tisdag 6 juli 2010

Almedalen svämmar över

Så kom jag då med Nynäshamnsbåten till Almedalen. Det går fort numera. Dygt tre timmar. Träffar på centerpartisterna från staden Lucas och Ingrid på båten. Äter en pyttipanna vid midnatt och pratar lite om förväntningarna. Framme 0245 och sover några timmar på en skogssslänt. Centern har laddat upp ordentligt med Maud, Andreas, Eskil och ett stort antal seminarier där centerpartister medverkar.
Programtidnigen för Almedalen är på 103 sidor. Sådär 20 sidor om dagen med seminarier, möten, debatter...sammanlagt 1360...

Föreningsliv och samhälle - den sociala ekonomim
Börjar med ett seminarium om social ek0nomi och samarbete mellan kommun och föreningsliv, arrangerat av Haninge kommun, Folkbildningsförbundet och Ersta Sköndals folkhögskola. Raymond Svensson, ordförande i Haninges dekokratiutredning håller i seminariet tillsammans med oppositionsrådet Robert Nord ( s ). Föreningslivet och folkbildningen behövs både för samhällsdebatten, kulturen och demokratin. Sverige är en av de mest föreningstäta länderna i världen. Vi måste ta vara på det.
Jag tar ett exempel från vår egen vardag i partierna som väcker stor debatt. Värmdö IF har 1700 medlemmar, centerpartiet 40. Alla partier i Värmedö har svårt att få fram ungdomar i samhällsarbetet. Centern har här lyckats hyggligt. Men hur gör vi som nu är engagerade för att se till att vi får efterföljare...Det blev en fråga med svaren hängande i luften...

Transportnäringen i samverkan - förmiljövänlig transportteknik
Det blev det andra, tredje seminariet och fjärde seminariet. Det första avsnittet handlar om "Transportpartiet", eller transportnäringens beskrivning på sig själva. Transporterna ökar, vi vill vara hållbara, vi vill ha mer kollektivtrafik. Sven Bergström ( c ), Lena Hallengren ( s ) och Karin Svensson Smith ( mp) lyfte fram miljövänligare bilar och drivmedel, bättre styrmedel med skatter och stimulanser. Mer tåg och spårvagnar sa Svensson Smith 10 gånger. Ingen nämnde spårbilar och moderna båttransporter.
Det gjorde jag. Positiva svar men med varierande entusiasm, sämst från moderaterna och miljöpartiet. Jag delar ut spårbilsfoldrar.
I ett andra seminarium var statssekreterare Leif Zetterberg den som drev spårbilarna bäst och Andreas Carlgren klädde av Peter Erikssons ganska flummiga alternativ med resultat i stället för prat.

För övrigt skall jag nu gå och lyssna på Jan Björklund och Folkpartiet i folkparken...

Inga kommentarer: