tisdag 9 september 2008

En otroligt positiv dag med presskonferens på förmiddagen om SIKA:s (Statens Institut för Kommunikations Analys) rapport om spårbilar i Stockholomsregionen. SIKA föreslår en ringlinje runt Stockholm på 16 mil med en kostnad på 18-20 mrdr kr. Den skulle koppla samman T-stationer, busstationer, kommuncentra och handelsplatser runt Stockholm och skapa de tvärförbindelser som i dag saknas. SIKA föreslår också, en Mälardalsbana Stockholm-Uppsala- Södertälje-Strängnäs-Västerås på 47 mil med dubbelspår och spårbilar med 200 km/tim och med 35 mrdr i kostnader för spårren och 7.5 mrdr för stationerna. Som jämförelse kan vi ta Förbifart Stockholm, den gamla Västerleden som bara ger några mil motorväg för 25 mdkr och som kommer att bli minst 40 mrdr om projektet skulle bli verklighet.
En välbesökt presskonferens där jag själv, som ordförande i KOMPASS, medverkade i ABC, radio Stockholm och med korta intervjuer i DN och Svd. Det här blir det mediala genonbrottet för spårbilar.
Tyvärr, kom dåliga rapporter om att regeringen inte kommer att föreslå några spårbilssatsningar i infrastrukturpropositionen. Jag hoppas det är fel. Att inte inse framtiden är att ge regeringen ännu fler onödiga problem och öppna för kritik från kommuner och medborgare som vill stasa på modern, miljövänlig, transportteknik.
Hem till möte med nämnden för Social- och arbetsfrågor. Rapport om ökade alkoholproblem främst bland unga flickor oroar. Vi tar en ny alkohol- och drogpolicy med tidiga insatser i skolan och i familjerna. Fredrik Sneijbjerg ( fp) har några nåra bra förslag om att personal och vuxna inom Värmdö kommuns verksamheter uppmanas att agera som vuxna förebilder och att de som söker bidrag skall uppvisa en godkänd alkoholpolicy.
Nya artiklar i den lokala världspressen om Jonas Nilsson. Jan Dolk, m-ledamot i "min nämnd" skriver ett uppriktigt inlägg där han talar om att han saknar förtroende för Jonas Nilsson. Media ringer, men jag tycker vi skall vara hederliga och vänta med kommentarer till mötet med moderaterna på torsdag.
Jag missade att hämta Emma i dag på dagis. Men hon har målat några teckningar till "farfar" som jag nu satt upp på väggen och sitter och tittar på. Det ser ut som någon som flyger...

Inga kommentarer: