söndag 5 maj 2019

I dag var det affischeringsdag inför EU-valet och vi ha kört  runt stora delar av Värmdö ganska många i Värmdöcentern. Själv blev det Skärgårdsvägen,
EU-valet är något annat än riksdagsval. Det har varit ganska tyst om EU under mandatperioden och inte har det blivit mer inför EU-valet heller förrän nu när det återstår tre veckor. Sverige har dålig mediabevakning i EU, där SvT bara har en eller två permanenta reportrar. Finland har tredubbelt, så är också debatten i Finland kring EU mycket mer omfattandande.

Visst, klimat, högerpopulism, integration, mat, djurskydd är några frågor som står högt och vi får höra nu i kväll den 5 maj hur det ser ut i partiledardebatten.
Mycket media om hur partierna ligger till. Just nu verkar det som alla partier utom KD har problem om man följer media. M får kritik i dag för dålig ledning. Kristersson tappar till KD och M är nere på tom lägre siffror än när partiet bytte ut Anna Kindberg-Batra. L ligger under spärren för mandat och har klantat sig med att avsätta den mest framgångsrika EU-parlamentarikern under mandatperioden Cecilia Wikström. Därtill partiledarbyte i Juni som inte stärkt partiet. Mp får kritik. Valet av Per Bolund blev ingen framgång för honom. "Ett sargat parti" säger DN. Sd ligger högt 17-18 procent men har tappat. KD är segraren...hittils.

Centern har kommit bort lite och vi måste tala om tydligare vad vi tycker om förslag som utökat försvarssamarbete, en EU-armé, överstatlighet i  utrikes- och skattepolitiken, dvs medlemsländernas vetorätt ska tas bort.
Mer samarbete - Nej till EU-stat, sa jag i det första EU-valet 1995 och det gäller fortfarande, för mig och tror jag för en majoritet av svenska folket. Säg det..

Inga kommentarer: