måndag 11 mars 2019


1. Bakgrund:
Under 2018 har Uppsala universitet via sin professur i klimatledarskap tillsammans med konsultföretaget Ramboll bedrivit ett projekt om att ta fram lokala ”koldioxidbudgetar”. Ett projekt med utgångspunkt i Parisavtalets (2015) ambition att dela upp och avgöra storleken på de utsläppsminskningar olika aktörer bör bidra med för att klara avtalets 2°C-åtagande. Den 13 november 2018 har även EU beslutat att koldioxidbudgetar ska bli en del av EU-ramverket för att nå Parisavtalet.

Uppsala universitet har tagit fram en modell för att räkna ut (1) lokala utsläpp i dagsläget, (2) storleksordning på årlig utsläppsminskning som krävs lokalt för att klara Parisavtalets 2°C-åtagande. Tillsammans med Ramboll har denna modell nyttjats för att ta fram rapporter till ett 10 kommuner och 6 landsting/regioner.

Detta är ett förslag som vi i kväll i C-gruppen ska diskutera inför kommunstyrelsen på onsdag.
Nu ramlar förslagen in om hur Parisavtalets mål om max 2 helst 1,5 graders temperaturökning får ske på jorden. I Dagens DN finns en mycket  initierad artikel av 12 professorer, forskare, och verksamhetsaktiva personer som föreslår att statens budget, förvaltningar, myndigheter ställs som för
att nå Parismålen. Jag har skrivit en motion till centerstämman i Karlstad att besluten från klimatkonferensen i Katowiche i Polen ska följas upp med en regelbok hur varje land ska kunna uppfylla dem. Sverige bör föregå med gott exempel och Centern kan börja. Motionen har antagits av kretsstyrelsen i Värmdö och skickat vidare till distriktsstyrelsens stämma i maj och riksstämman den 23-26 september i höst. Härligt.

Inga kommentarer: