söndag 2 december 2018

Det blir mera COP 24, ska det vara, som börjar i Katowice i dag i Polen. Hur minskar vi kolanvändningen blir ett huvudtema.
Och det är centralt för landet Polen som är världens tionde största konsument av kol, ungefär lika många miljoner ton stenkol som brunkol. Här i Polen kommer ca 81 procent av elkraften från kolförbränning och 86 procent av värmen. Då har ändå produktionen halverats sedan 1990 och antalet gruvor minskat från 70 till 30, säger fakta. Och antalet anställda i gruvorna har minskat med 75 procent under samma tid.

Varför går det så långsamt att minska kolandängningen och satsa på icke-fossila energikällor i Polen och varför lägger man COP 24 konferensen i ett sådant land.
Den första frågan handlar om Polens varumärke där kolet trots minskningen är Polen.Gruvarbetarna är hjältar och kommer upp med sina svarta "kolhuven"från  900 meter under jorden. Det går inte att bara avveckla plötsligt. Det är också svaret på den andra frågan. COP 24 vill visa att det ska gå och nu pratar man om en evolutionär omsvängning från kolindustrin. Det är åt rätt håll men tar tid.COP 24 vill visa att det går, men också att det måste få ta tid. Ett annat starkt argument är att om man har bråttom kommer Polen att bli beroende av gasen Nordstream från Ryssland och det är det sista man vill.

Cop 24 ska visa vilka insrument länderna ska använda för att nå målet max 2 grader
eller helst ner till 1.5 graders ökad uppvärmning på jorden. Polen är landet med de svåraste problemen, Går det där så kan alla andra 196 länder som skrivit under Parisavtalet också klara det.
Jag är optimist och om man ser till utvecklingen i världen de senaste 20 åren så är satsningen på fossilfria bränslen enorm. Ta Norge som ligger i täten med elbilar trots sina enorma oljetillgångar.

Inga kommentarer: