måndag 29 februari 2016

Vad sker i USA med en presidentkandidat som får stöd av Ku Klux Klan och Vit makt rörelsen och kan bli amerikansk president.
Ja, det var morgonens stora nyhet från det amerikanska valet. Trump fick frågan tre gånger av reportern om han tog avstånd från Ku klux Klan och svarade att han inte vet vilka de är. Känner dom inte, vet inte vad dom står för, tänker inte ta,avstånd från någor jag inte vet vad det är.

Vad är det för land som har presidentval i november?
Vad är det för personer som ställer upp i presidentvalet som kan öka sina opinionssiffror efter en massa idiotuttalande och nedsättande kommentarer om svarta, afroamerikaner, latinoamerikaner, muslimer - ja miljoner andra människor? Och vad är det för människor som i opinionsmätningarna stödjer honom så han kan fortsätta. Han kan bli vald. Han kan bli,vald.

EU faller sönder inifrån. Medlemsländerna är inte solidariska med varandra, bara med sig själva. Någon gemensam unionssolidaritet finns inte.
Det är precis vad som nu sker i EU. Om det är ett underligt val i USA så är det en tragisk scen som spelas upp i EUropa varje dag. Att göra dumma och hatiska uttalanden är, en sak men att inte hjälpa folk på flykt är ännu värre, om det nu går att jämföra.

Och i Sverige har vi nyss gått igenom Palmemordet igen  och jag blev särskilt tagen när jag på TV i går såg dåvarande SSU-ordföranden Anna Lindh i hålla tal för Palme vid begravningen i mars 1986
Anna Lind....mördad 2003.... Vad är det för värld...?

söndag 28 februari 2016

Olof Palme är död sa busschauffören; Jag hade klivit på bussen från Hemmesta Vägskäl in mot staden och skulle till möte med styrelsen i Folkkampanjen mot kärnkraft. Då säger...
busschauffören i mikrofonen att Olof Palme, blivit skjuten och är död. Vi var inte många i bussen, 5-10 stycken. Det var lördag morgon har jag för mig. Vi tittade på varandra och undrade om han fått hjärnblödning.

Någon av oss gick fram till honom när han skulle starta och frågade, "Va´sa du...om Palme"? Det blev tyst... en stund. Dom sa det på radion, sa han sedan med gråten i halsen. "Han är död, skjuten på Sveavägen..." Nej, nej, du har hört fel. Slå på radion och...ja man pratade om Palme, någon hade skjutit...Det var inte lätt att koncentrera sig den dagen. Mötet blev i moll. tragiskt, vem har, varför...? Efter bion..

Det har skrivits hyllkilometer om Palmemordet. Det har utretts. Det spekulerats. Det har gissats. Läser debattartikeln i dag dn.se/debatt av Pierre Schori, en av Palmes närmaste medarbetare
i flera år. Temat " fullfölj Palmes kamp mot kärnvapen". Du har säkert massor med synpunkter på Olof Palme.  Nej, honom gillade jag inte, löntagarfonder, Castro, Nordvietnam...och jag kan hålla med. Jag var ordförande i Uppsala studentkårs utbildningsutskott och var emot hans förslag om UKAS, som utbildningsminister, fasta studiegångar. Det var hela studentkåren från Socialdemokrater i Laboremus till högerföreningen Heimdal.

Men kampen mot kärnvapen, Palme, Alva Myrdal, Inga Thorsson, Maj-Britt Theorin som också centern stod bakom. Bryt inte upp Sveriges politik för nedrustning och avspänning, skriver Pierre Schori. Nej till kärnvapen, Det tror jag de flesta kan ställa upp på. Inga kärnvapen på svensk mark. Värdlandsavtalet alltså.

lördag 27 februari 2016

Jag hoppades jag hade fel i går när jag skrev att jaga inte trodde på någon vapenvila eftersom det var så många inblandade i striderna som hade olika resrvationer som "tänker fortsätta försvara oss..."
Då var de upplyftande att på morgonekot höra att än å länge har vapenvilan i huvudsak respekterats. Om detta fortsätter kan det bli en framgång inför de förhandlingar som ska tas upp igen den 7 mars i FN. Jag hoppas igen att ja har fel, men det är svårt att vara optimist när IS och Nusra-fronten är några av de krigförande som står utanför uppgörelsen om vapenvila.

Lägre ingångslön kan kombineras med lägre skatt så att det går att leva på lönen. Det kanske också ska sättas en tidsgräns när den lägre lönen ska upphöra.
Man ska kunna leva på sin lön. De ska man, men det är också naturligt att man får en lägre lön när man börjar ett arbete och får jobba sig uppåt. Regeringen kan här hjälpa till att sänka skatten på de som får ett "lägre lönejobb". så att det underlättar vardagen. En tidsgräns bör också prövas, säg 6 månader, eller ett år som sedan omprövas i förhandlingar mellan arbetsgivare och, arbetstagare.

För övrigt blir det en festhelg med dubbla födelsedagar nu för Sonja och mig. Vi åker till Gävle med tidigt morgontåg för att fira Sonjas storasyster Zari som fyller 80 år med eftermiddagsfest. Sedan åker vi tillbaka till Stockholm för att fira min bror Håkans hustru Evas 70-årsdag på någon krog vid Norra Bantorget och sent hem i kväll..natt. Hej då.

fredag 26 februari 2016

Kan det verkligen bli vapenvila i Syrien efter fem års fruktansvärt krig. Jag hoppas men...
Det ska blivapenvila i dag om avtalet mellan Ryssland, USA och ett antal ytterligare parter hålls. Jag tvivlar, men hoppas jag har fel. Det finns alldeles för många, bisatser från undertecknarna. Assad och Syriens regeringsarmé säger att de accepterar vapenvilan men tänker fortsätta med,"terrorbekämpande insatser". De har ju sagt att alla man slåss mot är terrorister, så då betyder vapenvilan ingenting.

 IS omfattas inte. inte al-Nusra fronten heller.
Turkiet betraktar YPK, den syrienkurdiska milisen som terrorister, YPG ska försvara sig, säger man. Turkiet tänker fortsätta skjuta mot kurderna. Ryssland får nog anses allmänt opålitliga, som tidigare. Saudiarabien hotar gå in med marktrupper mot IS.
Tror du fortfarande? Då har du en stark tro och jag hoppas du har rätt.

Visst kan sänkt moms på reparationer av cyklar, skor och kläder ge nya jobb som Mp föreslår men nu kommer allas blickar att riktas mot Ylva Johansson.
Med det uppdrag hon fått blir det också hon som får ta emot applåderna om det blir fler jobb och kritiken om ingenting händer. Hon har ju lovat resultat. Tiden får utvisa om det blir prat eller resultat.

En liten fråga efter DN/ipsos mätningen
Hur länge klarar Kd att ligga under fyra procentsspärren. Detta är den nionde mätningen sedan Ebba Bush Thoor tillträdde,?

torsdag 25 februari 2016

Det är inte ofta jag hurrar för Margot Wallström men hennes Nej till medlemskap i Nato är glasklart. Vi ska slå vakt om den militära alliansfriheten.
Det var vad utrikesminister Margot Wallström sa i går i utrikesdebatten i riksdagen. Vi ska inte låta Ryssland skrämma in oss in i Nato som ytterligare ökar spänningen rund Östersjön. Alliansfriheten har hållit oss utanför krig i 200 år. De som vill ändra på det måste ha mycket tunga argument om de ska slå de 200 åren....Vilka? Någon?

Sverige ska fortsätta att samarbeta med andra länder och organisationer som Finland, övriga Nooden, Baltikum, OSSE, FN, EU  men vi ska göra det som alliansritt land. Sverige ska inte ta emot några kärnvapen på sitt territorium, som blir,risken med Värdlandsavtalet.
Sveriges neutralitet, alliansfrihet och nej till kärnvapen har varit ett varumärke som visat sig vara starkt för att undvika att dras in i krig och konflikter. Fortsätta med det . Värdlandsavtalet öppnar för natostyrkor på svensk territorium, kanske också kärnvapen. Är det något som provocerar ett Ryssland så är det väl detta. Centern ska stå fast vid Karin Söders långa kamp mot kärnvapen.

Jag trodde Kina var på väg mot mer öppenhet men nu vill Xi Jinping ha mera makt över media och det gått åt andra hållet. Tragiskt.
I dagens moderna, globala och digitala värld finns det en president som kliver in på tre tidningsredaktioner i sitt eget land och säger till journalisterna att "Ni jobbar för kommunistpartiet. Ställ in er i ledet säger han. Och detta sker i världen den 25 februari 2016. Man gråter.

onsdag 24 februari 2016

Löfven var tvungen att göra något för att försöka stärka regeringen och S-förtroendet och nu blev det Ylva Johansson som förtäckt integrationsminister.  - men vad säger Mp?
Något var väntat från regeringen om regeringsombildning eller något annat. Att avskeda ministrar och tillsätta nya skapar alltid konvulsioner. Att höja upp en som redan är minister tyckte Löfven var lättare. Kanske? Men ska Ylva Johansson ta initiativ på två Mp-ministrars områden som  utbildning och bostäder kan det bli problem. eller troligare, de blir problem, S och Mp.

Men jag blir trött på politikerpratet i morgonekot,
"säkerställa" 10 gånger, "helhetsssyn" nio gånger och " gör Sverige starkare" åtta gånger..., säger Ylva. Men det är skitsaker. Nu får vi se om det blir prat eller resultat.

Nu ska jag berömma Margot Wallström som står upp för nej till kärnvapen på svensk mark och vill ha ett "klarläggande" i värdlandsavtalet.
Vad säger Löfven om detta? Vad säger Centern? Skav i stå fast vid Karin Söders glasklara nej till kärnvapen eller ska vi glömma henne så snabbt...?

Och visst vore det bra om kommunerna kan anställa poliser. Det går aldrig att få en lokal prägel på polisarbetet uppifrån.
Centralstyrningen av polisen med den nya reformen har skapat problem. Ta de kraftigt ökande stölderna i Hemmesta under hösten som ett exempel. Här skulle vi ha behövt lokala polisinsatser direkt. Ett antal flexibla polisresurser i regionen skulle kunna vara ett alternativ.



.

tisdag 23 februari 2016

Bra artikel av Miljöpartiet i gårdagens aftonbladet.se/debatt om krav på ändringar i Värdlandsavtalet. Vi ska inte låt Nato placera kärnvapen i Sverige. Kärnvapen är i dag förbjudna på svenskt territorium.
Det ska dom vara också i fortsättningen. Natos regler och doktrin krockar helt med svensk lag och svensk uppfattning och svenska beslut. Om vi ska kunna ställa oss bakom något avtal om värdlandsstöd måste avtalet skrivas om och ett förbud skrivas in mot att föra in kärnvapen i Sverige,

Ska Sverige verkligen ha ett avtal med Nato som kan kräva av oss att vi tillsammans med Natostyrkor ska sända stridskrafter mot Ryssland? Det är väl om något att öka spänningen i Östersjöområdet?
Nej, det är ingen bra formulering. den måste också utgå. Det måste tydligt framgå av avtalet att Nato inte får använda svenskt territorium för att med stridskrafter därifrån angripa tredje land. Det är ett måste om vi ska kunna stå fast vid vår alliansfrihet som hållit oss utanför krig i 200 år.

För att det ska bli möjligt att förhandla om avtalet behövs tid och då kan inte frågan avgöras i riksdagen om några månader. 
Det behövs ordentligt med tid för att både förhandla om avtalet och låta det nya avtalet gå ut på remiss till  fredsorganisationer, berörda myndigheter och svenska folket. Skjut på beslutet,

Det här är inte minst viktigt för Centern som parti som med Gunnar Hedlund och Karin Söder stått för att slå vakt om neutraliteten, den militära alliansfriheten och kampen mot kärnvapen.

måndag 22 februari 2016

Londons borgmästares Boris Johssons beslut att stödja Brexit är ett stort bakslag för Cameron.
Det kan bli vad som avgör folkomröstningen.
Som "gammal" EU-kritiker känns det lite pirrande att få ge sig in i EU-debatten i Storbritannien på Nej-sidan och stoppa upp det växande allt mer överstatliga EU. Det har blivit för mycket EU och det är också detta vi kritiker varnat för när de nationalistiska och EU-kritiska partierna växer upp som svampar ur jorden i nästan alla EU:s medlemsländer. Om man går för hårt och för fort fram med "en allt fastare sammanslutning" med utökade EU-beslut  på allt fler områden så känner sig människorna utanför lurade och blir förbannade, helt enkelt.

Boris Johnsson är inte vem som helst. Han kan få folk med sig och det är i London har är borgmästare där han kan få med sig Labourfolk som annars skulle rösta för att vara kvar i EU.
Ett nej vore kanske rätt åt EU-kramarna. Vad är det vi sagt.
EU håller på att gräva sin egen grav med euron, demokratiskt underskott. misslyckad subsidiaritetsprincip, ständigt ökad administration och byråkrati.

Men vi behöver ett Europeiskt samarbete och då är ett utträde av Storbritannien ett haveri också för det goda, mer mellanstatliga samarbetet som jag vill ha. 
Därför har jag sagt mig själv att jag vill att Storbritannien ska vara kvar i EU som ett av de länder som just kan sätta stopp för ännu mer EU och federalisternas krav på ett Europas Förenta Stater. Att lämna EU är ju att släppa fältet fritt. Det vore, också ett stor förlust för Sverige och Norden både som handelspartner och i frågan om EU:s utveckling där vi ofta har samma uppfattning. Låt folkomröstningen bli en läxa för EU-kramarna.

söndag 21 februari 2016

Folkomröstning om Ja eller Nej till fortsatt medlemskap i EU den 23 juli. Bra att det inte drar ut på tiden, I dag jämnt mellan ja och nej. Jag är ganska säker på ett ja.
Ingenting är säkert i en folkomröstning och det är 4 månader kvar. Först är det bra med en folkomröstning direkt efter förhandlingarna och resultatet. Då är frågan aktuell och det blir den mer och mer på fyra månader på hemmaplan..Valdeltagandet blir högt och det vinner ja-sidan på med Storbritannien kvar i EU.  Den 23 juni är dagen före midsommarafton i Sverige. Spännande...

Sex ministrar meddelade i går att de stödjer Brexit, det blir hårt, men inrikesministern Theresa May som tidigare tänkt Brexit ska nu rösta ja och oppositionen med Labour och labourledaren Jeremy Corbyn röstar också ja.
Cameron hade också tänkt igenom vad han skulle säga på presskonferensen när han presenterade datumet den 23 juni. "Vi är starkare, säkrare och rikare i detta reformerade EU". Han har förhandlat fram ett reformerat EU och det bör engelsmännen kunna stödja.

Den viktigaste punkten för ett ja är att Cameron fått bort formuleringen att EU ska bli "En allt fastare sammanslutning" från fördraget. Det betyder väldigt mycket både för ett Ja i Storbritannien men också för hela EU:s framtid, EU kan inte växa ur som helst. Och denna formulering ska också gälla för andra länder än Storbritannien eftersom den ska föras in i fördraget. Kraven på stopp för mer överstatlighet, federation, ett Europas förenta Stater kommer då säkert att höras också från andra medlemsländer. Bra för alla, såväl medlemsländerna som EU där samarbetet då stärks om alla blir nöjda.

lördag 20 februari 2016

Har jag fått rätt: EU har växt oss över huvet på oss. Länder och folk reagerar. Det egna landets intressen tar över när kriser uppstår, som flyktingkrisen. Nu räcker det med EU, säger Storbritannien.
Det är inte alltid roligt att få rätt, men det ska sägas när det är sant. Nu är det sant. Jag tar i lite  nu men det finns en sanning i det jag skriver. Det går inte att bygga upp ett Europas Förenta Stater som USA. Europa har haft självständiga nationer i ett par tusen år. USA bildades av människor som flyttade dit för några hundra år sedan. Människor som flyttade in ungefär samtidigt till ett land som inte fanns. Urinnevånarna brydde man sig inte om, de var för få. Man byggde upp ett eget land där människorna kom från andra länder i nöd, i fattigdom, i kris, i krig. Man byggde tillsammans från noll..

Europa har funnits med självständiga nationer i flera tusen år. Nationerna har skapat sin egen kultur, språk. lagstiftning... Det går inte att ändra med några fingerknäpp.
Europa och Europas länder, befolkningar och olika kulturer har funnits här, bildats här och levt här och skapat sin samhörighet, i fred, i krig. Nationalsångerna har klingat och klingar, De nationella institutionerna har långsamt vuxit fram, liksom gränserna, i samverkan, men ofta efter krig och konflikter, I vårt land tycker vi..... Vi säger inte i EU tycker vi...

Flyktingkrisen har visat att EU-solidariteten inte finns. Tyskland och Sverige försökte och ville ta ansvar, men det gick inte. Land efter land tog över från EU-besluten; Schengenfördraget, Dublinförordningen, den fria rörligheten, solidarisk fördelning mellan länderna av 160 000 flyktingar.
Tragiskt, mycket tragiskt men ett faktum. Länderna gick före EU och solidariteten; Grekland, Italien,
Ungern, Polen, Tjeckien, Slovakien, Österrike, Danmark, Sverige, Storbritannien...EU håller på att falla samman. Och varför?

EU har vuxit för fort och medlemsländerna har förlorat mycket makt till EU, som Sverige.
När vi inför folkomröstningen 1994 diskuterade medlemskap i EU hade vi fått Maastrichtfördraget 1991. Sedan EU-inträdet har tre nya författningar sett dagens ljus; Amsterdamfördraget, Nicefördraget och nu senast Lissabonfördraget 2009. Vid varje nytt fördrag har mer makt förts över till EU på medlemsstaternas och medborgarnas bekostnad; Irlands befolkning röstade nej till Nice-fördraget, men blev överkörda av en ny folkomröstning. Två av EU:s grundarländer Frankrike och Nederländerna röstade nej till Lissabonfördraget men blev överkörda av små redaktionella förändringar.

Utrikespolitik, migration, internationella kriser, närliggande konflikter som med Ryssland går allt mer genom EU.
Euron har hållit på att knäcka hela EU eftersom ländernas ekonomier är för olika för att ha en gemensam valuta. Euron är en politisk valuta. Finans och eurokrisen har ökat  ökat EU:s makt över ekonomin och medlemsländerna med mängder av förslag på bankunion, euroobligationer,och så kallade europeiska terminer där medlemsstaternas statsbudget om skatter och investeringar överprövas av tjänstemän i Bryssel. Det demokratiska underskottet är stor, subsidiaritetsprincipen fungerar inte och Sveriges offentlighetsprincip från 1766 kan inte följas om vi ska få del av hemligstämplade EU-dokument.

I Lissabonfördraget understryks ytterligare att nationell rätt underordnas EU-rätten, samtidigt som överföringen av makt ökar.
Om det vid en ny EU-lag kommer in protester från en tredjedel av medlemsländerna inom åtta veckor ska EU-kommissionen, ett tjänstemannaorgan, kunna ompröva sitt förslag. Jag vet inte om detta skett vid något enda tillfälle.
Med Lissabonfördraget krävs för kvalificerad majoritet 55 procent av medlemsländerna och 65 procent av befolkningen, så kallad dubbel majoritet, Det förstärker kraftigt de stora medlemsländernas makt genom att befolkningsstorlek blir avgörande. Tysklands röststyrka blir över 8 gånger så stor som Sveriges jämfört med det tidigare Nice-fördraget. Tyskland är EU:s allt tydligare maktcentrum. Vill vi det? Oavsett vad vi tycker om Angela Merkel...De små medlemsstaternas inflytande i ministerrådet minskar drastiskt. Dessa förändringar har nyligen trätt i kraft den 1 november 2014, Sverige är en av de länder som förlorat mest inflytande. Euro-länderna har egen majoritet i ministerrådet.
Nu handlar inte makt och inflytande bara om siffror. Såväl Göran Persson som Fredrik Reinfeldt stärkte Sveriges roll i EU när i var ordförandeland, men fördragen är ändå grundvalen för inflytande.

De framväxande nationalistiska partierna i Ungern, Grekland, Polen, Frankrike, Sverige, Tyskland är tydliga besked på befolkningens ilska på främst två saker, flyktingarna och EU. 
Det är mycket illa och jag är själv frustrerad över att som "pragmatisk EU-kritiker" behöva se EU-kritik och flyktingfientlighet gå hand i hand bland de nationalistiska partierna i Europa.

Camerons krav och den uppgörelse som nu tecknats med EU den 19 februari är ett annat tydligt besked.
Det handlar om en av EU:s viktigaste ekonomier, Storbritannien har krävt förändringar inom fyra områden; en starkare ställning i EU för de nationella parlamenten, garantier att icke-euroländer inte diskrimineras, att stå utanför EU:s inriktning på "en allt fastare sammanslutning" och begränsade välfärdsbidrag för EU-medborgare som arbetar i Storbritannien.
På den den viktiga punkten om nya EU-medborgares bidrag är förslaget att det ska gälla i fyra år. Barnbidrag som betalas ut till EU-medborgares barn som är kvar i hemlandet ska motsvara hemlandets levnadsstandard. Välfärden kringskärs och urgröper principen om fri rörlighet,

Jag är för Europasamarbet, jag respekterar folkomröstningen vi haft i Sverige och jag vill att Storbritannien ska vara kvar i EU, liksom Sverige- men ett EU som inte byggs på höjden.
Jag anser dock att det vore rimligt att också Sverige utvärderar, 20 års medlemskap i EU och ställer krav på vilka förändringar vi vill ha av vårt anslutningsavtal. Nederländerna har ställt samman 49 punkter och vi bör också ta fram en lista med återföring av makt från EU där ett formellt undantag från euron bör sättas i främsta rummet.

Jag vill ha ett starkt, demokratiskt samarbete i Europa. Jag är för ett samarbete efter principen "flexibel integration",
där alla länder inte ska behöva vara med i allting. Ett sådant samarbete har vi redan eftersom alla länder inte är med i t.ex euron, Schengen och polissamarbetet. Det är bra för det enskilda medlemslandet att få undantag för sådant man inte vill att EU ska besluta om och det är bra för EU att fler länder då blir tillfreds med samarbetet som då stärks. Verkligheten har nu visat att vi inte får gå för fort fram, men att samarbete verkligen behövs. "Mer samarbete- mindre Union".
I









fredag 19 februari 2016

Nytt svårt läge i förhandlingarna Storbritannien- EU om det nya avtalet. För långa perioder utanför välfärdssystemet försvårar en uppgörelse.
Precis när jag skriver detta är det en timme kvar tills förhandlingarna med EU-ledarna återupptas om avtalet. Den svåraste punkten i förhandlingarna är den om EU-medborgare som arbetar i Storbritannien. Om inflyttningen är så stor att välfärdssystemet inte klarar av det ska landet i fråga kunna stoppa eller sänka bidrag.

Och härs kommer nyheten. För några dagar sedan handlade det om inskränkningar i välfärden under fyra år.
Nu har detta utökats till sju år med möjlighet till förlängning i två perioder med tre år vardera, alltså 13 år. Helt nytt, mycket längre och svårt att förstå. Hela tanken bygger på att man tillfälligt ska kunna stoppa eller sänka bidrag. Att ha en period på upp till 13 år när det kan ske är väl inte tillfälligt?

En uppgörelse måste komma till stånd, allt annat vore ett haveri för EU-samarbetet.
EU-rådets ordförande Donald Tusk har förklarat att blir det ingen uppgörelse i dag klockan elva så fortsätter förhandlingarna hela helgen "Detta är ett bära eller brista - toppmöte" har han tydligen sagt,

Tragiskt att Erdogan och Turkiet skyller bombdådet på kurderna utan att ha något säkert underlag.
Nu ska han hämnas och detta utan att han vet om han hämnas på de som är ansvariga. Erdogan är en fara för freden i hela Europa.

torsdag 18 februari 2016

Två avgörande dagar i Bryssel om EU:s framtid där avtalet EU-Storbritannien är prio ett och flyktingfrågan den ständigt återkommande
Varför har frågan EU-Storbritannien om återförande av makat från EU till Storbritannien uppkommit? Svaret är enkelt. EU har fått för stor makt och alltför många frågor har förts upp på EU-nivå. Eftersom Sorbritannien alltid legat "lite utanför" fastlandseuropa har det inte alltid ansett sig tillhöra kärnan i EU, och det gäller kanske mest befolkningen.

Kritiken mot den ökande maktöverföringen både på tunga områden som ekonomi med euron, utrikes- och säkerhetspolitiken och flyktingfrågan har ökat motståndet från enskilda britter. Cameron har ett stort motstånd mot EU i sitt eget parti och måste finna vägar att överleva som premiärminister. Därför tog han upp redan 2013 att han ville omförhandla Storbritanniens medlemsavtal med EU där återförande av frågor till Storbritannien och minskad makt för EU var vad avtalet skulle handla om.

Nu finns ett förslag till avtal där fyra huvudfrågor behandlats
Dessa är, ökat inflytande för Storbritannien som land, stärkt konkurrenskraft i EU, stopp för ökad EU-makt genom "en allt fastare sammanslutning" och rätt för Storbritannien att minska bidragen till EU-medborgare som arbetar där. På senare tid har frågan om den växande EU-makten blivit allt med avgörande. Hur stort och mäktigt i riktning mot en egen EU-stat får EU bli?

Mitt svar är flexibel integration; Låt EU-staterna vara med i det varje stat vill. Så är det redan.
Alla är inte med i Schengen, i euron i polissamarbetet. Det är bra för de enskilda landet att få stå utanför. Det är bra också för EU-samarbetet att medlemsländer är nöjda med hur EU fungerar. Svårare är det inte....Jo, det är det eftersom flyktingfrågan handlar om solidaritet och finns inte det i EU, så finns inget hållbart samarbete...  


onsdag 17 februari 2016

Riktigt bra artikel av Magdalena Andersson i dag på dn.se/debatt om att det är viktigt att Storbritannien stannar i EU.
Det är en bra genomgång av dagskursen för avtalet mellan Storbritannien och EU, som Magdalena beskriver. Bra och viktigt för både EUropasamarbetet och Sverige att Storbritannien blir kvar i EU. Storbritannien är vårt fjärde största exportland. Vi har också en liknande syn på EU-samarbetet där vi särskilt prioriterar öppenheten, handeln och den inre marknaden, men är skeptisk till alla nya detaljregler som EU inför, säger nej till euron och inte vill ha någon EU-stat.

Storbritanniens krav är okså numera - efter vissa justerringar för EU-jobbare- sådana att vi också kan acceptera dem.
Icke-euro länder ska inte betala för sådant som bara gäller euroländerna, men vi ska samtidigt inte hindra euroländerna från att fullfölja och fördjupa samarbetet. Kraven på stärkt konkurrenskraft i EU har jag inte hört någon vara emot, men det får inte ske till priset av sänkta miljö-, och konsumentkrav.
Att EU inte får bli en "ever closer union" betyder att Storbritannien inte vill att EU ska växa så att det nationella självbestämmandet undergrävs ännu mer. Bara att backa upp. Att olika länder är med i olika saker som euron och Schengen, sk flexibel integration, är bara bra- både för det land som inte vill och för EU som samarbetsorgan.

Svårast är det fjärde kravet som handlar om vilka bidrag man ska ha rätt till  när man arbetar i Storbritannien.
Den fria rörligheten är en grundsten i EU-samarbetet. De som arbetar i Storbritannien får inte diskrimineras genom sämre stöd, t.x för sjukvård och socialbidrag. Här finns nu ett förslag i en "nödbroms" där ett land med mycket hög invandring ska kunna göra tillfälliga undantag, Det är den svåraste frågan i avtalet. I morgon torsdag, träffas EU-ledarna.

tisdag 16 februari 2016

Ryssland underminerar fredsarbetet i Syrien med sina bombningar. Nu senast ser det ut som ryska  bombplan krossat ett sjukhus som drivs av läkare utan gränser(MSF).
Det är verkligen en tragisk utveckling som sker och pågått i Syrien i fem år. Rysslands inträde med bombningar för fyra månader sedan har inte gjort att freden kommit närmare. Tvärtom. Ryssland har talat om att bomba IS men har mest bombat andra  motståndare till Assad för att stärka hans makt och det rysk-syriska samarbetet. Ofattbart att Rysslands utrikesminister Lavrov förhandlar om fred samtidigt som Putin sänder bombplan över det område man förhandlar om.

Turkiet är det andra landet som underminerar freden eftersom Erdogan har helt andra intressen som styr honom som att krossa allt kurdiskt motstånd.
Med sådana ledare som Putin, Assad och Erdogan öppnas inga dörrar för fred. Mängden av Syriska oppositionella grupper är nästan omöjligt att förstå. Erdogan krävde att Syriens kurder som är 2-3 miljoner människor, inte skulle få vara med i fredsförhandlingarna i FN regi som nu pågår, och USA har tydligen accepterat det. Obegripligt.

Varför säger Finland nej till gemensamma gränser i Norden som skulle vara bra för såväl flyktingarna, som EU och det nordiska samarbetet.
Finlands finansminister Alexander Stubb meddelade detta i ett ministermöte med vår Magdalena Andersson. Det är ingen lätt fråga, men den nordiska passfriheten som funnits sedan 1957 måste bevaras och Danmark har föreslagit en gemensam nordisk gräns för att undvika gränskonroller mellan de nordiska länderna. Låt inte flyktingfrågan sänka det nordiska samarbetet.


måndag 15 februari 2016

KU-anmälningar är den nya M-taktiken för att skapa tryck mot regeringen, men det finns en gräns och jag tror den redan är nådd. Det kan bli lite löjligt.
Vad gör en opposition för att visa att den opponerar och gör det med bra kritik men också med egna förslag på vad den vill göra i stället. M har lämnat in 30 KU-anmälningar, det är mest i historien. Jag tror  inte så många svenskar har en aning om vilka debatter som varit i riksdagen om kritik mot regeringen eller tillkännagivanden, som regeringen inte är skyldig att följa.

KU-anmälningar är mer för invärtes Moderatbruk, för att undvika kritik från egna M-ledamöter i riksdagen och kommunerna som vill gå hårdare fram mot regeringen.
Här gör Allianspartierna samma bedömning; att fälla regeringen sätter ju bara Alliansen i deras ställe med exakt samma problem om man inte är beredd att ta aktivt stöd genom samarbete med Sd och det gör man inte...och det är klokt. Annie var väldigt tydlig på den punkten i sitt anförande på centerns kommundagar i Karlstad.

Intressant artikel av Svante Axelsson i Naturkyddsföreningen; slopa effektskatten och höj kärnavfallsavgiften i stället.
Visst, jag ser att effektskatten  bara handlar om 7 öre per kWh och kärnavfallsagiften är för låg och måste kraftigt höjas men varför kana inte båda avgifterna vara kvar. Det skulle synas och uppfattas lite underligt om SNF som vill avskaffa kärnkraften vill avskaffa en skatt på den, låg eller hög. Höj båda skatterna, eller höj kärnafallsavgiften kraftigt och behåll effektskatten.


söndag 14 februari 2016

Säkerhetskonferensen i Munchen har inte ökat säkerheten, men den har talat om hur skör den är och Ryssland får ta på sig huvudansvaret.
Det är tragiskt och allvarligt att se hur Ryssland "skiter i" vilka uppgörelser de går med på och vilka dokument de skriver under om fred i Ukraina eller nu i Syrien. "Det är ett ryskt mönster att acceptera eld upphör,men sedan ändå fortsätta striderna, eftersom USA och AU inte protesterar särskilt kraftfullt", skriver Michael Winiarski i dn.se/Fokus. Så.modellen är framgångsrik för Moskva. Putin sänder bombplan och Lavrov skriver under fredsplaner. Vad har Ryssland för moral?

Mp:s ungdomsförbund väljer nya språkrör som vill avskaffa de tillfälliga uppehålltillstånden, men det säger Mp-ledningen nej till.
Och vad kommer ut av detta som jag skrev om redan i går? Ingen vet, men någon möjlighet att ändra på de beslut om tillfällig uppehållstillstånd som nu gäller finns inte förrän efter 2018, säger partisekreteraren Anders Wallner. Här vinner partistyrelsen. men hur länge och till vilket pris för både Mp och flyktingarna.

I går var Sonja och jag på Filmstaden Söder och såg "En man som heter Ove". Den var mer sentimental än roligt, men det är en bra film.
Visst, den är värd sina goda recensioner. Lassgård är bra som vanligt och upplägget också där man går tillbaka i Oves liv och försöker förklara hur han blev när han blev äldre. Intressant också att filmen har två handlingar som beskriver dagspolitiken, vinster i välfärden och flyktingfrågan. Mer säger jag inte...ha.

lördag 13 februari 2016

Nytt fredsavtal om Syrien, vet inte vilket i ordningen. Tror inte på det här heller. Ryssland fortsätter att bomba och al Assad säger att han ska vinna kriget militärt.
Bättre än ingenting kan man väl säga. Men vem tror på detta fredsavtal när vi har 3-4 tidigare som bara har blivit på papperet. Visst, USA och Ryssland har skrivit på och 17 länder, men så har det varit frörut också. Putin bombar och Lavrov fredsförhandlar. Vem tror att vapnen ska tystna inom en vecka?

Här har det varit lögner, dubbla, eller tredubbla budskap, 
tiotalet inblandade i striderna och i fredssamtalen men inte al Assad som är orsak till alltsammans med 250 000 som han  dödat av sin egen befolkning. Nej, al Assad måste bort, det är det enda som kan skapa en förhandling mot eld upphör och fred.

Måste ändå säga att miljöpartisterna har varit tålmodiga med S-regeringen trots att det helt gått emot vad Mp står för.Men nu kommer nya åtstramningar mot flyktingar. Klarar man det?
Regeringen har ett förslag som ska ut på remiss. Tillfälliga uppehållstillstånd ska bli huvudregel och det ska bli svårare med familjeåterförening och anhöriginvandring. Syftet är att färre flyktingar ska in i Sverige, säger migrationsminister Morgan Johansson, öppet.

Men det som räddar kvar regeringen är alternativet med en uppgörelse mellan moderaterna och Sverigedemokraterna i en ny regering som blir ännu hårdare.
Och det verkar vara detta som miljöpartisterna ute i landet håller sig till när de ändå anser att partiet ska sitta kvar i regeringen. Hur länge...?

fredag 12 februari 2016

Vi klarar integrationen.Vi ska klara av det. Det är för mycket pessimism och uppgivenhet i debatten, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. dn.se/nyheter.
Hon har inte gjort sig berömd som någon optimistperson tidigare. Är det någon som alltid varit pessimistisk och kritisk till det mesta så är det Ylva Johansson. Det har alltid varit lite av Östros över henne "för lite och för sent". Man kan faktiskt fråga sig om inte S tycker att debatten just har blivit för svår och nedåtgående och att någon från S nu måste visa styrka och framtidstro. De senaste dagarnas besked från Mp och V om om krisläget har säkert bidragit.

Men är det Ylva Johansson som säger detta eller är hon "utsänd" för att lyfta partiet och regeringen och stärka  humöret?
Det får vi nog aldrig veta, men frågan kan ju ställas. Arbetslösheten har minskat i Sverige och bland personer födda i landet är 5,1 procent arbetslösa. Bland utrikes födda är det 15,9 procent. En kraftig skillnad.
Jag hoppas naturligtvis hon har rätt och
att vi kommer att klara integrationen. Ett stort land, ekonomin går framåt och människorna är hjälpsamma. Men lite teater verkar det nog från regeringen.

Erdogan är inte att lita på. Det har jag sagt hela tiden om uppgörelsen EU-Turkiet.
Turkiet har lovat att ta hand om flyktingar från Syrien och minska trycket på EUropa. För det har han fått ett antal miljarder. "Ge mig mina pengar, annars öppnar jag dörren för 2,5 miljoner syriska flyktingar som vill till Europa", skriker han nu. Tråkigt att få rätt.




torsdag 11 februari 2016

Är det någon som kan hålla ordning på vad alla jobben heter som ska få fler i arbete. Nu senast "startjobb" från Liberalerna presenterat i dn.se/debatt.
Nu kommer också Liberalerna med ett förslag på hur fler ska få jobb med "lägre lön". Det är partiledaren Jan Björklund och den ekonomisk-politiske talespersonen Erik Ullenhag som föreslår startjobben. De ska ge en lön på 14-16000 kr i månaden, ha lägre inkomstskatt och vara befriade från arbetsgivaravgifter. Det blir en kostnad på hälften av ett "vanligt" jobb för arbetsgivaren. Startjobben ska "komplettera" kollektivavtalen står det i artikeln.

Men det ska bara införas om fack och arbetsgivare inte klarar att sänka trösklarna till arbetsmarknaden.
Det är minst sagt oklart vad detta betyder. Ett nytt namn och ett nytt förslag som ingen vet hur det kommer att slå.

Vad hände med socialdemokraternas stora satsning på traineejobb i valrörelsen 2014. Någon?
S lovade 32 000 nya jobb till unga med traineesatsningen. Hur många blev det? Det blev totalfiasko och ett 70-tal jobb...

Spänningen ökar i Mp inför ungdomsförbundets kongress nu i helgen och Mp:s kongress den 13-15 maj. Ska Mp stanna eller lämna regeringen. Frågan om ytterligare skärpt migrationspolitik blir avgörande.
Flera av kandidaterna som språkrör för Grön ungdom vill hoppa av regeringen om migrationspolitiken skärps ytterligare som flera i S talat om. En kandidat vill,hoppar av redan nu.Det kan bli kämpigt för Fridolin-Romsson för att inte tala om Löfven. Någon som vill gissa?

onsdag 10 februari 2016

Dumt och utmanande att skrämma upp folk och länder med krigsscenarios som tankesmedjan Rand i USA nära knuten till Nato.
Att ägna ett helt år åt att beskriva ett krigsscenario med massor av konsulter är väl ändå fel använd tid och fel använda resurser. Det ökar dessutom bara konfliktrisken. Det har Rand gjort i alla fall. Om Ryssland skulle invadera Baltikum är det svensk mark som ska användas för stridsplan. Jaha. Och vilken målbild för ryskt attackflyg blir vi då? Nej till Nato är svaret.

Turkiet och Erdogan är inte att lita på. Turkiet har lovat att öppna gränsen för flyktingar från Syrien men än har inte något hänt.
Flyktingarna flyr från Aleppo som är en enda krigszon. UNHCR har vädjat till Turkiet, men det har inte hjälpt. Tragiskt.

LO har totalt tappat förståndet när man talar om Centerns apartheid och raspolitik i samband med förslaget om längre löner för flyktingar för att få jobb.
Vilket totalt haveri. Vilket totalt misslyckande. Vilken tragisk utveckling att beskylla centern för apartheid , etnicitet och rasism när vi vill att flyktingar ska få jobb. LO ser bara till sina medlemmar, inte till flyktingarna. Är inte det apartheid LO?

Bra förslag av Anders Wijkman och Miljömålsberedningen om tidigarelagt klimatmål till 2045, en klimatlag som skapar långsiktighet över mandatperioderna och ett oberoende klimatpolitiskt råd. 
Och det är en enig beredning. Bara att ställa upp nu från alla partier.Och det är är naturligtvis förankrat.Vackert.


tisdag 9 februari 2016

Sverigeförhandlingen är ett bra samarbete mellan stat, regioner och kommuner för att få bättre kollektivtrafik och krav på kommunerna att bygga bostäder.
Men jag tycker inte att regeringen ska lägga beslag på trängselskatten. Statlig eller inte är det det vi i regionen som betalar den och då är det vi som ska tala om hur den ska användas.

Österleden har diskuterats i evighet,men det viktiga är att kollektivtrafiken byggs ut och ges plats och inte bara bilen och att inte inflyttningen och  exploateringen till Värmdö ökar ännu mer än vad som redan sker.

Nedan finns centerns kommentarer till Österleden som vi diskuterat i trafikgruppen i landstinget och som är vår utgångspunkt i förhandlingarna.
  • Vi stänger inte dörren, men andra och snabbare vägar för att lösa trafikproblemen i Nacka-Värmdö måste prövas seriöst först. Bland annat smartare kollektivtrafik, pendelbåtar, förbättrade möjligheter för cykelpendling och bättre trafikinformation
  • Om en östlig förbindelse ändå är nödvändig så är det viktigt att den ger stort utrymme för kollektivtrafik, inte leder till fler bilar som ökar på trängseln i Stockholms innerstad samt kombineras med kraftfulla åtgärder för fler miljöbilar.

Det är en bra sammanfattning och utredningen ska nu fortsätta. Det är en stor kostnad på 17 miljarder kronor och frågan måste ställas om vi i Nacka Värmdö kan få ut mer av 17 miljarder i trafiksatsningar på något annat sätt.
Det borde vara Värmdös tur nu att få pendelbåtar från Hemmesta Vägskäl och Ålstäket in till Stockholm.

måndag 8 februari 2016

Invandringen viktigaste frågan enligt DN/Ipsos mätning,dn.se/nyheter. Men det handlar naturligtvis om vad man tycker om den.
Det är stora siffror med 40% av svenska folket som tycker att invandringen är den viktigaste frågan.Den visar också att det är Sd som enligt mätningen har den bästa politiken. Ett svar på den frågan kan vara att Sd är tydligast, Stoppa invandringen, stoppa flyktingarna. Nu räcker det. Alla vet vad Sd tycker. Illa naturligtvis.

Bara 5 % tycker att Centern har den bästa integrations/flyktingpolitiken. men det är inte hela sanningen....
5% är lite i förhållande till Sd. Men 5% är mer än både vad L, Mp och Kd får. Centerns öppna, medmänskliga mottagande har större stöd än vart och ett av dessa andra partier. Om man vill vara lite elak kan man säga att Centern har större stöd i invandring/integration än i såväl skola, jobb som sjukvård, där siffrorna är 2,4 respektive 3 %. Vi ska behålla, utveckla och konkretisera vår öppna och medmänskliga politik. Det är svaret.

Centern ska också stå fast vid lägre ingångslöner för att få fler i jobb. Konkjunkturinstitutet med flera tycker detsamma, men inte LO.
Svaret är enkelt. Det är väl bättre att ha ett jobb än inget alls. Det är då bättre att ha ett jobb med något lägre ingångsslön. Men det är viktigt att säga att det ska vara tillfälligt, te.x gälla i tre år medan vi har den höga invandring vi nu har. Sänk samtidigt inkomstskatten och arbetsgivaravgifterna. När invandringen blivit mer "normal" ska också löner och kollektivavtal gälla som tidigare. Bäst naturligtvis om parterna kommer överens. Lagstiftning ska mer ses som att sätta press...

söndag 7 februari 2016

Centern kan ta ett initiativ i EU-frågan i samband med Storbritanniens förhandlingar om nytt avtal med EU. Ett förslag att också Sverige tar fram frågor att omförhandla.
Nu pågår förhandlingen mellan Camerons Storbritannien och  EU om ett nytt avtal där Cameron ställt ett antal krav på återförande av makt till Storbritannien från EU och ökad makt till medlemsländerna. Icke euroländer ska inte diskrimineras och ställas utanför viktiga beslut som påverkar alla medlemsländer och unionen får inte fortsätt att bara växa med ständigt ökad makt och allt fler frågor som förs över till EU på medlemsstaternas bekostnad.

Sverige bör ställa ett liknande krav på förhandlingar om ett avtal med frågor som från vårt perspektiv är viktiga för ett fortsatt gott samarbete.
Den  ständigt växande EU-makten och allt fler frågor som förs upp på EU-nivå är detsamma för Sverige. Vi bör som Storbritannien också kräva ett formellt undantag från euron och ställa samma krav som Storbritannien att icke-EU länder inte får diskrimineras när euroländerna tar beslut.Subsidiaritetsprincipen måste stärkas. En subsidiaritetsombudsman i EU är en bra fråga att driva.Detaljbeslutet i EU måste bort.

Det finns också områden där vi tycker att samarbetet ska fördjupas. Dit hör den inre marknaden med ökad handel och minskade handelsrestriktioner.
Stärk demokratin,öka öppenheten med handlingar, förbättra informationen kring EU-beslut. Sverige och EU måste också bli bättre på att informera om vilka frågor som förhandlas, ska förhandlas eller har förhandlats, Inriktningen bör vara "Mer samarbete - mindre EU-stat".
Detta är bra för medlemslandet som då blir mer tillfreds med samarbetet och då är det naturligvis bra för EU också.

lördag 6 februari 2016

Så är det då sista dagen på Centerns kommundagar. Den goda stämningen håller i sig med en härlig bankettfest i går med musik, sång och dans. Det är vi också bra på.

Annie höll ett ideologiskt tal om trygghet, öppenhet, säkerhet och decentralisering Vi står fast vid vår öppna och medmänskliga hållning i asyl och flyktingfrågan. Jag deltog i två seminarier. Ett om "Grönare och socialt hållbara städer och tätorter" med många bra inlägg från hel landet. Jag tog upp spårbilar, linbanor, pendelbåtar för trafiken. Det andra handlade  om "Nya lösningar för bättre integration och fler bostäder".

Det står 13 000 fritidshus tomma 50 veckor om året i Värmdö
och det ser likadant ut i och kring många andra städer. Visst, skulle vi kunna nyttja dem till studenter och invandrare. Frågan om säkerhet borde gå att lösa med en statlig garantiförsäkring. Gör också som norrmännen ställ krav på att bygga en liten bottenlägenhet när nya villor byggs som kan användas av studenter, ensamboende, flyktingar och äldre. Det skulle också ge en inkomst till den som hyr ut.
För övrigt ar det en som alltid trevlig bankett med sång.musik och dans i går kväll och nu blir det några nya seminarier och hemgång med tåg 14.15. Roligt.

fredag 5 februari 2016

Nu är jag på Centerns kommundagar i Karlstad med stort deltagande och optimism. Vi har tre viktiga frågor.
1. Centern ska stå fast vid den öppna och mottagande asyl- och flyktingpolitiken.
2. En fortsatt satsning på förnybar energi med utfasning av fossil- och kärnenergi
3.En gemensam alliansbudget inför valet 2018 utan Sd-äventyr.

Det är roligt att vara här och se den optimism och glädje som strålar från deltagarna. I går var jag på ett seminarium om  framtidens infrastruktur där mycket tid togs upp på frågan om höghastighetståg. Vi är positiva till spår, men vi måste gå igenom effektivitet och ekonomi noggrannare.

På Center Puben senare var det flykting- asyl och integrationspolitiken som dominerade. Vi håller fast vid den öppna och mottagande flykting- och asylpolitiken. Jag hörde heller ingen som talade om att fälla någon regering i detta läge. Vi ska ta fram en gemensam budget till valet 2018. Inga Sd-äventyr.
För övrigt blir det nu en liten frukost och sedan iväg till Karlstad konferenscenter och vi öppnar formellt kommundagarna med ett inledningstal av Annie.

torsdag 4 februari 2016

Vad håller Ryssland på med? Man fördärvar hela fredsarbetet i Syrien. Ryssland ska ha stark kritik för sina bombningar mitt under fredsförhandlingarna.
Det gör man för att stärka Assad och regeringen. Tusentals har dött och Ryssland skäms inte. Det är inte vanligt att jag applåderar Margot Wallström men det gjorde jag i går när hon glasklart tog avstånd från Rysslands bombningar.

Oj, vad glad jag blev över tingsrsättsdomen där  Girjas sameby erkänns ensamrätten till småviltsjakt och fiske.
Det var Gällivare tingsrätt som gav det beskedet i går efter förhandlingar i rätten sedan 2009. Det är vår ursprungsbefolkning och den har inte alltid behandlats med med respekt. Jag har alltid sedan jag var liten och läste indianböcker stått på ursprungsbefolkningarnas sida, indianerna, eskimåerna, samerna...

Har regeringen i Sverige ingenting att säga om förhandlingarna mellan Storbritannien och EU om ett nytt avtal? Har oppositionen det då...?
Nej. Tyst. Och Storbritannien är verkligen ett land som i högsta grad påverkar Sverige. Vi har täta relationer, mycket handel och tycker ofta lika i EU-frågor. Nu ser det ut som om ett avtal finns som skall diskuteras vidare i morgon, fredag med alla 28 EU-länder. Det mesta i det är bra, och inriktningen måste naturligtvis vara att Storbritannien blir kvar i EU.
Sverige bör också kräva förhandlingar. Ta fram en lista på förhandlingsområden där ett formellt undantag från euron liksom Storbritannien står högt på listan.
För övrigt åker jag nu till centerns kommundagar i Karlstad och deltar i en "Nätverksträff om infrastruktur". I morgon öppnar kommundagarna formellt. Roligt, roligt.


onsdag 3 februari 2016

Oj,oj, oj nära till förlust för Hillary Clinton Och en ny stjärna Marco Rubio tar plats bland republikanerna. Allt är öppet.
Det var mer tur än skicklighet för Hillary, med 49,9 mot 49,6 för Bernie Sanders. Sanders har en fantastisk framgång med 84 procent av ungdomarna och nära hälften av kvinnorna och lika gammal som jag, 74. Skulle jag få det....?...ha. Han leder också i inför nästa val i New Hampshire och det kan bli jobbigt för Clinton igen.

Trumps förslust mot Cruz var en motgång för honom men en ännu större motgång för båda var Rubios 23,1 procent mot Trumps 24,3 och Cruz 27,7
En sådan framgång för Rubio öppnar dörrarna eftersom han anses vara den som kan möta Clinton bäst. Han är den som kan få bredd i sitt stöd och det får inte Trump och Cruz.
Ett underligt val så långt, där dumheter, pengar och antietablissemang hittills dominerat valrörelsen.

Cameron ser ut att ha fått med sig EUropeiska rådets ordförande Donald Tusk på att stoppa välfärdsbidrag till nyanlända. Ett krav för att stanna i EU.
Rörligheten i EU undergrävs men Cameron kan vinna folkomröstningen. Jag gillar verkligen inte det första men tycker det andra är bra.Om jag åker till Storbritannien och jobbar som EU-medborgare och betalar skatt får jag inte del av välfärden de fyra första åren...Oklart vad som dras ner...men fel.
Men Storbritannien behövs i samarbetet och det är inte minst viktigt för Sverige.
För övrigt åker jag nu till Socialnämnden där bostäder för våra 161 ensamkommande flyktingbarn blir den stora frågan.



tisdag 2 februari 2016

Fantastisk framgång för Aung San Suu Kyis parti i Burma. En demokratisk regering har inte funnits på femtio år.
Nu är möjligheten stor att militären inser att  det behövs en ny demokratisk ledare och att det kan bli ASSK. Man blir glad inombords. Jag minns när vi delade ut EU-parlamentets fredspris till henne för över 20 år sedan då hon kommit ut efter 15 års husarrest. Hon måste vara urstark.

Det nordiska samarbetet måste stärkas och den fria rörligheten och passunionen upprätthållas. Ett samarbete kring flyktingpolitiken borde vara naturligt.
Så kan det också bli om de nordiska samordningsministrarna kommer överens i morgon. Vi måste visa nu i Norden att de olika "lösningarna" med gräns- och id-kontroller inte splittrat det nordiska samarbetet.

Vi gör mycket i landstinget för att stärka äldresjukvården som är viktigt eftersom antalet äldre mellan 70-79 år ökar med 50% på tio år.
När nya karolinska sjukhuset, NKS öppnar i höst ska all högspecialiserad vård knytas till NKS. Annan vård ska ut till sjukhus och vårdcentraler i länet. Behovet av geriatrisk vård kommer att öka med det dubbla på tio år och Alliansen inför nu vårdval också inom geriatriken. Hemsjukvård och och även avancerad sjukvård i hemmet byggs ut.
Det sa också Ella Bohlin (kd) barn- och äldrelandstingsråd på pensionärsrådets möte i landstinget i går.
För övrigt blir det nu lite läsning inför landstingsgruppens årsmöte i kväll och Socialnämnden i morgon.

måndag 1 februari 2016

Flyktingfrågan, eurokrisen, Camerons krav på återtagande av makt från Bryssel är heta ämnen i EU-samarbetet. Tyvärr finns många trista och farliga inslag som växande flyktingfientliga partier.
Jag blir väldigt frustrerad av att se hur många flyktingfientliga partier också är EU-kritiska. Att EU-kritiken växer är inte svårt att förstå med alltmer maktöverföring till EU, eurokrisen, arbetslösheten, nord mot syd, Storbritanniens krav på återtagande av makt från EU

Men jag bli frustrerad och mycket illa berörd av att EU-kritiska partier också ofta är flyktingfientliga, 
vilket gör mig allvarligt bekymrad. Den EU-kritiska rörelsen som jag känner den och medverkat i under 25 år både i Sverige och i EU har ändrat karaktär. Vid tiden för folkomröstningen var det överförandet av beslut från det egna landet till EU som dominerade kritiken, med mycket vänsterengagemang. Nu har det blivit nationalism och flyktingkritik som tagit över, kraftig höger. Jag vill inte stödja eller samarbeta med EU-kritiska partier som samtidigt är främlings- och flyktingfientliga. Jag förstår inte sambandet.

Ta det växande partier Alternativ för Tyskland som bildades så sent som 2013
som en proteströrelse mot euron, som sedan övergick till allmän EU-kritik och där nu flyktingkritiken tagit över. Partiet vill inte ha några flyktingar alls, utan alla ska sändas,tillbaka...Hur kan det bli så? Jag ser inte sambanden.Eller är det nationalismen som tagit över liksom i franska Nationella fronten, liksom för sannfinnarna, liksom för...Vi, men inga invandrare. Farligt, farligt.
För övrigt deltog jag i en minnesstund i går för,en av den EU-kritiska rörelsens mesta aktivister Gösta, Hugo Torstensson på restaurang Kvarnen på söder.