tisdag 30 januari 2018

Hårdare straff minskar inte brottsligheten. Avskräckning räcker inte för att minska brotten.
Det är bara att återkoppla till straffrätten som jag läste för sådär 53 år sedan. Redan då minns jag professor Sune Nelson som sa vid flera föreläsningar att avskräckning är en metod som lagstiftare och jurister gärna talar om som en naturlig metod att minska brottsligheten men som inte räcker...
Han hade rätt, men inte tillräckligt rätt om man ska döma av dagens artikel i dn.se/debatt av sex professorer i kriminalitet som säger att avskräckning har ingen brottsminskande betydelse överhuvudtaget.
Det är orsaken till brott som ojämlikhet i livschanser, otrygghet och osäkerhet som gör brottslingar och då krävs insatser som minskar rekrytering och olika stödjande insatser som hjälper ungdomar.. Bra säger jag.

Så var det helsidor om Karolinska igen när två personer dog i cancerkön för att KS avböjde hjälp. Nu utreds vållande till annans död. Hallå....
Fullständigt otroligt, men tydligen sant. Och KS  får nu en rättsprocess på sig som inte kommer att göra valrörelsen i landstinget enklare. Det kan faktiskt vara KS som avgör om Alliansen behåller majoriteten.Gör en samlad insats och beskriv fördelarna enkelt och pedagogiskt. Något stort måste göras.

Inga kommentarer: