tisdag 28 februari 2017

Och nu satsar Trump på 487  nya miljarder till det amerikanska försvaret. Varför det? Och han sparar på u-hjälp, forskning och klimat- och miljösatsningar.
Stora nedsksärningar som ska glädja republikanska vapendragare. Han vill tala om att han är en stark ledare. Men oklarheten med Ryssland kvarstår. Är det något samröre med Putin? Finns det något samarbete där? Vad är det i så fall? Han vill satsa på fler nya örlogsfartyg och en större armé, Försvarsutgifterna ska öka med 10 procent. Han vill tala om för omvärlden att han bestämmer och att "Amerika first gäller".

Att upprusta försvaret så kraftigt ställer alltid frågan; för att göra vad? 
Den frågan i sig kan skapa ökad oro i världen. Vad tänker Trump och USA göra med sina stora försvarssatsningar? Krig? Erövringar? Utlandssatsningar skulle ju inte USA ägna sig åt. Skapa känslan av det stora, starka USA med den stora starka presidenten?Ska det starka försvaret användas för internationella påtryckningar?

Greklandskrisen fortsätter, men nu nästan i tysthet, ingen orkar följa...
Kris med euron sedan Greklands inträde som var ett stort misstag både av grekerna själva, EU och IMF. och som förvärrades av finanskrisen 2008. Nu bara skuldberg, budgetunderskott och misshandlade greker.

Bra förslag av Centern i Stockholm om halverad trängselavgift för miljöbilar, dubbdäcksavgift och särskilda miljözoner. Bra  Karin Ernlund.

måndag 27 februari 2017

Om Fox News är den enda mediekanal Trump litar på har han snart ingen alls.
En person, ännu mindre en president kan lita på en mediekanal som ständigt fuskar, fejkar, förvränger och förfalskar. De senaste äventyren med Nils Bild i Fox News som fick titeln "nationell säkerhetsrådgivare" av kanalen visar vilket skojeri det är. Hur länge till Trump?

Jätteroligt, positivt och bra för klimat och miljö att trähusen växer både i antal och uppåt mot himlen.
Det är verkligen roligt, Byggsektorn släpper ut lika mycket CO2 som samtliga personbilar dn.se/nyheter,. Hälften av utsläppen sker under själva bygger. Betonghusen släpper ut ungefär dubbelt så  mycket som trähusen under byggprocessen. Det är inte mer brandfarligt och byggtiden är ungefär en tredjedel av byggtiden i betong. Mera trä.

Och regeringen hoppar av kilometerskatten som riskerar att slå hårt mot landsbygden och svenska åkares konkurrenskraft
Vem är det som gått ut hårdast och kritiserat kilometerskatten? Någon? Just det Annie Lööf och Centerpartiet. Nu upp,en procent till.

Hårdare regler kring tiggeriet.Lättare att avlägsna tiggare från annans mark och i tunnelbanan. Men inget tiggeriförbud.
Verkar faktiskt ganska sansat och det är Morgan Johansson som nu tagit över Anders Ygemans plats som den som syns mest i regeringen.



söndag 26 februari 2017

Ukraina, det glömda kriget. Varför agerar inte världen och världssamfundet FN
En bra fråga brukar det heta,men nu har kriget pågått i över tre år sedan den första vapenvilan genom Minskavtalet och det bara fortsätter. I dagens dn.se/nyheter finns ett längre tragiskt reportage om verkligheten. Det är bara att byta ut Aleksej Sjesjaltsov med sig själv så förstår man vilket liv, de lever, om de överlever. Att ständigt springa ner i källaren när bomberna och granaterna kommer och till slut sitta kvar i köket och inte längre orka bry sig.....

Varför är det ingen som gör något? frågar hans hustru Natalja och det gör jag också.
Och hur kan man skriva ett avtal om vapenvila som inte tillåter artilleripjäser på över 100 millimeter.
Det betyder ju att allt annat är tillåtet.... Och vem kontrollerar att det inte är mer än 100 millimeter? Ryssland har huvudansvaret efter annekteringen av Krim och krigen mot Donetsk och Luhanskregionerna. Men Ukraina är inte utan ansvar och världen utanför borde kalla in en bred FN-konferens. Kanske nu när Sverige är medlem av säkerhetsrådet? Vad säger Margot Wallström?

Moderaterna går mot motgång efter motgång, självskapande. Roligt och välförtjänt för Centern, som står fast för öppenhet och humanism och pratar sakfrågor.
Decemberöverenskommelsen. Nej till allt vad rasisterna i Sd står för blev inbjudan till samarbete, "Öppna era hjärtan" blev hårdare tag mot flyktingar och invandrarre, för att just ta röster från Sd.Partiet tar avstånd från den mest lyckosamma partiledaren Reinfeldt. Vad tänker man med? Om man tänker.

Centern borde ta upp frågorna om livsbalans, återinförd värnplikt, medborgartjänst och stärkt Nordiskt samarbete med en kärnvapenfri zon i Norden.
Vi bör också ställa krav på regeringen att inkalla en fredskonferens om kriget i Ukraina, nu när Sverige sitter i säkerhetsrådet.

lördag 25 februari 2017

M och S går åt höger med mer av restriktivitet, hårdare flykting- och invandrarpolitik och EU-anpassning.
Är det Sverigedemokraterna, Sd som styr debatten i landet? Jag frågar men ser ett tydligt svar. SÅ är det. Det är inte bara moderaterna som nu vill samarbeta med Sd som radikalt ändrat sig åt Sd-hållet. Det är i lika hög grad Socialdemokraterna som nu tycks gå åt samma håll med förslagen inför S-kongressen i början  av april. Varför tror man på det? Om man ska slå moderaterna måste man väl ha något annat än samma, eller i varje fall liknande politik, men absolut samma riktning.

De mest utmanande exemplen i Sd-riktning är flykting- och invandrarpolitiken där de nu gällande hårda reglerna med nej till familjeförening och permanenta uppehållstillstånd ska vara kvar.
Det är tvärtom vad S sade när de hårdare reglerna infördes för drygt ett år sedan. De är tillfälliga och vi kommer att återgå till de mer generösa reglerna så snart som möjligt, lät det. Stefan Löfven och partiledningen hänvisar till EU, där vi inte kan ha en annan lagstiftning som "väsentligen" skiljer sig från övriga EU-länder. Jasså.

Här vänder soicaldemokraterna 180 grader. Vi skulle ju påverka EU-länderna att följa våra mer generösa riktlinjer och nu ändra sig S och gör tvärtom, följer de hårdare EU-kraven.
Jag tror att det är många socialdemokraterna om inte är tillfreds med den här Sd och M-anpassningen, och det går att se på motionerna till kongressen där en stor majoritet tvärtom vill  ha mer generösa och humana flykting och invandrarregler.

Men det finns ett parti som vill det och det är Centerpartiet och vi går också nu snabbt framåt i opinionsmätningarna och det är både roligt och välförtjänt.

fredag 24 februari 2017

Nu spelplan om vinster i välfärden: Blir det någon proposition överhuvudtaget från regeringen före valet? Nej, är mitt svar.
Och blir det något så är det bara skolan och friskolorna, men vård och omsorg lämnas utanför.
Jag har läst mediakommentarer om remissvaren. Fördömande, förödande, förkrossande. God natt, säger jag. Riksrevisionen, ekonomistyrningsverket, konkurrensverket, kammarrätten, Advokatsamfundet. Bristerna är för stora. Det är bara LO och kommunal som är för. Näringslivet, Almega och vårdföretagarna är emot liksom majoriteten av remissvaren som underkänner.

Vinstbegränsning är fel väg och skapar stora problem med avvägningar. gränsdragningar, administration och byråkratin ökar.
Det är förödande främst för små företag. De större kan kringgå ett vinsttak. Drivkrafter om nytänkande, effektivisering och innovationer stoppas upp.
Förhandla fram  kompromiss? Kan låta bra, men frågan har blivit så splittrad och hård genom vänsterns blockering så jag tror det blir svårt för S och Mp att förhandla över blocken. För att inte tala om oppositionen som vet att det blir ett nej om regeringen skriver fram en proposition till riksdagen.

Vill S verkligen ha den kvar som huvudfråga i valrörelsen. Nej är mitt svar. Nej, Nej.

Vad är det där partiet som kallar sig Sverigedem... Det är inte för Sveriges bästa man skriver ner vårt land i utländsk press.
Det är precis vad Sd med Jimmy Åkesson och Mattias Karlsson gör i Wall Street Journal. Det är inga Sverigedemokrater, det är Sverigedemoner.


torsdag 23 februari 2017

Vi går välförtjänt framåt och M går lika välförtjänt bakåt 12C (+3) 20M (-3)
Det är ingen tvekan om åt vilket håll väljarna  går. Denna förändring är bara på en månad. Väljarna överger M efter samarbetsutspelet med Sd och går till C, som hållit den öppna kursen i flyktingfrågan och säger blankt Nej till Sd samarbete. Och visst är det svårt för M att argumentera för samarbete med ett part som man kallar för rasistiskt. Hur har man tänkt? Alliansen har fått en jämnare struktur där C och L på 18 procent är nästan lika stora som M på 20. Det ger inte M någon självklart ledande roll i Alliansen. Väljarkåren söker förändring, skriver dn.se/nyheter. Vad gör M och Batra?

Det knakar på många ställen i EU och vad kommer att hända.
Brexit är det stora som kommer att knaka på i 4-5 år till, Grekland är bankrutt och EU-ledarna vill vill varje pris ha bort Greklandsdebatten från kartan inför valen i Nederländerna, Frankrike, Tyskland...Krisen i Grekland gynnar ju alla nationalistpartier som Nationella Fronten. Polen bryter mot rättsstatens principer, Rumänien bryter mot avtalet när man gick med i EU, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker slutar i förtid....

Ett sansat kf med bra beslut.
Så vill jag beskriva kommunfullmäktige i går . Det var Gustavsgården, containrarna och konkurrensutsättningen som dominerade. Det blev också många sansade svar, som beklagade vad som hänt också från majoriteten. Ett enigt beslut om att avslå förslaget om konkurrensutsättning blev slutresultatet. Enigt från alla åtta partier. Blocköverskridande samarbete...minst sagt.
Överlåtelse av driften av Gustavsbergs porslinsmuseum till Nationalmuseum blev ett annat 100-procent gemensamt bifall.


onsdag 22 februari 2017

Det finns mycket mer att säga om Sverige-Ryssland men i stort tycker jag regeringen och Margot Wallström hanterat mötet med Lavrov så som man kunnat förutse.
Två saker kunde man ha väntat att Margot Wallström borde ha tagit upp. Det ena är Lavrovs inbjudan till Krim "Denna del av ryska federationen" Det var en direkt provokation och det reagerade Centerns utrikespolitiske talesperson Kerstin Lundgren också på i ett Twitterinlägg med just detta "Direkt provokation".

Det andra var att jag tyckte att M Wallström skulle ha tagit upp Syrien och Rysslands bombningar som dödat tusentals civila och som stöttat Al- Assad mördande.
Ryssland har bombat sjukhus och många andra civila mål och det är ett brott mot folkrätten och det borde MW ha tagit upp och kritiserat.
Bra ändå att det finns en samtalsnivå, bra också att samtalsnivån inte hindrar fortsatt kritik mot Krim-annekteringen och kriget i Ukraina och att sanktionerna fortsätter i EU-regi.

Provocerande av Sd att sprida bilder till USA om ett Sverige i kris på grund av invandringen.
Det  visar vilket parti det handlar om. Det är inte Sverige man slår vakt om, det är inte "Sverige först",tvärtom svärtar man ner vårt land inför hela världen som tar hand om utsatta människor. Fy f-n.

tisdag 21 februari 2017

Sverige ska inte släppa på kraven mot Ryssland efter Krim och inte EU heller, men visst ska man kunna föra en dialog mellan vuxna människor.
Regeringen och Margot Wallström har öppnat för en dialog med Ryssland i utrikesdeklarationen i veckan men sanktionerna ska ligg fast. Det är väl ingen sensation att två länder diskuterar dagskursen i världen och i ländernas närområden. Men det får inte bli, eller uppfattas som att vi accepterar annekteringen av Kreml eller ställer upp på övergreppen i Östra Ukraina.

Trump har inget positivt rykte att förvara så han förlorar ingenting, men Sverige gör det med de falska påhoppen och påståendena om "nyligen inträffade terrordåd".
Trump är en tragisk figur som gör övertrump flera gånger om dagen. Vi ska naturligtvis reagera som nation, men ägna inte för mycket tid åt den där figuren.

Tragiskt med Mona Sahlin. Det är något som fattas där från "Tobleronen" och framåt. Bra att hon erkänner, som alla redan har insett, så att frågan kommer ur världen.
Men någon återkomst någonstans på någon nivå i svensk politik ska vi nog inte vänta oss. Men jag tror inte det drabbar S, som många i media skriver. Det har det i så fall redan gjort. 

Vänstern: Progressiv skatt på aktievinster ska vänstern förhandla med S-regeringen om inför budgeten.
Någonting som minskar ojämlikheten är inte fel. Minskad skatt på arbete kan mötas med högre skatt på kapital, miljöutsläpp och konsumtion,


måndag 20 februari 2017

Trump om Sverige var bara för att ge honom argument hemma, 
Trump har svarat på kritiken mot hans attack mot Sveriges problem "i går" och det var Fox News som hade någon koppling till Sverige. Uttalandet var bara för hemmabruk att invandrare måste stoppas annars blir det stora problem med terrorism.

Värre med den enorma 180 mil långa oljeledningen genom Canada och USA. Indianerna, miljön.
Den ska gå igenom indianreservatet Standing Rock från Canada till,Texas. Kol och Olja är ute som energikäkkor om man menar något med jordens framtid och klimatet. Miljön påverkas oerhört och den indianska urbefolkningen tvingas flytta. Trump får nya fiender och vilka vänner?

Mp-kritikerna vill stoppa vapenexport till diktaturer och regeringen får nya problem
Jag måste säga att det är starkt gjort av Carl Schlyter, Annika Lillemets, Jabar Amin och Valter Mutt att ställa ett sådan krav. Om de hade krävt stopp för framtida vapenexport till diktaturer så kanske, men nu gäller det också följdleveranser till redan ingångna avtal och då blir det avtalsbrott och...det är mindre klokt, men kanske har de satt upp detta som en förhandlingsfråga...
Vi får se hur kongressen hanterar frågan i maj.

Socialdemokraterna vill stärka försvaret från dagens 1,1 procent av BNP till något mera. Det är bra, men för S har det inget med Nato att göra.
Hultqvist vill också återföra värnplikten precis som jag motionerat om till Centerns partistämma. Riktigt bra. S och C har ganska många gemensamma punkter....

söndag 19 februari 2017

Bra med ny vapenvila i östra Ukraina, men vad är den värd?
Vapenvila ska redan gälla enligt Minskavtalet 2015, men så har inte varit fallet. Ryska separatister provocerar med rysk hjälp och vapenvilan har spruckit med många döda de senaste veckorna.
Imorgon den 20 februari ska den ny vapenvilan träda i kraft. Det kom Ukrainas, Rysslands, Tysklands och Frankrikes utrikesministrar överens om i Munchen i helgen. Ett utmärkt konkret resultat från Munchenmötet. Men....

Samtidigt som detta ingås meddelar Rysslands president Putin att han undertecknat ett dokument
där Ryssland erkänner pass från från de sk Donetsk-, och Luthanskrepublikerna som ligger på ukrainskt område. Det är ju detsamma som att Ryssland ockuperar områdena. Vapenvila på morgonen och annekteringar på eftermiddagen. Ryssland heter det och Putin heter han.

Morden i Malmö:Förutom de fruktansvärda morden är det riktigt allvarliga att många människor inte längre tror på de etablerade partierna som skapar grogrund för Sd.
Regeringen och polisen klarar inte av att stoppa kriminaliteten i Malmö. Då börjar folk tvivla på demokratin och rättsväsendet. Det skapar grogrund för extremistpartier. Se upp Löfven, Ygeman och Johansson.

Jon Kahns boksläpp:Mycket trevligt bok- och tavelsläpp i går på Galleri Riddaren i gamla stan.
Sonja och jag var där och där var också Olof Johansson och Marianne, Göran Parner och Gunilla, Pär Granstedt och Aurora och många andra "gamla" bekanta. Jon är en duktig person på flera områden, politik, poesi och måleri. Tack Jon för boken. Han fick min bok också....ha.

lördag 18 februari 2017

Hela tiden olika besked från Trump och hans kabinett. Dubbla budskap skapar ovisshet och osäkerhet.
De är inte lätt för någon att förstå vad Trump-administrationen i USA vill. Det går bra att höra för det är mycket, men det är ju hela, tiden olika bud och ju mer man då "babblar" desto fler olika bud blir det. Så är läget inrikes och så är läget utrikes. Den stora säkerhetskonferensen i Munchen inleddes på fredagen och Trumps uttalanden om mindre stöd till Nato blandades med hans försvarsminister Maattis besked att USA:s natostöd "förblir starkt". Vem ska man tro på?

Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen varnade Trump för att skada sammanhållningen i Europa.
Då förstår alla hur allvarligt läget är när detta måste sägas. Nu ska Merkel träffa USA:s vice president Mike  Pence i dag. Vad får vi för bud då?

Och EU krisar och det är euron och Grekland som nu står främst i krishanteringen igen.
Det har snart pågått i tio år. sedan finanskrisen 2008. Lån efter lån efter lån, nu snart uppe i över 300 miljarder euro eller 3000 miljarder kronor. Kan någon föreställa sig. Och inget är löst. Problemen kvarstår.Grekland går på knäna, befolkningen lider. Euron är problemet.

Och eurokrisen gynnar de nationella partierna
som Marine Le Pens nationella fronten liksom Wilders i Nederländerna där val nu ska hållas och nationalistpartierna går framåt....främlingsfientligheten ökar.

Och i Sverige förhandlar nu M och Sd i riksdagen och det säger sig själv att eftersom M är det största partiet i Alliansen så blir övriga allianspartier också indragna i detta. Illa, jag mår illa.



fredag 17 februari 2017

Trump och Putin har skapat ovisshet och osäkerhet i världen. Vad händer? Vad kommer att hända?
Så låter rapporteringen inför Munchen-mötet i dag och så skriver media. USA;s försvarsminister James Mattis säger visserligen som Trump tidigare att övriga Nato-melemmar måste leva upp till försvarssatsningar på 2% av BNP för att vara säkra på att få USA:s stöd vid en konflikt och det menar USA säkert. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg var ovanligt aktiv för att inte säga aktivistisk i att backa upp detta på G20 mötet i går. Sverige är inte med i Nato men rustar nu upp vårt försvar. Bra,

Många afghaner kommer att utvisas och många kommer att resa tillbaka frivilligt. Till och med Migrationsverket medger "dubbla känslor" inför upptrappningen.
Jag med. Men vi måste i första hand ta hand om de som har asylskäl och ensamkommande flyktingbarn innan vi kan  ta hand om andra som saknar de skälen. Men vi ska fortsatt ha goda kontakter med regering och myndigheter i Afg så vi gör vad vi kan för att det ska bli en bra återkomst.

Reepalus förslag är dödsdömt när idéburna företrädare nu skriver dn.se/debatt att det är negativt också för dessa organisationer verksamhet med friskolor och vårdsinsatser utan vinstsyfte.
Det är skillnad mellan vinstbegränsning och vinstutdelning. Det har inte Reepalu upptäckt eller tagit hänsyn till. Hela förslaget måste ändras eller ännu bättre, börja om från början.

Utmärkt att t,o,m regeringen verkar lyssna på oppositionens förslag om att skrota arbetsförmedlingen och satsa på privata aktörer med statligt stöd och kontroll.
Kanske ett gott exempel på gränsöverskridande samarbete regering-opposition.

torsdag 16 februari 2017

En fantastisk rundresa med Gustavsbergsbadets styrelse i går till tre simhallar i regionen i Sigtuna, Järfälla och i Sundbyberg. Vi både lärde ut och lärde.
Det är verkligen värdefullt att göra en sådan här genomgång en heldag för att se lära ut och lära hur andra kommuner sköter sina simhallar och badhus om ekonomi, personal service,kommunsupport och driftformer.  På simhallarna träffade vi chefen för anläggningen och närmaste personal. Vi besökte denna gång anläggningar som drivs av kommunen själv och ska senare göra en liknande studieresa till simhallar som liksom vår egen, Gustavsbergsbadet drivs som aktiebolag.

Det som verkligen skiljer Gustavsbergsbadet från alla de tre besökta anlägagningarnr är storleken,
ytorna i receptionen i simhallarna, i träningsbassängerna, barnbassängerna och utrymme för gymnastik, eller gymträning. Det var större överallt och gav en helt annan känsla av rymd i anläggningen. I receptionerna fanns också försäljning av bad- och träningssaker som gav extra inkomster. Ibland ansvarar simhallsanläggningen för både fastighetsskötsel,drift, städning. ibland har simverkesamheten bara just detta som ansvar och lämnar över allt om fastighet, underhåll och drift till fastighetskontoret på kommunen. Det senare ger just tid till det man ska syssla med.

Vi har tagit principbeslut om att bygga ut receptionen och foyèn och också bygga ut vårt bad på baksidan mot Ösbyträsk kanske med café och andra uteanläggningar,
Det ska nu närmare utredas och beslut tas nästa år. Vår VD Elisabeth Strömberg och vår personal får mycket beröm för sin goda service och det bär upp mycket av badet.


onsdag 15 februari 2017

Så åker jag in till Runda huset och vidare med gemensamma bilar till rundresa i länet och informerar om varför vi är så duktiga på Gustavsbergsbadet och om det finns något annat bad i länet som vi kan lära oss något från....
Gustavsbergsbadets styrelse handlar det alltså om och det blir verkligen en heldag från 06.00 till 20.30,men sedan kan vi allt om simhallar...om vi inte kunde det förut. Vår bästa gren i Gustavsberg är att vi har så bra personal och ledning med VD Elisabet som gör att allmänheten sätter höga betyg på bad och service..
Nu åker jag.

tisdag 14 februari 2017

Ett positivt och aktivt årsmöte som Kerstin Lundgren ledde föredömligt med 18 deltagare varav merparten nya medlemmar. Roligt.
Det måste man säga. Annie har startat en process mot fler medlemmar i Centern över hela landet genom sin engagerade och konsekventa hållning i fråga om jobb, flykting och integrationsfrågor. Annie har också stärkt "sig själv" och det syns på framträdanden, som te.x kommundagarna i Göteborg. Ina har på Värmdö engagerat många av de nya medlemmarna och nu år vi upp i över 40 registrerade medlemmar i Värmdöcentern.

Lars Alenfalk och Christina Svenby har tillsammans med Ina hållit i förarbetet och det var tydligen gediget eftersom de flesta förslag och val gick igenom
Årsmötet diskuterade och tog beslut om nomineringsprocessen inför valet 2018 och en nomineringskommitté tillsattes som bland annat ska organisera den rådgivande medlemsomröstning som liksom tidigare år beslöt genomföras.

Årsmötet valde ny styrelse enligt följande: Ina Ununger, kretsordförande,Kicki Lilliedrake sekreterare, Mats Holmström, kassör, Lars Alenfalk och Christina Svenby. Ersättare blev Hans Lindqvist, Bisse Alm och Malin Dohlwitz-S.

Min motion om stärkt Nordiskt samarbete genom någon form av unionsbildning och att Norden ska bli en kärnvapenfri zon lämnades utan eget ställningstagande över till distriktsstämman och riksstämman. Det är också där debatten naturligt ska föras.

måndag 13 februari 2017

Övervakningskameror ökar, polisen storsatsar, både fasta och rörliga - vad händer med den personliga integriteten.
Det är en storsatsning polisen nu gör och det är väl för att rädda Rikspolischefen kvar....nej, det var lite dumt.  Det verkar på inlägget i dn.se/nyheter som Sverige ligger efter andra länder, som London. Det är rätt, men det är tråkigt att det ska behövas för att upprätthålla säkerheten och förhindra våld och terror,

Norge och Sverige stärker försvarssamabetet och det är inte utan att jag är lite imponerad över försvarsminister Peter Hultqvist satsningar på bilaterala överenskommelser.
Nej till Nato gäller och här har regeringen föredömligt hållit kursen trots flera världshändelser som kunnat få andra att vilja förändra läget som Trump. Ryssland, Erdogan.

Det är starkt och det är bra att Sverige förstärker samarbetet med våra grannländer
som Finland, Baltikum, Norge och den transatlantiska länken till USA. Fler gemensamma övningar,förstärkt krishantering, försvarsattachéer i både Oslo och Stockholm för bättre information. Både Sverige och Norge har också beslutat sig för att höja beredskapen i försvaret.

Merkel kan få det hett om öronen nu när socialdemokraten och förre ordföranden i EU-parlamentet Martin Schulz går framåt.
Det handlar om kritik mot Merkel som ökat, men det handlar mer om att tyskarna vill ha något nytt. 11 år med Merkel och fyra till....nja. Schulz har en gedigen politisk bakgrund både nationellt och internationellt. Det kan bli hårt och Merkel måste visa varför hon vill ha fyra år till.



söndag 12 februari 2017

Man kan inte klaga på statsministerns aktivitet, först en vecka på landsbygden och sedan flera dagar i Iran, Tala om olika världsbilder.
Det är lätt att komma med kritik både om senfärdigheten med att komma på det där med landsbygden och ska vi verkligen resa till Iran och diskutera med de muslimska och diktatoriska mullorna. Lätt att ställa frågorna men kan man inte vända på det. Inte mycket vi hört regeringen säga och göra för landsbygden. Jo, landsbygdsprogrammet kom i veckan, men....Vad ska vi till Iran och göra? Kan vi minska förtrycket?

Tycker ändå att svaret ska vara positivt. Vi blir lätt som den där ministern som nu är i bankvärden och alltid startade sin kommentar med "för lite och för sent".
Bra att Löfven talar om och med landsbygden överhuvudtaget. Inte så dumt att resa runt i landsbygden igen i sommar i stället för Almedalen, Visst, jippo men folk tänker, oc Magdalena Andersson åker i stället....Bra att Löfven talar med mullorna om ökad handel med Sverige och svenska företag, mänskliga rättigheter och stärkt inflytande för kvinnorna. Östros, hette den där ministern som jag talade om, om ni glömt det..ha.

Och Trump fortsätter att bygga på problem och motståndare i stället för att göra bra saker och få vänner.
Motståndet mot Trump växer nu i Mexico och det är inte konstigt. En mur på flera hundra mil är på väg, en mur som kostar sådär 25 miljarder dollar, eller över 225 miljarder kronor. Oavsett vem som betalar är det fel använda pengar. Vänd på huvet Trump, tänkt positivt och skaffa vänner i stället.

lördag 11 februari 2017

Otrolig uppbackning av Annie i den svenska "Världspressen" AB och Expressen, Batra får problem
Både Expressen och AB hade huvudnyheten i går ned Moderaternas tillbakagång och Centern kraftiga uppgång till 11,1 procent. Det uppfattas uppenbarligen som stora inrikesnyheter. Aftonbladetet har tom rubriken att "Väljarna ratar AKB. Vi,vill ha Lööf" som styr Alliansen,´.
Inuti tidningen har man rubriken Anniansen med en helsida på Annie och Batra där Annie får 36 procent för att styra Alliansen och Batra år 26.

Huvudrubriken för Batra är att  hon "spelade högt och floppade totalt".
Här ska man nog vara lite försiktig. Är det något tidningar älskar så är det haverier, särskilt personliga sådana och då ska vi komma ihåg att det är bara några få mätningar som gjorts efter Batras besked att samarbeta med Sd. Men verkligheten är talande.Hon har hoppat fram och tillbaka från Nej inget samarbete med SD till att visst, jaa, vi,vill samarbeta.

Tunga moderater som gamle försarsministern Mikael Odenberg och trafiklandstngsrådet Kristoffer Tamssons liksom Solnas kommunalråd tar avstånd från Batras uttalanden
Det är i hovsamma former men det är glasklart. Det var ingen bra idé säger alla tre på bästa sändningstid i TV-rutan.

Viktigt nu att Annie fortsätter precis som tidigare både i sättet och med frågorna. Hon blir inte stöddig heller, men pressen kan nog hitta på...
Annie är alldeles för förståndig för att inte missbruka läget, men media vill säkert fortsätta på den inslagna vägen och då gäller det att vara sansad. Mikael och Annie klarar det. Roligt och välförtjänt är det i alla fall.

fredag 10 februari 2017

Reepalu blir inget och det är bra för alla: regeringen, Alliansen och Sveriges folk.
Det hela var en eftergift åt vänstern och Jonas. Det blir inget förslag, ingen proposition från regeringen. Det är min bedömning, och det är bara bra för alla. Regeringen S och Mp slipper ta ett beslut före valet och det är precis vad regeringen vill, för att undvika kaos. Alliansen är emot och en uppgörelse i linje med kso-ordföranden Lars Stiernkvist i Norrköpings förslag är det bästa för medborgarna;kvalitet, likvärdighet och uppföljning av all verksamhet som finansieras med skattemedel och inga pengar till skatteparadis. Före eller efter valet, blir en fråga...

Anna KB har stora problem åt två eller ännu flera håll.
Hon har mer eller mindre skjutit Alliansen i sank efter som C och L sagt nej till samarbete med Sd och hon har splittrat det egna partiet i flera delar göra upp med S, med Sd?. Hon har skapat osäkerhet över flera linjer, skulle man kunna säga.. M backar med nästan 6 procent och C går fram till 11,7 i en mätning. Välförtjänt för båda.

Oj, då Löfven deltar inte i Almedalen i sommar. Han fortsätter resandet till "förorter, bruksorter, landsbygd och skärgård".
Dessa  delar av Sverige ska ta större plats, säger han efter sista landsbygsdsmötet i Falun i går, Finansminister Magdalena Andersson åker till Almedalen i stället. Ja, ha...vad säger man. Han ser uppenbarligen en risk i Centerns framgångar och han har säkert Trump framför sig också. Men....

torsdag 9 februari 2017

Kan man inte stänga av Trump?
Nej det kan man inte. Amerikanska folket har valt honom. Trots att han fick 3 miljoner färre röster än Hillay Clinton fick han fler elektorer som valde honom och så ser dem amerikanska konstitutionen ut.
Nu bygger han muren mot Mexico, en tragedi mot fattiga mexicaner som vill skapa en framtid i USA. En mänsklig tragedi som dessutom kostar uppåt 25 miljarder dollar, över 200 miljarder kronor....tänk efter Trump, en gång till.

Inget fel att Löfven åker till Irak. Dialog är bättre än tystnad, men då måste han våga säga att Iran ska sluta stödja mördaren och diktatorn al- Assad.
Iran och Syrien ligger som länder långt bort från mänskliga rättigheter nära varandra. Inget fel att Löfven talar export, handel och affärer med Iran och mullorna, men han måste framföra Sveriges kritik mot diktatorn al-Assad och Irans stöd för honom.

Bra satsning av Merkel att bygga barnhem i Marocko för återvändande gatupojkar. Och bra att Sverige stödjer det.
Anders Ygeman är en av S-Mp regeringens bästa ministrar, för att intet säga.... Han stödjer nu Tysklands förslag och ser fram mot att jobba tillsammans i den här frågan. Bra.

Tycker däremot att regeringen varit tyst i flera år, trots att man känt till förbränningen av plast i stället för återvinning.
Blir lite förvånad att läsa i dn.se/nyheter att miljöminister Carolina Skoog nu, nu...tycker att"Det är oacceptabelt". Gör som Norge, stoppa omedelbart förbränningen och låt insamlingsföretagen betala.



onsdag 8 februari 2017

Batra fortsätter driva på för en gemensam budget "så fort som möjligt", se dn.se/debatt
Motivet är att vi inte ska avstå från att lägga fram förslag av rädsla för andra partier Hur andra partier röstar får de stå för själva. Vi ska inte avvakta med nödvändiga reformer till efter valet. Det försvagar bara frågan och Sverige.

Artikeln är bra skriven med huvudkravet på att stoppa utanförskapet ,och bidragsberoendet, där nu 1 miljon står uran arbete och lever på bidrag, Det syns tydligt att hon har anpassat artikeln mot Centern med krav på att "hela Sverige ska jobba". Hon backar också upp C-förslagen om nej till dyrare transporter genom höjd bensinskatt, lastbilsskatt och flygskatt. Men ska denna budget läggas fram i höst, eller? Före valet verkar det i alla fall som man tänkt. Är inte det lite dumt och riskfyllt?

Livsvmedelsprogram från regeringen ska öka produktion och konsumtion av svenska livsmedel. Ekologisk odling ska vara 30 % och ,inköpen av mat till offentlig sektor ska till 60% vara ekologisk.
Här finns flera bra förslag., frågan är bar hur? Verkar som om regeringen har insett att man håller på att tappa landsbygden och vill möta Centern. Verkar som man också har sett var Trump tog sina röster i det amerikanska valet.
Centern verkar vara ett farligt parti när både M och S vill visa att man håller med oss....Ha.

tisdag 7 februari 2017

Löfven på Sverigeturné med början i Lessebo.
Löfven är nu ute på Sverigeturné  hela veckan med början i Småland. Men han har en lite underlig inställning till verkligheten. Sverige är på rätt väg säger han gång på gång. "Vi bygger mer, vi tillför polisen mer resurser, vi höjer straffen för brottsligheten.

Han verkar inte riktigt förstå problemen, eller vill inte tala om dem. Det låter så bra så man undrar varför han gör en Sverigeturné. Behövs det. Ändå bra tycker jag att statsministern visar intresse också för andra delar av Sverige än Stockholm, Göteborg och Malmö som dominerar i TV-rutan.

Eldar plast i tiotusentals ton trots att att den ska återvinnas till ny plast, Ett totalt haveri mot trovärdigheten i insamlingen. dn.se/nyheter
Det är just detta som gör att många svenskar inte tycker att det är någon idé att samla in och återvinna när det inte sker i andra led efter åvervinningsstationen. Plast från tusentals återvinningssstationer förbränns i stället för att återvinnas till nya plastprodukter.

En undersökning visar att bara 32 procent av den insamlade plasten gick till återvinning 2014 i stället för de 80 procent som avtalats. Lyssna på det och fundera på vad folk som källsorter hemma och stoppar i rätt container på återvinningsstationerna tycker, Företag som inte uppfyller villkoren i avtal måste betala straffavgifter och stängas av omedelbart.

måndag 6 februari 2017

Förre försvarsministern (M) Mikael Odenberg är inte vem som helst. Han har stort inflytande och öppnar nu för en regering mellan M(allians) och S.dn.se/debatt.
Om man ska se till bredden och majoriteten skulle det vara en stark regering; en tysk modell CDU och S, eller en finsk. Odenberg föreslår också en mängd reformer som sänkt skatt på arbete och företagande, inte stänga några dörrar för "människor som flyr för sina liv" men kunna tänka sig att minska invandringen av ekonomiska flyktingar. Det tycker inte jag, tvärtom de kan ju verkligen stärka landet. Lite osäkert var han vill ha C och L men jag uppfattar att det är i regeringen med M och S,

Löfven satsar på "trygghet" inför S-kongressen om två månader.
Men i trygghet ligger inte bara att begränsa våld och kriminalitet, där lägger han också jobben, skolan, välfärden, Vad blir kvar som han inte vill satsa på...? Gängkriminaliteten måste bort och rättssamhället stärkas. Kriminaliteten får inte ta över vissa bostadsområden. Bra, men hur? Partisekreteraren Lena Rådström Baastad vill höja skatten, Löven säger att förslagen inte innebär en höjd skatten. Vi ska tvärtom sänka skatten för pensionärer. Ok, de får väl prata med varandra. Kanske finansministern vill ha ett ord med i laget också....

Lag och ordning stiger fram som en allt viktigare fråga i valet.
Detta enligt en ny Ipsos-mätning. Jag trodde sjukvården låg överst för väljarna, men det är fortfarande integration/invandring, sedan kommer skola och därefter sjukvård. Jag tycker inte man ska underskatta försvar och säkerhet, men de kommer sällan högt när man talar om prioriteringar i sådana här mätningar.Försvaret, säkerheten,beredskap för kriser som krig, konflikter, avspärrningar, miljökatastrofer som bränder och översvämningar.
Återinför värnplikten och inför medborgartjänst, säger jat i en motion till C-stämman i septermber..

söndag 5 februari 2017

Det går runt hela tiden på kommundagarna och det var svårt att hinna med bloggen, men här kommer en sammanfattning.
Roligt,roligt, Att få läsa om en närmast överdådig partiledare i DN på vägen ner på tåget till Göteborg blev en bra start. Det är inte vanligt att DN skriver positivt om Centern men nu har man gjort det på både ledarsidor och nyhetsplats. Det blir inte mindre roligt när både AB och Expressen hade helsidor om det uppåtgående partiet och partiledaren, som man kunde läsa på tåget hem.

Känslan bland deltagarna är uppåt och hejaropen på "Sveriges bäste partiledare#" ekade bland de 742 deltagarna på kommundagarna.
Nej inte Sveriges bäste partiledare, "Världens bäste" blev det nya budet. Det syns att Annie själv tycker det är roligt och det märks i hela hennes uppträdande. Hon tackade mig för boken "Hågkomster" när vi var på Centerkvinnornas mingel där hon själv tackade för stödet från rörelsen.

Huvudtalet på fredagen var lysande med temat "Det bortglömda Sverige måste lyftas" och "Vi måste bryta den regionala och sociala klyvningen av landet".
Glesbygd, landsbygd och förorter. Hon började med en robust infrastruktur i hela landet med höghastighetståg och lokala och regionala upprustningar av vägar och järnvägar. Hon talade om en ny anställningsform där  ungdomar, invandrare och flyktingar kan gå från låga bidrag till egen lön. Vad tog solidariteten vägen? frågade hon LO-ledaren Thorwaldsson och statsminister Stefan Löfven.Inga förhandlingar, kompromisser eller samarbete med SD. Här ligger centern fast och det är bra för både partiet och Sverige.

Patisekreterare Mikael Arthursson  och vice ordföranden Anders W Johnsson fick också varma applåder och det ska dom ha för alla insatser som görs, men kanske inte syns. "Centern har ett val att vinna" sa Anders W när han avslutade de positiva kommundagarna. 

torsdag 2 februari 2017

Så åker jag då till centerns kommundagar i Göteborg och diskuterar framtidsfrågor i kommuner och landsting
Och det är särskilt roligt när Centern är på väg uppåt och ser en ljusnande framtid inför valet nästa år.
Roligt. I dag ska jag på ett vårdseminarium med Wästerläkarna.

onsdag 1 februari 2017

Relationen till USA och Trump kommer ätt bli en viktig fråga för alla regeringar i Världen
Det handlar inte om att ha goda relationer, det handlar om att veta vilka relationer och regler som gäller och om det kommer att fortsätta  med Trump som  dag. Intressant  är att Trump har stöd av 56 procent av amerikanerna för sitt tillfälliga visumstopp för resenärer från sju " muslimska" länder. Trump backar nu också och häver inreseförbudet för personer med dubbla medborgarskap. Vad betyder det? Blir det mer sådant, där Trump kan återvinna förtroende. Eller är det precis så han tänkt hela tiden.

Löfven och Merkel har gott samarbete. Viktigast för mötet är att Sverige och Tyskland driver på för en ny asylpolitik i EU där alla länder ställer upp.
Det går inte att ha ett EUropasamarbete med en hög flyktingnivå om inte EU är överens om reglerna. Här har Sverige och Tyskland varit föregångare.Inte minst Löfven har positivt drivit på för detta. Fortsätt med det.

Sveriges tudelade  besked om Nord Stream 2, nej till Gotland och Ja till Karlskrona skapar osäkerhet.. Tyskland kan här ange riktlinjen.
Merkel verkar vara för Nord Stream,men lite oklart. I Tyskland går debatten mer mot Nord Stream 
Två fel med ledningen. Det handlar om fossilbränsle när vi ska satsa på förnybart.. Det gör oss beroende av Ryssland för energiförsörjningen i EUropa.

Verkligen roligt att Centern behåller framgången i opinionen och ligger på 9,4 procent i Ipsos nya mätning.
Det blir roligt att åka till kommundagarna i morgon.