lördag 31 oktober 2015

Alla helgons dag med sol och vackert väder för oss som ännu inte är helgon..... I dag skriver jag bara om en sak och två förslag som jag tycker EU bör ta tag i för flyktingarna
Jag hörde i morse på radions konflikt att en särskild grupp med forskare, It-folk och journalister försöker få reda på vad som hänt med alla båtar som försvunnit på medelhavet efter det att flyktingar stigit ombord. Under de senaste 15 åren har 30 000 eller så mycket som 60 000 personer drunknat eller försvunnit på vägen till EUropa.

Jag tycker EU och Europa har ett ansvar redan innan flyktingarna kommer och det är följande
1. Allra viktigast är naturligtvis att se till att få stopp på krigen.Det är ju flykt från krigens terror, elände, risker och fattigdom som gör att människor inte känner trygghet och säkerhet. EU måste på ett helt annat sätt än i dag  med förhandlingar, diplomati, morötter och piskor som t.ex handelssanktioner göar allt för att stoppa krigen.

2. Jag har en tid funderat på vad man gör åt flyktingsmugglarna. Så fort det uppstår ett behov så kommer folk och vill tjäna pengar på det. 
Flyktingsmugglare runt Medelhavet och flyktingförvarare, som Bert Karlsson i Sverige.  EU borde skaffa egna båtar som säkrare  och utan överpris för över flyktingar till EUropa. Medlemsländerna borde också själva ta hand om förläggningarna och varför inte med pengar från EU, detta för att alla länder ska ta ett ansvar för flyktingskrisen.

Trevlig Alla Helgons helg och kanske kan jag få någon att nappa på förslagen hur det kan bli trevligare för fler,
För övrigt har jag nu köpt frukt och godis så vi kan ta emot Halloweentjejerna, för det brukar vara mest tjejer, när de kommer.


fredag 30 oktober 2015

Kd äventyrar Allianssamarbetet skriver Amanda Björkman på dn.se/debatt i dag. Jag ser framför mig att det kommer fler blocköverskridande överenskommelser.
I det läge Sverige och EU är i i dag med en ökad säkerhetsrisk är de inte fel att också skapa  breda uppgörelser mellan partierna eftersom det handlar om internationella frågor. Flyktingkrisen ökar bar osäkerheten och också den är i grunden en internationell fråga.

Kd:s självspel i Sverige underlättar inte samarbetet i Alliansen.
Ett svar är naturligtvis att en nyvald partiledare som startar på 3-3,5 procent har ett förstahandsmål att stärka det egna partiet - samarbete kommer sedan.
Men ett litet parti måste alltid samarbeta för att få igenom saker. Just nu litar ingen på Kd, varken i Alliansen eller i regeringen.

Allians och blockpolitik är inget självändamål. Det är alltid det största partiet som vinner i Alliansen, alltså moderaterna. Blockpolitiken låser inne.
Jag välkomnar fler blocköverskridande uppgörelser som i flyktingpolitiken. Försvars- och säkerhetspolitiken är naturligt, liksom gärna klimatpolitiken som nu närmar sig ett avgörande i Paris.

Det är krigen vi måste stoppa för att minska flyktingströmmarna.
Det är därför bra, det möte som nu pågår i Wien med USA, EU, FN och nu också Iran som vill ställa krav på Syrien att förhandla, och då främst krav på Assad. Jag anser han måste bort, men varje land måste ju självständigt välja sin regering och det är ett sådant val i Syrien förhandlingarna nu också handlar om. Bra.
För övrigt blev vi efter en god middag bjudna av Stoffe och Linda på Södra Teaterns härliga musikföreställning med Jack Vreeswijks orkester med lite återträff från "min släkting" som Jack sa.

torsdag 29 oktober 2015



Det är inte bar produktion som orsakar kli matautsläpp, det gör också konsumtion och hittills har inte denna räknats in i ländernas utsläppsnivåer. Det bör ske, annars finns riks för ett misslyckande i Paris.
Jag deltog i klimatmötet i Köpenhamn 2009 som ordförande i KOMPASS, nätverket för spårbilar
Jag var främst med på förhandlingar och diskussioner om trafiken som står för en tredjedel av utsläppen av växthusgaser.
Köpenhamnsmötret blev ett misslyckande  främst fär att rika och fattiga länder inte kom överens t orsaken till utsläppen där frågan om konsumtion i i-länderna var en viktig orsak. Låt det nu inte bli en upprepning i Paris. Utsläpp från konsumtion måste börja räknas in för att ansvaret ska fördeöas mef rättvist mellan rika och fattiga länder. Rika konsumerar mycket mer. Börja nu.

Erdogan dikterar villkoren för valen i Turkiet med stormningar av oppositionens mediaföretag och arrestering av politiska motståndare i tidningar o andra media. Erdogan är en skam för Turkiet.
Och allt detta gör han för att vinna valet om någon vecka och skriva om grundlagen för atta öka hans makta. Ge honom inte den möjligheten.

Idéburna organisationer och civilsamhället är viktigt för välfärden. Samarbetet mellan kommunerna och de idéburnba organisationerna kan stärka sammanhållningen.
Roligt och positivt att läsa om Lasse Bryntessons framgångar i denna fråga med IOP i Sgtuna Offentliga Partnerskap.

Roligt också att läsa i Dagens Samhälle om förslag till Samhällsplikt från Ulf Lindelöw.
Det är samma tema och förslag som jag har haft uppe på Centerstämmorna i flera år men där kallat medborgarplikt. Nu kanske det kommer.
För övrigt ska jag nu in till Gustavsbergsteatern igen och gå på bio med Emma, Sara, Hanna och en kompis. Det är ju lediga veckan nu.



onsdag 28 oktober 2015

Hemlighålla migrationsboenden? Låter som det är någon annan som får bestämma. Vad är öppenheten? Men det kanske är ett måste i dag som det ser ut.
Migrationsverket har beslutat att hemlighålla var nya flyktinganläggningar ska öppna. Det är inte svårt att förstå om man ser till de 12-14 bränder som varit de senaste månaderna. Flera kommuner har redan själva beslutat att hemlighålla var flyktingboenden ska öppna i kommunen. Det går naturligtvis inte i längden, men eftersom de flesta bränder har varit på framtida boenden så kanske bränderna kan minska om det inte kommer ut var boendena ska ligga.

Varför beställer Sd listor och info om nya boenden?
Både Jimmy Åkesson och Mattias Karlsson har suttit i etern på intervjuer när flyktingfrågorna diskuterats utan att ta chansen att meddela att Sd inte har något med bränderna att göra. Jag beskyller inte någon för något utan att ha fakta men gå ut och ta avstånd själva, det vore hedervärt och skulle rensa luften. I kväll kan vi se och höra någon av er på TV-nyheterna. dn.se/ledare

Jag förstår försvarsminister Hultqvists reaktion på falskinfo och motivet bakom regeringens beslut att granska falskinfo.
Om det kommer ett förfalskat brev som säger att Sverige lovar stödja kanonexport till Ukraina, så måste naturligtvis regering och myndigheter reagera.Tragiskt att det ska behövas hela "myndigheter" för en sådan verksamhet, men tyvärr ser det ut så i dag, säger Hultqvist, och han har rätt.

Starkt och rätt gjort av Stefan Bergström i Sundbyberg att bryta upp nuvarande S, V Kd koalitionen och rädda Kymlinge från exploatering och skapa en ny majoritet med M och Mp och bjuda in Kd och Fp för samtal
För övrigt blir det lite artiklar jag lovat skriva nu och sedan några telefonsamtal som ligger efter.



.

tisdag 27 oktober 2015

Ska verkligen propagandakrig vara nödvändiga i en öppen värld.Men så ser det ut. Ryssland satsar miljarder och det måste bemötas på något sätt.
Det är ett tragiskt konstaterande att ryska statskontrollerade media som Sputnik News satsat över 9 miljarder kronor med 1000 anställda på att sprida falsk propaganda mot länder i omvärlden. Spridning av positiv info om rysk politik till omvärlden och falsk propaganda till fiendeländer eller länder som Sverige och andra EU-länder där man tror sig kunna påverka opinionen.

Nu  har myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB fått riksdagens och regeringens uppdrag att möta denna falska information och påverkanskampanjerna mot Sverige
Tragiskt och illa naturligtvis att vi ska behöva hålla på med sådana här negativa och onödiga satsningar som kostar pengar för alla parter och skapar fientlighet ,osäkerhet och och otrygghet.
Och någon insyn blir det inte tal om eftersom det mesta är hemligt. Öppenheten stängs och demokratin undergrävs.

A K Batra har gjort en riktig tavla med sitt förslag att lagstifta om blockpolitik och Allianssammanhållning. Otroligt korkat, men...det kommer inte att bli något sådant.
Att ändra Riksdagsordningen, en av grundlagarna i Sverige, så att ett formellt regelverk skapas för den största koalitionen att regera och få igenom sin budget, är bara tok. För det första tar det jättelång tid med två rikdsagsbeslut med val emellan och då har nästan två mandatperioder gått...
För det andra låser det Sverige till blockpolitik och Allians för evigt med moderaterna som lika eviga vinnare.

Men S verkar redan ha mött inviten med ett Nej, enligt S:s gruppledare i riksdagen Thomas Eneroth. Glöm snabbt.
För övrigt är det ledig vecka för alla barn och nu blir det Emma, Sara och Hanna i dag och med bio på Gustavsbergsteatern., 



måndag 26 oktober 2015

PIS - Lag och rättvisas seger i Polen gör det inte lättare att lösa flyktingkrisen i EUropa. Polen får ett parti i ledningen som i mycket liknar Ungerns flyktingfientliga linje.
Det ser ut som om PIS, skulle få 39 procent av rösterna som väl räcker till för att få en politisk         majoritet i det polska parlamentet med sådär 242 av  460 mandat. Vad är Polen för land? Hur påverkar Polen EU och EUropa?

Polen har alltid varit ett gränsland i konflikter mellan öst och väst. PIS har starkast stöd i östra Polen och liberalerna med PO -medborgarplatatformen, som nu får lämna makten är starkast i väst.
Men Polen är ett stort land med 38 miljoner invånare som har stort inflytande i östra EUropa. Polacken Donald Tusk är i dag ordförande i  EUropeiska rådet och Polen har därför redan i dag stort inflytande i EU. Här kan det bli interna polska konflikter eftersom Donald Tusk av naturliga skäl med sitt uppdrag är mer EU-positiv än PIS som är ett starkt EU-skeptiskt parti, men som i morse beskrev sig som EU-realister, Ganska bra.

AKB, Anna Kinberg Batra, tar nu tag i oppositionen och lämnar Reinfeldt och Borg bakom sig. De senaste veckorna visar detta tydligt,
Intervjun med Batra i dn.se/nyheter visar det ännu tydligare, M-kongressen, den hårdare flyktingpolitiken, flyktinguppgörelsen med regeringen och dagens nya och lite överraskande besked att hon med lag - ändringar i Riksdagsordningen - till slå fast att störst block i riksdagen ska regera,

Det är ett besked att blockpolitiken  och Alliansen inte bara ska vara en överenskommelse mellan partierna utan ska ha stöd av lag. Oj, oj säger jag. Om man ska se till Centerns historia slår det hårt mot partiet och vad var det Birgitta Olsson, Fp talade om häromdagen?
För övrigt åker jag nu in till möte med styrelsen i Gustavsbergsbadet, som visar positiva besökssiffror i kvartalsrapporten.

söndag 25 oktober 2015

Information, grannsamverkan och bra förberedelser i skola och arbetsliv kan förhindra hat- och terrorbrott kring flyktingförläggningar
Det som skett i Trollhättan är tragiskt. Nu måste allt som kan göras för att förhindra liknande attentat sättas in. Ingen vill se fler sådana händelser  i Sverige. Då måste vi vara beredd både från nationell och lokal nivå att visa det.

En bra information måste gå ut till de områden där flyktinganläggningar kan komma att etableras.
Om omgivningen får tidig och fullödig information tror jag det blir lättare att möta flyktingar när de kommer, Det handlar om hur många, varifrån, vilket eller vilka språk, vad kan vi göra lokalt för att underlätta introduktionen.  Frågorna kring flyktingboende måste också diskuteras i skolorna och på arbetsplatserna och inte minst i civilsamhället runt omkring en framtida förläggning, som idrottsföreningar, hembygdsföreningar och andra civilorganisationer.

Då möts man av motargumentet att vetskapen om att flyktingar kommer till ett ställe driver fram motkrafter och reaktioner som kan skapa en kritisk eller till och med hatisk inställning redan innan flyktingarna kommit. Hur möter man det? De politiska partierna måste var ute lokalt liksom föreningssverige och hjälpa till att underlätta hela processen.

Utsläppen från trafiken ökar efter tio år med med minskning. Det visste jag inte, Det var en dålig nyhet som måste motarbetas på alla sätt,
Illa i sig men särskilt illavarslande nu inför det stora klimatmötet i början på december i Paris. Utsläppen har minskar 14 procent på tio år i Sverige, alltså går det att minska om rätt insatser görs, Skatt, morötter, piskor, information, alternativ som cykel, gångvägar, bättre infartsparkeringar, t.ex med bilservice under tiden,elbilar, biodieslar, mer spårtrafik, automatbanor som spårbilar, liftar och pendelbåtar.
För övrigt hade vi ett härligt 70-årskalas hos Christer och Gunilla på Ingarö i går som fortfarande känns lite...



lördag 24 oktober 2015

En bra uppgörelse om flykringpolitiken. Jag är inte glad åt allt, men det gäller nog alla bakom uppgörelsen mellan de sex partierna i riksdagen. Heder åt förhandlarna att det blev en uppgörelse.
Det är klart att jag inte tycker om TUT, tillfälliga uppehållstillstånd. Det skapar bara oro hos flyktingar och mer´byråkrati att ta upp ärendet en gång till. Men undantaget för barn och familjer är bra. Frågan blir då vilka blir kvar? Att Sverige vänder sig till EU för att få avlastning var en nyhet, men jag tror inte någon uppfattar oss som flyktingfientlig för det.. Höjda försörjningskrav vid invandring tror jag är lättare att acceptera om man gör jämförelsen med svenska förhållanden. Bra med tidiga insaser för språk, skola och jobb.

Ett av de bästa är rut-bidraget utvidgas till flyttfirmor och trädgårsarbe , enklare jobb som snabbt kan ge invandrare ett första jobb.

Den största vinsten är samarbetete mellan regering och opposition, bra relationer under förhandlingarna och att alla visat att de ära beredda att både ge och ta.
Därför är det fel att tala om vinnare och förlorare.Flyktingar och människor i nöd är vinnare och Sverige och svenska folket är det också. Att tala om vem som fick rätt och vem som fick fel, eller vem som fick ge upp minst och mest. leder också åt fel håll.

Löfven ska ha beröm som statsminister men det ska också de andra partierna ha. Jag har ingen svårighet att leva med att Vänstern och Sd står utanför. Olika åsikter ja, men när hela samhället står på spel måste alla ställa upp och det har man visat.

Hedrande också att Löfvens hantering av illdådet i Trollhättan får beröm av Anna Kinberg Batra. Det ät både rätt och befogat. 
I går var det en helafton med Stockholms Open med Sonja, Micke och Stoffe och nu blir det 70-årskalas med Christer på Ingarö Bara roligt,

fredag 23 oktober 2015

Det är svårt att koncentrera sig och tänka på något annat än Trollhättan efter vad som skett. Och det växer fram ett tragiskt mönster också med bränder, högerextremism och otrygghetJa, det är så man känner det efter gårdagens fruktansvärda tragedi i Trollhättan Jag känner med alla elever, föräldrar som drabbats av ett plötsligt dödsfall, lärare och rektorer som skall försöka hålla ihop skolan efter detta hemska.

Det har inte hänt så ofta i Sverige, men det är ingen tröst nu. Det jag funderar över är att lärarna på skolan hade varnat för den bristfälliga säkerheten.
Detta eftersom det finns ett café för vuxna inrymt i skolan och det inte går att kontrollera vilka som kommer dit. Det är klart att säkerheten nu måste ses över på våra skolor så att elever, lärare och annan personal kan känna sig trygga. Men vi ska samtidigt slå vakt om vårt öppenhet i landet och får inte låsa in oss med vakter, larm, kameror och annan övervakning som skapar ett helt annat samhälle.

Mest bekymrad blir jag av den växande högerextremism som växer fram i hela EUropa genom flyktingkrisen som kan skapa just ett sådant samhälle som vi inte vill ha.
Det är bara att se på alla högerextrema rörelser som växer upp och når 10-20 procent och mer i de nationella och lokala valen.Närmast ligger Polen som går till val på söndag och där det nationalkonservativa partiet PiS som i,mycket liknar Högerextremismen i Ungern ser ut att få majoritet.
Men jag känner inte för att skriva något mer nu i dag på bloggen
Så fort jag slutat skriva kommer tankarna tillbaka....



torsdag 22 oktober 2015

Se till att få en bred uppgörelse i flyktingförhandlingarna - helst alla 7 partier utom Sd. Då måste alla partier ställa upp och då får alla tumma lite på sin övertygelse, även Centern,
Vi måste få en gemensam, långsiktigt hållbar uppgörelse om flyktingpolitiken, Det kräver väljare och medborgare av oss partier nu när läget är så unikt. I morgonens nyheter talar Migrationsverket om 160 000 flyktingar detta år och 135 000 nästa år i sina prognoser.I går var det rekord med 1792 människor som sökte asyl. Det kräver kraftfull åtgärder och lika kraftfullt ansvar.

Jag tycker det vore illa med tillfälliga uppehållstillstånd, det ökar osäkerheten för flyktingarna och det kostar mer och kräver mer byråkrati att söka uppehållstillstånd flera gånger.
Jag kan däremot tänka mig tvång för alla kommuner att ta emot flyktingar efter storlek och övriga förutsättningar, men utan krav på sanktioner och böter. Det räcker bra om man blir uttittad av andra om man inte deltar solidariskt.

Putins stormaktsdrömmar kan skapa en världskris. FN är förlamat med Rysslands veto men EU och USA borde ta tag i frågan ock bjuda in de stridande i Syrien till en fredsförhandling.
Svårt men det är bättre än att Putin vill stärka krigsregimen och Assad och stoppa den blödande oppositionen,
Putins stormaktsdrömmar kan när som helst komma i konflikt med insatser från USA och andra länder för att stoppa Assad och då kan en världskris snabbt uppstå. Gör något nu.Sverige kanske? Margot Wallström? Eller varför inte Centern?
För övrigt ska jag  nu läsa handlingar till styrelsemötet med Gustavsbergsbadet.



onsdag 21 oktober 2015

Åldersdiskrimineringen måste brytas skriver Björn von Sydow (S)m och Barbro Westerholm (Fp) båda riksdagsledamöter i dagens dn.se/debatt. Rätt, men....varför räkna år
Det är lite samma fråga som jag skrev om i går. Naturligtvis ska inte äldre diskrimineras i t.ex arbetslivet, men inte yngre heller. Men vist är det väldigt tydligt att just äldre diskrimineras mer. I riksdagen finns 9 personer av 349 som är över 65 år, det är 2,6 procent. I Sverige är 25 procent över 65 år.

Men jag reagerar mot att också dessa livserfarna, äldre riksdagsledamöter talar om pensionsåldern och de exakta tiderna för pensionering som det viktiga. 
Ta USA som exempel. Jag har en hel del kontakter och har rest en del och jag har aldrig hört en debatt om "pensionering" som i Sverige. Sonjas systers man Louis är 88 år och arbetar fortfarande som domare i New Yourk. Den senaste kandidaten som ställer upp för demokraterna i presidentvalet, Sanders är 74 år, ett år äldre än jag. Det hedrar det amerikanska samhället.

Att arbeta så mycket och lite som man vill under olika skeden i livet måste vara målet - jag kallar det livsbalans. Skapa arbetslagar som stimulerar en sådan utveckling.
En utveckling som jag tycker redan är på gång men som kan gå fortare om vi får ramlagar på arbetsmarknaden som fack och företag också stödjer,

Förarbetet är viktigast för att gemensamt och "hållbart" klimatavtal i Paris.
Jag var med på det havererade klimatmötet i Köpenhamn 2009 i egenskap av ordförande i KOMPASS, nätverket för spårbilar. Jag såg på lite håll hur förhandlingarna segade sig fram och till slut fick mer eller mindre överges. Bra, att det nu är ett omfattande förarbete  med 30 sidor text och bindande avtal som redan diskuteras,
Och i dag ska jag och Sonja hämta Sara och Hanna efter förskoleklassens slut igen, precis som i går, när båda föräldrarna har fullt på jobbet. Och vi har fått ett nytt...ha.


tisdag 20 oktober 2015

Höjd pensionsålder till 62 eller 63 och rätt att arbeta vidare från 67 till 69 kan bli verklighet efter förslag från riksdagens pensionsgrupp. Men varför tala om årtal och tidpunkter.
Hela detta utredande om när vi kan gå i pension, om vi får arbeta längre är en kvarleva från det förra århundradet. Det är lätt att förstå lagstiftningen med de hårda livet för arbetarna i början på 1900-talet.  Under 60 och 70-talen tävlade partierna om vem som hade bästa förslaget om sänkt pensionsålder, också det går att förstå.. Nu tävlar partierna om att höja pensionsåldern. Reinfeldts idéer om ett arbetsliv till 75 år sitter kvar i minnet.

Men min fråga blir, varför årtal och tidpunkter? Är det inte dags att lämna den exercisen och lagstifta för framtiden med  livsbalans som huvudtema.
Det var detta min motion på Centerstämman för en månad sedan i Falun handlade om. Rätten att arbeta så mycket och så lite man vill under olika skeden i livet och  arbetsmarknadslagar som stimulerar och underlättar detta. När du pluggat färdigt vill du jobba ,och kanske jobba mycket, när du får, familj och barn vill du gå ner i arbetstid och få tid till barnen. I medelåldern vill och kan du jobba mer igen för att senare långsamt trappa av och kanske jobba kvar en bra bit efter 70 och 75.

Skapa moderna arbetsmarknadslagar som ger människor denna frihet, där fack och arbetsgivare får stöd av en modern lagstiftning att lägga upp arbetet med tider och platser som är bra för båda. och där parterna är det enskilda företaget och den anställde.
Tillsätt en bred utredning om livsbalans med partier, fack och arbetsgivare för framtidens arbetsliv. Stress och psykiska problem är i dag vår allvarligast växande sjukdom. Livsbalans är svaret.
För övrigt kommer tjejerna hit i eftermiddag igen och nu ska jag läsa handlingar inför Gustavsbergsbadets styrelsemöte.

måndag 19 oktober 2015

Eurohaveriet, Ryssland/Ukraina och flyktingkrisen är de stora  problemen för EU och kommer så att vara flera år framåt.

Euron kommer ständigt att vara en krisvaluta
Hur länge har eurokrisen pågått? Hur många nya stödpaket har Grekland fått de senaste åren?. Hur mycket stöd fick Spanien, Irland, Portugal? Hur mycket stöd kommer andra länder att få när den interna ekonomin inte passar euron, eller tvärtom. Svaret är att euron kommer ständigt att vara en krisvaluta eftersom skillnaderna i ländernas ekonomier är så stora. Hög ränta kan vara bra för ett land, hög inflation för ett annat, högt budgetunderskott kan vara motiverat för ett land,...
Euron ar ett politiskt projekt, inte ett ekonomist, och det blir tydligare för varje dag.

Putin kommer att fortsätta med sin halvdiktatur och vilja föra tillbaka Ryssland både i territorium och politisk makt till Sovjettiden
Det  senaste är bombningarna i Syrien. Putin vill bli erkänd som något stort som stoppar IS och skapar fred. Det gör han inte i Syrien. Han stödjer bara Assad genom att bomba motståndsgrupper som vill bli av med Assad. Prio ett i Syrien är att Assad som dödat tiotusentals egna måste bort.

Flyktingkrisen är ingen tillfällig företeelse. Den blir snarare permanent om inte krigen slutar och så ser det inte ut att bli
Människor flyr från krig. Om krigen tar slut tar också flyktingarna slut, eller nästan...I Syrien Afghanistan, Irak, Eritrea finns inga ljusningar. Det är krigen FN, EU och världssamfundet måste stoppa om vi,ska komma åt flyktingkrisen.
För övrigt var Micke,Åsa, Emma, Sara, Hanna, Sonja och jag på Bellmanföreställning i går i Värmdö Bygdegård med Stockholms motettkör. Fantastiskt. Bra och roligt.

söndag 18 oktober 2015

Moderaterna lämnar den  humana flyktingpolitiken och inför hårdare regler. M närmar sig Sd och det blir svårt för centern att acceptera en sådan hårdare politik,
Det är det mest bestående av Moderatstämman. Den humana stormakten Sverige har begravts och frågan är bara hur långt man ska fjärma sig från humaniteten och närma sig hårdheten och Sd. På stämman fanns många förslag om att finna en linge mellan Sd ovh Mp, mellan Jimmy Åkesson och Gustav Fridolin. Om man ser på beslutet så är det ju ingen tvekan om att det är Jimmy Åkessons linje som vunnit.

Massor med beslut åt Jimmy Åkessons håll som
-Tillfälliga uppehållstillstånd i stället för dagens permanenta.
-tillfälliga gränskontroller
-säkra länder för att korta asylprövningen
-krav på försörjning vid anhöriginvandring ska gälla alla
-full etableringsersättning bara om man stannar kvar i samma kommun
-försörjningskrav ska gälla även anhöriga
-krav på utbildning för anlända vuxna
-ökade arbetskrav för att få ersättning

Tillfälliga uppehållstillstånd är naturligtvis ett sätt att minska invandringen och Sd blir glada igen
Det betyder tre saker; För det första blir det osäkrare för invandrare och flyktingar. Om man inte vet om man får stanna blir livet svårt, särskilt om det klan ta flera år med ett tillfälligt TUT i stället för PUT.
Det betyder också merarbete, dyrare och mer byråkratiska processer om Migrationsverket ska göra om allting igen efter några år.
Det betyder att Sverige talar,om för världen att vi vill minska invandringen

Kan centern verkligen samarbeta i en allians med ett parti som så totalt lämnat det Alliansen tidigare varit överens om. Kan Folkpartiet det? Är det inte bättre att Centern och Folkpartiet
samarbetar med regeringen för att stå upp för den humana flyktingpolitiken?




lördag 17 oktober 2015

C och Fp kan gå ihop om ett blocköverskridande samarbete med regeringspartierna  S och Mp. V ingår ju inte i regeringen och M har för stora interna problem . Kd har egna syften och Sd är uteslutet.
Ja, det är telegramtexten för vad jag ser som en möjlighet som jag tycker C och Fp skall pröva. Vi börjar med ansvaret för landet. Det  är inte någon som riktigt tar det i dag. Ett samarbete av detta slag skulle visa att det finns partier som kan släppa på prestigen . Den första frågan ska vara en uppgörelse om flyktingpolitiken. Vill flera partier hänga på så ok , men dessa fyra ska förhandla. Inget fel med en breddad regering heller, men börja med sakfrågorna.

Kan C och Fp samarbeta? Mittensamarbetet är gammalt , personkemin är bra. Kärnkraften håller på att avveckla sig själv, inte ens  Carl B Hamilton talar om euron. Och lägg Nato i malpåse.
Konstigare än så är det inte. Säkerhetskraven och de ökade kostrnaderna för kärnkraften gör att den håller på att avveckla sig själv. Oskarshamn 1 och 2 ska fasas ut och detsamma gäller Ringhals 1 och 2. SOl, vind och bioenergi går bättre än någonsin. Fortsätt med det. C och Mp driver på.

Kommer S och Mp att acceptera C och Fp?
Jaa, det tror jag. Helt klart inser båda partierna regeringens svårigheter i dag. Löfven har en öppen hand. Mp och Fridolin har det också. Båda vill visa ansvar. V kan inte vara med i ett sådant samarbete men inget hindrar stöd därifrån. M säger nej till ett bredare S+M samarbete. Låt M fortsätta med det och lösa sina egna interna problem först efter DÖ-fallet. Kd och Ebba B T får fortsätta med att försöka ta sig över spärren. Opålitliga. Sd vill stoppa all invandring. Låt dem stå för det. C och Mp skulle stärka miljön. C och Fp skulle stärka en mittenkurs.

Annie har en stark roll, mycket starkare än AKB och EBT. Annie och Björklund känner varandra
Och Björklund vill upp om han ska överleva fram till 2018. Så, varför inte?
För övrigt tror jag svenska folket skulle hurra för friskheten, för ansvaret och för det lite oväntade.

fredag 16 oktober 2015

Trycket på AK Batra ökar internt att nu görs något efter DÖ-fallet. Hon har fått konkurrens från Ebba Bush Thor som vill framstå som Alliansledaren mot regeringen och Björklund har också höjt rösten.
Men Batra är kontrollerad, hon gör inga överilade utspel- Tvärtom, hon är så kontrollerad att inget spontant får komma utanför manus. Inget personligt, inget lite oväntat. Säg  nu inte bara att "jag vill vara tydlig med," en gång till... Ok, det är svårt läge, men...

I dag ska regeringen och Oppositionen ha ett första möte om flyktingkrisen. Bra. Det behövs ett blocköverskridande samarbete, som Ingvar Carlsson, säger i DN i dag dn.se/nyheter.

Centern bör välkomna detta och inte låta S och M ta kommandot. Jag skulle gärna se ett samarbete med nuvarande regering S, Mp och C, Fp.
Då måste Löfven lämna V och då får C och Fp tills vidare lämna Moderaterna som då får gå i opposition och lösa sina internproblem och kanske opponera tillsammans med SD... C och Fp bör ha lättare med varandra i dag när kärnkraften är på väg bort, ingen vill, ha euron och Nato kan läggas i malpåse.

Sverige är i ett svårt läge, Europa är det och världen är det.
Flyktingkrisen som bara börjat, krigen i Syrien, Irak, Afghanistan, Camerons krav på att ta tillbaka makt från EU och folkomrösta om saken gör inte läget lättare för EU, nu när fler länder ställer samma krav. Rysslands offensiv på egen hand i Syrien oroar också och det är kanske det allvarligaste problemet internationellt, som kan bli ännu svårare under en amerikansk presidentvalsperiod.
För övrigt var det en fint 80-årsjubileum vi firades på Slussen  med fackeltåg i går. Tragiskt att det ska rivas, men vi ger inte upp.

torsdag 15 oktober 2015

Det är många bud  nu i svensk politik och många i Alliansen. om vill ta ledartröjan. Ebba Bush Thors förslag i går om gemensam alliansbudget utan kontakter med övriga Alliansledare visar bara att hon inte är riktigt mogen.
Det kanske lyfter Kd en halv procent bland borgerliga väljare som vill se en tuffare borgerlighet men i längden skadar det förtroendet för henne. Reaktionen hos främst Batra och Björklund visar också att det inte var så lyckat. Oansvarigt var beskedet- Kan man lita på henne? Omogen eller helt enkelt inte kompetent?

Om en halvtimma öppnar AK Batra Moderaternas partistämma och då för vi höra mer om dagskursen. Intressant artikel av MUF-ordföranden Rasmus Törnblom om att tillfälliga uppehållstillstånd "löser inte krisen". dn.se/debatt.
Och där har han alldeles rätt. Dels ökar det bara integrationsproblemen och skapar frustration och osä kerhet hos flyktingar. Får jag förlängt eller inte? Vågar jag satsa på Sverige? Förs att inte tala om de som tvingas bort efter två och ett halvt år. Och det kostar också en massa pengar och en massa byråkrati att pröva uppehållstillstånden igen.

Glädjer mig också åt att Sverige knyter fastare band med denna gång Estland i försvarssamarbetet när Estlands försvarsminister Hannes Hanso är i Sverige.
Det är positivt och det visar också att det inte är några problem vare sig för Estland som Nato-medlem eller Sverige som alliansfri att sluta uppgörelser tillsammans. Sverige ska stödja försvaret av attacker mot Estlands datasystem och ge ekonomiskt bistånd till en estnisk ryskspråkig TV-kanal.
Lysande, i båda fallen för både Estland och Sverige, och kanske också Ryssland....
För övrigt ska jag nu bevsara Miljö- och Utvecklings frågor inför konferensen den 12-13 november.




onsdag 14 oktober 2015

Lyssnar med ett öra på riksdagsdebatten och tycker mig höra en riktigt sansad ton som bådar gott för att få en gemensam blocköverskridande lösning på flyktingpolitiken med alla utom Sd.
Stefan Löfvens avslutning var bra men frågan är om det håller. "Enade som land står vi för styrkan i ett sammanhållet Sverige. Vem är vi?. Är det socialdemokraterna, eftersom det var hans anförande, eller menade han Sverige som land och att det nu är de gemensamma tagen som skapar ett sammanhållet Sverige. Jag hoppas han menar det senare.

Anders W Jonsson hade också en bra replik på Löfven om ungdomsjobben. Om man höjer kostnanderna för att anställa ungdomar med 24 miljarder, hur många nya anställda får man då?
Anders W fick inget svar, utan  Löfven tog i stället upp att det är utbildningen, kompetensen som är avgörande för om någon blir anställd. Visst, men står de emot varandra?

Ser nu öppningar också hos Miljöpartiet som i dn.se/nyheter säger att Mp är öppet för att förhandla om och till och med utöka rut till fler områden.
Alldeles utmärkt, inte minst för att kunna anställa flyktingar och andra personer med lägre utbildning.

Blir både f-nad och chockad över Moderaternas och kso Monica Petterssons uttalande i Nacka-Värmdö Posten i går. "Vi bygger inte sönder Värmdö....
Om man vill bygga tre motorvägar, Österleden, Förbifart Hemmesta och Förbifart Ekedel och bostäder runt dem för att betala byggena har man ju helt kört över Översiktsplanen som säger att bostäder ska byggas i centrumområdena. Gör om och gör rätt och följ fattade beslut.
För övrigt har nu Morris fått en infektionsspruta mot kattpest och kattsnuva, men verkar inte bry sig om det alls, Han springer i skogen med mig precis som vanligt.

tisdag 13 oktober 2015

Jag litar varken på Putin eller Erdogan och det som pågår nu med ryska bombningar som stärker Assad och turkiskt krig mot kurderna och HDP kan skapa en stor kris i mellanöstern.
Det är omöjligt att lita på Putin. Han sätter alltid egna privata och inrikespolitiska intressen före internationella stödinsatser. Han måste sluta bomba i Syrien eftersom han bara stödjer Assad med sina bombningar. Det är också vad EU nu inser och här måste EU visa tydligare och med utökade sanktioner att man menar allvar mot Ryssland, men inga militära insatser.

Erdogan försöker med alla medel krig, stopp för yttrandefrihet, övergrepp mot politiska partier som det prokurdiska HDP, vinna valet den 1 november, Han vill skapa en ny konstitution som gör honom till ännu mer diktator.
Låt inte det ske. Erdogan har erbjudit EU att stoppa att miljoner flyktingar som  finns i Turkiet i reser till Europa. För det vill han ha ersättning politiskt. Se upp så han inte lurar hela omvärlden,

Ska Löfven nu släppa kravet på permanenta uppehållstillstånd och införa tillfälliga tillstånd. Det skapar ju bara stor osäkerhet för flyktingar, men det är kanske det han vill?
Det är bra att han inbjuder till blocköverskridande samtal i flyktingfrågan, men vi måste också förstå hur folk känner sig som kommer hit och ska gå här flera år utan veta om de får stanna.

Nu är aktionsgruppen mot Förbifart Hemmesta skapad och det är redan stor aktitivtet och många som är med
Tre förslag. Utred förbättringar på Skärgådsvägen 274an. Pendelbådar från Hemmesta vägskäl och infartsparkering med bilservice i Hemmesta Centrum.
För övrigt ska jag nu åka till Värmdö djurklinik och ge Morris en spruta mot infektioner. Sedan ska han få ännu mer rostbiff,





måndag 12 oktober 2015

Hade inte tillfälle att se partiledardebatten i går men har uppdaterat mig i dag. Vill först säga att det är mycket oklart vad Löfven vill.
Ska han behålla Mp i regeringen och även V som stödparti och samtidigt ha ett blocköverskridande samarbete med "Alliansen" i avgörande frågor. Det blir sju partier. Vad är det för form av samarbeta han då har tänkt sig? Är det en samarbetsregering med alla partier utom Sd? Och hur mycket kommer Sd då att växa till nästa val som då säkert blir ett nyval om ett halvår  eller så. Tycker för min del att regeringen ska bjuda in till ett samarbete om flyktingpolitiken. den i daga viktigaste frågan. Börja med det och känn av varandra.

Vill också ger Anders W Jonson en stjärna för att han står upp förd permanenta uppehållstillstånd och att han verkar var den som tydligast föreslagit ett blocköverskridande samarbete.
Det är ungefär så jag skrivit i första stycket ovan också. Börja med  samarbete om flyktingpolitiken och visa samarbete som parti.
Då tvingar vi också ut Sd på plan och synar deras förslag om de har några andra än 95 procents stopp för invandringen.

Turkiet kommer allt närmre en farlig situation med direkt konfrontation mellan Erdogan och regeringen och kurderna och HDP på andra sidan.
Det är verkligen provocerande av Erdogan att samtidigt som kurderna blåser av fientligheterna inför valet den 1 september så attackerar han dem med turkiska F-16 plan. Ovärdigt en president.
För övrigt var det en väldigt trevlig kväll i går med Broder Håkan och Eva med ,middag hos den och sedan till stadsteatern och såg Cabaré. Roligt. Nu blir det  pensionärsrådet på landstinget.



söndag 11 oktober 2015

Ett fruktansvärt attentat i Turkiet och det var mot en fredsdemonstration för att protestera mot Erdogans och den turkiska regeringens krig mot kurderna.
Ett hundratal döda och över 400 sårade. Vem vill utsätta sin omgivning för något sådant? Blickarna faller på självmordsbombare fån IS. IS har blivit bombade av ryska bombplan som flugit över Turkiet.
Eftersom det var en fredlig demonstration med huvudsakligen vänsterfolk och företrädare för det kurdvänliga partiet HDP är det ju inte därifrån attentatet kommer. Vem bombar sina egna? Och vem bombar sina egna som demonstrerar för fred?

Ingen har hittills tagit på sig skulden för attentatet. IS brukar ju gärna tala om hur "starka" dom är. Kan det vara Erdogan själv eller någon honom närstående? 
Erdogan är kapabel till vad som helst för att vinna valet den 1 november, krossa HDP och ta fram en ny konstitution som ska göra honom till allsmäktig diktator. Erdogan spelar i så fall högt. Mycket högt. Om ett sådant samband skulle komma fram är han naturligtvis helt rökt, så man vill ju inte tro något sådant, även om jag inte skulle ha något emot att den mannen faller.

Det Erdogan har "vunnit" är att HDP- partiet ställt in samtliga möten inför valet och att kurderna och PKK har meddelat en ensidig eld upphör i det krig Erdogan startat mot dem. Men räcker det till seger i valet? Nej, tvärtom ,skulle jag säga om jag var väljare i Turkiet. Jag skulle i stället stödja HDP som krossades under sin egen fredsdemonstration och jag skulle ännu mer backa upp och stödja kurdernas självständighet, rätt till språk, skola, yttrandefrihet och demokrati i sitt eget land.En stor risk att detta betyder att militären åter får stort inflytande i Turkiet. Var det detta Erdogan önskade?
För övrigt ska vi snart åka in till stan och äta middag med min bror Håkan och Eva och sedan bli bjudna av dem på stadsteatern. Låter det inte trevligt?

lördag 10 oktober 2015

Dö har fått dö, men ingen vet vad som kommer i stället. Kd fällde den och Allianspartierna ställde sig bakom och konstaterade faktum samma kväll. Nu är det vacum.
Det är ingen som kan säga om det är bra eller dåligt, och från vems perspektiv. Kd var mest missnöjda och vill profilera sig upp från de 3,5 procenten med ny partiledare. Men Ebba BT och partistyrelsen var ju för att behålla dö. Det var 7-8 distrikt med Anders Andersson i Kalmar som var mest pådrivande tillsammans med KDU och ordföranden Sara Skyttedal.

Man måste ändå fråga om det inte krävs en sådan här gång att man själv har något alternativ till det man fäller,
Och detta särskilt som Kd ställt sig bakom överenskommelsen och man förväntar sig "pacta sunt servanda", avtal ska hållas. Kd ställde också de övriga allianspartierna inför ett "fait accompli". Man kunde ju inte från något parti i Alliansen säga något annat än att  nu är dö död.

På kort sikt tror jag ingenting händer, men det är klart att diskussioner om regeringssamarbete i olika former  redan har börjat,
Om några månader, ett halvår, kan det säkert se annorlunda ut. Jag tror inte på någon tysk s-m koalition. Tror inte Löfven vill och framför allt går det inte ihop med Mp och V, vilka roller de än får.
Men i en sådan koalition behövs de ju inte för majoriteten....

Jag känner på mig att Fp med Jan Björklund inte skulle ha något, emot en blocköverskridande koalition där skola, flyktingar och jobb skulle dominera.
För Centern är det helt uteslutet med tanke på vad Annie och partiledningen tidigare sagt. Kd och Sd är också uteslutna i en koalition. Kd måste,profilera sig och kan inte sitta och kompromissa i en koalition och Sd är politiskt omöjligt. Varför inte bredda regeringen med C och Fp och lägga partiskiljande frågor som Nato och kärnkraft åt sidan?
För övrigt har vi nu ägnat förmiddagen åt att klippa äppelträdet som växer sig högre och tätare för varje år, men nu är det gjort.


fredag 9 oktober 2015

Ebba Busch Thor spelar högt, men att ligga lågt kan gå lika illa. Med andra ord Kd är farligt ute men ett nej till Dö med ett nval är verkligen ett högt spel. Utnyttja dö i stället och för fram Kd.s politik.
Jag förstår kritiken mot dö men jag förstår inte de som låter den bli en huvudfråga. Det går ju att göra vad som helst som parti och partiledare utanför budgeten. Varför inte utnyttja det läget? Det är en möjlighet både att frigöra sig från blockpolitiken med Alliansen och samtidigt testa av nya idéer och driva en egen linje.

Det blir ju också tillfällen hela tiden att kraftigt kritisera regeringen och dess budgetförslag och tala om i sin egen budget vad man vill ha i stället.
Det är väl inget nederlag, eller något eftersträvansvärt att inte få stöd av Sverigedemokraterna, eller vad tycker Kd?
Jag är verkligen inte för någon blockpolitik, tvärtom, måste partierna få frihet att tala om vad de själva vill, vad ska vi annars ha olika partier till. Och det ger ju dö utrymme till.

Det är för mig obegripligt hur en partiledare mitt under sitt eget partis riksting kan avskeda i detta fall Jakob Forssmed som partiets talesperson i riksdagen som jag hörde på ekot i morse
Det är oproffsigt både i sak och i tid. Ebba Bush verkar vara dö-skraj, ha,ha för att ha personer i sin närhet som hon inte kan styra över. Nu är Jakob Forssmed i alla fall föreslagen som vice partiledare och det blir väl inte lättare att jobba ihop om han nyss sagt offentligt att han gärna skulle vilja ha kvar sitt uppdrag som gruppledare och talseperson i riksdagen. Oj Oj, säger jag.
För övrigt hade centerns sjukvårdsgrupp i landstinget ett bra möte i går och diskuterade sprutbyte och behandling på St Görans sjukhus. Här görs ett fantastiskt arbete i det tysta.

torsdag 8 oktober 2015

Tyskland -Frankrike är det par som styr EU, eller det är Tyskland som styr och Hollande som gör paret....Merkel och Hollande i EU-parlamentet om flyktingpolitiken
Det är naturligtvis positivt att Tyskland och  Frankrike tar tag i flyktingfrågan. De ser ut att vara ganska överens och det gör det lättare naturligtvis att få igenom en gemensam medmänsklig linje.
Jag noterar att frågan om återvändande nu ser ut att vara överst på dagordningen. De som inte har asylskäl ska återvända hem, Det är en prioritering som naturligtvis hänger samman med den kritik som den senaste tiden riktats mot Merkel. Också här bör medmänsklighet tillämpas vid avvisningen.

Cameron har det stormigt om öronen inför folkomröstningen om ja eller nej till EU 2017.
Hans egna i tories vill ha svar på hur det går i förhandlingarna med EU-ledarna om återföring av makt från EU
Det är rätt av Cameron, och det vore verkligen bra om han lyckades och EU-ledarna inser att EU inte kan ta över hur mycket makt som helst utan att ha medlemsländerna och medborgarna med sig.Om fler länder ställer samma krav på översyn av sina anslutningsavtal är det bara positivt. Mer samarbete - Mindre Union.

Lite förvånad blir man över att det plötsligt växer fram nya kandidater till premiärminister och president, nyss i Storbritannien och nu med Bernie Sanders i USA.
Han drar stora massor på sina kampanjmöten och inleder alltid med "Kom med i den nya revolutionen". Det är långt till vänster för att vara USA och det är kvinnor och ungdomar han attraherar mest. Det är friskt. Vi får väl se om det håller...men intressant är det. dn.se/världen
Och nu blir det några visor jag ska skriva till Hemmestakören och Christers 70-årskalas. Roligt, roligt.



onsdag 7 oktober 2015

Bra med egna partibudgetar i Allliansen, det lyfter fram partierna och dämpar blockpolitiken.
Centern har en mycket bra budget med jobbpolitik och grön skatteväxling
Bra också med en finanspolitisk "bottenplatta" som visar att det finns ett samarbete mellan Allianspartierna men med stor frihet för varje parti. Utnyttja det då. Det saknas visioner säger media. Vad sägs om livsbalans och medborgartjänst inför nästa budget för centern. Tycker också att vi ska fundera på hur vi kan omfördela skatter från jobb till naturresurser, miljö, energi och konsumtion. Det skulle höras....

Natofrågan och dö blir huvudämnen på Kd:s riksting. Säg Nej till Nato och säg  ja till dö.
Det är lite samma debatt som i Centern. I Natofrågan bör man noga ha gått igenom vad  det är man beslutar. Det gjordes inte inför centerns stämma. Ingen ordentlig utredning, ingen förvarning, ingen demokratisk interndiskussion. Är centern för kärnvapen men mot kärnkraft?. Är centern till och med för kärnvapen på svensk mark men vill att kärnkraften på samma mark ska tas bort?
Jag hoppas att partiledaren Ebba Bush Thor förlorar och att de två vice partiledarna Jakob Forssmed och Emma Henriksson får rikstinget med sig för ett Nej till Nato,

Lite svårt att se att en ny myndighet ska bli verktyget för att stärka jämställdheten mellan män och kvinnor
Jag håller med, det går framåt men långsamt och det är långt kvar till ett jämställt samhälle. Men ska det göras av en statlig myndighet. Sätt till en jämställdhetskommission eller ta fram ett handlingsprogram med politiska förtecken och låt det inte bli en myndighetsfråga.
För övrigt ska jag nu skriva ett kapitel till i "Memoarboken?!, som jag inte ens vet vad den ska heta.
Men roligt är det och mer kommer det att bli ,mest för mig själv.

tisdag 6 oktober 2015

Aj,aj, se upp för Erdogan och Turkiet när EU diskuterar flyktingfrågan. Han vill bara ha pengar, krossa kurderna och vinna egna framgångar i valet den 1 november
Jag är mycket förvånad över EU:s totala slapphet efter mötet i går mellan EUropeiska rådets ordförande Donald Tusk och Turkiets president Tayyip Erdogan. Men jag skulle inte lita på honom.
Turkiet har det inte lätt, det är sant, med två miljoner flyktingar. Nu vill EU ge Turkiet pengar så att inte fler av dessa söker sig till EUropa och då håller man tyst om kritiken mot Erdogan

Turkiet har i tio år förhandlat om medlemskap i EU. Jag har varit för det ända sedan min tid i EU-parlamentet men med villkor att taurkiet reformeras med ökad öppenhet, yttrandefrihet stoppar politiseringen av rättsväsendet, kriget mot kurderna och stärka demokratin
Det är inga små krav, men det är självklara krav som medlem i EU. Det är bra om EU kan stödja flyktinglägren i Turkiet där de allra flesta inte ens har tak över huvudet men det får inte ske till priset av att vår mål är att krossa kurderna, som Erdogan har uttryckt det.

Erdogan vill vinna egna politiska fördelar inför valet den 1 november då han vill krossa det kurdiska partiet HDP. och göra sig själv till en halvdiktator i landet.Låt oss inte luras av Erdogan. Tänk en gång till innan EU skickar 10 miljarder till en så opålitlig person som Erdogan.
För övrigt åker jaga nu iväg till Gustavsberg och delar ut lite Centerinfo i fsamband med vår höstkampanj.

måndag 5 oktober 2015

Bra artikel om C-budgeten som underlättar kraftigt för mjölkbönderna av Emil Källström. ek pol talesperson och Martin Ådal, chefsekonom i dn.se/debatt .
Regeringen sänker dieselskatten med 100 miljoner, Centern sänker den med 300 miljoner i sin budget och vill ställa om så att bönderna ska bli oberoende av diesel som drivmedel. Den stora skillnaden är att Centern sänker skatterna på jobb och företagande med 29 miljarder medan regeringen höjer dem med lika mycket. Centern har också en skatteväxling med högre skatter på utsläpp, farliga kemikalier och förbränning av sopor. Det är skillnad, stor skillnad.

Centerns budget underlättar att anställa unga och flyktingar i de små företagen
Slopad arbetsgivaravgift för den först anställa i två år, bibehållna rut- och rotavdrag och jobbfixarpeng underlättar anställning av unga. Sänkningen av dieselskatten behåller också många jobb som annars skulle försvinna på landsbygden. Bra, bra.

Jag tycker Cameron ska förhandla fram ett nytt anslutningsavtal med återförande av makt från EU till Storbritannien som kan bli en föregångare till liknande avtal i andra länder, inklusive Sverige.
Nu hörs röster i Storbritannien och Camerons eget parti att man vet för lite hur förhandlingarna med EU går och därför ökar kraven på utträde med till och med majoritet för utträde i några undersökningar.

 Om EU-ledningen är förståndig så går man med på att inte diskriminera länder som inte är med i euron och på att återföra makt till medlemsländerna och sluta med förslag som stärker inriktningen mot EU-staten.
Samarbete ja- EU.stat Nej", då blir också Storbritannien kvar i samarbetet, vilket inte minst är viktigt för Sverige.
För övrigt har Centerrn nu en höstkampanj och vi kommer att finnas på busstationen  i Gustavberg i morgon mellan 7och 9 och dela ut lite material bl a om C-budgeten som presenteras i dag.

söndag 4 oktober 2015

Stefan Löfven har rätt, Visst sticker det i ögonen när tusentals svenskar "skramlar" ihop pengar, kläder och mat till utslagna flyktingar och Aleris dn.se/nyheter
tar ut 60 000 kronor i månaden för ensamkommande flyktingbarn av kommunerna. Visst, Löfven har pratat mycket om plikt och ansvar i politiken, men om det passar någonstans så är det här. Svenska folket gör en helhjärtad  insats med den ena insamlingen efter den andra. Det finns företag också som ställer upp men inte de som tar emot flyktingar som inte skramlar utan skor sig.

En annan fråga som kommer att pressa Löfven under mandatperioden är Nato. Jag hoppas regeringen står fast vid sitt tydliga nej i regeringsförklaringen.
Det är Natoförespråkarna som har bevisbördan för varför vi ska lämna en säkerhetspolitik med neutralitet och alliansfrihet som hållit oss utanför krig i 200 år. Socialdemokrater och bondeförbundare har varit de partier tillsammans med civilsamhället som stått upp för alliansfriheten under både 1800 och 1900-talen.

Kan ja-sägarna garantera att vi kommer att stå utanför krig i 200 år till om vi går med i Nato?
Det är min fråga till de som nu ivrigt föreslår Natomedlemskap. 
Det finns inget direkt hot mot Sverige i nuvarande säkerhetsläge. Putins annektering av Krim och angreppen i Ukraina är ett hot mot oss alla som vill ha fred och samarbete. Det ska inte mötas med Nato, och det är det heller ingen som föresspråkat, Men, om det skulle bli så ökar ju bara spänningarna också i länder som inte ligger i närheten men är med i Nato Det skulle bli fallet för Sverige, Vi ska inte öka spänningarna, vi ska minska dem utan att ge efter för brott mot folkrätten.
För övrigt var Sonja, jag och Micke på en gala i går i Gustavsbergsteatern för flyktingarna, En slant från oss och artister som ställer upp frivilligt gav 10 000 kronor...löjligt lite men många bäckar små.


lördag 3 oktober 2015

Alliansfriheten har hållit oss utanför krig i 200 år. Låt oss fortsätta med det. Bertelmans motiv för medlemskap i Nato i dagens dn.se/debatt  är inte hållbara. Medlemskap i Nato ökar osäkerheten.
Det är inte säkerheten som stärks om vi går med i Nato, det är osäkerheten. Det är Natoförespråkarna som har bevisbördan. Varför ska vi lämna alliansfriheten när den tjänat oss så väl.  Vad menar Bertelman med att vi har en tvetydig alliansfrihet. Bertelman pratar om romantiskt Nato-motstånd. Ja, om det romantiska Nato-motståndet hållit oss utanför krig så länge får man väl nästan kalla det  romantiska motståndet som rätt realistiskt..

Centern och bondeförbundet har tillsammans med arbetarrörelsen  och civilsamhället i Sverige varit för att behålla alliansfriheten och det har hållit oss utanför krig sedan 1814.
Låt oss fortsätta med det. Nu säger Ja-sägarna att hotet mot Putin och Ryssland är så stort att vi måste gå med i Nato. Nej, det ökar bara osäkerheten. Sverige ska fullfölja den neutrala och alliansfria linje vi fört och knyta oss ännu närmare FN och satsa på medling, samtal, dialog och fredsbevarande aktioner i FN-regi. Vi ska också stärka vårt eget försvar och försvara vårt territorium. Vi ska inte gå in i någon kärnvapenallians,
Vi sa nej till  kärnvapnen redan på 60-talet. Vi ska inte backa in i framtiden.

Det breda internationella engagemanget gör att det ljusnar inför klimatmötet i Paris.
Jag var med på klimatmötet i Köpenhamn. Som ordförande för spårbilsnätverket KOMPASS hade vi utställningar,seminarier och utdelning av flygblad  i sammanträdeslokalerna. Jag deltog både som lyssnare och medverkande i mängder med arrangemang men den dåliga stämningen kändes.

Nu är 140 länder med, nu deltar påven, USA:s och Kinas presidenter, nu deltar mängder med stora företag, nu har opinionen svängt. Vi måste nå tvåprocentsmålet. Det är roligare att vara optimist och jag tror det är bättre för sakfrågan också.
För övrigt ska jag nu städa lite både inne och ute.

fredag 2 oktober 2015

Farligt med Rysslands flygbombningar i Syrien. Risk för konflikt och risk för förlängning av kriget i Syrien.
Putin har mest egna inrikespolitiska eller ska vi,kalla det privata skäl för Rysslands bombningar i Syrien. Han måste stärka sin roll internt och detta är ett sätt  Ryssland skulle bomba IS-styrkor men nu ser det ut som man också bombat motståndare till Assad och civila och då är risken stor för konflikter med USA och övriga världen. Det kan bli riktigt allvarligt. Viktigt att dialogen USA-Ryssland fortsätter. Nu behövs diplomati.

Natodebatten har kommit igång och det i en tid då oron i världen ökar i Syrien och mellanöstern. Det är ja-sägarna som ska tala om varför Sverige ska ändra sig.
Natodebatten på kulturhuset i onsdags visade tydligt på skillnaderna för och emot. Vi har varit neutrala och alliansfria i 200 år och stått utanför krig. Det är ja.sidan som måste visa varför vi ska ändra oss. Spänningen har ökat, med Ryssland,Ukraina och Krim. Ett dålig argument. Spänningen ökade före både första och andra världskriget men vi stod fast vid alliansfriheten och undvek krig. Vad är det för skillnad mot i dag. Låt höra ja-sägare.

Viktigast inför Paris och klimatkonferensen är att alla, eller de flesta länder deltar. Bindande avtal vore bra men det är ingen katastrof med frivillighet
Indien vill inte ge några bindande besked, Kina vill de inte heller, två stora utsläppare. Men trycket både inifrån och från omvärlden kommer att bli stort mot de länder som inte  uppfyller sina löften.
Viktigt att så många länder som möjligt är med.
För övrigt ska vi snart åka in till staden och se filmen  "Så upp på jorden" som jag hoppas är lika bra som den förra "Såsom i himmelen", sen blir det en liten middag på stan med några vänner.




torsdag 1 oktober 2015

Var på en debatt om Nato i går i en fullsatt Hörsal på Kulturhuset. Nej sidan vann omröstningen med stor majoritet efter de fem debatterna.
Det börjar röra på sig ordentligt nu i Nato-frågan i Sverige. I går fylldes hörsalen i Kulturhuset och det var fem debatter under ett par timmar. Jag har svarat Håkan Larsson på FB och där finns en telegramtext om debatterna.

Ett återkommande svar från ,ja-sägarna
Birgitta Olsson, Fp, Linda Nordlund, Folk och Försvar, Mike Winnerstig, Karin Enström, fd försarsminister, och Katarina Tracz var att vi måste bygga vårt försvar gemensamt.

Nej-sägarna Sven Hirdman, fd Moskvaambassadör, Pierre Schori, fd biträdade utrikesminiser,Gudrun Schyman, språkrör Fi, Hans Blix, tidigare gen.dir IAEA,och Stina Oskarsson, var att ett medlemskap i Nato ökar spänningarna för Sverige och Norden.

Jag frågade Hans Blix om Sverige kan gå med men friskriva sig från användning av kärnvapen eller om Norden kan skriva in i avtalet med Nato att vi ska vara en kärnvapenfri zon.
Visst, sa Hans Blixt. Allt är möjligt att skriva in men det hindrar inte ett kärnvapenland i en kris att använda kärnvapen i och kring Sverige,

Assad måste ställas inför krigsrätt. Mördandet av den egna befolkningen börjar nu komma fram i bild och annat material.
I går blev det känt att en specialdomstol i Frankrike inlett en utredning om krigsbrott mot Assad och den syriska regimen. Helt uteslutet att FN tillsammans med Assad ska krossa ISIS. Assad ska ställas inför krigsrätt.och Putin ska skämmas inför världen.
För övrigt ska jag nu se vad katten Morris tog vägen nr han blev skrämd av en hund på gatan och sprang upp i skogen.