tisdag 6 augusti 2019

En mycket bra artikel på DN debatt av svenska läkare mot kärnvapen, på Heroshimadagen, 75 år efter atombomben den 6 augusti 1945.
Vi har ju alltid från Sverige argumenterat och arbetat för en kärnvpenfri värd och nu när det kommer att sådant konkret förslag från FN, TPNW, "Treaty to prohibit nuclear weapons" så ställer vi inte upp. Det är de kärnvapenfria staterna som tagit initiativ till avtalet och 122 länder har skrivit under det. Motivet till att den svenska regeringen inte skriver under det är också otydligt. Det verkar närmst vara en rädsla för att andra nationer som vi samarbetar med ska "bli arga" på oss, som USA. Centern har också ställt sig bakom att inte underteckna avtalet. Vad säger Karin Söder i sin himmel.Och vad säger Stefan Löfven till alla de S-kvinnor som arbetat hela sitt liv för att stoppa kärnvapnen?

Jag har hört motiven att man inte vill skada relationerna med de stater vi har tecknat et försvarspolitiskt samarbete med som USA, Norge, Finland, Baltikum, men håller det verkligen? Det är väl inte ett dugg förvånande för dessa länder om vi talar om att vi som land inte samarbetar om kärnvapenfrågor. Det har jag tom för mig att vi meddelat i samband med avtalen och det skriver också läkare mot kärnvavpen i sin artikel.

Inga kommentarer: