onsdag 27 juli 2016

Jag skulle naturligtvis rösta på HDP med partiledaren Selahattin Demirtas om jag vore turk. Ett parti som växer och skrämmer Erdogan.Vi lever i den diktatur, säger Selahattin Demirtas i en intervju i dn.se/nyheter i dag. HDP är ett prokurdiskt parti som också vunnit gehör hos liberala storstadsbor, aleviter, armenier, assyrier och andra minoriteter liksom kritiker till halvdiktatorn Erdogan. 2015 lyckades HDP ta sig över de 10 procenten i konstitutionen(som är satt så högt för att inte nya partrier ska ta sig in och hota Erdogans AKP) och fick 80 mandaat i parlamentet. Det stoppade Erdogan från att få absolut majiritet och gjorde  HDP till hans fiendeparti.

HDP:s framgång var också en anledning till att Erdogan återupptog kriget mot kurderna i sydöstra Turkiet. Han hävde också immuniteten för HDP:s ledamöter i parlamentet så att dessa skulle kunna ställas inför rätta. Demirtas har redan blivit utsatt för terrorattentat och jag väntar bara...

Mest besviken blir jag på EU som nu har "paralyserats", av Turkiet som Demirtas säger. EU har snabbt tillgripit sanktioner mot t.ex Belarus 2010 och mot Ryssland efter Krim och Ukraina. Men inte ett ord om sanktioner mot Turkiet efter alla arresteringar, fängslanden och avskedanden, Tragiskt. Hyckleri.

Skottland röstade Nej till Brexit och vill stanna i EU. Kan bli en förhandlingslösning eller en ny folkomröstning. Främsta kravet för regeringschefen Nicola Sturgeon är att bli kvar i den inre marknaden. Hon förhandlar redan med EU-ledare och talar om att England och Skottland har olika mandat i EU-förhandlingen. Brexit är bara början...Jag hoppas EU inser allvaret om man vill bevara samarbetet.

Så blir det ett bad, kanske som i går med Emma och kompisen Linnea, en lunch i, solen och färd mot Centralen och nattåg till Undersäker med Raymond, Bosse, Bengt och Uffe i Fjällfiskets Vänner Nej, nej, jag släpar inte med någon dator till fjällen så nu blir det några dagars uppehåll.

tisdag 26 juli 2016

Brexit kan bli den reaktion som stärker EUropasamarbetet och gör att alla medlemsländer inser att det behövs och måste utvecklas på rätt sätt.

Och i rätt takt,vill jag tillägga.En majoritet av befolkningen i de flesta EU-länder vill vara med i EU-samarbetet, och då gäller det att tillgodose detta och inte komma med förslag som gör att befolkningar och medlemsländer blir besvikna. Bra formulering av Matila Molander i dn.se/ledare i dag  "Kanske var britternas utträde vad som behövdes för att vi skulle inser värdet av av det vi har och nödvändigheten i att vårda det"

Hillary Clinton ser i min ögon ut som den som nu skall krossas av både Bernie Sanders och Donald Trump

Vet inte vad Sanders har i huvet. Ena dagen ägnar han åt att kasta skit på sin kandidatkollega i demokraterna och andra dagen berömmer han henne och backar upp henne om demokraternas presidentkandidat. I mina ögon gynnar det bara Trump. Har han sagt att man ställer upp bakom henne som demokraternas kandidat måste han hålla det och inte vackla fram och tillbaka, särskilt nu när valprogrammet är skrivet, Vad vill han? 

Visst, Hillary har gjort misstag, men hennes inriktning av Amerika som måste vara det avgörande är 100 ggr bättre än Trumps.

Och det är väl detta amerikanarna ska rösta om. Jag hoppas verkligen konventet avslutning blir en positiv uppslutning och uppstart för Hillary.

För övrigt packar jag nu ner lite fiskegrejor, ser över spöna och vilka tillbehör som behövs för ett trevlig fiske....ha. 

måndag 25 juli 2016

Torbjörn Fälldin död. Jag fick beskedet på morgonnyheterna i bilen på väg hem från Bohus-Malmön till Värmdö. Hade svårt att hålla i ratten.

Jag visste att det var dåligt. Det kom fram på Karin Söders minnesstund i riksdagen i våras. Jag körde bil och skakade till när jag fick nyheten framför ratten. Jag har många minnen med Torbjörn. Riktigt nära kom vi aldrig eftersom han ändå var en halv generation före mig i politiken. Jag läste i Schweiz  när han blev centerledare efter Hedlund 1971. Men när jag kom hem på hösten 1972 arbetade jag som valombudsman på heltid för Centern i Stockholms län inför valet 1973, Torbjörns första riksdagsval som partiledare och jag träffade honom på en massa valmöten. 

Ett fantastiskt val, där centern fick 25.1 procent av rösterna och riksdagen slutade 175-175. Decentralisering, bryt S-makten, stärk landsbygden, sänk skattetrycket, gröna vågen, miljö före tillväxt. Men framför allt nej till kärnkraft efter Hannes Halvéns och Torbjörn Fälldins framträdanden på Centerstämman i Luleå, som jag aldrig glömmer. Fälldin bröt 44-års s-dominans 1976 och  vi fick lägre marginalskatter, mer decentralisering och miljön blev ett huvudämne.

Jag var sekreterare i Centerns fritidspolitiska programkommitte som partistyrelsen tillsatte, där Rolf Rämgård var ordförande. 

Mötena var på fredagseftermiddag. Fälldin var med flera gånger och ville följa arbetet och hade också egna förslag. "Stryk det här, annars yrkar jag avslag på stämman och då faller det", hörde vi. Han satt ofta kvar till långt fram på kvällen och tog nattflyg, eller nattåg hem till Ramvik. "Jag har lite pyssel hemma". En vardags- och verklighetsnära man som tänkte själv och utvecklade Sverige. Tack Torbjörn.

För övrigt är jag nu på Värmdö när detta skrivs, kom hem i går kväll. Nu blir det lite jobb med mina "Hågkomster" och sedan packning  till fjällfisket på onsdag. Härligt.

söndag 24 juli 2016

Så är det då dags att säga adjö i år till Villa Schabraket och åka hemåt mot Värmdö.

Det har blivit en månad med lite avbrott för när vi åkte hem och Morissa födde de fem kattungarna. Vi åkte ner dagen för Brexit och det är exakt en månad sedan den 23 juni. Jag satt och följde omröstningen hela natten på BBC och andra kanaler. I dag är det nu den 24 juli och i går hade vi en trevlig avslutningskväll med räkor och annat gott på Västsidan.

Anders och Lilja Olander var här första dagarna i Juli och avlöstes av Hemmestakören först juliveckan. Hem ågra dagar när Morris födde sina fem kattungar och ner igen med fler trevliga tillställningar hos Olle och Zari, båtfärd till Käringön och 86-årskalas för Olle och 80-årskalas för Zari med underbar mottagning och god mat på Petterssons restraurang. Sedan Stoffe 39 och utefest på Villa Schabraket, med massor med sång  av Olle, Stoffe och jag med dragspel och gitarr. En härlig sommar så här långt.

Nu blir det hem några dagar packa om och nattåget till fjällen och fiske med Fjällfiskets vänner Raymond, Bosse, Uffe, Bengt och jag hos samerna på Ajvin Sijte vid Anaris. Bara roligt, Hej då nu åker vi.

lördag 23 juli 2016

Erdogan smutskastar motståndare med  förskräckliga beskrivningar. Trump är likadan. Politiken har åkt i diket.

Jag skrev om Trump och Erdogans tragiska och farliga sätt att bedriva opinion häromdagen. Jag räknade till 50 000 personer som Erdogan avskedat, stoppat från sitt arbete, arresterat eller fängslat inom media, skola, rättsväsende och militären. Hans ordval och språk leder åt samma håll. När han talar om personer som "metastaser, "virus" och  blir man tragiskt medveten om politikens förfall. Och Trump är likadan. Skräck och hat ska drivas fram.

Sverige ska ha en stjärna i himlen för sina insatser för flyktingar på Medelhavet.
Över 4000 personer har räddats sedan Kustbevakningen startade sitt arbete i oktober. Under samma tid har 15 misstänkta människosmugglare gripits. Det är hedervärt och borde höras mer. Tyvärr är det alltid det tragiska, hemska, dåliga som media förmedlar. Bättring.

Dum artikel av ordföranden i Riksidrottsförbundet Björn Eriksson som känner "stigande oro" för ideella ledares arbete med flyktingar. dn.se/nyheter.
Tvärtom han borde känna stolthet att idrottsrörelsen och civilsamhället ställer upp och gör insatser för flyktingar. Kommuner kan inte göra allting, särskilt inte när mottagandet blir extremt stort. Beröm dina företrädare i stället, låt dem gärna göra mer och gärna i samarbete med kommunerna.
För övrigt blir det sista dagen i dag på Bohus-Malmön och då blir det grillning på Västsidan långt ut på ön. Härligt och gott. 

fredag 22 juli 2016

Vilken fantastiskt härlig födelsedagsfest vi hade för Stoffe i går med sång, räkor, havskräftor. öl och vin.
Det var verkligen en rolig födelsedagsfest söm började på eftermiddagen och tog slut först en bra tid efter 12-slaget på krogen Bryggan. Olle var i högform och sjung massor med Taube-visor och jag kompade Ålefiskarns vals och Inbjudan till Bohuslän. Stoffe spelade gitarr och sjön fantastisk bra mycket Cornelius Wresvijk och jag sjöng

 "När vi står på Stoffes stock då
 är sommaren här,
 Stoffe fyller några år 39 sådär.
 Stocken fyller många fler,
varje sommar den oss ser.
Den berättar på sitt eget sätt
vad som på sommarn sker//.

Och vers 2
När vi står på Stoffes stock,
ser vi hav, sol och berg,
blåa vikar, vita hus,
tak med tegelröd färg.
När vi sjunger sommarn till,
gör vi alla som vi vill.
Måsen sitter där och väntar,
på att få en räka till.//

vers 3.
"När vi sjunger sommarrn's sång
leker vinden omkring. Jag vet inte vilken gång,
 men det gör ingenting.
 Saften står på Sonjas bord,
 men så sanna mina ord,
 för på sommaren, på sommaren
 då grönskar vår jord//

Vers 4 och 5
Släkt och vänner varsågod
njut naturens oas
Linda, välkommen hit
här på Stoffes kalas
Stoffe fyller ett år till
39 om ni vill
Måsen sitter där och väntar
på en tårtbit härintill//

Nu ett fyrfaldigt hurra,
måsen med, från sitt tak
Alla stämmer upp i da´
här på vårat Schabrak
Stoffe fyller ett år till
39 om ni vill
Måsen sitter här och väntar
på att få en tårtbit till//


torsdag 21 juli 2016

Trump och Erdogan, två av samma.

Vad ska man säga om personer som Trump och Erdogan. De är två av samma, säger jag. En nygammal typ av politiker som  hatar, hetsar, hotar och skrämmer sig till makt. Det är tragiskt, men viktigare är att det är farligt

Ta Trump först. Han hävdar på fullt allvar att mexikanska invandrare till stor del är "kriminella och våldtäktsmän", muslimer ska stoppas från att komma in i USA, medier har straffats, han har svaghet för våld, han vill införa nya höga tullar och vill göra USA mindre internationellt. Han vore en katastrof som USA:s president säger många på Republikanernas eget konvent.

Erdogan är samma sort

Jag har redan skrivit om Erdogans alla hämndaktioner mot det egna folket men repeterar här, enligt dn.se/världen. 21000 lärare har tvingats lämna jobbet,15.200 tjänstemän inom skola och utbildning har rensats ut, 8000 poliser, 1500 på finansdepartementet, 400 på socialdepartementet, 577 universitetschefer, 3000 domare, 500 präster,7500 soldater har fängslats. Wikileaks har blockerats, 25 radio- och TV-stationer har stängt av och 20 oberoende nyhetssajter. Och det kommer att fortsätta.Två tragiska och farliga personer för världens utveckling. EU måste agera och väljarna kommer att agera i USA.

För övrigt ska vi nu gå upp på övervåningen och gratulera Stoffe på hans 39 födelsedag och i eftermiddag blir det fest på Villa Schabraket med släkt, vänner, kompisar och grannar. Härligt.

onsdag 20 juli 2016

Den växande delningsekonomin är positiv men om den blir kommersiell måste den naturligtvis regleras med skatter och registrering.
Det
Det som sker i ekonomin och som kallas delning är någonting mycket positivt. Vad det handlar om är bättre utnyttjande av resurser, resurser som  redan finns. Det handlar om bilar som blir taxibilar med de nya "privata" systemet med persontaxi och det handlar om bostäder som hyrs ut när man inte själv använder dem. För bostäder finns en bostadsajt Airbnb som man kan anmäla sig till och hyra ut sin bostad. Självklart måste verksamheten regleras med registrering och skatter om den växer ut, ,dn.se/nyheter men det är inget konstigt. Inkomst som inkomst över en viss nivå ska beskattas, Men positivt är det att resurser som finns används. Det kommer att sprida sig till fler områden, t.ex verktyg, gräsklippare och andra saker som står oanvänt länge.

Erdogan går vidare på sin hämndbana och nu har 21000 lärare stängts av från universitet och skolor.
Utan några som helst bevis har nu 1577 universitetslärare och 21 000 lärare vid privatskolor stängts av från sina arbetsuppgifter. Hur har detta gått till? Vad har man fått uppgifterna ifrån? Vad finns det för bevisning eller underlag som skulle stödja straff som avstängning? Inget sådant har rapporterats från den turkiska regeringen eller Erdogan. Han vill hämnas på folk som han tror varit på kuppmakarnas sida och världen utanför tycks bara registrera och inte göra något. EU, säger ingenting och låter samarbetet och förhandlingarna med flyktingar och EU-medlemskap fortsätta.

Och ökar inte risken för fortsatta kriser i Turkiet när så många människor arresteras, fängslas och avstängs
Människor blir förtvivlade, förlorar inkomster och vet inte vad de ska göra. Är det inte lätt till att den inre krisen i Turkiet ökar i stället för minskar som Erdogan tycks tro.Hela frågan är tragisk och kan leda till vad som helst.
För övrigt fyller Olle 86 år i dag och vi åker båt till Kärringön och firar honom på Kärringkrogen där. Roligt.

tisdag 19 juli 2016

Obegripligt att EU samarbetar om flyktingar och medlemskap i Unionen med en halvdiktator som Erdogan
Ja, det är det verkligen om man ser till hans meritlista. Tidningar har tagits över av staten som Zamar. Poliser och militärer arresteras i tusental, bara efter godtycklig misstanke, myndighetspersoner, militärer, statstjänstemän, åklagare, domare, arresteras och avsätts, konstitutionsdomstolen har arresterats. 3000 militärer och 3000 domare arresterades direkt efter kuppen och hur fick man fram de listorna? Fanns de innan? 1500 anställda på finansdepartementet stängdes av i går.

Såvitt jag kan se har upp emot 8000 personer fängslats och 9000 stängts av från sina tjänster på några dagar. Vilken apparat bara det.
Det ser nästan ut som om man visste precis vad som skulle hända. Militärt handlar det om över 100 generaler och amiraler, eller en tredjedel av alla höga militärer i landet. Och någon grund för avstängningarna annat, än att Erdogan inte gillar dem, har vi inte hört eller sett. Och EU fortsätter att samarbeta och förhandla med Turkiet och Erdogan som om inget har hänt. Vad kommer eftervärlden att säga?

Och republikanernas konvent nominerar Trump som presidentkandidat trots delade meningar.
Och motivet till nomineringarna är inte att han är bra och blir en bra president, utan det är som protest mot Hillary Clinton. Vad är det för presidentval som sker i USA och på vilken nivå sker det?

För övrigt kom Sonja i går kväll med tåg och buss från Stockholm och jag hämtade henne i Malmöns Centrum och Stoffe, Linda, Sonja och jag åt räkor och havskräftor ute till långt fram på kvällen. Gott och härligt.


måndag 18 juli 2016

Erdogan fortsätter utrensningarna och stärker sin personliga makt i Turkiet och även omgivningen. Hur kom militärkuppen till egentligen?
Det är naturligtvis bara dumt att fundera i dessa banor. Det blir bara spekulationer, men de kommer ju upp från flera olika håll. Hur kunde Erdogan avskeda 3000 soldater och 3000 domare på några timmar efter kuppen. Vad fick han alla dessa namn ifrån. Hur kunde Erdogan få till stånd TV-kontakten där han höll sitt tal till folket bara några timmar efter det att kuppen blev känd, dessutom från TV-kanalen NTV som han sades vara motståndare till?

Och nu står Erdogan där och säger att vi kan inte "ignorera folkets vilja" när det kommer fram krav på dödsstraff, precis vad Erdogan vill ha.
Han kan tillgodose folkets krav,säger han, eller i varje fall diskutera det och det vill han göra i samband med ändringar av konstitutionen som ger honom ännu mer makt. Och Erdogan använde folket som sköld, när han uppmanade dem att gå ut på gatorna och visa sin avsky mot kuppen och sin solidaritet med regeringen och presidenten. Riskfyllt, där också många civila dödades.

EU har ju bundit sig till Erdogan i flyktingfrågan
och säger ingenting om hans terror mot kurderna. Skandalöst. Stor oro i vad som blir hans nästa steg EU måste ställa tydliga krav på Erdogan för fortsatta förhandlingar i flyktingfrågan och för turkiskt EU-medlemskap.Demokrati, öppenhet, rättsstat.
För övrigt hade vi ett mycket trevligt födelsedagskalas hos Maggan och Tord i går och sedan kom Stoffe och Linda till Schabraket och vi åt räkor och havskräftor. Gott, gott.

Och mycket positivt om spårväg blir alternativet i stället för bil och buss i Österleden.

söndag 17 juli 2016

En mycket farlig utveckling i Turkiet med halvdiktatorn Erdogan som nu vill stärka sin makt ännu mer
Jag fördömer militärkuppen i Turkiet men det finns också motiv till varför den kom till stånd och det är presidenten Erdogan själv. Den demokrati som ändå funnits med folkvald president har satts ur spel.  Misshagliga Journalister har fängslats och några dödats, satirkomiker stoppas, tidningar har tagits över av regimen. Erdogan erkänner inte det kurdiska folket och självstyret i Kurdistan. Han bedriver ett öppet krig mor kurderna, fängslar och dödar.

Erdogan vill ändra konstitutionen för ännu mer makt till presidenten, honom själv.
Han vill efter det misslyckade kuppförsöket återinföra dödsstraff i Turkiet. Erdogan anklagar utan bevis sin förre vän Gulen för att ligga bakom militärkuppen. Gulen, som emigrerat till USA, förnekar omedelbart inblandning.. Erdogan vill ändå ha Gulen utlämnad från USA och försöker påverka Obama att lämna ut honom.

Militärkuppen misslyckades men utnyttjas nu av Erdogan för att stärka den personliga makten.
265 människor rapporterats ha dödats, både civila och militärer, upp emot 3000 soldater har gripits och lika många domare av Erdogan. Hur har det kunna ske på bara en halv natt? Hade Erdogan färdiga listor på folk som skulle gripas i förväg? Erdogan har talat om att kuppen var en "Guds gåva" till honom  så, han nu kan rensa ut ännu fler motståndare. Hämndaktionerna är det största hotet som kan minska säkerheten inte bara i Turkiet utan hela EUropa.
EU måste nu ställa mycket tydliga krav på Turkiet och Erdogan i EU-förhandlingarna om flyktingar och om medlemskap i EU.
För övrigt blir det nu födelsedagskalas hos Maggan och Tord på Källbacken vid tvåtiden och i eftermiddag kommer Stoffe och Linda till Schabraket, så nu ska jag köpa räkor. Bara roliga saker.

lördag 16 juli 2016

Nicedådet; Varför, varför, varför? Hur kunde du? Vad ville Du?

Den frågan  ställde jag på twitter i går, Och något svar har inte jag fått och ingen annan heller. Varför kommer någon bara på tanken att hyra en stor lastbil, köra flera kilometer på en strandpromenad och köra på och döda så många som möjligt. Hur är man beskaffad i huvudet? Och nästa fråga. Hur kunde du? Där springer människor för att komma undan och du kör din bil kors och tvärs över strandpromenaden där det finns flest människor att döda, barn, vuxna, gamla. Alla oskyldiga människor som inte förstår vad som händer.

Och vad ville du? Vad var syftet med att döda minst 84 människor och sedan bli skjuten och dödad själv. Vad ville du åstadkomma? Ditt minne blir avskyvärt, tragiskt och obegripligt - den 14 juli 2016 på franska nationaldagen. Ja skriver inget mer i dag för jag har lite svårt att koncentrera mig. Du som läser förstår säkert.

Precis när jag skrivet detta på morgonen hör jag om militärkuppen i Turkiet i natt mot Erdogan. Verkar som han har återtagit kontrollen, men... nu får jag följa det under dagen. Kan bli mycket allvarligt.

fredag 15 juli 2016

Theresa May formar sin regering och Brexittyngden är tydlig med tre ministrar på området.



Visst kan det vara provocerande med Boris Johnson som utrikesminister men det ger också May en hållhake på honom. Med förre Europaministern David Davis som Brexitminister och Liam Fox som handelsminister får May både balans mot EU och inrikesbalans. Johnson får ett övergripande ansvar för hela processen, Davis får göra paragrafjobbet och Fox får ta tag i framtidens handelsavtal mellan Storbritannien, EU och andra länder. Det kan bli en bra blandning men det kommer att ta tid

Denna utdragna tid har EU inte räknat med. Fox talar om att Storbr "kanske" lämnar EU 2019. Sverige ska göra allt för att förhandlingarna ska bli positiva och vi har bra relationer med både EU och Storbritannien Vi kan också dra nytta av situationen om företag som i dag finns i Storbr vill ligga i EU och vi kan attrahera dem till Sverige.

Vårdköerna växer och här måste regeringen hitta något  nytt nationellt styrmedel sedan man skrotat vårdmiljarden

Hur det ska se ut får Löfven och sjukvårdsminister Gabriel Wikström lägga fram ett förslag om. Vi, jag och andra i landstingen har det största ansvaret att hitta sätt att minska köerna. Byt ut den långsamma sjukvårdsministern Gabriel Wikström mot landstingsrådet(S) i opposition i Stockholm Dag Larsson så att det händer något. Gabriel har följande tankar om vad som ska göras i dn.se/nyheter, det var rätt att skrota vårmiljarden, följa utvecklingen, mer kompetens, prata om att utbilda och använda personal, väntar på statistik. Kraftfullt??

För övrigt var det en trevlig kväll i går först hos Thord och Margareta med Olle, Zari, Maria och jag och med drinkar och salami och sedan en stund på Hamnskjulet. Sommar, sommar, somm...

Theresa May formar sin regering och Brexittyngden är tydlig med tre ministrar på området.


Visst kan det vara provocerande med Boris Johnson som utrikesminister men det ger också May en hållhake på honom. Med förre Europaministern David Davis som Brexitminister och Liam Fox som handelsminister får May både balans mot EU och inrikesbalans. Johnson får ett övergripande ansvar för hela processen, Davis får göra paragrafjobbet och Fox får ta tag i framtidens handelsavtal mellan Storbritannien, EU och andra länder. Det kan bli en bra blandning men det kommer att ta tid

Denna utdragna tid har EU inte räknat med. Fox talar om att Storbr "kanske" lämnar EU 2019. Sverige ska göra allt för att förhandlingarna ska bli positiva och vi har bra relationer med både EU och Storbritannien Vi kan också dra nytta av situationen om företag som i dag finns i Storbr vill ligga i EU och vi kan attrahera dem till Sverige.

Vårdköerna växer och här måste regeringen hitta något  nytt nationellt styrmedel sedan man skrotat vårdmiljarden

Hur det ska se ut får Löfven och sjukvårdsminister Gabriel Wikström lägga fram ett förslag om. Vi, jag och andra i landstingen har det största ansvaret att hitta sätt att minska köerna. Byt ut den långsamma sjukvårdsministern Gabriel Wikström mot landstingsrådet(S) i opposition i Stockholm Dag Larsson så att det händer något. Gabriel har följande tankar om vad som ska göras i dn.se/nyheter, det var rätt att skrota vårmiljarden, följa utvecklingen, mer kompetens, prata om att utbilda och använda personal, väntar på statistik. Kraftfullt??

För övrigt var det en trevlig kväll i går först hos Thord och Margareta med Olle, Zari, Maria och jag och med drinkar och salami och sedan en stund på Hamnskjulet. Sommar, sommar, somm...

torsdag 14 juli 2016

Boris Johnson som utrikesminister var inte oväntat. Någon stark roll måste han få. Han har backat upp Theresa May och han är farlig som motståndare.

Att Boris J blir utrikesminister är ett bra val utifrån Theresa Mays verklighet. Han var huvudpersonen i Brexit kampanjen och nu blev det Brexit. Han kommer att flyta lite ovanpå detaljerna om utträdesavtalet som kommer att tas om hand av David Davis, en traditionalist som gör comeback. Det är också bra från brittiskt perspektiv. May inledde med att tala om att hon vill värna om alla medborgare, Unionen(den brittiska), Nordirland, Skottland och Wales. Också bra eftersom de röstade olika i Brexitomröstningen. 

Viktigt nu att Sverige och andra EU-länder ställer upp för att att Storbritannien ska få ett så bra avtal som möjligt. Inga hämndaktioner eller annat som försvårar ett gott samarbete.

Trump går mot botten i valdebatten med hela inriktningen på personliga attacker mot Clinton. Han sägs ha ett team på 32 personer som bara ska arbeta med att leta negativ information om Clinton. Hur lågt får man sänka sig?

Roligt att Kallur får åka till OS i Rio. Det är hon verkligen värd efter alla motgångar under de sex år hon försökt komma tillbaka. Vem skulle orka med något sådant?

För övrigt blir det nu åter till Villa Schabraket för lite födelsedagar, Olle 86 och Stoffe 39. Alltid roligt, och sedan blir det fjällfiske med Raymond, Uffe, Bosse och Bengt. Har jag bara roligt?

onsdag 13 juli 2016

Centerns krav på sänkta arbetsgivaravgifter är positivt för krogbranschen och andra mindre företag - oro om regeringen tar bort det.

Det kan man läsa i dn.se/nyheter i dag. Det är Centern som hårdast har drivit på för att minska kostnaderna för anställningar i restaurangbranschen. Vi drev på för sänkt mat oms på restauranger, och jag gjorde det med Mats Eriksson i Hemmesta. Momsen sänktes 2012 från 25 till 12 procent och många nyanställda både svenskar och invandrare fick jobb.

Branschen har 37 procent utlandsfödda. Mellan 2007 och 2015 skapades 52000 nya jobb säger bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita. Det var en ökning med 40%. Det håller inte vissa forskare med om, men jaga tror mer på dem som jobbar i branschen. Höj inte arbetsgivaravgifterna. Det minskar jobben.

Det är regering och riksdag, med konstitutionsutskottet som riksrevisionens huvudman som måste ta tag i styrning, granskning och kontroll.

Det är allvarligt för demokratin om inte demokratins högsta granskningsorgan fungerar själv. Riksrevisionen ska ju se till att det politiska systemet följer lagar och regler och handlar med omdöme. Så ser det inte ut att ha gått till. Gamla regeringsjobb som går över i välbetalda tjänstemannajobb måste granskas extra noga så att man inte granskar sig själv, eller tillsätter granskare som man känner som gör det. 

För övrigt  tar mamma Morissa väl hand om sina kattungar, äter som en häst och låter ungarna riva slita och suga i bröstvårtorna. Nu snart tre dagar gamla. Ser inget än, men om några dagar så.





tisdag 12 juli 2016

Så får Storbritannien en ny Tory-ledare och premiärminister,Theresa May, som ska förhandla fram Brexit- avtalet med EU. Grattis.
Hon stod på stanna-sidan i folkomröstningen den 23 juni men var ingen entusiastisk EU-vän, snarare åt andra hållet. "Brexit betyder Brexit och vi ska göra det till något lyckosamt" har hon sagt. Hur det ska gå till har vi inte hört något om..än. Och processen drar ut på tiden, även om premiärministervalet gick mycket snabbare än väntat när bara en kandidat blev kvar.

När förhandlingsstrategin blir klar ska utträdesparagrafen nr 50 i Lissabonfördraget aktiveras och det blir först efter årsskiftet. Det är något helt annat än vad EU krävde dagarna efter Brexitbeskedet. London har redan vunnit kampen om tidsplanen för lämnaavtalet. Inga hat och hämndaktioner bara. Låt det ta tid låt det bli bra. Vi behöver ett nära EUropasamarbete men ingen EU-stat.

Fantastiskt besked från energiforskare - Sverige kan vara 100 procent förnybart redan 2020.
Ja, det står att läsa i dn.se/debatt i dag. En fantastisk artikel skriven av forskare som vet vad de talar om, Energiöverenskommelsen måste ökas med det dubbla i förnybar energi från 18 till 36 Twh. Den lyckosamma utbyggnaden av vindkraft ska fortsätta men det som ska göra det är en storsatsning på solceller och solpaneler. Ta vara på det nu alla partier utom L och Sd som står bakom energiuppgörelen.

För övrigt är Morissa nu bara intresserad av sina fem kattungar. Upp och äter och snabbt tillbaka till kattlådan så ungarna också får mat. Djur är fantastiska. Morissa är en riktig kattmamma.

måndag 11 juli 2016

Sverige och svenska värderingar var slagorden för Almedalen i år. Det är inget fel med det men det gäller att balansera så att inte den den smala nationalismen tar över.
Det tyckte jag  faktiskt inte hände heller i Almedalstalen, inte hos Sd och Jimmy Åkesson heller, kanske med undantag av tonen som jag kan påminna mig. Det är ju tvärtom så att alla andra partier har tagit över mer eller mindre av svenskheten från Sd i debatten. När man nämner Sverige 40 gånger i talet och ännu fler från Anna K B så blir det temat...

Jag hade väntat mig mer från Brexit, men där fanns en del förvånande "justeringar" i attittyden,
En var den väldigt tydliga EU-positiva bilden som Miljöpartiet och Isabella Lövin beskrev. Vi får inte ställa ut EU. EU behövs och vi måste stärka EU.samarbetet, Inte ett ord om den ökade överstatligheten och missnöjet. Moderaterna, Kd och Centern talade alla utifrån att vi måste lyssna på kritkiken och begränsa EU:s makt, det sa Ebba BT, Annie L och även Anna K B. Bra. Sd gick längst men Jonas hade det naturligaste förslaget att kräva, en omförhandling av det svenska avtalet, med bla kravet på formellt undantag från euron, men inte göra det nu utan avvakta Storbritanniens nya avtal Bra. Jonas inledning med Världsmedborgare var också en tydlig markering...

Och i går kväll strax före Frankrike -Portugal fick Morissa fem kattungar som hon bet av navelsträngen på och slickade fina och som nu slåss om de sex spenarna...
Sonja och jag följde hela födseln från hopdragningarna på eftermiddagen, till oron där hon letade efter en plats till djurens fantastiska förmåga att  ta hand om sina ungar. Och när Portugal hade vunnit hade Morissa slickat färdigt och ungarna började leta efter något att äta....naturen, djuren.

söndag 10 juli 2016

Moderaterna har focus på röster från Sd och säger det också. Jag tror det blir tydligare och tydligare i den framtida politiken och i opinionsstödet.
Att göra svenskundervisningen obligatorisk för att flyktingar ska kunna få permanent uppehållstillstånd i Sverige är inget flyktingfientligt förslag, tvärtom. Jag tror de flesta invandrare inte bara vill utan strävar efter det för att få jobb och kunna tala med folk i det nya landet på deras språk. Bra att man inte sätter krav på något kunskapsmål eftersom förutsättningarna är så olika.  Att ha genomgått samhällsorientering är också bra för att lära sig landet Sverige som alla partier har talat om i Almedalen. Också det tror jag de flesta ser som en tillgång, en service som Sverige  bjuder på.

Att inte bidragen ska bli högre än om man jobbar är väl självklart, eller borde vara det. Ingen kan vara emot.
Ett bidragstak på 75 procent  av lägstalön och bostadsbidrag är helt i sin ordning. Närmast pinsamt att det svenska systemet varit så snedvridet. "flyktingpaus" tycker jag inte om som ord, men om det förklaras med att klara integrationen för de som kommit hit så tror jag de flesta förstår. Vad man inte kan acceptera är att familjerna splittras när familjeåterföreningen stoppas. Det måste bort.

Och här har Jonas och V ett bra förslag om hur just denna fråga måste lösas, gärna i förhandlingar över blockgränsen. Här bör Centern ställa upp. Jonas går att förhandla med.
Att inte träffa sin familj på ett år eller mer är orimligt omänskligt. och gör det bara svårare för människor att komma in i samhället.
Jag tycker också att Sverige ska omförhandla sitt avtal med EU och ställa samma krav som Storbritannien, med vissa undantag, Främst ska komma ett formellt krav på att stå utanför euron,
Nu ska jag och Sonja ägna os åt andra saker på vår 46:e brölloppsdag efter den 19 juli 1971 i kyrkan på Bohus-Malmön.

lördag 9 juli 2016

Lugnt och bra tal av Isabella Lövin i Almedalen, men hur kan en Miljöpartist, och dessutom språkrör, låta som Jan Björklund i EU-frågan , med mer EU.
Det är bra med realism och kompromisser, det behövs när man sitter i majoritetsställning, i kommuner, i landsting och i regeringen. Det har hon och Mp visat (tillräckligt) av. Men det behöver ju inte betyda att det "ska vara slut på plakat i politiken", Och om det ska bli någon "visionär realism" så behövs plakat först för att få med sig en opinion att tala om vad man vill. Vad blir det annars - Miljöpartiet de gråa- eller Miljöpartiet de tysta.

Men hur kan Isabella Lövin  och Mp ha missat kritiken mot EU, både före och efter Brexit.
Jag har ju hört liknande tankar tidigare, men jag trodde inte mina öron. Sluta kritisera EU, Brexit var fel, inga röda kort som  kan stoppa dumma förslag från EU-kommissionen. Vad säger Mp-väljarna? Och om inte utåt. så vad känner de invärtes Och vilken EU-politik ska Mp föra?

Anna Kinberg Batra startar M-dagen med samma svenskhet som alla andra.
Svenska värderingar om rätt och fel och du ska göra din plikt och Sverige, Sverige...tolerans, jämställdhet och frihet , svenska värderingar,,ja visst men inte bara, de finns väl i hundra länder till.
Nu handlar allt om att ta röster från Sd och där hymlar Batra inte heller utan uttalar det tydligt. M ska ta röster av Sd men inte under några villkor samarbeta. Jag tvivlar. Om två år ser det annorlunda ut, tro mig och det är från M det kommer.
För övrigt tror vi varje dag Sonja och jag att nu föder Morissa sina ungar, men...inte än,

fredag 8 juli 2016

Svensk, Sverige, Svenskar blir vad många kommer ihåg från Årets Almedalen.Det är klart att det är invandringen och Sd som är orsaken och det är också Sd som vinner på debatten.
Och det beror naturligtvis på att de andra partierna utom Centern och Vänstern har anpassat sin invandringspolitik till Sd. Det är också ett satt att få sätt för Sd att komma in i debatten som "ett vanligt parti" och det är precis vad som håller på att hända. Och vem vinner på det? Samma parti som både drar med sig andra partier i sin huvudfråga och därmed både i partiernas och i folks ögon bryter en isolering,
Trygghet i utsatta förorter kunde varit temat från vilket parti som helst i Almedalen. Nu var det Sd.

Det finns med detta också en risk att Sd och M närmar sig varandra, inte nu men när valrörelsen kommer närmare.Det kan splittra Alliansen om C och Fp lämnas utanför.
Jag säger det igen, nu är det inte aktuellt men ju närmare valrörelsen...

Höghastighetstågen kan spåra ur, säger media i dag dn.se/nyheter och sakligt sett är det förståndigt. För osäkra fördelar står mot för mycket pengar,
Jag var också för när det presenterades på Almedalen några månader före valet 2014. För varje ny rapport har jag blivit mer och mer skeptisk. Vad får du inte i förbättrad spårtrafik för 230 miljarder kronor; upprustning av stambanor, bättre regional fördelning av pengarna i landet, större effekter på jobb, miljö bostäder och arbetspendling. Och du undviker att höghastighetstågen tränger ut andra viktiga satsningar. L säger Nej, Kd osäkra, S tvekar, M byter spår mot Nej och vad säger Centern? En storsatsning på spår och kollektirafik i hela "Sverige" föreslår jag. Sverige är ju populärt nu....



torsdag 7 juli 2016

Solen skiner, måsarna skriker och vi packar ner för att åka hem till Värmdö några dagar då vi tror det är dags för Morissa att få ungar.
Det var i alla fall vad veterinärskan sa innan vi åkte ner till Schabraket. Kattvakterna Kenneth, Titti och Barbro har rapporterat om den växande magen och nu tror vi det är dags.

Tycker att Ebba Bush Thor höll en hög profil i går och redde ut pratet om att Kd ska ligga längst till höger ganska bra.
Det hon sa under talet var ideologiskt, svenskt och vårt att reagera emot tror jag, som Kristdemokrat. Intressant tycker jag att talen hitttills har varit mycket nationalistiska, med 28 Sverige av Löfven och 20 Sverige av Ebba B T, utan övertoner. Ebba B T nämnde inte Alliansen en enda gång, vilket var lite ovanligt. Dock gjorde  hon det i utfrågningen senare. KDU-ordföranden Sara Skyttedals inläggg i DN om att Kd bör driva frågan om flyktingkvoter samma dag såg jag inte mycket av i vare sig talet eller från media.
För övrigt är klockan nu 07.30 och vi packar in i bilen och lämnar Bohus-Malmön för någon vecka.

onsdag 6 juli 2016

Minska segregationen, närmare samarbete med Nato och mycket internationellt med FN och Brexit i Löfvens Almedalstal.
En politiskt väntad blandning av statsministern där åtgärdspaketet mot segregationen i landet var nyheten. Hårdare straff för de som kränker "blåljuspersonal" och fler insatser mot kriminalitet, extremism och kvinnoförtryck. Intressantast var ändå att ytterligare öka samarbetet med Nato "men medlemskap är inte aktuellt". Löfven flyger upp och ner på ett kortmöte till Visby men ägnar sedan veckan åt internationella kontakter, nu med Nato-mötet i Warszawa närmast. Hans utrikeskontakter har stärkts och det är en tydlig S-linje. Där ska S-förtroende skapas.

Och Löfven har också öppnat för enklare jobb som LO-ordföranden nu ställer upp på att förhandla med näringslivet, men det ska heta "en enklare väg till jobb" och det är en bättre rubrik. 
L0 och Thorwaldsson ska förhandla och det är en seger för Centern som drivit den frågan hårdast.Det kan bli något bra och det ska vi naturligtvis hänga på och tala om. Hot om lagstiftning om anställningsformen ska bli en press, precis som Centern nu också säger.

Kd:s framträdande i dag med Ebba Busch Thor blir mycket intressant efter kritiken från kända kd-namn ute i landet att "högersvängen nått vägs ände".
De usla opinionssiffrorna för Kd talar för att Ebba B T måste göra något, men hon pressas mellan traditionella Kd-företrädare och ungdomsförbundet med Sara Skyttedal som vill har ännu mer högerpolitik. Nej, tragiskt, säger jag. Ett sådant parti vill nog inte Alliansen ha heller om den finns kvar i nuvarande form inför valet 2018. Åter till familj,sjukvård och äldrefrågor, är rådet.
För övrigt åker Hemmestakören hemåt i dag efter en härlig sillunch på Villa Schabraket i går. Roligt med "gamla" vänner.


tisdag 5 juli 2016

Centern satsar helt rätt på jobben, men det blir krig om förslaget där övriga Allianspartier är emot sänkta arbetsgivaravgifter.
Det är rätt att prioritera jobben. Det fastnar hos medborgarna även om förslaget i sig får kritik. Arbetsgivaravgiften slopas för alla de första två åren för lön upp till 16.000 kronor. Den slopas helt för personer under 18 år.. Det handlar om 12 miljarder kronor. Nu stryks klokt nog förslaget om lagstiftning om inte arbetsgivarens parter kommer överens. Lagstiftning år för mycket uppifrånbeslut på ett område som arbetsmarknaden.

Den intressanta frågan blir om Centern fortsätter att driva förslagen även om övriga Allians partier säger Nej.
Det kan bli en fråga för hur hela valrörelsen ska läggas upp. Liberalernas ungdomsförbund med Luf-ordföranden Henrik Edin i spetsen vill att partierna ska gå till val med egna valmanifest och inget gemensamt. Centern vill med CUF-ordförandens Magnus Eks ord ha ett gemensamt valmanifest för Alliansen liksom tidigare. Själv tycker jag att det skulle vara klokare att gå fram var för sig, särskilt om man har så olika förslag. Att behöva kompromissa ett förslag på 12 miljarder i jobbsatsning ner till kanske 1 miljard är ingen bra ingång i valrörelsen.

Nej, jag gillar inte att Farage ska bli någon Utträdeslobbyist för andra EU-länder. Det är helt fel metod att reformera EU.
UKIP-ledaren Farage vinner Brexit, men avgår plötsligt några dagar senare. Han säger att han ska bli Exit-lobbyist i andra EU-länder och hjälpa andra länder som vill lämna Unionen. Helt fel säger jag.Det ska komma underifrån från länderna själva och inte från någon utomstående. Och det blir helt fel metod att reformera EU. Det måste ske på ett mer samlat sätt, där makt förs tillbaka från EU till medlemsländerna och nya EU-förslag från Kommissionen kan stoppas i nationsparlamenten. Mer samarbete-men mindre EU-stat.
För övrigt ska vi nu äta sillunch med Hemmestakören och sjunga lite visor i solen på Villa Schabraket på Bohus-Malmön.




måndag 4 juli 2016

Centerns dag i Almedalen och visst är vi på väg uppåt både om jobben och miljön och öppenheten i invandringspolitiken.
Bra också att Annie ger besked om EU efter Brexit. Förslaget att stärka medlemsländernas parlament är alldeles utmärkt och visar att EU:s överstatlighet måste begränsas. Parlamenten ska kunna stoppa förslag från EU-kommissionen. Ännu bättre vore om de nationella parlamenten kunde lägga egna förslag direkt i EU och inte bara kommissionen. EU ska fokusera på färre saker och bli smalare men vassare.

 Här Går Björklund åt helt annat håll. Mer EU. Sverige bör gå med i EU:s finanspakt och i EU:s bankunion och skapa ett europeiskt FBI.
Det är helt fel svar på Brexit. Björklund håller på att skilja ut sig från Alliansen. Det är naturligtvis helt i sin ordning att driva egna frågor hårt men mer EU, mer kärnkraft och mer Nato leder liberalerna åt ett annat håll än Alliansen.

Centern tar också in på Miljöpartiet på miljöområdet och det är välförtjänt. Det bästa är kanske ändå jobbpolitiken där nyanlända skulle tjäna på fler enkla jobb.
Jag gillar egentligen inte beteckningen "enkla jobb". Alla jobb är viktiga och det är väl helt naturligt att man får en lägre lön på förstajobbet. Och den stora vinsten för både den som jobbar och Sverige som land är att bidragen kan minska. Det är en utmaning mot S och den kommer de att förlora och det är Centern ska ha kredit för det.
För övrigt kom nästan hela Hemmestakören, 16 personer, hit till Bohus-Malmön i går och vi åt mat på Bryggkrogen och såg Island trots bra spel förlora mot Frankrike. I dag ska vi ät räkor ute på klipporna.

söndag 3 juli 2016

Om inte EU inser det allvarliga läget kan Unionen vara ett minne blott om några år. Bättre med en  gemensam reformering än att totalt haveri.
Ungefär så ser det ut i EU och EUropa. Och det är EU och  EU-ledarna själva som måste göra något åt läget. EU-kritiken växer i de flesta länder både bland befolkningen och i de europeiska regeringarna och oppositionen. Ser man på dn.se/nyheter och deras sammanställning så förstår man läget när Grekland, Frankrike, Storbritannien, Spanien, Tyskland, Nederländerna, Sverige, har ungefär hälften EU-skeptiska i den egna opinionen.

 I flera andra länder som Polen, Ungern, Italien där EU-vänliga är i majoritet bland befolkningen är regeringarna kraftigt EU-kritiska
och vill minska EU-makten och ta hem frågor från EU till medlemsländerna. Geert Wilders frihetsparti i Nederländerna ligger närmast i tur för en folkomröstning om Nexit. "Nederländerna står i tur att befrias från EU", säger han. Gemensamt för de flesta är att behålla frihandeln, men göra det med frihandelsavtal som med Schweiz. EES eller i bilaterala former.

Ett EUropasamarbete är bra  och det ska vi arbeta för, men det måste handla om förtroende och demokrati och inget av detta finns i dag i EU.
Jag vill inte krossa EUropasamarbetet, jag vill tvärtom ha mer samarbete men mindre EU-stat. Jag vill ha ett samarbete där medborgarna i EU känner att det är de som bestämmer och att samarbetet är bra för dem. EU-kommissionen har alldeles för mycket makt och hur ställer man politisk ansvar? Förslag måste kunna ställas direkt av medlemsländerna.

Miljöpartiet rasar både som parti och med Fridolin och det är för många svikna löften där brunkolet får symbolisera förfallet.
Regeringsmakten har prioriterats och när man börjat med den prioriteringen får man fortsätta.

lördag 2 juli 2016

Ibland blir de inte som man tänkt sig och det blev det inte i går
Först fungerade inte datorn på morgonen så jag kom inte upp på nätet.Problem på ön eller problem med min dator. Ingen katastrof men man blir lite beroende av mailen, bloggen, FB och lite skriverier i Hågkomster.
Vi tog en tur runt ön med Anders och Lilja Olander som nu är här och tittade på hamnen och ner till badhusviken. Det duggade i skurar hela tiden, men vadå, det är västkusten....

Jag måste åka in till Kungshamn och dataaffären Teleradio. 
Vi åkte in med vår bil alla fyra och strax innan vi kom fram till Kungshamn lyste det rött på bilens fönsterbräda och det såg ut att vara batteriet. In till en mack med verkstad och kollade. Visst det var nästan ingen ström från generatorn och hur långt går bilen då innan den stannar? Vad gör vi? Du måste lämna in den och vi måste beställa en ny generator till Opeln. Och hur ska vi komma tillbaka till Bohus-Malmön? Tyvärr har vi hyrt ut alla bilar sa verkstan, men kolla på macken. Ok, det bår bra några hundra om dagen och milpengar, en Ford Fiesta Så blev det,

Vi åkt ner med forden till databutiken och den mycket duktige killen ordnade med ett uppdaterat Huawei-minne
så ja kom upp på nätet.Hem till Malmön och cykeln gick sönder på vägen ner till Hamnskjulet när vi skulle äta lite mat. Vad säger man. Inte bli förbannad på småsaker. Värdsliga ting, men visst, och allt på samma dag. Och det regnar för fullt. Men Anders och Lilja är trevliga så vi har roligt ändå.

fredag 1 juli 2016

Boris Johnson ställer inte upp och England går in i ännu mer turbulens.
Och det var mycket förvånande och oväntat. Han har ju ansetts vara en självklar person men han har också snabbt bytt åsikt och hoppat mellan argumenten. Han drog sig ur när Michael Gove, som skulle bli hans kampanjgeneral  själv meddelade att han ställer upp. Gove kommer då att få möta inrikesminister Theresa May i kampen som ordförande för tories och premiärminister. Någon av dem ska då sköta förhandlingarna om nytt avtal för Storbritannien som ska förhandlas med EU. Eb ja och en Nej-sägare.

Båda herrarna Johnson och Gove meddelade att de "motvilligt" kommit fram till att de var tvungna att fatta de här besluten
och agera som de gjort, Mycket förvånande. Theresa May är en hårdhudad minister som liknas vid Tysklands Angela Merkel, May får ses som favorit. Gove är en lika hårdhudad Nej-sägare till EU som inte verkar ha några konstruktiva drag som underlättar utträdesprocessen.

Liberala Ungdomsförbundets ordförande Henrik Edin skriver på dn.se/debatt att Alliansen har gjort sitt och är ohållbar för framtiden.
Det är också lite förvånande., men tydligt. "Alliansen i sin nuvarande form har nåtts vägs ände", skriver han. Moderaterna har tagit över för mycket. "Den ideologiska splittringen är för djup.". Inga mer gemensamma valmanifest får det bli. Blockpolitiken måste brytas och varje parti gå fram i valet med sina egna valmanifest. Gemensamma valmanifest blir en hämsko på den ideologiska debatten.
Vad säger den liberala partiledningen och övriga Allianspartier om detta. Själv tycker jag det är ett intressant nytänkande.