söndag 4 juli 2010

Söndagen den 4 juli

EUropa och Belgien: Att lösa patentfrågan vore en stor framgång
Under mina korta sejourer som verksam jurist har jar arbetat med mindre företag och med patentfrågor. Redan efter tingsmeriteringen i Stockholoms tingsrätt på 60-talet var frågan om ett Europapatent uppe till diskussion, liksom i EEC. I Europaparlamentet i mitten på 90-talet deltog jag i olika grupper i kommitten för ekonomi- och industri för att få fram ett gemensamt EU-patent. Det misslyckades. I början av 2000-talet var jag ånyo nära problemet med en småföretagare som skulle betala 300 000 var till 13 olika patenbyråer i olika länder...
Språket är den svåraste frågan. Vilket språk skall EU-ansökningarna inges på? Kan Belgien lyckas med det med sin expeditionsministär så ska landet ha en stjärna i himlen.

Moderaterna det samhällsbärande partiet!
Det är i alla fall vad Fredrik Reinfeldt skriver på DNDebatt http://www.dn.se/ i dag. Och det är inte bara partipropaganda. Moderaterna bär allmänintresset mot särintressena på vänsterkanten, skriver Reinfeldt. Exempletmed socialdemokraternas kvar på mer statliga pengar till banker, finansinstiut och fordinsindustri under finanskrisen är belysande. Och det är just här Alliansen har sin starkaste gren. At ansvara för Allmänintresset. Att ha stått emot under finanskrisen, att ha byggt upp en hållbar ekonomi och att nu vara det land i EUropa med den starkaste ekonomin.

Bäst är Reinfeldt
när han skriver om människors förtroende som folkvald. Det gäller också i kommunalpolitiken. Det är viktigt att inte bara se till sig själv och sin egen omgivning utan se till helheten för hela Värmdö. Det är här samhällsintresset kommer in.

Öppna stans vatten
skriver DN i dag i sin huvudledare. En utmärkt artkikel med ett utmärkt budskap. Ett Stockholm omgivet av vatten, Nordens Venedig borde kunna skapa fler vattenvägar i kollektivtrafiken, både i Stadens närhet och till Mälaröar och skärgård.

Värmdö - Skärgårdens mötesplats
Så står det i Vision Värmdö 2030 som Framtids- och klimatberdningen arbetade fram i politisk eninghet. Fantastiskt roligt och särskilt att nu se Visionen ligga som underlag till de flesta framtidsdokument som översiktsplanen och kollektivtrafikplanen.
Här är ett bättre utnyttjande av vattnet en stor framtidsfråga för miljön, klimatet och för en bättre vardag. Centerns förslag om båförbindelser från Gustavsberg och eller alternativt Ålstäket in till Slussen är en bra början, liksom vårt försalg om en nord-sydlig båtförbindelse med Waxholmsbolaget från Blidö till Utö.

För övrigt skall jag nu spela söndagstennis med Micke, simma i det årliga firandet av simborgarmärket i Kalvsvik, se tennisfinalen i Wimbledon och förbereda Almedalen....

Inga kommentarer: