torsdag 25 september 2008

Förmiddagen. Går igenom några gamla surdegar med René på överförmynderiet. Måste försöka få undan och kunna avsluta gamla ärenden. Renè sätter igång direkt efter genomgången. Hon är snabb och effektiv.
Budtetdebatt i kf kl 13.00. Vi har jobbat mycket med budgeten i Aliansen. Den känns väl genomgången och förankrad i alla Allianspartier. Monica Pettersson och Göran Jansson inleder med ramarna och huvuddragen. Satsning på förskolan, ungdomar, planfrågor. Räknar med överskott på 25 milj i år och 2 procventerns överskott nästa år på 40 milj. Göran Jansson skall ha en stjärna i himlen för ett gott arbete som "finansminister". Jag tar upp centerförslagen på spårbilsutredning till Hålludden, förnybara energi som vindkraft, sociala insatser för att stärka ungdomar med alkohol och drogproblem. Ett bra debattklimat. Känns redan en tydlig förändring till det bättre i i relationen till oppositionen . Lasse Bryntesson är riktigt hovsam utan att ge avkall på egna förslag.
Åker in till centerns RO på Stora Nygatan. Utfrågning av kandidater till EU-parlamentet. Oj, oj.
Jag är den ende EU-kritikern omringad av åtta EU-kramare. Jag blir mycket förvånad. Manchesterliberalism blir nästa för svagt. Alla sjunger den fria rörlighetens lov. Bort med svensk arbetsmarknadspolitik. EU skall ha en gemensam sådan. EU-armè, ja,visst "tänk om EU hade kunnat gå in i Georgien". Federalism, naturligtvis. EU-stat. Tja? "Jag representerar inte Sverige, utan liberala idéer i Europa". Decentralisering är ute. Stärk EU-domstolen. Så aningslöst, men inte några hugskott. Det var väl pålästa kandidater och det var kanske det mest utmanande. Dom menade var dom sa. Ingen folkomrösttning om Lissabonfördraget. Men samtidigt ville flera ha ökad öppenhet och debatt och ökat valdeltagande. Säg, varför skall någon gå och rösta i EU-valet om den stora frågan om mer makt till EU redan klubbats igenom i tysthet i riksdagen 6 månader innan?
Åter till den lilla vardagen och kf-debatten och votering om budgeten till kl 24.00.

Inga kommentarer: