torsdag 13 december 2018

Först blir det Luciafirande för Sonja på övervåningen med färska lussebullar, pepparkakor och kaffe. Jag lånar hennes vita badrock och ser riktigt fin ut.
Dagens text i Sverige handlar naturligtvis om de spruckna regeringsförhandlingarna mellan S,Mp, L och C. Vad händer nu. Jo, talmannen Andreas Norlén har meddelat att partierna får fundera till fredag, men då blir det omröstning ja eller Nej till Löfven som statsminister. Han säger att vi måste fortsätta med direkta försök i riksdagen, och det har han naturligtvis alldeles rätt i.

Men detta sker samtidigt som M-Kd budgeten i går röstades igenom i riksdagen med siffrorna 153-141. Vad betyder det?
Jo, det blir en M-Kd budget som kommer att gälla oavsett vilken regering vi till slut får i vårt land. Svårast blir det för en S-regering om den ska regera med en M-Kd budgets skattesänkningar på 20 mdr kronor. Löfven säger ändå att han ställer upp på statsministeromröstningen om honom på fredag.
Just nu får Annie Lööf hård kritik runt om i media för hennes hårda ton mot S och ovilja att kompromissa. Hon har rätt i sak och står för vad C sagt i valet, men det frestar på förtroendet både för politikern och Centern när Annie kallas Nej-drottningen i media. Vad vill Centern frågar allt fler.

Mitt förslag om en Alliansregering med S och Mp kommer allt närmare. Där får M och S ta huvudansvaret som de stora partierna i riksdagen.
Löfven och Kristersson bör axla ansvaret som statsministrar ta två år var under mandatperioden, kanske med Annie som vice statsminister under hela mandatperioden. Det skulle,skapa handlingskraft och tvinga fram ansvar och hålla ytterpartierna V och Sd utanför.

I Storbritannien har premiärminister Theresa May vunnit en förtroendeomröstning om sig själv i Torie-partiet med 200 mot 117.  En framgång men vad löser det
Hon reser nu till Bryssel igen och försöker hitta formuleringar som dämpar det utträdesavtal som så hårt kritiserats i Storbritannien från alla håll Ingen ändring i avtalet säger EU men det går kanske att hitta något som dämpar eller skjuter fram den riktigt svåra frågan om "backstopp" och gränsen mellan Nordirland och Irland. EN hård gräns skulle kunna återskapa fientligheterna och det vill ingen.

I går tog vi beslut i Socialnämnden om att avveckla Åppelbo och Mellanbo fr ensamkommande flyktingar pga att alla platserna  inte längre behövs.
Jag fick igenom att förutom avvecklingsplanen ska en handlingsplan upprättas processen ska gå till för Afghanerna som det handlar om. Ingen ska behöva flytta från kommunen. Avveckla platserna successivt så att inge tvingas flytta från Värmdö efter 2-3 år i kommunen där man hunnit anpassa sig med skola.vänner och lite extrajobb. Har talat med Eva Brandsma på Frivilliga familjehem och Lal Muhammad vår granne som bor hos Ibbings om saken och de tycker att det ser bra ut, framför allt att ingen ska behöva bryta upp och börja om från början någon annan stans.




Inga kommentarer: