söndag 28 oktober 2018

Hör och läser om en ökande kritik mot Ulf Kristersson om hans försiktiga attityd mot att allt fler Moderater i kommunerna samarbetar och vill samarbeta med SD.
I dagens DN får vi också en DN/Ipsos mätning som jämför opinionen i M/KD och C/L i frågan om samarbete med SD och det är verkligen en snabb och stor förändring på en månad.

Den SD sprickan delar också Alliansen allt tydligare. och så här ser Ipsos-mätningen ut. Frågan handlade om att acceptera SD i regeringen. I september kunde 34 procent av M/KD:s väljare acceptera SD i en regering. För C/L var det 8 procent. I Oktober, alltså bara en månad senare,  kunde en betydligt större opinion på 45% av M/KD väljarna acceptera SD i en regering medan bara en liten justering, som kan vara en felmätning nu 10% av C/L:s väljare kan acceptera SD i regeringen.

Själv säger jag naturligtvis Nej,det vore att sänka tröskeln  för samarbete med ett rasistiskt och främlingsfientligt parti med rötter i vit makat rörelsen.

I morgon måndag den 29 oktober lämnar statsminister Stefan Löfven besked till talman Andreas Norlén om han kan bilda en regering.
Allt tyder på ett Nej. Det har varit dödstyst under hela hans veckoförlängning.
Det talas  nu en del om att Annie Lööf skulle kunna få frågan. Mätningen visar att flest väljare, 4 av 10 bedömer att Stefan L har störst chans att bli statsminister. 3 av 10 svarar Ulf Kristersson. Samtidigt tror så många som 2 av tio på Annie Lööf..

Av de som röstade på C  bedömer hälfen att Annie L är den som bäst kan lösa upp knutarna i regeringsfrågan. Drygt 4 av 10 Mp väljare svarar också Annie L. Hon har förtroende långt över parti- och blockgränsen Roligt.
Själv tycker jag det vore bra om hon fick frågan Hon bör sva ja om hon får den.
Där tycker jag hon bör arbeta för en blocköverskridande regering med S, M och C,  med två år som statsminister vardera för Löfven och Kristersson och Annie som vice statsminister under hela mandatperioden. En regeringsdeklaration bör skrivas innan regeringen tillträder. Samarbete ska kunna ske med andra partier i riksdagen förutom SD. 

Inga kommentarer: