lördag 13 juli 2019

Nej, jag är inte till freds med Centerns tysthet och regeringens Nej till att underteckna kärnvapenavtalet. Undrar vad Karin Söder säger i sin himmel.
Vi har i 50-talet år drivit på för att stoppa kärnkraften och kärnvapnen. Neutralitetspolitiken var ett tungt argument för detta under Gunnar Hedlunds tid Det stärktes ytterligare under Torbjörn Fälldin som statsminister och kampen mot kärnkraft och kärnvapen och Karin Söder som Utrikesminister. Pär Granstedt arbetade också som utrikespolitisk talesperson för NPT- avtalet Non Proliferation Treaty för avskaffande av kärnvapen.

Visst, verkligheten ser annorlunda ut i dag. Nutralitetspolitiken har, tyvärr säger jag, fått ge vika
Nu är det alliansfrihet som gäller. Det är sant att vi  bestämmer själva, om och i så fall vika allianser ska ingå. Vi har ingått flera sådana under senare tid med Finland, Norge,, Storbritannien, tror jag, och USA. Detta med ett gott syfte att inte ansluta oss till Nato.Nu används dess allianser som argument för att inte skriva på kärnvapenavtalet. Det skulle undergräva till de allianser vi ingått och försvaga vår säkerhetspolitik.

Nej, tycker inte om att i inte vågar skrika högre mot kärnvapen, men nu säger utrikesminister Margot Wallstrtöm att realism måste gå före aktivism. Regeringen säger nej och alla borgerliga partier instämmer samt SD. Det finns ingen majoritet i riksdagen för att underteckna avtalet låter det. Vi får tydligen acceptera det men tillägget i uppgörelsen, att vi ska driva på för NPT och  ett framtida undertecknande av avtalet från oss och flera länder får inte bra bli tomma ord.

Inga kommentarer: