måndag 16 juli 2018

Så ska då USA:s president Trump träffa Rysslands ledare Putin i ett möte i Helsingfors, utan dagordning och utan diplomatisk förberedelse åtminstone från Trump.
Som lite historienörd påminner man sig världens dåvarande härskare Napoleon som träffade Rysslands tsar Alexander 1806 tror jag det var i Tilsit på en flodbåt. Napoleon hade då vunnit flera slag i Europa som Austerlitz och var Världens mäktigaste, framför allt genom sin armé som Napoleon successivt byggt upp.

Nu möter två av världens största kärnvapenmakter med deras oberäkneliga ledare Trump och Putin varandra. Ingen vet vad de kommer att tala om.
Och inga får heller delta i mötet förutom tolkar. Inga diplomater, inga medarbetare, ingen stab. Någon dagordning finns inte för mötet och vad som helst kan hända.
Trump hyllar Putin. Varför? Har han någon hållhake på Trump? Vad kan Trump, säga eller gå med på? Har Trump gamla affärer med Putin och Ryssland som inte ser så bra ut i dag som president? Nu är klockan snart tio den 16 juli, på lunchen om några timmar ska de träffas. Snart får vi veta. Nej, det får vi inte, vi får bara höra.

Och i detta komplexa världspolitiska landskap vill EU-parlamentariker Gunnar Hökmark att EU:s försvar ska stärkas, att Sverige omedelbart ska satsa 40 nya mdr på försvaret och att Sverige nu ska gå med i Nato.
Vi stärker redan försvaret, det är bra, men att nu satsa nya mdr, både i EU och i Sverige och att gå med i Nato skulle bara öka spänningen i världen.



Inga kommentarer: