tisdag 24 juli 2018

Stort EU-stöd till Sverige under brandkrisen. Det kommer säkert att öka opinionsstödet för EU och det är kanske också meningen. Nej, det var inte snällt sagt. Tvärtom, är det naturligtvis bra.
Särskilt när vi inte har en riktigt bra krisorganisation i Sverige som DN tycker är dåligt. Regeringen lyssnar inte på de experter som finns och som kan ge de bästa råden. "Regeringen gör allt annat än detta" skriver DN, dn.se/ledareTyvärr, Sverige lyssnar inte på de sakkunniga. Många är inblandade, men ingen har huvudansvaret säger tidningen. Men MSB då? Har inte den myndigheten ett nationellt ansvar? Hela ledaren är en kritik mot att vi bara tar fram nya utredningar, nu ett trettiotal. skriver tidningen, och bara om de lärdomar som bör dras, inte vad vi ska göra.

Nio EU- länder deltar i släckningsarbetet från Italien, Frankrike,Portugal, Tyskland, Litauen, Österrike och även Norge.
EU-kommissionen har föreslagit att ytterligare 290 miljoner euro, 2.9 mdr kronor, ska avsättas under de kommande tre åren för bl a flygplan.. Resurserna ska decentraliseras ut till medlemsländerna. Bra naturligtvis och tacksamt, men Sverige måste se över vår krisberedskap ordentligt. Vi måste ha eget krisflyg,försvaret måste vara med i krisarbetet, en nationell myndighet med beslutskraft måste till med väl organiserade stöd lokalt och regionalt.

Inga kommentarer: