lördag 29 december 2018

"Annie Lööfs ras saknar motstycke" står det på AB:s framsida i dag. Nya mätningen står det "Så straafas C-ledaren för regeringskaoset.
Ingen rolig läsning, inte sann heller, men nu är den verklighet. Ledaren skriver att "om turordningsreglerna tas bort ur lagen förlorar drygt fem miljoner svenska löntagare i, praktiken sitt anställningsskydd.Inte sant det heller, Men visst, det är Aftonbladet och då kan man dribbla lite med sanningen.

Lagen om anställningsskydd är en dispositiv lagstiftning. Det betyder att den gäller om inte parterna i detta fall fack och arbetsgivare kommer överens oöm något annat.
Det betyder att om arbetsgivaren på byggbolaget har kommit överens med byggnads att om det blir kris eller om avsked måste ske pga arbetsbrist t.ex så ska inte lagen gälla om byggnads och byggbolaget kommit överens om något annat.

 Det kan t.ex gälla  att inte sist in först ut ska gälla utan att förhandlingar ske
om uppsägningar måste ske så att inte företagets kompetens minskar och konkurrenskraften försämras. Då finns nämligen risk för att ännu fler tvinga sluta på företaget och det är ju inte bra för någon, varken företaget eller de anställda.Den person ,eller de personer som måste sluta ska ha rätt till, olika,former av anställningsskydd som också fack och arbetsgivare kommer överens om, t,ex att uppsägningstiden ska vara längre, eller att en viss ersättning ska utgå.

Vi har i vårt land talat varmt för "Den svenska modellen" där fack och arbetsgivare bestämmer i stället för lagstiftning. Det är klokare att de som kan villkoren och verkligheten på företaget bestämmer, det är humanare än bara fyrkantiga regler, det är självbestämmande lokalt och inte beslut i en riksdag och en regering långt borta från vardagen.

Behåll den principen säger jag. Annie borde verkligen i förhandlingarna med S se till decentraliseringsprincipen, det lokala inflytandet och verkligheten på det enskilda företaget och inte till centraliseringsbeslut.
Förhandla gärna med Löfven i frågan men förändra inte "balansen" på arbetsmarknaden som Löfven vill ska behållas. Inte stat utan lokalt,självbestämmande, decentraliserat. Slå vakt om den svenska modellen. Vi har haft mycket färre strejker än många andra länder på arbetsmarknaden. Se till att vi får behålla detta också för framtiden.

Inga kommentarer: