måndag 25 augusti 2008

En lugn helg. Var hemma hos Kristoffer och Stina på fredagen och åt lite god lasagne. Målade baksidan på huset lördag och söndag. Skrev lite på budgetförslaget i kommunen och några stolpar för spårbilskonferensen i New York den 14-16 september.
Gör ett uttalande i dag på ett möte om Lissabonfördraget i Bredäng. Rubriken är "Genomför en folkomröstning om Lissabonfördraget samtidigt som EU-valet den 7 juni 2009" Regeringen tänker rösta igenom Lissabonfördraget under "största möjliga tystnad" i riksdagen i mitten av november. Alliansen och s-oppositionen verkar livrädda för en irländsk repris och vågar inte hålla någon folkomröstning i Sverige. De är rädda för att svenska folket får veta hur mycket makt som förs över till EU med EU-president, EU-utrikesminister och EU-armé och därför skulle rösta nej.
Samtidigt brukar alla partier tala om att vi måste öka valdeltagandet i EU-valen. År 2004 deltog bara 37 procent av väljarna. Bästa sättet att öka EU-intresset, valdeltagandet och stärka demokratin vore att folkomrösta samtidigt med EU-valet. Irlands nej betyder att Lissabonfördraget fallit. Om regeringen ändå vill fullfölja ratificeringsprocessen ger det en möjlighet at folkomrösta samtidigt med EU-valet den 7 juni.
Om EU skall tvinga Irland att rösta två gånger kan väl Sverige åtminstone få rösta en gång.
Centern borde kunna ta ett initiativ. Varför inte överraska, Maud Olofsson?

Inga kommentarer: