söndag 16 december 2018

Inte nöjd med klimatbeslutet i Katowice. Bra att det blev något, såg illa ut ett tag, men glädjen, stämningen och enthusiasmen  är borta.
Vi ser nu vilka länder som bara vill "notera" specialrapporten från FN:s klimatpanel IPCC och inte välkomna den. Det är USA, Saudiarabien, Ryssland och Kuwait. Oljeländer som ärd rätt om sin export och ser mer till sig själva än världen. Det verkar inte ha något förstående för Ö-nationer som Maldiverna som ser havsvattnet stiga upp  framför näsan och kan räkna år eller max några decennier innan de inte finns längre.

Trump, Bolsonaro i Brasilien och MSB i Saudiarabien ifrågasätter vetenskapen som länge har insett riskerna och följderna av de ökade utsläppen.
Skillnaden mellan en uppvärmning på 2 grader jämfört med 1.5 grader är oerhört stor. Men Trump är tragiskt okunnig och allt är "America first" Det som Obama arbetat fram, inte minst på Coop mötet i Köpenhamn som jag deltog i, har raderats. Bra ändå att det inte blev totalkollaps. Vi ser nu hur viktigt samarbetet i FN, EU och alla världens länder är.

Inga kommentarer: