torsdag 24 mars 2011

Sverige ska medverka i Libyen
"Reinfeldts utanförskap" rubricerar DN sin ledare i dag http://www.dn.se/. En felaktig och dum rubrik. Vi ska medverka till skydd för befolkningen i Libyen enligt FN-deklarationen. Men vi ska ju veta vad vi medverkar i. Vem leder operationen? Ska vi skicka flygplan till något eller någon som vi inte känner till? Men vi ska medverka. Att söka medlemskap i Nato är inte rätt väg, Fredrick Federley, http://www.svd.se/ .

Europakten visar eurons svaghet
Till Grekland och Irland kan vi nu lägga Portugal, precis som jag skrivit på denna blogg och många ekonomer förutsett. Euron är inget optimalt valutaområde. Det fungerar inte med en gemensam valuta i så många olika ekonomier. Klokt av Sverige att behålla vår egen valuta och handlingsfrihet. I går avgick Portugals premiärminister Sócrates när han inte fick igenom sitt sparförslag. Regeringskris och ny eurokris. Min gamle bänkgranne i EU-parlamentet ekonomikommissionären Olli Rehn kliar sig nog i huvet.

Hur mycket ska EU bestämma?
Nu vill EU med sex nya lagar om budgetunderskott och skulder ha kontroll på medlemsländerna, med böter och andra sanktioner om man inte sköter sig.Vad är det för samarbete...? 500 mdr euro till en permanent räddningsfond och 250-440 mdr euro till en tillfällig räddningsfond för euron. Vilka andra valutaområden har sådant...?

För övrigt har vi Västerbottens landstingsgrupp  som gäster i dag och i morgon och det blir trevligt...

Inga kommentarer: