måndag 5 juli 2010

Klokt besked från Reinfeldt
Det var ett strategiskt besked från Fredrik Reinfeldt i går i Almedalen. Inga skattesänkningar för 2011, utan satsningar på välfärden som utbildning, förskola, skola och äldre. Det var ett politiskt schackdrag. Eftersom de rödgröna dagen innan kommit med en "löftepolitisk generalklausul" som DN skriver i sin ledare www.dn.se har halva löftesklausulen fallit bort, nämligen att kritisera regeringen för fortsatta skattesänkningar. Nu är det bara välfärden kvar och där säger s,v mp att oavsett vad regeringen kommer med så skall oppositionens valfläsk vara större och fetare. Det kanske gick hem som ett utspel från Alliansen 2006 men det gör det inte i dag när ordning och reda i finanserna är regeringens trumfkort.

Satsa på skolan - tillsätt en bred parlamentarisk utredning
Ekonomi och finanser är regeringens bästa gren men Alliansen måste bredda sig. Det var därför bra att Reienfeldt tog upp både förskolan och skolan som exempel på framtida satsningar. Valfriheten i skolan är det nog ingen som vill ändra på men nu kommer allt fler uppgifter om att segregationen i skolan ökar, såväl den etniska som den kunskapsmässiga. Det måste regeringen tackla. Det handlar om värderingar, jämställdhet och lika möjligheter och här måste regeringen agera. Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund kräver en bred parlamentarisk utredning om skolan. Bra idé för en samhällsbärande Allians, kanske centerpartiet kunde...?

Nya simborgare på Kalvsvik
Vi var många som lyssnade på Svenska Livräddningssällskapet och dess ordförande Ann Wallbom i går och simmade de 200 metrarna för simborgarmärket i Kalvsvik. Där fanns bland andra den aktiva s-politikern Annika Andersson. Hennes dotter Elvira såg jag i vattnet men mamma...? Att kunna simma räddar liv. Att lära sig och att hålla simmandet vid liv är vad simborgarmärket går ut på. Tycker kultur- och fritid eller skolan i Värmdö borde ha en bred simskoleundervisning på flera platser i Värmdö under sommaren. Vi som är omgivna av vatten kan inte bara lita på Skurubron...som dessutom börjar knaka.

För övrigt bär det nu av till Almedalen för att sprida lite information om modern miljövänlig transportteknik som spårbil och sjöbuss...

Inga kommentarer: