onsdag 3 april 2019

Jag fortsätter med kärnkraften och visst blir man både förundrad, förbannad och förskräckt av att flera partier nu tar upp kärnkraften igen i klimatdebatten.
Kanske inte förvånad för Moderaterna som nu säger att man vill ändra energiuppgörelsen och behålla och kanske bygga ut kärnkraften. Tomas Tobé, M:s första namn i EU-valet har tydligt sagt att han vill arbeta för mer kärnkraft. Illa mycket illa. Tala om att spräcka samarbetet i Alliansen....Det borde M förstå att Centern aldrig kan gå med på något sådant.

Det vore dessutom dumt att säga att mer kärnkraft är det som ska ersätta fossilbränslen i framtiden. Det går inte en timme utan att slå på datorn eller läsa en tidning utan att man ser satsningar på fossilfria bränslen över hela världen. Glöm kärnkraften det räcker med  Three Mile Island, Tjernobyl och Fukushima. Dessutom är kärnkraften så dyr att den ïnte bär sina egna kostnader utan kräver nya subventioner. Adjö.

Det andra partiet är Kristdemokraterna, KD som också vädrat mer kärnkraft som alternativ till fossilenergi.
Här har vi två kvinnor som gör allt för att "gå igenom rutan" Ebba Bush Thor och Sara Skyttedal. Här vinner Skyttedal som sagt, att det behövs mer kärnkraft för att minska fossilberoendet. Kärnkrafshejarna hänvisar till IPCC rapporten om klimatet och menar att den förespråkade kärnkraft. Nej Säger professor Christian Azar så är det inte. Nej säger också Professor Göra Bryntse.

Titta bara på det man håller på att bygga i Finland, det nya kärnkraftverket i Olkipulouto?. Det har hållit på i flera år och skulle nog vara klart nu, men ack, 2-4-6-8 år till, är nu vad vi får höra.
Jag vill ge en stjärna till Centerns Gunilla Hansson som fick utmärkelse för sitt långa arbete i Centern på stadens distriktsstämma i helgen. Där är kampen mot kärnkraften en stark ingrediens med Gunillas arbete i Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen. Starkt, uthålligt och välförtjänt, säger jag.

Inga kommentarer: