måndag 18 augusti 2008

På DN.debatt skriver företrädare för fackförbunden SSR, LO och SKTF att "EU-hot mot kollektivavtal nonschaleras av regeringen". Ja, det vet jag inte. Om det är någon fråga där regeringen och de nya moderaterna utmärkt sig är det att bibehålla kollektivavtalen, den svenska arbetsmarknadsmodellen och arbetsrätten. Varför skälla på regeringen. Det är fritt fram för både facken och SAP att kräva ändringar i EU:s syn på arbetsrätten; som i EG-domarna om Laval, Viking Line, Ruffert och Luxemburg. Där EG-domstolen ifrågasätter de svenska kollektivavtalen, rätten till blockad, lönesättning mm.
Varför kräver inte s att arbetsmarknadspolitiken skall vara nationell? Varför kräver inte s och facket att denna rätt skall skrivas in i Lissabonfördraget? Och om det inte sker att Sverige säger nej till Lissabonfördraget. Varför kräver inte s folkomröstning om Lissabonfördraget där denna fråga blir central?
Skyll eller skäll inte på någon annan. Och är det någon som är överraskad att EU låter konkurens och marknadsakrafter vara överordnad social trygghet. Varför reagerar s först nu när frågan blir aktuell? Vad sa man under förhandlingarna om EU-medlemskap? Varför tog s inte upp detta i samband med Lissabonförhandlingarna?
Vad gör Vanja Lundby-Wedin, ordförande i Europafacket?Vad gör Mona Sahlin. Partiledare s.

Inga kommentarer: