tisdag 26 augusti 2008

Ny dag nya frågor. Ägnar dagen åt Värmdö kommun. Ett par timmar om lokalfrågor och bättre lokalutnyttjande. Vi bygger för mycket nytt helt enkelt och drar på oss för höga kostnader. Utnyttja befintliga förskole- och skollokaler bättre. Det är budskapet från utredarna. Ett annat tretimmarsämne var frågan om "exploateringsbidrag" eller medfinansiering från exploatörer. Känsligt och riskfyllt. Vi backar från ett förslag på väg till fullmäktige och får återkomma med något mer genomförbart. Det finns vägar genom vanliga avtal med exploatörer.
Mest intressant var förstås "min egen" utredning FKB, Framtids- och klimatberedningen som nu hade sitt andra sammanträde. Vi tog en projektplan för arbetet drygt ett år framåt, med tre seminarier och stor öppenhet i arbetet på hemsidan och i media. Vårt första uppdrag är att ta fram en vision för Värmdö kommun fram till 2030 som skall inarbetas i översiktsplanen. Vårt andra uppdrag är att se ännu längre fram och med olika scenarios belysa utvecklingen mot 2050. Det handlar om framtid, energi-,klimat och miljö men lika mycket om hur Värmdöborna vill leva sina liv, arbete, trafik, skola, fritid.
Det viktigaste tycker jag är att utredningen i bästa mening skall föra en dialog med medborgarna. Processen är lika viktig som resultatet. Skolan skall vara med genom uppsats- och bildbidrag hur eleverna vill se Värmdö kommun 2050. Den som har ungdodmen med sig har framtiden för sig, sa min gamle "mentor" landstingspolitikern Knut Nilsson. Att få med ungdomarna engagerar också föräldrarna.
Jätteroligt arbete och mycket bra diskussioner i styrgruppen. Hinner träffa Emma innan Micke och Åsa hämtar henne. Vi gungar i lekparken. Inga svåra frågor i dag.
I morgon åker jag tidigt på överförmyndarkonferens till Linköping och då blir det ingen blogg på några dagar.

Inga kommentarer: