nog hålla tyst i detta läge för att inte riskera hela uppgörelsen med S.
Tycker inte att Centern ska tala om "statssocialism" och att möjligheterna att komma överens är "obefintliga". Man förbjuder ju inte vinst. Kvalitet, öppenhet, kontroll och långsiktighet ska vara argumenten och en vinst på sex procent är inte så dåligt.

Kd kan inte hur som helst överge Decemberöverenskommelsen, säger Ebba Bush Thor mot Lars Adaktussons artikel i SvD i går
Men "under min ledning" kommer vi inte att tveka att agera om regeringen bryter andan i överenskommelsen. Lyssna; "Under min ledning", är hon redan vald...?
För övrigt var det ett bra möte i går med Mälardalsrådets näringslivs-och FoU utskott. Satsa mer på yrkesutbildningen för att få fler jobb. 



torsdag 5 mars 2015

Jonas Sjöstedt har gått segrande ur förhandlingarna med S om vinster i välfärden. Det kan bli hårdare än vad överenskommelsen tycktes tyda på i höstas.
Ja, så tolkar jag direktiven till den utredare som ska se över vinster i välfärden. De offentliga medlen ska användas till verksamheten, en syftesparagraf ska införas i bolagsordningen, användandet av offentliga medel ska kontrolleras, t.ex om man drar ner på personal, kvalitet och kontinuitet ska få större betydelse.

Men det står att "Nya regler bör starkt begränsa möjligheterna att ta ut vinst".
Där kommer haken för Jonas och vänstern "Starkt begränsa". En tolkningsfråga Vad är starkt begränsas? Det är inte totalstopp i alla fall. Hur mycket får man då ta ut? Tolkning igen.
En bra sak är de ideella, idéburna aktörerna ska kunna växa och det var faktiskt ett huvudsyfte när valfrihetsreformen infördes. Sedan har de stora företagen tagit över, som man inte riktigt förutsåg.
Inga Caymanöar naturligtvis.

Men det blir en lång utredningsprocess.
Utredning klar i november 2016, ut på remiss minst ett halvår. Remissvaren ska samordnas 2017 och en proposition skriva då är vi framme vid valåret 2018. Jonas har dragit det längsta strået hittills.dn,se/debatt

Den nya Kd-ledningen kan strunta i decemberöverenskommelsen, DÖ skriver Lars Adaktusson på svd.se/brannpunkt.
Överenskommelsen ingicks av den partiledning som just avgått. Det "har långtgående effekter" för krisdemokraterna med sin "utsatta ställning". Så argumenterar LA. Den nya ledningen är inte juridiskt bunden av DÖ.
Är det moral? Är det etik? Är det hederligt? Är det försvarbart?  Är det Kd? Nya Kd
För övrigt åker jag nu in till Mälardalsrådets Näringslivs-och FoU utskotts möte om matchning på arbetsmarknaden.



onsdag 4 mars 2015

En läsa-skriva-räkna garanti är ett bättre förslag än betyg i fyran 
Det har inte kommit så mycket från regeringen om skola och utbildning. Mest prat och debatt. Nu kommer ett bra förslag om en läsa-skriva-räkna garanti som sätts in redan från förskoleklassen. Fridolin har fått inspiration från Finland, som han också nyligen besökt. Där finns sådana stödjande insatser för de yngsta eleverna som minskar problemen längre fram.Vi får se vad PISA säger om några år?

Fråga:Varför skulle rysk polis och myndigheter beslagta Nemtsovs datorer och hårddiskar om dom inte var rädda för att de innehöll något som kunde riskera makten?
Det räcker i sig som bevis på att någonting inte är så bra. Varför hade rysk polis kopplat bort översiktskamerorna runt den plats där Nemtsov blev skjuten? För att inte skytten skulle kännas igen kanske. Eller, var det bara en tillfällighet? Man visste om att något skulle hända. Vem man är får vi nog aldrig reda på.

Håller med Johan Schuck i DN om att en investerings- eller kapitalbudget bör tillskapas i statsbudgeten.
Det finns i de flesta kommuner och det underlättar både information och diskussion om framtida investeringar. dn.se/nyheter.

Bra också att SL nu försöker stoppa fuskåkandet på T-banan, men ännu bättre vore att slopa spärrarna helt som i Paris och Berlin och andra storstäder och  kontrollera direkt på perrongerna med högre böter än dagens 1200 kronor.
För övrigt var det ett  trevligt födelsedagskalas hos Tage Gripenstam i Ekhammar på Hölö i går.
60 år tror jag visst att han var,mogen yngling så munter och så glad.

tisdag 3 mars 2015

Magdalena Andersson och Löfven behöver pengar och nu lämnar man krona för krona och överskottsmålet har gjort sitt.
Det var nästan väntat. Redan i oktober flaggade Magdalena Andersson för att det för eller senare blir en fråga om att ompröva överskottsmålet. Det gjorde hon säkert när hon insåg ur mycket pengar regeringen har lovat ut under valrörelsen och i sin budget. Det går inte ihop helt enkelt att ha ett överskottsmål på en procent av BNP. Det som vi hört hundratals gånger från Magdalena Andersson ,där hon nästan övertrumfade Anders Borg i att hålla på överskottsmålet med krona för krona, överges nu.

Det blir en utredning men den är bara avsedd för att debatten ska dra ut på tiden och inte bli för svår för Magdalena och S-regeringen. 
Sparande i balans ska det heta för framtiden. "Det är mer ändamålsenligt för Sverige i framtiden" Ändå säger hon att överskottsmålet "tjänat oss väl", och nu gör det inte det längre då?
Eller? Det går inte ihop att skapa överskottsmål om man ska fullfölja alla val- och budgetlöften.
Det är hela motivet och nu gäller det att hitta argument för det och dra ut på debatten så att inte kritiken blir för stor. Och då passar det bra att säga att det först är "på längre sikt" som utrymmet för
investeringar ökar.

En lång 5-årsutredning om sjukförsäkring och a-kassa med svårtolkade förslag -men ersättningarna ska vara högre och den bortre parentesen vid 2,5 år ska "kanske" tas bort.
Mycket oklart. Moderaternas ekononiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson tog direkt avstånd från förslagen och sina egna ledamöter i utredningen. C,Kd, Fp vill ha högre tak i a-kassan och är också för att ta bort "stupstocken" i sjukförsäkringen. Här kan det bli problem för Alliansen som kan gynna regeringen.
För övrigt ska jag framåt eftermiddagen till Hölö och gratulera Tage Gripenstam på 60-årsdagen

måndag 2 mars 2015

Putin balanserar mot avgrunden. 50 000 demonstrerar mot mordet på Nemtsov och indirekt mot Putin.
"Jag är inte rädd" stod det på massor av plakat på demonstrationen i går. Det är nog inte riktigt sant, men det är ett bra besked till Putin och den ryska halvdiktaturen som nu alltmer går över i en hel diktatur. Risken när oppositionen stärks är att Putin blir än mer våldsam. Alltmer inträngd i ett hörn blir han tvingad att anfalla och vad det blir nästa gång vet ingen.

Putin skulle för länge sedan varit åtalat, dömd och fängslad på livstid om de brott han begått skulle sket i en demokrati.
I går visades en canadensisk film om Putins liv och bakgrund. Låg han bakom alla dessa kriminella brottshandlingar om miljarder dollar som han åtalades för i St Peterburg under tiden han var vice borgmästare under Sobtjak? Låg han bakom bomberna som dödade 100-tals i bostadskvarteren som fick den ryska regeringen att gå till angrepp mot Tjetjenien?

 Hur har den fattige gossen lyckats skapa sig en förmögenhet på 40 miljarder dollar? Ligger han bakom, har han beordrat, har han känt till, eller har han bara hållit tyst om de många politiska mord som begåtts under hans tid i Ryssland? Det var en mycket illustrativ och informativ film om Putins bakgrund, uppväxt och tid i KGB, som format hela hans  diktatoriska ledarskap.

Jag har träffat Putin, blivit serverad vodka av honom, ytligt talat med honom och kan nu se framför mig den lille uppassaren hos borgmästaren i St Petersburg i början på 90-talet.
Han försvarade Subtjaks alla korruptions-och brottsaffärer i St Petersburg. På det blev han befordrad av Jeltsin och försvarade honom på samma sätt, med sin inblandning i Jeltsins lika förödande korruptionssandaler.
Jeltsin valde då Putin som sin efterträddare, för mig sätter han aldrig dit....
Den stora frågan. Vad blir Putins nästa drag?
För övrigt ska  Gustav Hemming ha beröm för att han fått igång reguljärtrafiken till Huvudskär som kommer att locka fler besökare till skärgården.

söndag 1 mars 2015

Oppositionspolitikern Boris Nemtsov mördad på öppen gata i Mokva. Jag är inte förvånad,, men förbannad och förtvivlad. Vad är det som händer i Ryssland?
Det var en brutal avrättning mitt på ljusa dagen i Moskva. Fyra-fem dödande skott på nära håll. Sättet påminner om Palmemordet. Beställt, men av vem och varför just nu? Det första vet vi inte men jag har inget förtroende för Putin och med hans förflutna i KGB vet han hur man tar tar död på folk utan att det aldrig blir någon som åker fast. Kreml vill naturligtvis inte att mordet blir uppklarat,då kommer det för nära Putin och det där vet han hur man undviker.

Och varför just nu? 
Enligt källor skulle Nemtsov just publicera en rapport om Rysslands inblandning i kriget i Ukraina och det förstår ju var och en att det hade inte varit roligt för Putin. Ingen demokrati, ingen öppenhet inget fristående rättsväsen.Tvärtom en halvdiktatur, slutenhet och ett rättsväsen som styrs av Putin och makten, Detta är Ryssland. Och Putin kan ljuga hur mycket som helst i sina uttalanden om "ett brutalt mord", ja visst, det låter ju sympatiskt. Det har alla tecken på"att det har provokativ karaktär" och vem skulle vinna på att få bort Nemtsov?

Och nu är det två kandidater kvar i Kd; Ebba  Busch Thor och Jakob Forssmed.. Jag stödjer Forssmed.
Det är inte min sak att avgöra men även utifrån ett Centerperspektiv har Forssmed en betydligt bättre politisk inriktning än Ebba. JF är en kunnig ekonom, han har varit med länge, han är socialliberal mittenvänster. Ebba har sin bakgrund i skolan i Livets Ord, är högerinriktad, med hårdare tag mot invandring och vill gå med i Nato. Ingen bra utgångspunkt för samarbete.
För övrigt hoppas jag på medalj i dag igen, nu fjärde dagen i rad och det har det också blivit. Heja Sverige.