söndag 7 april 2019

Två stora frågor i EU-valet den 26 maj- att bemöta de högerextrema nationalistpartierna och tala om demokrati, framtid och positiv utveckling av samarbetet och att satsa allt på att klara klimatet.
Det är ingen tvekan om att nationalistpartierna kommer att öka i EU-valet. Det är heller ingen tvekan om att de tar röster från de stora partierna EPP.där M och Kd ingår och S&D där socialdemokraterna i EUropa ingår.Man kan som DN gör i dag exemplifiera med att ställa Macron mot Orban som  representanter för denna utveckling.

Det allvarliga och farliga är om ökningen för nationalisterna blir så stor att de kan bli dessa partier som blir,vågmästare i EU-parlamentet och där med kan avgöra viktiga frågor om EU-ropas framtid. Här måste vi alla ställa upp och förhindra en sådan utveckling.

Nationalistpartierna är ofta samtidigt totalt ointresserade av frågor om jordens framtid som  miljö och klimat. Klimatet blir den sakligt sett störst frågan i EU-valet.Här behövs också i bästa mening mer samarbete. Eftersom det är en gränsöverskridande fråga inte bara mellan länder i EUropa utan mellan alla jordens länder måste vi vara beredda att acceptera långtgående och höga krav på samarbetet där enskilda länder måste acceptera överstatliga och internationella beslut. Och är det någonstans vi ska ha sådana är det väl för att rädda vår jord. EU ska förhindra  krig på jorden men också krig med jorden.. Fred på jorden men också fred med jorden.

Inga kommentarer: