fredag 29 januari 2016

Flera kriser pågår samtidigt i EU och krisläget är allvarligt, säger inledarna på Forum för EU-debatt. Cameron och Storbritanniens omförhandlingar  kan få bollen att rulla mot minskad EU-makt, i värsta fall en stor EU-kris.
Det blir telegramtexten från seminariet i går på Slottsbacken i Stockholm med Forum för EU-debatt.Inledare var Carolina Ekholm,statssekreterare på finansdepartementet. Ulrika Karlsson, riksdagsledamot (m) och Lars Anell, fd ambassadör i bl a Bryssel  under EU-förhandlingarna.

Flyktingkrisen, terrorismen, Ryssland, euron, svag ekonomisk utvecklickling, Storbritanniens folkomröstning om utträde, Polen, Ungern, växande högerpopulism.
Detta var krisområdena som diskuterades. Samtliga bedömde läget som allvarligt, särskilt om Storbritannien röstar för att lämna EU i en folkomröstning. Nu fanns också ett datum, den 23 juni, men mycket osäkert.

EMU har fel konstruktion. Ländernas ekonomier är för olika. Samma penningpolitik passar inte alla. EMU har heller ingen krisberedskap. Ekonomin är sämre i euro-länderna än de länder som står utanför med ett undantag, Tyskland..

Jag tycker det är viktigt nu att EU-länderna lyssnar på Storbritannien
Allt kan man inte ställa sig bakom som punkt 4, där EU-medborgare skulle diskrimineras från välfärden under fyra år. Men EU skulle må bra av att att stanna upp ett tag och inte rusa vidare med fler överstatliga beslut. En flexibel organisation där olika länder är med i olika mycket är bra för alla. Det verkade också de flesta deltagare på seminariet ställa sig bakom.
För övrigt åker jag nu tillsammans med Lars Alenfalk och Ina Ununder till Centerns årliga ledarkonferens i år i Södertälje.

Inga kommentarer: