tisdag 10 september 2019

En gedigen regeringsförklaring av Stefan Löfven när riksdagen öppnar och tre nya ministrar.
Ylva Johansson får inrikespolitik och migration som sin portfölj som EU-kommissionär, Inte lätt.
Dagen fylld av politik. Hade lite tid att titta under eftermiddagen. Jag håller inte alls med om kritiken från M med fler om att regeringsförklaringen av svag och inte gav så mycket. Tvärtom tyckte jag den av väldigt uttömlig och täckte det mesta av vad regeringen har för tankar och idéer den kommande mandatperioden. Knappast något område utelämnades från utrikespolitik till  landsbygd, klimat, skola, kultur. Det är det vanliga i regeringsförklaringar som inte brukar innehålla en massa nyheter Löfven ägnade mycket tid åt  det osäkra världsläget och EU:s viktiga roll för Sverige, där han krävde en "handlingskraftig" politik i EU.

Den enda nyheten var servicecentra på landsbygden för att underlätta för personer långt från "informationen" att få svar på frågor om pensioner, sjukvård, arbetsmarknad mm. Ett bra förslag, men det måste ju gälla alla kommuner, inte bara de fyr som Löfven presenterade i dag.
Ann Linde som utrikesminister tror jag kan bli riktigt bra. Hon har gedigen bakgrund i regeringsarbete och i frågor om utrikespolitik, inte kring EU-frågor. Hon är mera diplomat än Margot Wallström och får väl börja med att förbättra relationerna med Israel.

Och Ylva Johansson blir EU-kommissionär för inrikes och migrationsfrågor. Ingen lätt uppgift.
Massor med frågor ligger på hög som inte avgjorts och den riktigt svåra frågan är naturligtvis aatt forma en mer samlad och ansvarig flyktingpolitik i EU. En politik där alla länder tar ansvar och som bygger på sammanhållning, uthållighet och medmänsklighet.  Ylva Johansson har nära till att fatta beslut och det är bara att önska henne framgång.



Inga kommentarer: