torsdag 5 september 2019

Hej bloggen. Det var ett tag sedan.Har varit till italienska sjöarna med Sonja som fick det i födelsedagspresent. Härligt,roligt och natur och kultur.
Det blev lite tidiga mornar och sena kvällar  med den här resan. Vi åkte fredag morgon den 30 augusti redan 06.20 från Arlanda och gick upp vid 02.30 på Värmdö för att var säkra.;Men vi hade tur och fick åka med Majsan och Thomas våra grannar i Hemmesta som oxå skulle in till Arlanda och vidare till Rhodos. Byte i Frankfurt och framme i Milano vid lunchtid. Buss med ROlfs flyg och bussresor till Merone, två mil från Milano, där vi bor på ett lagom litet hotell med vår resegrupp 22 personer med reseledaren Henrik,

Jag har ju jobbat två somrar  1964 och 1965 i Italien i Rimini, respektive Loano och talar hyggliga italienska som jag nu fick friska upp. Roligt. Vi tar in på hotellet, en gammal jordbruks- och industribyggnad med kugghjulen som snurrar för fullt i ån och getterna och gässen går och betar alldeles intill.
Första dagen till Lago di Como, två mil med buss. Går runt i byn Lago,äter en god italiensk lunch och går igenom programmet för de fem dagarna.Nästa dag blir det heldag i staden  Lugano i söra Schweiz  en plats som jag tror fler svenskar känner till, eller har hört talas om.Ett kulturellt högsäte för den italienska delen av landet.En känd kurort vid alpernas fot.

Dag tre blir det en ny heldagsutflykt till Lago Maggiore som till fyra femtedelar är belägen i Italien och en femtedel i Schweiz. Roligt för Sonja och mig som har bott i Schweiz när jag forskade på Intsitut haut etudes Européennes dör 1971-72 och fick mitt diplom och lic.examen.Vi åker med båt till ön Isola Bella, där den kända adelsätten Borromeo bodde i sitt slott. Där bodde också Napoleon  två nätter 1797 när han slogs mot österrikarna .

Daga fyra blev det den längre båtdagen som började med en lift som går upp efter berget med fantastisk utsikt 600 meter över vattnet. Därefter båten som kör genom hela Lago Como till andra sidan och ser hur folk bor efter stranden och högt upp i bergen, Det har stor likhet med Hurtigrutten och bergen i de norska fjordarna. På kvällemn avslutningsmiddag i Merone och jag håller ett litet tacktal på svenska och italienska där gruppen tackar den trevliga guiden Henrik och den serviceinriktade personalen för il buono mangare.

Sista dagen lämnar vi Merone och åker till Italiens ekonomiska  huvudstad Milano för sightseeing i staden. Vi besöker det kända operahuset La Scala där.bara sådana som Birgit Nilsson, Caruso och Pavarotti fått sjunga. Inga amatörer tas emot, det kostar sådär 3-4000 euro för.en biljett. Vi besöker borgen och statyn med Garibaldi som efter tio års kamp lyckades ena Italein 1869. Vi strosar runt i staden, tar en birra och en espresso till, tackar vår reseledare Henrik och beger oss till flygplaten Malpensa.

Talaar med ganska  några italienare om regeringsfrågan i Italien. Man bryr sisig inte så mycket, Femstjärnerörelsen med komikern Grillo och nya ledaren di Maio och demokraterna, närmaste socialdemokraterna har nu bildat regering. Låt inte EU tvinga på oss några moms- eller skattehöjningar bara, det var det vanligaste beskedet jag fick. Vi klarar oss bra själva utan EU.Tack för fem härliga dagar. Ciao.

Inga kommentarer: