fredag 13 juli 2018

Trump styr hela EU med sina krav på medlemsländerna att satsa mer pengar på Nato och nå målet 2 procent av BNP, som han nu vill öka till 4.
Och han går tuffast åt Tyskland och Merkel som han kritiserar hårt inför alla EU-länder och Merkel försöker vara diplomatisk och ducka. Trump säger att han har fått till stånd fantastiska framsteg Alla länder har kommit överens om att öka sin satsning på försvaret och Nato "Nu är jag mycket nöjd", säger han.

Detta behöver Trump för hemmaopinionen inför mellanvalsåret i november och närmast för att visa upp för Putin när de träffas om några dagar.Vi är vänner, men du ser hur stark jag och USA är, vill han säga. Världen vet inte riktigt vad som väntar med den oberäknelige Trump som förolämpar och berömmer på både twitter och möten. Hur länge? Han sitter till mars 2019.

May tycks ha fått igenom en mjukare Brexit där utrikesministern Boris Johnsson och Brexit-förhandlaren David Davies nu lämnat skutan.
EU-medborgare ska även i framtiden i viss utsträckning kunna arbeta utan visum. Varor inklussive jorbruksprodukter ska kunna handlas fritt mellan Storbitannien och EU. En hård gräns mot Irland undviks, men EU:s övriga friheter kopplade till den inre marknaden ska upphöra, tjänster, kapital och personer..
Mycket bättre än en hård Brexit, säger jag, men oj vilken energi och vilken kraft frågan i sig tar. Sverige kan ställa krav på återförande av makt från EU på flera områden men ingen Svexit för Sverige.

Inga kommentarer: