torsdag 6 december 2018

Klimatfrågan är den kanske största globala utmaning vi står inför på jorden Och det är också vad konferensen i Katowice i Polen handlar om där Parisavtalets målsättningar skall uppfyllas.

Det handlar om Parisavtalets mål på max 2 procents ytterligare uppvärmning av jorden, helst ner till 1.5 procent för att inte mänskligheten mer eller mindre ska gå under genom att jorden förgås Havsökningar, översvämningar, stormar, torka,, öken utbredning kommer att drabba oss.

Jag minns de första rapporterna från forskarna om denna utveckling på 70-80-talet
Ingen diskuterade detta då när försurning, nedskräpning, och andra miljöfrågor var temat. Miljökonferensen i Rio de Janeiro 1992 som jag deltog i som representant för Landstinget och Folkkampanjen mot kärnkraft var det första större tillfälle då frågan uppmärksammades politiskt.

Nu är det samtalsämne och insatser mot hoten som dominerar över hela världen Parisavtalet 1995 ska nu fyllas med handlingar om "hur"  frågan. Vad som ska göras för att nå målen.

Men jag tycker fortfarande att debatten inte riktigt har kommit igång som den borde .IPCC har kommit med en mycket oroande rapport om en värld som omkommer och i förra veckan presenterade EUJ-kommissionen sin strategi för hur Europa ska bli klimatneutralt på 30 år. Ett av de kanske viktigaste EU-förslagen hittills.

 Och det kommer samtidigt som det stora globala klimatmötet i Katowice i Polen inleds.
 Där ska beskrivas vilka konkreta insatser som behövs från jordens medlemsländer för att förhindra katastrofen. Sverige och nio länder har redan ställt sig bakom nollvisionen. Kolet måste bort, olja och gas likaså, mer eller mindre Stora satsningar görs i Världen med mer förnybart, men det räcker inte Det är detta som är huvudfrågan. Och kärnkraft vill vi inte ha trots att flera länder talar om det.
Vardagslivet måste ställas om från mat, till konsumtion, till arbete, fritid, transporter, industrier..
Vi måste visa våra barn att vi nu menar allvar.

Inga kommentarer: