tisdag 22 januari 2019

Så här skrev en för mig okänd person på FB i dag och jaga kan hålla med om en hel del, men gör lite tillägg.

Stefan Löfven har sytt ihop en mycket bra regering. Jag gläder mig särskilt över att Mikael Damberg knyts till Justitiedepartement där han blir inrikesminister. 70-årige EU-ministern Hans Dahlgren är en klart positiv överraskning.Hans Dahlgren började arbeta som rådgivare i Regeringskansliet redan i mitten av 1970-talet under Olof Palme och har sedan kommit att vara rådgivare å Ingvar Carlsson, Göran Persson och nu senast också Stefan Löfven

Dahlgren blir äldst i regeringen och personligen ser jag det som en tydlig signal från statsministern att erfarenhet är viktigt och att åldern inte spelar någon roll. Förhoppningsvis tar företagsledare, myndigheter och organisationer till sig detta!.Håller med här om Hans Dahlgren som jag hade lite kontakt med under EU-omröstningen. En förståndig och mycket kunnig man på sitt breda internationella område
Det känns tryggt att utrikesminister Margot Wallström sitter kvar på sin post i en orolig värld. Något alternativ fanns inte efter tiden i säkerhetsrådet och. Har inte varit förtjust i Margot W, men tycker hon har blivit bättre och bättre.

 Peter Hultqvist fortsätter som försvarsminister. Det skulle jag vilja säga är regeringens bästa minister. Han har slutit avtal om försvarssamarbete med USA, Norge, Finland  och har hållit emot medlemskap i Nato. Mycket klokt.

Isabella Lövin (MP) tar sig an Miljödepartementet och får också titeln ”vice statsminister”. Också bra. Hon har fått höra att hon inte är någon  lysande talare eller språkrör vid sidan om Gustav Fridolin, men i regeringen slutade det tvärtom. Klimatfrågan kommer att toppa både ideologiskt och praktiskt och hon kan den.

Amanda Lind (MP) är säkert ett bra val som kulturminister. Nej, här är jag mer än tveksam. Hon började med att berömma Mehmet Kaplan som hurrade för turkiska personer musslimterrorister och fick sluta som minister. Det känns tryggt att Anders Ygeman kommer tillbaka som energi- och digitaliseringsminister. Lite oroande är det förstås att han lovar bredband i hela landet; ett gammalt löfte som verkar omöjligt att uppfylla. Känner Anders sedan tiden han var EU-sekreterare åt Sören Wibe i EU-parlamentet i slutet av 90-talet. Mycket ambitiös, kunnig. Jag tro fortfarande, trots Transportskandalen, att han är näste partiledare för S. 


Mikael Damberg som inrikesminister är också bra och det är den andre som också kan bli Löfvens efterträdare. Men jag ser mer och mer att Löfven stiger i graderna och kan bli en ny Erlander i regeringstid. Per Bolund som biträdande finansminister  och bostadsminister är utmärkt.Men han måste visa att vi får fler och billigare bostäder snabbt. Dela på lägenheter, en fyrarummare med ett uthyrningsrum både i villor och i lägenheter. Magdalena Andersson kan ekonomin.
Skärmdump: www.aftonbladet.se som var först att publicera en bild på den nya regeringen från statsminister Stefan Löfvens presskonferens där han presenterade de nya ministrarna.

Inga kommentarer: