tisdag 30 juni 2015

Löfven ska vara nöjd med sitt tal och inte minst framträdandet. Gör Din plikt kräv Din rätt kunde vi se under hela talet. Den "gamla"socialdemokratin finns där med  ny "utvecklingsmoral".

Som väl ingen riktigt vet vad det är. Men vi får väl se vad S lägger in i det.. Anförandet började med hur viktigt det är med mattebetyg...och att vi ska bli främst i den globala ekonomin. Där fanns bra förslag med framtidsinvesteringar på 2 miljarder för klimatinvesteringar per år. Men han utvecklade inte vad det innehåller men det kommer säker Mp att göra. En aktiv närings- och innovationspolitik var nästa rubrik, men inte heller den utvecklade han mera. Kunskap, kompetens och matchning blev nästa. Och där fick vi dagens huvudförslag.

Tre miljarder till lärarlyft och kunskapslyft och det beskrev Löfven ingående. Det är inte hans område men just därför förstår man satsningens betydelse. Fridolin kommer säkert att precisera.
Men han sa inget om att det inte gäller alla lärare, utan tydligen bara hälften.Och vem ska välja ut vilka som är "särskilt skicklig lärare"? Lärarna själva, rektorn eller kanske eleverna eller...?

Nittiodagarsgarantin blev också en stor fråga, jobb, praktik, eller studier, där 271 kommuner nu ställt sig bakom.Ylva Johansson har rest runt, men här måste  S visa resultat snabbt.

Juncker vill drämma till men Merkel tonar ner greklandskrisen. 
Begå inte självmord av rädsla för döden, var Junckers drastiska uttryck. Vi måste vara försiktiga med vilka budskap vi sänder ut sa Merkel i en lite annan försonligare ton.
Men vad är det man ska folkomrösta om? ECB och långivarna tog ju tillbaka sitt bud, de finns inte längre. Vad ska man rösta om? Någon?
För övrig skulle jag gärna åka till Almedalen men har så d-a ont i höften och traskar omkring med mina kryckor. Blir svårt att komma upp på Donners bar....ha.

måndag 29 juni 2015

Nu ska jag skriva en mer nyanserad bild av Annies tal än de reaktioner jag och många med mig presenterade under och direkt efter talet i Almedalen.
Jag reagerade direkt på hur många gånger Annie nämnde Borgerligheten. Hon inledde hela talet med att påminna om det tal hon höll för några år sedan där hon det ställde krav på Alliansen att förnya sig. Så kom mötet i Maramö, hemma hos Annie, som mest blev grillning och ingen höjdare.

Temat var detsamma i går, Alliansen måste förnya sig
men nu var det Borgerligheten som var rubriken "Den nya borgerligheten är framtidens Allians" hörde jag från talarstolen. Borgerlighet och miljö och tillväxt måste gå hand i hand, Lägre skatt för fler. Pengar är inte statens personliga egendom. Sänkt skatt ger mer pengar till välfärden. Det var några av one-linerna.

Jag tycker vi ska tala mer om Centern än borgerligheten. Om den gröna centerpoltiken, om de gröna rötterna och om den gröna framtiden, inte den borgerliga framtiden. Vi ska ju ha röster från alla håll.

Men nu kommer jag till min nyanserade bild
Annie tog kommandot tidigt efter Reinfeldts avgång och behöll det hela hösten. Anna Kinberg Batra fick och får naturligtvis frågorna från media som det största oppositionspartiet. Men hon utnyttjar det inte. Nyvalspratet kring Jul var samma sak..Annie ställde frågorna. Batra låg tyst. Så har det varit under hela våren.

Tanken från Annie och talet är säkert att utnyttja läget och ta röster från M och borgerliga väljare och stärka centern. Så kan det bli, men med frågan vilket innehåll politiken då får?
Men då ska jag vara ärlig och säga vad jag skrev i går.
Förslagen från Annie om den gröna skatteväxlingen är utmärkta. Borttagen arbetsgivaravgift för den först anställa i enmansföretag, betalas med höjda skatter på farliga kemikalier. Det stärker den gröna tillväxten. Fria timmar för äldre över 75 att få det stöd de själva vill ha. Bra, bra.
Om det är den politiken vi driver när vi blir större så...mer av sån´t.

söndag 28 juni 2015

Nu vet ingen vad som händer i Grekland. Det räddnigsprogram som finns nu avslutas på tisdag och pengar som återstår fryser inne. Folkomröstning? Grexit?
Det är kaos, eller en grekisk tragedi som börjar gå över i komedi. Hur länge ska den hålla på. De formella förhandlingarna med Eurogruppens 19 medlemmar har brutit samman.Efter tre timmars förhandlingar i går lämnade Grekland finansminister Yanis Varoufakis mötet.Motivet var att övriga deltagare inte accepterade Greklands besked om att låga frågan avgöras i en folkomröstning. Men då finns ju inget att förhandla om. Frågan är då överlämnad till det grekiska folket, och ingen vet hur det går.

Bra artikel av civilminister Ardalan Shekarabi och LRF:s ordförande Helena Jonsson om att svenska livsmedel ska gynnas vid upphandlingar.
Fast jag tycker inte det är rätt rubrik. Det ska inte vara ett sådan krav att svenska livsmedel ska gynnas, men det ska vara så tydliga miljö- och djurskyddskrav att det blir verklighet. Det är bra för miljön och för djuren i Sverige, Det skapar jobb i hela landet, håller landskapet öppet och det ställer krav på livsmedlen utifrån.

I dag börjar Almedalsveckan och Centern och Annie är först ut i kväll. Hörde ett kort inslag om Annies tal på lunchekot som lät mycket bra. Sänk arbetsgivaravgiften på enmansföretag och höj miljöskatterna.
Jag hörde bara med ett öra, men det lät väldigt bra. Sänk arbetsgivaravgifterna för enmansföretag under två år, eller sa hon, ta bort dem helt? Det ska betalas med ökad skatt på giftiga och andra farliga kemikalier. Annie fick kritik för att det bara gäller för inkomster över 36.000,

För övrigt ska ju  jobbskatteavdraget vara kvar som givit en månadslöns skattesänkning för en sjuksköterska. Får höra mer i kväll från talet.



lördag 27 juni 2015

Och i går presenterades Kex-utredningen och Krigsmaterialexport. Bra att utredningen är så enig, men tolkningarna av skrivningarna blir något helt annat.
Det är demokratin som är kärnan i utredningen.Ingen export till diktaturer. Låter ju enkelt, men sedan kommer bisatserna, vad är kravet på en demokrati,eller ännu riktigare vad går gränsen för länder med allvarliga demokratiska brister. Är det detsamma som icke-demokratier och vad är i så fall detta?

Det är ändå "demokratikriteriet som gör oss unika", säger utredningens ordförande Hans Wallmark (M).
Det finns mig veterligen inget annat land som har ett sådant krav, säger Wallmark.Och det är naturligtvis bra. En honneur för Sverige. Men om demokratikriteriet krockar med Sveriges säkerhet då ska säkerheten gå före, säger S-representanten och förra utrikesministern Lena-Hjelm-Wallén. Men det är självklart. Frågan är bara var den gränsen går.Tolkning igen alltså. Men all lag tolkas i verkligheten av domstolar och/eller politiska församlingar och så är det här också.

Det är ändå en demokratisk framgång att sex av partierna i riksdagen var överens om allt och alla åtta var överens om det mesta. En bra kompromiss. men tolkningen alltså....
En socialdemokratisk försvarsminister och en moderat riksdagsledamot med förmåga att enas kring försvarspolitiken och vapenexporten. Det är bra, riktigt bra och det ska dom ha en stjärna för.

Och nu när jag lyssnar på ekot ser det ut att bli en folkomröstning i Grekland om det bud som i dag ska komma senare från långivarna  i EU, ECB och IMF. Ja, vi får väl se. Kan man ha en folkomröstning inom en vecka? 

För övrigt blir det nu en liten cykeltur runt Bohus-Malmön med Sonja. Vi ska se på vackra näckrosor i dammarna.


fredag 26 juni 2015

Illa att EU-länderna inte stödjer varandra i flyktingfrågan. Om det är något EU ska stärka så är det att förhindra att människor dör...
Jag sa detta redan under EU-valet för drygt ett år sedan och jag säger det igen. Överstatliga beslut är väl inget som du stödjer Lindqvist, fick jag höra i EU-valet. Jo, här gör jag det..

 EU ska medverka till att rädda liv och det kan vi kräva av alla medlemsstater. Vi är i ett nödläge. EU-kommissionens förslag handlar om att EU ska ta emot 40 000 flyktingar från i första hand Syrien och Eritrea. Det ska göras efter en särskild fördelningsprincip; hur stor befolkning har landet? Hur många flyktingar har man tagit emot ? Det borde  alla EU-länder kunna ställa sig bakom.

Nu blev det nej till tvingande flyktingkvoter men det kan i stället bli en början på frivillig väg. Det blir nog lite press på det land som inte tar emot några flyktingar alls om de 27 andra EU-länderna gör det.

Jag har slagit vakt om neutraliteten och alliansfriheten och gör det fortfarande eftersom det hållit oss utanför krig i 200 år. Men jag uppskattar försvarsminister Hultqvists metoder. Stärkt samarbete, inget Nato-medlemskap.

Sverige kan inte bara se på när Ryssland provocerar vid Nordens och Sveriges gränser. Vi har satsat på fredsinsatser i andra länder, det är bra, men .om vårt eget land alltmer hotas eller människor känner sig hotade har vi ett första hands ansvar att försvara oss själva. Övningar  med andra ökar vår förmåga att göra det. Övningar med Nordens länder, Baltikum och Nato stärker vårt försvar.
Övningar sker "på den svenska militära alliansfrihetens grund", säger Hultqvist. Så ska det låta.

För övrigt  håller jag nu på att skriva  berättelsen om mig själv Det är inget Nobelpris jag skriver för utan för att jag tycker det är roligt att skriva och är intresserad av historia, även min egen...ha. 


torsdag 25 juni 2015

Lång och tyst andningspaus om Grekland. Vad blev det efter gårdagens möten? Vad blir det i dag? Är det 50 procents risk eller chans?
 Vi kan inte ägna ett enda lands skuldkris så mycket energi, men det blir så när ingen vill inse att euron är ett misslyckande. Jag avvaktar. Jag vet vad jag tycker men nu händer allt i EU ännu mer bakom stängda dörrar.

Regeringens tiggeriförslag går i riktning mot SD, hur man än ser det, fast ingen i regeringen vill medge det.
Men det betyder inte att allt är dåligt, bara att Sd vinner på det och att vi inte vet om EU-tiggarna och de utsatta människorna har något att vinna på det.I det korta perspektivet är ju förslaget om att  kunna avhysa tiggare på privat mark något som drabbar dem. Men det är redan möjligt med dagens lagstiftning. Mer samarbete med civilorganisationer är bra, mer krav på hemländerna Rumänien och Bulgarien är bra. Men vad händer efter avhysningen. Vi har väl ett mänskligt, humanperspektiv också?

Statsministern tappar i förtroende i ny DN/Ipsos mätning. Centern tappar också som parti men Annie Lööf håller i stort ställningarna som partiledare. KD 2,7, mycket illa och Sd + 1,9,uppåt.
dn.se/nyheter.
Det är jobbigt att vara statsminister. Det är mycket jobbigt att vara statsminister i en svag regering. Vad har Kinberg Batra gjort för att förtjäna +2 procent för sig själv och + 0,5 för partiet?
Varje steg som tas i flykting och invandrarpolitiken ger pluspoäng åt Sd, både de invandrarkritiska och de mer positiva förslagen. Det är problemen i sig som de övriga partierna inte vågat ta i.

Lite förvånad över en nedgång för Centern som parti med ganska mycket som -1,4 procent.
Det vägs upp av att Annie har nästan lika stor förtroende som statsministern och större förtroende än båda Mp:s företrädare som ingår i regeringen. Nöjd är man väl aldrig, men jämfört....
För övrigt ska jag nu ner och köpa räkor och havskräftor på fiskeaffären  för lite god middag med Zari och Olle i kväll.

onsdag 24 juni 2015

Greklandskrisen igen. Det mesta handlar nu om hur mycket Greklands nya regering med Syriza är beredd att ge efter
Det går nog inte att säga mer, men Syrizas krav på stopp för åtstramningar är naturligtvis omöjligt. Allexis Tsipras gick ju till val på att stoppa åtstramningspolitiken och allt handlar om hur långt han kan försvara fortsatta åtstramningar med någotsånär bibehållet förtroende, utan regeringskris. Momssatser, pensioner och pensionsår, budgetmål, den gigantiska statsskulden på 177 procent av landets BNP. I kväll kanske vi vet.

EU bland kriser och dilemman kan vi läsa i dn.se/debatt i dag och det är en lång artikel inför EU-toppmötet
Det är tråkigt att behöva skriva om att man fått rätt, men nu har det blivit vardag. Det är inte bara EMU och euron, det är mycket annat också....mycket. Det står att läsa i artikeln ovan som beskriver som hoten mot EU; Grexit, Brexit, flyktingvågen, populismen, Ryssland. Det handlar om djupa klyftor mellan hur EU ser ut i dag, hur EU ska utvecklas och vilket samarbete det handlar om.

I morgon har EU toppmöte med stats- och regeringscheferna från de 28 medlemsländerna. I morgon kväll får vi veta mer om den fråga som kan avgöra EU:s framtid; Camerons och Storbritanniens krav för fortsatt medlemskap
Det ser jag som den ljusa frågan. Om EU-ledarna inser att det blir ett dåligt samarbete om ett land som Storbritannien drar sig ur så kan det komma något riktigt gott ur toppmötet i morgon. Storbritannien är det största frihandelslandet i världen och vill stärka den ytterligare. Det är också huvudsyftet med hela Europasamarbetet. Lyssna på Cameron, Stärk EU:s konkurrenskraft, minska det demokratiska underskottet, ta tillbaka makt från EU till medlemsstaterna och stärk demokratin.

För övrigt har Sonja nu målat stora delar av golvet på vår våning i Villa Schabraket och nu är det min tur att fortsätta. Roligt att se något man gör bli bra.



tisdag 23 juni 2015

Ja, det blir om den grekiska tragedin igen, eller komedi som kan sluta med haveri. Ingen lösning i sikte efter måndagens möten
Det var två viktiga träffar i går, först med eurogruppens finansministrar och senare på kvällen med stats- och regeringscheferna. Varv på varv med Greklands premiärminister Alexis Tsipras som verkar ha ett visst förtroende kvar och finansministern och regeringen i övrigt som inte har det. Pengarna är slut i Grekiska banker och nu händer saker varenda dag. Grekerna fortsätter ta ut pengar och i bankerna är det snart tomt och inga löner och pensioner kan betalas ut.

Grekerna ska betala 1.6 miljarder euro till Internationella valutafonden IMF senast den 30 juni.
Det är sista chansen före bankrutt och andra ännu tuffare grekiska problem, där Grexit, att grekerna lämnar euron är en näraliggande lösning.. Vi vet orsaken till eurohaveriet, men ingen i den verklige ledningen tycks vilja tala om saken.

Höj Rösten Politikerskola: ett intressant alternativ från en bred grupp samhällsengagerade som Mona Sahlin med flera. Men är det bara talanger man vänder sig till? dn.se/debatt
Ja, det går att läsa på DN Debatt idag. Det behövs fler vägar in i politiken, säger författarna som startar Politikerskolan. Den ska ge verktyg, kunskap och nätverk till "framtidens politiker". En ettårig utbildning i demokrati och politik för 25 deltagare! 25 deltagare. Då funderar man. Hur väljs de ut? Varför inte fler? Vilka vänder kan sig till? Och är det verkligen fler heltidspolitiker vi ska utbilda?

 Höj Rösten kommer att leta efter "talanger" i hela Sverige, där det demokratiska deltagandet och den politiska representationen är svag. 
Vad menas med det? Lära sig den "demokratiska konsten"att bli aktiva deltagare....Fel att vara kritisk innan man har sett, men....alla andra då?
För övrigt blir det nu 80-årsfest hos vår granne här på Villa Schabraket, Börje Hansson och det brukar bli trevligt....


måndag 22 juni 2015

Greklandkrisen närmar sig lösning eller bankrutt. Finansministrarna under dagen och regeringscheferna i kväll avgör frågan.
Vet inte hur många möten EU-rådet, EU-kommissioem, ECB och IMF ägnat åt ett enda land, Grekland.
Men det är inte vad som helst. Det är inte ett land bland 28 medlemsländer det handlar om och det är inte ett land bland 18 euro-länder det handlar om heller. Det är eurons framtid och en signal om hur det står till med hela EU-samarbetet.

Och det vet Merkel, Hollande och alla andra att euron var Kohls och Mitterands politiska projekt.
Vi kan slå ihop Öst-och Västtyskland om du släpper marken sa Mitterand. Det gjorde Kohl till slut och vi fick EU-valutan euron. En valuta med egen ränta och penningpolitik, men ingen egen skatte- och finanspolitik. Dömd att misslyckas. Och så har det blivit.

Nu tar grekerna ut sina pengar från bankerna som töms. Det finns inga pengar kvar att betala löner och pensioner. ECB har tvingats gå in med extra stödpengar i dag för att bankerna ska öppna.
Alla förstår hu illa det är. Mitt i detta kommer EU-kommissionens ordförande Jean- Claude Juncker med ett förslag om eurons framtid. Han vill ha ett gemensamt finansdepartement och en gemensam finansminister.Då förstår alla att det handlar om mer EU-stat med gemensamma skatter och en gemensam finanspolitik.
   Det skulle ju inte bli så men där är vi nu med fyra nya EU-fördrag sedan 1990-talet, Maastricht, Nice, Amsterdam och Lissabonfördraget, och alla har fört över mer makt till EU. Det är den andra sidan av EUropakrisen där Storbritannien nu är i centrum.
Mer samarbete-mindre EU-stat är lösningen.
För övrigt går nu sommaren in i  vardagen igen och vi har haft den första gemensamma arbetsdagen på Schabraket och klippt gräs, klippt häckar och buskar, reparerat och målat fönster och målat trappan upp till vinden. Vackert.


lördag 20 juni 2015

Och visst blev det en traditionell midsommarafton i går på Bohus-Malmön med sillunch, massor med snapsvisor, dans kring midsommarstången,  öl på krogen och en sen hemkomst efter en runda på byn och Mys-Pys.
Ja,så brukar det vara och så var det.10-12 vid lunchen och alla skulle sjunga minst två snapsvisor och här kommer några.

Välkommen till bords och till maten och supen
i Bohuslän blåser det torrt ner i strupen
Häll i och lyft upp och töm ur edra glas
för så går det till här på våra kalas

// Ingen ordning, ingen ordning, ingen ordning alla
förrän vi fått brännvin i vår torra hals//

Helan gick i ena foten, bom falleri och bom falleralla
tack och lov så vet jag boten
bom falleri fallerallan lej
halvan ställer saken rätt,
bom falleri fallerallan lej
häll i, häll i, häll , hä....
på brännvin blir man aldrig mätt
bomfalleri, fallerallan lej

En sup det vill jag gärna ha
två går också ner och tre går också bra
en, två, tre, fyra eller fem
får jag inte det så går jag hem
   Och sådär 15-20 till
Glaad Midsommar

fredag 19 juni 2015

Fredag och Midsommarafton den 19 juni 2015.  Kylan är Rysslands fel säger Margot Wallström och jag tycker hon gjort med rätt en fel sedan hon blev utrikesminister
Jag har inte varit så förtjust i Margots förehavanden, framför allt inte under tiden som kommissionär. Nu tycker jag hon förtjänar beröm särskilt för sin och regeringens politik för Ukraina och synen på Ryssland.

I dag kan vi läsa en artikel dn.se/debatt av förre Moskvaambassaören Sven Hirdman om tio myter om svensk säkerhetspolitik. Några bra andra dåliga.
Jag börjar med en bra. Ett medlemskap i Nato stärker Sveriges säkerhet står det i rubriken som myt. Nej, säger Hirdman. Bra sagt. Blir Sverige och Finland medlemmar av Nato "stegras risken för militärpolitisk och utrikespolitisk spänning och för allvarliga incidenter." Skulle krig uppstå mellan Ryssland och Nato blir ju Sverige indraget, säger Hirdman. Rätt igen.
 
Risken för överhängande rysk militär aggression.
Sannolikheten för rysk aggression är mycket liten säger Hirdman. Ryssland har haft nog med krig med väst. Ett isolerat angrepp på Sverige är helt osannolikt.
Här kan man nog skönja att Hirdman varit ambassadör i Ryssland för länge. Visst finns sådana risker,särskilt om Baltikum blir indraget i en konflikt. Fel alltså. Men bra att frågan verkligen diskuteras och analyseras.
För övrigt önskar jag nu alla läsare och övriga gamla och nya svenskar en Glad Midsommar. Nu cyklar vi till Källbacken och Sonjas syster Zari och Olle och äter midsommarlunch. Skål.

torsdag 18 juni 2015

Hej alla glada läsare och alla andra - Glad Midsommar
Nu har vi precis kommit fram till Bohus-Malmön och Villa Schabraket Vi åkte ner i går efter möte ned styrelsen i Gustavsbergsbadet. Vi körde över Arboga och E 18 över Karlstad, Säffle, Åmål och stannade på vägen genom det vackra Dalsland på Edleskogs Värdshus och fick ett härligt rum med balkong mot sjön Edslen.
   Vi satt på balkongen och åt salami, edamer ost, bröd. öl och en flaska rött till en bit in på natten. I morse fick vi frukost på värdshuset, jag badade och vi åkte vidare. Men vi stanna och kollade på Baldersnäs herrgård, en fantastisk byggnad med bakgrund från 1700-talet men där nuvarande herrgård byggdes 1910.
    En fika och lite köp av hemgjorda souvernier. och vidare över Bullaredebygden, Dingle och till färjan över till Bohus-Malmön. Nu har vi packat upp och tar oss en liten...och sen går vi runt i byn och träffar Olle Zari och andra släktingar och vänner.
Midsommar heter det.
För övrigt tycker vi det verkar som solen nu tittar fram lite. Hälsningar Hans och Sonja

onsdag 17 juni 2015

DÖ, Decemberöverenskommelsen höll men visst är den svår att förklara när först Allianen kritiserar sönder regeringens budget och sedan inte röstar på sin egen för att fälla regeringens
Men nu har vi den och som jag sagt tidigare tror jag inte att den förhindrar att driva egen tydlig oppositionspolitik för något parti om man bara tar chansen i alla frågor som inte är budget. Här tycker jag centern lyckats bra.Fortsätt med det. Och  till kritikerna.Vad är alternativet?

Ett utmärkt förslag i dagens dn.se/debatt från Anders Ygeman och Morgan Johansson att kriminalisera IS-krigande
Det borde vara självklart att det ska vara kriminellt att finansiera terrororganisationer. Nästa steg att kriminalisera krigandet kanske är svårare, men borde vara lika självklart. Vi måste stoppa den våldsbejakande terrorismen och extremisen. Nu ska frågan utredas och Sverige utvidgar FN:s beslut att kriminalisera terrorresande. Utmärkt.

Och ett bra beslut också att utse Leif Padgrotsky till ny ordförande för Business Sweden.
Leif har varit näringsminister och kulturminister. Han har bred erfarenhet av regeringsarbete och nu ska han medverka till att stärka den svenska exporten och konkurrensen. LP är också mot EMU och det är mycket bra att regeringen tydligt visar sin inställning till EMU genom att utse honom, särskilt som många i näringslivet är för EMU.

Mycket besviken på S i landstinget som inte visade samarbetsvilja om en bättre kollektivtrafik med en höjning av priset för SL kortet.
Nu saknas 700 miljoner i landstingets budget för kollektivtrafik och sjukvård. S och Sd har blivit samarbetspartier.Vem trodde det?
För övrigt åker jag nu in till styrelsemöte med Gustavsbergsbadet. Det blir det sista före dansen runt midsommarstången.  .


tisdag 16 juni 2015

En utmärkt artikel på dn.se/debatt om att förbjuda förbränning av osorterade sopor och öka återvinningen.  Men hur har det kunnat gått fel så länge?
Ja, det är den fråga man ställer sig? När jag var sekreterare i Naturresurs- och miljökommittén på 70-talet var grundregeln för all hantering av naturresurser  först återanvändning, sedan återvinning och sist förbränning. Åreranvändningen har nog fungerat ganska bra med tomflaskor t.ex, men återvinningen av råvaror har drunknat i utbyggnaden av nya förbränningsanläggningar.

Och nu har Sverige sådan överkapacitet på förbränningsanläggningar att vi importerar massor med osorterade sopor med utsläpp av farliga produkter som vi inte ens vet vilka de är.
Tre bra krav på regeringen i artikeln; Avfall som materialåtervinns ska sorteras ut, förbjud förbränning av osorterat avfall, beskatta avfall som går till förbränning.
Borde vara självklart. Det förbättrar miljön, klimatet och ger jobb. Sätt igång. Och varför ska folk sortera sopor när det ändå bränns? Någon?

Skärp sanktionerna mot Ryssland. Angreppen mot Ukraina fortsätter ju och Minsk-avtalet följs inte av Putin.
Skärp sanktionerna. Det som tar hårdast är politik och ekonomi. Stoppa ryskt deltagande i internationella konferenser och stäng av Ryssland från att delta i internationella betalningssystem. Det skulle kännas.

Och det är ju  Putins upprustnings-och angreppspolitik som förändrat det svenska försvaret
Något som Kerstin Lundgren (C) påpekade i går i riksdagen. Vid förra försvarspolitiska beslutet för fem år sedan var Europa fredligt, nu har vi krig och det är Putins Ryssland det handlar om. Den svenska upprustningen är nödvändig och S, Mp,M, C och Kd står för den i riksdagen, det är 75 procent.
För övrigt har vi ingen aning om vad landtinget fattar för beslut i dag om höjningen av SL-kortet med 100 kronor. Är besviken på S som borde kunnat ställa upp och inte låta Sd bestämma. S och Sd de nya landstingskamraterna.

måndag 15 juni 2015

Magnus Härenstam: Jag blir ledsen och har svårt att koncentrera mig. Fem myror är fler än fyra elefanter...och allt annat han gjorde
Det är tråkigt, mycket tråkigt. Och jag trodde inte det var dåligt. Han stod ju på scen för bar någon månad sedan och visst hade  ansiktsformen ändrats och håret, men inte humöret och inte humorn.
Han har betytt mycket som folkbildare för alla barn. Han har lett Jeopardy i över ett decennium och folkbildat även äldre på ett roligt sätt. Och alla sketcher och alla skämt och alla roliga filmer och alla...
Jag sitter med gråten i halsen när jag avslutar den här meningen.....

Euron står nu rustad för Grexit, skriver den brittiske ekonomjournalisten Anatole Kaletsky på
dn.se/kolumnen i dag - men han glömmer en sak....
Der är sant att ECB sedan ett halvår fått möjligheter till stora obligationsköp av banker och företag. Mycket större än än euroområdets obligationsmarknad. För de behöver man pengar och sådana trycker man fram i sedepressar. De väldiga lånen till Grekland på 240 miljarder euro blir då inte lika stora eftersom man kan stötta banker och regeringar med obligationsköp,dvs nya sedlar, och nya sedlar.

Men då glömmer man en sak  -politiken, det grymma nederlaget för euron, misslyckandet
Att ekonomin kan klaras av med nya sedlar är en sak, men det som framför allt Tyskland som den största långivaren till varje pris vill undvika det är att behöva se eurons misslyckande politiskt. Euron var ingen bra idé, och är ingen bra idé. Det går inte att ha en gemensam ränta och penningpolitik i Euroländerna och samtidigt behålla finanspolitiken, med skatter hemma. Det sa ekonomerna redan för 20 år sedan. Ska dom få rätt? Där är knuten inte några hundra miljarder euro hit eller dit.

För övrigt gläds jag åt att Centern går fram igen i Sifos junimätning till 7,9 procent, större än Mp som minskar med 1.6 och större än V. Annie ska han en stjärna för det och det går att tala om vad partiet vill trots Decemberöverenskommelsen, DÖ.

söndag 14 juni 2015

En svårförståelig och lite allvarlig opinionsmätning om Nato visar stor otrohet och "Vi tänker inte försvara något annat land..." dn.se/ledare
Tankesmedjan Pew Research Center har mätt Nato-opinionen i åtta länder. En av frågorna var om det egna landet borde delta i försvaret av ett annat Nato-land om det blev angripet av Ryssland. I USA och Canada blev svaret ja, i Storbritannien, Polen och Spanien i huvudsak också. Men i Italien, Frankrike var de flesta emot och i Tyskland var bara 38 procent för och hela 58 procent emot. Tyskarna vill alltså inte försvara Estland, Lettland och Litauen om ryssarna skulle gå in där som i Ukraina.

Varför ska vi vara med i Nato om inte ens tyskarna vill försvara dem som redan är med i Nato?
Ja, det blir den naturliga frågan. Nu kan man säker säga att tyskarna har fått uppleva för mycket krig och inte vill deltaga i något nytt, men vad säger det om Nato som säkerhetsgarant? Nu är det "bara" en opinionsmätning, men Merkel måste naturligtvis ta hänsyn till hemmaopinionen om det skulle gå så illa...

Och samma dag i samma tidning står att läsa från överbefälhavaren Sverker Göransson och generaldirektören för Myndigheten för  samhällssksydd Helena Lindberg: "Stärk beredskapen både civilt och militärt."
Det är egentligen tragiskt att behöva skriva en sådan artikel. Men världen är så osäker och den har blivit ännu osäkrare att det är nödvändigt dn.se/debatt  Och jag sätter inte Nato mot civilberedskap men att öka medvetenheten om riskerna, att stärka informationen, minska risken för terrorattacker och utveckla krisberedskap och psykologiskt försvar är "tyvärr" nödvändigt. Och det handlar om att kunna stoppa terror, attacker och ytterst angrepp. Det är de värt.

För övrigt var vi i går bjudna till Micke och Åsa på middag och cyklade dit i solsken i Hagaberg. I förrgår var det på balkongen med Stoffe och Linda och i går på uteplatsen hos Micke och Åsa med Emma, Sara och Hanna. Vi behöver inte köpa någon mat själva...ha.

lördag 13 juni 2015

Miljöpartiets kongress: Ett bra beslut av Miljöpartiet om brunkolet. Vattenfall ska inte sälja utan avveckla. Hur det ska gå till står inte i uttalandet...
Det var väntat. Ledningen fick ge upp sitt ursprungliga bud att sälja, eller lite justerat att sälja delar. Ombuden hade flera motioner med detta krav om avveckling och nu blir det så. Men Åsa Romsson tolkar beslutet som en "principiell hållning" utan att beskriva vad det står för. Jag gissar att Åsa ser problemen framför sig. Miljöpartiet ska först få med sig S och Magdalena Andersson i sin egen regering. Det handlar ju om sådär 20-40 miljarder kronor också.

Och "Vi styr inte över ägardirektiv som är fastslagna av riksdagen"säger Gustav Fridolin. Nej, men ni kan påverka ägardirektiven i regeringsställning och det är vad ni nu ska göra.
Lite underligt uttalande. Före valet,i opposition sa Mp att den borgerliga regeringen skulle avveckla brunkolsverken, men nu säger man att "Vi inte styr över ägardirektiven."

Partiledningen ville till vare pris förhindra en lång debatt som avslutades med en votering som de skulle ha förlorat. Då gjorde man i stället så att man förhandlade i ett slutet rum
med de som motionerat och insåg att man skulle förlora och gick ut med beslutet själva till kongressen och media.
Demokrati? Nja? Vad tyckte alla de ombud som hade förberett sig på att få ge partiledningen en känga?

Lite underligt att Mp:s stora fråga miljön och klimatet inte heller är prioriterat på kongressen utan bostadsbyggandet
Och det får man indirekt kritik för från flera håll. Det saknas skarpa förslag  om "den gröna omställningen, säger fem tunga företrädare för förnybar energi på dn.se/debatt i dag. Och låt inte EU bestämma beskattningen av förnybart. Ta i så fall striden att skatter bestämmer vi själv om.

För övrigt åt vi en härligt god middag i går hos Stoffe, Linda och vovven Smilla på Högbergsgatan vid Katarina kyrka och nära Mosebacke torg i sommarvarmt solsken på balkongen.

fredag 12 juni 2015

Miljöpartiets kongress:  Vattenfalls brunkol i Tyskland blir den svåra nöten för Mp. Fridolin har ju givit olika bud före och efter valet...
Det är inte alltid så smart att försätta sig i en situation där man får backa 180 grader eller 100 procent, men där finns Fridolin och Mp nu inför kongressen.  Fridolin kritiserade hårt den borgerliga regeringen för att de ville sälja Vattenfalls brunkolsgruvor. Vem kommer inte ihåg den där kolbiten som han visade upp vid varje tillfälle i TV.
 
Nu står han där inför kongressen i helgen och ska försvara detta, eller förklara,eller...I en motion till kongressen föreslås just det Fridolin sa; Vattenfall ska behålla gruvorna och avveckla dem. Men, oj nu sitter Fridolin i regeringen och missar 20-40 miljarder om man inte säljer. Och vad säger Löfven och Andersson om det? Kunde han inte ha tänkt sig den tanken före valet, det var väl också ambitionen..Aj,aj.

Det här handlar om hela Mp;s identitet, hela Mp:s trovärdighet.
Jag har ett förslag och det är samma som Jonas Sjöstedts. Sälj inte kolgruvorna, behåll dem. Gör upp med tyskarna om en successiv avveckling och fördela förlusten eller inkomstbortfallet över en längre period,

Moderaterna om vinster i välfärden - kräv tillstånd för alla utförare.
Det är moderaternas Anna Kinberg Batra och Peter Danielsson, välfärdsutredare som föreslår detta.
Det är lite oklart vad man menar, men idén är kanske inte så dum. Man nämner inte frågan om vinster i artikeln men om alla välfärdsutförare ska granskas så finns ju de privata riskkapitalbolagen där...
Men,men. Kan det inte bli en väldig byråkrati? Och hur och var ska granskningen ske, i varje kommun?landsting? eller nationellt? Men kanske värt att undersökas?
För övrigt blir det lite "Min berättelse" i dag eller kalla det Minnen eller Memoarer om du vill, vi får se vad det blir. Men det är roligt att skriva.

torsdag 11 juni 2015

En solig eftermiddag med öl och Bruchettas på Kornhamnstorg, till rundvandring i gamla stan om Stockholm på 1700-talet och sedan en Bellmankonsert med Ulf Bagge på Musikvalvet.
Det är något särskilt med 1700-talet i Stockholm. Mycket är inte roligt, närmast hemskt och tragiskt. Fattigdomen, arbetslösheten, superiet, 40 gånger mer än i dag sa Ulf  Bagge på rundvandringen. Det var Gustav den 111:s och Bellmans tid, roddarmadamerna och krogarnas.Det fanns 20 000 krogar i Stockholm på 70 000 invånare...! En härlig föreställning var det i alla fall.

S återkommer nu till pensionärerna och sänker skatten. De ska inte betala högre skatt än löntagare, säger Magdalena Andersson, men finansieringen...? och pensionsuppgörelsen?
För en person med 120 000 i pension per år innebär det en skattesänkning på 3000 kronor om året eller 250 kronor i månaden. Och finansieringen ska tas från inkomster över 60 000 kronor. Men inga mer detaljer än så och hur går det med pensionsreformen, spricker den nu, med den nya "samarbetsregeringen"...?

Och Alliansen tillsätter arbetsgrupp för att vinna igen i valet 2018, och en av ledamöterna i gruppen, Johan Linander, är med i Värmdöcentern. 
Det ger oss i Värmdö mycket goda möjligheter att följa arbetet i Alliansen .Gruppen ska lägga fram sitt förslag redan i höst och det ska bli väldigt intressant att se resultatet, särskilt utifrån Folkpartiets utsvävningar......
Tycker det är viktigt att partierna nu får vara partier under mandatperioden fram till valet så att väljarna kan se vad varje parti står för, annars är det ju ingen idé med flera partier. Det är just detta Centern vunnit på. Bra med egna budgetar i framtiden men naturligtvis också bra med en plan för hur upplägget ska ske inför valet 2018,
För övrigt är det bara att säga grattis till Johan och det nya uppdraget, det blir  särskilt roligt för oss att följa som nu ingår i en kommunallians igen i Värmdö.

onsdag 10 juni 2015

Skolavslutning på Vik med Emma som nu lämnar "småskolan" och kommer upp i mellanstadiet. En fin och värdig skolavslutning på Viks skola.
Det var fullsatta gräsmattor med barn, lärare, föräldrar, far- och morföräldrar på Viks skola i förmiddags Jag minns när vi kom till Värmdö 1973 så fanns den gamla röda skolbyggnaden med 1907 på  framsidan och gymnastiksalen. Nu har vi byggt ut och nu är skolan stor. Grupper av klasser sjöng för oss så att alla barn fick uppträda. Rektorn och lärarna informerade och berömde sin skola och varandra. Du ska inte tro det blir sommar....och den blomstertid nu kommer avslutade före klockringningen som ringde ut terminen.....Nu är det sommarlov.

Kom precis innanför dörren och hörde debatten mellan Annie Lööf och Jimmy Åkesson om SD:s olika bud i Sverige och i EU-parlamentet.
SD har röstat på Putins sida i EU-parlamentet och röstat nej till resolutioner och sanktioner mot Ryssland. I Sverige gör de tvärtom och försöker vara som övriga partier och kritisera Putins annektering av Krim och övergrepp i Ukraina. Annie fick fram det så bra att det Jimmy Åkesson fick ta till sina brösttoner och visa att nu  är han tillbaka....

Så kommer det en Nato-ambassadör till Sverige och talar om att om vi inte går med så får vi heller ingen hjälp vid krig
För det första har vi hört det förut, för det andra är det inget underligt alls.Om du inte är med i en förening så har du varken rättigheter från den eller skyldigheter mot den. Men vem har bett en amerikansk Nato-ambassadör att komma hit för att säga det?
Vi ska behålla vår militära alliansfrihet och då ska vi inte gå med i Nato. Enkelt. Men det hindrar inte samarbete.
För övrigt är jag stolt över Emma som nu skall upp i fjärde klass och tvillingarna Sara och Hanna börjar i förskoleklass till hösten. Roligt.

tisdag 9 juni 2015

Socialnämnden i går avslutades med en beskrivning av läget för ensamkommande flykting barn i kommunen och sedan besök på flyktinganläggningen Äppelbo i Hemmesta.
Det var extra roligt för mig eftersom jag som överförmyndare var först att ta emot 5 ensamkommande flyktingbarn 2007. Först hade vi anläggningen på Lillsved men det blev för långt ut på Värmdö så vi flyttade till Äppelbo. Man gråter när man hör de hemska flyktingberättelserna från norra Irak, Eritrea... men gläds åt kraften att göra något av livet i Sverige. Nu tar vi emot 23 flyktingbarn om året, de flesta mellan 14-17 år.  Känns verkligen som vi gör något.

Nej till Nato-medlemskap, säger forskare. Medlemskap gör Sverige mindre säkert.
Ja, det går att läsa i dn.se/debatt i dag. Nato.medlemskap skulle "riskera att leda till ytterligare aggression från Ryssland". Vi rekommenderar därför att Sverige inte går med i Nato skriver forskarna.
Jag tycker inte att Rysslands reaktioner ska avgöra vår säkerhetspolitik. Det är sakargumenten som ska avgöra, och jag tycker inte vi ska att lämna vår militära alliansfrihet som hållit oss utanför krig i 200 år.

Men nu hörs lite nya oroande tongångar från Moderaterna som nu talar om att ta fram en färdplan mot Nato, säger Anna Kinberg Batra.
Då är" det lättare att ta nödvändiga nästa steg när man vill", säger hon vad det nu betyder, men visst är det en öppning.

Mycket positivt att G7-länderna enades om tvåprocentsmålet, att den globala uppvärmningen inte får öka mer än tå grader.
Så positivt att till och med miljöorganisationerna som Världsnaturfonden och Greepeace applåderade.
För övrigt gläds jag fortfarande  över halvdiktatorn Erdogans förlust i går i Turkiet och framgången för kurdiska HDP.

måndag 8 juni 2015

Turkiska valet: AKP och Erdogan backar, det kurdiska HDP får 13 procent och Erdogans diktaturfasoner stoppas upp. Ett mycket positivt val för demokratin och freden.
Ja, det är telegramtexten på valet i Turkiet i går. AKP mister sin majoritet i parlamentet. Erdogans krav på att skriva om författningen för att ge honom som president mer makt,som i Putins Ryssland stoppades. HDP:s ledare Selahattin Demirtas har lyckats få med sig inte bara kurder utan också armenier, kaldéer, aleviter,judar och homosexuella och många kritiker av regeringen. Det gör valet svårbedömt men det bör bli lättare att komma  överens med kurderna.

Förhandlingarna kommer inte att bli lätta med en sårad och närmast förolämpad Erdogan och en framgångsrik ny ledare i HDP
Erdogan kan glömma att bli en turkisk Putin. Han kommer inte ens att kunna behålla den maktställning han har skaffat sig i dag med grumliga metoder om försämrad demokrati och minskad press- och yttrandefrihet, Det är obegripligt att hans från början positiva inställning till den stora kurdiska minoriteten vänt till nästan motsatsen. Men det är just detta som skapat framgångarna för HDP.

En minoritetsregering är det troliga men det har Erdogan inte tänkt en tanke på före valet så det blir hans huvudvärk
De var ett mycket glädjande valresultat för turkarna, för kurderna och andra minoriteter och Turkiet, för demokratin och yttrandefriheten och för ökad jämställdhet mellan människor där homosexuella inte diskrimineras.

För övrigt var det roligt att Wawrinka vann Öppna franska mot den lite stöddige Djokovic som dock tog förlusten med heder.
Och alldeles nyss kommer en hel klass studenter med vita mössor genom Hemmesta och sjunger och tjoar, och visst minns man...

söndag 7 juni 2015

Trevligt och lite högtidligt nationaldagsfirande i Gustavsberg i går, där barn, nyanlända,miljö och musik inramade tillställningen
Numera är det ingen marsch in till kyrkparken utan nationaldagsfirandet börjar direkt i parken med inledning av Gustavsbergs välspelande blåsorkester. Sådana hade alla bruksorter liksom bandylag.... Och Gustavsberg har sin kvar...Kulturskolans barnkör följde upp. Det jag reagerade på var att det bland 20-talet kördeltagare bara var en pojke, resten var flickor....var är gossarna? Folkmusiker fortsatte med glädjande folkmusik, med flera hemmagjorda låtar.

Kommunfullmäktiges ordförande Lars-Erik Alversjö höll ett både beskrivande och högtidligt högtidstal
och började med Gustav Vasa och varför vi firar nationaldagen med demokratin i Sverige. Han hälsade alla välkomna gamla som nya värmdöbor, där de sistnämnda fick en tjock bok om Värmdö. Han beskrev också utbyggnaden i kommunen, inte minst i Gustavsberg eftersom inflyttningen nu börjar öka igen.
Fredrik Sneibjerg, kultur- och fritidsnämndens ordförande delade ut stipendier för kultur- och miljöinsatser i Värmdö och applåderna ekade.

Anna Kinberg Batra höll sitt första sommartal på nationaldagen och ville markera Sverige och att hon blir Sveriges nästa statsminister - bra, men få nyheter.
Men det var heller inte syftet, som var Sverige och vårt vackra land, som fyller höga krav i dag men också måste utvecklas mer. Förskolan ska bli avgiftsfri från två års ålder i stället för i dag tre och vi ska få mindre barngrupper.
Lite återhållsamt ,skriver media, men det ska inte vara pajkastning på nationaldagen och det behövs ju inte heller, moderaterna de går ju fram ändå.....
För övrigt har jag nyss kört in Sonja och inger till Cityterminalen för buss till Karlstad och besök på Lars Lerins konstmuseum. Roligt.


lördag 6 juni 2015

Finland och försvarssamarbetet: Lite förvånad är jag nog över den nye finske försvarsministern Jussi Niinistös försiktiga attityd till svensk-finskt försvarssamarbete dn.se/nyheter
Juss Niinistö är en vecka gammal som försvarsminister. Han måste få växa in i rollen. Han är Sannfinländare, men jag vill inte sätta någon etikett på honom det får dom göra själva. Vid ett möte med försvarsminister Peter Hultqvist (S), som jag tycker verkar vara en stabil person, säger Niinistö att han är pragmatisk, men tycker det är  "för tidigt att tala om mer långtgående svenska.finskt samarbete med planering för kriser och ytterst krig."

Men det var just detta Finland och Sverige kom överens om för bara någon månad sedan och nu gäller andra tongångar. Ger inget bra intryck.
Lite underligt besked med detta uttalande "Naturligtvis vill jag öka vårt försvarssamarbete, men jag är inte lika angelägen personligen." Vad betyder det? Står inte Finland längre för det samarbetsavtal som undertecknats? Eller är det bara han personligen som inte står för det?
Regeringen ska inte göra någon stor sak av detta. Det får ses som "inlärning". Peter Hultqvist gör också allt för att framhålla att "ingenting har förändrats i Finlands hållning."

Om Nato är det en tydlig skillnad som ingen döljer. Finland (Centern, Sannfinländarna och Samlingspartiet) ska "bedöma konsekvenserna av ett eventuellt Natomedlemskap. Sverige ska behålla den militära alliansfriheten och inte gå med i Nato och då behöver det heller inte utredas.
Det är rätt inställning och det är den inställning vi haft länge. Vi ska inte gå med i någon kärnvapenbestyckad försvarsallians. Men samarbete i olika former har vi redan medverkat i och kan fortsätta med.
För övrigt är det nationaldagen i dag och snart åker jag in till Gustavsberg lyssnar på blåsorkestern
talar med folk och hör på kommunfullmäktiges ordförande  Lars-Erik Alversjös tal och sjunger nationalsången.

fredag 5 juni 2015

Valet i Turkiet: Jag hoppas verkligen att kurdiska HDP kommer in i parlamentet och att Erdogan  förlorar valet och avgår som diktator.
Erdogan var bra första mandatperioden med minskad militärmakt och ökad stöd till kurderna men de senaste åren har han bytt attityd - mer egen makt, president med makt som både president och i realiteten också regeringschef. Nej, jag hoppas verkligen det nya kurdiska partiet HDP vinner. Men författningen är ju skriven för Erdogans parti AKP. Parlamentsspärren är 10 procent av rösterna. 10...?

Ukraina. Se upp för Putin. De är ryska separatister som har dragit igång de senaste dagarnas militära invasion i västra Donetsk
Putin vill skrämma sin omgivning. Alla ska vara rädda för honom både i sitt eget land och i omvärlden. Räddast ska västeuropa vara, Baltikum och EU. Nu får Putin inte vara med på G7 mötet i helgen och då vill han skrämmas ändå mer, lillpojken....

De osynliga: Jag reagerade också starkt på DN-artiklarna om hur invandrare utnyttjas, med dygnet runt jobb och 19 kronor i timlön. Centern har bästa lösningen. dn.se/nyheter
Det är Centerns chefsekonom Martin Ådal som står för den. Det behövs bättre övervakning av dagens system men han varnar för en övertro på skärpta kontroller. Öppna den svenska arbetsmarknaden med bättre vägar för dessa människor med "vanliga, vita,skattebetalande jobb" som startjobb,introduktionsavtal, rut och rot. Men någon måste följa upp detta också.....

Grekland fortsätter att leka med EU, IMF, EMU, ECB och alla andr bokstavskombinationer som skulle göra euron till en framgång och alla andra fortsätter att delta i leken
för att man inte vill visa omvärlden att euron var ett stort misstag.

För övrigt blir det nu ett öppet möte i Hemmesta högstadium  den 16 juni om utbyggnaden och upprustningen av Hemmesta Centrum. Markägarna verkar vara på väg att komma överens. Bra så, och förbättra skärgårdsvägen, öppna båtpendling men ingen Förbifart Hemmesta.
 

torsdag 4 juni 2015

Bra satsning med ett samarbetsavtal där vi hjälper romerna i deras vardag i hemlandet. Rätt väg.
För lite och för sent- Thomas Östros evighetspoem. Nja, det viktiga är att det kommer och det gör det nu. Sverige ska hjälpa romer i deras hemland. Rumänien ska ta ett större ansar för sina medborgare hemma, men vi ska hjälpa till, inte med pengar utan med skolgång, andra välfärdstjänster, kvinnors rättigheter, rådgivning och kunskapsutbyte. Det säger ansvariga ministern Åsa Regnér. Vi borde också kunna hjälpa till med att Rumänien får ut mer av stödet från EU och även här finns samarbete i avtalet.Bra. Rätt väg,
 Men vi måste naturligtvis ha en fortsatt human inställning till de som ändå kommer till Sverige och tigger,men det borde kunna bli färre.

Kommunerna ska tvingas att ta emot flyktingar - förslag från regeringen. Ja, i sista nödfall, men tvång är aldrig någon bra metod för humana insatser.
Det går att motivera. Vi kräver nu från Sverige att alla EU-länder ska ta sitt ansvar och ta emot flyktingar, inte bara några som Tyskland och Sverige. Om vi kräver de i EU bör det ju gälla också i vårt eget land;att alla kommuner ska ta emot flyktingar efter befolkningsstorlek, hur mycket man tagit emot tidigare, arbetssituation etc, men inga böter...Om det bara är Danderyd och Vaxholm kvar så kommer nog dessa kommuner också att göra det, när hemmatrycket ökar.....

Och Grekland kommer närmare och närmare....antingen en uppgörelse eller en konkurs.
Och det är Tyskland som bestämmer.
Det ser man tydligt Greklandsfrågan. Tysklands förbundskansler Angell "bjöd in" Frankrikes president Francois Hollande och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker för överläggningar "i Berlin". Tyskland bestämmer i EU och det är inte Juncker som kallar och det är inte i Bryssel mötet sker.
För övrigt ska vi vara barnvakter i eftermiddag och framåt kvällen när både Åsa och Micke har kvällsjobb. Roligt.

onsdag 3 juni 2015

Senaste nytt om förnybar el – vecka 23
Ett veckonyhetsbrev från vindkraftsbolaget OX2
Den 31 maj nåddes en viktig milstolpe för vindkraften i Sverige: För första gången på 50 år producerades mer el med vindkraft än med kärnkraft. IKEA bidrar med att bli helt energioberoende i Norden i och med invigningen av Glötesvålens vindpark. Havsbaserad vindkraft har utretts av Energimyndigheten och USA planerar en gigantisk flytande vindpark i havet utanför Hawaii. Sverige hjälper Indien bygga mikroelnät och Japan vill ha vindkraft från Norge genom Power-to-gas-teknik. Daimler hakar på Tesla i kampen om hushållen då de nu lanserar sitt batteri för energilagring i hemmet, och om du är intresserad av att investera i vindkraft i utvecklingsländer så får du goda råd i en artikel från Renewable Energy World.


Svenska nyheter

Historisk milstolpe för vindkraften i Sverige
Vid månadsskiftet inträffade ett energihistoriskt ögonblick i Sverige, som även hyllats internationellt. Den producerade mängden el från vindkraft översteg den från kärnkraft. Professor Tomas Kåberger: "Söndagen den 31 maj 2015 passerades en milstolpe i Sveriges energiförsörjning. För första gången på 50 år producerades mer el med vindkraft än med kärnreaktorer i landet. Vindkraften gav drygt 3,4 GW och kärnkraften något mindre än 3,4 GW.”
Läs artikeln från MiljöAktuellt
Läs pressmeddelandet från Svensk Vindenergi
Läs artikeln från Supermiljöbloggen

IKEA inviger Glötesvålens vindpark – blir helt energioberoende i Norden
IKEA har invigt sin tredje vindpark och blir därmed helt energioberoende i Norden. Koncernen producerar mer energi för sina anläggningar i Norden än vad de gör av med. Sammanlagt har IKEA satsat cirka 1,5 miljarder kronor de senaste åren för att nå detta mål. Glötesvålens vindpark har byggts och förvaltas av OX2.
Läs artikeln från Energinyheter
Läs mer om Glötesvålens vindpark

Ett mycket viktigt, intressant och roligt strategisemimarium på Säby Säteri om kommunens bolag, Värmdö Bostäder. Värmdö Hamnar och Gustavsbergsbadet
och kommunens nya koncernbolag KIVAB som ska samordna och vaka över de tre utförarbolagen. Alla tre bolag kan utvecklas positivt om vi tar vara på de resurser vi har i Värmdö, som skärgården, naturen och drivkraften som finns för en positiv framtid. Det var också inriktningen från bolagens VD:ar och styrelseledamöter,
För övrigt baserades hela seminariet på Vision Värmdö 2030 som var förslaget från Framtids- och klimatutredningen får några år sedan.



tisdag 2 juni 2015

Bra artikel av Annie Lööf och Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen om Sverige som föregångsland för giftfri vardag, dn.se/debatt.
Giftiga och hormonstörande kemikalier som bisfenol och ftalater finns överallt omkring oss i mat, i förpackningar i kläder och skor i byggmaterial och elektriska  produkter. Riskerna för skador är stor med sämre IQ, missbildningar i kroppen, cancer, diabetes. Centerpartiet har varit en föregångare, inte minst Lena Ek som först drev på för EU:s kemikalielag Reach som EU-parlamentariker och sedan som miljöminister mot bisfenol.

Annie fullföljer nu Centerns arbete mot farliga kemikalier med ökade krav både på förbud mot bisfenol och skärpt EU-lagstiftning
Sverige ska gå före och införa nationella förbud, inför upphandlingsstöd för en giftfri vardag. Det riktigt roliga är förutom de sakliga kraven att artikeln skrivs tillsammans med Naturskyddsföreningen. Det är verkligen inte ofta föreningen ställer upp på sådant, men det är hedersamt för båda parter.

Och bredvid i samma tidning finns en till bra artikel hur vi kan stärka "de osynligas" rättigheter.
Och det är skrämmande att läsa och höra hur invandrare utnyttjas i Sverige med usla löner och utan rättsskyd. Här finns nio bra förslag från forskaren Lisa Pelling. Det roliga här är. naturligtvis också förslagen, men också att DN;s artiklar i frågan så snabbt utmynnat i politiska förslag.

Positivt också av regeringen och Löfven att utöka samarbetet med världens snabbast växande land, Indien - med affärsavtal, sk Memorandum Of  Understanding, MOU.
En av frågorna är hållbar stadsutveckling och det behöver vi i alla städer med ny modern transportteknik som spårbilar t.ex
För övrigt åker jag nu ut till ett tvådagars strategiseminarium på Säby Säteri för att utveckla kommunens bolag i KIVAB-koncernen, där jag själv nu sitter i styrelsen för Gustavsbergsbadet.



måndag 1 juni 2015

S-kongressen: Nej det blir ingen stor fajt om delad föräldraförsäkring. För otydligt, för långt fram i tiden och nu kommer en extra pappamånad.
Media skriker ut att beslutet om en jämnt delad föräldraförsäkring kommer att skapa en fajt mellan feminister och Löfventrogna. Nej, det tror jag inte. Och svaret är att allting är otydligt och så långt fram i tiden. "Det är ett långsiktigt mål" sa Stefan Löfven på presskonferensen efter kongressens avslutning. Först ska nu en tredje kvoterad månad införas i riksdagen och det går ju i feministisk riktning.  Nästa steg kommer att ta mer tid.

Löfven ska vara nöjd med sin första kongress och med sitt avslutningstal som trots usla siffror och mycket kritik andades optimism och framtidstro.
Hans bästa gren har inte varit talarstolen men nu var det så. Både inledningstalet och framför allt avslutningen var från hans perspektiv stora  retoriska framsteg - så långt det nu räcker....

Men det är Centern som går fram i opinionerna och där är det Annie som ska ha ett erkännande för att ha lyft partiet. Batra verkar fortfarande fundera på vilket uppdrag hon har fått.

DN. Debatt; dn.se/debatt Sverige ska ta ansvar för hela klimatpåverkan, både produktion och konsumtion - både utsläpp i Sverige och sådant som släpps ut från svenska varor och konsumtion utomlands.
Det blir svårt för något parti att komma runt det här förslaget om man ser till den totala uppslutningen av miljösverige bakom artikeln; Naturskyddsföreningen, Jordens Vänner, Diakonia, Greenpeace, Forum Syd, Fältbiologerna....
Och för övrigt jag själv också. Men det är lite svårt att förklara vad som är svenska utsläpp hemma och utsläpp utomlands.