torsdag 2 maj 2019

En utmärkt artikelserie nu i DN om "Hur stor makt har EU i Sverige" och förstås ,också hur stor makt har Sverige i EU.
Det är verkligen något som både är bra och behövs till svenska folket nu inför EU-valet den 26 maj. Nu är det bara drygt tre veckor kvar och okunskapen om vad EU gör och hur det påverkar Sverige och svensk lagstiftning är mycket stor. I genomsnitt 37 procent av de lagar vi instiftat i Sverige har som bakgrund i EU-¨beslut. I kommuner, landsting och regioner är siffran ännu högre,

På riksnivå gäller det gränsöverskridande frågor
 som fiskekvoter, konkurrensregler och internationellt handel. I frågor som energi, miljö,jordbruk, konsumentskydd, asyl och transport har både EU och medlemslandet beslutanderätt. På kommunområdet är påverkan ännu större och handlar om drygt 50 procent.I kommunerna handlar det om statsstöd. upphandlingar och miljölagstiftning och i regionerna rör det främst konkurrensregler.

Jag föreslog på Centerns valupptakt den 26 april att Riksorganisationen mer i detalj skulle sända ut till kommuner och landsting vilka frågor som beslutas där Det är viktigt så att väljarna kan ställa rätt frågor till partierna och själva också bättre vet vilket parti man ska rösta på. Jag pratade med partisekreterare Micke Arthursson om frågan och  jag såg att han tyckte det var ett bra förslag.

Hörde också statsminister Löfven hårt kritisera högerextremistiska, nazistorganisationen NMR i sitt förstas maj tal . Han föreslog också att Sverige ska förbjuda sådana organisationer.
Jag tror att det går hem och är rätt, men att gränsen mot yttrandefriheten noga skärskådas i en sådan lag.

Inga kommentarer: