måndag 21 januari 2019

Så presenterar då statsminister Stefan Löfven regeringsförklaringen och sina  nya ministrar inför riksdagen.
Vill verkligen säga att det är en gedigen lista på frågor som regeringen ska ta tag i. Det är de 7u3 punkterna på samarbete mellan S, Mp, C och L och därutöver hundratals punkter på frågor som regeringen S, Mp har förhandlat om som också presenteras.

Löfven inleder sitt anförande om regeringsförklaringen med högerextremismen som breder ut sig i världen och Europa och som måste bekämpas.
Han alar om att ta nya tag på jobb, klimat, välfärd, brott och säger att Sveriges ekonomi är stark. 20 miljarder eller 5 miljarder per år ska satsas på att stärka välfärden. Familjeveckan,, ny skattereform, pensionärsskatten ska bort. "Tillsammans rustar vi för framtiden", säger Löfven och det gäller hela landet. Hela Sverige ska leva, men hela Sverige ska också växa.Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsnation.

Han tar upp mycket om klimatet och där känner man igen påtryckningar från Mp och C.
En klimatlag ska införas också på EU-nivå, precis som vi har i Sverige. Arbetsrätten ska anpassas till dagens arbetsmarknad, en tioårig grundskola ska införas.EU måste möta klimathotet. Rysslands internationella provocering med invasionen av Krim måste mötas med sanktioner. Sverige ska arbeta för att NPT-avtalet mot spridning av kärnvapen ska stärkas.

Ingen ska  behöva vänta för länge på operation i Sverige.Primärvården, den n ära vården ska förstärkas.
Den psykiska ohälsan måste minska, de gäller flera åldersgruppen och såväl barn, män som kvinnor. Demokratin måste ständigt försvaras. En institution för försvaret av mänskliga rättigheter ska inrättas. Hedersbrott ska motarbetas hårdare.På försvarsområdet ska vi fortsätta de multilaterala överenskommelserna med Norge, Finland och USA  men inte gå med i Nato,
J, detta var något av de som noga tog närmare en timma att läsa upp från riksdagens talarstol. Och jag tycker Löfven gör det bra., trots den kritik han har fått kring liberalisering av hyressättning och arbetsrätt.



Inga kommentarer: