tisdag 19 december 2017

Jerusalem; Det naturliga förslaget är Jerusalem som gemensam huvudstad för både Israel och Palestina, det som FN:s generalförsamling föreslog redan 1947 och som  folkrättsexperten Ove Bring skriver om i dn.se/ debatt i dag.
Att många tycker illa om Trumps förslag att det bara ska vara Israel, kan obegripligt nog bli inledningen till en diskussion och på sikt uppgörelse om att båda parter bör ha Jerusalem som sin huvudstad. Det är ett sätt att underlätta relationen och det kan också skapa långsiktig fred. Sverige och Margot Wallström bör ta upp frågan, särskilt nu när vi också sitter i säkerhetsrådet.

En tragisk repris i Österrike med det gamla nazistpartiet FPÖ åter i regering,
Det är ingen rolig utveckling. De högerextrema partierna som Le Pens Nationella Fronten i Frankrike applåderar. Samtidigt hörs inte ett ljud från EU som förra gången FPÖ kom in i regeringen ställde till med  demonstrationer, indragna diplomatiska relationer och bojkotter. Se upp, säger jag.

Brexit är en av de största tragedierna i modern tid, säger Finlands förre statsminister Alexander Stubb. En onödig tragedi som tar en massa energi, säger jag.
Och varför säger jag det. EU har blivit allt mer överstatligt som till slut blev för mycket för Storbritannien och britterna. Det är orsaken till hela Brexit. Det blev för mycket för ett internationellt frihetsland som Storbritannien och vi fick folkomröstningen som bara skadar samarbetet.



Inga kommentarer: