onsdag 2 januari 2019

Har väl inte alltid varit Margot Wallströms fans i EU-debatten t.ex men nu vill ajg säga att jag tycker hon ska ha beröm för Sveriges insatser i FN:s säkerhetsråd.
Margot har varit utrikesminister under denna 2-årsperiod och enligt en debattartikel i DN i dag som hon själv skriver har säkerhetsrådet träffats över 800 gånger och antagit över 100 resolutioner för att skapa fred och säkerhet i världen.

Hon prioriterar fyra områden
1. Kriget i Jemen är inte längre bortglömt skriver hon Det är sant. De stridande parterna träffades för överläggningar om fred i Rimbo. Resultatet blev Stockholmsöverenskommelsen som resulterade i vapenvila och fångutväxling. Viktigaste är  att den innehöll vapenvila i Hamnstaden Hodeida.
2,Säkerhetsrådet införde hårda sanktioner mot Nordkoreas kärnvapen- och robottester.Nordkoreas utrikesminister diskuterade också frågan i Sverige.
3.Övergreppen mot rohingyerna i Myanmar, tidigare Burma,uppmärksammades tidigt av Sverige och togs upp i säkerhetsrådet. FN konstaterade att det handlade om krigsförbrytelser och att militära ledares ansvar skulle utredas. Lite, men åt rätt håll.
4.Fred, säkerhet och kvinnors roll i detta arbete har varit centralt och frågan om säkerhetsrisker i samband med klimatförändringar har nu kommit upp på kartan.
Svårt att se de direkta resultaten men det är värt ett erkännande som Margot och Sverige kan ta till sig.

Inga kommentarer: