söndag 21 september 2008

Ja, så har det nästan gått en vecka utan blogg men nu kommer det en liten kommentar kring vardagen. Kom tillbaka häromdagen från spårbilskonferensen i Ithaca New York. En fantastiskt bra konferens med ett par hundra deltagare från 18 länder och ytterligare några hundra studerande från Cornell University i Ithaca.
Vi var 33 svenska deltagare från olika kommuner som planerar för spårbilar som Södertälje, Eskilstuna, Värmdö, Helsingborg och Östersund/Åre. På vägen till USA stannade vi i London/Heathrow och besökta den halvfärdiga spårbilsbanan byggd av ULTRA. Det är en 3 km lång bana från flygplatsen ut till hotell, affärer och parkeringsplatser runt flygplatsen. Fortsättning följer och 30 km planeras in till London de närmaste åren. Låga investeringskostnader, låga driftkostnader, inga utsläpp, låga energikostnader med solenergi och solceller, bra passagerarservice, inga olyckor var budskapet.
Ithaca: Ett 20-tal inlägg och föredrag om världsläget kring klimat, transporter och energi. Politiker, forskare, spårbilsföretag, stadsplanerare, studenter. Uthållig transportteknik är ett måste för att lösa klimatkrisen och intresset kring spårbilar bara ökar.
Jag informerade om KOMPASS och talade om "A Green New Deal". Landade positivt.
Vi beslöt sista dagen att varje land organiserar sitt eget KOMPASS och att vi presenterar KOMPASS international i samband med Köpenhamsnmötet om fortsättningen på Kyoto i December 2009. Otroligt roligt... och så dimper man ner i budgetdebatten i Värmdö, gymnasieavtalet och eftgerdyningarna av Jonas Nilssons avgång. Men alla problem skall lösas.

Inga kommentarer: