måndag 17 december 2018

100 år med allmän rösträtt. Och dagen firas samtidigt som vi hållit på 100 dagar med att få till stånd en ny regering i Sverige eter valet. 
Men man kan faktiskt säga att det är en del av demokratin. Att det finns regler för hur regeringar ska bildas efter valen. Den 17 december 1918 sa riksdagens två kamrar var för sig ja till allmän och lika rösträtt som infördes 1921. Det var liberaler och socialdemokrater som rev på. Högern stretade emot men gav sig till sist. Liberalen Nils Edén var statsminister. Bravo, och demokratin måste försvaras, ständigt Se på ånga länder i Europa som Polen, Ungern Tjeckien, Slovakien.Stärk demokratin i EU, säger jag . Det är alldeles för många beslut som fattas utan debatt i Sverige. Delvis vårt eget fel, men medlemsstaterna måste på ett bättre sätt inlemmas i demokratiprocessen

Bra artikel av Fredrick Federley om högre miljökrav på europeisk  bilindustri och på att skärpa EU:s system för handel med utsläppsrätter och därmed höja priset på klimatutsläpp inom EU.
Federley skriver också att han vill slopa dagens stora subventioner till fossila bränslen som uppgår till mellan 136 och 200 miljarder Euro per år. Ofantliga summor. Och detta sker samtidigt som klimatmötet i Katowice. Obegripligt, och något jag inte visste och som vi naturligtvis måste ta itu med nu, nu.

Inga kommentarer: